08 Temmuz 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Cami yapalim, Dinayet isletsin
  • Yeni uçakların alımında düşecekler zararı:)
  • 2020 ye kadar ucma ihtimali yok bu ucaklarin surekli baska baska problemler cikiyor. Izin alinsa bile bir gun bu ucaklar icin pilot ve yolcu bulmalari zor olacak. Boeing icin en buyuk fiyasko. 40 yillik ucagi ege buke sona geldiler. 737 macerasinin sonu...
  • Bu iktidar dava falan açamaz. Eli kolu bağlı. Davayı ancak güçlü ülkelerin, güçlü yönetimleri açabilir.
  • Ne millisi? Şirket ortaklarına baktınız mı hiç? 600 tane amerikalı ortağı var şirketin. Genel kurul imza listesine bir baksanıza.
  • Güncel ve güzel bir köşe yazısı. Tebrikler.
  • MAX UÇAKLARI THY İÇİN SİVİL HAVACILIK’TAN ÖZEL İZİN ALARAK ANADOLU JET’TE İÇ HAT UÇSUN.
  • Dusununki normal bir ucusta basta kanatlar degisik yuklare maruz kalip devamli sekilde hareket halindedir, inis takimlari Saykil yapar, kapilar;acik kapali sensorleri inis takim sensorleri daima calisir, harekete odakli tum parcalar, sensorler, isiklar, ikaz sistemleri. kullanilmadigi zaman corozyon, sertlesme ve direnc kaybina maruz kalir, omurleri de kisalir.. Ucaklar bundan sonraki ucuslarinde ister istemez bir cok arizaya gebedir..
  • bu uçakların tuvaletleri daracık ve kullanışsızdı.. söküyorlarsa ona da bi el atsınlar. yada bir yönetici o tuvalete bir kez girsin ne demek istediğimi anlar.
  • Son kalanlari millet bahcelerine köfteci yapsinlar

THY’nin MAX planı ne?

Boeing’in sorunlu uçağı 737 MAX yeni problemlerle boğuşurken, bu uçağın en önemli operatörlerinden biri olan Türk Hava Yolları’ndaki durum da oldukça merak ediliyor.

Ben de THY’nin bu uçakla ilgili neler yaptığını ve son durumun ne olduğunu araştırdım.

Biliyorsunuz THY’nin filosunda 12 adet Boeing 737 MAX var ve bunların hepsi yerde. 10 tanesi İstanbul Havalimanı’nda, 2 tanesi de Atatürk Havalimanı’nda bekletiliyor.

Benim aldığım bilgiye göre; THY bu uçakların içindeki komponentlerin sökülmesi talimatını vermiş. Yani fırın, mutfak ve bütün ekipmanlar uçaktan sökülerek depo edilecek. Burada amaç ground olan uçaklarda bu ekipmanların yeni bir sıkıntıya sebep olmaması…

Peki bu uçaklar bekletilirken nelere maruz kalıyor?

Karadeniz ikliminin hakim olduğu İstanbul Havalimanı’nın bulunduğu alanda şiddetli rüzgar ve yağmur yağışı oluyor. Dolayısıyla başta iniş takımları olmak üzere uçağın bir çok bölgesi neme maruz kalıyor ve korozyon riski oluşuyor.

Bu tip durumlarda yapılacak olan şey belli ama uçakların ne zaman havalanacağı belirsizliğini koruduğu için durum biraz daha karmaşık hale geliyor.

Bunun için de THY Teknik uçakta belirli aralıklarla bakım organizasyonu koordine ediyor. Uçağın 15 günde bir motorunun çalıştırıldığını ve korozyon riskine karşı 7 günde bir bakıma alındığını öğrendim.

Peki uçağın yeniden uçması kararı çıkarsa her bir uçak için ağır bakım gerekecek mi?

Bu soruya aldığım yanıt ‘hayır’ oldu.

Çünkü üretici firma Boeing, tüm operatörlere uçakta hangi aralıklarla ne yapılması gerektiğini bildirmiş ve şirketler de buna uygun olarak plan belirlemiş. Yani THY de 7 gün, 15 gün ve 30 günlük aralıklarla uçakta ilgili bakımları yapıyor ve her an hazır olacak şekilde rapor tutuyor.

Zaten Mayıs ayında da Boeing, MAX kullanıcısı ülkelerin yetkililerini çağırarak bir sunum yapmıştı. Türkiye'den de SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın bu toplantıya katılmıştı. Burada ülkelere bir sunum yapan Boeing, durumunun belirsizliğini ve uçak ile ilgili yapılması gerekenleri anlatmıştı.

Sonuç olarak uçağın ne zaman uçacağı belli değil. Aylar sonra olabilir ki, zaten öyle görünüyor.

THY’nin bakım maliyetlerini bir kenara bırakın, operasyonel zararı çok büyük rakamlara ulaşmış durumda.

Tükiye’den Corendon, MAX nedeniyle ettiği zararın karşılanması amacıyla Boeing’e tazminat davası açacağını duyurmuştu. Peki THY açacak mı?

Boeing’e edilen zarar nedeniyle tazminat davası açmak aslında sadece THY’nin vereceği bir karar değil. THY milli şirket, dolayısıyla bu gibi durumlarda devletle hareket etmek durumunda kalıyor. Zira muhatap Amerika.

Dünyada şu an için milli şirketleri aracılığı ile Boeing’e dava açan var mı bilmiyorum. Ama bence THY bu konuyu yetkili mercilerle görüşüp mutlaka dava yoluna gitmeli. THY sonuç olarak kâr etmek zorunda olan ve dünyada da marka değeri üst sıralarda yer alan bir havayolu şirketi. Yani bu konu ülkeler arası bir ilişki olarak değil de ticari olarak ele alınmalı.

Çünkü ortada ciddi bir zarar ve mağduriyeti yolcusuna kadar giden bir durum var. Anadolujet bile bu durumdan etkilenmiş durumda. O zaman neden elimiz kolumuz bağlı bekleyelim ki?

Bir an önce harekete geçip dava açılmalı ve THY’nin zararı karşılanmalı.

En küçük taleplerinde tepemize üşüşenlerden bu kez de biz hakkımızı alalım…

THY’nin MAX planı ne?

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Ucaklari ~ 5 yıl önce
Cami yapalim, Dinayet isletsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zarar ~ 5 yıl önce
Yeni uçakların alımında düşecekler zararı:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zorko ~ 5 yıl önce
2020 ye kadar ucma ihtimali yok bu ucaklarin surekli baska baska problemler cikiyor. Izin alinsa bile bir gun bu ucaklar icin pilot ve yolcu bulmalari zor olacak. Boeing icin en buyuk fiyasko. 40 yillik ucagi ege buke sona geldiler. 737 macerasinin sonu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kel Ali ~ 5 yıl önce
Bu iktidar dava falan açamaz. Eli kolu bağlı. Davayı ancak güçlü ülkelerin, güçlü yönetimleri açabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
khan ~ 5 yıl önce
Havaiş kesin davayı açar. Sonra açılmak üzere diye dava açar hatta
milli şirket ~ 5 yıl önce
Ne millisi? Şirket ortaklarına baktınız mı hiç? 600 tane amerikalı ortağı var şirketin. Genel kurul imza listesine bir baksanıza.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ortak ~ 5 yıl önce
Güncel ve güzel bir köşe yazısı. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ANADOLU JET ~ 5 yıl önce
MAX UÇAKLARI THY İÇİN SİVİL HAVACILIK’TAN ÖZEL İZİN ALARAK ANADOLU JET’TE İÇ HAT UÇSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kafa bir milyon ~ 5 yıl önce
Düşüyor arkadaş bu uçak. İç hat olunca Allah'mı koruyor. Yazdığını oku bir diyeceğim kapasite belli. Okuma boş ver.
oksijen israfı ~ 5 yıl önce
Allah akıl fikir vere,
khan ~ 5 yıl önce
Aktarmalı uçuşlar olmasa Bizim Havacılık Genel Müd.lüğü onu da yapardı merak etme. Avrupa baskısıyla max kararı aldık. Son dkya kadar uçaklarımız havadaydı,
Guzel yazi ama cok eksik ~ 5 yıl önce
Dusununki normal bir ucusta basta kanatlar degisik yuklare maruz kalip devamli sekilde hareket halindedir, inis takimlari Saykil yapar, kapilar;acik kapali sensorleri inis takim sensorleri daima calisir, harekete odakli tum parcalar, sensorler, isiklar, ikaz sistemleri. kullanilmadigi zaman corozyon, sertlesme ve direnc kaybina maruz kalir, omurleri de kisalir.. Ucaklar bundan sonraki ucuslarinde ister istemez bir cok arizaya gebedir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wc ~ 5 yıl önce
bu uçakların tuvaletleri daracık ve kullanışsızdı.. söküyorlarsa ona da bi el atsınlar. yada bir yönetici o tuvalete bir kez girsin ne demek istediğimi anlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Grounded ~ 5 yıl önce
Son kalanlari millet bahcelerine köfteci yapsinlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000