25 Şubat 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Easa geçiş sürecinde sektörün en önemli aktörlerinden biririnin, adaylar için yol haritası çizmeye gönüllü olması çok isabetli bir karar olmuş.Çünkü şu an bu süreci yönetebilecek bir otorite yok.Shgm yi tenzih ederim çünkü onun sorumluluk alanında değil.Özel sektör,ihtiyaçları sürekli değişen ve gelişendir.Bu ihtiyaca binaen eğitim verilmesi gerekir ki bu noktada belirleyici olan Talpa olacaktır.Sevgili adaylar,bu işe kulak verin.Gidin konuşun.Sektörün profesyonellerinden destek almadan son derece pahalı,yorucu ve bir o kadar da ciddi bir işe başlamayın.Sürecinizin ölçüsü sadece uçuş okulunuz değildir ve olmamalıdır.Uçuş okulları ticareti düşünür.Eğitimden sonra ne olacağını ise siz düşünmelisiniz.Bu noktada elinizdeki en güçlü enstruman isr tecrübeli bir kuruluştur.Bunu kullanın.Saygılar.
  • Eski gm calisani yeni f/o aday adayi olarak sunu soyleyebilirim ki seçme seçilme kıstasları ne yazık ki REFERANS a bakıyor. buna şahsım da dahildir. Telefon etmeseydik birilerini araya sokmasaydık işimiz yaştı
  • Hava yolları uçakları 5 sene sonra tek pilota, artı 10 sene sonra da UNMANNED hale geliyor. Siz neyin hesabındasınız? Bu işten para kazanmak yakın gelecekte son bulacak. Ucus okulları milleti yontma derdinde.
  • Candır
  • Uluslarasına geçmişsin yine sayın yazar. Bravo. Japon musunuz? Japonya'da ne yapıldığından çok emin görünüyorsunuz da! Japonlar pilot eğitemiyor demek? Vah vah. Bizde öğretmen bol. Japonya'ya göndersek? Nasıl olur? Koskoca Japonya pilot eğitemiyor demek. Yani neredeyse inanacağım
  • ATO Uçuş Okulu süreçleri konusunda bilgi sahibi olan ve bu konuda danışmanlık yapabilecek durumda kaç kişi var?
  • Bir pilot adayı olarak,umarım başarıya ulaşan bir proje olur. Maalesef sizin de dediğiniz gibi ülkemizde pilot ihtiyacı fazla, eğitim ve talep çok az...

Uçuş okullarıyla ilgili yeni bir dönem mi başlıyor?

Pilot ihtiyacının her geçen yıl kendini iyiden iyiye hissettirmesi nedeniyle artık emekli pilotlara teklif götürülecek desem ne dersiniz?

Evet; böyle bir durum var. Ama bizim ülkemizde değil. Japonya, artan pilot ihtiyacı nedeniyle emekli olan askeri pilotları şirketlere kazandırmak için bir çalışma başlattı. Japonya’da askeri pilotlar için emeklilik yaş ortalaması 50’li yaşlar olduğu için bu mantıklı bir çözüm aslında. (Zorunlu görev süresini tamamlayanlar değil emekli olanlar)

Japonya’da emekli pilotların özel şirketlerde çalışabilmesi için belli şartlar var. Ama emekli bir askeri pilot, eğer bu yola başvurursa ortalama 40 bin dolar civarında para harcaması gerekiyor. O yüzden bunu pek tercih etmiyorlar.

Japonya devleti de emekli pilotları özel şirketlere kazandırabilmek için bir fon oluşturulacağını ve kimsenin kendi cebinden para ödemeden özel şirketlere katılabileceğini açıkladı. Bu çok cezbedici olacaktır elbette. İstenen sayıda emekli askeri pilot başvuru yapar mı bilemem ama kısa vadede iyi bir çözüm. Zira 50 yaş, bir kaptan pilot için hiç de fena bir yaş değil…

Pilot ihtiyacının ne kadar önemli boyutlarda olduğunu göstermesi açısından çok önemli bir detay bu.

Türkiye’de bildiğiniz üzere yılda şu an için 600’e yakın pilot yetişiyor. Bunların yarısını THY Akademi yetiştiriyor.  Geriye kalan kısmı uçuş okulları bünyesinde eğitim görüyor.  Sırf THY’nin şu an için yıllık ihtiyacı olan pilot sayısı 500 bandında. Ancak 2023 yılından sonra ön görülen ihtiyaç ise yılda 1000 pilot olarak tahmin ediliyor.

Bu durumda uçuş okullarının önemi aslında her geçen gün artıyor. Daha önce de yazmıştım, uçuş okulu sayısı Türkiye’de hiç de fena değil ama ‘güven’ konusu biraz fenalarda!

Uçuş okullarının pilot adaylarına ne kadar güven verdiği, iş garantisi, eğitim süreci ve vaat edilen bir çok husus oldukça önem arz ediyor.

İşte tam da burada TALPA’nın çok önemli bir çalışması olacak.

Nedir bu çalışma ve nedir bu proje?

TALPA için en yoğun eleştiri sanırım hiçbir faaliyetin içinde olmadığı ve tabir-i caizse etliye sütlüye dokunmadığı konusuyla ilgili geliyor. Çok da haksız değildi aslında bu eleştiriler.

TALPA şimdi,  çok önemli bir proje için kolları sıvamış durumda.

Uçuş okullarıyla ilgili belirsizliği ve güvensizliği belki de ortadan kaldıracak ve insanların hangi uçuş okuluna giderse gitsin o okul hakkında yeterince bilgi sahibi olmasını sağlayacak bir adım bu. Hatta daha fazlası.

TALPA’nın yeni yönetimi, başkan Murat Ersoy öncülüğünde uçuş okullarına danışmanlık ya da koçluk gibi bir hizmete başlamayı hedefliyor. Tabi bunun için önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile görüşülecek ve yeterince bilgi toplanacak.

Buradaki amaç; uçuş okullarının verdiği hizmetten tutun da denetlenen alanlar, bir uçuş okulunun faaliyete geçmesi için gereken şartlar ve bir çok husus ele alınacak. Buradan hareketle uçuş okullarının eksikleri varsa bunlar belirlenip o yönde bir danışmanlık hizmeti verilecek. Böylece bir pilot adayının en iyi şekilde eğitim almasının yolu açılacak.

Danışmanlık hizmeti de TALPA bünyesindeki deneyimli kaptanlar aracılığı ile sağlanacak.

Kafalarda soru işareti oluşmasın diye şu detayı da aktarayım; TALPA uçuş okullarını denetleme ya da not verme gibi bir icraatın içinde olmayacak. Zaten bu tamamen SHGM yetkisinde bir konu. TALPA’nın yapacağı şey; uçuş okullarına danışmanlık ya da bir eğitmen gibi dışarıdan destek vererek daha iyi bir hizmet sunmasını sağlamak olacak.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi önce SHGM ile görüşülüp daha sonra da uçuş okullarıyla tek tek görüşmeler yapılacak. Tabi bu konu şu an için proje aşamasında. Önümüzdeki dönemlerde TALPA adım attıkça detaylarını biz de öğreneceğiz. Ancak sadece bununla sınırlı kalmayacağını ve üniversitelerle görüşmeler yapılacağını belirteyim.

Hatta TALPA, Instagram’da popüler olan bazı pilotlarla da görüşmeyi ve bu konuyu onlarla da paylaşmayı düşünüyor. Zaten pilot olmayı hayal edenlerin en yoğun bulunduğu mecra kuşkusuz Instagram…

Bu projenin pilot olma hayaliyle yanıp tutuşan pilot adayları için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü uçuş okullarıyla ilgili o kadar bilinmezlik var ki kafalarda; belki de artık o sorular yanıt bulmuş olacak ve hangi okula gitmesi gerektiği hususunda net bir cevap bulabilecek.

Aslında bu proje sadece mevcut uçuş okullarıyla ilgili değil, belki de uluslar arası anlamda söz sahibi olmamızı bile sağlayabilir.

Eğer başarılı olunursa uluslar arası çapta uçuş okullarının ülkemize kazandırılması ve uçuş okullarının yurt dışından talep görmesi bile mümkün olabilir.

Neden olmasın?

Uçuş okullarıyla ilgili yeni bir dönem mi başlıyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Cpt ~ 5 yıl önce
Easa geçiş sürecinde sektörün en önemli aktörlerinden biririnin, adaylar için yol haritası çizmeye gönüllü olması çok isabetli bir karar olmuş.Çünkü şu an bu süreci yönetebilecek bir otorite yok.Shgm yi tenzih ederim çünkü onun sorumluluk alanında değil.Özel sektör,ihtiyaçları sürekli değişen ve gelişendir.Bu ihtiyaca binaen eğitim verilmesi gerekir ki bu noktada belirleyici olan Talpa olacaktır.Sevgili adaylar,bu işe kulak verin.Gidin konuşun.Sektörün profesyonellerinden destek almadan son derece pahalı,yorucu ve bir o kadar da ciddi bir işe başlamayın.Sürecinizin ölçüsü sadece uçuş okulunuz değildir ve olmamalıdır.Uçuş okulları ticareti düşünür.Eğitimden sonra ne olacağını ise siz düşünmelisiniz.Bu noktada elinizdeki en güçlü enstruman isr tecrübeli bir kuruluştur.Bunu kullanın.Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BalıkesirliBüko ~ 5 yıl önce
Eski gm calisani yeni f/o aday adayi olarak sunu soyleyebilirim ki seçme seçilme kıstasları ne yazık ki REFERANS a bakıyor. buna şahsım da dahildir. Telefon etmeseydik birilerini araya sokmasaydık işimiz yaştı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçucu ~ 5 yıl önce
Keşke yaş olsaymış işin. Torpille pilot olmaya çalışanları görüyoruz!
Mehmet ÖZTÜRK ~ 5 yıl önce
Hava yolları uçakları 5 sene sonra tek pilota, artı 10 sene sonra da UNMANNED hale geliyor. Siz neyin hesabındasınız? Bu işten para kazanmak yakın gelecekte son bulacak. Ucus okulları milleti yontma derdinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EEM ~ 5 yıl önce
Uçakların tasarımı pilotu devredışı bırakacak şekilde değil, pilot- otomasyon uyumunu en iyi sağlayacak şekilde yapılmaya çalışıldığı için bu söylediğiniz durum çok daha uzun bir sürede gerçekleşecektir.
Bilim kurgu ~ 5 yıl önce
Bilim kurgu dunyasinda yasiyorsun kardesim. Onumuzdeki 50 yil ucak teknolojilerinde onemli bir degisiklik olmayacaktir. Palavradan seneryolar bunlar.
Erah ~ 5 yıl önce
Candır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 5 yıl önce
Uluslarasına geçmişsin yine sayın yazar. Bravo. Japon musunuz? Japonya'da ne yapıldığından çok emin görünüyorsunuz da! Japonlar pilot eğitemiyor demek? Vah vah. Bizde öğretmen bol. Japonya'ya göndersek? Nasıl olur? Koskoca Japonya pilot eğitemiyor demek. Yani neredeyse inanacağım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Offfff ~ 5 yıl önce
Japonlar pilot eğitemiyor demiyor. Japonya'da bile pilot açığı var diyor. Ama biz okuyan insan eğitemiyoruz. Ya da tam tersi, anlamasa da öküzlere bile okuma yazma öğretebiliyoruz. O kadar iyi bir eğitim sistemimiz var.
Baka Baka Baka ! ~ 5 yıl önce
Gören de Japon'sun sanar, Eleman araştırmış yazmış işte daha ne? Ya Sev ya Terk Et !! Terk Et Burayı Fiko !!
TALPA Yönetiminde ~ 5 yıl önce
ATO Uçuş Okulu süreçleri konusunda bilgi sahibi olan ve bu konuda danışmanlık yapabilecek durumda kaç kişi var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATO ~ 5 yıl önce
Ato denen şey nedir? Onaylı eğitim organizasyonu mu? Eğer öyleyse danışmanlık mı gerekiyor? Oturduğunuz sandalyede uçuyorsunuz ama kaç pilotun yanına oturup ders verdiniz sonra da yalnıza gönderdiniz merak ediyorum. Ben onlarcasını gökyüzüne gönderdim hepsi güvenle uçuyor. Atomuş, danışmanlıkmış. Kravatlı süt çocukları sizi.
Anonymous ~ 5 yıl önce
Bir pilot adayı olarak,umarım başarıya ulaşan bir proje olur. Maalesef sizin de dediğiniz gibi ülkemizde pilot ihtiyacı fazla, eğitim ve talep çok az...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000