30 Aralık 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Avrupa sömürgeci doğru mesela eskiden osmanlı da öyleydi. Öyle olmasa ne işi vardı balkanlarda,arap topraklarında? Sonuçta oralar sayesinde dağıldı.Ben sömürene değil kendini sömürtene kızarım. İnsanına değer verme,eğitme,ülkenin nimetleriyle cebini doldur onları avrupalılar ile paylaş onların piyonu ol sonra avrupalı kötü. Ayrıca işine gelmeyince avrupa malını kullanmayın demedim diyorsun. Doğru demedin madem avrupalı sömürücü bilmem neci ben de diyorum ki kullanma icatlarını,tepki ver niye veremiyorsun? Sen ve senin gibi güya hidayet sahibi olanlar,onların icatlarını tonla para verip alıp,onları daha da zengin edip,onlarla birbirlerine hava atanlarsınız sonra da olmayan aklınla millete ezik dersin. Kimin ezik olduğu da güya tenkit ettiklerine nasıl muhtaç olduğu daha da olacağı da ortada.
  • ödeyeceğiz? sen mı odeyeceksın? senın gıbıler yuzunden taşeron bıtmedı be memlekette.. odeyecekmış? sankı cebınden para cıkıyor..
  • Cetin bey basliga Liman yazinca ben Limak diye okudum aklima kotu kotu seyler geldi. Yoksa neden alakasi olsunki degil mi algida secililik iste
  • Yahu Allah aşkına bırakın artık şu olaylara at gözlüğüyle bakmayı da kontrata göre yeni havalimanın getirisi eskisine göre 3 kat daha fazla ki az bi dürüst olunda bundan dem vurun artık !
  • 7 Nisan 2019 tarihine kadar olan işletmeci kuruluş veya personelleri ayrılırken devlete ait olan yanlarında götürdükleri malzemelerin bedellerini de bu tazminattan düşerlerse çok iyi olur çok fazla cebimizden çıkmaz
  • Bu kar kaybı tazminatı olayı, 3. havalimanın önemini kavrayamamış sığ düşünceli muhaliflerin eleştirdiği bir olaydır. AHL artık miadını doldurmuş, kapasitesi yetersiz, şehir içinde sıkıştığı için genişletilmesi çok zor olan, eskimiş bir havalimanıydı. 3. havalimanı ise 10 yıllar boyunca kapasite sorunu yaşamayacak ve İstanbul'u havacılıkta uluslararası transit merkezi yapacak olan, son derece gerekli ve akıllıca bir yatırımdır. Bir dünya haritasını açıp bakarsanız İstanbul'un neredeyse 3 kıtanın tam ortasında olduğunu görüsürsünüz. Şimdi durum böyleyken AHL işletmecisine 390 milyon euro tazminat ödenecek olmasının çok bir önemi kalmıyor. 3. havalimanın ülkeye sağlayacağı sayısız faydanın yanında son derece önemsiz bir rakamdır. Muhaliflere tavsiyem böyle sığ-dar görüşlü bakkal hesaplarından kurtulup dünyaya bakmaları ve vizyonlarını geliştirmeleridir.
  • Avrupa kötüyse,adamsan hiçbir icadını kullanma da görelim. Müslüman aleminin hali ortada avrupanın ki de. Müslüman ülkeleri arasında en iyisi biziz durumumuz da belli. Hidayet dediğin bu mu? Allah niye avrupalıya verdikçe veriyor da araplar ve bizden de aldıkça alıyor peki?
  • Atatürk Havalimanı 1 buçuk sene daha açık kalsaydı DHMİ'nin yani devletin alacağı ücret 329 milyon $ idi. Yeni İstanbul Havalimanı'ndan aldığı 1 buçuk yıllık ücret ise 1 Milyar 755 milyon $. Yani devlet 1.5 sene erken açarak; 1755-329-389 = 1 MİLYAR 37 MİLYON $ kara geçmiş.
  • Kimin sığır olduğu da ülkenin hali de ortada. Gerçi siz de haklısınız zira böyle olmasanız ne iş bulabilirsiniz ne para ne de dişleyecek kemik.
  • Sor bakalim yandasin umrunda mi??

Yıkılacağı Söylenen Ata Hv. Limanı İçin Tav’a 2,6 Milyar Tl Kar Kaybı Ödeyeceğiz.



Bu yazı 25.12.2019 günü bitirildi. Ve de yine bu gün DHMI ile TAV’ın aşağıda anlatılan konuda anlaşmaya vardığını ve de Atatürk Havalimanını işleten kuruluşun hakkı olan kar kaybı bedelinin ödenmesine ilişkin sözleşmeyi imzaladıklarını öğrendik. Şimdi bu yazının yayımlanmaması gerekir diye düşünenler olabilir / olacaktır. Benim pencereden böyle görünmüyor. . Peki; madem bu ödeme yapılacaktı, Sayıştay neden böyle bir karar verdi. Sayın Bakan ise ödemenin TAV’ a yabancı ortağının bulunması nedeniyle ödeme yapılacağını beyan etti. Ve de bir parlamenterimizde tüm bunlar yetmezmiş gibi bir soru önergesi vererek TAV’ a ödenmesi gereken meblağa karşılık olarak Sayıştayın görüşüne rağmen DHMI’ nin bütçesine konulan meblağı sorguladı. vb. vb.

Evet;  mademki bu ödeme yapılacaktı bunlara ne gerek vardı? İnsanlarımızın devlete, devlet kurumlarına olan güvenlerini bu şekilde test etmenin ve yıpratmanın ne faydası olabilirdi? İnanıyorum ki değişik konularda örnekleri görülebilecek bu tür davranışlar bizi bizden uzaklaştırıyor. Keşke aklı selim avdet etse de Atatürk Hava Limanının ne şekilde kullanılabileceğini tartışma imkânı olsa.

Gelelim 25.12.2019’ da noktaladığım yazıya. Bir tek sonuna 2,5 satır ekledim. Onu da eğik karakterle belirginleştirdim. “ İstanbul Havalimanının ağır maddi yükünün omuzlarımızda olduğunu artık kabullendik. Alıştık herhalde ki artık gazete sütunlarında bile fazla okumuyoruz bu konuyu. Aslında omuzlarımızı çökertecek olan bu maddi yükü ne kadar olduğunu / olacağını da bilemiyoruz. Evet; konu söyleye söyleye, yazıla yazıla yumuşatıldı. İnşaat öncesi ve süresince İstanbul Havalimanının dünyanın en büyüğü olduğu yazılıp çiziliyordu. Şimdilerde el mecbur hakiki yerine oturdu. Öyle veya böyle bazen benzeri başka bir konuya geçiş için ara nağme oluyor ( Örneğin köprüler vb) gazete sütunlarında. o kadar. Evet, hiç olmaz ise İstanbul havalimanını ülkemizin halkı kullanıyor. Kullanım bedeli pahalı da olsa uçan, uçmayan herkes bu ödemeye zorunlu olarak iştirak ediyor /  edecek.

Bu konuyu kaldırıp bir tarafa koyalım. Ya bir de kullanılmayan, yıkılmaya adayı olduğu söylenen bir yapı ile ilgili olarak bize ödeme yaptırsalar ne dersiniz? Hiç önemli değil gibi sözler sarf edecek insanların aramızda bulunduğunu biliyoruz. Ama ben madem yıkılacak neden para ödüyorum ki diye düşünürüm. Hele hele na tamam bir tesis olan İstanbul Havalimanının zarar etmemesini teminen işletmeye açılmasını teminen senelerdir tıkır tıkır çalışmakta olan Atatürk Hava Limanının DHMI ile mevcut ve yürürlükte olan sözleşmesinin sonlanma tarihi dikkate alınmaksızın faaliyetine son verilmesinden kaynaklanan bu ödemenin yapılmasının ne denli yersiz ve gereksiz olduğu ortadayken. Bu uygulama devlete ne kazandırmıştır? Bilen varsa öğrenmeğe amadeyim.

Evet, ödenen / ödenecek meblağ her ne ise Devlete durduğu yerde bütünü ile zarar. Devletin zararı, Atatürk Havalimanına kar kaybı olarak ifade edilen bu ödemenin yapılıp / yapılmamasına neden olan hatalı bir uygulamanın, biz bir şekilde hallederiz’ in doğal sonucu.   Sonuçta bu ödeme bizim vergilerimizle yapılacağı için bizim zararımız desek de yanlış olmaz.  Bu tür konularda birileri elini mecazi anlamda cebimize sokup, paramızın ne kadarını ne için harcayacağımıza karar verebiliyor. Hükümet etmek işte böyle bir şey.

Aralık ayının başında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; İstanbul Havalimanı’nın hizmete açılmasıyla, sözleşme süresi bitmeden faaliyetine son verilen Atatürk Havalimanına dolayısıyla TAV ’a “yabancı ortağı bulunduğu” gerekçesiyle kâr kaybının ödeneceğini bildirdi. Nasıl bir açıklamadır? Anlayabilmek zor. TAV iyi ki yabancı ortak almış. Bu açıklamadan anlaşıldığı kadarı ile yabancı ortağı olmasa, sözleşme ve sözleşmede belirtilen sürede önemli olmayacaktı. Biz bu tesisi istediğimiz zaman kapatırız ve size de 5 kuruş ödemeyiz denecekti. Sayın Bakanının dili mi sürçtü acaba ( ? )

Doğru, yanlış bilmem ama TAV’ a ödenecek meblağın 4 milyar Tl olduğu yazılıp çiziliyor. Bir muhalefet milletvekilimiz ise bütçe görüşmeleri esnasında. 2019 ve 2020 için Devlet Hava Meydanları İşletmesi bütçesinin Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar başlığı altındaki faslına toplam 3 milyar 905 milyon 276 bin TL konulmuş olduğunu ve bu meblağın TAV’a ödenecek kâr kayıpları ödemesi için konulup konulmadığı sorusunu yöneltiyor Ulaştırma Bakanına. Aynı parlamenterimiz, İstanbul Havalimanı açılmadan önce İstanbul'da 29 Ekim'de hizmete açılması planlanan 3. havalimanının devreye girmesiyle birlikte bu Havalimanından kalkıp Bulgaristan hava sahasını kullanmak zorunda kalacak uçaklar için Türkiye, ciddi bir ödeme yüküyle karşılaşacaktır diyerek Ulaştırma Bakanınca cevaplandırılması istemi ile TBMM’ e bir soru önergesi vermişti. Herhalde Sn. Parlamenterimiz Sivil Havacılık konusuna meraklı biri olmalı. Galiba konular ile ilgili doğru bilgilendirilmiyor kendileri.

Konu ile ilgili olarak Sayıştay uzmanlarınca hazırlanan raporda bu hususta Devlet Hava Meydanları İşletmesine     ( DHMI ) uyarıda bulunularak, “Kuruluşunuz ile TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş. arasında imzalanmış olan Kira Sözleşmesinde kar kaybı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.” İfadesi yer alıyor. Yine Sayıştay raporlarına yansıyan ifadelerden ortaya çıktığı üzere, “DHMİ, Sayıştay’ın uyarılarını dikkate almayarak, 12.12.2016 tarihli “Makam oluru” ile “TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş.’nin 2018-2021 dönemine isabet eden olası kar kayıplarının tespitine yönelik bağımsız denetim şirketlerinden danışmanlık hizmeti alım ihalesine çıkılmasına karar vermiştir.”  denilmektedir.

Kanaatime göre Sayıştay’ımız da, soru önergesi veren siyasi kuruluş temsilcimiz de konuyu yanlış noktadan ele alıp hatalı yere götürmüşlerdir.

Bu güne kadar kuruluşlarla akdedilen Yap İşlet Devret sözleşmelerinin hiç birinde “ erken kapatılma, faaliyeti durdurma vb. ihtimali ile doğacak kar kaybının karşılanması ile ilgili bir madde bulunmuyor. Ve de geçmiş incelendiği takdirde ülkemizde konuya ilişkin olarak yapılan sözleşmede belirtilen işin / hizmetin sonlanma tarihinden erken kapatılan veya faaliyetine son verilen bir tesis, bir kuruluşun varlığı söz konusu değil. Dünyada ise böyle bir uygulama bu güne kadar yapılmış mıdır bilemiyorum. İhtiyaten mücbir sebeplerin dışında diyeceğim ki bu sebeplerin de neler olduğu çok açık.  Dolayısı ile DHMI’ nin bu konuda bir hata ve taksiratı bulunmamaktadır. Takdiri ve uygulaması doğrudur.

Sn. CHP Genel Başkan Yardımcısının neden ödeme yapılması düşünülüyor yerine, Sayıştay kararına atıf yaparak bu ödemeyi yapmazsanız bundan sonra benzeri yatırımlar için yerli veya özellikle yabancı yatırımcı bulmayı nasıl düşünebiliyorsunuz ( ? ) Diye sorması gerekmez mi?. Mantık budur? Evet; mantık budur ama bizdeki siyaset anlayışı da budur desem hata mı etmiş olurum. Muhalefet yapılacak ya.

Evet; eminim ki DHMI bundan sonra bu tür bir konu için ihale açarsa Sayıştayın ikazını mutlak dikkate alacaktır.“ Söz konusu tesisisin sözleşmede belirtilen süreden önce kapatılması / faaliyetinin sonlandırılması durumunda meydana gelen kar kaybı yükleniciye ödenecektir / ödenmeyecektir? Kar kaybının hesaplanma yöntemi falan maddede belirtilmiştir.” Yabancı bir kuruluşun sözleşmesine bu maddeyi koymaya kalksanız bunun nedenini anlatma konusunda başarı sağlayamayacağı mutlak”

Evet; ödenecek olan meblağın hepsi hepsi 2,6 Milyar TL’cik. (389 Milyon EURO ) .  DHMI bu gün ( 26.12.2019)  KAP’ a bu konuda bilgi sundu.  Evet; memur maaşları, asgari ücret ve yeni yılda yapılacak maaş zamları dışında hiç küçük paralar ile konuşmuyoruz.

Burası Türkiye, çok şeyimiz değişik. Siyasilerimiz ise bambaşka.

Yıkılacağı Söylenen Ata Hv. Limanı İçin Tav’a 2,6 Milyar Tl Kar Kaybı Ödeyeceğiz.

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

imam yazana ~ 4 yıl önce
Avrupa sömürgeci doğru mesela eskiden osmanlı da öyleydi. Öyle olmasa ne işi vardı balkanlarda,arap topraklarında? Sonuçta oralar sayesinde dağıldı.Ben sömürene değil kendini sömürtene kızarım. İnsanına değer verme,eğitme,ülkenin nimetleriyle cebini doldur onları avrupalılar ile paylaş onların piyonu ol sonra avrupalı kötü. Ayrıca işine gelmeyince avrupa malını kullanmayın demedim diyorsun. Doğru demedin madem avrupalı sömürücü bilmem neci ben de diyorum ki kullanma icatlarını,tepki ver niye veremiyorsun? Sen ve senin gibi güya hidayet sahibi olanlar,onların icatlarını tonla para verip alıp,onları daha da zengin edip,onlarla birbirlerine hava atanlarsınız sonra da olmayan aklınla millete ezik dersin. Kimin ezik olduğu da güya tenkit ettiklerine nasıl muhtaç olduğu daha da olacağı da ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İcat ~ 4 yıl önce
Osmanlı sömürgeci olsaydı bircok ülke osmanlıca konuşurdu fakat savunduğun batı 2 örnek 100 yıllık sömürgesinde nijer fransızca nijerya ingilizce konuşuyor somürülen ve ezilen ve farkında olmadığın için karşindakini suçluyorsun kişi neyse karşısındakini ö y le bilirmiş parasını verdiğim ve ihtiyaç olan meşru her şeyi kıllanırım icatları yapanlar sadece kendi aklıylamı yapıyor beyin göçü ne akıllı geçinen zat protesto edip etmeyecegim seni ilgilendirmez
taşeron ~ 4 yıl önce
ödeyeceğiz? sen mı odeyeceksın? senın gıbıler yuzunden taşeron bıtmedı be memlekette.. odeyecekmış? sankı cebınden para cıkıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alobuyrunbenferit ~ 4 yıl önce
Cetin bey basliga Liman yazinca ben Limak diye okudum aklima kotu kotu seyler geldi. Yoksa neden alakasi olsunki degil mi algida secililik iste

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alper ~ 4 yıl önce
Yahu Allah aşkına bırakın artık şu olaylara at gözlüğüyle bakmayı da kontrata göre yeni havalimanın getirisi eskisine göre 3 kat daha fazla ki az bi dürüst olunda bundan dem vurun artık !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alper cako ~ 4 yıl önce
evet hava lımanın karı 3 kat daha buyuk cunku yuzde 95 Turk fırmlarının kıraladıgı alanlar yıne bu fırmalarca odenen fahıs kıralarla kazanılıyor ve bunların büyük bir miktarı (thy) vatandasın cebınden cıkıyor acaba formulu kavrayıp anlayabılecekmısın
Anlayamaz ~ 4 yıl önce
Çünkü ATV seyrediyor
ANLAYAMAzSIN ~ 4 yıl önce
Siz fox izlemeye devam edin
ANLAYAMAzSIN ~ 4 yıl önce
Siz fox izlemeye devam edin
Tav? ~ 4 yıl önce
7 Nisan 2019 tarihine kadar olan işletmeci kuruluş veya personelleri ayrılırken devlete ait olan yanlarında götürdükleri malzemelerin bedellerini de bu tazminattan düşerlerse çok iyi olur çok fazla cebimizden çıkmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhalif zekası ~ 4 yıl önce
Bu kar kaybı tazminatı olayı, 3. havalimanın önemini kavrayamamış sığ düşünceli muhaliflerin eleştirdiği bir olaydır. AHL artık miadını doldurmuş, kapasitesi yetersiz, şehir içinde sıkıştığı için genişletilmesi çok zor olan, eskimiş bir havalimanıydı. 3. havalimanı ise 10 yıllar boyunca kapasite sorunu yaşamayacak ve İstanbul'u havacılıkta uluslararası transit merkezi yapacak olan, son derece gerekli ve akıllıca bir yatırımdır. Bir dünya haritasını açıp bakarsanız İstanbul'un neredeyse 3 kıtanın tam ortasında olduğunu görüsürsünüz. Şimdi durum böyleyken AHL işletmecisine 390 milyon euro tazminat ödenecek olmasının çok bir önemi kalmıyor. 3. havalimanın ülkeye sağlayacağı sayısız faydanın yanında son derece önemsiz bir rakamdır. Muhaliflere tavsiyem böyle sığ-dar görüşlü bakkal hesaplarından kurtulup dünyaya bakmaları ve vizyonlarını geliştirmeleridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MUHALİF ZEKA.. ~ 4 yıl önce
NEYİN ZEKASIDIR BİLMEM AMA SİZİ DÜŞÜNCENİZE HAYRAN OLDUM. SANKİ BUNU BİRİSİ İLK KEZ SÖYLÜYOR GİBİ. MUHTEŞEMSİNİZ.
Anlasak ~ 4 yıl önce
Ne yiyorsunuz ne içiyorsunuz
Muhalif zekası'na ~ 4 yıl önce
Rakam önemsiz ise sen öde ya da iktidar cebinden ödesin olur mu? Dünyada sırf betona yatırım yaparak büyüyen bir ülke var mı? 500 milyar dolar dış borç, işsizlik,ithalat,döviz rekorları kırılıyorken,herşeye hergün zam geliyorken,ekonomi bitmişken oy ve gösteriş için böyle bir yere böyle bir havalimanı yapmak akıl karı mı? Hadi yaptın bari tam olarak eksiksiz aç. Hava fırtınalı ve birçok sefer ya iptal ya da rötarlı. Hani her hava şartında uçuş yapılacaktı ne oldu? Ayrıca yolcu garantili havalimanı,hasta garantili hastahane,araba garantili yol gibi dahiyane ! projelerin millete maliyetini de sen ve senin gibiler ödeyin sahibinin sesi!
Ezber ~ 4 yıl önce
Takvim gazetesi okunmuş ve ezberlemiş
CVP EZBER ~ 4 yıl önce
ARKADAŞIM. BİR ŞEY YAZIYORSUNUZ? KİME HİTAP ETTİĞİNİZ BELLİ DEĞİL. YAZARA MI, HERHANGİ BİR YORUMCUYA MI?
Amsterdam ~ 4 yıl önce
Arkadaşım, buraya harcanan paranın 1/5 iyle Sefaköy tarafına çok rahat genişletiliyordu AHL ve kapasite sorunu kalmıyordu. Hatta ortasından da E5 yolu geciyordu. Ne var yani şehrin icinde kalmissa! Metro baglantin var altyapin hazır heryere transfer kolay.. vs vs daha ne olsun.Git bi Amsterdam airport a bak ezbere boş yapma. Beyniniz ancak itaat etmeye basıyor sizin! Hadi yaptın 3. Havalimanı ni,neden kapatiyorsun abicim Avrupada ilk 5 te bulunan airport u, o da kalsın operasyonda! Bak Londra'ya 8 tane var ve amaca göre hizmet ediyorlar ama yooookk 3.dinya ülkesiyiz ya milleti nasıl kandirqcaksin ki başka... En büyüğünü biz yapicaz,en şöyle biz olacağız...en böyle biz olacağız... Ver mehteri!!! Almanya gibi sanayi devi ülkelerin imkanı yok demi böyle bir airport yapmaya!!! Hey yavrum heyyyy
imama rumuzuna ~ 4 yıl önce
Avrupa kötüyse,adamsan hiçbir icadını kullanma da görelim. Müslüman aleminin hali ortada avrupanın ki de. Müslüman ülkeleri arasında en iyisi biziz durumumuz da belli. Hidayet dediğin bu mu? Allah niye avrupalıya verdikçe veriyor da araplar ve bizden de aldıkça alıyor peki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O para otelendi uyayan vatanyandas ~ 4 yıl önce
Sadece 200 euro odenecek bu yil.diger bedeller 21 yil sonraya ertelendi.uyuyan vatanyandas
İmam ~ 4 yıl önce
Hidayetin ne olduğunu araştır avrupanın nereleri sömürdüğünü ve beyin göçlerini avrupanın okuduğunu anla avrupanın malıni kullanma demedim
İmam ~ 4 yıl önce
Adamsan objektif bak olaylara avrupa ekonomisi çaktırmadan sömürgecilikten mi kazanıyor yoksa sizin gib i biz yapayız edemeyizci eziklerdenmi
HERKES ~ 4 yıl önce
KARŞIT FİKİRDE OLANLARA EZİK DİYE HİTAP EDENLER, UZUN BİR DÖNEM EZİLDİKLERİNİ KABUL EDEN VE DE BUNA İNANAN RUHEN EZİLMİŞ KİMSELERDİR. ÖNCE TARTIŞMA ADABINI ÖĞRENMEMİZ GEREK.
HERKESE ~ 4 yıl önce
Kendinizi iyi tarif etmişsiniz
Vatandaş ~ 4 yıl önce
Atatürk Havalimanı 1 buçuk sene daha açık kalsaydı DHMİ'nin yani devletin alacağı ücret 329 milyon $ idi. Yeni İstanbul Havalimanı'ndan aldığı 1 buçuk yıllık ücret ise 1 Milyar 755 milyon $. Yani devlet 1.5 sene erken açarak; 1755-329-389 = 1 MİLYAR 37 MİLYON $ kara geçmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2001e ve diğerine ~ 4 yıl önce
Kimin sığır olduğu da ülkenin hali de ortada. Gerçi siz de haklısınız zira böyle olmasanız ne iş bulabilirsiniz ne para ne de dişleyecek kemik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Diger ~ 4 yıl önce
Sığırcık psikoloji derki kişi nasılsa karşısındakini öyle bilir kpssyle mülakatsız ise girdim kendi özelliğini yansıtma
Cancan ~ 4 yıl önce
Sor bakalim yandasin umrunda mi??

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000