06 Eylül 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Senin miyadın doldu artık git domates falan yetiştir. Yoksa Sabancı abim uçaklarından birini tepeme indirecek
  • ALİ BEY, HAVACILIK SİTESİNDE CENAZE VE MEZARLIKTAN ANLATAN BU ADAMI NE ZAMAN KOVACAKSINIZ? VARLIĞI SİZE OKUYUCU KAYBETTİRİYOR.
  • şu su ve sabun nerede onu bir söyleseniz. insanlıkla ilgili konulara boş gözü ile bakmak insanlık dışı bir davranış değil mi?
  • sizin için öyledir. insanlara hitap eden bir yazı
  • Çetin bey öncelikle başınız sağolsun. Ben THY’yi bilemem ama PGS’daki çoğu yönetici ya göklerden gelen bir kararla yönetici olmuş, yada doğru insanların rakı masası arkadaşı olduğu için yönetici olmuş. Ama işte sadece yöneticilik ünvanı almakla bu iş olmuyor. Lider olmak gerekiyor. Bu kadar memurun, işçinin düşman gibi gördüğü yöneticilerin bu kadar çok olmasını ilk defa Pegasus’ta gördüm ben. Bu yüzden İşlerin doğru gitmesi ihtimali yok PGS’da. Bu arada bence Türkiye’de kitap satın alanların oranı %4 dür. Bu alanların büyük bi çoğunluğu sadece Instagram’a story atmak için alıyor. Küçük bir kısmı okuyor. Nerden mi biliyorum. Bir dostumdan. :D
  • Çetin abi, ilkin başınız sağ olsun. Allah merhumun mekanını cennet eylesin inşallah. Üstad, aydın vardır; toplumun önünden gider insanlara ışık olur, aydın vardır toplumun arkasından gelir ve hatalarını eksiklerini görüp yanlışlarını düzeltir. Üç aydır her yazınızda topluma ışık olmaya, hatalarımızı görüp yanlışlardan döndürmeye çalışıyorsunuz. Bu yüzden saygılarımı sunuyorum. Üstadım okumak önemli bir mevzu lakin günümüz okuması artık erdem katmiyor insanlığa. Sebebi ise maddeci bir yaşam tarzı, ahlaktan yoksun karakter inşası. Cilt cilt kitapda okusak, üniversiteler bitirip master lar da yapsak, patronda olsak, mudurde olsak farketmez eğer özümüzde insan olamadiysak ne yanımızda çalışanın kıymetini biliriz nede bir dostun cenazesine katilma erdemini gösterebiliriz. Eğer o kitap okuyanlar insan olsaydı hakkımızı aradığımız için bizleri işten kovmazdi. Hadi kovdu diyelim tazminatlarımızı ödemeyerek hem bizi hemde ailelerimizi sadistce cezalandırma yoluna başvurup bundan zevk alır gibi ortalıkta dolaşmazdi. YANİ KİSACASİ USTADİM MESELE OKUMAK DEGİL MESELE İNSAN OLABİLMEK ZANNİMCA. BUNLAR MÜDÜR OLDULARDA ADAM OLAMADİLAR. saygılarımla. Tekrardan başınız sağ olsun. Allah geride kalanlarina sabırlar versin. Selametle.
  • Pegasus yine liyakata önem veriyor. Thy zaten ilk günden beri içler acısı durumda
  • Gereksiz haber ve yine oyuncu çetin. Boş insan...
  • Çetin bey merhaba konu ile alakasız ama sormak istiyorum sizin istihbaratınız vardır, thy akademi alımlarını açar mı sizce ? Ne zaman açar en yakın ? Bilginiz ya da tahmininiz var mı? Paylaşırsanız sevinirim. Eğer sorun olacaksa cevap verdikten 1 saat sonra cevabı silebilirsiniz.
  • Merhaba Çetin bey oncelikle basiniz sagolsun sabirlar dilerim. Durust ilkeli bu donemde nadir bulunan kisilerdensiniz yazilarinizin cogunu takip ediyorum gercekleri oldugu gibi net bir sekilde dile aldiginiz icin cok tesekkur ederim kendi adima.İyi gunler dilerim.

THY ve PGS Yöneticileri: Unvan Sizin. Ama Bu Sanat Salt O Unvana Sahip Olmakla İcra Edilemiyor (?)



Kötü çalışan olmaz, kötü yönetici olur demişti THY’ nin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Aycı. Doğruya çok yakın bir söz. Ancak kötü yöneticilerin çalışanları ve kurumları ne hale getirdiklerini görüyoruz. Evet, 2009 senesinde Bob Nelson ve Peter Economy’in “  Managing For Dummies ”   isimli kitabını Ali Ümit Şensoy dilimize çevirmiş Doğan Egmont Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. Aş tarafından bastırılmıştı.

Kitabın İngilizce adındaki Dummıe kelimenin Türkçesine bakınca insan bir ara düşünüyor. Acaba mı? Acaba bunlar okurları aptal yerine mi koyuyor. Yazarların böyle düşünebilmesi için kesin aptal olmaları gerekir. Tabii ki ne onlar aptal nede bizi aptal yerine koyuyorlar. Kitabın isminde dummy kelimesinin kullanılması espri ile dikkat çekme amacına yönelik stratejik bir düşünce.  Eğer okursanız göreceksiniz kitaplar eğlenceli ve öğretici.. Bizden bazı okurlar yorum yazmış. Vay Amerika bizi aptal yerine koyuyor. İyi de bu kitap Türkler için yazılmadı ve basılmadı ki? En fazla satış yaptığı yer ise kendi ülkeleri.

Tanıtımda kimi zaman başvurulan yöntemlerin tüketicinin tepkisini çektiğine ilişkin sayısız örnek var. Tıpkı beğeni gibi tepki de ürünle ilgili dikkat çekmenin, ilgi uyandırmanın bir yöntemi.

Bu kitabı 2009 yılında alarak bazı orta seviyedeki yöneticilerimizin değerlendirmelerine sunmuştuk. Daha yukarıdakilere ulaşmaya boyumuz yetmezdi tabii ki. Kitabı büyük bir dikkatle okudum. Çalışma yaşamım süresince de masamdan başucumdan eksik etmedim. Konunun, yöneticiliğin tüm detaylarını kapsayan bir kitap. Belki inanmayacaksınız ama halen gerektikçe, ihtiyaç duydukça bakıyorum.

PGS ve THY yöneticilerin dikkatini çekmek isterim, kitapta İŞTEN ÇIKARTMANIN İNSANCA YOLU başlıklı bir pencere açmışlar.  Her iki şirket yöneticilerinin bu bilgiye ihtiyacının olduğu kesin. Bu konuda yaptıklarını yaşadık ve gördük.  İnşallah üstleri onlara da aynı veya benzeri uygulamayı yapmazlar. Olmaz demeyin, geçmiş yaşanmışlar arasında bunun açık örneği mevcut. Başka bir vesile ile paylaşırız.

28-30 TL mukabilinde bu kitap temin edilebilir. Belki şirketler yöneticilerine /  yönetici adaylarına ücretsiz vermek için daha ehven fiyatla da alabilirler.

Kitabın arka kapağında, Yirmi Birinci Yüzyılda yöneticilik başlığı altında şöyle diyor. “Bu kitapta günümüzün ışık hızındaki iş dünyasında uygulanan en son yenilikleri ve de doğruluğu kanıtlanmış yönetim tekniklerini bulacaksınız. Etik sorunlardan performans değerlendirmesine, ekip oluşturmaktan işbirliğine karşınıza çıkabilecek tüm sorunları geliştirilmiş yeni stratejilerle karşılamanın yollarını öğreneceksiniz.” Tabii meraklısına hitap ediyor. İnşallah patronlarda ve Tepedekilerde merak uyandırır, önce onlara hitap eder. Neden mi? Onlar okursa diğerleri de okur da ondan.

Ben de kime ne anlatıyorum. Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4’ü kitap okuyor, evet ne kadar üzücü bir durum değil mi? Türkiye kitap okuma alışkanlığında 86. sırada yer alıyor. Ama 6 saat televizyon izlemeyi ve 3 saat internette takılmayı ihmal etmiyor ve kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyoruz.

Aslında bu rakamlar çok korkutucu, galiba bir rol model arıyoruz kendimize ya da bu bahaneye sığınıyoruz. İstatistikler ülke olarak kitap okuma konusunda bir değil çok kez düşünmeye sevk ediyor.

Türkiye %0.1 okuma oranıyla dünya ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor ve kitap okumak ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. Ve de ben şu kitabı okur musunuz diye soruyor ve anlatıyorum.

ER VEYA HATUN KİŞİ NİYETİNE

Eskiden bir yakınımız vefat ettiği zaman, cenazesi uzun zaman görmediğimiz insanları görebilmek ve hatıraları tazelemek için vesile olurdu. Hem yakınımızı son yolculuğuna uğurlar hem de geçmişte hep birlikte yaşadıklarımızı düşünür,  konuşur ve rahmetli yakınımızı ve müşterek hatıralarımızı anmış olurduk.

Senelerce önce “ aman dikkat edin cenazeniz öğle namazında kaldırılmasın” diye şakalaşmaya başladık birbirimizle. Nedeni mi? Şirketten otobüsler kalkar ve öğle namazı takiben defin töreninden sonra tekrar iş yerine getirirdi cenazeye gidenleri. Bu en azından iki saate yakın daha mesai demekti bu. İkindi namazından sonra kaldırılacak olan cenazelerde ise mezarlığa gidenler dışındaki cemaat camiden sonra dağılırdı. Doğru eve veya başka bir yere. İşe dönüş olmazdı. Bu nedenle ikindi namazında cenazeleri kaldırılanların uğurlayıcısı çok daha fazla olurdu. Biz bu işi aramızda şakaya vururduk ama yaşanmışlar böyleydi

Bu gün Pandemi nedeni ile kimin ne zaman defnedileceği pek belli olmuyor. İkindi namazındaki cenazeye gidip, bir saat önce defnedildi sözü ile karşılaştığımız bile oluyor ki, daha geçtiğimiz ay bir benzerini yaşadım.

Bir ağabeyimizi kaybettik geçenlerde. İşim, şirket falan zikretmek istemiyorum. Maalesef vefatından haberim olmadı. Sağ olsun Çelebi mensupları 10 sene kendileri ile yaşamış bulunan Çetin Özbey’i yok farz ederek  bilgi vermediler. Kendisini uğurlamaya gidemedim. Etrafındaki herkese dokunmuş olan, iyilik timsali bir büyüğümüzdü. Onun sofrasına misafir olmamış ve de ikramını almamış hiçbir yönetici yoktu şirkette. Gerek çalıştığı kuruma ve gerekse kurumun insanlarına yakınlığı ile dikkat çekerdi. Sanal medyaya bakınca, İşte budur rahmetli ne kadar sevilen bir adammış diye düşünmemek mümkün değil. Yüzlerce taziye mesajı. Rahmet ve başsağlığı dileyenlerin hesabı yok. Kim bilir rahmetliyi son yolculuğuna uğurlamaya gelenler ne kadar fazladır diye düşüneceksiniz? Pek öyle düşünmeyin. Adet olarak Klavye hatırnazlarının yarısından bile az sayıda bir cemaat kılmış rahmetlinin namazını. Meğer camiye gelenlerin bir kısmı kendini gösterip anında tebahhur eden cinstenmiş. Gittin mi? Gitmem mi? Tabii ki Oradaydım.  Cenaze töreninin defin safhası ise yüreklere daha fazla üzüntü yükleyen bir görev ifası olmuş. Gerisini söylemek, anlatmak istemiyorum. Herkesin adına özür dilesem, af edersin desem duymaz ki?  Yaşamında böyle bir şeye şahit olsa çok üzülürdü.

Yaşanmışlarımızın arasında en az bu kadar acı olan başka örneklerde var. Onları da sıralamanın bir anlamı yok. ir arkadaşımız aramıştı. Ağabey cenazeyi mezara indirmek için cenaze arabası sürücüsünden yardım isteme zorunda kaldım demişti. Ne kadar acı değil mi?

Evet, Akraba,  dost ve arkadaşlara yapılması gereken bu son görevden nedense insanlar kaçıyor artık. Bu sanal Medya ya koyacakları iki satırın onu uğurlamaya yeterli olacağını düşünüyorlar. 

Evet, Akraba,  dost ve arkadaşlara yapılması gereken bu son görevden nedense insanlar kaçıyor artık. Sanal Medya ya koyacakları iki satırın onu uğurlamaya yeterli olacağını düşünüyorlar. 

Bu yazıyı neden yazdığımı bilenler bilir, anlayanlar anlar. Yazarak, çizerek bunu ben sağlayabilir miyim? Hayır. Tabii ki hayır. Bazılarının insanlığından utanması gerek.

 Evet, sıra hepimize gelecek. Belki benim, sizin için de biri aranacak. Cenazeyi mezara indirmek için. Arkada kalanların, eşinizin, çocuklarınızın hoşuna gider mi dersiniz? Tabii ki ben öldükten sonra ne yazar diyorsanız o başka.

THY ve PGS Yöneticileri: Unvan Sizin. Ama Bu Sanat Salt O Unvana Sahip Olmakla İcra Edilemiyor (?)

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Çetin ~ 3 yıl önce
Senin miyadın doldu artık git domates falan yetiştir. Yoksa Sabancı abim uçaklarından birini tepeme indirecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN' E ~ 3 yıl önce
N HARFİ YERİNE M KULLANMIŞSINIZ.
ALİ KIDIK BEYE ~ 3 yıl önce
ALİ BEY, HAVACILIK SİTESİNDE CENAZE VE MEZARLIKTAN ANLATAN BU ADAMI NE ZAMAN KOVACAKSINIZ? VARLIĞI SİZE OKUYUCU KAYBETTİRİYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ALİ KIDIK B. ~ 3 yıl önce
ALİ BEYİN BENİM YAZILARIMA GELEN YORUMLARI OKUDUĞUNU ZANNETMİYORUM. BU DİLEĞİNİZİ ALİ BEYİN YAZISININ ALTINA YORUM OLARAK YAZARSANIZ DUYACAKTIR. SİZİ İLGİLENDİRMEYEBİLİR KONU İNSANLARLA İLGİLİDİR. SONUÇTA SİZDE ORAYA GİDECEKSİNİZ. BEN KOVULANA KADAR ÖNERİM BENİM YAZILARIMI OKUMAMANIZDIR.
Bir bilen ~ 3 yıl önce
Ha ağzınla bin yaşa. Kovmaz. Kovamaz. Pensilvanya dan gelmesi gerekir talimatın. Tabi pensilvanya bunlarla muhattab olmaz , ip aracılığıyla kapının önüne koyar çetini
teknik's ~ 3 yıl önce
şu su ve sabun nerede onu bir söyleseniz. insanlıkla ilgili konulara boş gözü ile bakmak insanlık dışı bir davranış değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx'e ~ 3 yıl önce
sizin için öyledir. insanlara hitap eden bir yazı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zuckerberg ~ 3 yıl önce
Çetin bey öncelikle başınız sağolsun. Ben THY’yi bilemem ama PGS’daki çoğu yönetici ya göklerden gelen bir kararla yönetici olmuş, yada doğru insanların rakı masası arkadaşı olduğu için yönetici olmuş. Ama işte sadece yöneticilik ünvanı almakla bu iş olmuyor. Lider olmak gerekiyor. Bu kadar memurun, işçinin düşman gibi gördüğü yöneticilerin bu kadar çok olmasını ilk defa Pegasus’ta gördüm ben. Bu yüzden İşlerin doğru gitmesi ihtimali yok PGS’da. Bu arada bence Türkiye’de kitap satın alanların oranı %4 dür. Bu alanların büyük bi çoğunluğu sadece Instagram’a story atmak için alıyor. Küçük bir kısmı okuyor. Nerden mi biliyorum. Bir dostumdan. :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus eski MH memuru, ~ 3 yıl önce
Çetin abi, ilkin başınız sağ olsun. Allah merhumun mekanını cennet eylesin inşallah. Üstad, aydın vardır; toplumun önünden gider insanlara ışık olur, aydın vardır toplumun arkasından gelir ve hatalarını eksiklerini görüp yanlışlarını düzeltir. Üç aydır her yazınızda topluma ışık olmaya, hatalarımızı görüp yanlışlardan döndürmeye çalışıyorsunuz. Bu yüzden saygılarımı sunuyorum. Üstadım okumak önemli bir mevzu lakin günümüz okuması artık erdem katmiyor insanlığa. Sebebi ise maddeci bir yaşam tarzı, ahlaktan yoksun karakter inşası. Cilt cilt kitapda okusak, üniversiteler bitirip master lar da yapsak, patronda olsak, mudurde olsak farketmez eğer özümüzde insan olamadiysak ne yanımızda çalışanın kıymetini biliriz nede bir dostun cenazesine katilma erdemini gösterebiliriz. Eğer o kitap okuyanlar insan olsaydı hakkımızı aradığımız için bizleri işten kovmazdi. Hadi kovdu diyelim tazminatlarımızı ödemeyerek hem bizi hemde ailelerimizi sadistce cezalandırma yoluna başvurup bundan zevk alır gibi ortalıkta dolaşmazdi. YANİ KİSACASİ USTADİM MESELE OKUMAK DEGİL MESELE İNSAN OLABİLMEK ZANNİMCA. BUNLAR MÜDÜR OLDULARDA ADAM OLAMADİLAR. saygılarımla. Tekrardan başınız sağ olsun. Allah geride kalanlarina sabırlar versin. Selametle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ~ 3 yıl önce
Pegasus yine liyakata önem veriyor. Thy zaten ilk günden beri içler acısı durumda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ve liyakat ~ 3 yıl önce
Kardeş sen hangi bağın bülbülüsün acaba. Pegasusa yıllarımı verdim ama liyakat namına bişey göremedim malesef. Pegasus Genel müdürlük denen torpil cenneti bir yer var bilin mi? Biz iyi biliriz. Çalan çırpan istasyon eski müdürleri vardı bilin mi? Biz iyi biliriz. İşçinin hakkını hukukunu ezen, işten attirip tazminatına çöken sonrada prim alan müdürler var bilin mi? Müdürün çayını, kahvesini yapıp yalakalık yaparak yan gelip yatan personel var bilin mi, BİZ İYİ BİLİRİZ. onun için bilmediğin bağın çubuğuna konma, batar tikeni mikeni canın acır. Pegasusda liyakat falan yok yani kardeş. Ben mi kimim Pegasus eski MH memuru.
Standart ~ 3 yıl önce
Gereksiz haber ve yine oyuncu çetin. Boş insan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP STANDART ~ 3 yıl önce
SİZ O KADAR DOLUSUNUZ Kİ TAŞIYORSUNUZ
STANDART CAHL'E ~ 3 yıl önce
HABER NEREDE?
Çetin bey cevap verir misiniz ~ 3 yıl önce
Çetin bey merhaba konu ile alakasız ama sormak istiyorum sizin istihbaratınız vardır, thy akademi alımlarını açar mı sizce ? Ne zaman açar en yakın ? Bilginiz ya da tahmininiz var mı? Paylaşırsanız sevinirim. Eğer sorun olacaksa cevap verdikten 1 saat sonra cevabı silebilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP Çetin Bey. C.. ~ 3 yıl önce
Benim THY ile ilgili istihbaratım maalesef yok. Keşke olsa da sizi bilgilendirebilsem.
Teşekkürler ~ 3 yıl önce
Teşekkürler Çetin bey. Burada bi kitle var, size masumane bir soru soruyorum , 4 kişi beğenmemiş yorumu. Amaç ne bunu gerçekten anlamıyorum.
CVP TEŞEKKÜRLER ~ 3 yıl önce
BİR ANLASAM. OKURLARIN BİR BÖLÜMÜ TEŞEKKÜR EDİYOR, BİR KISMI İSEE BOŞ BİR YAZI, GEREKSİZ BİR YAZI VB.. ŞEYLER SÖYLÜYOR. DERT ETMEYİN
Pegasus Çalisanlari Nakliyat-İş'li ~ 3 yıl önce
Merhaba Çetin bey oncelikle basiniz sagolsun sabirlar dilerim. Durust ilkeli bu donemde nadir bulunan kisilerdensiniz yazilarinizin cogunu takip ediyorum gercekleri oldugu gibi net bir sekilde dile aldiginiz icin cok tesekkur ederim kendi adima.İyi gunler dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PGS ÇALI.. ~ 3 yıl önce
TEŞEKKÜR EDERİM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000