27 Temmuz 2015, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • çok güzel çok yardımcı oldunuz
  • çok güzel çok yardımcı oldunuz
  • Doğrudur MAKİNİSTTİR....bunda alınacak bir durum yoktur...Bakın benim rahmetli babam 1911 doğumlu olup ülkemizin ilk pilotlarındadır...Günlük tutarmış ve vasiyeti rahmetli oduktan sonra günlüklerinin okunması imiş..Böyle bir tarihi ne okullarda nede kutuphanelerde bulabilirdim. Tam bir tarih...Yazıyor diyorki bizler Eskişehir Hava okuluna girmeden evvel önce MAKİNİST OLDUK, UÇURACAGIMIZ O ZAMANIN UÇAKLARININ TAMİRİNİ ÖĞRENDİK MAKINIST ADI ALTINDA UÇUŞ EĞİTİMLERİNİ ALARAK ASTSUBAY OLARAK PİLOTLUK YAPMAYA BAŞLADIK ..o zamanlar Hava Harp okulu yokmuş ESKİŞEHİRDE Askeri Hava Okulu varmış ve hepsi Astsubay pilot olarak mezun olup pilotluk yapmışlar bilahare şimdiki TÜRK HAVA YOLLARINA o zamanki adı ile DEVLET HAVA YOLLARINA geçerek kaptanpilot olarak uçmuşlardır. O zaman bile MAKİNİST adı ile anılırlarmış. Bir problem yok şimdi her nedense bu lakap hor görülmeğe başlanmış ve TEKNİSYEN olarak adlandırılmıştır.
  • uçuş dispeçeri ne ola ? dispeçer ne demek ?? ne kadar meraklısıyız yabancı kelimeyi olduğu gibi türkçe'ye devşirmeye...
  • Bu yazarımızın mesleği ve konu meslek ile ilgisi nedir? Yazarımız bir aylık yazısını da, konu mesleğe sahip adaylar yetiştirmek için kuruduğunu iddia ettiği havacılık kolejinin akibetine, kuruluşundan itibaren bu lisedeki yönetici ve öğretmenlerin değişim oranlarına; ayrılma sebeplerine ayırabilir mi?
  • Bir daha yazmiyacam dün iki yorum gönderdim içeriğinde kötü bir şey yoktu keyfinize gore yayınlanıyordu buz takibe son
  • Mesleğe seksenli yılların sonunda başladım.Uçağa teyyare teknisyene makinist derlerdi.Kimse şikayetçi olmazdı bunu mesele yapmazdık.Şimdi halen çalışmaya devam ediyorum.Zaman böyle gerektiriyor herhalde. Hep etiket, hep etiket bakıyorum şimdikilere eldivensiz çalılan yok.En doğal hakları. Elin yağı alnın teri ,önemli olan bu.Ekmek dünyası makinist olmuş teknisyen olmuş ne farkeder.Arpa çok gelince insanın ötü kalkıyor.Bunlarla uğraşanlar elinden iş gelmeyen müdür tek.bşkn. yalakaları.Önemli olan helal lokma.Onlar iyi ingilizce bilir ama elleriden iş gelmez.Patronları, müdürleri,amirleri,sivil havacılık müffettişlerini çok severler arkalarından ana avrat küfür ederler.İlgililerde onlardan çok memnundur.Hayat böyle işte.Ben hep içimden küfrettim.Ne olur olmaz diye.Ama hiç annelerine karılarına bacılarına değil.Anlayan anladı.
  • yalama teknisyen misiniz? işte bu sorunun cevabını buradan öğrenebilirsiniz. üstelik tek soru ile. soru: size gönderilen okudum anladım eğitimlerini iş vaktinde mi yoksa çay arası yemek arası gibi dinlenmeniz için verilmiş aralarda mı okuyorsunuz? cevabınız dinlenme zamanlarında okuyorum ise siz tam şirketin istediği yalamasınız. iş ile ilgili herşey iş saatinde yapılır. zaten 15 dk'ya indirilmiş çay aranızda bir de size gönderilen saçma sapan şeyleri okumakla geçiriyorsanız yalamalığınız tartışmayalım.
  • Yillar once yani 1990 yillarinda ustam manevi babam Ali Olcay dan bahsetmek istedim.Ariza icin ucaga gitmistik ucagin kaptani makinist bakarmisin demisti Ali abi de arkasina bakmadan bana yuru evlat gidiyoruz demisti. O sirada sana diyorum dedi Ali abi donerek biz trenci degiliz teknisyeniz demisti sen gardan makinist iste diyivermisti. Bu vesile ile Rahmetli USTAMI sizin sayenizde anmis oldum.NUR ICINDE YAT USTAM IYIKI BANA COK SEYLER OGRETMISSIN...
  • Abilerim sivil havacılık 10. Sınıf okuyorum sizce mesleği seçmelimiyim yoksa bildiğimiz sanayici gibi miyiz veyahut amelelik mi yapıyoruz lütfen yardım edin :/

Uçak teknisyenleri makinist mi?

Merhaba,

Sektörümüzde yer alan farklı meslek grupları mensupları arasında bazen  – maalesef -  faydasız , temelsiz  ve çoğu zamanda kırıcı atışmalar oluyor. Bunları gündem yapmanın bile uygun olmadığını ve bazı münferit nahoşlukları gündem yaparak  gruplara  mal etmemek gerektiğini düşünüyorum. Sektördeki her meslek ayrı ayrı önemli ve değerli. Meslek gruplarını bir biri ile kıyaslamanın , diğerini kötülemenin kimseye faydası yok. Yapılan her iş, zincirin bir parçası şu iş olmasa da sorun olmaz diyeceğiniz bir alan yok geriye kalıyor ücret konusu o da zaten  serbest piyasa ekonomisi tarafından  kendi şartları ile oluşturuluyor.  Günün sonunda karşılıklı kabül ile iş sözleşmesi oluşuyor kimse zorla çalışmıyor veya çalıştırılmıyor.  (Kuzey kore gibi bir takım dünyaya kapalı uygulamalarda  tamamen  ve  THY gibi sektörü domine eden oyuncuların olduğu piyasalarda da kısmen serbest piyasa şartları bozulabiliyor)

Bu tarz tartışmalar en çok pilotlar ile ilgili oluyor fakat bu yazımda değineceğim konu pilotlar değil  uçak teknisyenleri ile ilgili.

Havacılığın lisanslı mesleklerinden biri olan ve  tecrübe süresi - lisans kazanımı olarak  çok  uzun ve zahmetli süreçler gerektiren bir meslek , uçak teknisyenliği. İmzaları ile uçağın uçmasına veya uçmamasına karar verebilen kişiler bunlar. Bir bölümü %1’lik üniversite başarı puanı ile öğrenci kabul eden okullardan mezun olan ve bu mezuniyet sonrası yıllar süren yardımcı teknisyenlik süreci ve zorlu sınavları başararak lisans elde edebilen bir meslekten bahsediyoruz. SHGM web sitesinden uçak teknisyenleri ile ilgili bölümden  -tamamen katıldığımı belirterek- alıntı yapmak istiyorum ;

http://web.shgm.gov.tr/tr/havacilik-personeli/2125-hava-araci-teknisyeni

“…İyi bir hava aracı teknisyeni, her şeyden önce sorumluluk sahibi olmalıdır çünkü yüzlerce insanın hayatı ve yüz milyonlarca dolarlık uçaklar kendisine emanet edilmektedir. Muhakeme gücü yüksek, el becerileri iyi, İngilizce bilgisi yeterli seviyede ve çalıştığı alanda tecrübe sahibi olmayı iyi bir hava aracı teknisyeninin sahip olması gereken önemli özellikler olarak sıralayabiliriz. Özellikle zaman baskısı altında işler yapıldığı için soğukkanlı olmak iş emniyeti için hayatidir.... “

                                                           **

Yukarda bahsettiğimiz meslek grubunun genel kabül görmüş ünvanı, uçak teknisyenliğidir. Bununla birlikte dünya uygulamalarına baktığımızda bazen  “Ground Engineer “  gibi ünvanlarda kullanılabiliyor.                              Bu yazıyı yazmama sebep olan güncel konu ise Boeing’in  önümüzdeki yıllarda havacılık sektöründeki personel ihtiyacı analizini gösteren basın bülteni ile ilgili bazı yazılar. (Burada başta IK olmak üzere ilgililerden ricam “ eleman “ yerine  “ personel “ kelimesini kullanmaları )                          Bu yazılarda Boeing’in basın bültenine atıf yapılarak  ısrarla uçak teknisyenliği yerine   “ Makinist “ tabiri kullananlar var. Acaba gözden kaçırdığım birşey mi var diyerek Boeing Türkiye temsilciliği tarafından       ( GTC İletişim )  gönderilen bülteni bir  daha okudum. İlgili bölümü aynen paylaşıyorum   “ .. Boeing, Ticari Uçak Pilot ve Teknisyenlerine Olan Talebin Artacağını Öngörüyor Önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 1,2 milyon yeni pilot ve teknisyene ihtiyaç duyulacak En yüksek talep Asya Pasifik Bölgesi’nden gelecek... “     Gördüğünüz gibi bültende “ Teknisyen “ yazıyor.

Ne olur ne olmaz diye  bültenin orjinal metnine baktım ;

“..Boeing Forecasts Rising Demand for Commercial Airline Pilots, Technicians Nearly 1.2 million new pilots, technicians needed over next 20 years Strongest demand in the Asia Pacific region.. “

Orjinal metin aynı şekilde “ Technicians “ diyor.

Hal böyle iken bazıları niçin ısrarla  Teknisyen  yerine Makinist tabiri kullanılıyor? Hata veya gözden kaçması söz konusu değil çünkü Makinist defalarca kullanılmış.  Peki,  ICAO – EASA – FAA – BOEING – AIRBUS  ve diğer kuruluşların yayınlarda Makinist tabiri kullanmayı haklı kılacak bir  içerik var mı ?    Cevap : HAYIR.

Yurt dışı bizi bağlamaz diyen tiplerden olabilirler diye SHGM yayınlarına baktığımızda  ( örneğin SHY 145 ) Teknisyen tabirinin kullanıldığını görüyoruz. SHY 66 ‘da yer alan “ Kalifiye Personel “ ise sadece lisans gerektirmeyen bölümlerde çalışabilecek personeli tanımlamaktadır.

Aynı şekilde 1962 tarihli SHDT-35 ‘te  hem teknisyen hem  Makinist kavramları birlikte var ve burada da Makinist , kalifiye personel tanımına benzer bir şekilde  kullanılmış.

Acaba teknisyen kelime kökeni  olarak  ingilizce bir kelime olan technician’dan geliyor diye bir hassasiyet var diyebilirmiyiz ? 

Bunun da cevabı hayır çünkü Makinist kelimesinin kökeni de  Fransızca Machinist’ten geliyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu – TSE çalışmalarında da Makinist tabiri yok. Yani nereden bakarsanız bakın iyi niyetli bir yaklaşım göremiyorsunuz en azından ben göremedim. Umarım sivil havacılığın güncel hiç bir dökümanında  yer almayan Makinist tabirini kullanmak art niyetli değil de klavye sürçmesi eseridir ve umarım muhatapları özür diler.

Sektörün tüm paydaşlarını bir diğerine daha saygılı olmaya davet ediyorum. Başta pilot ve teknisyenler olmak üzere her biri ayrı ayrı kıymetli olan ünvan ve personelleri yıpratmanın kimseye faydası olmaz. Bu vesile tüm uçak teknisyeni arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

Saygılarımla.

Erdal Gülmez

Uçak teknisyenleri makinist mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

mert ~ 4 yıl önce
çok güzel çok yardımcı oldunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mert ~ 4 yıl önce
çok güzel çok yardımcı oldunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
evet ~ 8 yıl önce
Doğrudur MAKİNİSTTİR....bunda alınacak bir durum yoktur...Bakın benim rahmetli babam 1911 doğumlu olup ülkemizin ilk pilotlarındadır...Günlük tutarmış ve vasiyeti rahmetli oduktan sonra günlüklerinin okunması imiş..Böyle bir tarihi ne okullarda nede kutuphanelerde bulabilirdim. Tam bir tarih...Yazıyor diyorki bizler Eskişehir Hava okuluna girmeden evvel önce MAKİNİST OLDUK, UÇURACAGIMIZ O ZAMANIN UÇAKLARININ TAMİRİNİ ÖĞRENDİK MAKINIST ADI ALTINDA UÇUŞ EĞİTİMLERİNİ ALARAK ASTSUBAY OLARAK PİLOTLUK YAPMAYA BAŞLADIK ..o zamanlar Hava Harp okulu yokmuş ESKİŞEHİRDE Askeri Hava Okulu varmış ve hepsi Astsubay pilot olarak mezun olup pilotluk yapmışlar bilahare şimdiki TÜRK HAVA YOLLARINA o zamanki adı ile DEVLET HAVA YOLLARINA geçerek kaptanpilot olarak uçmuşlardır. O zaman bile MAKİNİST adı ile anılırlarmış. Bir problem yok şimdi her nedense bu lakap hor görülmeğe başlanmış ve TEKNİSYEN olarak adlandırılmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isimsiz.. ~ 9 yıl önce
uçuş dispeçeri ne ola ? dispeçer ne demek ?? ne kadar meraklısıyız yabancı kelimeyi olduğu gibi türkçe'ye devşirmeye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak ~ 9 yıl önce
Bu yazarımızın mesleği ve konu meslek ile ilgisi nedir? Yazarımız bir aylık yazısını da, konu mesleğe sahip adaylar yetiştirmek için kuruduğunu iddia ettiği havacılık kolejinin akibetine, kuruluşundan itibaren bu lisedeki yönetici ve öğretmenlerin değişim oranlarına; ayrılma sebeplerine ayırabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 9 yıl önce
Sayın Yorumcu sorunuz için : http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/havacilik-okullari-easa-lisansi-ve-typ-programlari-1042y.html
Editor ~ 9 yıl önce
Bir daha yazmiyacam dün iki yorum gönderdim içeriğinde kötü bir şey yoktu keyfinize gore yayınlanıyordu buz takibe son

Yanıtla

Kalan karakter 1000
onurlu eski thk'lı ~ 9 yıl önce
Mesleğe seksenli yılların sonunda başladım.Uçağa teyyare teknisyene makinist derlerdi.Kimse şikayetçi olmazdı bunu mesele yapmazdık.Şimdi halen çalışmaya devam ediyorum.Zaman böyle gerektiriyor herhalde. Hep etiket, hep etiket bakıyorum şimdikilere eldivensiz çalılan yok.En doğal hakları. Elin yağı alnın teri ,önemli olan bu.Ekmek dünyası makinist olmuş teknisyen olmuş ne farkeder.Arpa çok gelince insanın ötü kalkıyor.Bunlarla uğraşanlar elinden iş gelmeyen müdür tek.bşkn. yalakaları.Önemli olan helal lokma.Onlar iyi ingilizce bilir ama elleriden iş gelmez.Patronları, müdürleri,amirleri,sivil havacılık müffettişlerini çok severler arkalarından ana avrat küfür ederler.İlgililerde onlardan çok memnundur.Hayat böyle işte.Ben hep içimden küfrettim.Ne olur olmaz diye.Ama hiç annelerine karılarına bacılarına değil.Anlayan anladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
licker ~ 9 yıl önce
yalama teknisyen misiniz? işte bu sorunun cevabını buradan öğrenebilirsiniz. üstelik tek soru ile. soru: size gönderilen okudum anladım eğitimlerini iş vaktinde mi yoksa çay arası yemek arası gibi dinlenmeniz için verilmiş aralarda mı okuyorsunuz? cevabınız dinlenme zamanlarında okuyorum ise siz tam şirketin istediği yalamasınız. iş ile ilgili herşey iş saatinde yapılır. zaten 15 dk'ya indirilmiş çay aranızda bir de size gönderilen saçma sapan şeyleri okumakla geçiriyorsanız yalamalığınız tartışmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birisi ~ 9 yıl önce
Yillar once yani 1990 yillarinda ustam manevi babam Ali Olcay dan bahsetmek istedim.Ariza icin ucaga gitmistik ucagin kaptani makinist bakarmisin demisti Ali abi de arkasina bakmadan bana yuru evlat gidiyoruz demisti. O sirada sana diyorum dedi Ali abi donerek biz trenci degiliz teknisyeniz demisti sen gardan makinist iste diyivermisti. Bu vesile ile Rahmetli USTAMI sizin sayenizde anmis oldum.NUR ICINDE YAT USTAM IYIKI BANA COK SEYLER OGRETMISSIN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öğrenci ~ 9 yıl önce
Abilerim sivil havacılık 10. Sınıf okuyorum sizce mesleği seçmelimiyim yoksa bildiğimiz sanayici gibi miyiz veyahut amelelik mi yapıyoruz lütfen yardım edin :/

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000