20 Mayıs 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • 3 kere yere gecmeye calistim hep referans! olayına kurban gittim. Adamın canı sıkıldı genel mudurlukte calismaktan araya birilerini sokup mulakatmıs kurulmus CRM imiş güle oynaya akademiye geçti sorsan alın teri der nerde hak nerede adalet ????
  • Hava iş çalışan sendikası deyil çalıştıranın kuklasıdır, hep aynı şeyler, anlaşmalı dövüş ve yönetimin istediği olur, ek protokoller de de hiç bize hayrına birşey çıkmaz, erkeklere kreş yardımı çıkar mı acaba diye sevindik o da yalan oldu
  • Arastirmadan, sirf ucustan kaytarmak icin yere gecip(saglik, aile, ozel durumu olanlar haric) daha sonra yeri begenmeyip ucusa gecmek nedir? Nasil bir nankorluktur?!
  • Geçmeseydiniz yere arkadaşım işinize geldiğini gibi bir yere bir havaya transfer olamazsınız böyle kararlar iyi düşünüp verilmeli ve verildikten sonra da mızıkçı çocuklar gibi sızlanmamalı. Şirket size bir yatırım yapıyor sen ordan oraya at koşturamazsın kusura bakma. Yere geçmeyi seçtiysen kalacaksın yoksa yallah istifaya.
  • Hala Hava Is ten medet umuyorsun akilsiz..
  • Ortada bir söz var ve yapılacak ne sabırsız oldunuz böyle yıllardır yere geçmek için beklediniz Havaiş yeni yönetimi sayesinde yere geçtiniz teşekkür de etmediniz sonra Yok biz beğenmedik uçmak istiyoruz Metro turizm mi burası herşeyin üsülü adabı var önce sağda solda saldırdığınız adama bi dua edin sonra bakarız hadi Allah’a emanet AKT
  • Sendika bize de cok söz verdi ama olmadı bizde buyuk bir beklenti içindeydik. mesela A0ı kesin kaldırcaz dediler. ama olmadı yınede halimizden memnunuz. ama bu iş çocuk oyuncagımı istediğin zaman yere geç sonra sıkıldım uçuşa tekrar. arada şirket mi suçlu oluyor.
  • Kaleminize sağlık teşekkürler
  • cocuk oyumcağımı canın isteyince yere istyince uçuşa geç..
  • duygularımıza tercüman olduğunuz için teşekkürler

Yerdeki uçucuların durumu ne olacak?

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası’nın imzaladığı 26. dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) bazı personellerin dikkatle takip ettiği bir husus vardı.

Yerdeki uçucuların durumu…

Önce konuyu açalım.

Türk Hava Yolları bazen uçucu personele yönelik bazı duyurular yayınlıyor. Diyor ki; şu şu birimlerde (genel olarak memur pozisyonunda, genel müdürlükte, gisad’da, ekip planlamada vs…) görev alarak yerde çalışmak isteyen personellerin başvuruları değerlendirilecek.

Bazı kabin memurlarının da bu tür durumlarda başvuruları oluyor. Özellikle uzun yıllar uçmuş olanlar, aile durumu, eş durumu ve özellikle de çocuk durumu…

2017-2018 dönemlerinde de birçok kabin memuru yerde çalışmak için şirkete başvuru yapıyor. Ancak uzun bir süre cevap alamıyorlar. Ümitleri kesilmişken bir anda 200’ün üzerinde kabin personeline artık yerde çalışacakları bilgisi veriliyor.

Kabin memurları başvurularına olumlu yanıt almış oluyorlar belki ama aylar sonra ve habersizce aniden gelen bu kararla planları biraz alt üst oluyor.

Yaklaşık 2 yıldır da yerde görev yapıyorlar. Ancak 200’ün üzerindeki bu uçucular tekrar uçmak istediklerini hem sendikaya hem de şirketlerine iletiyorlar. İşin en zorlu süreci burada başlıyor.

Hava İş Sendikası, yerdeki uçucuların tekrar gökyüzünde görevlendirilmeleri için Türk Hava Yolları ile görüşüp söz alıyor. THY bir defaya mahsus olmak üzere buna izin vereceğini sendikaya bildiriyor. Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde sendikanın bunu gündeme getirmesiyle, imzalanacak TİS’ten sonra bu konunun da ek bir protokolle resmileştirileceği karşılıklı olarak ifade ediliyor.

Gel gelelim ki; Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanmasından sonra THY verdiği sözü şimdilik unutmuş görünüyor.

Konuyla ilgili Hava İş Sendikası ile görüştüm. Aldığım yanıtta; bu konunun ek bir protokolle imza altına alınacağı ancak THY’nin TİS’in imzalanmasıyla o konudan biraz uzak durduğu ifade edildi.

Yani THY yönetimi bu durumla ilgili ‘tekrar görüşürüz, yeniden değerlendiririz’ gibi yanıtlarla işi biraz yokuşa sürüyor.

TİS’ten hemen sonra imza altına alınacak bu konu için henüz bir görüşme tarihi de yok. Zaten 31 Mayıs’taki THY Genel Kurulu’na kadar böyle bir görüşmenin olması da mümkün görünmüyor. Genel Kurul’dan sonra THY yönetiminde yaşanabilecek bir değişiklik bu konunun kapanmak üzere rafa kaldırılmasına bile neden olabilir.

Şu anda 200’ün üzerinde kabin memuru bu kararın onaylanmasını ve yeniden gökyüzüne çıkmayı bekliyor. Bu husus daha önce THY tarafından ele alınmasa ya da en başından olumsuz cevap verilse THY’ye diyecek hiçbir şey yok. Ancak hem TİS’ten hemen sonra halletme sözü verip, hem de ucunu açık bırakıp ‘bakarız’ moduna geçmek... Bu hiç adil değil.

Türk Hava Yolları’nın bu konuda ne kadar hassas olması gerekiyorsa aynı hassasiyeti kuşkusuz Hava İş Sendikası’nın da göstermesi gerekiyor.

Sendika mutlaka bir an önce THY’yi masaya çağırıp bu protokolü imza altına alarak ümit verilmiş yüzlerce personelin bu beklentisini boşa çıkarmamalı…

Yerdeki uçucuların durumu ne olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

MKemal ~ 5 yıl önce
3 kere yere gecmeye calistim hep referans! olayına kurban gittim. Adamın canı sıkıldı genel mudurlukte calismaktan araya birilerini sokup mulakatmıs kurulmus CRM imiş güle oynaya akademiye geçti sorsan alın teri der nerde hak nerede adalet ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava iş ~ 5 yıl önce
Hava iş çalışan sendikası deyil çalıştıranın kuklasıdır, hep aynı şeyler, anlaşmalı dövüş ve yönetimin istediği olur, ek protokoller de de hiç bize hayrına birşey çıkmaz, erkeklere kreş yardımı çıkar mı acaba diye sevindik o da yalan oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamsiz cabalar ~ 5 yıl önce
Arastirmadan, sirf ucustan kaytarmak icin yere gecip(saglik, aile, ozel durumu olanlar haric) daha sonra yeri begenmeyip ucusa gecmek nedir? Nasil bir nankorluktur?!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hem sütüm dökülmesin.... ~ 5 yıl önce
Geçmeseydiniz yere arkadaşım işinize geldiğini gibi bir yere bir havaya transfer olamazsınız böyle kararlar iyi düşünüp verilmeli ve verildikten sonra da mızıkçı çocuklar gibi sızlanmamalı. Şirket size bir yatırım yapıyor sen ordan oraya at koşturamazsın kusura bakma. Yere geçmeyi seçtiysen kalacaksın yoksa yallah istifaya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen ~ 5 yıl önce
Aynen, olmasi gereken.
Heh heh ~ 5 yıl önce
Hala Hava Is ten medet umuyorsun akilsiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çava reş ~ 5 yıl önce
Ortada bir söz var ve yapılacak ne sabırsız oldunuz böyle yıllardır yere geçmek için beklediniz Havaiş yeni yönetimi sayesinde yere geçtiniz teşekkür de etmediniz sonra Yok biz beğenmedik uçmak istiyoruz Metro turizm mi burası herşeyin üsülü adabı var önce sağda solda saldırdığınız adama bi dua edin sonra bakarız hadi Allah’a emanet AKT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yp ~ 5 yıl önce
Sendika bize de cok söz verdi ama olmadı bizde buyuk bir beklenti içindeydik. mesela A0ı kesin kaldırcaz dediler. ama olmadı yınede halimizden memnunuz. ama bu iş çocuk oyuncagımı istediğin zaman yere geç sonra sıkıldım uçuşa tekrar. arada şirket mi suçlu oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih bey ~ 5 yıl önce
Kaleminize sağlık teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerdekiler ~ 5 yıl önce
Kaleminize sağlık dikkate alinir insallah
oldu ~ 5 yıl önce
cocuk oyumcağımı canın isteyince yere istyince uçuşa geç..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 5 yıl önce
kesinlikle
Hayat ~ 5 yıl önce
Senin yasadigin gibi basit degil. Ulkenin sartlari degistigi gibi insanların hayat şartları da değişiyor. Ongorulen surede cevap verip isleme koyduktan sonra personel vazgeçse dediğinde haklisin. Sen sirket olarak planlamayı ve uygulamayı düzgün yapacaksın, personel de tercihini yapıp pasa pasa isini yapacak.
yer personeli ~ 5 yıl önce
duygularımıza tercüman olduğunuz için teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışan memnuniyeti bu tip durumlar icin cok önemli. ~ 5 yıl önce
Vaktiyle uçuşa dönenler bir sekilde döndü. ramazan günü adil olunmalı herkesin hakki olan zaman gecmeden verilmeli, yerdekilere oncelik taninmali.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000