19 Ekim 2020, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Bahsi geçen taşeron şirketinin kendi personeli temizlik ve kıyafetlerini dış piyasaya satmıştı.daha sonra dediğiniz uçak malzemelerinin satılması olayı gerçekleşti.aynı şirket bu ay maaşları eksik yatırdı itiraz olunca bir çok kişinin maaşının 241 tl eksik yattığı belirlendi.ertesi günü paralar hesaba yatırıldı.bu şirket ödül olarak 1 sene daha uzatıldı.şimdi daha çok dikkatli olmalıyız her an bir yerden kırpabilirler.ofisin önünden geçerken ceplerimizi kontrol edelim.
  • Bahsettiğniz bu malum taşeron firma daha öncede elemanlara verilen temizlik malzemelerini satmıştı sonra bu uçak malzemeleri olayı çıktı..ceza olarak aynı firma ile 1 yıl daha sözleşme uzatıldı devam ediliyor.bu ay aldığımız maaşlarda fazla kesinti tespit ettik onuda indiriyorlardı neyseki itiraz olunca fazladan kesilen 240 tl maaşın ödendiğinin ertesi günü hesaplara yattı.yürürken bile dikkat ediyoruz her an bir yerlerden çırpa bilir bu firma.
  • Yine bayat haberlerle bi yazıyı kotarmışsın APH senden iyilerine layık
  • disiplinsiz ve yönetilemeyen başıbozuk yerlerde her türlü çeteleşmelerin ve hırsızlıkların olması olağandır
  • Çetin Bey; öncelikle şirkette yetkili teknisyen kalitesi son zamanda çok ciddi şekilde düşürüldü , özellikle de düşürülmeye devam ediliyor. Havacılık Liseleri ve üniversiteleri dururken alakasız bölümlerden insanlar sıfır ingilizce ile alınıp 3-5 ayda teknisyen yapılıyor. Bu kenarda dursun. Ayrıca gittikçe de değersizleştiriliyor, gerek maaş gerek meslek gerek kılık kıyafet olarak.. Bir de bu şirkette mühendis ünvanı olanların çok çok büyük kısmı mühendislik yapmıyor ki lisans demişsiniz. Üretimde kullanılabilecek çok büyük bir insan kaynağı maalesef gündelik işlerde,döküman ya da kalite işlerinde harcanıyor, üzülüyor insan ülkesi adına.odaya kaç tanesi kayıtlıdır mesela ? Niyetler iyi ama hedeflere ulaşılamıyor, ekip çok önemli.. Teknik - MRO şirketinde en değersiz kadro teknisyen , fıkra olsa gülünür...
  • THY Tenik’in başına SXS teknik ekibi geçip yönetsin bence.
  • Kazan büyüdü ama kepçe küçüldü ne fayda!
  • Çetin Bey ,Thy'nin teknisyenlerini dünyanın en ucuza çalıştırılan teknisyenleri olarak nitelendiriyorsunuz, haklısınız.Ya pilotları..Thy pilotları da şu anda dünyada en ucuza çalıştırılan pilotlar, ama bu geçici bir süre, inşallah bu zor günler bitecek ve çalışanlar eski maaş düzeylerine ulaşacaklardır. Teknisyenler ( ve hostesler) pilotlara göre çok şanslı çünkü mesleklerine kavuşurken pilotlar gibi çok ciddi mali bir külfetin altına girmiyorlar. İşe yeni başlamış olan her pilotun milyonu aşgın borcu var, borç içinde kıvranıyorlar. O yüzden teknisyenlerin de , kabin memurlarının da böyle büyük mesleki borçları olmamasından dolayı yatıp kalkıp şükretmeleri gerekir.Asıl uçuş güvenliğinin tehlikeye girdiği bölüm kokpit, pilotun büyük bir borcu var , bankalar sıkıştırıyor, ama onu karşılayacak gelir yok , haksız mıyım?
  • lojistik yöneticileri peki bunlar olurken ne yapıyorlarmış? altlarından donlarını götürseler haberleri olmayacak.

THY Teknik: Türkiye’nin En Büyük Uçak Bakım Hangarı / Planlı Bir Hırsızlık

Geçtiğimiz hafta Airporthaber’ de Türk Hava Yolları Teknikle ilgili 2 haber yer aldı. Birisi Türk Hava Yolları Teknik'in 3 geniş ve 6 dar gövde uçağa aynı anda hizmet verebilme kapasitesine sahip olan İstanbul Havalimanı Üs Bakım Hangarları hizmete girdiği ile ilgiliydi. Evet, Türkiye’mizin en büyük Uçak Bakım hangarı hizmete girecek. Cumhuriyetimizin zafer anıtı olarak lanse edilen ve 2028 yılında tüm fazların tamamlanmasını takiben yolcu kapasitesi açısından dünyanın en büyük Havalimanı olacağı ifade edilen, ülkemizin en büyük havalimanına, Türkiye’ nin en büyük uçak bakım hangarının yakışacağı açık. Tabii ki gurur duyacağımız, övüneceğimiz bir çalışma.

Evet, yapılan hangar çok büyük. Hali ile ülkemizde daha büyüğü yok. İyi de hangarın büyüklüğü ile ne kadar övünebiliriz ki? Geçmiş senelerde Habom projesi vardı. Sn. Hamdi Topçu beyin ve Sn. Kotil’in döneminde. Hani Ortadoğu’nun en büyük bakım üssü olacağı söyleniyordu.  Açılış töreni halen aklımda. Yapılan harcamalar da. Yanlış hatırlamıyorsam Cumhurbaşkanımız da gelmiş ve konuşma yapmıştı törende. Olmadı, oturmadı. 2015 de HABOM Türk Hava Yolları Teknikle birleştirildi.

Bu gün ise yapılan hangarın büyüklüğü ile de övünse övünse inşaatı yapan firma övünebilir. Türk Hava Yolları ise bir işletmecidir. İnşaatın büyüklüğü ile değil, o büyüklüğü verimli bir işletmecilikle birleştirebildiği takdirde övünmelidir hangar ile. Başka bir deyişle orada hangarın büyüklüğüne yakışır miktarda uçağa bakım ve onarım hizmeti verilebilirse işte o zaman topyekûn övünebiliriz.

Aynı anda 45 uçağa bakım ve onarım hizmeti sunulacağını söylüyor THY Teknik. Peki; bu bakımı ve onarımı kimler yapacak? Teknisyen ve Mühendisler. Uçak bakım konusu hayati. Bu işi, gerekli tüm lisanslara sahip Mühendis ve Teknisyenler yapacak? Evet; bu işi Teknisyenler sizce nasıl bir maaşla yapacakları. Asgari ücretten bir az yüksek bir maaşla mı? Yoksa ondan da bir gıdım fazla bir maaşla mı? Neden? THY zorda.  THY Teknik Yönetimi herhalde farkındadır. Yüksek bilgi birikimi olan mühendis ve Teknisyenler yavaştan tebahhur ettiler /  ediyorlar. Kalanlarda sağa sola bakıyor. Evet, Türkiye’nin en büyük hangarlarında dünyanın en ucuza çalıştırılan yetkili teknisyenler uçak bakım kartlarını onaylıyor. Uçakları sefere veriyor. Projenin tüm fazları tamamlandığında; 500.000 m² alana sahip ve son teknoloji ile donatılmış tesislerde aynı anda 19 geniş ve 26 dar gövde uçağa üs bakım hizmeti verebilecek büyüklükteki bir teknik hangarda hizmet vermenin, çalışmanın şerefi yeter diye düşünülüyorsa bu değişik bir yaklaşımBu durumda THY’ nin tek güvencesi,  piyasadaki bakım hizmeti veren şirketlerin bu kadar personele ihtiyacının olmayacağı. Oysaki her şirket iyilere ve en iyilere her zaman ihtiyaç duyar. THY Teknik personelini bu tür davranış ve düşüncelerle işyerinde tutabilmenin, yapılan işin önemi ile bağdaşmadığını da dikkate alması gerekir. Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanındaki şu söz dikkatimi çekmiş ve kullanmıştım.  “ Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. “ İnsanı insan yapan özellikler” ve de yönetimin bu tutumu. Yan yana koyabilmek sizce mümkün mü? Şu an için imzalanıp imzalanmadığı belli olmayan protokol, taraflardan kimlerin imzaladığı ortaya çıkınca bir şeyler daha net çıkacak ortaya.

TEKNİKTE YAŞANAN HIRSIZLIK OLAYI.

İkinci haber ise gurur duyacağımız bir haber değil. Türk Hava Yolları Teknik’ de 2 Milyon Dolarlık bir hırsızlık olayı ile ilgili. APH’ da okudum. Evet, kötü insanlar her yerde var. Bu nedenle olayı yadırgamamak gerek. Bildiğim kadarı ile taşeron istihdam eden büyük şirketler, personelin bağlı olduğu kuruluşlardan görevlendirecekleri çalışanlar ile ilgili sabıka kaydı, adli sicil kaydı vb. belgeler talep etmektedirler. Dolayısı ile taşeron çalışanların içerisinde suça yatkın, sabıkalı insanların bulunması zordan öte mümkün değil.

Peki, bu insanları baştan çıkartan nedir? Kanaatimce işyerinde mevcut denetim noksanlığı, sarf malzemelerinin ve de sarfiyatının yeterince titizlikle takip edilmemesi ve stok kayıtlarındaki düzensizlik,  vb. nedenlerin etkisinin olabileceği açık. Her ne kadar çalınan malzemelerin içeriği tam belli olmadan toplam değerleri ile ilgili belirlemenin nasıl yapıldığı anlaşılmamakla birlikte yaklaşık 15 taşeron çalışanın bir araya gelerek uzun süredir devam ettiği ifade edilen böyle bir zinciri oluşturabilmesinde THY Tekniğin bir ihmalinin etken olduğunun kabulü zorunlu olan bir gerçek. Dilerim ki kimse “ sarf malzemelerinin kaydı yoktur ” veya kaydı tutulmaz demesin.  Veya demeden önde biraz stok yönetimi notlarını okusunlar.

THY zararının karşılanacağından şüphe yok. Eminim ki taşeron firma ile akdedilen sözleşmede THY zarara uğratılması halinde bedelinin firma tarafından karşılanacağı maddesi / veya aynı kapıya çıkan başka bir madde mutlak bulunmaktadır. Bu konudaki en büyük tesellimiz söz konusu çirkinliği yapanın / yapanların içinde şirketimiz mensubu bir çalışanın olmamasıdır. Ve de THY mensubu bir teknisyen kardeşimizin olayı fark etmesidir. Bu vaka daha önce fark edilemez miydi? Tabii ki edilirdi. Yönetim ve diğer çalışanların konuyu ortaya çıkartan teknisyen kardeşimiz gibi titiz ve dikkatli olsaydı. Evet, zararın neresinden dönülse kardır.  

Teknik Yöneticilerine haddimi aşıp Nejat Bozkurt’un “ İşletmelerin Kara Deliği Hile- Çalışan Hileleri “ kitabını okumalarını öneririm. Geçmişte çalıştığım bir kuruluşta bu kitaptan 40-50 tane aldığımı ve kilit noktalardaki çalışanlara dağıttığımızı hatırlıyorum. Faydası oldu mu diye sorarsanız, evet oldu. Hem de çok. Her musibette bir hayır vardır derler ya. Bu çirkin olaydan çıkartılacak ders sonucunda alınacak olan tedbirlerle ileride vuku bulması muhtemel benzeri ve belki de daha büyük olayların önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Yukarıda da belirttiğim üzere kötü insanlar maalesef her toplulukta var.

Evet, son söz; Hilenin işletmeye olan maliyeti başta mali kayıp olmak üzere olumsuz işletme performansı, işletme güvenirliliğinin ve itibarının zedelenmesi vb. olarak sıralanıyor. Esasen hilenin önlenmesi ve ortaya çıkartılması işletmeler açısından bir gereklilik haline gelmiştir. Nitekim işletmelerde hilenin ortaya çıkartılması ve önlenmesi işletmede verimliliğin artmasına, işletme faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine ve işletme güvenirliliğinin artmasına yardımcı olacağı kabulü zorunlu olan bir gerçek.

THY Teknik: Türkiye’nin En Büyük Uçak Bakım Hangarı / Planlı Bir Hırsızlık

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Taşeronoviç ~ 3 yıl önce
Bahsi geçen taşeron şirketinin kendi personeli temizlik ve kıyafetlerini dış piyasaya satmıştı.daha sonra dediğiniz uçak malzemelerinin satılması olayı gerçekleşti.aynı şirket bu ay maaşları eksik yatırdı itiraz olunca bir çok kişinin maaşının 241 tl eksik yattığı belirlendi.ertesi günü paralar hesaba yatırıldı.bu şirket ödül olarak 1 sene daha uzatıldı.şimdi daha çok dikkatli olmalıyız her an bir yerden kırpabilirler.ofisin önünden geçerken ceplerimizi kontrol edelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAŞŞARON ~ 3 yıl önce
Bahsettiğniz bu malum taşeron firma daha öncede elemanlara verilen temizlik malzemelerini satmıştı sonra bu uçak malzemeleri olayı çıktı..ceza olarak aynı firma ile 1 yıl daha sözleşme uzatıldı devam ediliyor.bu ay aldığımız maaşlarda fazla kesinti tespit ettik onuda indiriyorlardı neyseki itiraz olunca fazladan kesilen 240 tl maaşın ödendiğinin ertesi günü hesaplara yattı.yürürken bile dikkat ediyoruz her an bir yerlerden çırpa bilir bu firma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetincim bırak, kendine hobi bul ~ 3 yıl önce
Yine bayat haberlerle bi yazıyı kotarmışsın APH senden iyilerine layık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİNCİĞİM ~ 3 yıl önce
TASALANMA, APH' DA ZATEN HERKES BENDEN İYİ.
Akıllıyabak ~ 3 yıl önce
köşe yazarlığı hobiden sayılmıyor mu? köşe yazarlığında bir konu yıllar sonra bile gündeme getirilebilir.
CVP AKILLIYABAK ~ 3 yıl önce
BU TÜRÜ FAZLA DİKKATE ALMAYA GEREK YOK. KÖŞE YAZILARI İLE HABER ARASINDAKİ FARKI PEK BİLMİYOR HERHALDE. SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.
kötüyönetim ~ 3 yıl önce
disiplinsiz ve yönetilemeyen başıbozuk yerlerde her türlü çeteleşmelerin ve hırsızlıkların olması olağandır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B1 ~ 3 yıl önce
Çetin Bey; öncelikle şirkette yetkili teknisyen kalitesi son zamanda çok ciddi şekilde düşürüldü , özellikle de düşürülmeye devam ediliyor. Havacılık Liseleri ve üniversiteleri dururken alakasız bölümlerden insanlar sıfır ingilizce ile alınıp 3-5 ayda teknisyen yapılıyor. Bu kenarda dursun. Ayrıca gittikçe de değersizleştiriliyor, gerek maaş gerek meslek gerek kılık kıyafet olarak.. Bir de bu şirkette mühendis ünvanı olanların çok çok büyük kısmı mühendislik yapmıyor ki lisans demişsiniz. Üretimde kullanılabilecek çok büyük bir insan kaynağı maalesef gündelik işlerde,döküman ya da kalite işlerinde harcanıyor, üzülüyor insan ülkesi adına.odaya kaç tanesi kayıtlıdır mesela ? Niyetler iyi ama hedeflere ulaşılamıyor, ekip çok önemli.. Teknik - MRO şirketinde en değersiz kadro teknisyen , fıkra olsa gülünür...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SXS ~ 3 yıl önce
THY Tenik’in başına SXS teknik ekibi geçip yönetsin bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haydar ~ 3 yıl önce
Kesinlikle!
P E S İ M İ S T ~ 3 yıl önce
Kazan büyüdü ama kepçe küçüldü ne fayda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kafkef ~ 3 yıl önce
Sagocuyuz galiba:) sözlerde tam manalıı
Büyük Borç ~ 3 yıl önce
Çetin Bey ,Thy'nin teknisyenlerini dünyanın en ucuza çalıştırılan teknisyenleri olarak nitelendiriyorsunuz, haklısınız.Ya pilotları..Thy pilotları da şu anda dünyada en ucuza çalıştırılan pilotlar, ama bu geçici bir süre, inşallah bu zor günler bitecek ve çalışanlar eski maaş düzeylerine ulaşacaklardır. Teknisyenler ( ve hostesler) pilotlara göre çok şanslı çünkü mesleklerine kavuşurken pilotlar gibi çok ciddi mali bir külfetin altına girmiyorlar. İşe yeni başlamış olan her pilotun milyonu aşgın borcu var, borç içinde kıvranıyorlar. O yüzden teknisyenlerin de , kabin memurlarının da böyle büyük mesleki borçları olmamasından dolayı yatıp kalkıp şükretmeleri gerekir.Asıl uçuş güvenliğinin tehlikeye girdiği bölüm kokpit, pilotun büyük bir borcu var , bankalar sıkıştırıyor, ama onu karşılayacak gelir yok , haksız mıyım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BÜYÜK BORÇ ~ 3 yıl önce
uçucu ekibimizle ilgili olarak son dönemde hayli yazdık. Takip etmediniz ise bilemem. Bu yazı Teknik ünite ile ilgili. Tabii ki kaptanların sorunları yer almıyor. Yazdıklarınız doğru. Evet haklısınız.
makara ~ 3 yıl önce
1 aylık FO maaşı yeni başlayan teknisyenin 12 aylık maaşına denk. makara yapıyorsun sanırım. ne borca girmiş olursan ol kaz gelen yerden tavuk esirgemezsin herhalde. y. dışında bir FO ile uçak mühendisine ve CS teknisyene benzer paraları alırken burada 10'da 1 verilmekte. hala ağlıyorsunuz.
ATA ~ 3 yıl önce
Bak kardeşim,senin abartılı yaşamın bizi alakadar etmiyor,şu an aldığın maaş şu dönem de yeterli olmak zorunda,evet zamanı geldiğinde hesap değişecek ama şu an gelirin var mı evet var.Diğer şirketlerde çalışan pekçok kokpit ve kabin üyeleri maaş almıyor bunun farkında mısın sen?Lütfen,gerçekten itici ve anlamsız konuşmayın artık.Yeni başlayanlara gelince;başlamasaydınız kardeşim,pilot olayım,maaşım yüksek olsun,havam yerinde olsun,garantilerim olsun,borcum olmasın,hatta borç silinsin,döviz kuru 3 liraya sabitlensin,aldığım yeni arabanın modeli diğerlerini kıskandırsın..Oldu paşam,öyle koltuk bulsam kendim otururum,bir pilot oldun diye dünyadaki her kapı sana sonuna kadar açılsın.Lütfen,eğer gerçekten böyle düşünmüyorsanız şu an için akıllı davranmaktan başka bir şansınız yok,şikayeti bırakın ve hayatınıza sahip çıkın,sonraki aşamalar için de planlı ve tedbirli olun.Şu an bu sektörde çalışan diğer insanların yaşadığı şeyleri bir görün,hep bana mantığını bir bırakın.Saygılarımla..
Kafayabak ~ 3 yıl önce
Bu nediyor ya şunu burdan bı alın teknısyenler mesleklerıne kavuşmuşmuş para varmı kardeşim yook ee ne konuşuyosun sen para yoksa kavuştuğun mesleği napacaksın eve peynir ekmek yerine meslek getirdim mi diyeceksin bu nasıl kafa
Ali ~ 3 yıl önce
Teknisyen uçuş güvenliğine sebeb olma mı?
yöneticileruyuyormuymuş? ~ 3 yıl önce
lojistik yöneticileri peki bunlar olurken ne yapıyorlarmış? altlarından donlarını götürseler haberleri olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YÖNETİCİLER ~ 3 yıl önce
BU İŞLERİ GÖZLEMLEMEK SALT YÖNETİCİLERİN İŞİ DEĞİL. EN TEPEDEKİNDEN EN AŞAĞIDAKİNE HERKESİN SORUMLULUĞU VAR.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000