20 Haziran 2010, Pazar 15:45:01

KTHY'NİN UÇUŞLARI YARIN DURABİLİR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, sivil havacılık kuralları gereği Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Kıbrıs Türk Hava Yolları’na (KTHY) süre uzatma izni vermediğini ve iki gün içinde KTHY’ye bir ortak bulunmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.
  • Sayın sanerin havacılıkla ilgisi sadece uçakta yolculukla bağlantılıdır. Dolayısı iel bu bakanlığı götürmesi mümkün değil. İşte bu hatalar devam ettikçe KTHY de batmaya devam ediyor.
  • Arkadaşa katılıyorum işin ciddiyetinin farkında allah göstermesin, Uçuş emniyetinin esas olduğu havacılık sektöründe KTHY’nin hala daha belirsizlik ve karmaşaya mahkum edilmesi beklenemez.Şu gerçeği göz ardı edemezsiniz uçuş emniyetini doğrudan etkileyen, özellikle de yönetim kademesinden beklenen özelliklerdir
  • elbirliğiyle şirketimizi batırdılar tabi her gelen siyasi partiyle yönetim kurulu değişirse olacağı buydu, sadece çalışanlara geçmiş olsun diyorum tek suçumuz kıbrıslıların eline düşmek....
  • ersan saner ortak arıyoruz diyor dönüyor ''ya üstüne alacak olan ya da nasıl yapılandırabileceğini bize söyleyecek '' diyor
  • 10 kişilik işi 100 kişi yaparsa olacağı budur.
  • yani artık bir çalışan olarak bıktıkkk!! hala daha maaş yok.milli havayoluymuş banane!!! özelleşsin da bilelim ne olacağını.üzerimizde ki stres peynir deliklerini arka arka dizmeden bu iş temizlenmeli.bunu havacılıkla ilgisi olan her kes anlamıştır!!!
  • OLAN VE KKTC NIN UÇUŞ OKULUNU KAPATAN AHLAKSIZ BİR YAPIYA SAHİP OLMANIZ BENİ ...BİN ....SEFER DÜŞÜNDÜRÜYOR...UFACIK BİR OKULU SİZLERE EMANET ETTİK..ÇALDINIZ ÇIRPTINIZ VE KAPATTINIZ..SİZLERE KKTC MECLİSİNE RAPOR VERDİM OLMADI..ŞİMDİ SANKİ KKTCNİN HAVA YOLUNU KAPATMAK İÇİN HEP BERABER MÜCADELE VERİYORSUNUZ ..TAMAR AZİAOĞLU ..BAKKAL MUHTARIN ORADA SIZLANDIĞIN GÜNLERİ ...SONER ÇABUKER ...SAĞDA SOLDA PİLOT OLABİLMEK İÇİN BENİMLE GEZDİĞİN..BEKİR SENİNDE VE DİĞER KKTC Lİ PİLOTLARIN NEDEN MEMLEKETİNİN ŞİRKETİNE SAHİP ÇIKMIYOR ANLAŞILMAZ..ŞİMDİ SİZE TÜM DEVLET VE HAVACILIKTAN ANLAYAN KİM VARSA GİDECEK SERDAR DENK TAŞA GEL BU İŞİ DÜZELTELİM DİYECEK MİLLET MALINI PEŞKEŞ ÇEKMEYİN..BAK AHMET UFAK UÇAKLARDA UÇARKEN KKTC YE GELMEK İÇİN HER TÜRLÜ
  • neymiş halk bizi silermiş.buyursun silsin.onları yeter ki KRALİÇE silmesin !!!
  • Atlasjet'in KTHY'nin hiç bir slotuna ihtiyacı olmaz. Araştırırsanız görebilirsiniz THY'den sonra Atatürk Hava Limanına en çok yolcu taşıyan ikinci havayolu Atlasjet'dir.Londra STD slotu problemi olmayan bir ortamda Kışın haftada 2 yazın da 3 Heatrow slotu alacağım diyede hiç bir havayolu böyle riskli bir işe kalkışmaz. Bilmeden,araştırmadan konuşmayalım ltf.
  • ucaklari ucamiyor. tialwind ve turkuazin ucaklari ile uculuyor. ne bayrak taşiyiciliği kaldiki ? ya atlas yada pegasus birini mecbur kabul edecekler. yapacak bir şey yok. bu çiftlik boyle devam edemez.o kadar yatarak o kadar buyuk paralar alarak bayrak taşiyicinizi yasatamazsiniz sevigli KIPRIS Türkleri..
Kıbrıs Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, ortak bulunmazsa yarın sabah KTHY’nin uçuşlarının durabileceğini vurguladı.

Saner, KTHY’nin 40 milyon dolar borcu olduğunu ve bunun yapılandırılması gerektiğini ifade ederek, “19 Haziran’a kadar Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bizden bu paranın nasıl ve hangi şekilde ödeneceği öğrenmek isteniyordu” dedi.

KTHY’ye iki gün içerisinde bir ortağın bulunmasını planladıklarını ifade eden Saner, yarın ise İstanbul’da KTHY’nin olağanüstü genel kurulunun yapılacağını kaydetti.
Kıbrıs’ın elde ettiği bilgilere göre bakanlar kurulu bugün KTHY gündemiyle saat 10.00’da toplantıya çağrıldı.

Saner, Kıbrıs’ın sorularına şu cevapları verdi:

Kıbrıs: Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 19 Nisan 2010 tarihinde KTHY’ye yolladığı mali durum raporunda 19 Haziran 2010’a kadar mali durum hakkında rapor istedi. Bu rapor bugüne kadar neden yollanmadı?
Saner: Raporu yollayamadık. Para var mıydı ki yollayalım? Olmayan paranın hesabını nasıl yollayalım.

Kıbrıs: 22 sendikanın hükümete sunduğu öneride Başbakan İrsen Küçük, “Sendikalarla aynı çizgideyiz” açıklamasını yapmıştı ancak neden sendikaların önerilerine bir cevap verilmedi?
Saner: Sendikalarla anlaşılmadı.

Kıbrıs: Neden ortaya bir irade konulmadı? İrade ortaya konsaydı bu para bulunmaz mıydı? İki aylık sürede neden yapılmadı? O zamanki KTHY yönetimi neden Türkiye Sivil Havacılığa rapor yollamadı?
Saner: İki ay süre verildi ama yapılmadı... Yapılamadı... Göreve yeni geldiğim ve konuyla ilgili bilgim olmadığı için bir şey söyleyemem. Sonuçta aynı hükümetin adamlarıdır.

Kıbrıs: Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belgesi KTHY’ye geldikten sonra KTHY yönetimi dirayetli durarak bir rapor gönderseydi bugünlere gelir miydik?
Saner: Mali disiplin şarttır. Bir yerden alıp diğer yere para kaydırmak olmaz.

Kıbrıs: Hükümet 40 milyon doları milli havayolu için veremez mi?
Saner: Veremez... Türkiye ile bir mali protokol imzaladık ve ona uymamız gerekir.

Kıbrıs: Hükümet toplumsal seferberlik için öncülük yapamaz mıydı?
Saner: Toplumsal seferberlik için geçen hafta cuma gününden beridir çağrıda bulunduk. Başbakan, sendikalara ne yapacakları yönünde görüş belirtmelerini istedi. Sendikalar bir araya geldi ve bir sonuç çıkmadı.

Kıbrıs: 22 sendika size bir görüş önerisi vermişti? Bunları bakanlar kurulunda değerlendirdiniz ancak neden bir sonuç çıkmadı?
Saner: Sendikalar kendi aralarında anlaşamadı. Toplumsal seferberliğe çıksak bile ne kadar süre isteriz bilmiyoruz. Pazartesi sabahı sivil havacılığın istediği parayı bana getirsinler bu iş bitsin. Sendikalar KTHY’nin batacağını son iki ayda öğrendi. Bu sendikalar daha önce neredeydi?

Kıbrıs: Başbakan cuma günkü bakanlar kurulu toplantısı öncesinde Türkiye Sivil Havacılık’tan bir ay ek süre istediğini ve buna olumlu cevap gelmesini beklediği yönünde basına açıklama yapmıştı. Bu süre istenmedi mi?
Saner: Başbakan kendi iyi niyetinden bu açıklamayı yaptı. Biz önceki gün Ankara’ya bu süre için gittik. Bizim de talebimiz bu süreleri almaktı. Bir hafta, 10 gün veya bir ay alabilirdik.

Kıbrıs: Şu anda hükümetin son kararı nedir?
Saner: Ne yapmamız gerektiği yönünde bir karar vermemiz gerekir. Burada amaç; KTHY’yi bir iş ortağı ile nasıl havada tutabiliriz. Ama bugünlere niçin geldik deniliyorsa, ben bugün derdim ki keşke 3.5 ay önce yüzde 13.5’a kadar gelen bu sendikalar, yüzde 1.5 için ortaya konulan programı iptal ettirmeseydi. Bugün maaşlarından yüzde 35 kesintiyi kabul ediyorlar. Keşke baştan kabul etselerdi de bu sıkıntıları yaşamasaydık.

Kıbrıs: HAVA-SEN, 29 Aralık 2009’da yüzde 15’e geldiğini ancak anlaşmayı bakanlığın bozduğunu iddia ediyor, buna ne diyeceksiniz?
Saner: Gelmediydi... Yüzde 13.5’te direttiler. Bu iş olmadı. Yüzde 15’e evet dediyseler KTHY eski genel müdürü Bilal Ekşi neden bırakıp gitti? Yüzde 13.5’ta ayak direttiler. Bütün sıkıntı o günden sonra başladı.

Kıbrıs: KTHY’nin en fazla nereye borcu var?
Saner: Borcumuzun yüzde 30’u Türk Teknik’edir. Türk Teknik’i çözmezsek bu iş olmaz. Petrolde de dünya kadar borcumuz var. Havalimanı vergilerini de ödemedik. Yapamadık değil yapılamadı. Sıkıntı budur. Benim gözlemlediğim; bugünlere gelmemek için elimizde çok güzel bir program vardı. Yüzde 1.5’a biz bu programı teptik. Şimdi daha ağır bedelini ödemeye kalkarız. Artık vaktimiz de kalmadı.

Kıbrıs: KTHY konusunda hükümetin en son aldığı karar nedir?
Saner: Biz şu andan itibaren KTHY’nin bayrak taşıyıcı olarak kalabilmesi ve bir iş ortağı ile yolumuza nasıl devam edebiliriz buna bakıyoruz. Ancak esas etken KTHY ve çalışan personeli maksimum derecede koruyarak bir karar üretmek için çalışmalarımız sürüyor.

Kıbrıs: Yönetim kurulu nasıl olacak?
Saner: Yönetim kurulunu bilemem. Bugün- yarın onu da belirlemeye çalışacağız. Ancak, gelecek olan ortak yönetim de söz sahibi olmak ister.

Kıbrıs: Alacak olan şirket borcu üstlenecek mi?
Saner: Evet, ya üstüne alacak ya da nasıl yapılandırabileceğini bize söyleyecek. Bizim şartname kurallarımızda bunlar yazıyor. O da yapamazsa KTHY’yi alacak olan şirket altı ayda uçuramayacak demektir. O da çökecektir.  Bir şirket gelecek Türk Teknik’e ve Petrol Ofisi’ne diyecek ki, “ben bu borcu sana şu şekilde yapılandırabilirim.” Bu şirketlerden bu yazıları alabilirsek ve sivil havacılığa verirsek, uçmaya devam edebileceğiz. Aksi takdirde yine uçamayacağız.

Kıbrıs: Türkiye Sivil Havacılığın verdiği süre dün doldu. Pazartesi ne olacak?
Saner: İşte bu işe çözüm bulmadan, bunu düşünmek istemiyorum. Çok büyük sıkıntı olacak.

Kıbrıs: Yönetim kurulu istifa etti, imzayı kim atacak? Pazartesi İstanbul’da olağanüstü genel kurul var ne yapacaksınız?
Saner: İkisi farklı şeyler. Yönetim kurulu istifa etti ancak kimsenin istifası ortaya çıkmadı.

Kıbrıs: Basına kendileri istifa ettiklerini açıkladılar.
Saner: Ada havacılıktan istifalar var. Ada Havacılık ortaklardan bir tanesidir. Diğeri de İnkişaf Sandığı’dır. Ada Havacılık’ta genel kurula katılacak olanlardır. Yönetim kurulu istifa etmiş olabilir. Sahipleri vardır ve her şey sahiplerin ortaya koyacağı iradeye bağlıdır. İnkişaf Sandığı’nın da bir problemi yok. Biz bunlarla ilgili savcılık görüşünü de almış durumdayız. Şu anda savcı ile görüştük ve yarına kadar (bugün) bize yasal olguların ne olduğunu tekrar getirecek. Biz de bu yasal süreç çerçevesinde KTHY çalışanlarının maksimum derecede kalmasını sağlayacağız.

Kıbrıs: Firmalar hangileridir?
Saner: Şu anda iki şirket ile görüşüyoruz.

Kıbrıs: Şartname 15 Haziran’a kadardı. Başka şartname mi çıkaracaksınız?
Saner: Öyle bir lüksümüz yoktur. IATA kuralları çerçevesinde AOC olan şirketlere vereceğiz. Geçen gün bizi Turkuaz şirketi aradı ama “o IATA olmadığı için vermeyiz” dedik kendisine.

Kıbrıs: KTHY’nin murakıbının raporunda ihale şartnamesinin uygulanması durumunda gelirlerin dışarıya, giderlerin KTHY’ye geleceği ifade edildi. Bu duruma ne diyeceksiniz?
Saner: KTHY murakıbı bugüne kadar ne yaptı? KTHY’nin murakıbının görevi, şirketin gelir ve giderlerini hesaplayıp yönetime bilgi vermektir. Vermediği zaman da görevi bırakıp gitmek istifa etmektir. Ne yaptı bugüne kadar? Çıktı konuşuyor. 2009’un hesapları daha kapanmadı. Ayıp denen bir şey var.

Kıbrıs: Hükümetin KTHY konusunda kırmızı çizgileri nedir? Uçakların kalkış noktası yani merkez (Base) neresi olacak? Genel merkez kalacak mı?
Saner: Bizim kırmızı çizgimiz buradaki maksimum personelin ne olacağını hesaplamaktır. Şirket Türkiye’de olacak ama uçakların çıkış noktası burada olacak. Alacak olan için, ofislerin işletme maliyeti yüksekse kapatacak. KTHY malını ilgili şirket kullanabilir ve genel merkezi de kapatabilir.

Kıbrıs: İki gün içerisinde KTHY’ye ortak alacaksınız?
Saner: Evet, aksi takdirde uçaklar pazartesi kalkmaz.

Kıbrıs: Size pazartesi 30 milyon dolar verilse, KTHY halkın olarak mı kalır?
Saner: Gitsin KTHY’ye versin. KTHY bu işi yönetecekse yönetebilir.

Kıbrıs Gazetesi
KTHY'NİN UÇUŞLARI YARIN DURABİLİR

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın sanerin havacılıkla ilgisi sadece uçakta yolculukla bağlantılıdır. Dolayısı iel bu bakanlığı götürmesi mümkün değil. İşte bu hatalar devam ettikçe KTHY de batmaya devam ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaşa katılıyorum işin ciddiyetinin farkında allah göstermesin, Uçuş emniyetinin esas olduğu havacılık sektöründe KTHY’nin hala daha belirsizlik ve karmaşaya mahkum edilmesi beklenemez.Şu gerçeği göz ardı edemezsiniz uçuş emniyetini doğrudan etkileyen, özellikle de yönetim kademesinden beklenen özelliklerdir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
elbirliğiyle şirketimizi batırdılar tabi her gelen siyasi partiyle yönetim kurulu değişirse olacağı buydu, sadece çalışanlara geçmiş olsun diyorum tek suçumuz kıbrıslıların eline düşmek....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ersan saner ortak arıyoruz diyor dönüyor ''ya üstüne alacak olan ya da nasıl yapılandırabileceğini bize söyleyecek '' diyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
10 kişilik işi 100 kişi yaparsa olacağı budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yani artık bir çalışan olarak bıktıkkk!! hala daha maaş yok.milli havayoluymuş banane!!! özelleşsin da bilelim ne olacağını.üzerimizde ki stres peynir deliklerini arka arka dizmeden bu iş temizlenmeli.bunu havacılıkla ilgisi olan her kes anlamıştır!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
OLAN VE KKTC NIN UÇUŞ OKULUNU KAPATAN AHLAKSIZ BİR YAPIYA SAHİP OLMANIZ BENİ ...BİN ....SEFER DÜŞÜNDÜRÜYOR...UFACIK BİR OKULU SİZLERE EMANET ETTİK..ÇALDINIZ ÇIRPTINIZ VE KAPATTINIZ..SİZLERE KKTC MECLİSİNE RAPOR VERDİM OLMADI..ŞİMDİ SANKİ KKTCNİN HAVA YOLUNU KAPATMAK İÇİN HEP BERABER MÜCADELE VERİYORSUNUZ ..TAMAR AZİAOĞLU ..BAKKAL MUHTARIN ORADA SIZLANDIĞIN GÜNLERİ ...SONER ÇABUKER ...SAĞDA SOLDA PİLOT OLABİLMEK İÇİN BENİMLE GEZDİĞİN..BEKİR SENİNDE VE DİĞER KKTC Lİ PİLOTLARIN NEDEN MEMLEKETİNİN ŞİRKETİNE SAHİP ÇIKMIYOR ANLAŞILMAZ..ŞİMDİ SİZE TÜM DEVLET VE HAVACILIKTAN ANLAYAN KİM VARSA GİDECEK SERDAR DENK TAŞA GEL BU İŞİ DÜZELTELİM DİYECEK MİLLET MALINI PEŞKEŞ ÇEKMEYİN..BAK AHMET UFAK UÇAKLARDA UÇARKEN KKTC YE GELMEK İÇİN HER TÜRLÜ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
neymiş halk bizi silermiş.buyursun silsin.onları yeter ki KRALİÇE silmesin !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Atlasjet'in KTHY'nin hiç bir slotuna ihtiyacı olmaz. Araştırırsanız görebilirsiniz THY'den sonra Atatürk Hava Limanına en çok yolcu taşıyan ikinci havayolu Atlasjet'dir.Londra STD slotu problemi olmayan bir ortamda Kışın haftada 2 yazın da 3 Heatrow slotu alacağım diyede hiç bir havayolu böyle riskli bir işe kalkışmaz. Bilmeden,araştırmadan konuşmayalım ltf.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ucaklari ucamiyor. tialwind ve turkuazin ucaklari ile uculuyor. ne bayrak taşiyiciliği kaldiki ? ya atlas yada pegasus birini mecbur kabul edecekler. yapacak bir şey yok. bu çiftlik boyle devam edemez.o kadar yatarak o kadar buyuk paralar alarak bayrak taşiyicinizi yasatamazsiniz sevigli KIPRIS Türkleri..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000