28 Mayıs 2023, Pazar
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

Yılan Hikayesi

Havacılık sektöründe pandemi sonrasındaki hızlı ve agresif toparlanma yeni rekor haberlerini de beraberinde getiriyor. İstanbul Havalimanı’nın sürekli olarak Avrupa’da en çok uçuş yapılan meydan olarak Eurocontrol tarafından açıklanması bunun en önemli göstergesi.

Türk Havacılığı uzun yıllardır her sene üstüne koyarak yoluna devam etti. Türk Hava Yolları Türkiye’nin dünyadaki en önemli markası haline geldi. Tabi burada pozitif ayrımcılıktan da bahsetmek mümkün. Ancak her şeye rağmen THY’nin başarısı göz ardı edilemez.

Türk Hava Yolları’nın kapanmadan önceki merkezi Atatürk Havalimanı’ydı. Buradaki kapasite kısıtı nedeniyle daha fazla büyümesine de imkan yoktu. Nitekim İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla yeni bir serüven başladı. Tabi bu arada pandemi kaynaklı 2 eksik yılı da saymak lazım. Ancak 2022 yılı itibarıyla büyük bir sıçramayla THY ve İstanbul Havalimanı rekorları adeta alt üst etmeye başladı.

İstanbul’un diğer yakasında ise bambaşka bir durum söz konusu. Sabiha Gökçen Havalimanı kendi yağında kavurulurken, kapasitesine göre büyük başarılar elde etmeye devam ediyor. Burada uzun yıllardır bir bilmece var; Aslında yılan hikayesi demek daha doğru.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir türlü açılamayan ikinci pist tümüyle havacılık sistemini etkilemeye devam ediyor. Pegasus merkezli meydan elinden geldiğince Türk havacılığına hizmet ederken, adeta pranga vurulmuş gibi başını bir türlü serbestçe kaldıramıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2. Pistin ihalesi 2015’te tamamlandı. 2018’e girmeden bitirilmesi hedeflendi. 2018 hedefi tutmayınca 2019 yılı için tarih verildi. Ancak o tarihte de bitmedi.

Sonra araya pandemi girdi. Pandemide kısıtlı çalışmalarla inşaatı devam etti. 2020 yılı da öyle bitti. 2021 geldi olmadı, 2022 geçti olmadı. 2023’ü ortaladık hala açılmadı. Şimdi Mayıs sonunda açılacağı haberleri var, ancak Mayıs’ın da sonuna geldik.

İkinci pist Sabiha Gökçen Havalimanı için yıllık yolcu kapasitesinin 70 Milyonlara dayanması demek. Atatürk Havalimanı rekorlar kırdığı dönemde bu kadar yolcu ağırlıyordu zaten.  Saatlik uçak kapasitesi 80 uçak civarına çıkacak. Yani aslında Türk havacılığına hizmet edecek.

Ancak bir türlü açılamadı.

Türk havacılığında üzerine kitap yazılacak bir konu lazım deseler ben 2. Pist meselesini ilk 3’e alırım. İstanbul Havalimanı Türk havacılığının yeni cazibe merkezidir, tüm fazları tamamlandığında pist sayısı 6’ya ulaşacak ve dünyadaki en büyük merkezlerden biri olacak. Yani artık İstanbul Havalimanı için bırakın Türkiye’yi Avrupa’da bile bir rakip yok.

Sabiha Gökçen’in artık prangalarının çözülmesi elzemdir.

İkinci pist bir an önce açılsın, mevcut pist bakıma alınsın, sonrasında da 2 pist ile yeni Atatürk Havalimanı olarak Türk havacılığına hizmet etsin.

Yılan Hikayesi

Yorumlar

İst havalimani ~ 10 ay önce
Belkide ist havalimanı yogunlugu oturunca acarlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
6 pist ~ 10 ay önce
Şu an açık olan 34r pisti İstanbul Havalimanı açıldığından beri kullanılabilmiş mi hiç ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000