20 Ocak 2020, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • "Somon gibi kirmizi etin cesitli turleri" derken ???? Millet ac kardesim, baksana kirmizi etin ne oldugunu bile unutmus :)
  • Anadolujet de peynirli küçük sandwich ikram ediliyordu, şimdi ise çörek adı altında zeytinyağlı_kekikli ekmek dağıtıyorlar. Günlük sefer sayısını 3 den 2 ye düşürüp bilet fiyatını da 2 katına çıkarmışlar neredeyse 440 TL. Bilet de artış,ikram da tasarruf. Hava yolu bu şekilde mi halkın yolu olacak!
  • Sayıştay'ın DHMİ deki usülsüz atamaları raporlamasını da haber yapsanıza
  • thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından hasta son 3 senede hastalanan 19 yaşında işe thy de başlamış calışanını performanstan kıdem tazminatı daha az ödemek için aralık ayında 39 yaşında işten attı
  • Teknik, tgs, satış nerdesiniz. Sesiniz çıkmıyor. Sizde gelin konsey size de katilsin. Kim daha cok çalışıyor yarisindan eksik kalmayin. Bakalim kim olmazsa bu sirket batar. İsviçreli bilim adamlari bulamadi daha.
  • Lütfen müdür ve başkanlar oluşan bir çalıştay yapılsın Çalıştayda kokpit ekibiyle beraber uçacak 10 yetkili atansın bu 10 yetkili bir ay boyunca uçuş ekibiyle birlikte kokpite girsin Uçucu ekibin maaşlarını hak edip etmediğini karar vermesini istiyorum

THY’nin uçak içi tedbiri ve Hava İş’in adımları

Türk Hava Yolları’nın tasarruf tedbirleri malumunuz. Şirket ciddi ciddi kısıtlamaya gitti birçok konuda.

Özellikle uçucu personele yönelik atılan atımlar ses getirdi, tepki çekti. Hava İş Sendikası da sert tepki gösterdi ve önemli adımlar atılacağını açıkladı. Onları ilgilendiren kısım tabi ki uçucu ekipti ve bazı yollar da izlediler.

TH’nin uçucular için aldığı tasarruf tedbirleri ses getirdi getirmesine ama işin derinine inerseniz THY’nin aldığı başka tedbirleri de göreceksiniz. Daha doğrusu görmeniz için sıralayacağım.

THY uçak içinde ciddi kısıtlamalara gitti. Aslında kısıtlama demek doğru olur mu bilmiyorum ama sanırım tedbir desek daha doğru olur. Çünkü şirketler zor dönemlerde böyle adımlar atar. Burada bir mahsur yok.

Ne yaptı peki THY?

THY uzun uçuşlarda uçak içinde bir takım kararlar aldı.

Son 3 aydır THY ve DO&CO uzun uçuşların hemen hemen tümünde sayım yaptırıyor. Belli periyotlarda sayımları derliyor ve eğer aynı uçuşlarda ikram artışı var ise artan rakam artık uçaklara yüklenmiyor

Yani hemen hemen bire bir oranda ikram yükleniyor uçaklara.

Bir diğer tedbir ise uzun uçuşlardaki yemeklerin tavuğa dönmesi… Önceden somon gibi kırmızı etin çeşitli türleri gibi yüklemeler yapan THY’nin menüsü, artık neredeyse tamamen tavuktan oluşuyor.

Bunlar tedbir ama uçaklara yüklenen 2.5 kiloluk buzun 2 kiloya indirilmesi nereden bakarsanız bakın kısıtlamadır.

Şu saydıklarım THY’ye eleştiri değil bilgilendirmedir. Ama daha önce de birkaç kez yazmıştım; THY bu tedbirleri alırken yönetim bazında da ne yaptığını mutlaka kamuoyuna göstermeli.

‘Ben uçakta personelde hatlarda bu tedbirleri aldım ve yönetim olarak da şunları yaptım’ demeli. Resmi açıklama değil tabi ki ama bunu göstermeli, göstermeli ki hem personel hem de bizler THY’nin tedbir almadığı alan yok diyebilelim.

HAVA İŞ ADIMINI ATTI

Sanırım 2 hafta önce yazdığım yazıda Hava İş’in alışılmışın dışında açıklama yaparak THY’ye hiç olmadığı kadar yüklenmesini değerlendirmiştim.

Hava İş o açıklamasında THY’de haksız kazanç elde edenlerin olduğunu, lüks bir tarz edinildiğini ve daha önce hiç söylemediği bir çok konuya yer vermişti.

Ben de bu açıklamanız iyi hoş da adım atacak mısınız, atmazsanız bu açıklama ‘gaz alma’ açıklaması olarak kayıtlara geçecek demiştim.

Hava İş geçtiğimiz hafta içinde bir açıklama yaparak hukuki sürecin başlatıldığını ve çeşitli görüşmeler yaptığını duyurdu.

Açıklamadan anladığımız mahkeme süreçlerinin başladığı yönünde… Ayrıca Aile Bakanı Zehra Semra Zümrüt ile görüştüklerini de duyurdu. Bunlar güzel hamleler evet…

Ama sendika THY’nin uçucular için aldığı yersiz kararların geri çekilmesi için çok daha sağlam ve keskin yollar izlemeli.  Bu nasıl olur?

THY’den yetkili isimler ile görüşür – En azından net bir cevap alır sürecin nasıl devam edeceği görülür.

Sesini daha fazla duyurur – Personel de bizi savunuyorlar diyerek bu çabayı görür.

Mahkeme süreci başladı tamam. Peki ne kadar sürecek bu durum?

Kaybedilmiş haklar gittikten sonra Toplu İş Sözleşmesi’nde yazmış yazmamış ne anlamı var? Sen altına imza koyduğun hakları kaybederken benim gibi süreci izlemekten başka ne yapacaksın?

Olan yine çalışana…

THY’nin uçak içi tedbiri ve Hava İş’in adımları

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

???? ~ 4 yıl önce
"Somon gibi kirmizi etin cesitli turleri" derken ???? Millet ac kardesim, baksana kirmizi etin ne oldugunu bile unutmus :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haklı Yolcu ~ 4 yıl önce
Anadolujet de peynirli küçük sandwich ikram ediliyordu, şimdi ise çörek adı altında zeytinyağlı_kekikli ekmek dağıtıyorlar. Günlük sefer sayısını 3 den 2 ye düşürüp bilet fiyatını da 2 katına çıkarmışlar neredeyse 440 TL. Bilet de artış,ikram da tasarruf. Hava yolu bu şekilde mi halkın yolu olacak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
delikanlılar ~ 4 yıl önce
Sayıştay'ın DHMİ deki usülsüz atamaları raporlamasını da haber yapsanıza

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk ~ 4 yıl önce
thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından hasta son 3 senede hastalanan 19 yaşında işe thy de başlamış calışanını performanstan kıdem tazminatı daha az ödemek için aralık ayında 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 4 yıl önce
Haram olsun haksız gasp ettikleri paralar
Haram olsun diyen kişiler ~ 4 yıl önce
Hak yiyerek kriterleri tutmayarak şirkete alınan kişiler hakkında da illaki görüyor ya da duyuyordur kimler şirkete haksız bir şekilde alındı alınıyor... Onlar içinde haram olsun diyebiliyorsa helal olsun deriz
Toplanin ~ 4 yıl önce
Teknik, tgs, satış nerdesiniz. Sesiniz çıkmıyor. Sizde gelin konsey size de katilsin. Kim daha cok çalışıyor yarisindan eksik kalmayin. Bakalim kim olmazsa bu sirket batar. İsviçreli bilim adamlari bulamadi daha.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öneri ~ 4 yıl önce
Lütfen müdür ve başkanlar oluşan bir çalıştay yapılsın Çalıştayda kokpit ekibiyle beraber uçacak 10 yetkili atansın bu 10 yetkili bir ay boyunca uçuş ekibiyle birlikte kokpite girsin Uçucu ekibin maaşlarını hak edip etmediğini karar vermesini istiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 4 yıl önce
Aynı çalıştay ekibinin herhangi bir kabınden çalışanın bir aylık programını uygulasin sadece onun yaptığı tüm seferlere istirahat ve mesai saatleri aynı olacak şekilde katılsın ancak çalışmayacak tüm seferlerde isterse busines class da oturarak incelesin. Sonra diğer tüm birimleri incelesin ve nereden kisacagina öyle karar versin.
Thy calısanı ~ 4 yıl önce
Yurt dısında salak salak harcama yapacagına her mudurun altına audi passat vercegine toplantıları cıragan sarayında ve bu gibi lux otellerde yapacagına 100 cesit kulaklık verecegine 10 cesit uyku seti verecegine boyle seyler de kısıtlamaya gıdıp kar edecegıne iscisinin alacagına goz diken bir sirket
Güzel öneri. ~ 4 yıl önce
Bir de yolcularla ilgilenip servis yapsınlar bakalım. Olay kokpitte bitmiyor.
Güzel öneri ~ 4 yıl önce
ama o kadar müdür başkan bende pilot olacam diye tutturursa mazallah şirket başka yerden yetiştirmek üzere alım yapamaz. Başkanların arkadaşlarına pilot olmayı önerdigini duydum

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000