23 Aralık 2019, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Sayın yazar ilker aycı göreve geldigi zaman ballandıra ballandıra anlatmıştım ingilizcesi süper falan güven veriyor diye hiç umutmam
  • Milyon liralik arac kullaniyoruz tekniker deyiliz. Arff teknikerlik istiyor
  • Helal kardeşim Ali.Yüreğine,kalemine sağlık:)
  • Yazdığınla çelişiyorsun. Dolar kuru 2016 2017 de daha düşüktü 2-3.80 falan. Yani kurun daha düşük olduğu yerde nasıl marka değeri yüksek çıkar. Marka değeri hakikaten yüksek olduğu için olabilir mi? Bugün ise dolar 5.95 yani marka değeri daha yüksek olması lazım ama tam tersi daha düşük.
  • Hepinizi ezerek daha cok calistiricam tk buyuycek yolcular daha cok sampanya icecek ohh miss
  • IHL elbette ve de sosyal medya da sabah akşam reis(!)in twitleri RT yapmak bunun ötesinde bir şey belirtilemez
  • THY zarar etmiyor insanlarda para yok 20 milyon turist 10 milyar dolar aslında bize biletleri 100 Euro'ya düşürdüler senede 3 4 defa gelirim
  • Havacılık bilgi ve deneyim ister Isi ehline vermez isen sonu tabiki hüsran olur.
  • THY BRUKSEL-ESKISEHIR UCUSLARINDAKI USULSUZLUGU YOLSUZLUGU , UCAKLARIN YANDAS BIR SIRKETE VERILIP KARLI BIR HATTA THY NIN BOS YERE ZARAR ETTIRILDIGI NE THY BRUKSELDEN NE MERKEZ DEN BI TANESI CIKIP TA YA NE DIYOR BU ADAMLAR BI BAKALIM DEMEDI,YOLSUZLUGA DEVAM...
  • Ali beye iyi gaz veriyorsunuz, pardon hangi gaz firmasındansınız

THY’de başarının karinesi nedir?

Kim ki “THY’de bir başarı var” diyorsa onun aklı ile alay ederim.  Başarının tek ölçüsü rakamdır, uluslar arası değerdir, bilançodur. Yazımın ilerleyen satırlarında rakamlarla THY’nin başındaki kişinin karnesini açıklayacağım. Bakalım başarı mı var yoksa başarısızlık mı; siz karar verirsiniz.

Anladığım kadarı ile Türk Hava Yolları’nda başarının kıstası şöyle ölçülüyor. Yönetim Kurulu Başkanı yakışıklı olacak, iyi giyinecek, en lüks arabalara binecek, pahalı ultra lüks otellerde konaklayacak, şatafatlı yaşam sürecek, kırmızı halılarda yürüyecek, hitabeti iyi olacak vs.

Oysa dünya ölçeğinde başarının kıstası nedir? Başında bulunduğun markanın değerini almış olduğun noktadan daha yukarıya çıkartmaktır. Başka türlü izah edebilir miyiz? Edemeyiz, etmemeliyiz.

Bizde bahane çok. Yağmur yağdı, yan yattı- çamura battı bahaneler üretip zararın mazeretini uydururuz.

Yiyenler yer, yemeyenler gargara yapar.

Ben ısrarla diyorum ki THY’nin gidişatı kötü. Ama THY yönetimi ve trolleri de aksini iddia ediyor. Arkadaşlar hangi bahanenin arkasına sığınırsanız sığının İlker Aycı ve kendi oluşturduğu ekibi THY’yi zarara uğratıyor.

Bakın kendi dayanaklarına göre size bazı rakamlardan bahsedeceğim.

Geçtiğimiz haftalarda bir gazeteci arkadaşımın youtube kanalında THY’deki gereksizliği ve kötü gidişatı anlatmak ve Türkiye’nin en iyi markası diye gözetip koruduğumuz Türk Hava Yolları’nda düzelmesi gereken noktalara parmak bastığımız için dava konusu edildik. Şükür ki, THY’yi koruma içgüdümüzden dolayı mahkemeye verildik, şükür ki doğruları söylediğimiz için kendi başarısızlıklarını kağıda döktüler.

Dava konusu dilekçede THY’nin uluslararası marka değerinin 1.7 milyar dolar olduğunu, uluslararası marka değer kuruluşu Brand Finance verilerine dayanarak beyan etmişler.

Şöyle bir geri dönelim ama çok geri değil İlker Aycı’nın geldiği döneme ve Aycı sonrasının marka değerlerindeki dalgalanmalara bakalım.

İlker Aycı, Hamdi Topçu’dan 2.2 milyar dolar değeri olan bir Türk Hava Yolları devraldı. Yine Hamdi Topçu, Temel Kotil planlamasının THY’si 2016 yılında tarihinin en büyük değerine 2.452 milyar dolar seviyesine çıktı.

Müthiş bir rakam.

Ve düşüş dönemi.

2017 yılında THY’nin marka değeri 1 milyar 920 milyon dolara düşmüş. Bir yılda nerede ise 500 milyon dolar marka değer kaybı yaşanıyor.

2018 yılında düşüş devam ediyor. Bir önceki yıl 1 milyar 920 milyon dolar olan marka değeri 2018 yılında 1 milyar 735 milyon dolara düşüyor. 

2019 yılı iyimser bakalım 1.7 milyar dolar seviyesine iniyor. Yani 2018'e göre 35 milyon dolarcık değer kaybı yaşanıyor.

İşin özeti THY üç yıl içinde uluslararası piyasada yüzde 32.8 değer kaybı yaşıyor.

Şimdi soruyorum; “Başarı bunun neresinde?” açıklayın da öğrenelim.

Sizin başarı kriteriniz Lutfhansa CEO’sunun “İlker Aycı Cumhurbaşkanınız Tayyip Erdoğan’dan daha iyi konuşuyor” şeklinde sözleri ise yanarım ve şaşarım aklınıza.

Bana göre başarı kriteriniz şu olmalı; “Biz Türk Hava Yolları’nın marka değerini son üç yılda yüzde 32.8 düşürdük” deyip çekip gitmek olmalı.

Hadi bakalım ne kadar cesursunuz görelim.

THY’de başarının karinesi nedir?

Yorumlar Tüm Yorumlar (81)

Anc ~ 4 yıl önce
Sayın yazar ilker aycı göreve geldigi zaman ballandıra ballandıra anlatmıştım ingilizcesi süper falan güven veriyor diye hiç umutmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Milyon liralik arac kullaniyoruz tekniker deyiliz. Arff teknikerlik istiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dürümcü Baba ~ 4 yıl önce
Helal kardeşim Ali.Yüreğine,kalemine sağlık:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dolar ~ 4 yıl önce
Yazdığınla çelişiyorsun. Dolar kuru 2016 2017 de daha düşüktü 2-3.80 falan. Yani kurun daha düşük olduğu yerde nasıl marka değeri yüksek çıkar. Marka değeri hakikaten yüksek olduğu için olabilir mi? Bugün ise dolar 5.95 yani marka değeri daha yüksek olması lazım ama tam tersi daha düşük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nevin colak ~ 4 yıl önce
Hepinizi ezerek daha cok calistiricam tk buyuycek yolcular daha cok sampanya icecek ohh miss

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Y a v e r ~ 4 yıl önce
IHL elbette ve de sosyal medya da sabah akşam reis(!)in twitleri RT yapmak bunun ötesinde bir şey belirtilemez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İlker onur ~ 4 yıl önce
THY zarar etmiyor insanlarda para yok 20 milyon turist 10 milyar dolar aslında bize biletleri 100 Euro'ya düşürdüler senede 3 4 defa gelirim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Faruk ~ 4 yıl önce
Havacılık bilgi ve deneyim ister Isi ehline vermez isen sonu tabiki hüsran olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY BRUKSEL ~ 4 yıl önce
THY BRUKSEL-ESKISEHIR UCUSLARINDAKI USULSUZLUGU YOLSUZLUGU , UCAKLARIN YANDAS BIR SIRKETE VERILIP KARLI BIR HATTA THY NIN BOS YERE ZARAR ETTIRILDIGI NE THY BRUKSELDEN NE MERKEZ DEN BI TANESI CIKIP TA YA NE DIYOR BU ADAMLAR BI BAKALIM DEMEDI,YOLSUZLUGA DEVAM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ver gazı ~ 4 yıl önce
Ali beye iyi gaz veriyorsunuz, pardon hangi gaz firmasındansınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000