08 Mart 2011, Salı 08:29:40

EĞLENCE SİSTEMLERİ YAYGINLAŞIYOR

Evde, yolda, otobüste derken hayatımızın vazgeçilmezi olan internete, artık gökyüzünde de erişilebiliyor.
  • thy nin ki hangi kapsamada,onula ilgili de bilgi verseydiniz keşke
Teknolojinin gündelik hayatımızın bir parçası haline geldiği günümüzde cep telefonsuz ve bilgisayarsız bir hayat tasavvur etmek, neredeyse imkânsız hale geldi. Artık internete sadece ev, işyeri ya da internet cafede değil, “Smartphone” olarak adlandırılan akıllı telefonlar sayesinde yolda, otobüste, tramvayda, kısacası, erişimin mümkün olduğu her yerde girmek mümkün. Bu konuda tek istisna havayoluyla seyahatti. Uçaklarda cep telefonları kullanılması yasaktı. Alman havayolu şirketi Lufthansa bu konuda önemli bir tabuyu yıktı. Şirket artık Kuzey Amerika uçuşlarında geniş bant internet bağlantısı olanağı sunuyor.

Pahalı bir hizmet
Uçakta internet hizmeti verilmesiyle erişilmezliğin son kalesi de fethedilmiş oldu. Aslında internet hizmetini ilk sunan şirket Lufthansa değil. 2004-2006 yılları arasında birçok havayolu şirketi, Boeing'in kardeş kuruluşu Connexion ile işbirliğine giderek, yolculara internet hizmeti sunmuş, ancak uygulama çok pahalı olduğu için, bir süre sonra iptal edilmişti. Yolcular uygulamaya beklenen ilgiyi göstermemişti.

"Şimdiki internet hizmeti daha kapsamlı. Geniş bantlı internet hizmetine, tamamen dijital cep telefonları ağları hizmetini de (GSM) ekledik. Ayrıca geniş bant da öncekine göre daha kapsamlı" şeklinde konuşan Lufthansa'nın İnovasyon Sorumlusu Christian Körfken, bu kez hizmetin gerçekten cazip olduğu görüşünü savundu.

Lufthansa ilk değil
Lufthansa, dünya genelinde uçaklardaki eğlence sistemleri konusunda başı çeken Panasonics Avionics ile işbirliği sayesinde internet hizmetini bu kadar iyi bir aşamaya getirmiş. İnternet bağlantısını ise Deutsche Telekom şirketi sağlıyor. Aslında Lufthansa uçuşlarında internet hizmeti sunan tek havayolu şirketi değil. 2009 yılında bu yana Delta, United, American ve Emirates Havayolları da internet hizmeti sunuyor.

Lufthansa'nın hizmetini diğer havayolu şirketlerinin hizmetinden ayıran ise, kıtalararası internet olanağı sunması. Uçakta sunulan güçlü ve hızlı internet bağlantısı sayesinde yolcular dizüstü bilgisayarları ya da internete girebilecekleri cep telefonları ile bu olanaktan yararlanabiliyor, dosya ekleri olan elektronik postalarını açabiliyor ya hatta gönderebiliyor.

Sistem hızlı çalışıyor
Lufthansa'nın hâlihazırda 17 uçağı internet hizmeti sunan teknolojiye sahip. Şirket zaman içinde kapasiteyi genişletmek ve bu sayıyı 100'e çıkarmak istiyor. Böylece dünyanın dört bir yanına uçan yolcular, sorunsuz biçimde internete girebilecek. Lufthansa'nın yaptığı testlerde uçaktaki 200 kullanıcının aynı anda internete girmesi hâlinde bile sistemin yavaşlamadığı tespit edilmiş.

Aslında uçakta internete girmenin yanı sıra telefonlaşmak da mümkün. Ancak Lufthansa telefonlaşmaya internet kadar sıcak bakmıyor. Şirket yetkililerinden biri sebebini şöyle açıklıyor: "Skype ya da başka şirketler üzerinden yolcuların telefonlaşmasını pek istemiyoruz. Çünkü müşterilerimizden aldığımız tepkiler bu yönde: 'Yanımda oturan birileri telefonlaştığında, benim hareket alanımı kısıtlamış oluyorlar. Bu durumdan çok rahatsız oluyoruz' diyorlar."

Yolcuların Luftansa'nın internet hizmetinden yararlanmasının bir saatlik bedeli 10.95, 24 saatlik bedeli ise 19.95 Euro. Yolcular aldıkları bu hizmet karşılığında bu ücreti ödemeye razı. Ayrıca bu hizmet şirketin hem First Class hem de Economy Class yolcularından büyük ilgi görüyor.

İnternet hizmeti sunan diğer havayolu şirketleri ise şöyle
AirAsia Mobil bağlantı Kısa

Air Canada Yüksek hızlı Uzun

Air Tran Yüksek hızlı Tümü

Alaska Yüksek hızlı Kısa

American Yüksek hızlı Orta-uzun

British Airways Mobil bağlantı Uzun

Delta Yüksek hızlı Tümü

Egypt Air Mobil bağlantı/wifi Uzun

Emirates Mobil bağlantı Uzun

Libyan Mobil bağlantı Uzun

Lufthansa Yüksek hızlı Uzun

Malaysia Mobil bağlantı Uzun

Oman Mobil bağlantı/wifi Uzun

Qatar Mobil bağlantı Kısa

Royal Jordan Mobil bağlantı Kısa

Saudia Mobil bağlantı/wifi Uzun

Southwest Yüksek hızlı Tümü

TAM Mobil bağlantı Kısa

TAP Mobil bağlantı Kısa

United Yüksek hızlı Uzun

US Airways Yüksek hızlı Uzun

Virgin America Yüksek Hızlı Kısa-Orta

Wataniyia Mobil bağlantı Kısa
EĞLENCE SİSTEMLERİ YAYGINLAŞIYOR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
thy nin ki hangi kapsamada,onula ilgili de bilgi verseydiniz keşke

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000