15 Ekim 2018, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Domates 13,50 kuruş Salatalık 5 TL Mandalina 5 TL Elma 2,5 TL Şampuan 18 TL Deterjan 48 TL salça 12,45 TL elektrik 100 doğalgaz 150 su 120 aylık ekmek 100 TL Fasulye 4 TL patlıcan 3 TL Üzüm 6 TL muz 7 TL Patates 4 kilo 10 TL soğan 2 kilo 5 TL turp havuç 1 kilo 4 TL mayonez limon kıvırcık 10 TL et 48 TL tavuk 20 TL bebek bezi 70 TL bebek maması aylık 280 TL kira 1100 TL kapıcı parası 25 TL aidat 200 TL Yaklaşık 3000 TL tek çalışıyorum nasıl geciniyim Fazıl bey herşeye zam gelmiş zam tavan yapmış siz bizlere %9 zam diyorsunuz carfouer elemanına %18 zam yaptı mersedes 28,5 zam yaptı BMW %16 yaptı migros %20 yaptı bim %15 yaptı siz bize önümü laik görüyorsunuz bir yer degiselim gelin siz çalışın biz sizin yerinize geçelim Allah var yukarda Fazıl beyyy
  • Domates 13,50 kuruş Salatalık 5 TL Mandalina 5 TL Elma 2,5 TL Şampuan 18 TL Deterjan 48 TL salça 12,45 TL elektrik 100 doğalgaz 150 su 120 aylık ekmek 100 TL Fasulye 4 TL patlıcan 3 TL Üzüm 6 TL muz 7 TL Patates 4 kilo 10 TL soğan 2 kilo 5 TL turp havuç 1 kilo 4 TL mayonez limon kıvırcık 10 TL et 48 TL tavuk 20 TL bebek bezi 70 TL bebek maması aylık 280 TL kira 1100 TL kapıcı parası 25 TL aidat 200 TL Yaklaşık 3000 TL tek çalışıyorum nasıl geciniyim Fazıl bey herşeye zam gelmiş zam tavan yapmış siz bizlere %9 zam diyorsunuz carfouer elemanına %18 zam yaptı mersedes 28,5 zam yaptı BMW %16 yaptı migros %20 yaptı bim %15 yaptı siz bize önümü laik görüyorsunuz bir yer degiselim gelin siz çalışın biz sizin yerinize geçelim Allah var yukarda Fazıl beyyy
  • Çetin abi seni babam gibi seviyorum. Sayende iş öğrendik adam olduk. Saygılar ağabeyciğim.
  • Çetin bey haber yapmıyorum demiştiniz bilgi ve kabiliyetinizin olduğunu da görüyorum geçde olsa yazmışsınız bir Teknisyen yazısı teşekkür ederim.
  • engelli hasta personele saldırı hakaretler yapılıyor thy teknikte
  • teknisyen genelgesi mahkemelik iken 2 mahkeme kazanılır teknisyenler tarafına ama gene şirket işi yargıtaya götürür KOCA ŞİRKETTE BASKA GENELGE DUYDUNUZMU TEKNİSYEN GENELGESİ
  • pabucu yarımmmm in hangara oynayalııımmmmm....... http://careers.qatarairways.com/qatarairways/VacancyDetail.aspx?VacancyID=136106
  • Sayın Çetin Özbey yazınız için bir teknisyen olarak ne kadar teşekkür etsem azdır. Herşeyi o kadar iyi düşünüp yazmışsıniz ki bizlere konuyla ilgili ekliyecek birşey birakmamissiniz.Tekrar teşekkür ederim.
  • Teknisyen maaslari 3000'e cekilsin. Artan parayla da diger butun calisanlara 'insanlik egitimi' verilsin.
  • Yazılarınızı merakla okuyorum ve bilgileniyorum.Eğer varsa THY f/o aday mülakatlarında yapılan haksızlıklarla ilgili fikirlerinizi de paylaşabilirmisiniz.Teşekkür ederim.

THY Teknik A.Ş: TIS Yalnız Sendikanın, Yönetimin ve Çalışanın Sorunu Değil



Sendika ne talep etti?  İşverenin turumu nedir? Artık bunu herkes biliyor. Tekrarlamanın âlemi yok. Kişisel kanaatim Sendikanın talebi yetersiz, işveren ise buna bile yaklaşmıyor.

Yakın geçmişe bir bakarsak; 2011 yılının ikinci yarısında THY Habom diye bir şirket kurdu. Bunu yaparken her ne kadar amaçlananın Hava iş’i bitirmek ise de milli havayolunun bu yoldan daha ucuz istihdam sağlamasının da amaçlandığı gizlenmedi. Sayın Topçu ve Kotil Türk Hava Yollarını adeta parçaladılar. Onca çalışanı kurdukları şirketlere dağıttılar. Artık personel daha fazla çalışmasına rağmen, daha az kazanıyordu.  

Bir hava yolunun en can alıcı hizmetini daha ucuza mal etmek, sistemi sendikasızlaştırmak veya istedikleri bir sendika ile ilişkilendirmek amacı ile çalışan bir sistemi alt üst etmenin günahı tabii ki o dönemdeki THY tepe Yönetiminde. Şimdi de aynı uygulamaya devam ediliyor. Ve de bu arada çalışanlardan bir kısmı “KOYUNUN YALAKASI KASABIN KESKİN BIÇAĞINI ÖVERMİŞ türü sözlerle bu uygulamayı sürdürenlere omuz veriyor. Anlaşılır gibi değil.

Evet, küçük bir paragrafın bir tek cümlesi ile akçeli konuya genel formatta değinerek onu bir tarafa bırakalım. Çok yazıldı ve çizildi. Kaldı ki, yazmanın da bir faydasının olmayacağı da açık. Günümüzde Tüketici Enflasyonu tüm ağırlığı ile kendisini hissettiriyor. TUIK ilan etti. Çelik İş’in talebi de meydan da.   Kim nasıl ve neden memnun ve mutlu olsun ki? “

Ülkedeki işsizliğe sırtını dayayıp “ ayrılmak isteyene kapı açık “ demek ne kadar doğru ve de çalışanlar bunu söyleyenlerden ne bekleyebilir sizlerin takdirine bırakıyorum. Çalışanını tehdit eden bir şirketin iflah olması mümkün değil. Evet ayrılsınlar. Zor ama; ya bir gün Türk Hava Yollarının en tepesine “çalışanlar Şirketi, işlerini  değil yöneticiler ni bırakırlar “ sözüne inanan bir tepe yönetici gelirse. Bu günkü zihniyeti tehdit bile etmeden kulağından tutup THY Teknik A.İŞ’ den dışlar. 1.1 Milyar Dolar ciro ile övünen ve de çalışanlarına süper ligde yarışıyorsunuz diye hitap eden THY Teknik A.Ş yöneticileri takıma amatör ligden oyuncu alamayacağına göre onun hiç bir hesabının yerine oturması zor.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanları Teknisyenler ve mühendisler,  uçaklarımızı havada tutan birinci derecede önemi haiz ünitelerden birinin görevlileri. Bilmem Uçak teknisyenlerinin yeminlerini bilir misiniz? Bu yemin Uçak Teknisyenlerinin ne denli büyük bir sorumluluk üstlenmiş olduklarını açık bir şekilde anlatıyor. Tepelerdekilerden bu yemini bilen var mı? Meslekten olmayanlar bilmez.“ Onurum üzerine söz veririm ki; yetkili bir teknisyen olarak bana verilen hakları ve imtiyazları kutsal bir itimat olarak tutacağım. Başkalarının emniyeti ve hayatının benim tecrübeme ve kararlarıma bağlı olduğunu çok iyi bilerek, kendim veya benim için değerli olan kişilere yapmak istemediğim gibi, başkalarını da asla bilerek tehlikeye atmayacağım. Bu güveni kullanırken, kendi bilgimin sınırları dışında olduğunu hissettiğim bir işi asla yapmamaya ve onaylamamaya söz veririm; ayrıca, benden daha üst kademede olan fakat yetkili olmayan bir kişinin, benim daha iyi olan kararıma rağmen, uçak veya komponentlerini uçuşa elverişli olarak onaylamam için ikna etmesine izin vermeyeceğim. Kararımın para veya diğer kişisel kazançlarla etkilenmesine izin vermeyeceğim; hakkında kuşku duyduğum bir uçak veya komponenti uçuşa elverişli olarak göstermeyeceğim; kendimin doğrudan yapacağım bir muayene / kontrol sonucuna göre veya söz konusu uçak veya Komponent üzerinde çalışan diğer teknisyenlerin yeteneği ile ilgili belirsizlikler varsa, uçağı uçuşa elverişli olarak onaylamayacağım. Yetkilendirilmiş bir teknisyen olarak, uçakların ve komponentlerinin uçuşa elverişliliği konusunda kararlar vermek üzere, üzerimde olan ağır sorumluluğun farkındayım. Bu sebeple, havacılığın gelişmesi ve mesleğimin itibarı / saygınlığı için yukarıda belirtilen tüm ilkelere boyun eğmez bir bağlılık göstereceğime ant içerim” ( Komponent: Bir bileşiği oluşturan unsurlardan her biri)

THY’ dan ayrıldıktan bir süre sonra,  Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanındaki şu anlatım dikkatimi çekmişti. Ve de daha önce de başka bir yazımda buna yer vermiştim. “ Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. Umarım Sn Aycı ve ekibi’ de bu yaklaşımın yer aldığı dokümanı Türk Hava Yollarından ayrılmadan okusunlar. Evet; sizce THY Teknik A.Ş’ de  “ İnsanı insan yapan” özellikleri dikkate alan insan bir yönetici var mı?

Mantık THY Teknik A.Ş Türk Hava Yollarının kalbi diyor. Tabii ki bu ünitede çalışan mühendis, teknisyen ve diğer görevlilerde bu kalbin sistemli çalışmasını sağlayan güvenilir uzman eller ve kafalar.  Evet; işverenin tutumunu göz ardı ederek Teknik ünitenin belkemiği olan teknisyen, mühendis ve şirketin diğer çalışanlarına bu anlatıma uyan bir önemin verildiğini söyleyebilir miyiz?

İYİ DÜŞÜNÜRSEK; THY TEKNİK A.Ş İLE ÇELİK İŞ ARASINDAKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SENDİKA, İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR DIŞINDA THY’ DEN HİZMET ALAN TÜM İNSANLARIN DA SORUNU. BU ŞİRKETTE ÖYLE VEYA BÖYLE MUTLU BİR ÇALIŞMA ORTAMININ TESİSİ ŞART.

Yukarıdaki yemin ve Uçak Bakım Çevre Dokümanındaki anlatım size ne düşündürdü bilmiyorum. Uçak teknisyenleri temininde güçlük çekilen personel sayılır mı? Bana göre kesinlikte evet. Buna rağmen izlenen yöntemin doğruluğunu savunabilmek mümkün değil.

Uçağın hâkimi olarak gördüğümüz bir pilot, bu çelik gövdeyi uçurmak için gerekli her türlü bilgiye sahipken, teknisyen ve mühendisler uçakta oluşan her türlü arızayı gidermek için gerekli olan tüm bilgi ile donatılmış teknik insanlar. Pilot uçağın tüm sistemlerini nasıl kullanacağını bilirken, teknisyen ve mühendisler bu sistemlerin nasıl çalıştığını, hangi arızayı gidermek için hangi yolun izleneceğini ve bu arızanın nasıl giderilebileceği konularında üst seviyede bilgi sahibi. Ve de teknik açıdan uçağı en iyi tanıyan / tanıması gereken kimse. İşte bu nedenden ötürü THY Teknik sözleşmesi yalnız Sendikanın, Yönetimin ve çalışanların değil, Türk Hava Yollarından hizmet alan yolcular başta olmak üzere hepimizin herkesin sorunudur diyoruz.

Türk Hava Yollarının kalbi olan THY Teknik A.Ş teknisyenlerinin ve mühendislerinin ilerideki durumu nasıl olacak? Türk Hava Yolları yönetimi her fırsatta filonun 500 uçağa ulaştırılacağını söylüyor. THY Teknik A.Ş tarafından bakım ve onarımları yapılacak olan uçak sayısının hayli artacağı ortada. Bu kadar büyük ve ileride daha da büyüme potansiyeli olan bir şirketin ana unsuru olan Teknisyen ve Mühendisleri dikkate almadan yönetilemeyeceği kabulü zorunlu olan bir gerçek.

Mesleğin dünya pazarında erişeceği nokta ise geçen gün Hürriyet gazetesinin Ekonomi sayfasında yayınlandı. Konu başlığı DÜNYA PİLOT DİYE İNLİYOR.  Teknisyenlerle ilgili de bir bilgi yer alıyor yazıda. Onunda başlığı ise TEKNİSYEN VE HOSTESE DE İHTİYAÇ VAR. Okumamış olanlar için yazının bu bölümünü aynen sunuyorum.”.Pilot kadar önemli bir başka konu da uçak teknisyeni. Önümüzdeki 20 yılda ihtiyaç duyulacak uçak teknisyeni sayısı 754 bin. Pilotlara benzer bir ihtiyaç demografisi dikkat çekiyor. En çok ihtiyaç duyulan Uçak Teknisyeni 257 bin ile Asya Pasifikte. Türkiye’ninde yer aldığı Avrupa için 20 yıllık uçak teknisyeni ihtiyacı ise 132 bin.

Gelelim yine bu günümüze. THY TEKNİK A.Ş’ NİN TEKNİSYEN VE MÜHENDİSLERİNİ YORAN, İŞİN MADDİ ŞARTLARIN YETERSİZLİĞİ VE MANEVİ ŞARTLARININ ZORLUĞU DEĞİL. HALDEN ANLAMAYAN, ANLAMAMAK İÇİN DİRENEN ÜSTLERİN SAĞIRLIĞIDIR diyerek THY Teknik A.Ş çalışanlarının en büyük sermayelerinin eğitim ve deneyimleri ile birlikte karakter ve iş ahlaklarının olduğunu ifade edelim.  Onlar senelerdir aynı şartlarda çalışarak bu özelliklerini ön planda tutmayı, sergilemeyi bilmiş ve göstermişlerdir. Buna inanmak Türk Hava Yollarından hizmet alan herkesi, hepimizi rahatlatır. Ne yaşanmış olursa olsun tüm Teknik çalışanları görevlerinin kutsallığının bilincindedirler. Bu sakızı kimse boş yere çiğnemesin. THY Teknik A.Ş çalışanları yakın geçmişteki tüm baskılara ve yaşadıklarına rağmen İnsan kalmaya çalışmış ve de bu konuda başarılı olmuşlardır. O günden bu güne kadar görevlerini sorunsuz yaptıklarını hatırlatmak istedim.

SAĞIR YÖNETİCİLERE DUYURULUR DİYECEĞİM AMA BUNU EN İYİ BİLEN DE ZATEN KENDİLERİDİR. EVET, BUNU ÇOK İYİ BİLİRLER. NASIL BİLMESİNLER Kİ?  TEKNİSYEN, MÜHENDİS VE ŞİRKETİN DİĞER ÇALIŞANLARININ BAŞARILARININ MADDİ VE MANEVİ PRİMİNİ ONLAR ALIYOR YA.

THY Teknik A.Ş: TIS Yalnız Sendikanın, Yönetimin ve Çalışanın Sorunu Değil

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Fazıl Bey ~ 6 yıl önce
Domates 13,50 kuruş Salatalık 5 TL Mandalina 5 TL Elma 2,5 TL Şampuan 18 TL Deterjan 48 TL salça 12,45 TL elektrik 100 doğalgaz 150 su 120 aylık ekmek 100 TL Fasulye 4 TL patlıcan 3 TL Üzüm 6 TL muz 7 TL Patates 4 kilo 10 TL soğan 2 kilo 5 TL turp havuç 1 kilo 4 TL mayonez limon kıvırcık 10 TL et 48 TL tavuk 20 TL bebek bezi 70 TL bebek maması aylık 280 TL kira 1100 TL kapıcı parası 25 TL aidat 200 TL Yaklaşık 3000 TL tek çalışıyorum nasıl geciniyim Fazıl bey herşeye zam gelmiş zam tavan yapmış siz bizlere %9 zam diyorsunuz carfouer elemanına %18 zam yaptı mersedes 28,5 zam yaptı BMW %16 yaptı migros %20 yaptı bim %15 yaptı siz bize önümü laik görüyorsunuz bir yer degiselim gelin siz çalışın biz sizin yerinize geçelim Allah var yukarda Fazıl beyyy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fazıl Bey ~ 6 yıl önce
Domates 13,50 kuruş Salatalık 5 TL Mandalina 5 TL Elma 2,5 TL Şampuan 18 TL Deterjan 48 TL salça 12,45 TL elektrik 100 doğalgaz 150 su 120 aylık ekmek 100 TL Fasulye 4 TL patlıcan 3 TL Üzüm 6 TL muz 7 TL Patates 4 kilo 10 TL soğan 2 kilo 5 TL turp havuç 1 kilo 4 TL mayonez limon kıvırcık 10 TL et 48 TL tavuk 20 TL bebek bezi 70 TL bebek maması aylık 280 TL kira 1100 TL kapıcı parası 25 TL aidat 200 TL Yaklaşık 3000 TL tek çalışıyorum nasıl geciniyim Fazıl bey herşeye zam gelmiş zam tavan yapmış siz bizlere %9 zam diyorsunuz carfouer elemanına %18 zam yaptı mersedes 28,5 zam yaptı BMW %16 yaptı migros %20 yaptı bim %15 yaptı siz bize önümü laik görüyorsunuz bir yer degiselim gelin siz çalışın biz sizin yerinize geçelim Allah var yukarda Fazıl beyyy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fazıl Günaydın ~ 6 yıl önce
Çetin abi seni babam gibi seviyorum. Sayende iş öğrendik adam olduk. Saygılar ağabeyciğim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP FAZIL ~ 6 yıl önce
SAĞOL KRDŞ.TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Teknik ~ 6 yıl önce
Çetin bey haber yapmıyorum demiştiniz bilgi ve kabiliyetinizin olduğunu da görüyorum geçde olsa yazmışsınız bir Teknisyen yazısı teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEKNİK ~ 6 yıl önce
SİZ BU YAZIYI HABER OLARAK KABUL EDİYORSANIZ SORUN YOK. KABİLİYETİMİ İFADE ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.TAKDİRİNİZE MAZHAR OLMAK HOŞ.
engelli ~ 6 yıl önce
engelli hasta personele saldırı hakaretler yapılıyor thy teknikte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyen ~ 6 yıl önce
teknisyen genelgesi mahkemelik iken 2 mahkeme kazanılır teknisyenler tarafına ama gene şirket işi yargıtaya götürür KOCA ŞİRKETTE BASKA GENELGE DUYDUNUZMU TEKNİSYEN GENELGESİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fazıllll ~ 6 yıl önce
pabucu yarımmmm in hangara oynayalııımmmmm....... http://careers.qatarairways.com/qatarairways/VacancyDetail.aspx?VacancyID=136106

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tech ~ 6 yıl önce
Sayın Çetin Özbey yazınız için bir teknisyen olarak ne kadar teşekkür etsem azdır. Herşeyi o kadar iyi düşünüp yazmışsıniz ki bizlere konuyla ilgili ekliyecek birşey birakmamissiniz.Tekrar teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TECH ~ 6 yıl önce
RİCA EDERİM. BEĞENDİĞİNİZE,SEVİNDİM.
Reisci ~ 6 yıl önce
Teknisyen maaslari 3000'e cekilsin. Artan parayla da diger butun calisanlara 'insanlik egitimi' verilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reiscisin ya ~ 6 yıl önce
Söyle reisine soksun seni buraya da ağlama bu kadar.
F/O aday ~ 6 yıl önce
Yazılarınızı merakla okuyorum ve bilgileniyorum.Eğer varsa THY f/o aday mülakatlarında yapılan haksızlıklarla ilgili fikirlerinizi de paylaşabilirmisiniz.Teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000