18 Mart 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Avustralyaya gittim geldim standart neymis gordum. simdi mulakatlari referansla! oyle boyle gectik teyyare soforlugu icin. ancak standardı boyle yakalariz dedik. duzen bu yapcak bisi yok. burhaniyeye selam.
  • net söylüyorum isl havalimanı mütahit işi uçak ise mühendis işi o havalimanı bitmedi inşaat halinde ve thy taşınırsa iflas edicek ve ahl ye 6 ay içinde geri gelmek zorunda kalıcak bekleyin görün
  • Hala aynı muhabbet. Eğer Atatürk ten ticari uçuş yaparsan tüm uçuşları yeni limandan yaparken göze aldığın zararın çok daha fazlası gelir başına. Onbinlerce yolcuyu, binlerce çalışanı, yüzlerce ekipmanı 2 limana bölüp yarı kapasiteyle çalışman gerekir. Zaten şu an aylardır iki liman olarak çalışıyor ve daha fazla uzaması şirketimiz için sağlıklı değil. Madem metroyu vs beklemeden taşınma olacak, o zaman biraz biraz, yarım yarım değil tamamen bir seferde taşınacak. Bir seferde bu eziyet çekilecek. Sonra göreceğiz tam kapasite çalışınca ortaya çıkan sorunlar neler. Ama hala tribünlere oynayıp "Atatürk te açık kalsın" muhabbeti yapmayın. Tıpkı ne kadar eski ve yetersiz olduğunu bildiği halde sırf adı yüzünden eski havalimanini ovenler gibi ve tıpkı adı İstanbul değil de yine Atatürk Havalimanı olsaydı yeni limanın birçok eksiğini görmezden gelecek insanlar gibi...
  • Anlamadığınız konularda yorum yapmak ne kadar kötü... Uçak bu, binlerce komponentten oluşuyor ve her bir sistem için belirlenen limitler var. Fabrikadan dün çıkan uçak da 35 yıldır uçan uçak da kitaptaki limite, kurala göre uçar. Araba değiş bu 30.000km’de segman mı atılır muhabbeti olmuş. Eğer arıza varsa ve kitap değişim veriyorsa , 2. Gününde bile o motor iner. Bunun da kronik sorun olması için benzer arızanın onlarda uçakta olması lazım..

THY’deki MAX detayı – Taşınmadaki ‘Nisan’ gerçeği - Atatürk Havalimanı…

Dünya havacılık tarihinin en büyük krizlerinden biri yaşanıyor şu sıralar. Boeing’in yeni nesil uçaklarından olan Boeing 737 MAX uçaklarının dünya üzerindeki tüm uçuşları durduruldu biliyorsunuz…

Ardı ardına gelen MAX kazaları uçakların güvenilirliğini tartışılır hale getirdi. Bu da uçuşların durmasına neden oldu. Ülkeler peşi sıra MAX uçaklarının uçuşlarını durdurduğunu ve hava sahasını da kapattığını durdurmaya başladığında bir adım da THY’den gelmişti.

Filosunda 12 adet MAX bulunduran Türk Hava Yolları da MAX uçaklarının uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Ulaştırma Bakanlığı da bu uçaklara hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

Burada ilginç bir detay var aslında. Zaten bu konuya değinmemin nedeni de bu. Türk Hava Yolları’nın daha birkaç ay önce filosuna katılan TC-LCC kuyruk tescilli Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının filoya dahil edilmesinden çok kısa bir süre sonra motorunun değiştirildiğini öğrendim.

Henüz yeni gelen bir uçağın motorunun değişmesi ilginç geldi bana. Yakıt sızıntısı ile ilgili bir sorun olduğu ifade ediliyor ama bu bile başlı başına bir sorun aslında.

Konu çok teknik olduğu için fazla girmek istemiyorum ancak bu uçaklarda gerçekten kronik bir sorun var gibi görünüyor. Peki  Boeing’in açıkladığı gibi yazılım güncellemesiyle bu problem çözülür mü? Bekleyip göreceğiz.

Taşınmaya doğru adım adım…

İstanbul Havalimanı’na geçiş sanırım hiç bu kadar gerçek olmamıştı. Birkaç hafta önce yazdığım bir yazıda Nisan ayı olmazsa en erken Ekim ayı olur demiştim. Ancak Nisan’ın da taşınma için çok ideal bir zaman olduğunu ve bu sefer gerçekleşeceğini ifade etmiştim.

Yapılan açıklamalar ve hazırlıklar bu yönde ilerliyor. Türk havacılığının en büyük oyuncusu Türk Hava Yolları, sanırım hiç bu kadar fazla açıklama yapmamıştı taşınmayla ilgili.

Hem yöneticilerden hem de resmi hesaplardan sürekli Nisan ayındaki taşınmaya vurgu yapılıyor. Taşınma için en mantıklı zamanlamayı bekleyen THY eğer ‘taşınıyoruz’ diyorsa bu sefer herkes taşınmaya hazır olsun derim.

En son Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı bir televizyon programında taşınma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ve hatırladığım kadarıyla tarihe ilişkin hiç bu kadar net konuşmamıştı.

Taşınma ile ilgili detaylar veriliyordu elbette ama tarihten biraz uzak duruluyordu. Bu kez yaptığı açıklamada hem tarihe ilişkin hem de taşınmanın detaylarına yönelik açıklamalarda bulundu. Uçakların geliş-gidiş şeklini bile anlattı.

Artık bundan sonrası hayırlı uğurlu olsun…

Atatürk Havalimanı’nın durumu…

İstanbul Havalimanı demişken Atatürk Havalimanı’na değinmemek olmaz. Atatürk Havalimanı Türk havacılığının en büyük yükünü çekmiş ve en önemli anlarını yaşamış bir tarihtir.

Atatürk Havalimanı uçuşlara kapanacak gibi görünüyor ancak bu karar yeniden gözden geçirilmeli diye düşünüyorum. İstanbul Havalimanı’nın ne durumda olacağı tam olarak görülene kadar uçuşlara kapatılmaması hayati önem taşıyor.

İstanbul Havalimanı tam kapasite ile hizmet vermeye başladığında yeterli olacaktır ve zaten yapılma amacı da buydu. Ancak tam kapasiteye ulaşana kadar Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara açık tutulması en doğru adım olacaktır. En azından İstanbul Havalimanı’nı sigorta etmesi açısından da çok kapatılma hususunda acele edilmemeli.

Geçen haftaya dair…

Geçtiğimiz hafta uçucuların vergili maaşı diye bir yazı yazdım. Başta Avrupa olmak üzere bazı ülkelerdeki uçucuların verdikleri vergi oranlarına değindim. Amacım ‘onlar daha çok vergi veriyor’ ya da ‘onlardan çok veriyoruz’ demek değildi. Yani herhangi bir yana çekmeyi düşünmedim.

Ancak ne yazık ki sanki bir tarafa çekmek istiyormuşum gibi algılanmış. ‘Onların yaşam standartlarını niye yazmadın’ diyenler çoğunluktaydı.

Ben Avrupa’daki yaşam standartlarını iyi kötü biliyorum. Sanırım onların kişi başına düşen milli gelirleri, alım gücü, gıdadaki vergi oranları, ithalat ve ihracatlarını da yazmam istendi. Onları da değerlendirmeye almam gerekiyordu galiba.

Eğer öyle yapsaydım ekonomi yazarlığına soyunurdum. 

Ama şunu söyleyeyim; Avrupa’da elbette yaşam standartları bizdekinden çok daha makul ve adil. Zaten yıllardır bu yüzden onlara öykünüyoruz. Ben oranları karşılaştırırken ‘oh iyi oldu’ falan mantığıyla yaklaşmadım. Onlarda nasıl bizde nasıl diye baktım.

Vergi devletlerin olmazsa olmazıdır, yeter ki herkesten geliri düzeyinde alınsın…

THY’deki MAX detayı – Taşınmadaki ‘Nisan’ gerçeği - Atatürk Havalimanı…

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Yılmaz ~ 5 yıl önce
Avustralyaya gittim geldim standart neymis gordum. simdi mulakatlari referansla! oyle boyle gectik teyyare soforlugu icin. ancak standardı boyle yakalariz dedik. duzen bu yapcak bisi yok. burhaniyeye selam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy iflas edicek ~ 5 yıl önce
net söylüyorum isl havalimanı mütahit işi uçak ise mühendis işi o havalimanı bitmedi inşaat halinde ve thy taşınırsa iflas edicek ve ahl ye 6 ay içinde geri gelmek zorunda kalıcak bekleyin görün

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan ~ 5 yıl önce
Bekliyoruz
.. ~ 5 yıl önce
Time check
holişit ~ 5 yıl önce
abi çok içtin biraz ara ver istersen
IST TK ~ 5 yıl önce
Hala aynı muhabbet. Eğer Atatürk ten ticari uçuş yaparsan tüm uçuşları yeni limandan yaparken göze aldığın zararın çok daha fazlası gelir başına. Onbinlerce yolcuyu, binlerce çalışanı, yüzlerce ekipmanı 2 limana bölüp yarı kapasiteyle çalışman gerekir. Zaten şu an aylardır iki liman olarak çalışıyor ve daha fazla uzaması şirketimiz için sağlıklı değil. Madem metroyu vs beklemeden taşınma olacak, o zaman biraz biraz, yarım yarım değil tamamen bir seferde taşınacak. Bir seferde bu eziyet çekilecek. Sonra göreceğiz tam kapasite çalışınca ortaya çıkan sorunlar neler. Ama hala tribünlere oynayıp "Atatürk te açık kalsın" muhabbeti yapmayın. Tıpkı ne kadar eski ve yetersiz olduğunu bildiği halde sırf adı yüzünden eski havalimanini ovenler gibi ve tıpkı adı İstanbul değil de yine Atatürk Havalimanı olsaydı yeni limanın birçok eksiğini görmezden gelecek insanlar gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atam ~ 5 yıl önce
Atatürk ten ne tür bir kötülük gördün de negatif yazıyorsun birader. Soyun nereden gelme senin türkiye den değilse hak verebilirim de. Adamın kurduğu ülkenin ekmeğini yeyip sonra böyle olmak.kedi nankörlüğünden daha beter.
,,, ~ 5 yıl önce
Eski ve yetersiz mi avrupa da meydanların yarısı dökülüyor bir Berlin Tegel e git sonra bu konuyu tekrar görüşelim nasılsa millet bilmiyor diye boşa sallama buralarda
IST TK ~ 5 yıl önce
Atatürkçü geçinen bre cahil! Önce okuduğunu anla sonra kendine Atatürkçülüğü yakıştır. Bu yazının hedefinde kelimesi kelimesine sen ve senin gibiler var. Atatürk lafı duydu mu gerisini sormadan gözü kapalı atlayanlar. Bu yüzden yeni havalimanına Atatürk ismi verilseydi şimdi kimse eksiklerini görmezdi dedim ki öyle de oluyor. Kağıt üstünde bile Atatürk lafı geçti mi gözleriniz başka şey görmüyor. Atatürk'e karşı bir yazı olmadığını bile anlayamayacak basitliktesiniz. Çıkarın at gözlüklerini, önünüze gelen herşeyi "önce Atatürkçü mü" diye sormadan eleştirin.
Kaptan ~ 5 yıl önce
Aldığın nefesi dahi borçlu olduğun ATATÜRK ismi seni çok rahatsız ediyor belli. Yat kalk o beğenmediğin Zat a beş vakit namazda dua et olurum. Sömürge olmadığına, ibadetini rahatça yaptığına, hadi kendine iyi bak ölçümü?
Ah ~ 5 yıl önce
Anlamadığınız konularda yorum yapmak ne kadar kötü... Uçak bu, binlerce komponentten oluşuyor ve her bir sistem için belirlenen limitler var. Fabrikadan dün çıkan uçak da 35 yıldır uçan uçak da kitaptaki limite, kurala göre uçar. Araba değiş bu 30.000km’de segman mı atılır muhabbeti olmuş. Eğer arıza varsa ve kitap değişim veriyorsa , 2. Gününde bile o motor iner. Bunun da kronik sorun olması için benzer arızanın onlarda uçakta olması lazım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000