11 Kasım 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • İlker alçıya ulaşmak ıstıyorum
  • Neredeyse uçuş ekiplerinin %90ı sendikadan memnun değil, haklarının savunulmadığını düşünüyor. Ama yönetimden öyle çok korkuyorlar ki bırakın diğer sendikaya geçmeyi sendikasız olup destek aidatı ödemeye bile cesaret edemiyorlar. Halbuki yönetimin böyle bir tepkiye atarım, keserimle set kuramayacağını görmüyorlar. Biraz yürek gerek. Ama yok. O yüzden havaiş, yönetimin önüne koyduğu yemeği yiyecek. ilave su bile istemeye yüreği olan bir sendika değil, olmadı, olamaz.
  • DLR’dan kalip baba parasiyla pilot olan, pilot olamayip kabincilik yapanlar gelmis pilotlara laf soylemis asagida
  • Bu ulkede toplam 1000 civari yabanci pilot var bunlarin 600’u thy’de. Neden isten gonderilmiyorlar? Acikta olan yuzlerce Turk pilot var. hangi milli havayolu? Size aidiyet fln yok.
  • Sendika aidatlarina yaptiginiz gonderme ile ayrica tesekkur ederim. Yaklasik 38 000 000 TL aidat nereye gidiyor???
  • Kabin %92 maas ile calisirken kokpit %68 maas ile calisiyor. Saka gibi :)
  • Ayni yilin sonunda koronanin esamesi okunmaz. Artik korona yavas yavas gundemimizden cikiyor. Zaten onemli olanda bu gundemden dusmesiydi. Grip gibi bisey artik. Ama bu kur nereye gider bi ekonomik kriz daha cikarmi orasi mechul...
  • Havais de kalin da maaslarimiz daha da erisin celladina asiklar sizi
  • Protokol metnini şirket batmasın, kimse atılmasın diye üzülerek imzaladık. Lakin şirket bir dünya kar etmiş, bir de bununla reklam yapıyor; ama maaşlarımızı geri vermiyor. Yatırımcı sunumlarında yüksek karlılığın bir nedeni olarak personel maliyetlerinin hala 2019 altında olduğu, övünülerek yazıyor. Bundan sonra tam maaş verse de zaten dolar karşısında erimiş vaziyette. Şirket şu anda camiada itibarı sıfırlanmış esnaf gibi bir durumda. Aidiyetin hiç bu kadar azaldığını görmemiştim, resmen insanlara yalan söylediler. Ey halkım oku bu yazılanları. 2022’de ciddi bir pilot istifası furyası olacak. Amerika’da ciddi pilot açığı var ve expat olarak pilot alabilmek için yasa çıkarma çalışmaları var. Bu açık 2018’deki Çin açığından daha fazla, önümüzdeki 10 yıl 15-20 bin pilot açığından bahsediliyor. Bunun oluşturacağı dalgada burada adam kalmaz. Yeni meydanda sert rüzgarda ciddi bir yan rüzgar problemi var, tecrübesi düşük ekiplerle kırım kaçınılmaz son maalesef. Daha şurada yeni Pegasus tecrübesi nispeten düşük uçuş ekipleriyle işi çevirmeye çalıştı, hemen ardından ölümlü kaza geldi. Şirket elindeki tecrübeli, nitelikli insan kaynağını kaybetmemeli. Vallahi yazık. Niteliğim dünyanın her yerinde pilot veya eski işimi yapmaya müsait; ama kendimden çok ülkem için üzülüyorum :( Adama zorla ülkeyi terkettirecekler. Nitelikli insanlar ülkeden giderse ne ülkeye para girer ne de kimsenin ne emekli maaşı ödenebilir :( Zaten pandemiden ötürü bir kuşağı eğitim olarak kaybedeceğiz, ekonominin dönmesi için vasıflı insanlara ihtiyacımız var. Thy yöneticileri 3 kuruş için şirketin istikbaline dinamit koyuyor. Uçucular nezdinde itibar kaybeden bir şirketin istikbali olmaz, özellikle yurtdışında örnekleri görülen, kaza kırımı fazla olan “low cost” şirketlere döner.
  • Bu kafayla uçulmaz. Kokpiitte konuşuluyor sıkılıyorum arkaya çıkıyorum, arkada aynı konular. Bu kafayla uçulmaz. Bir tane akıllı adam yok mu ya! Bu kadar mı ucuz bu işler? Geri dönüşü olmayan bir olay olur vçne can kalır ne kar kalır ne de kaptan f/o. Bu kadar

TOZPEMBE

Havacılık sektörü iyiden iyiye eski rakamlara ulaştı. Pandeminin yarattığı etkiler minimize edildi. Hatta bilet fiyatlarındaki artış ve kargo taleplerindeki yoğunluk sebebiyle de karlılık rakamları iyice yükseldi. Yatırımcının bile yüzü güldü. Geçen hafta içinde Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimizin İcra Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı gündeme dair açıklamalarda bulunarak umut aşıladı. Ancak bana kalırsa bu açıklama için çok geç kalındı lakin personelin aidiyet duygusu yerle yeksan oldu bile.

Personelin ihtiyacı olan süslü sözler yerine geçim kaygılarının ortadan kalkması. Her şey ateş pahası. Kaldı ki izlenimlerime göre rakamlar daha da artacak. Tarımla uğraşanlar gübre, sulama, mazot, benzin, elektrik ve diğer kalemlerdeki fiyat artışları sebebiyle toprağı terk edip, şehirde asgari ücretle iş bulmaya çalışıyor. Aynı şekilde besi ve süt için hayvan yetiştiricileri de zorda. Artan yem fiyatları yüzünden inekler kesiliyor, hayvanlar yok pahasına satılıyor. Dolayısıyla zor günler bizi bekliyor.

Sayın İlker Aycı göreve geldiği ilk günlerde tebdili kıyafet giyerek personel kılığında uçak temizlediği zaman “Olay budur” demiştim. Çünkü personeli en iyi astlardan gelen bilgilerle değil, bu şekilde anlayabilirdi. Ancak gün geçtikçe aradaki mesafe açıldı. Şu aralar kendisinin, personelin içinde bulunduğu sıkıntıları görebildiğine inanmıyorum. Yaşadığımız şu dönemde üç beş kuruş da olsa insanlar birbirine destek olarak ayakta kalmaya çalışıyor. Personele bu reva görülmemeliydi.

SENDİKAYA GÜVEN YOK

Türk Hava Yolları çalışanlarının TEHAYE.COM adresi üzerinden yaptığı anonim anketten de görüleceği üzere çalışanların sendikaya güveni kalmamış. Özellikle şu dönemde daha etkin bir role girmesi gereken sendikanın planı nedir acaba? Elindeki gücü kullanmayı düşünmezler mi? Kısa ve kabaca bir hesapla 12 bin kabin memurundan ortalama 1.800.000 TL, 4 bin pilottan ise ortalama 1.400.000 TL aylık aidat toplanıyor. Bu da yılda 38.400.000TL yapıyor. Yıllardır toplanan bu aidatlar ile ne yapılıyor diye üyeler merak içinde. Sanıyorum geç kalınmış olsa da artık bir şeyler yapma vakti geldi.

YABANCI PİLOT

Türkiye pilot zengini bir ülke. Hem milli havayolu şirketlerini dolduracak hem de diğer havayolu şirketlerinde istihdam edebilecek binlerce pilotumuz var. Ancak bu durumu kullanamıyoruz. Tercihler hep yabancılardan yana kullanılıyor niyeyse hem de dünyanın parası ödenerek. Pandemi başında gördük ki körfez şirketleri başta olmak üzere birçok havayolu şirketi yabancı pilotları öncelikli olarak ayırdı. Onur Air ve Atlas Havayolları’ndan ayrılmış lisans sahibi yüzlerce pilotumuz da var. Neden SHGM bu konuyla ilgili bir çalışma yapmaz inanın anlayamıyorum.

TIKAÇ

TEHAYE.COM üzerinden yapılan anketi gerek köşe yazımlarımda ve gerekse diğer basın kanallarında defalarca gördünüz. Bana göre çok başarılı bir çalışmaydı. Ancak üst yönetim sonuçları ne hikmetse halen duymazdan geliyor. Sanırsınız kulaklarına tıkaç takmışlar. Kazan kaynıyor. Özellikle first officer grubu durumlardan oldukça rahatsız. Geleceğin kaptanlarına yapılan haksızlıkların bir an önce ortadan kaldırılması elzem, iş işten geçmeden…

Emniyetli uçuşlarınız olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

TOZPEMBE

Yorumlar Tüm Yorumlar (85)

Guler ~ 1 yıl önce
İlker alçıya ulaşmak ıstıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eziklik kader mi ~ 2 yıl önce
Neredeyse uçuş ekiplerinin %90ı sendikadan memnun değil, haklarının savunulmadığını düşünüyor. Ama yönetimden öyle çok korkuyorlar ki bırakın diğer sendikaya geçmeyi sendikasız olup destek aidatı ödemeye bile cesaret edemiyorlar. Halbuki yönetimin böyle bir tepkiye atarım, keserimle set kuramayacağını görmüyorlar. Biraz yürek gerek. Ama yok. O yüzden havaiş, yönetimin önüne koyduğu yemeği yiyecek. ilave su bile istemeye yüreği olan bir sendika değil, olmadı, olamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komik ulke ~ 2 yıl önce
DLR’dan kalip baba parasiyla pilot olan, pilot olamayip kabincilik yapanlar gelmis pilotlara laf soylemis asagida

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baba parasi ~ 2 yıl önce
Diyip diyip baba parasini sanki cok kotu biseymis gibi yansitma. Dlr I gectin diye kendini havalara cikarma. Kokpitte baba parasiyla ucan bircok insan var.ayni isi yapiyor herkes
Turkiye’de ~ 2 yıl önce
Bu ulkede toplam 1000 civari yabanci pilot var bunlarin 600’u thy’de. Neden isten gonderilmiyorlar? Acikta olan yuzlerce Turk pilot var. hangi milli havayolu? Size aidiyet fln yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serdar Bey tesekkurler / bir pilottan ~ 2 yıl önce
Sendika aidatlarina yaptiginiz gonderme ile ayrica tesekkur ederim. Yaklasik 38 000 000 TL aidat nereye gidiyor???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yuzdelikler ~ 2 yıl önce
Kabin %92 maas ile calisirken kokpit %68 maas ile calisiyor. Saka gibi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
22 yazinda alimlar baslar ~ 2 yıl önce
Ayni yilin sonunda koronanin esamesi okunmaz. Artik korona yavas yavas gundemimizden cikiyor. Zaten onemli olanda bu gundemden dusmesiydi. Grip gibi bisey artik. Ama bu kur nereye gider bi ekonomik kriz daha cikarmi orasi mechul...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahhah ~ 2 yıl önce
Kesin kanka, zaten firmalar hep yaz ortası ölü sezon kışa uçurmak için pilot alırlar. Allah akıl fikir versin böyle tiplere. Şahsi fikrim 2023 son çeyreğe kadar alım falan olmaz. Fo fazlası var şirketlerde, sadece kaptana ihtiyaçları var.
Kanka ~ 2 yıl önce
Okudugunu anlamiyorsun galiba . Ben fo mu yazdim. Havayolu sirketlerinde sadece fo lar mj calisiyor. Teknisyenler yer hizmetleri vs bunlar o sirkete ait degilmi .
Havais ~ 2 yıl önce
Havais de kalin da maaslarimiz daha da erisin celladina asiklar sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt & f/o ~ 2 yıl önce
Protokol metnini şirket batmasın, kimse atılmasın diye üzülerek imzaladık. Lakin şirket bir dünya kar etmiş, bir de bununla reklam yapıyor; ama maaşlarımızı geri vermiyor. Yatırımcı sunumlarında yüksek karlılığın bir nedeni olarak personel maliyetlerinin hala 2019 altında olduğu, övünülerek yazıyor. Bundan sonra tam maaş verse de zaten dolar karşısında erimiş vaziyette. Şirket şu anda camiada itibarı sıfırlanmış esnaf gibi bir durumda. Aidiyetin hiç bu kadar azaldığını görmemiştim, resmen insanlara yalan söylediler. Ey halkım oku bu yazılanları. 2022’de ciddi bir pilot istifası furyası olacak. Amerika’da ciddi pilot açığı var ve expat olarak pilot alabilmek için yasa çıkarma çalışmaları var. Bu açık 2018’deki Çin açığından daha fazla, önümüzdeki 10 yıl 15-20 bin pilot açığından bahsediliyor. Bunun oluşturacağı dalgada burada adam kalmaz. Yeni meydanda sert rüzgarda ciddi bir yan rüzgar problemi var, tecrübesi düşük ekiplerle kırım kaçınılmaz son maalesef. Daha şurada yeni Pegasus tecrübesi nispeten düşük uçuş ekipleriyle işi çevirmeye çalıştı, hemen ardından ölümlü kaza geldi. Şirket elindeki tecrübeli, nitelikli insan kaynağını kaybetmemeli. Vallahi yazık. Niteliğim dünyanın her yerinde pilot veya eski işimi yapmaya müsait; ama kendimden çok ülkem için üzülüyorum :( Adama zorla ülkeyi terkettirecekler. Nitelikli insanlar ülkeden giderse ne ülkeye para girer ne de kimsenin ne emekli maaşı ödenebilir :( Zaten pandemiden ötürü bir kuşağı eğitim olarak kaybedeceğiz, ekonominin dönmesi için vasıflı insanlara ihtiyacımız var. Thy yöneticileri 3 kuruş için şirketin istikbaline dinamit koyuyor. Uçucular nezdinde itibar kaybeden bir şirketin istikbali olmaz, özellikle yurtdışında örnekleri görülen, kaza kırımı fazla olan “low cost” şirketlere döner.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
359fo ~ 2 yıl önce
git meslektaşım hem de arkana bakmadaN, evladım yurtdışında eğitimde! beyin göçü furyası zamanı. kokpitin ydiği kzıkların haddi hsbı yok ki
Cabin ~ 2 yıl önce
Gidin ve mutlu olun.. burunları sürtsün vallahi nefret geldi, hiç bu hale geleceğimizi düşünmezdim ülke olarak. Ha bu hale getirenler kişiler de değil, onlara bu konuda onay verenler. Ne zaman kendilerine battı o zaman itiraz etmeye başlayıp şikayet eder oldular. Biz bu kafalarla bir ileri iki geri yüzyıllarca devam ederiz. Gitmek mantıklı.
Kaptan ~ 2 yıl önce
Bu kafayla uçulmaz. Kokpiitte konuşuluyor sıkılıyorum arkaya çıkıyorum, arkada aynı konular. Bu kafayla uçulmaz. Bir tane akıllı adam yok mu ya! Bu kadar mı ucuz bu işler? Geri dönüşü olmayan bir olay olur vçne can kalır ne kar kalır ne de kaptan f/o. Bu kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen ~ 2 yıl önce
Bu konuda yalniz miyim diyordum degilmisim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000