25 Kasım 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • arff ye alım var mı?
  • Masa basi gizli issizleri her firsatta hostes pilot maaslarini konusuyor. Biri de gelmis “satilsin sirket” demis. Baska bir arkadasin dedigine aynen katiliyorum, ozel sirket gelse, (teknik haric) yer personelinin en az yarisini isten cikartir, ve isler tikir tikir yurumeye devam eder, 9-5 kahvecileri sizi.
  • Bak kardeşim, Pilotların maaşını bizim ülkemiz belirlemiyor.Bu sektör uluslarası bir sektör. Yani bir pilot tüm dünyada uçar. Sen vermezsen indiği ülkede çalışır ama senin kafa pek çalışmıyor. Bu ülkedeki insanlar adam olmayacak. Bak bu pilot ülkedeki kaç esnafa ekonomik girdide bulunuyor. İstesen de istemesende bu işin karşılığı bu ve herkes pilot olabilir. Sen de pilot ol sen de al bu parayı. Bu kıskançlık bu çekememezlik, Keşke! Ben ne kadar isterim yav kardeşim ben almayım herkes benden fazla kazansın vallahi isterim lakin bu işin piyasasını dünyadaki ihtiyaçlar belirliyor. Saçma sapan konuşanlara ihtiyaç yok sanırım. Çalışan uçan insanlara ihtiyaç var. Seni kale alıp buraya yazı yazmak bile saçma ama neyse?
  • Bütçe açığına ben mi neden oldum ki vergilerimle kapatmayı düşünüyorlar? Şirketi ben mi zarara uğrattım ki, maaşım azaltılmaya çalışılıyor? Oturduğu yerden kar eden hisse sahibi bir zahmet zarar risk ihtimalini de kabul etsin. Maaşımdan kesilip hissedarlara dağıtılacak her kuruşu evlatlarına haram ediyorum.
  • HAYATINIZ KISKAÇLIK BEN NASIL ÇALIŞIR OYLE OLURUM DEĞİLDE, BENDE YOK ONDA DA OLMASIN
  • Ya arkadaş harbi üslubumuzdan dolayı bizi yalnış anlayanlar yorumlarımızı beyenmeyenler oluyor diye hadi susuyım diyorum ama tabiyatım uygun deyil bu kadar haksızlık karşısındada susmıya ya olurmu böyle bu ne biçim adalet herif bilmem kaç milyar alıyor bir sıkıntı olduğunda kendisini kurtaracak hatasını düzeltecek adamdan misli misli fazla para alıyor sonra vergi istenince carlıyor ağlıyor yazıklar olsun bu pilotları sımartanlar alsın şimdi tepesine oturtsun
  • Türkiye gibi yoksul bir ülkede pilotların ayda 100.000 tl maaş alıp üstüne hiç vergi kesilmemesi, gelir uçurumunu tetikler ve ülkeyi iyice geri götürür. Ortaçağdaki ruhban sınıfı gibi günümüz türkiyesinde anormal zenginleşen bir pilot sınıfı oluşması doğru bir yol değil. Pilotlara tanrısallık yüklenmesi (onlar koskoca uçağı uçuruyor. onlardan asla vergi kesilmemeli) gibi ilkel düşüncelerden vazgeçilmeli. Pilotların da alım gücü diğer mesleklerle aynı olmalı. Tıpkı norveç gibi.
  • TALPA ya önerim dir .Rasgele halkın içinden şeçtiği bir veya birkaç kişiyi 1hafta boyunca herhangi bir dar gövde pilotun roster proğramı ile beraber busines ta uçursun .Sonrada bu kişiler maaşlar normal mi çok mu basın açıklaması yapsın .Bu konu sonsuza kadar kapansın .
  • Ya biriniz de yazdığınız konuda bilgi sahibi olun be kardeşim, hangi pilotun vergi matrahı 500bin TLyi geçiyor?
  • Madem bu deveyi güdemiyorsun sat kardeşim

THY uçucuların ek mesai ücretlerini kesebilir mi?

Bildiğiniz gibi vergi kanununda yeni bir değişiklik yapılarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bizi; yani sektörü ilgilendiren kısmı ise pilotları da kapsayacak yıllık geliri 500 Bin Lira’yı bulanlara getirilen yeni vergi yükü oldu.

Bu değişikliğe göre, pilotların ödedikleri mevcut vergiye yüzde 5 artış getirildi. Yani yıllık geliri 500 Bin Lira’yı aşan pilotlar yüzde 5 daha fazla vergi ödeyecek. Burası herkesçe malum zaten.

Ben bu konuyu biraz soruşturum ve şöyle bir sonuç elde ettim. Bazılarına sürpriz gelmeyebilir tabi ki ama, bu vergiden sadece THY pilotları etkilenecek.

Nasıl mı?

Biliyorsunuz; özelikle futbolda çokça gündeme gelen bir konudur bu vergi meselesi. Türkiye’ye transfer olacak yabancı ve popüler futbolcular sözleşmelerini buna göre dizayn eder. Ya da kulüpler futbolcuları bu şekilde ikna eder.

Der ki; Sen gel, sözleşmedeki paranın tamamını alacaksın. Yani hiçbir kesinti olmayacak, olursa da o kısımların hepsini kulüp olarak biz ödeyeceğiz.

THY’deki uygulama şöyle işliyor:

THY pilotlarına verdiği maaşı brüt üzerinden tüm kesintileri yaparak veriyor. Yani bu vergi meselesi de böyle çalışacak. Tüm kesintiler yapılacak ve maaşlarını öyle alacaklar. Yeni vergi de buna dahil olacak. Dolayısıyla pilotların eline yüzde eskiye göre yüzde 5 daha az para geçecek.

Ama özel şirketlerde durum farklı.

Özel şirket pilotları havayoluyla çalışmaya başlarken tıpkı futbolcular gibi anlaşma yapıyor. Net maaş üzerinden söz kesiliyor  ve o maaşta hiçbir kesinti olmuyor. Yani diyelim ki pilot X maaşa şirketle anlaştı. Yeni vergi düzenlemesinden hiç etkilenmeyecek. X maaşını almaya devam edecek ve yeni vergi yükünü de şirket karşılayacak.

Yani özel şirketlerde bu vergi, pilotu değil havayolunu etkileyecek.

THY pilotların ek mesai gelirlerini kesebilir mi?

Türk Hava Yolları’nın uçucu ekiplerine yönelik ek mesai ücretlerine son vermeyi düşündüğünü AirportHaber’de yayınlamıştık biliyorsunuz.

Peki bu mümkün mü? Mümkünse nasıl yapılabilir?

THY ile yetkili sendika Hava İş arasında geçtiğimiz Nisan ayında 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeye göre uçucu ekibin ek mesai ücretleri ve benzer kazanımları teslim edildi.

Bu anlaşmaya göre THY böyle bir uygulamaya gidemez. Hem Toplu İş Sözleşmesi’ne hem de İş Kanunu’na aykırı davranmak anlamına gelir.

Bunun için tek bir yol var: Hava İş ile protokol imzalamak!

THY yönetimi Hava İş Sendikası ile bir araya gelip mevcut Toplu İş Sözleşmesi’nde söz konusu maddeyi bir protokolle değişebilir. Eğer böyle bir şey mümkün olabilirse uçucuların bahsedilen haklarında kesintiye gidilebilir.

Peki bu olabilir mi? Sendika bunu yapar mı?

Hava İş’in açıklamasına bakacak olursak: Hayır Olamaz. Sendika net bir şekilde yapılamayacağını ve böyle bir kararın karşısında olduklarını bildirdi.

Bir diğer yöntem de THY’nin kendi kendine böyle bir uygulamaya geçmesi olabilir. ‘Yaptım’ der ve ücretleri keser. Kanuna aykırı olduğu için de konu mahkemeye taşınır.

Mahkeme belki yıllar sürer olan personele olur.

THY uçucuların ek mesai ücretlerini kesebilir mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

o değilde; ~ 4 yıl önce
arff ye alım var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gizli issizler ~ 4 yıl önce
Masa basi gizli issizleri her firsatta hostes pilot maaslarini konusuyor. Biri de gelmis “satilsin sirket” demis. Baska bir arkadasin dedigine aynen katiliyorum, ozel sirket gelse, (teknik haric) yer personelinin en az yarisini isten cikartir, ve isler tikir tikir yurumeye devam eder, 9-5 kahvecileri sizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Bak kardeşim, Pilotların maaşını bizim ülkemiz belirlemiyor.Bu sektör uluslarası bir sektör. Yani bir pilot tüm dünyada uçar. Sen vermezsen indiği ülkede çalışır ama senin kafa pek çalışmıyor. Bu ülkedeki insanlar adam olmayacak. Bak bu pilot ülkedeki kaç esnafa ekonomik girdide bulunuyor. İstesen de istemesende bu işin karşılığı bu ve herkes pilot olabilir. Sen de pilot ol sen de al bu parayı. Bu kıskançlık bu çekememezlik, Keşke! Ben ne kadar isterim yav kardeşim ben almayım herkes benden fazla kazansın vallahi isterim lakin bu işin piyasasını dünyadaki ihtiyaçlar belirliyor. Saçma sapan konuşanlara ihtiyaç yok sanırım. Çalışan uçan insanlara ihtiyaç var. Seni kale alıp buraya yazı yazmak bile saçma ama neyse?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 4 yıl önce
Bütçe açığına ben mi neden oldum ki vergilerimle kapatmayı düşünüyorlar? Şirketi ben mi zarara uğrattım ki, maaşım azaltılmaya çalışılıyor? Oturduğu yerden kar eden hisse sahibi bir zahmet zarar risk ihtimalini de kabul etsin. Maaşımdan kesilip hissedarlara dağıtılacak her kuruşu evlatlarına haram ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KISKANÇLIK ~ 4 yıl önce
HAYATINIZ KISKAÇLIK BEN NASIL ÇALIŞIR OYLE OLURUM DEĞİLDE, BENDE YOK ONDA DA OLMASIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Ya arkadaş harbi üslubumuzdan dolayı bizi yalnış anlayanlar yorumlarımızı beyenmeyenler oluyor diye hadi susuyım diyorum ama tabiyatım uygun deyil bu kadar haksızlık karşısındada susmıya ya olurmu böyle bu ne biçim adalet herif bilmem kaç milyar alıyor bir sıkıntı olduğunda kendisini kurtaracak hatasını düzeltecek adamdan misli misli fazla para alıyor sonra vergi istenince carlıyor ağlıyor yazıklar olsun bu pilotları sımartanlar alsın şimdi tepesine oturtsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARFF YE CEVAP ~ 4 yıl önce
KAPTAN PİLOTUN YETİŞMESİ UÇUŞ OKULU DAHİL MİNİMUM 7 YIL. SENİN YETİŞMEN MAKSIMUM 1 AY SEN YAPMAZSAN GİDER SOKAKTAN ADAM BULUR 1 AYDA YERİNE KOYARLAR ANLADINMI FARKI ASLAN PARÇASI? HADİ KOŞ ÇİMLERİ SULA
Arff ~ 4 yıl önce
Olmasa halimiz fecaat.
. ~ 4 yıl önce
Eskiden cahiller konuşmaktan utanır; sıkılırdı, cahilliği ortaya çıkar korkusu ve erdemi ile. Son 20 yıl sizin zirve ama ülkenin norm ve ahlaken dibin sibi olduğunu, cahilin utanmasının kalkıp, işte böyle yüreklenmesinden görüyorsunuz. “ Hatasını düzeltmek” ten, “haksızlık” tan “bu nasıl adalet”sorgulamasından bahsediyor ey Koca Cahil. İnsan şunları bu üslupla yazmaktan utanır utanır. Sizin arkadaşlarınız kaza yaptığında yine pilotlar sahip çıktı o Arff’ye. Belki de sendin, ya da çok yakın bir mesai arkadaşındı. Hala mı utanmazsın? Akıl ve ahlak dolu günler diliyorum. Sizler düzeldikçe, ülke düzelecek inşallah...
Solak ~ 4 yıl önce
Şımarık sensin
OKUL ~ 4 yıl önce
Siz ne mezunusunuz , neyi hak ettiniz de alamadınız? Yazdığınız yazıdaki kullandığınız kelimeler yaklaşık bir fikir veriyor ama yine de sorayım dedim? Siz kimin hatasında kimi kurtarıyorsunuz gercekten merak ettim. Bu görev tanımını size kim ezberletti? Kimsenin hatasında kimseyi kurtarma goreviniz falan yok. Çok kazanmak istiyorsanız uçusş okullarına yazılıp hakettiğinizi düşündüğünüz ücretleri alabilirsiniz, engelleyen mi var? Ama bu süreç sizi biraz yoracak tabi ki, bayağı bir ders çalısmanız gerekecek. Bir de uçağa binince 35 bin feet irtifada pilot hata yaparsa ya da ciddi bir sistem arizası olursa arff çi olarak neye müdaha edebilirsin, kimin hatasını düzeltebilirsin onu bir ďüşünün isterseniz.
arff'e ~ 4 yıl önce
üsluptan değil sizden nefret edilmesi, kıskançlığınızdan, herşeyden nemalanmak istemenizden, hasetliğinizden, kem gözünüzden, pişkinliğinizden, kendinisi padişah sanmanızdan... araba kaskosu gibisiniz, 20 yıl kaza yapmazsın ama kasko ödersin her yıl, sizde boş boş oturursunuz tüm gün, kazara dışarı çıkınca da mağdursunuz da mağdur
İşte bu ~ 4 yıl önce
Ağzın dert görmesin
pilot ~ 4 yıl önce
Türkiye gibi yoksul bir ülkede pilotların ayda 100.000 tl maaş alıp üstüne hiç vergi kesilmemesi, gelir uçurumunu tetikler ve ülkeyi iyice geri götürür. Ortaçağdaki ruhban sınıfı gibi günümüz türkiyesinde anormal zenginleşen bir pilot sınıfı oluşması doğru bir yol değil. Pilotlara tanrısallık yüklenmesi (onlar koskoca uçağı uçuruyor. onlardan asla vergi kesilmemeli) gibi ilkel düşüncelerden vazgeçilmeli. Pilotların da alım gücü diğer mesleklerle aynı olmalı. Tıpkı norveç gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavuz Selman ~ 4 yıl önce
bu yorum medeni toplumlarda karşılık bulur ama geri kalmış doğu toplumlarında (egonun tavan görmüyo musun uçak uçuruyoruz vay be denilen yerlerde) beklentimiz karşılık bulmaz. hakettiklerinden çok ama çok fazla bir ücret alıyorlar bu pilot denilen meslek grubu, avrupa ülkelerinde bir avukat mühendis ne alıyor pilot ne alıyor burada ne alıyor bu derin uçurum izah edilemiyor
Cahillik akıyor ~ 4 yıl önce
Zaten vergimizi ödüyoruz arkadaşım sen neyin kafasındasın. Ben bir asgari ücretlinin 2 maaşı kadar vergi veriyorum. Ayrıca vergiye çok meraklıysan yalakası olduğun yönetime söyle milletvekilleri bakanlar cumhurbaskanı maasından vergi versin emeklı vekil maası dusurulsun altın mucevher pırlanta gemi yat işi yapanlardan gelir vergisi alsınlar. Biz bu ülkede calısanız maasımıza göz dıkecegıne sende calıs sen de pilot ol
Laf olsun ~ 4 yıl önce
Boş muhabbet , ben de yazayım. Vergi mevzuatı kimi hedef alırsa ona göre kanun çıkartılıyor. Pilotun vergi vermediğini söylemek iftiradır. Bordrolu sistem olduğu kaçıramazsın.Fazla vergi kesmek te , parasını çalmaktır Fesat fesat işler yapılıyor.
Cevaben ~ 4 yıl önce
Pilota tanrısallık yükleme yaklaşımıtuhaf bir yaklaşım olmuş. O maaşları alabilmek için ortalam 500 bin tl yi geçen bir eğitime tabi tutuluyorlar. Havacılıktaki dıger branşlarda pozisyonu elde etmek için boylesine bir para harcamıyor kimse. Yuksek maas grubunda olmalarınım sebeplerinden birisi bu. Zaten çalışılan dersleri, girilen sinavları daha konişmadık bile. Sizin gibilere göre uzman doktor da normal bir devlet memuruyla aynı parayı almalı. O da iki röntgene bakıyor, bir kan tahlili okuyor ve ilaç yazıyor, hiç yorulmuyor. İki satır gazete bile okuyamayan adamların sürekli binlerce sayfalık ders kitaplarına çalışmak zorunda olan bu grupların maaşına takılmış olması da ayrı bir konu. Uçuş okulları herkese açık kardeş. Pilot ol, sen az maaşa çalış, tutan yok seni
norvecli ~ 4 yıl önce
norvecte copcu de muhendiste, pilotta ayni parayi aliyor. anlamadigin kisim, hepsi pilot kadar para aliyor. Sen pilotlarin maasini dusurmeye calisacagina digerlerinin maasinin artmasini istesene. bize bizden baska dusmana gerek yok.
Hayatın Norveç gibi değil mi ? ~ 4 yıl önce
Sanki her kuş bitti bir tek leylek kaldı Norveç ile boy ölçüşecek cahil cüheylan kıskanma fesatlanma çalış sende kazan gereksiz kuru kalabalık
önerin süper ~ 4 yıl önce
sanki herşey norveç gibi, bir tek bu konu var norveçle aynı olmayan
Pilot ~ 4 yıl önce
Diğer mesleklerinki de pilot seviyesine çıksın yerine hep bir hazımsızlık hep bir çekememezlik hep dine çekme çabası. Bi bitmediniz be
Maaş paylaşımı ~ 4 yıl önce
Herkes yaptığı işin parasını alıyor. 15 yer personeli 1 kişinin yapabileceği işi anca yapıyor e maaş da 15 e bölünüyor. Bir kişiye 5 maaş vereceksin 14 personeli de şutlayacaksın sonra herkes susacak..
cahillik akiyora ~ 4 yıl önce
ben mühendisim asgari ücretin 5 katı kesiliyor benim brüt maaşımdan onu napcaz? sen o kadar maaşa 2 maaş veriyom diyorsun da.
Boş konuşmayın ~ 4 yıl önce
Kim alıyor 100 bin onu bi soyleyin ? Ben bu konusulanların 3 de birini alıyorum . Bir agzınıza sakız olmus 100 bin diye. Ayrıca vergi vermeyen kimmiş ? Ayda 8000 tl vergi kesiliyor. Tr de kac tane babayigit bu vergiyi veriyor? Bana bi soyleyin hele. Adamı zıvanadan cıkarmayın. Boş herifler!
ÖNERİ ~ 4 yıl önce
TALPA ya önerim dir .Rasgele halkın içinden şeçtiği bir veya birkaç kişiyi 1hafta boyunca herhangi bir dar gövde pilotun roster proğramı ile beraber busines ta uçursun .Sonrada bu kişiler maaşlar normal mi çok mu basın açıklaması yapsın .Bu konu sonsuza kadar kapansın .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇOK DOĞRU ~ 4 yıl önce
Kesinlikle katıliyorum. Sadece otursun, çay kahve içsin, uçak değistirsin ekiple beraber, pass uçsun, açık mesaide bulunsun, her gün 4 iniş kalkışa maruz kalsın. Mümkünse bu ekibe bir de pilotların hatasını düzelttiğini söyleyen muhteşem Türkçesi olan arff çi de katılsın. Çoo dertli belli ki
yanlış bilgi ~ 4 yıl önce
Ya biriniz de yazdığınız konuda bilgi sahibi olun be kardeşim, hangi pilotun vergi matrahı 500bin TLyi geçiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 4 yıl önce
Hiç sorma. Araştırmış mış:)
Kardeş asıl sen bilmiyorsun ~ 4 yıl önce
Elde edilmiş gelir ve matrah farrklı şeyler bunu geçen ki haberde de detaylı anlattım. KANUN DER Kİİİ '' YILLIK GELİRİ 500 BİN VE ÜZERİNDE OLANLARIN VERGİ DİLİMİ ORANI YÜZDE 40'' içinde matrah kelimesi geçiyor mu? Gelirin 500 bin lirayı geçiyorsaa gerekli muafiyet rakamları çıkarıldıktan sonra vergi hesaplamasına gidilir. Artık anlayın şunu
Begenmeyenlere ~ 4 yıl önce
Vergi mstrahı acıklamasını yapmamı kim begenmedi harbi bilgilendirilmek size çok mkoyuyor
Sat katara kurtul ~ 4 yıl önce
Madem bu deveyi güdemiyorsun sat kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000