13 Ocak 2014, Pazartesi
Sefa İNAN
Sefa İNAN [email protected]
  • ben arka atolyede calısan ( arka atolye ne demekse ).. ilk girdigimde bu sektore sonra yardımcı teknisyen ve sonrada teknik destek elamanı olan biriyim.. 10 senemi bu sektore verdim.. biz lisanssız teknisyenleri ezmeye calısan haklarımızı yemekten keyif alan bir idareci zihniyeti var.. inş bizim hakkımızı yiyenlerin allah coluklarından cocuklarından cıkarır.. ŞUNU KİMSE UNUTMASIN.. bu sektorde hepimiz zincirin bir halkasıyız eğerki o beyenilmeyen arka atolyelerden iş cıkmaz ise.. o UCAK UCMAZ..
  • Easa lisansini begenmeyen arkadaslar goldair den almayi deneyip boylarinin olcusunu alabilirler. Her kurum düsündgunuz gibi lacka degil, sinavlarda tam bir alman disiplini soz konusu. Ornegin bazi gozetmenler isi o derece abartiyor ki kopya ihtimaline karsi lendi kaleminizle dahi sinava giremiyorsunuz.. Tani thy nin kiyagiyla seminer salonlarinda sinirlama kaldiranlar camur atacaklar ki kendi isleri ortaya cikmasin..
  • olay lisans beyler alın lisansınızı bu dialoglara maruz kalmayın tüm şirketler havada kapıyor lisanslı adamları
  • Sefa beye hak vermemek mümkün değil. Ben senelerdir uçuş dönüşü hep teknisyenle muhatap oluyorum. Bu kadar senedir bir kişide kokpite gelipte ben Mühendisim demedi. Telsizde karşımızda teknisyen,yerde teknisyen,uçuştan döndüğümüzde teknisyen, arıza nedeniyle uçmaktan vazgeçip döndüğümüzde teknisyen karşılıyor. Havacılıkta benim bile görmediğim bir meslek dalı Mühendislik. Ya çok pasifler yada onları pasifize eden yöneticiler var. Bu yazı bayağı ses getirmiş görünüyor. Demek ki gerçekten içten içe bir kaynama söz konusu. Umarım bu yazı ve yorumları ilgililer okuyordur.
  • "Arka Atölyelerde" çalışan bir mühendis olarak, öğrenmek istediğim bir konu var: Mühendisleri devamlı aşağıya çağıran, kendileri olumsuz koşullarda çalışırken(tamamen katılıyorum, gerçekten ağır ve zahmetli bir işin üstesinden gelmeye çalışıyorlar), ofislerde keyif süren mühendislere, özür dilerim "printer uzmanları"'na aldıklarının haram olduğunu açık açık belirten ve yaptıkları işin bir anlamı olmadığını ifade eden dostlarım, arka atölyelerde çalışan teknisyenler hakkında ne düşünmektedirler peki? Çünkü, gerek mühendis ve gerek teknisyen olarak, atölyelerimizin çoğunda güzel koşullar altında, hidroliğe vs. aşırı bulaşmadan çalışmaktayız. Gerçekten öğrenmek isterim, aşağıdaki ağır koşullarda çalışan teknisyenler(ya da aircraft maintenance engineer'lar), yukarıda atölyelerinde nispeten daha rahat bir ortamda çalışmakta olan meslektaşlarına nasıl bakmaktadırlar?
  • evet arkadaşlar uzun süredir diğer şirketlerle iletişim halindeydik. typ kursuyla gelen habomculardandık.2 yıldan fazladır çalışyoduk yakında tecrübe süremiz dolucaktı. elimizde dil belgelerimizle diğer şirketlerin kapısını çaldık. hangi okul mezunusun dediler birimiz tef , birimiz uçak bakım lisesi birimiz bilmem ne . teşekkürler dediler. bu sektörde bize habom dışında ekmek yok malesef. bunu öğrendik. başka iş bakıyoruz yapıcak bişeyimiz yok .
  • Sefa Bey Kabin Memurlarını resmen ezip gecmişsiniz.Bu tavrınız tam da Teknisyenler icinde bizlere farkli gözle bakanlara hak verir onlari yaptıkları davranış ve yorumlar yuzunden alkışlar nitelikte.Ne demek lise mezunu sunu alıyor teknisyen bunu alıyor diyerek ayrımcılık yapmak bunu körüklemek insanlari birbirine düşürür tarzda yorum yapmak! Demeniz gereken bir buyuk olarak sadece teknisyenlerin maaşlarında hakedislerinde bir yükseltme yapılması gerektigidir,kıyaslama yaparken teknikle alakasız bir meslek kolunu vermeniz şaşırttı beni dogrusu.Teknisyenlerin aldığı maaşı yine teknisyen olarak baska şirketlerde çalışanlar ile kıyaslamanız gerekmezmiydi? Kabin memurlarının aldıkları ücretin icinde hangi kriterlere göre hesaplama yapılmakta bilginiz yok sanirim.Bence bunu araştırın kalem kalem sonra bu kıyaslamayı yapın eger hala yanlışa ısrar edecek karakterde iseniz.Bizlerin asla bir baska çalışan arkadasımızın kazancında gözü olmadi olamaz.Kaptan Teknisyen Temizlik görevlisi İkram personeli Yer hizmetleri vb.departmanlar icin aynı sey geçerli ..simdi kalkıp biz nasil bu departmanlarda çalışan insanların hakedisleriyle kendimizinkini kıyaslamaya kalkabilirizki! Sacma olmazmi? Elbette Teknisyen veya Kaptan veya diger personel iyi okullardan mezun olmustur,kalkıp sen lise mezunusun,sen ilkokul,sen Master yapmissin,sen bu parayı haketmiyorsun bu daha cok hakediyor gibi birsey nasil söylenebilir! Ayrica Kabin memurlarının bir araştırın kactanesi hangi okul mezunu! Şirketimiz prosedürler hakedis hesaplamaları vb.yerel ve ulusal kriterlere göre ucreti belirlemiştir.Kafasina göre yapmıyor ki bu hesaplamayı insanlar.Elbette tum çalışan arkadaslarımız bizde dahil hakettikleri ucreti ve daha fazlasını alsın,gönül inanın ki bunu ister.Sizden ricam bu konuyu araştırıp burada bu arkadaslar bizler hakkinda bir yazı ile yaptığınız yanlis kıyaslamayı bilgiyi düzeltmenizdir.ayrica araştırmayacaksınız eger hic olmazsa yapılan yorumlar icinde 17 Ocak 01:05 te yapılan yorumu okumanızı öneririm nacizane istegimdir sizden.Saygilar sunuyorum
  • 17 Ocak 01:05 te android uygulamasinca yazılan yorum gercekten nokta atışıdır.Helal olsun bu yorumu yapana.dogru söylemiş
  • Sefa Bey ben Thy Habom çalışanı olarak birtahminde bulunmak istiyorum gözlemlerimden ve çevremdekilerden yola çıkarak söylüyorum yani. 2014 yılı Habom personelinin yılı olucak demem o ki bundan o kadar eminim 500 kişiyi aşacaktır istifa edecek teknisyen sayısı, personel harıl harıl iş araştırıyor, başka firmalara başvuru yapıyor.Çaresizlik personeli farklı işlere yöneltiyor emin olabilirsiniz. İş veren versin %5 i de görsün istifaları.Bu yazımda burada kalsın kanıt için.İyi günler hepinize.
  • arkadaşlar burada mühendis teknisyen çekişmesi yapmaktan daha çok Türkiye'deki teknisyen kavramının tamamen değişmesi gerektiğini tartışalım.Türkiye dışındaki her ülkede lisanslı ve uçağı sefere verme yetkisine sahip birey Licensed Engineer olarak adlandırılırken bizde Teknisyen ve hatta TEKNİK olarak adlandırılıyor.Bizim bunun savaşını vermemiz gerekirken kalkıp mühendis ne iş yapıyor kağıt kürek işini herkes yapar gibisinden boş ve bizi asıl hedefimzden saptıracak tartışmlara griyoruz.Lütfen yorum yaparken sanayideki ustaların çırakların ağzıyla değil de biraz olsun seviyeyi artırmaya çalışsak daha iyi olmaz mı?Biz mesleğimize ve kendimize gereken değeri vereceğiz ve kendimizi işimiz de geliştireceğiz ki kimse de kalkıp bize yukarıdan bakmasın bakamasın.Lütfen meslek grubumuza sahip çıkalım giyim tarzımızla,yemekhanede,uçakta çalışırken yani heryerde biz birbirimize saygı duyacağız ki bize de meslek grubumuza da saygı duyulsun.Licensed aircraft engineer

TEKNİSYEN DÜŞMANLIĞI YAPMAYIN!

Namus, ahlak, vicdan gibi; insan olmanın olmazsa olmaz kavramlarının yerini, cüzdan almış.  Fakir çalarsa 'hırsızlık', zengin çalarsa 'yolsuzluk' olarak adlandırılan, fakirin gayri meşru çocuğu olursa 'piç', zenginin gayri meşru çocuğu için ise;   'yasak aşkın meyvesi' denilen, iyi aile çocuğu dendiğinde ise, soyuna sopuna bakılmaksızın sadece zenginliğiyle bağdaştırılan, Kavramların bile cepte ki parayı göre değiştiği bir dünyada yaşıyoruz .Yaşadığımız bu dünyada, insan olmanın olmazsa olmazı olan kavramlar, yerlerini değiştirince, belirli makamlara gelmiş koskoca insanlar da, bu değişiklikten nasiplenerek, işgal ettiği makamlara yakışmayacak davranışlar sergilemeye başladılar. Yolsuzluklarla mücadele edeceğim diyerek, halktan oy alıp iktidar olanlar, Cumhuriyet tarihimizin en büyük yolsuzluklarına karışmakla suçlanıyorlar. “Adalet kantarı bozuk” diye referandumla kantarı düzeltmek için halktan yetki alanlar, şimdi ayarları ile oynadıkları kantar kendilerini tartmaya kalktığında; “pardon yanlış yapmışız, tekrar ayar yapmamız gerekiyor” diyerek yeniden ama bu sefer halka sormadan (referandumsuz) kantarın ayarları ile oynamaya başladılar. Referanduma,” evet” veya ”yetmez ama evet” diyenlere atıfta bulunayım istedim.

Bu arada, asıl konum olan teknisyen sorunlarına girmeden biraz önce internette dolaşırken Taraf gazetesinde ilginç bir haber okudum. Taraf gazetesi, 17 Aralıktan sonra THY ve kamu kuruluşlarının Bank Asya’dan 900.000.000 Milyon TL’yi vadesi dolmadan çektiğini iddia etmiş. Kamu kuruluşları hükümet ilişkisini anladım da, her zaman ve her yerde daha doğrusu sıkıştığında ben özel şirketim diyen THY’nin, bu tür siyasi manevra kokan hamlelerde yer almaması gerekirdi.  THY bu vadesi dolmadan para çekiminde, ortaklarına ne kadar zarar ettirmiştir? THY sözcüsü Ali Genç Taraf gazetesinde yayınlanan bu suçlamaya bakalım nasıl cevap verecek?       

11-01-2014 tarihinde TV’lerde TBMM’deki adalet komisyonunda oluşan kavgayı izledim ve inanın ki ülkem ve namuslu yurttaşları adına utandım. Bu milletvekillerimiz mi yasa yapacak? Görülen odur ki; Bundan sonra milletvekili seçimlerinde liderler aday olma koşulu olarak, öncelikle argo kullanımının yanı sıra; mutlaka Karate, Tekvando,  Aikido, Wing Chun gibi sporları da yapabilenleri tercih edeceklerdir. Bu yaşa geldim böyle manzaralara Türkiye’mizde ilk kez rastlıyorum. İleri demokrasi dedikleri buysa, sanırım bize göre bir rejim değilmiş.

Bu kirliliğin hüküm sürdüğü ortamlarda, rüşvet vermek de, almak da adeta meşrulaşıyor.  Rüşveti alan kadar verenin de aynı oranda suçlanması gerekirken, rüşveti veren her nedense sorgulanmıyor. Aslına bakacak olursanız, Rahmetli Özal’ın çok eleştirilen “Benim memurum işini bilir” sözü aslında yaşantımızın her anına yerleşmiş bir yanlışın sözlü olarak ifade edilmesinden başka bir şey değildi. Şimdilerde değişen bir şey yok. Üstelik görülen odur ki “işini bilme” konusu çok daha fazla artmış görünüyor.   

Rüşveti alan da veren de aynıdır. Bugün rüşvet alarak iş yapan yarın rüşvet vererek işini yaptırma yoluna gidecektir. Rüşvet mutlaka maddi olmak zorunda değildir. Mesela, THY medya mensuplarına devamlı olarak rüşvet veriyor dediğimde; THY’nin kişilerin ceplerine para koyduğu seklinde düşünmemeliyiz. THY’nin zaman zaman yaptığı, medya mensuplarını uçağa doldurup, yabancı ülkelere götürüp, yedirip içirmesi, ücretsiz ikram bileti verdiği veya bazılarını normal biletle Business Class uçurduğu uygulamalar da rüşvet uygulamalarıdır, alan da veren de suçludur. Verdiklerinin karşılığında onlardan bir şeyler isteyeceklerdir. Bu nedenle, Türkiye’de bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda gerçek gazeteci kaldı. Rüşvet tuzağına sadece bunlar mı düşüyor? Tabi ki Hayır. Etrafımızda her meslek grubundan bir dolu kirli insanlar var.  

THY bu rüşvet uygulamasını neden yapar?

THY bu uygulamayı; medyanın, THY aleyhinde olan haberleri kamuoyuna sızdırmaması için yapar. Şahsen ben; THY’nin ne niyetle yaptığı belli gezilerine katılıp, yiyip içip sonra da kalemi elime alıp THY’nin yaptığı yanlışları yazamam. Bazılarımız; ben hem giderim, hem de yazarım diyebilirler. Bu sizce mantıklı mı? Diyelim ki; hem yiyip içip gezdi, hem de yediği içtiği şirketin aleyhinde yazdı.  Etik midir? Bu nedenlerle medyada THY’nin aleyhinde pek yazı göremiyorsunuz. Bu nedenle TV’deki program sunucuları çanak sualler eşliğinde THY yöneticilerini güya sorgular gibi yapıp danışıklı dövüş yapıyorlar.

Bunların yanı sıra, alınacak kadrolara, vasıfları uygun olmasa bile, hemşerilerini, eşini dostunu, partililerini işe almak, iyi görevlere atamak rüşvet değil midir? Bu torpilli işe alışlar, sizce karşılıksız mıdır? Yöneticilerin rüşvet yiyip yemediğini, ancak mevcut makamlarından ayrıldıkları veya ayrılmak zorunda kaldıklarında anlayabiliyorsunuz. Örneğin; Hava-İş Sendikasında yolsuzluklar olduysa bunu şimdiki yönetim görecektir. Kısaca bu tür yolsuzluklar, eninde sonunda mutlaka ortaya çıkıyor ve kendi isminizin yanı sıra tüm aileniz rezil oluyor. Değer mi?

Neyse bu kadar yeter. Daldım gittim yine:)  Konumuza döneyim.

THY’nin milyonlarca Euro’luk  sponsorlukları, trilyonluk reklamları ortadayken, her gün medyada yankılanan “şu kadar sefer açtık, bu kadar yere uçuyoruz, çok karlıyız çok” gibi beyanlarını okuyup ta, sıra çalışanlarına geldiğinde; %3-5 arası zam yapmaya çalışması ne kadar adildir?  

THY’nin sadece yöneticilere yönelik verdiği ve benim konu ettiğim ekstra ikramiyeleri hatırladığınızda, greve katılmayanlara yönelik düşündüğü ve aslında grev kırıcılığı için söz verilen 5500 TL’lik rakamlar ortadayken, kendi şirketler grubundaki %100 THY iştiraki HABOM isimli kurumun çalışanlarına verdiği ve vermek istediği zamlar, çelişkili olmuyor mu? Vicdanı geçtik, artık insanlarımızda utanma sıkılma da kalmamış. THY, yeni kabin memuru alımlarında asgari lise mezununun eline 3000 TL geçer diyorken, Türkiye’de en yüksek puanla giriş yapılabilen okullarda 4+1 eğitim gören teknisyenlere 1900-2350 TL arasında maaş veriyorsunuz. Üstelik ikramiye pas bilet vb. sosyal haklar olmaksızın.    

Sevgili THY yönetimi; %100 THY olan HABOM’daki çalışanlar üvey evlatların mı? Sen bunları tulumlu görüp de amele mi sandın? Teknik A.Ş –Hat Bakım neyse, bunlarda o. Yolcunun ve siz yöneticilerin sıklıkla bindiği o uçakların, bakımlarına ve her türlü arızasına müdahil olup, imzasını koyan onlar.   

Geçen hafta, HABOM’a bir ziyaret gerçekleştirdiğimde, çalışanların yüzlerinden mutlu olmadıklarını gözlemledim. Bu tür ortamlarda insanlar ister istemez mutsuzluklarını işlerine yansıtıyorlar. Bunu ben Psikolojik Slow Down olarak adlandırıyorum. Çalışıyor, ama, kafası başka yerde olduğundan, randıman veremiyor. Hani; kafanızda bir sorununuz varken, bir film seyredip kafayı dağıtayım dersiniz de filmden bir şey anlamazsınız ya, işte böyle bir durum söz konusu.

 HABOM’da; benim önce önerdiğim gibi, önce mevcut rakamlara (bilhassa alt kadrolara) seyyanen net rakamlar ve sonra tüm çalışanlara yönelik yüzdeli zam yapmazsan, toplu iş sözleşmesini bitirmene rağmen, bu senin iş veriminin yükselmesini sağlamaz. Çalışanların aidiyet duygusu ve huzurları yoksa, bu komik üstü komik artışlar iş verimini yükseltmez.

İşin ilginç yanı; Türkiye’deki özel havayollarından herkes THY ye geçmek isterken, THY Teknisyenleri özele geçiyor. Bu ters akım sizlere neyi anlatıyor?  Herkes THY’ye ama teknisyenler özel şirketlere.   

THY yönetimi her nedense teknisyen düşmanı gibi davranmaya devam ediyor. THY Tekniğe baktığımda bürolarda çalışan 300’ü aşkın mühendis var. Gördüğüm kadarı ile uçak imalatı, uçak dizaynı falan da yok. Bu arkadaşların bir çoğu torpillerinin gücü nispetinde, şimdiden müdürlük beklentisine girmişler bile. Mühendis kadrolarınızdaki elemanların, hangarda teknisyenlerle birlikte çalıştığını gören varsa bana bildirsin lütfen. Bu çalışanların %95’ibeyaz yakalıdır.

Genelde bürolarda çalışan bu arkadaşların görevi sadece yapımcı firmalardan gelen yayınları, servis bülten ve AD’leri tercüme edip, bakımda kullanılır hala getirmek midir? Bu iş için mühendis olmak mı gerekiyor? Bu görevi SHYO mezunu, dil bilen teknisyen yapamaz mı? Kurallar bunu yapmanıza engel mi oluyor?  Tabii ki Hayır.

 Uçak üzerinde yıllarca teknisyen olarak çalışan kişinin, uçağa el değdirmemiş tüm çalışma hayatı bürolarda geçen mühendisten, daha yararlı ve kullanışlı bakım kartı, TYE yazacağına eminim. Zira, bakım kartının, AD’nin, TYE’nin nasıl olması gerektiğini en iyi bilen onlardır.

THY üst yönetimi; ya bu gerçekleri anlamıyor, veya üst yönetime bu konu doğru aksettirilmiyor. Sanırım, tekniğin yöneticileri sorunları yukarıya taşımıyor veya korkudan taşımak istemiyor.   

Bunun yanı sıra tüm özel havayollarında yönetici, müdür, başkan hatta genel müdür seviyesinde teknisyenler çalışırken, THY’de teknisyen kökenli müdür var mı? Bir ara bu konu çok dillendi ve THY hat bakım vardiya müdürlerini SHY-145 gereği olarak zorunlu olarak teknisyen kökenli yaptı ama bu sefer 4 vardiya müdürünü yine mühendis kökenli bir başka müdüre bağladı. Anlayacağınız illa da mühendis olacak. Kısaca hazzetmiyorlar bunlar teknisyenden.  

Bu şöven yapılanma bildim bileli THY de hâkimdir.  Teknik kökenli, beyaz yakalı gelmiş beyaz yakalı gidecek olan üst yönetimin aralarına teknisyen almak istemedikleri kesin. Bu nedenle olsa gerek, THY’nin tarihinde teknisyen kökenli sadece iki müdürü oldu: Salih Özalp (Rahmetli Salih Hocamız) ve Erhan İnanç. Başka örnek var mı? Yok. Üstelik bu eski teknisyen kökenli müdürlerimizin yüksek tahsili bile yoktu.

 Uçak teknisyeninin eğitim seviyesi ve lisan bilgisi yükselmesine rağmen, sadece THY’de olmak kaydı ile, teknisyenden müdür yapılmamasını neye bağlayabiliriz?

Kabin memurunun başında kabin memuru kökenli yönetici, Pilotun başında pilot kökenli yönetici, Mühendisin başında, mühendis kökenli yönetici var da, teknisyenin başında neden teknisyen kökenli yönetici yok?

Bu nasıl bir kompleks, nasıl bir şovenliktir. Türkiye’deki hiç bir havayolu veya bakım kuruluşu uçak imal etmiyor. Yapılan iş sadece bakım ve arıza giderme. Bakım için yetkili olan teknisyenken, sen bu mesleğe senelerini verenlerden neden yönetici olarak da faydalanmazsın? Bunları neden hiç yönetici kadrolarına layık görmezsin?   Bu nasıl bir akıl nasıl bir yöneticiliktir?

Yazıma dikkat ederseniz; “mühendis arkadaşları atın, onların yerine teknisyen çalıştırın” demiyorum. Sadece bu iki meslek grubuna eşit olanaklar sağlayın. Mühendisleri de masa başında harcamayın. Bırakın onlarda hangara insin teknisyenlerle birlikte çalışsınlar. Zaman içinde lisans alsınlar. Korkmayın onlardan.    

NOT/  Her hafta sizlerden onlarca E-Posta almaktayım. Bunların hepsine cevap vermeye çalışıyorum. Bana yollanan önemli olduğunu gördüğüm postaları isimlerinizi gizleyerek SHGM genel müdürüne yollayıp cevap alıp size dönüyorum. Lütfen bana belge yollamadan suiistimal içeren konular ve belden aşağı tabir ettiğim konular yazmayın. Magazin benim işim değil.   

İşte yine bir serzeniş ve lisans alma sorunu çeken bir teknisyenin çığlığı; http://www.sefainan.com/anadolu-universitesi-lisans-verme-sorunu.html

TEKNİSYEN DÜŞMANLIĞI YAPMAYIN!

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (344)

thy-habom ~ 9 yıl önce
ben arka atolyede calısan ( arka atolye ne demekse ).. ilk girdigimde bu sektore sonra yardımcı teknisyen ve sonrada teknik destek elamanı olan biriyim.. 10 senemi bu sektore verdim.. biz lisanssız teknisyenleri ezmeye calısan haklarımızı yemekten keyif alan bir idareci zihniyeti var.. inş bizim hakkımızı yiyenlerin allah coluklarından cocuklarından cıkarır.. ŞUNU KİMSE UNUTMASIN.. bu sektorde hepimiz zincirin bir halkasıyız eğerki o beyenilmeyen arka atolyelerden iş cıkmaz ise.. o UCAK UCMAZ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Easa easacik ~ 9 yıl önce
Easa lisansini begenmeyen arkadaslar goldair den almayi deneyip boylarinin olcusunu alabilirler. Her kurum düsündgunuz gibi lacka degil, sinavlarda tam bir alman disiplini soz konusu. Ornegin bazi gozetmenler isi o derece abartiyor ki kopya ihtimaline karsi lendi kaleminizle dahi sinava giremiyorsunuz.. Tani thy nin kiyagiyla seminer salonlarinda sinirlama kaldiranlar camur atacaklar ki kendi isleri ortaya cikmasin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
goldcuk ~ 9 yıl önce
goldair'ında şifresi çözülmüş, ondada sağlam soru kaynakları ile pek bir ingizlicen olmasada pek ala sınavları verebildiğini öğrendi herkes, yada sen hala bilmiyorsan övünme, goldair da yalan oldu yani, ha talta ha goldair farkı yok, he eskiden golddan alanlar varsa onlara lafım yok. burası türkiye ve biz türklerin çözemeyeceği problem yok sen merak etme
geç bunları ~ 9 yıl önce
dostum elinizde sorular var şıkları da belli.kimseyi kandırmayın.ingilizce bilmeyen bir adamın tüm modulleri verdiğini nasıl açıklarsın o zaman.sınavda vahiy mi geldi bu abilere..bırak bu işleri kardeşim gold air'i de biliyoruz taltayı da biliyoruz typ'cileri de ..
Farkı anlamayana ~ 9 yıl önce
Talta mı ? güldürmeyin adamı, taltadan lisans alanları biliyoruz sınavlar şipşak essaylar şunu yazın tarzında... Soru bankası zaten çok değişmez, elinde 500 soru olacak onları ezberleyeceksin de sınav geçeceksin arada çok fark var ama anlayana tabii.
tabikide lisans ~ 9 yıl önce
olay lisans beyler alın lisansınızı bu dialoglara maruz kalmayın tüm şirketler havada kapıyor lisanslı adamları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt Plt ~ 9 yıl önce
Sefa beye hak vermemek mümkün değil. Ben senelerdir uçuş dönüşü hep teknisyenle muhatap oluyorum. Bu kadar senedir bir kişide kokpite gelipte ben Mühendisim demedi. Telsizde karşımızda teknisyen,yerde teknisyen,uçuştan döndüğümüzde teknisyen, arıza nedeniyle uçmaktan vazgeçip döndüğümüzde teknisyen karşılıyor. Havacılıkta benim bile görmediğim bir meslek dalı Mühendislik. Ya çok pasifler yada onları pasifize eden yöneticiler var. Bu yazı bayağı ses getirmiş görünüyor. Demek ki gerçekten içten içe bir kaynama söz konusu. Umarım bu yazı ve yorumları ilgililer okuyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elkmühendisi ~ 9 yıl önce
"Arka Atölyelerde" çalışan bir mühendis olarak, öğrenmek istediğim bir konu var: Mühendisleri devamlı aşağıya çağıran, kendileri olumsuz koşullarda çalışırken(tamamen katılıyorum, gerçekten ağır ve zahmetli bir işin üstesinden gelmeye çalışıyorlar), ofislerde keyif süren mühendislere, özür dilerim "printer uzmanları"'na aldıklarının haram olduğunu açık açık belirten ve yaptıkları işin bir anlamı olmadığını ifade eden dostlarım, arka atölyelerde çalışan teknisyenler hakkında ne düşünmektedirler peki? Çünkü, gerek mühendis ve gerek teknisyen olarak, atölyelerimizin çoğunda güzel koşullar altında, hidroliğe vs. aşırı bulaşmadan çalışmaktayız. Gerçekten öğrenmek isterim, aşağıdaki ağır koşullarda çalışan teknisyenler(ya da aircraft maintenance engineer'lar), yukarıda atölyelerinde nispeten daha rahat bir ortamda çalışmakta olan meslektaşlarına nasıl bakmaktadırlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
habomcu ~ 9 yıl önce
evet arkadaşlar uzun süredir diğer şirketlerle iletişim halindeydik. typ kursuyla gelen habomculardandık.2 yıldan fazladır çalışyoduk yakında tecrübe süremiz dolucaktı. elimizde dil belgelerimizle diğer şirketlerin kapısını çaldık. hangi okul mezunusun dediler birimiz tef , birimiz uçak bakım lisesi birimiz bilmem ne . teşekkürler dediler. bu sektörde bize habom dışında ekmek yok malesef. bunu öğrendik. başka iş bakıyoruz yapıcak bişeyimiz yok .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
en ~ 9 yıl önce
en iyisini yaparsın.
former habomer ~ 9 yıl önce
fikir demode, senaryo güzel, olay kurgusu vasat, niyet kötü. buna inananlara da allahtan akıl fikir.
isim ~ 9 yıl önce
konudan bihaber, tamamen kasıtlı bir yorum, dil belgesi nedir ya, lisansım hazır tecrğbeme bekliyoreum de eyvallah ama, senin amacın başka artık kimse kanmıyor sen gibilere boşa uğraşma kimseye yaranmaya, daha işi bilmiyorsun sen
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sefa Bey Kabin Memurlarını resmen ezip gecmişsiniz.Bu tavrınız tam da Teknisyenler icinde bizlere farkli gözle bakanlara hak verir onlari yaptıkları davranış ve yorumlar yuzunden alkışlar nitelikte.Ne demek lise mezunu sunu alıyor teknisyen bunu alıyor diyerek ayrımcılık yapmak bunu körüklemek insanlari birbirine düşürür tarzda yorum yapmak! Demeniz gereken bir buyuk olarak sadece teknisyenlerin maaşlarında hakedislerinde bir yükseltme yapılması gerektigidir,kıyaslama yaparken teknikle alakasız bir meslek kolunu vermeniz şaşırttı beni dogrusu.Teknisyenlerin aldığı maaşı yine teknisyen olarak baska şirketlerde çalışanlar ile kıyaslamanız gerekmezmiydi? Kabin memurlarının aldıkları ücretin icinde hangi kriterlere göre hesaplama yapılmakta bilginiz yok sanirim.Bence bunu araştırın kalem kalem sonra bu kıyaslamayı yapın eger hala yanlışa ısrar edecek karakterde iseniz.Bizlerin asla bir baska çalışan arkadasımızın kazancında gözü olmadi olamaz.Kaptan Teknisyen Temizlik görevlisi İkram personeli Yer hizmetleri vb.departmanlar icin aynı sey geçerli ..simdi kalkıp biz nasil bu departmanlarda çalışan insanların hakedisleriyle kendimizinkini kıyaslamaya kalkabilirizki! Sacma olmazmi? Elbette Teknisyen veya Kaptan veya diger personel iyi okullardan mezun olmustur,kalkıp sen lise mezunusun,sen ilkokul,sen Master yapmissin,sen bu parayı haketmiyorsun bu daha cok hakediyor gibi birsey nasil söylenebilir! Ayrica Kabin memurlarının bir araştırın kactanesi hangi okul mezunu! Şirketimiz prosedürler hakedis hesaplamaları vb.yerel ve ulusal kriterlere göre ucreti belirlemiştir.Kafasina göre yapmıyor ki bu hesaplamayı insanlar.Elbette tum çalışan arkadaslarımız bizde dahil hakettikleri ucreti ve daha fazlasını alsın,gönül inanın ki bunu ister.Sizden ricam bu konuyu araştırıp burada bu arkadaslar bizler hakkinda bir yazı ile yaptığınız yanlis kıyaslamayı bilgiyi düzeltmenizdir.ayrica araştırmayacaksınız eger hic olmazsa yapılan yorumlar icinde 17 Ocak 01:05 te yapılan yorumu okumanızı öneririm nacizane istegimdir sizden.Saygilar sunuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teşekkürler ~ 9 yıl önce
Öncelikle bu yorumu beklediğimi söylemek isterim. Bu yoruma asıl olan cümle,gazetelerde yer almış THY duyurusudur. Bu duyuruyu zaten," THY, yeni kabin memuru alımlarında asgari lise mezununun eline 3000 TL geçer diyorken" diye başlamam benim değil THY'nin beyanıdır. Bu rakamın bile yurtdışı örneklerine göre düşük olduğunu bu haftaki yazımda gerçek rakamlar olarak göreceksiniz. Bu beyanı örnek alıp aynı şirketin teknisyenine verdiği değeri anlatabilmek için göstererek, " Türkiye’de en yüksek puanla giriş yapılabilen okullarda 4+1 eğitim gören teknisyenlere 1900-2350 TL arasında maaş veriyorsunuz. Üstelik ikramiye pas bilet vb. sosyal haklar olmaksızın. Diyerek kınadım. Refarans verdiğiniz o bölüme baktığınızda "diyorken" kelimesi bunun duyum olduğunu zaten gösteriyor.Hemen hemen aynı zamanlara gelen her iki gruba yönelik iş alımlarındaki yanlışı onların ağzıyla ortaya koymaya çalıştım. Tabii ki bu bir algı meselesidir. Yanlış anlamaya açıktır. Bu haftaki yazımdaki rakamlara dikkat.
uçakçı ~ 9 yıl önce
Sefa Bey, size sormak istediğim bir şey var. Daha önce de yazılarınızda bir kaç kez bu konunun üzerinde durdunuz, bu yorumunuzda da bahsettiğiniz için soruyorum. "Türkiye’de en yüksek puanla giriş yapılabilen okullarda" derken AÜ Uçak Gövde-Motor Bakım ve Havacılık Elektrik Elektroniği bölümlerini bahsediyorsunuz sanırım. Şimdi bu bölümlerden ilkinin 2013 senesindeki taban puanı 449, ikincisinin ise 451. Ortalama 450 diyelim. Bu bahsettiğim puanlar bölüme giriş taban puanları. Aynı sektörde kıyaslanabilecek benzer mühendislik bölümü İTÜ Uçak Mühendisliği'nin ise 2013 senesi, taban giriş puanı 504'tür. Referans olması açısından söylüyorum, Boğaziçi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nin puanı ise 603'tür. Şimdi bu puanları bir kenara bırakalım. Türkiye'deki üniversiteye giriş sisteminde; belki sizin de henüz bilmediğiniz; şöyle bir durum var. Sınavdan aldığınız puana, mezun olduğunuz okuldan gelen orta öğretim başarı puanı diye bir ek puan eklenir ve toplam puanınız hesaplanır.
uçakçı ~ 9 yıl önce
Bu bahsettiğim orta öğretim başarı puanı eğer normal lise mezunuysanız 0,12 katsayısıyla çarpılarak sınav puanınıza eklenir. Eğer meslek lisesi mezunuysanız ve mesleki eğitiminize uygun bir bölüm seçiyorsanız 0,12'ye ek olarak 0,06 kat sayısıyla da çarpılarak puanınıza eklenir. Yani örnekleyecek olursak bir meslek lisesi mezununun Uçak Motor-Gövde Bakım bölümüne girmesi için alması gereken sınav puanı (diploma notu 5 olan bir öğrenci için hesaplıyorum) yaklaşık 450-(500*0,18)=360 (ham puan). Uçak mühendisli içinse 504-(500*0,12)=444 olarak ortaya çıkar. Bu puan farkı ise; hesaplamaya gerek yok; Türkiye'de 10 binlerce kişi demektir. Amacım size bir şey ispatlamak değil, fakat yaptığı işle kimseyi küçümseyemeyeceğiniz gibi, aldığı puan da kimsenin yaptığı işin göstergesi olamaz. Ayrıca sürekli bahsedilen Türkiye'nin en yüksek puanlı okulu da maalsef SHYO değildir, maalesef dört yıllık eğitimle mühendis de olunmaz. İTÜ'den ve ODTÜ'den diploma alıp mühendis de olunamayacağı gibi.
uçakçı ~ 9 yıl önce
Sorumu gelecek olursak... Yazılarınızda sürekli bahsettiğiniz; pilotluk, hosteslik, teknisyenik ve mühendislik meslek grupları arasında daha objektif bir değerlendirme açısından Türkiye'deki her vatandaşın girdiği üniversite sınavı/başarısına göre en düşük ücret alan meslek grubu hangisidir? Ayrıca; bu kısmı daha önce yorum yapan arkadaşlara itafen yazıyorum; yurt dışındaki licensed aircraft engineer demek bizdeki lisanslı teknisyen demek değildir. Lisanslı mühendis demektir ve bizim ülkemizde böyle bir meslek gurubu henüz yaygınlaşmamıştır. Lisanslı teknisyen de bizde olduğu gibi yurt dışında licensed aircraft technician olarak geçer. Bunun dışında uçağa her bindiğinde ve indiğinde hiç mühendis görmeyip hep teknisyen gören pilot arkadaşa; ne beklediğini sormak isterim. THY'yi bu günlere taşıyan isim Temel Kotil'se uçağa inip binerken size el sallamıyor diye Temel Bey'e işini yapmıyor diyebilir misiniz? Bize verilen görev neyse biz onu yapıyoruz. Diğer herkesin yaptığı gibi.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
17 Ocak 01:05 te android uygulamasinca yazılan yorum gercekten nokta atışıdır.Helal olsun bu yorumu yapana.dogru söylemiş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HABOM ~ 9 yıl önce
Sefa Bey ben Thy Habom çalışanı olarak birtahminde bulunmak istiyorum gözlemlerimden ve çevremdekilerden yola çıkarak söylüyorum yani. 2014 yılı Habom personelinin yılı olucak demem o ki bundan o kadar eminim 500 kişiyi aşacaktır istifa edecek teknisyen sayısı, personel harıl harıl iş araştırıyor, başka firmalara başvuru yapıyor.Çaresizlik personeli farklı işlere yöneltiyor emin olabilirsiniz. İş veren versin %5 i de görsün istifaları.Bu yazımda burada kalsın kanıt için.İyi günler hepinize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
title ~ 9 yıl önce
arkadaşlar burada mühendis teknisyen çekişmesi yapmaktan daha çok Türkiye'deki teknisyen kavramının tamamen değişmesi gerektiğini tartışalım.Türkiye dışındaki her ülkede lisanslı ve uçağı sefere verme yetkisine sahip birey Licensed Engineer olarak adlandırılırken bizde Teknisyen ve hatta TEKNİK olarak adlandırılıyor.Bizim bunun savaşını vermemiz gerekirken kalkıp mühendis ne iş yapıyor kağıt kürek işini herkes yapar gibisinden boş ve bizi asıl hedefimzden saptıracak tartışmlara griyoruz.Lütfen yorum yaparken sanayideki ustaların çırakların ağzıyla değil de biraz olsun seviyeyi artırmaya çalışsak daha iyi olmaz mı?Biz mesleğimize ve kendimize gereken değeri vereceğiz ve kendimizi işimiz de geliştireceğiz ki kimse de kalkıp bize yukarıdan bakmasın bakamasın.Lütfen meslek grubumuza sahip çıkalım giyim tarzımızla,yemekhanede,uçakta çalışırken yani heryerde biz birbirimize saygı duyacağız ki bize de meslek grubumuza da saygı duyulsun.Licensed aircraft engineer

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000