19 Aralık 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Sıkıntı yok gardaş, gerçekler var :) Siyasi sebeplerle şişirilmiş olan THY sadece olması gereken kapasitesine geri dönüyor olay sadece budur. Elbette uçaklar inecek, personel çıkartılacak v.s. az önce IST-JFK-IST 2 kişi gidiş dönüş bilet aldım. KLM den 880$ aldığım biletin aynı karşılığı THY de 1300$. Neden THY yi tercih edeyim hele birisi söylesin ? THY siyasi parametreler açısından görevini tamamlamıştır, fazla uçaklar satılır fazla ekipler işten çıkartılır THY de olması gerektiği hacim ve potansiyele geri döner, bişi olmaz. Allah devlete, Millete, Milletin başındaki hükümete ve en önemlisi Tayyip reise zeval vermesin gerisi gelir geçer. Pilotlarda az yiyiversin bişi olmaz, memlekette harp var darp var teror var neyin peşindesiniz ?
  • Bu siteye yazan bazı bencil ruhlar var. Birileri atılsa da bunları yer açılsa. O bencillikleri yok mu onları zaten işsiz sınıfına sokmuş. Her türlü pis lafı ağızlarına alıp buradan asıp kesiyorlar. Gerçek hayatta asla bunları göremezsin. Gerçek hayatta bu yazdıklarını söyleseler insan diye muhatap alınmayacaklarını biliyorlar. Bu ikiyüzlü arkadaşlar birilerinin ekmeğine oynamak yerine kendilerini geliştirsinler bence.
  • THY başlı başına Ülkenin en büyük gururlarından biri ,hemen hemen herkesin çalışmak istediği imkanları güzel olan bir kurum ama son yıllarda torpillilerin uçmaya heves etmesinden ve yine torpilli yöneticilerin idareyi ele almalarından ( belli nasıl aldıkları durum ortada ) iş bileni yok emekliliğin geldi , yok gözünün üstünde kaşın var vs saçma sapan sebeplerden atmaları ( neymiş gençleşme kadrolaşma değil ) yüksek yönetici maaşları beleş araba daha dolu örnek ,bir tarafta da 1350 tl ye her işi yaptırdıkları taşeron elemanların ahı ondan sonra batıyoruz, yapın doğru dürüst bir anket atılma korkunuz var mı diye görün sonucu ama nerede o cesaret yazık güzelim kurumun geldiği hale bak ALLAH yardımcın olsun BİLAL BEY kotil ve topçu zihniyetinin eseri
  • Thy de kriz olduguna inanmiyorum Protokol icin yeni airbus ucagi satinaldi Thy buyuk sirket Arkasinda TC var
  • Dilenmek ne demek,karsiliksiz bir sey istemek para,yiyecek,giyecek vs istemek demek.THY ne yapiyor binlerce insanin ekmek yemesine vesile olan buyuk bir sirket ve zor gunlerden gecilen bu zamanda tedarikcilerinden indirim talep etmesi kadar dogal ne olabilir,Siz bir alisveris yaptiginizda imkan dahilinde onu daha uyguna almak icin pazarlik veya indirim talebi yapmiyor musunuz,sektorde belli bir bilinirliligi olan airporthabere yakismadi yazdiklariniz,teessuf ederim.
  • Öyle bile olsa şık bir haber olmamış. Bahse konu olan milli hava yolu şirketimiz Türk Hava Yolları! Burada kalem sanki silah gibi kullanılmış, oysa biraz daha akli selim, centilmen, toleranslı ve hoşgörülü olunabilir. Bu tip haberlerde eleştiriler incitici olmadan, diplomatik bir dille ve nükte ile de verilebilir. 1970 TBMM'sinde milletin vekillerinin kürsü hitabetleri incelendiğinde ne denilmek istendiği daha iyi anlaşılacaktır. Nezaketi elden bıraktığımızda aynı durumun kendimize de yapılabileceğini unutmamalıyız. Saygılarımla,
  • Baştan aşağıya heryerde problem var şirkette bunları çözmek için önce aile olmak lazım THY ve bağlı şirketlerinde bağlılık yok. Yöneticilerin büyük çoğunluğu sadece alttaki personeli huzursuz etmek için varlar. Problemleri göstermemek için direniyorlar. Sürekli yanlışların üzerini kapatıp duruyorlar. Kendilerini kurtarmak içün verdikleri savaşta şirket ve çalışanlar zarar görüyor huzursuz oluyor. Ne hikmetse kimse el atmıyor.
  • Ali bey, siz muhalefet misiniz? Ne demek dileniyor. Ticari havacılığın nasıl işlediğini bilmediğiniz anlaşılıyor. Her hava yolu, her dönemde, her istasyonda aldığı her hizmetin fiyatının düşürülmesi için pazarlık yapar. Bununla ilgili kalın dosyalar, karşılaştırmalar, analizler yapılır. Rakip firmaları, alternatif meydan ve firmaları, değişen frekansları, alınacak hizmetin kalitesini, uçağın tipini, hizmetin süresini, şeklini her şeyi masaya yatırıp ücreti lehine çevirmek, kaliteyi de artırmak ister. Karşı tarafta tersini almaya gayret eder. Bunun için müdürlükler ve uzmanlıklar vardır. Sizin bu lafınız bu gayretlere ve emeğe saygısızlıktır. Evet Ali bey, THY dileniyor. Sizde çok mutlu olun. THY batsın da bizde otobüslerle seyahat edelim. Nedir bu aklımız gidiyor her uçağa bindiğimizde. Ayağımız böylece yerde kalır. Amerika'ya da artık Bering boğazından geçerek gideriz, kara yoluyla. Gerçi orada köprü varsa. Yoksa herhalde kayığa falan binersiniz. Siz ne de olsa köprüye de karşıydınız.
  • Türk Lirası nı korumak için seferberlik ilan ettik. DHMI Türk şirketlerine bile dış hatta giden/gelen seferlere Euro cinsinden tahakkuk etmeye devam ediyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
  • thy yi batman sonrası joker çarptı:) ulen batırıdnız gül gibi şireketi!!

THY indirim dileniyor...

Ekonomik koşullar havacılık sektörünün ayakta kalmasını zorlaştırırken, bu zor dönemi en az zararla kapatmanın yolu aranıyor. "Büyük başın büyük derdi olur" hesabı THY bu anlamda en zor süreci yaşayan havayolu olarak öne çıkıyor.

Daha önce de yazmıştım. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu. Geçmişte de Kıbrıs Türk Hava Yolları enkazı Bilal Ekşi'ye yamanmak istenmiş ancak Ekşi, kısa sürede durumu anlayıp geri çekilmişti.

Bu kez geri çekilmesi mümkün değil. Ya THY'yi yeniden rayına oturtacak ya da Türkiye şartlarının Türk Hava Yolları'nın sırtına bindirdiği ağır ekonomik koşullarının günah keçisi genel müdürü olarak anılacak.

Bilal Ekşi, THY'yi nefes alır hale getirmek için mevcut tedbirlerin yanı sıra işletmesel gider kalemlerinden olan DHMİ ve havalimanı işletmecileri nezdinde indirim talep ederek giderlerden kazanma yolunu deniyor.

DHMİ ücret tarifesini yayınlayarak bir nebze de olsa THY ve havacılık işletmelerine can suyu vermiş oldu.

Ancak THY için bu yeterli değil. THY'nin çok daha büyük tasarruf etmesi gerek.

DHMİ'ye yapılan taleplerin ardından havalimanı işletmecilerinin de kapısı çalındı. Malum, havalimanı işetmecilerinin en büyük müşterisi de THY. Bu bağlamda THY'nin yazdığı indirim talepleri yazısında özellikle terör hadiselerine ve darbe girişimine dem vurularak havacılık sektörünün olumsuz yönde etkilediği vurgulanarak durum tespiti yapılıyor.

THY'nin indirim yazısında döviz kurundaki artışların da kuruma zarar verdiği ifade ediliyor.

THY'nin havalimanı işletmecilerinden talepleri, yolcu hizmet ücreti, körük, köprü ve diğer giderler olarak sıralanıyor.

Köprü, elektrik ve PCA ücretlerinde yüzde 20, dış hat ve iç hat yolcu hizmet ücretlerinde indirim yapılması (talep edilen rakamlar bizde saklı), kira ücretlerinde yüzde 20 indirim, CIP hizmet ücretlerinde de indirim isteniyor.

THY'nin talepleri karşılanabilecek talep gibi görünmüyor. Terör eylemleri, darbe kalkışması ve diğer ekonomik krizlerden havayolu şirketleri etkilendiği gibi havalimanı işletmecileri de etkileniyor.

Keza havalimanı işletmecilerinin THY lehinde pozitif bir ayrımcılık yapması halinde diğer havayolu şirketlerinden de aynı şekilde talep geleceğini görmek için kahin olmaya gerek yok.

THY'nin en büyük zararı yakıt alımlarından yaşadığını görmek gerek. Bildiğim kadarı ile alınan yakıt için dolar kuru sabitlendi. Oysa yakıt fiyatları 32 dolarlara kadar düştü. İşte THY'nin en büyük kayıplarından biri de buradan oluştu. THY, dolar kurunu sabitleme konusunu yeniden günün koşullarına göre düzenleme yapması gerekir.

THY, kendimi kurtarayım derken havalimanı işletmecilerini ve diğer havayolu şirketleri ile birlikte havacılık işletmelerini de düşünmek zorunda.

- DHMİ tarihi adım attı -

Funda Ocak DHMİ Genel Müdürü olarak görev geldiği sıralarda şu sözleri söylemişti; "Sorunları paydaşlarımızla konuşarak çözeceğiz". Bu sözleri söylemesinin ardından çok geçmeden söylediklerinin sözden ibaret olmadığını gösterdi.

Sadece havacılığın değil ülkemizin de zor dönemden geçtiği süreçte DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, havacılığa can suyu verecek bir adım attı.

DHMİ aldığı karar ile kira artışı yapmadı, konma/konaklama bedellerinde indirime gitti. Yaklaşma ücretleri dahil indirime gitti.

Düşünebiliyor musunuz DHMİ kira artışlarında yüzde 50 zam yapması gerekirken ve bu artışlar sözleşmelerde açık şekilde yazmasına rağmen bu hakkından feragat etti.

İşte ben buna sorumluluk alma, sektörü düşünme, Türkiye'yi düşünme, gelir kaybını göze alarak milli duruş derim.

Funda Ocak, yukarıda saydıklarım haricinde havalimanı işletmecilerine de kolaylık sağladı. Havalimanı işletmetcilerinin kira ödemelerini de 2019 yılına öteledi. Bu bile büyük bir risk almadır.

Havacılığın ayakta kalması DHMİ'nin olmazsa olmazıdır. Bu düşüncelerle atılan adımlar da takdire şayandır.

Bir yazımda Funda Ocak için "Zor kadın" tabiri kullanmıştım. Türkiye'nin zor döneminde elini taşın altına koyma iradesini göstermek her babayiğidin harcı değildir. Bu dönemde Funda Ocak için "Heykeli dikilecek kadın" ifadesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Son söz olarak, DHMİ iradesini gösterdi. SHGM'den de aynı duyarlılığı bekliyoruz.

THY indirim dileniyor...

Yorumlar Tüm Yorumlar (51)

Sıkıntı yok ~ 7 yıl önce
Sıkıntı yok gardaş, gerçekler var :) Siyasi sebeplerle şişirilmiş olan THY sadece olması gereken kapasitesine geri dönüyor olay sadece budur. Elbette uçaklar inecek, personel çıkartılacak v.s. az önce IST-JFK-IST 2 kişi gidiş dönüş bilet aldım. KLM den 880$ aldığım biletin aynı karşılığı THY de 1300$. Neden THY yi tercih edeyim hele birisi söylesin ? THY siyasi parametreler açısından görevini tamamlamıştır, fazla uçaklar satılır fazla ekipler işten çıkartılır THY de olması gerektiği hacim ve potansiyele geri döner, bişi olmaz. Allah devlete, Millete, Milletin başındaki hükümete ve en önemlisi Tayyip reise zeval vermesin gerisi gelir geçer. Pilotlarda az yiyiversin bişi olmaz, memlekette harp var darp var teror var neyin peşindesiniz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bazı benciller ~ 7 yıl önce
Bu siteye yazan bazı bencil ruhlar var. Birileri atılsa da bunları yer açılsa. O bencillikleri yok mu onları zaten işsiz sınıfına sokmuş. Her türlü pis lafı ağızlarına alıp buradan asıp kesiyorlar. Gerçek hayatta asla bunları göremezsin. Gerçek hayatta bu yazdıklarını söyleseler insan diye muhatap alınmayacaklarını biliyorlar. Bu ikiyüzlü arkadaşlar birilerinin ekmeğine oynamak yerine kendilerini geliştirsinler bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçan torpil ~ 7 yıl önce
THY başlı başına Ülkenin en büyük gururlarından biri ,hemen hemen herkesin çalışmak istediği imkanları güzel olan bir kurum ama son yıllarda torpillilerin uçmaya heves etmesinden ve yine torpilli yöneticilerin idareyi ele almalarından ( belli nasıl aldıkları durum ortada ) iş bileni yok emekliliğin geldi , yok gözünün üstünde kaşın var vs saçma sapan sebeplerden atmaları ( neymiş gençleşme kadrolaşma değil ) yüksek yönetici maaşları beleş araba daha dolu örnek ,bir tarafta da 1350 tl ye her işi yaptırdıkları taşeron elemanların ahı ondan sonra batıyoruz, yapın doğru dürüst bir anket atılma korkunuz var mı diye görün sonucu ama nerede o cesaret yazık güzelim kurumun geldiği hale bak ALLAH yardımcın olsun BİLAL BEY kotil ve topçu zihniyetinin eseri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni Ucak Alimi ~ 7 yıl önce
Thy de kriz olduguna inanmiyorum Protokol icin yeni airbus ucagi satinaldi Thy buyuk sirket Arkasinda TC var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
indirim gunah mi ~ 7 yıl önce
Dilenmek ne demek,karsiliksiz bir sey istemek para,yiyecek,giyecek vs istemek demek.THY ne yapiyor binlerce insanin ekmek yemesine vesile olan buyuk bir sirket ve zor gunlerden gecilen bu zamanda tedarikcilerinden indirim talep etmesi kadar dogal ne olabilir,Siz bir alisveris yaptiginizda imkan dahilinde onu daha uyguna almak icin pazarlik veya indirim talebi yapmiyor musunuz,sektorde belli bir bilinirliligi olan airporthabere yakismadi yazdiklariniz,teessuf ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şık Değil ~ 7 yıl önce
Öyle bile olsa şık bir haber olmamış. Bahse konu olan milli hava yolu şirketimiz Türk Hava Yolları! Burada kalem sanki silah gibi kullanılmış, oysa biraz daha akli selim, centilmen, toleranslı ve hoşgörülü olunabilir. Bu tip haberlerde eleştiriler incitici olmadan, diplomatik bir dille ve nükte ile de verilebilir. 1970 TBMM'sinde milletin vekillerinin kürsü hitabetleri incelendiğinde ne denilmek istendiği daha iyi anlaşılacaktır. Nezaketi elden bıraktığımızda aynı durumun kendimize de yapılabileceğini unutmamalıyız. Saygılarımla,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sıkıntı büyük ~ 7 yıl önce
Baştan aşağıya heryerde problem var şirkette bunları çözmek için önce aile olmak lazım THY ve bağlı şirketlerinde bağlılık yok. Yöneticilerin büyük çoğunluğu sadece alttaki personeli huzursuz etmek için varlar. Problemleri göstermemek için direniyorlar. Sürekli yanlışların üzerini kapatıp duruyorlar. Kendilerini kurtarmak içün verdikleri savaşta şirket ve çalışanlar zarar görüyor huzursuz oluyor. Ne hikmetse kimse el atmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başlık ~ 7 yıl önce
Ali bey, siz muhalefet misiniz? Ne demek dileniyor. Ticari havacılığın nasıl işlediğini bilmediğiniz anlaşılıyor. Her hava yolu, her dönemde, her istasyonda aldığı her hizmetin fiyatının düşürülmesi için pazarlık yapar. Bununla ilgili kalın dosyalar, karşılaştırmalar, analizler yapılır. Rakip firmaları, alternatif meydan ve firmaları, değişen frekansları, alınacak hizmetin kalitesini, uçağın tipini, hizmetin süresini, şeklini her şeyi masaya yatırıp ücreti lehine çevirmek, kaliteyi de artırmak ister. Karşı tarafta tersini almaya gayret eder. Bunun için müdürlükler ve uzmanlıklar vardır. Sizin bu lafınız bu gayretlere ve emeğe saygısızlıktır. Evet Ali bey, THY dileniyor. Sizde çok mutlu olun. THY batsın da bizde otobüslerle seyahat edelim. Nedir bu aklımız gidiyor her uçağa bindiğimizde. Ayağımız böylece yerde kalır. Amerika'ya da artık Bering boğazından geçerek gideriz, kara yoluyla. Gerçi orada köprü varsa. Yoksa herhalde kayığa falan binersiniz. Siz ne de olsa köprüye de karşıydınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Lirası ~ 7 yıl önce
Türk Lirası nı korumak için seferberlik ilan ettik. DHMI Türk şirketlerine bile dış hatta giden/gelen seferlere Euro cinsinden tahakkuk etmeye devam ediyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
joker ~ 7 yıl önce
thy yi batman sonrası joker çarptı:) ulen batırıdnız gül gibi şireketi!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000