26 Temmuz 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çetin bey bizler bu dönemde sendikaya üye olarak şirketimize ihanet ettirilmiş gibi gözüktük.. arkadaşlarımız bizi görünce yanımıza gelip selam veremedi korkudan.. Kendilerinin uyguladıgı politikalar ne yazık ki yanlıştır.. En iyi personellerini sadece sendika haklarını kullandıgı için içten cıkardılar.. kaldı ki bizler sadece sendikaya üye olduk iş yerinde her hangibi bir iş durdurma yada toplu rapor bunları yapmadık.. cunku bizim istediğimiz sadece insancıl daha haklarını alan insanlardan olmaktı... yazılarınızı okurken Birilerinin yanımızda oldugunu görmek yıllarca anlaşılmamış bir şirkette sizlerin bizlere destekler vermesi bizi cok mutlu edyor.. Kaleminize sağlık ..
  • Corendonun başına. Eğitim ucuz işsiz dolu. Kışın işten çıkarız yazın geri alırız....
  • ÖNCE 1,5 SATIRI DÜZGÜN VE ANLAŞILABİLİR ŞEKİLDE YAZIN. TACİZ VE RİYA ODAKLI LAFAZAN
  • Çetin kaleminize, yüreğinize sağlık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim bu yazı için. Evet işten atılan misafir hizmetleri memuru olarak sesleniyorum. Pegasus yönetimi bizim üzerimizden tüm çalışanları korkutmaya çalıştı ama hesap edemedikleri bir çok denklemin içinde sıkışıp kaldı diyebiliriz. Bizler anayasal hakkımızı kullanarak sendikalı olmak, sorunlarımızı ozgurce dile getirmek, yaptığımız işe nazaran hak ettiğimiz ücretleri almak, işsizlik tehditlerine maruz kalmamak, ağır iş yükü altında ezilmemek, müdürlerin keyfine göre kariyerimize yön verilmeyecek calisma ortamı için İLLEDE SENDİKA dedik. Alın terimizi döktüğümüz, gece gündüz demeden, bayram - tatil görmeden çalıştığımız, hepimizin emekleriyle buyumesine katkı sağladığınız şirketimizin bize reva gördüğü bu nankörce tutum ancak amatörce bir yönetimin beceriksizliği olduğunu aşikar etmekte. Yıllarca süslü cümleleriyle aile olduğumuzu söyleyen yöneticilerimizin hepimizin hakkıni savunacagini beklerken hepsi adeta kuyruklarını kistirip bir köşeye çekilmeleri ise olayın ayrı bir hazin tarafı. Çetin bey, HAK VERİLMEZ ALİNİR şiariyla çıktığımız bu yolda PEGASUSA SENDİKA GELECEK VE HERKES HAKKİNİ ALACAK. Çalışan arkadaşlara tavsiyem ; ZAFER ANCAK İNANANLARİN VE KORKMAYANLARİNDİR. sendika gelsin sonra ben üye olurum derseniz o gün gelene kadar sizide kapının önüne koyarlar haberiniz olsun. KENDİNİZE DURUST OLUN ARKADASLAR! HANGİNİZ BU SİRKETTE EMEKLİ OLANA KADAR CALİSABİLİRİM DİYEBİLİYOR. AMA SENDİKAMİZ OLUNCA EMİN OLUN HER BİRİMİZ GELECEGE GUVENLE BAKACAK, KİRA KAPİLARİNDA SURUNMEYECEK, KORKMADAN KREDİYLE EVİNİ, ARABASİNİ ALABİLECEK, İSTEN ATİLİRİM KORKUSUNU YASAMAYACAK, HASTAYİM RAPOR ALİRSAM PRİMİM KESİLİR ENDİŞESİ YASAMAYACAK, ACİMASİZ VARDİYA CALİSMA SAATLERİNE MARUZ KALMAYACAK, FALANCA İSTASYON MUDURUNUN PARMAK SALLAYARAK TEHDİT EDİLMESİNE, HAKARETLER YEMESİNE GEREK KALMAYACAK. KİSACASİ KARDESLERİM İNSAN GİBİ CALİSİP, PASALAR GİBİ YASAMAK İSTİYORSAN SENDİKAYA HEMEN UYE OLACAKSİN O KADAR. GERİSİ MUTLU YARİNLAR. UNUTMAYİN KİMSE SİZE ALTİN TEPSİDE BUNLARİ VERMEZ. HAK VERİLMEZ ALİNİR DOSTLARİM!
  • çelebi'den ayrıldıktan sonra pegasus'un yer hostesi kalitesi çok düşmüştü. yolcularda bunun farkında. acaba havaş,çelebi ya da ISG yi tekrar deneseler mi?
  • Mehmet efendi de Ali efendide o toprağın altına birgün nasilsa girecek.
  • Başta ÇETİN ÖZBEY'ye bu objektif duyarlı yazısısında dolayı teşekkürler. Pegasus'un Anayasal hak olan sendikaya üye olma hakkını modern, medeni ilişkiler içerisinde saygı duyması gerekirken bakın, görün ve tanık olunki neler yapıyor ! 1.Dişiyle tırnağıyla emek verdiği mesleğinden,işinden hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden KADIN KAPTANIMIZ TÜLİN KARABUDAK işterine dahi alınmayarak işten atıldı. 2.Kaptanlarıza istifa baskısı yapılıyor ve Tip egitim ücretleri vb.İstifa etmezlerse kesilecegi tehdidi yapılıyor. 3.Durdurak demeden uçan fedakar kabin ekipleri bir mesajla işten atıldığı öğreniyor. 4.Uzun süre ücretsiz izinde 1400tl'ye mahkum edilip bekletildikten sonra yine bir telefonla işten atıldıgını ögreniyorlar. 5.Yaz,kış demeden, uçak kazalarında ilk müdahaleyi yapan ödül alan, plaket alanlar performans gerekçesiyle işten çıkartıldığını telefon mesajı ile öğreniyorlar. PEGASUS ÇALIŞANLARI tamda bu nedenlerle ancak yasal,anayasal hakkı olan sendika ile ama MÜCADELECİ BİR SENDİKA,DİSK/NAKLİYAT -İŞ SENDİKASI ile KURUMSAL,GÜVENCELİ,KALICI SENDİKAL BİR YAPIYLA ÇALIŞACAK. Nakliyat-İş Sendikası olarak yetkili oldugumuz işletmelerde tüm süreçlere verimli ve işbarışı içerisinde bir çalışma ortamının sağlanmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Sendikalaşma ile birlikte çalışanın ekonomik kazanımları ve çalışma koşullarının iyileşmesi daha mutlu,huzurlu ve aidiyet duygusu ile çalışmasına katkı sağlıyor. DİSK NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI HAVACILIK ÇALIŞANLARININ GÜVEN DUYDUGU,YANINDA GÖRDÜĞÜ,MÜCADELECİ İYİ BİR ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEK. SELAMLAR
  • Kaptan Pilotu da sorgusuz sualsiz işten çıkardılar, şirket tabletini ve kartlarını iade etmek için şirkete gelen pilotu içeri almayıp devir teslimi yakındaki bir kafede yaptılar. Sözün bittiği yer.
  • İşten çıkatılanlar arasında uçucu personeller var. Hiç birine SEBEP DAHİ GÖSTERİLMEDİ. Hemen hemen hepsi şirkette 5 seneden eski ve sorunsuzz pilotlar. Kokpitte çıkartılan pilotların suçsuz yere çıkarıldıkları biliniyor ve pilotlar arasında büyük huzursuzluk var. Pegasus'u kötü günler bekliyor, prestij kaybetmeye devam...
  • Kokpit ekipleri ile ilgili bir yazı yazmanızı rica ediyoruz. Nasıl mobbing e uğradılar. baskı altonda , sebepsiz şekilde nasıl işten ve işyerinden uzaklaştırıldılar ? nasıl hakaret edildi nasıl tehdit edildiler ? Bu baskı tehdit ve mobbing ortamında kaç tanesi istifa ettirildi etmeyenlere neler oldu? Pegasus yapmış olduğu kazaları neden yaptı? Şirkette kim kimin nesi oluyor ? Sorumlular terfi alırken masumlar nasıl işten çıkartıldı? Lütfen bunu yazın yer yerinden oynasın

THY& PEGASUS: Çalışanı İşe Almak gibi İşten Çıkartmak da Profesyonellik ister

Bu yazıyı 19 Temmuz 2021 günü yayımlanmak üzere yazmıştım. 18 Temmuz günü aklıma bir sonraki haftanın bayram olduğu ve dolayısı ile okur sayısının tatminkâr olmaktan uzak kalacağı geldi ve yazının yayımlanmasını bir hafta sonraya 26 Temmuz 2021 gününe erteledim. Bir haber üzerine bu gün yazımın başına bu notu koyma ihtiyacı hissettim. Çok Üzgünüm. Rahmetli babamdan ötürü Sabancı ailesinin büyüklerine saygı duyarım. Babamın sağlığında Boğazdaki Atlı Köşkün bahçesinde az koşturmadım. Bu sabah 22. Temmuz günü gazetelerde Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Sabancı Holding'in ikinci kuşak temsilcisi ve Esas Holding'in kurucusu Şevket Sabancı vefat ettiği haberini büyük bir teessürle okudum. Tüm Sabancı ailesine,  dost ve yakınlarına başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Mekânı cennet olsun.  ( 22.07.2021 )

Gelelim esas konumuza. Okumuşsunuzdur gazetelerde. Sektörün önde gelen havayolu firmalarından Pegasus ’ta çalışan 40’a yakın işçi, Pandemi döneminde yürürlükte olan işten çıkarma yasağının 1 Temmuz'da son bulmasının ardından işten çıkarıldı. Ve de bu işlem yapılmadan önce çalışanların yazılı ifadeleri alınmadı. İşten çıkarılan çalışanlara noter aracılığıyla gönderilen yazılarda, gerekçe olarak “performans düşüklüğü” gösterildi.

 İşin en güzel tarafı ise bu personel şirketten uzaklaştırılır uzaklaştırılmaz saygıdeğer yöneticilerimizin, Bay Nane’nin Kariyer.net’ e personel arama ilanı vermesi. ( https://m.kariyer.net/is-ilani/pegasus-hava-tasimaciligi-a-s-misafir-hizmetleri-memuru-2783258)-  ( https://m.kariyer.net/is-ilani/pegasus-hava-tasimaciligi-a-s-operasyon-memuru-2783255) Demek ki yapılan işten çıkartmanın nedeni istihdam fazlalığı değil. Evet, bakalım neymiş?

THY NE YAPMIŞTI?

Hatırlar mısınız Türk Hava Yollarından 211 kişi çıkartılmıştı. Neden olarak da çeşitli hususlar ortaya konmuştu. 'işletmesel gereklilik, verimsizlik, performans yetersizliği ve de ülkemizin ve şirketimizin güvenliği ve çıkarlarına ters düşecek her türlü tutum ve davranışlar kapsamında FETÖ yapılanmasına müzahir olmak.” Bu konuda Türk Hava Yollarını mahkemeye veren tüm çalışanlar hukuki mücadeleyi kazandılar. THY suçlamalarının hiç birini ispat edememişti. Bu arada işten çıkartılma ile ilgili kanuni vecibeleri de yerine getirmemişti. Tıpkı Pegasus ’un bu gün yaptığı gibi. Tabii ki THY bu çalışanlarına mahkeme kararları paralelinde + ödemeler yaptı. Oysaki çalışanların istediği para değil işleriydi. Pegasus’ tada durum farklı değil.

PEGASUS NE YAŞAYACAK? VE RAHMETLİ SAKIP SABANCI.

Şimdi Pegasus 40 çalışanın hakikaten performans yetersizliği nedeni ile işten uzaklaştırıldığı hususunda mahkemeleri ikna edemez ise ki kanunlara bakarsak bu mümkün değil, çalışanların savı kuvvetlenecektir. Yapılan bu işlemde öne sürdükleri gerekçenin doğruluğunu ortaya koyamayan yöneticilerin sendikal nedenle isten çıkartılan çalışanlara ödenecek olan + tazminatı öğrenince dudakları uçuklayacaktır. Ali beyin Soyadı Sabancı, onda para çok diye düşünenler fazlaysa başka. Selin Ongunun “Sakıp Bey Susmazdı” yazısını okusunlar.( https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/selin-ongun/sakip-bey-susmazdi-283679) Sabancı ailesinin büyüğünün Sendikal konuya nasıl baktığını anlasınlar. Ali Beyin Sabancı Holding günlerinden sendika ile birlikte yaşama ve çalışma konusunda deneyimli olması gerekir. Belki yanılıyorumdur ama Sabancı Soyadını taşıyan birinin birlikte çalıştığı yöneticileri böyle davranmaya iteceğine inanmıyorum. Aksi olsa bile ona doğruyu anlatmak profesyonellerin işi. Öyle değil mi Bay Nane.

KEŞKE PERSONELE DÜŞÜK PERFORMANSLARI İLE İLGİLİ BİLDİRİM UYARI YAPILMIŞ OLSAYDI. ONLARDA BİLİRDİ?

İş güvenliği yasasının ilgili maddesi uyarınca Çalışana performans değerlendirmesi tebliğ edilmeli (yazılı bildirim) ve performansının düşük olduğu konusunda uyarı veya ihtar verilmelidir. Çalışanın, performans düşüklüğünün oluşumu ve sonraki süreçte kendisinden beklenen performans ve kişisel gelişim hedefleri açıklanmalıdır. Aksi takdirde çalışan, performansının ölçümü ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmadığı ve buna bağlı olarak olumsuz sonuçları bilmediği için kendisinden olumsuzlukları düzeltmesi beklenemeyecek ve performans düşüklüğünün devamı halinde bundan sorumlu olmayacaktır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 24.06.2004 tarih, 2004/3740 Esas ve 2004/15625 Karar Sayılı kararında işçinin yetersizliğinden kaynaklanan fesihlerde, verimliliğin tespitinin teknik bilirkişi yoluyla mümkün olabileceği üstünde durulmuştur

ÇALIŞANLARIN DOSYALARINDA EN KÜÇÜK BİR DİSİPLİN CEZASI, UYARI YAZISI YOK.

Bu nasıl bir verimsizlikse, nasıl bir performans düşüklüğü tespiti ise iş akdi feshedilen çalışanların 19 kişinin dosyalarında bir uyarı kınama vb. bir ceza yok. Diğerleri ile ilgili bilgim yok. Üstelik bazılarına Pegasus yönetimince bir sene önce verilmiş olan süslü yalanlarla bezenmiş takdir, teşekkür belgeleri var. Yalan diyorum zira yazılanlar doğru olsa bunlar yaşanmazdı. Yalan sözüne itirazınız varsa, o gün böyle bugün böyleyi kabullenmek gerek. Takdir sizlerin. Hangisini isterseniz.

İYİ Kİ VARSINIZ. SİZE DE AYNI SÖZ SÖYLENİRSE İNANMAYIN. BU SÖZ BİR MASAL.

Oldum olası bu sözü sarf edenlerin samimiyetine inanmam. Eski çalıştığım yerde çok işitmiştim bu sözü. Ben vardım, iyiydi ama onlar şimdi nerede?  Pegasus çalışanlarına verdiği teşekkür belgelerinin bir kısmına bu sözü yazmış. Evet, onlar yerinde. Ama iyi ki varsınız dedikleri insanlar şirketin dışında. Bu nasıl bir ikiyüzlülüktür. Deneyimli bir hâkim Pegasus ’un tepesindekilere iyi bir yönetim dersi vereceği mutlaktır. Benzerine şahit olmuştuk. Dinleyici olarak mahkemeyi izleyenler bana sorarsanız çok eğlenmişlerdi. Şirketin avukatlarımı? Mosmor dinlediler.

ŞİRKETTE SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN.

Ben tepe yöneticilerin bu konudaki uygulamalarına oldum olası şaşırırım. Çalışanı sendika üyesi olmaktan vazgeçirmek için, yöneticilerin onları muhatap almaması mı gerek. Şahsi eşyalarını bir Fortlift’ le göndererek gururları ile oynamak mı gerek. 02.00 -12.00 vardiyası ihdas edip onları daha zor şartlarda çalışmaya itip mobbing uygulamalarını artırıp, şirketle mevcut bağlarını kopartmak mı gerek? Mensubiyet duygusunu sıfırlayarak mı olacak bu iş? Şaşırtıcı. Çalışanların sendika korumasına gerek duymamaları böyle mi sağlanır? Evet, Pegasus maalesef bunları yaptı. Ve de yapıyor.

HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLACAĞINA İŞVEREN DEĞİL ÇALIŞAN KARAR VERİR.

Çok iyi hatırlıyorum. Bir siyasimiz seçim öncesi çalışanların sendikaya üye olmaları konusundan bahsederken             “ artık işçi kardeşlerimiz isterse 2 sendikaya bile üye olabilirler” demişti. Siyaseten sözlenmiş bir söz bir vaat diye düşünmüştük. Nitekim öyleymiş. Şimdi baştalar. O sözü hatırlayan kimse yok.  Ülkemizde İki sendikaya üyelik nasıl olur bilemem ama şimdilerde birine üye olanı bile işten kovuyorlar. Şimdi Sendikalı çalışan adedine bir bakın. 2022’ de ne kadar d? Şimdi o rakam nerelerde?

Bay Nane’ ye öncelikle hatırlatmak isterim ki Pandemi döneminde çalışanların sorunlarının arttığını belirterek Pegasus ‘ta çoğunluğu elde etmek için çalışmalarına hız veren DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına uygun olarak kurulmuş ve faaliyet gösteren bir sendikadır. Bu sendikaya üye olmak ( + ) bir suç işlemek değildir. Dolayısı ile İnsan Kaynakları Ünitenizdeki çalışanları bu konuda uyarmanız gereklidir. “ Neden o Sendikayı Seçtiler ki“ vb. sözlerle öküz altında buzağı aramak veya insanların düşüncelerini başka noktalara çekmeğe uğraşmak doğru bir yaklaşım değil. Aynı zamanda da çirkin. .İfade Genel Müdürün, Bay Nane’nin olmayabilir. . Ancak bu kritik durumda personele muhatap olan yetkililerin yaptıkları her türlü işleminin / konuşmanın sorumlusu zımnen Genel Müdürdür. Yani sizsiniz.

Yukarıdaki tablo iş akitleri feshedilen çalışanlarla ilgili bilgileri havidir. Tablonun isim ve Soyadı kolonu personelin izni alınmamış olduğu için tarafımca kaldırılmıştır. Mavi zeminli kolon personelin işe girdiği tarihten bu yana aldıkları disiplin cezalarını göstermektedir. Bir personel ise tıraş olmadan geç gelmiş olması nedeni ile uyarı cezası almış olup 18 personelin hiçbir cezası bulunmamaktadır. Sarı zemin üzerinde yazılı tarihler çalışanların işten çıkartıldıkları ay ve günü göstermektedir. Yeşil zemin üzerindeki tarihler ise çalışanların sendikaya üye oldukları tarihlerdir.

EĞER İLGİLENEN VARSA, KANUN NE DİYOR?

Pegasus cephesinde kanunun ne dediğine aldıran pek yok gibi. Kanunun 19. maddesine göre, işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde yazılı olarak belirtmek zorundadır. Ayrıca hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemeyecektir” diyor mevzuat.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 7.04.2005 tarihli, 2005/10261 Esas ve 2005/14718 Karar Sayılı diğer bir kararında da, bu ölçütler sayılmış ve işverenin fesih bildirimini işçiye yazılı olarak yapması ve fesih sebebini kesin ve açık bir şekilde belirtmek zorunda olduğu belirtilmektedir. Çalışan, hakkındaki iddialara karşıda savunmasının alınmadan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçinin davranışı veya verimliliği ile ilgili nedenle feshedilemeyeceği belirtilmiştir. 

Ayrıca, performans düşüklüğü nedeniyle yapılacak iş sözleşmesi fesihlerinde, feshin son çare olduğu ilkesinin her zaman göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunun için işçinin savunması alınmalı, gerekirse işçinin çalışma yeri değiştirilmeli, kendisine yaptığı işle ilgili eğitim verilmemiş ise eğitim verilmeli, yapılan bu işlemlerde somut ve yeterli belgeler oluşturulmalı ve bu eylemlere rağmen sonuç alınamaz ise geçerli nedenle fesih işlemi gerçekleştirilmelidir. Gerisi lafı güzaftır.

GÜLER MİSİNİZ, AĞLAR MISINIZ?

Evet, SGK’ dan bir mesaj gelir. Mesajda “ 4-a kapsamındaki sigortalılığınız 04 belirsiz sureli is sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi nedeniyle, 02.07.2021 tarihli isten ayrılış bildiriminiz işveren tarafından yapılmıştır. Sağlıklı ve güvenli günler dileriz. b001” Evet işverenin çalışanlar için reva gördüğü bu yapay, suni ve uydurma işten çıkartma nedenine rağmen bu bildirim mesajı ile işten atılanlara güvenli günler dileyen bir Sosyal Güvenlik Kurumumuz var. Evet; sizi işsizlik gibi karanlık ve güvensiz bir ortama itiyoruz ama size yine de sizlere güvenli günler diliyoruz diyor Sosyal Güvenlik kurumumuz. Komik değil mi?

12,5 SATIRLIK PEGASUS BİLDİRİMİNDE KAVRAM KARGAŞASI

Pegasus’ un işten uzaklaştırdığı çalışanlarına gönderdiği noter tasdikli bildirim yukarıda. Kırmızı ile çerçevelenmiş paragrafta çalışanların performanslarının işin gerekliliklerini yerine getirmek açısından yetersiz olduğu ve bu durumun süreklilik arz ettiği belirtiliyor.

Bir altta Yeşil renk ile çerçevelenmiş paragrafta ise söz konusu personel için şirket nezdinde başka bir pozisyon arandığı ve bulunamadığından ötürü iş akitlerinin falan kanunun filan maddesine göre   (verimsizlik )  performans yetersizliği nedeni ile feshedildiği ifade ediliyor.

Hangisi yalan? Personelin performans yetersizliği mi? Yoksa bu çalışanlar için iyi niyetle başka görevlendirme noktaları arandığı ve bulunamadığı mı? Personelin verimi düşükse ve de bu durum süreklilik arz ediyorsa neden aynı çatı altında bu şahıslar için başka görev aranır ki? Mantık bunu kabul eder mi? Atarsın gider. Noter tasdikli bildirimde personelin iş akdinin geçerli nedenlerle feshedildiği belirtiliyor. Oysaki SGK’ nın bu çalışanlara gönderdiği bildirim mesajında yukarıda da ifade edildiği üzere  “ 4-a kapsamındaki sigortalılığınız 04 belirsiz sureli is sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi nedeniyle......... Nane beyin vekilleri geçerli nedenle diyor,  SGK haklı sebep bildirilmeden. Hangisi doğru?

TAZMİNATLARIN ÖDENECEĞİ BU YAZIDA NEDEN BELİRTİLMİYOR? BU KONUDA KİMSE KONUŞMUYOR.

KOD 4 ve madde 18’ e istinaden iş akdi feshedilen personele kıdem ve ihbar tazminatı ile isin parası vb. sosyal haklarının defaten ödenmesinin gerektiği kanun hükmü.  Buna rağmen Pegasus bu konuda ağzını açmıyor. Tazminatlarınız 15 gün içinde ödenecektir diye bir duyuru yapsalar amenna.

Pegasus ’ta halen sendika üyesi olan çalışanlar var. Onlara “ dikkatli olun sizi de bu şekilde tazminatınızı ödemeden atarız diye sanal bir mektup göndermek için mi bu çalışanların haklarının ödeneceğine ilişkin bilgi verilmiyor. Evet, amaç Sendikaya üye olanlar hiç bir hakları ödenmeden şirkette uzaklaştırılabiliyormuş korkusunu genele yaymak. Basit bir düşünce ama böyle. Bilgi boşluğu içindeki insanların söylenenlere kolay inanacakları bir gerçek

Konu bir şekilde hukuka intikal ettirilecek. Her ne kadar İş davaları ile ilgili hususların kanunda belirlenen kısa sürede sonlandırılması esas ise de iki, üç senede sonlanan davaları yaşayanlar hayli fazla. Başka bir deyişle bu işin sonlanması zaman alacak.  Bu uygulamaya evet diyenler, onaylayanlar ve imzalayanlar bu kişilerin, aile ve çocuklarının çekecekleri sıkıntının müsebbibidirler. Başta Bay Nane tabii ki. Bu nedenle resmin altına “ Niyetinin Kaderiniz olsun “ tarzındaki söylemi koydum. İyi ise iyi, kötü ise kötü.

BU ÇİRKİNLİĞİ UNUTTURMAMAK GEREK.

Maalesef özel bir durumum nedeni ile konuyu daha detaylı inceleme imkânım olmadı. Bu konuda tıpkı THY tarafından işten atılan 305 ve 211’leri gibi kamuoyuna unutturulmaması ve kamuoyu nezdinde her an canlı tutulması gereken bir konu. Bunun için işten uzaklaştırılan arkadaşlarımızla görüşüp daha net bilgiler alacak ve sizlere tekrar tekrar sesleneceğim. Belki siz okumaktan bıkacaksınız. Ama ben yazmaktan yorulmayacağım. Ta ki mahkemeler sonuçlanana dek. İnşallah buna gerek kalmaz. İşsizliğin bu denli yoğun olduğu bu devirde arkadaşlarımıza tazminat değil, işlerini geri kazanmayı tercih edeceklerdir. Keşke onları hukuki açıdan da destekleyecek bir kariyere sahip olsaydım.

THY& PEGASUS: Çalışanı İşe Almak gibi İşten Çıkartmak da Profesyonellik ister

Yorumlar Tüm Yorumlar (69)

İşten çıkarılan bir personel ~ 3 yıl önce
Çetin bey bizler bu dönemde sendikaya üye olarak şirketimize ihanet ettirilmiş gibi gözüktük.. arkadaşlarımız bizi görünce yanımıza gelip selam veremedi korkudan.. Kendilerinin uyguladıgı politikalar ne yazık ki yanlıştır.. En iyi personellerini sadece sendika haklarını kullandıgı için içten cıkardılar.. kaldı ki bizler sadece sendikaya üye olduk iş yerinde her hangibi bir iş durdurma yada toplu rapor bunları yapmadık.. cunku bizim istediğimiz sadece insancıl daha haklarını alan insanlardan olmaktı... yazılarınızı okurken Birilerinin yanımızda oldugunu görmek yıllarca anlaşılmamış bir şirkette sizlerin bizlere destekler vermesi bizi cok mutlu edyor.. Kaleminize sağlık ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Darısı ~ 3 yıl önce
Corendonun başına. Eğitim ucuz işsiz dolu. Kışın işten çıkarız yazın geri alırız....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İŞTE SEN... ~ 3 yıl önce
ÖNCE 1,5 SATIRI DÜZGÜN VE ANLAŞILABİLİR ŞEKİLDE YAZIN. TACİZ VE RİYA ODAKLI LAFAZAN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Artık Eski MH memur ~ 3 yıl önce
Çetin kaleminize, yüreğinize sağlık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim bu yazı için. Evet işten atılan misafir hizmetleri memuru olarak sesleniyorum. Pegasus yönetimi bizim üzerimizden tüm çalışanları korkutmaya çalıştı ama hesap edemedikleri bir çok denklemin içinde sıkışıp kaldı diyebiliriz. Bizler anayasal hakkımızı kullanarak sendikalı olmak, sorunlarımızı ozgurce dile getirmek, yaptığımız işe nazaran hak ettiğimiz ücretleri almak, işsizlik tehditlerine maruz kalmamak, ağır iş yükü altında ezilmemek, müdürlerin keyfine göre kariyerimize yön verilmeyecek calisma ortamı için İLLEDE SENDİKA dedik. Alın terimizi döktüğümüz, gece gündüz demeden, bayram - tatil görmeden çalıştığımız, hepimizin emekleriyle buyumesine katkı sağladığınız şirketimizin bize reva gördüğü bu nankörce tutum ancak amatörce bir yönetimin beceriksizliği olduğunu aşikar etmekte. Yıllarca süslü cümleleriyle aile olduğumuzu söyleyen yöneticilerimizin hepimizin hakkıni savunacagini beklerken hepsi adeta kuyruklarını kistirip bir köşeye çekilmeleri ise olayın ayrı bir hazin tarafı. Çetin bey, HAK VERİLMEZ ALİNİR şiariyla çıktığımız bu yolda PEGASUSA SENDİKA GELECEK VE HERKES HAKKİNİ ALACAK. Çalışan arkadaşlara tavsiyem ; ZAFER ANCAK İNANANLARİN VE KORKMAYANLARİNDİR. sendika gelsin sonra ben üye olurum derseniz o gün gelene kadar sizide kapının önüne koyarlar haberiniz olsun. KENDİNİZE DURUST OLUN ARKADASLAR! HANGİNİZ BU SİRKETTE EMEKLİ OLANA KADAR CALİSABİLİRİM DİYEBİLİYOR. AMA SENDİKAMİZ OLUNCA EMİN OLUN HER BİRİMİZ GELECEGE GUVENLE BAKACAK, KİRA KAPİLARİNDA SURUNMEYECEK, KORKMADAN KREDİYLE EVİNİ, ARABASİNİ ALABİLECEK, İSTEN ATİLİRİM KORKUSUNU YASAMAYACAK, HASTAYİM RAPOR ALİRSAM PRİMİM KESİLİR ENDİŞESİ YASAMAYACAK, ACİMASİZ VARDİYA CALİSMA SAATLERİNE MARUZ KALMAYACAK, FALANCA İSTASYON MUDURUNUN PARMAK SALLAYARAK TEHDİT EDİLMESİNE, HAKARETLER YEMESİNE GEREK KALMAYACAK. KİSACASİ KARDESLERİM İNSAN GİBİ CALİSİP, PASALAR GİBİ YASAMAK İSTİYORSAN SENDİKAYA HEMEN UYE OLACAKSİN O KADAR. GERİSİ MUTLU YARİNLAR. UNUTMAYİN KİMSE SİZE ALTİN TEPSİDE BUNLARİ VERMEZ. HAK VERİLMEZ ALİNİR DOSTLARİM!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acaba ~ 3 yıl önce
çelebi'den ayrıldıktan sonra pegasus'un yer hostesi kalitesi çok düşmüştü. yolcularda bunun farkında. acaba havaş,çelebi ya da ISG yi tekrar deneseler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heje ~ 3 yıl önce
Sen bide tgs gör
Sultan Süleyman. ~ 3 yıl önce
Mehmet efendi de Ali efendide o toprağın altına birgün nasilsa girecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekçi ~ 3 yıl önce
Hakkım asla helal değil.
Zaten ~ 3 yıl önce
Tüm hesaplar öteki dünyaya bırakıldığı için, Müslüman topraklarda insanlar halklarını asla bu dünya üzerinde alamazlar
ERDAL KOPAL ~ 3 yıl önce
Başta ÇETİN ÖZBEY'ye bu objektif duyarlı yazısısında dolayı teşekkürler. Pegasus'un Anayasal hak olan sendikaya üye olma hakkını modern, medeni ilişkiler içerisinde saygı duyması gerekirken bakın, görün ve tanık olunki neler yapıyor ! 1.Dişiyle tırnağıyla emek verdiği mesleğinden,işinden hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden KADIN KAPTANIMIZ TÜLİN KARABUDAK işterine dahi alınmayarak işten atıldı. 2.Kaptanlarıza istifa baskısı yapılıyor ve Tip egitim ücretleri vb.İstifa etmezlerse kesilecegi tehdidi yapılıyor. 3.Durdurak demeden uçan fedakar kabin ekipleri bir mesajla işten atıldığı öğreniyor. 4.Uzun süre ücretsiz izinde 1400tl'ye mahkum edilip bekletildikten sonra yine bir telefonla işten atıldıgını ögreniyorlar. 5.Yaz,kış demeden, uçak kazalarında ilk müdahaleyi yapan ödül alan, plaket alanlar performans gerekçesiyle işten çıkartıldığını telefon mesajı ile öğreniyorlar. PEGASUS ÇALIŞANLARI tamda bu nedenlerle ancak yasal,anayasal hakkı olan sendika ile ama MÜCADELECİ BİR SENDİKA,DİSK/NAKLİYAT -İŞ SENDİKASI ile KURUMSAL,GÜVENCELİ,KALICI SENDİKAL BİR YAPIYLA ÇALIŞACAK. Nakliyat-İş Sendikası olarak yetkili oldugumuz işletmelerde tüm süreçlere verimli ve işbarışı içerisinde bir çalışma ortamının sağlanmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Sendikalaşma ile birlikte çalışanın ekonomik kazanımları ve çalışma koşullarının iyileşmesi daha mutlu,huzurlu ve aidiyet duygusu ile çalışmasına katkı sağlıyor. DİSK NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI HAVACILIK ÇALIŞANLARININ GÜVEN DUYDUGU,YANINDA GÖRDÜĞÜ,MÜCADELECİ İYİ BİR ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEK. SELAMLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nakliyat iş ~ 3 yıl önce
Nakliyat iş pegasustaki üye sayısını( manipülasyon olmadan) sürekli açıklamalı ki insanlar heyecanını yitirmeden yeni üyeler edindirmek için uğraşsın. Böyle bir strateji gereken sayıya ulaşmayı hızlandıracaktır.
Dayın nerde dayın ~ 3 yıl önce
Bu işlerde dayın yoksa geç kardeşim eninde sonunda en küçük şeyde astala vista bayb yani hele asker değilsen geçmiş olsun...
Pilot da Atıldı ~ 3 yıl önce
Kaptan Pilotu da sorgusuz sualsiz işten çıkardılar, şirket tabletini ve kartlarını iade etmek için şirkete gelen pilotu içeri almayıp devir teslimi yakındaki bir kafede yaptılar. Sözün bittiği yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Normal ~ 3 yıl önce
Bu ulkede bunlar cok normal seyler. Cunku hak ve adalet aramak bir suc. Bizlerin toplum Olarak en buyuk eksikligi maalesef birlik beraberlik ozelligimizin olmamasi. Herkes kraldan fazla kralci. Isci ama bana kimse dokunmasin da mesai arkadasima ne olursa olsun kafasinda. Iscinin isciyi dudukledigi bir ulkeden hicbir halt maalesef olmadi olmayacak da.
Pgs Kokpit ~ 3 yıl önce
İşten çıkatılanlar arasında uçucu personeller var. Hiç birine SEBEP DAHİ GÖSTERİLMEDİ. Hemen hemen hepsi şirkette 5 seneden eski ve sorunsuzz pilotlar. Kokpitte çıkartılan pilotların suçsuz yere çıkarıldıkları biliniyor ve pilotlar arasında büyük huzursuzluk var. Pegasus'u kötü günler bekliyor, prestij kaybetmeye devam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin Bey ve AirportHaber den rica ~ 3 yıl önce
Kokpit ekipleri ile ilgili bir yazı yazmanızı rica ediyoruz. Nasıl mobbing e uğradılar. baskı altonda , sebepsiz şekilde nasıl işten ve işyerinden uzaklaştırıldılar ? nasıl hakaret edildi nasıl tehdit edildiler ? Bu baskı tehdit ve mobbing ortamında kaç tanesi istifa ettirildi etmeyenlere neler oldu? Pegasus yapmış olduğu kazaları neden yaptı? Şirkette kim kimin nesi oluyor ? Sorumlular terfi alırken masumlar nasıl işten çıkartıldı? Lütfen bunu yazın yer yerinden oynasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY..VE ~ 3 yıl önce
TABİİ Kİ. MEMNUNİYETLE. ANCAK YERİ YERİNDEN OYNATACAK BİR YAZI YAZABİLMEK İÇİN DETAYLARI BİLMENİZ GEREK. EĞER DESTEĞİNİZ OLURSA SİVİL HAVACILIĞIN HER TÜRLÜ SORUNUNU DİLE GETİRMEKTEN MUTLU OLURUM. LÜTFEN BENİ ARAYIN KONUŞALIM. (05322831823) BU ARADA YAZ DİYENLERİN BAZILARINA ARAYIN DEDİMSE DE SONRADAN SES ÇIKMADI. NETİCETEN BEN AMADEYİM.
İşde sen busun ~ 3 yıl önce
Kendi kendinin basiretsiz liginin tapusudur şu yukarıdaki ifadeler. Yazan konu neyse farketmez mağdur. Nemalanman sen utanmadan tlf nosunu yazmışsın.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000