01 Mart 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Almanya’daki müdürlerin ev kiralarını kesmişler... ama bu sıkıntıda müdürlerin ev kirası yerine maaşlarını artırmışlar... yani kağıt üzeri kira ödemiyorlar ama onun yerine aynı miktar maaş artışı... yani aynı hesaba çıkıyor yine... Tasarruf böyle bir şeymiş demek ki.... böyle çiftliğe kurban olsunlar...
  • Nisan da 5000 ikramiye verilecek dedikodusunu çıkaranlar acaba neyi hedefliyor !
  • CORENDONU SORUYORSANIZ İNTERNETTE BULABİLİRSİNİZ. BUYURUNhttps://www.turizmguncel.com/haber/corendon-airlines-ikili-koltuk-uygulamasini-baslatti
  • İlker ayciyi bilmem ama bilal ekşi gercekten çalışanların nefretini kazanmış durumda. Goreve gelir gelmez dil tazminatını kaldırmaya kalktı.
  • 2 kere sabiha yorumu yazdım. İkisi de yayınlanmadı. Biz ayda 16-17 gün ucuyoruz. Tam maaşa gecmeliyiz yeter artık. Gecen seneden hicbir farkımız yok. Aynı çalışma yarım maaş. Şirketin yükünü biz mi çekecegiz sürekli.
  • Arkadaş içeriden biriyim gibilerinden her yere de aynı rumuzla 400kaptan 200fo gider yazıp duruyorsun da hepimiz biliyoruz ki tecrübe önemlidir kokpitte,kendi kendine kaptan maaşı çok deyip kaptanları atmışsın fo ların maaşı zaten borçtan kesintili diye onlardan az kırpmışsın tahminim.Ama sana bir tavsiye başkalarının hayatını izleyerek geçmez bu hayat,pilot olamadın ya da olmadın zehrini akıt bir an önce,anlam bul kendi hayatında..gel sen beni dinle
  • Memur maaşlari kesilsin falan diyenler var. Kardeşim memurun maaşının nesini keseceksin adam açlık sınırında yaşıyor. Birde bu adamlar aslında mühendis falan cok iyi üniverstelerden mezunlar ülke şartlarından dolayı memur olmuşlar. Be kardeşim çogunun ayağı daki ayakkabı yırtık lutfen vicdanlı olalım arkadaşlar.
  • THY de İLKER AYCI ve Bilal Ekşi çarpmadaki 1 sayısı gibiler, yani etkisiz elemanlar, kendileri ancak ünvan ve maaşlar için oradalar. Şirketteki atamalar da dahil yönetim Abdülkerim Çay ve ekibinin( Olmuştur,Akgül,Hünkar, yayla, Harun ...) elinde. Onların istemediği hiçbir şey yönetimden geçmiyor. Maalesef ki onlarda liyakatlı tecrübeli personelin değil, liyakatsız da tecrübesiz de olsa kendilerine yakın gördükleri kişilerin atanmasını sağlıyorlar. Bunu şirketteki çaycı bile öğrenmiş, onlar bile bunlardan birine ulaşıp THY’de kadro peşinde. İlker bey ve ekibi hala istedikleri atamaları yapamazken diğer ekip yakında aya da satış müdürlüğü açar ve oraya da atamaları yapar.
  • Bunlardan fetöcü bir tanesini müdür yapmışlardı yanlış hatırlamıyorsam. Kirli çamaşırları tek tek ortaya dökmek lazım. Ama bunun için samimiyet ve cesaret lazım. Bence avukatınızı yani vicdanınızı dinleyin artık.

THY’deki maaş kesintileri yılsonuna kadar devam. KÇÖ ise Mart sonu bitiyor. n’olacak şimdi?

Evet; sivil havacılıkta bu haftada yine bir kıpırdanma yok. 13 Ocak Çarşamba günü yaptığı 543 uçuşla Avrupa'da en çok uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi oldu. İlker Aycı; 'Turkısh Cargo dünyada ilk 5 arasında, İGA' nın da işletme hakkı 2 yıl uzatıldı, Fas, Türkiye uçuşlarını durdurdu, HEAŞ’ tan Sabiha Gökçen Havalimanı Kiracılarına Destek gibi haberler var sitelerde.  Hangisini konu edelim ki?

Bu arada geçen haftaki C. Kozlu ve Yusuf Bey Beni Kovarak AKP’nin İlk THY Gn. Md A. Gündoğdu’ya İyilik Yapmışlar? Başlıklı yazım beklediğimden fazla okundu. Şaşırdım. Ben bu yazıyı yalnız içinde bir şeyler arayıp bana çeşitli şekillerde sual yöneltmeyi ( saldırmayı )  iş edinen çalışanların okuyacağını zannediyordum. Ve de değerli arkadaşlarım bana ilave sual de yöneltmediler. ( iki kişi dışında )  Buna şaşırdığımı açıklıkla ifade ediyorum. Bazı sözlerin muhatabı kulaklar değil, vicdanlardır, duymuyorsa zorlamayın diye bir söz var. Tabii ki zorlamayacağım. Vicdanları bir şeyleri mi duydu dersiniz? Uzak ihtimal. İnşallah.

Bu günden sonra aşağıda örneğini göreceğiniz üzere her hafta yazımın bir köşesinde yazı konusu ile ilintili olmayan bir “ Yeşil Zeminli görsel  “göreceksiniz. Malum yeşil renk “ Denge ve Uyumu “simgeler.

Yeşil kutucuklarda başarı, gelişim, iş yaşamı ve hayata dair kısa öyküler yer alacak. Yazılarınızı mı okuyalım bunlara mı bakalım diye sorarsanız? Yeşil köşeleri okumanızı ve bunlardan kendinize bir şeyler çıkartmanızı tercih ederim. Sizlere, gençlere katkı sağlayacak her şey beni daha fazla mutlu eder.

Gelelim konumuza.

THY’ DEKİ MAAŞ KESİNTİLERİ YILSONUNA KADAR DEVAM. KÇÖ İSE MART SONU BİTİYOR. ŞİMDİ N’OLACAK.

İş dünyasında geçtiğimiz haftanın çalışanlar açısından en önemli olayı KÇO uygulamasının Mart ayı sonunda sonlanacağıydı. THY ile Hava İş Sendikasının çalışanların maaşlardan yapılacak olan kesintiler konusunda yaptıkları son toplantıda Cumhurbaşkanımızın ne işi var diyenler olmuştu. THY çalışanları açısından düşününce İyi ki oradaymış diyorum. Toplantı sonucunda kesinleşen ücret kesintilerini öğrenince çalışanlar mutlu olmamışlardı, hatta itirazlar, menfi yorumlar birbirini kovalamıştı. Malum KÇÖ İle birlikte işten çıkartma yasağı da Mart 2021’ de sonlanacak. Her ne kadar sürecin uzatılması çeşitli çevrelerce talep ediliyor ve dile getiriliyorsa da şu an için ne olacağı belli değil. Yasak varken iş güvenliği yasasının 29 maddesinin arkasına sığınarak çalışanlarını başka yerde iş bulmalarını zorlaştıracak, hatta imkânsızlaştırarak bir şekilde iş akitlerini feshetmekten vicdani rahatsızlık duymayan şirketlerin saygıdeğer patronlarının bu yasaklama kalktıktan sonra ne yapacaklarını bir düşünsenize. Ben düşünmüyorum. Çünkü biliyorum. 

Evet, farz edelim ki THY Sendika ile anlaşamadı ve de KÇÖ uygulaması THY bünyesinde de de devam etti. Bu uzlaşma olmasaydı Nisan 2021 ayında ne olacaktı? THY’ nin operasyonu yaşanan bu süreçte yarı yarıya dan da fazla düştü. Personel ise adet olarak halen 2019 seviyesinde. Ortaklığın 2019 ve 2020 yılı bazı trafik sonuçları söylenilenleri destekliyor. Ocak – Aralık 2019 döneminde 74.3 milyon olan Yolcu sayısı 2020 yılının aynı döneminde 28 milyon olarak gerçekleşti.  Belirtilen senelerin 12 aylık süreçlerinde Yolcu doluluk oranları 10.6 puanlık bir azalma ile % 71’ e düşmüş durumda. 2019 Ocak- Aralık döneminde toplam arz edilen koltuk 187.7 iken 2020 yılının aynı döneminde % 60.1 azalarak 75 milyar olarak gerçekleşmiş. 2019 yılı Ocak- Aralık döneminde taşınan kargo ve posta 1.544. iken 2020 yılının aynı döneminde % 3.7’lik bir azalışla 1.487.233 ton olarak gerçekleşmiş.  Operasyona fiilen iştiran eden uçak sayısı belirtilmiyorken 2020 senesi sonunda uçak sayısının 363’ e ulaştığı ifade edilmektedir. Geçenlerde bir söyleşide Sn. Aycı yan kuruluş çalışanları da dâhil olmak üzere 40 binin üzerinde çalışanlarının olduğunu ifade etmişlerdi. Trafik değerlerinin küçümsenmesi mümkün olmayan oranda düştüğü bu gidişat THY çalışanlarına bir şeyler söylüyordur herhalde?

Dünya Sağlık Örgütü Pandemi’ nin 2022 yılında ancak biteceğini söylüyor Tabii ki bu kesin değil. Bir de THY işinin uçuşlarının normale dönmesinde etkin olan çok önemli yan faktörler de var. Her şey Türk Hava Yollarının elinde değil. Bunları sıralayıp vaktinizi almak istemiyorum.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bugüne kadar yapılan rezervasyonlara ilişkin verilerin, havacılık endüstrisi için 2021 yılının "beklentilerden kötü" geçeceğini gösterdiği uyarısı yaptı geçenlerde.

Endüstrinin nakitlerini, önceden öngörülenden daha fazla kullanmak zorunda kalacağına dikkat çekilen IATA açıklamasına göre veriler, 2021 yılında "ücretli yolcu-kilometre" nin geçen yıla göre yüzde 62 ile 67 arasında düşeceğini gösteriyor. IATA ayrıca, Nisan ayından itibaren "Covid-19 uçuş seyahat kartı" üretmeye başlayacağını belirterek, hükümetlere de, dijital aşı sertifikasyonu sistemi kurmaları çağrısı yaptı. Bizimkiler ne yapacak?

IATA Genel Direktörü Alexandre de Juniac, "Yakın zaman için Covid-19'un olmadığı bir dünyayı öngören kimsenin olduğunu sanmıyorum diyor.

Bu şartlarda THY tarafından tüm çalışanlara istihkaklarının tam olarak ödenmesi nin mümkün olmadığını benden iyi bildiğinize eminim.

Her ne ise,  İyi ki THY ile Hava İş Sendikası ile anlaşmış ve de İyi ki THY KÇÖ sisteminden, maaşlarda kesinti yapılması sureti ile ayrılmış. Eğer Cumhurbaşkanının o toplantıdaki varlığı baskı kurarak bu anlaşmanın yapılmasını sağlamak / süratlendirmek içinse mutlak iyi yapmışlardır. Hem sizler hem de devlet düşünülmüştür. Bunu söylemek gerek. Zira yukarıda belirtilen bilgilerin ışığında bu günkü operasyon gelirleri ile THY’ nin tüm çalışanlarının aylık kesintisiz ücretlerini ödeme imkânı yok. . Kaldı ki THY’ nin atadığı iki Hazine Müdürünün de kasaları tamtakır. THY’ nin 2020’ de bayağı bir zararı var. Her işte bir hayır sözü bir kez daha doğruluğunu gösterdi desem yanlış mı olur?  İnşallah bu kriz diğer sektörlerin çalışanlarının da daha fazla canını yakmadan 2021 sonuna kadar göçer gider. 2022’ de Allah kerim.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KİŞİSEL RAHATLIK VE SAĞLIK NEDENLERİ KOLTUK SATIŞI.

Ben Türk Hava Yollarının son senelerdeki reklamlarını çok beğeniyorum. Dolayısı ile sık sık bakarım. İnternette THY reklamları arasında dolaşırken (https://www.youtube.com/user/TURKISHAIRLINES/videos)  aynı konudaki Konforunuzu katlayın (https://www.turkishairlines.com/tr-tr/ek-hizmetler/ekstra-koltuk/) linkindeki duyuru / reklam dikkatimi çekti. Siteye döndüm ve Sn. Serdar Başağaoğlu’ nun KUKLA köşesindeki yazısını bir kez daha okudum. Yazılarında ustaca geçişleri ile değişik noktalara dokunuyordu. Kaleme almayı düşündüğüm yazı benim yazabileceğimden çok güzel bir formatta yazılmıştı. Peki, ben de denemeli miydim? Kendisinden izin alarak tabii ki. Ve de aldım.        

Sonra da düşündüm. Bu konu için Serdar beyin yazdıklarının dışında ne yazabilirim.  Başka bir sitenin yazarı olsa köşemde misafir edip Copy paste ile yazıyı okurlara tekrar sunmak bile daha iyi bir yaklaşım olurdu. Her ne ise başlamış olduğum her işi bitirme gibi bir saplantım var. En iyisi elime yüzüme bulaştırmadan konuyu Serdar Beyin iki paragrafı ile noktalayayım.

SOSYAL MESAFE DE PARAYLA.

Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu Şirketimiz, halkın sağlığını düşünerek (!) sosyal mesafe sağlamak isteyen yolculara ekstra koltuk satışı yapıyor. “ Konforunuzu katlayın ” sloganıyla paylaştığı yeni satış yönteminde Anadolu jet ve THY Yolcuları ekstra koltuk satın alabiliyor. Maksadını, süslü kelimelerle gizlemiş olan bir satış pazarlama politikasının maharetine hayran kaldım! PARAN VARSA SOSYAL MESAFE de var!

Benim indimde bu kötü hatta bir adım öte çirkin bir fırsatçılıktır. Yapılan ayıptır ve de Pandemi ortamında yolcuların istismarıdır. Serdar bey kibarlığından böyle ifade etmemişler konuyu, iki kelimenin sonuna  ( ! ) koyarak anlayışınıza sunmuşlar.

BEYHUDE AÇIKLAMALARA GEREK YOK!

Türk Hava Yolları Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı, çıktığı televizyon kanallarında açıklamalarda bulunarak personelin yanında olduklarını vurgulamaya çalışıyor. Beyhude bir çaba Sayın Aycı. Personel icraat görmek ister. Pilotlar ne yediklerini görmenizi ister, nerede hangi şartlarda kalırlar, görmenizi ister! Siz ki henüz personelinize aşılama bile yaptıramadınız! Covid-19’dan vefat edenleri iş kazası ya da meslek hastalığı olarak kabul bile edemediğiniz gibi bu kişilere aidiyet duygusundan bahsediyorsunuz! PES!

Bu konuda Serdar beyle aynı fikirde olmamak mümkün mü?

Güzel bilgilendirme ve “on numara beş yıldız” yazı için teşekkürler Serdar Bey.

THY’deki maaş kesintileri yılsonuna kadar devam. KÇÖ ise Mart sonu bitiyor. n’olacak şimdi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (125)

Mail ~ 3 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çiftlik ~ 3 yıl önce
Almanya’daki müdürlerin ev kiralarını kesmişler... ama bu sıkıntıda müdürlerin ev kirası yerine maaşlarını artırmışlar... yani kağıt üzeri kira ödemiyorlar ama onun yerine aynı miktar maaş artışı... yani aynı hesaba çıkıyor yine... Tasarruf böyle bir şeymiş demek ki.... böyle çiftliğe kurban olsunlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her ~ 3 yıl önce
Afrikada canı sıkıldı diye mdr uydurulan ortaklığı çiftliğe çevirip sadece işine haftada 2 saatliğine cuma namazı kılmak için gelen yuce iletişimci gibi mdr efendilerle degil sadece personelle uğraşırlar personelin kaderi 17 18 19 maddeleridir kendileri italyan ayakkabilari giyerler liks arabalarla gezerlerler teriyle çalışanlar ise avukatlarla uğraşırlar.......
Dedikodu ~ 3 yıl önce
Nisan da 5000 ikramiye verilecek dedikodusunu çıkaranlar acaba neyi hedefliyor !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAÇ YILDIR'A ~ 3 yıl önce
CORENDONU SORUYORSANIZ İNTERNETTE BULABİLİRSİNİZ. BUYURUNhttps://www.turizmguncel.com/haber/corendon-airlines-ikili-koltuk-uygulamasini-baslatti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mühendis ~ 3 yıl önce
İlker ayciyi bilmem ama bilal ekşi gercekten çalışanların nefretini kazanmış durumda. Goreve gelir gelmez dil tazminatını kaldırmaya kalktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir de ~ 3 yıl önce
eski bi paşa olur yönetici de oldu onun istek parçasıyla kargoda oğlu müdür yapıldı Zamanında da en iyi yerler yine bunlaraydı cenevre vs. Anlamıyorum bir insan her yere nasıl ılımlı olur? Yarın başka bi yönetim gelse onla da anlaşır bu adam işini yaptırsın yeter.
Yorum ~ 3 yıl önce
2 kere sabiha yorumu yazdım. İkisi de yayınlanmadı. Biz ayda 16-17 gün ucuyoruz. Tam maaşa gecmeliyiz yeter artık. Gecen seneden hicbir farkımız yok. Aynı çalışma yarım maaş. Şirketin yükünü biz mi çekecegiz sürekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YORUM ~ 3 yıl önce
ELİMDE HİÇ YAYINLANMAMIŞ YORUM BULUNMUYOR. SANSÜRE UĞRAMIŞ YORUMDA. EĞER ONLARI BİLİNÇLİ OLARAK YAYIMLAMAMIŞ OLSAYDIM BUNU DA HALİYLE YAYIMLAMAM GEREKİRDİ. YORUMLAR YUKARIDAKİNDEN DEĞİŞİK KONUDAYSA TEKRAR GÖNDERİN LTF.
IST TK ~ 3 yıl önce
Pazar gecesi ya da pazartesi sabahı yaptığım yorum yayınlanmadı. Zaten ne zaman IST TK rumuzuyla uzun bir yorum yapsam %50 ihtimalle yayınlanmıyor. Neyse buna da şükür. Ali Kidik köşesinde %100 bu oran, rumuz değiştirmek zorunda kalıyorum yayınlansın diye...
rumuz insaydr olana ~ 3 yıl önce
Arkadaş içeriden biriyim gibilerinden her yere de aynı rumuzla 400kaptan 200fo gider yazıp duruyorsun da hepimiz biliyoruz ki tecrübe önemlidir kokpitte,kendi kendine kaptan maaşı çok deyip kaptanları atmışsın fo ların maaşı zaten borçtan kesintili diye onlardan az kırpmışsın tahminim.Ama sana bir tavsiye başkalarının hayatını izleyerek geçmez bu hayat,pilot olamadın ya da olmadın zehrini akıt bir an önce,anlam bul kendi hayatında..gel sen beni dinle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Captain ~ 3 yıl önce
Memur maaşlari kesilsin falan diyenler var. Kardeşim memurun maaşının nesini keseceksin adam açlık sınırında yaşıyor. Birde bu adamlar aslında mühendis falan cok iyi üniverstelerden mezunlar ülke şartlarından dolayı memur olmuşlar. Be kardeşim çogunun ayağı daki ayakkabı yırtık lutfen vicdanlı olalım arkadaşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
liyakat ~ 3 yıl önce
THY de İLKER AYCI ve Bilal Ekşi çarpmadaki 1 sayısı gibiler, yani etkisiz elemanlar, kendileri ancak ünvan ve maaşlar için oradalar. Şirketteki atamalar da dahil yönetim Abdülkerim Çay ve ekibinin( Olmuştur,Akgül,Hünkar, yayla, Harun ...) elinde. Onların istemediği hiçbir şey yönetimden geçmiyor. Maalesef ki onlarda liyakatlı tecrübeli personelin değil, liyakatsız da tecrübesiz de olsa kendilerine yakın gördükleri kişilerin atanmasını sağlıyorlar. Bunu şirketteki çaycı bile öğrenmiş, onlar bile bunlardan birine ulaşıp THY’de kadro peşinde. İlker bey ve ekibi hala istedikleri atamaları yapamazken diğer ekip yakında aya da satış müdürlüğü açar ve oraya da atamaları yapar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çiftlik ~ 3 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
madak ~ 3 yıl önce
Bunlardan fetöcü bir tanesini müdür yapmışlardı yanlış hatırlamıyorsam. Kirli çamaşırları tek tek ortaya dökmek lazım. Ama bunun için samimiyet ve cesaret lazım. Bence avukatınızı yani vicdanınızı dinleyin artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hangisi o? ~ 3 yıl önce
Müfettiş mi? müsveddesi mi?
Captain ~ 3 yıl önce
A.O dan mı bahsediyorsunuz ? Atılmış müdür ?
Kalemini ~ 3 yıl önce
Atılan imam olan bir tane müdür var.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000