18 Temmuz 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Şüpheli alacaklara Jakarta'yı da ekleyelim.
  • Adı üzerinde şüpheli alacak. Devletin alacaklarını sorgulamak ne zaman TİLKİLİK oldu.Çetin ve Bilal bey bunu konu etmiş. Eğer yazdıkları doğru değil gerçeği yansıtmıyor ise ilgilileri çıkar bir açıklama yapar, gerçekleri söylerler, kapatırlar konuyu, onları rezil ederler olur biter.Bunu NEDEN YAPMIYORLAR? Ayrıca siz neden rahatsız oldunuz?Esas sizin yaptığınız tilkilik değil mi?Çamur at izi kalsın öylemi?
  • Çetin özbey hala tilkilik peşindesin. Şirket ve devlet düşmanı Bilal Yıldız isimli şahsı bu seferde ismini vermeden yazında bir hissedar diye yazmışsın. Bilal buna bozulmuş galiba kendi attığı yorumda şüpheli alacakları kendisinin genel kurulda söylediğini yazmış. link vermiş.Ama gerek yoktu. Yazını da bu şahsın yazdığı o kadar açıkki. Sen parlatmaya devam et, birileri nasılsa çıkar patlatır bu şahsı. 2018 cumhurbaşkanı seçiminde aday olsun diye M.Akşenere imza verdiğinide biliyor herkes. Zekeriya paylaşımlarınıda biliyor. Ülkemizin gözbebeği THY YK Başkanı Sayın Ahmet Bolat buna bir danışmanlık versin hemşerim filan demez, iki dakikada seni bile satar
  • Bir önceki yaziniz ve bu yaziniza yorumlardan ortak cikarimim,sorunun yurtdisina merkez tayinli müdür ve sefler oldugu. Mutlaka iyileri vardir ama geneli kariyer ve pozisyon ugruna her seyi mübah göruyor.5-6 yilligina gitmis biri sadece kendine calisir,nasil olsa gidecek ve daha iyi yere gelmek yada 5-6 sene sonrasi icin hesap yapacak.Bu durum merkez tayinliler oldugu müddetce devam edecek. Elbette ki yönetim yatirimini kontrol altinda tutmak ister bu da dogal,ama merkez tayinlilerin ihtiraslari ugruna sirketi daha cok zarara giriyor. Olan gariban personellere oluyor,hep kesintiler,isten cikarmalar personelin basinda!Kücük tanrilar gibi,sanki Yunan panteonu seyrediyoruz,birbirleriyle kavgalar,cikar ortakliklari,yildirimli savaslar,ayak kaydirmalar,kuyu kazmalar.Olan zavalli personele oluyor.Maliyet heabi, sadece müdürleri sefleri hic karistirmadan, arabalar,yakitlar, telefonlar,evler,maaslar!Sirket mahalli personeline güvenmli, o insanlar orada yasiyor ve 5-6 yil sonra gidici degiller!
  • Thy Teknik'in 2700 taşeron personeli var ve Nisan ayından beri sözleşmesiz çalışıyoruz. Bir yetkili çıkıp bizi bilgilendirmiyor, mail atmıyor, konuşmuyor. 5 Temmuz'da ihale vardı, 3 hafta geçti halen bir şey yok ortada. 2 tane havacılık sitesi var ve onlarca yazar... Biri de oturup "TAŞERON BİLMECESİ" adı altında bir yazı yazmıyor. Ben sade ve sadece kaale alınmak, süreçten, şirketten haber almka istiyorum.
  • THY de temizliğe teftişten başlamak lazım.
  • Evet var. Eğitimi yeterli olmadığı, mesleğe sınavla müfettiş yardımcısı olarak girmediği, Üç yıllık yetişme döneminden sonra Müfettişlik sınavını da başaramadığı halde yandaş kadrosundan müfettiş ünvanı verilen, mürit kılıklı, vasıfsız, bilgisiz, tecrübesiz ve korkak elemanlar gerçek müfettiş değildir.
  • 2014-2015-2016 Moldova eski müdürü Serhat F.. Waıve onayı olmadan mahalli personele telefon talimatıyla 150 kg üzerinde bazı yolcuların defalarca bagaj tasımasına izin vermis diyorlar ? Bunlar kim acaba ? Incelenirse hep aynı isimler cıkabılır mi ? Ayrıca İstasyon Şefine yaptıramayınca mahallı personeli arayıp birilerini defalarca upgrade ettirmiş diyorlar ? Yüzde 50 ikram biletlerini ticari öneme sahip olmayanlara kullandır mış.
  • THY de hakkıyla atanan müdürlerin görev yaptığı yerlerde alacağı genelde kalmaz, çünkü işi biliyorlar. Öyle müdürler varki, atandığı noktanın kapanmasına neden oluyor, ordanda başka yere atanıyor orayıda zarara uğratıyor. Müfettişler gelmeden hazırlayacağı raporlar % 70 belli.
  • Gerçek müfettişler demek istedin herhalde.

THY: HER SENE ARTAN VE TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR. KISACA BATAN PARALAR



Sn Ahmet Bolat’ ın görevinin ilk günlerinde yapmış olduğu açıklamalarda, özellikle personel atamaları konusunda yapmış olduğu performans, ehliyet ve liyakat vurgusunu çok önemli bulduğumuzu belirtmiştik. Ancak ve maalesef bu açıklamanın yapıldığı tarihten günümüze kadar geçen performansına baktığımızda, Bay Bolat’ın başlangıçta gayet net ve samimi olduğuna inandığımız bir üslupla açıkladığı bu niyetini, daha doğrusu kamuoyuna verdiği açık taahhüdünü yerine getirmekten çok uzak durduğunu gördüğümüzü de ifade etmiştik. Biz bu taahhüdünü kendisine sıklıkla hatırlatmaya devam edeceğiz. Şimdi gelelim bu bağlamda ele alacağımız THY nin bilançolarında muhasebeleşen Şüpheli-Değersiz Alacaklar konusuna.

Bir kısmı değersizleşerek şirket alacaklarından silindiği halde yıllar itibarıyla sürekli artan ve milyar TL yi aşan şirket alacaklarının nasıl olup da şüpheli hale geldiği hususu, detaylı incelenmesi gereken bir konu.  Açık kaynaklara yansıdığı kadarıyla hangi ülkelerde hangi paraların battığı, sahtecilik, usulsüzlük, hırsızlık, görevi ihmal gibi sebeplerle hat bazındaki değerlendirmeleri,   bu paraların takip ve tahsili için ne yapıldığı, daha doğrusu yapılmadığı vb. hususlar çok önemli. THY üst yönetiminin bu büyük hâsılat kayıplarını, her havayolu şirketi için söz konusu olan ticari riskin kabul edilebilir bir sonucu şeklinde açıklaması, bazı kalemler için kısmen doğru olmakla birlikte keşke tatminkâr bir açıklama olsaydı.

TAHSİL EDİLEMEYEN ŞİRKET ALACAKLARI NEDEN HER GEÇEN YIL ARTIYOR?

Vergi Usul Kanunun ilgili düzenlemeleri çerçevesinde muhasebeleştirilen ve kamuya açık bilançolarında gösterilen “THY nin şüpheli alacakları” nın ortaya çıkış sebepleri ile yıllar itibarıyla artan toplam tutarlarına ilişkin olarak THY Genel Kurul Toplantılarında, sorulan sorular ve THY üst yönetimince bu konuda yapılan değerlendirmeler malumunuz. Yazı kapsamında bunları tekrar dikkatlerinize sunacağım. Ancak öncesinde, konunun daha iyi anlaşılmasını teminen, Şüpheli Alacak-Değersiz Alacak kavramlarının kısa tanımlarını aktarmakta fayda görmekteyim.

Kanunun ilgili düzenlemelerine göre şüpheli alacak, dava veya icra safhasında bulunan alacaktır. Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsil imkânı kalmayan, değeri sıfıra inen alacaklar ise değersiz alacak olarak değerlendirilmektedir. Bir şirketin icra takibi başlattığı ve dava yoluyla talep ettiği alacaklar kanunda belirtilen usul ve sürelere göre önce şüpheli alacak kodunda muhasebeleştirilmekte, değeri sıfıra indiği zaman, zarar yazılarak silinmektedir.

THY’ DE ŞÜPHELİ ALACAKLAR İLK KEZ 2016 GENEL KURULUNDA KONU EDİLMİŞ.    

THY nin şüpheli alacakları ilk defa 2016 Genel Kurul Toplantısında gündeme getirilmişti. Bir hissedar 2016 yılı Bilançosuna göre 269 milyon TL (76 milyon USD) tutarındaki şüpheli alacakların esaslı sebepleri, hat bazında tutarları,  takip ve tahsili için ne yapıldığı konusunda, dönemin Genel Müdür Yardımcısı ve Teftiş Kurulu Başkanından Genel Kurul iştirakçilerinin aydınlatılmasını talep etmişti. Genel Müdür Mali Yardımcısı tarafından yapılan kısa açıklamayla, 2016 yılında, önceki yıla kıyasla şüpheli alacak tutarında ciddi bir artış olmadığı, bu alacakların hukuki yollardan takip ve tahsili konusunda gerekli işlemlerin başlatılmış olduğu ve devam ettiği şeklinde kısabir bilgilendirme yapılmıştı.

Bu klişe açıklama nedeniyle,  2017 toplantısında bu konuda bir önceki toplantıda açıklayıcı cevap alınamadığı hususu vurgulanarak ve söz konusu rakamın yaklaşık 300 milyon TL ye çıktığı belirtilmiştir. Ayrıca, bu meblağa ilaveten değersizleşen (silinen) şirket alacaklarının toplam tutarları ve sebepleri konusunda genel kurulun bilgilendirilmesi talep edilerek tahsili konusunda şirketin ilgili ünitelerinin sorumluluklarını yerine getirip getirmedikleri suali ilgililere tekrar yöneltilmiş.

Bu defa Genel Müdür Mali Yardımcısı, THY nin 2017 bilançosu ve elde ettiği gelir dikkate alındığında, toplam şüpheli alacak tutarının, çok büyük bir meblağ teşkil etmediğini ifade etmiş. Divan Başkanı İlker AYCI da, 125 ülkede faaliyet gösteren şirketin, gelirlerinin ve dolayısıyla risklerinin arttığına atıf yapmakla birlikte, bu alacakların takip ve tahsilinde hassas davranıldığını açıklamış

HER SENE ARTAN ŞÜPHELİ ALACAKLAR ÖNEMSİZ TUTARLARMIŞ.

Sonraki yıllarda, THY nin şüpheli alacakları 2019 bilançosuna507 milyon TL (85 milyon USD), 2020 bilançosuna725 milyon TL (99 milyon USD), son olarak 2021 yılı bilançosuna da1 milyar 212 milyon TL (91 milyon USD) olarak yansımış. THY Genel Müdür Mali Yardımcısının büyük bir meblağ olmadığını belirttiği rakamlar bunlar.

Salgın hastalık döneminden sonra yeniden geniş bir katılımla yapılan2021 Yılı Genel Kurul Toplantısında, önceki yıllarda yapılan “önemsiz tutar” açıklamasına atıf yapılarak ve söz konusu meblağın mütemadiyen arttığı belirtilerek, 2021 yılı bilançosunda gerçekleşen 1 milyar 212 milyon TL şüpheli alacak tutarının da önemsiz olup olmadığı,aynı Genel Müdür Yardımcısına sorulmuş. Ayrıca, son yıllarda düzenli takip ve tahsil edilmediği için değersizleşen ve silinen Ortaklık alacaklarının toplam tutarının ne kadar olduğu konusunda bilgi talep edilmiş.

 SN. BOLAT’DAN SAĞLAM DESTEK: TENKİTLER POLEMİK AMAÇLI OLMAMALI

Genel Müdür Mali Yardımcısı Genel Kurulda 2017 yılından beri bu konuda yapılan çalışmalar konusunda, bu defa nispeten daha detaylı açıklamalar yapmakla birlikte, 2021 şüpheli alacak tutarını şirket cirosu ile kıyaslayarak cironun sadece binde 8 i oranında olduğunu ifade etmiş. Silinen değersiz alacaklar konusunda ise bir bilgilendirme yapma gereği duymamış. Divan Başkanı Sn. Ahmet Bolat ise, bu konudaki eleştirilerin hakkaniyetli olması ve polemik amaçlı olmaması gerektiğini belirterek bu ve diğer tenkitlere yaklaşımını ve bakış açısını bir anlamda ortaya koymuş ve bu ifade zabta aynen geçirilmiş.  Oysaki soruyu soran katılımcı konu ile ilgili müspet ya da menfi herhangi bir değerlendirme yapmamış. Sadece yıllar itibarıyla meblağın neden arttığını sormuş ve sebepleri konusunda detay bilgi talep etmiş. Buna ilaveten bir de bu güne kadar tahsil edilememiş olması nedeni ile silinmiş olan, vazgeçtiğiniz şirket alacağının toplam tutarı nedir? Sualini yöneltmiş. Ama bu Bay Bolat’a göre polemikyaratmaamaçlı bir soruymuş!

PGS VE THY’NİN ŞÜPHELİ ALACAKLARI.

Önce yukarıda, THY nin toplam cirosunun yüzdesi olarak ifade edilen 1 milyar 212 milyon TL tutarındaki (31 Aralık2021 kuruyla) şüpheli alacak tutarını, Ülkemizin 2. Büyük havayolu şirketi olan Pegasus Hava Taşımacılığı şirketinin rakamlarıyla kıyaslayalım. (Rakamlardaki küsuratlar yuvarlanmıştır)

THY çapındaki yabancı havayolu şirketlerinin 2021 yılı bilançolarına bakılarak yapılan inceleme ve hesaplama da THY yöneticilerinin “önemsiz oran” tanımlamasını haklı çıkarmıyor aslında. Geçen yıl Yunanistan da büyük para batıran Lüfthansa’yı dikkate almazsak, birçok şirket bu konuda THY den daha iyi durumda.  Mesela, söz konusu oran örnekleme yöntemiyle bilançosu incelenen şirketlerden British Airways‘de binde 65, Emirates’de binde 13.

Buraya kadar özellikle vurgulamak istediğim gerçek şudur: Bu ciddi hasılat kayıpları, her havayolu şirketi için söz konusu olan ticari riskin kabul edilebilir bir sonucu olmaktan ziyade, şirket de yıllardır sürdürülen kadrolaşmanın THY bilançolarına zarar olarak yansıyan kaçınılmaz bir sonucu olarak karşımıza çıkmakta ve sürekli büyümektedir.

Meramımı daha açık bir ifadeyle açıklamam gerekirse, gelirinin yüzde sekseninden fazlasını yurt dışı uçuşlarından elde eden THY nin, bu ofislere atadığı müdürleri ile ilgili merkez ünite yöneticilerinin şirket alacaklarının takip ve tahsilindeki duyarsızlıklarının da bir sonucu bu durum..

Bu zafiyetin yıllar içinde nasıl oluştuğu ve şirket alacaklarının neden daha iyi takip edilmediğine ilişkin teknik ve detaylı değerlendirmelerimizi ve hangi hatlarda hangi şirket alacaklarının battığına ilişkin bazı genel bilgileri,medyaya da yansıdığı için örnekler sunarak konuyu daha iyi anlatabileceğimizi düşünüyorum.

STO OFİSİNDE OLANLAR

Örneğin geçen haftaki yazımızda Stockholm Ofisinde meydana geldiği bahsedilen 6 Milyon EUR tutarındaki yolsuzluk, bu tedbirsizliğin ve takipsizliğin bariz bir örneği. Söz konusu şirket kaybının nasıl meydana geldiği, kimlerin kastı ya da ihmaliyle bu zarara sebebiyet verildiği,  oluşan zararın tazmini ve sorumluların cezalandırılması için THY teftiş, malive hukuk birimleri tarafından ne işlem yapıldığı, hangi tedbirlerin alındığı hususları medyada ısrarla  dile getirilmiş bir konu.Buna rağmen THY üst yönetimi tarafından hiç bir açıklama yapılmamış olması şaşırtıcıdır. Elbette THY hissedarları, paralarının kimlere kaptırılmış olduğunu ve neden zamanında takip ve tahsil edilmediğini bilmek isterler.

Bunların dışında bir de işbirliği yapılan acentelere kaptırılan paraların mevcudiyeti de zaman zaman karşımıza çıkan bir konu. Özellikle yolcu satış ağındaki IATA / BSP sisteminin ve CASS sisteminin (kargo)yaygın olmadığı geri kalmış ülkelerde kredili (vadeli) çalışılan Genel Satış Acentelerine kaptırılan paralar var. Airporthaber sitesi gibi açık kaynaklardan öğrendiğimiz, okuduğumuz birçok hadise var. İsteyen bunları internetten araştırabilir.

NAİROBİ’ DEKİ ACENTEYE KAPTIRILAN MEBL

Mesela, yıllar önce Kenya / Nairobi’deki fetöcü acenteye kaptırıldığı çok konuşulan binlerce doların tahsili için ne yapıldı bilmiyoruz .Ama dönemin Nairobi Müdürünün, Sn. Kotil döneminde, adeta ödüllendirilirmişçesine Şikago Müdürlüğü’ne tayin edildiğini, daha sonra 15 Temmuz kalkışmasından sonra şirketten uzaklaştırıldığını biliyoruz.

Benzer şekilde Sudan, Angola, Cezayir, Nijerya vb ülkelerdeki ofislerde, Genel Satış Acentelerine kaptırılan paralar için sorumluluğu açık olan müdürlerin hangisinden hesap soruldu? Ne işlem yapıldı? Alacakların tahsili için ne yapıldı?Bu soruların cevaplarını, kamuoyuna (Hissedarlara)açık ve şeffaf açıklamalar yapılmadığı için bilmiyoruz. Bunların merak edilmesi, sorulması neden yadırganıyor? Her şirkette olur böyle kayıplar diyerek muhasebe kaydından silince, konu kapanmış mı oluyor? Bunu da bilmiyoruz. Bu konuda yapılan eleştiriler hakkaniyetli olmalı ve polemik amaçlı olmamalı vecizesine göre bu kadar alacağın takip ve tahsilini sağlayamamış olmak normal midir? Diye soruyoruz. Veya Sn. YK Başkanı bu konuda sorulacak hangi sorunun, yapılacak hangi değerlendirmenin polemik amaçlı olmadığını düşünür acaba? Bu da cevabını merak ettiğimiz bir soru.

IATA/BSP sistemi de % 100 risksiz bir satış ve tahsilât imkânı sunmuyor elbette. Sisteme dâhil olan binlerce acentenin çeşitli nedenlerle ödemediği meblağların zaman içinde milyon dolarları bulduğu da  bir gerçek. Ama burada da her ofisin yöneticisinin ve muhasebe biriminin dikkatli ve ısrarlı takipleri ile bu kayıpların aza indirgenmesi de tabii ki mümkün. Bu sistemin nasıl çalıştığını bilmeyen liyakatsiz ve tecrübesiz sorumsuz yöneticiler ile böyle bir takibin yapılamayacağı da aşikar.

Kurum ve şirketlerdeki teftiş, kontrol ve denetim ünitelerinin varlık nedenlerinden biri de bu. Özellikle sahtecilik ve yolsuzluklara ilişkin denetimlerin yapılması ve sonrasında gerekli müeyyidelerin tavizsiz uygulanması gerekir ki; sistemde görev yapan yetkililer sorumluluklarının bilincinde hareket etsinler görevlerini savsaklamaları halinde hesap vereceklerinin bilincinde olsunlar, hata yaptıklarında işten atılma ve tazminat ödeme ile karşı karşıya kalacaklarını bilsinler. Sahi, siz son 20 yılda THY’ de görevini ihmal ettiği ya da yolsuzluk yaptığı için görevden alınarak iş sözleşmesi bildirimsiz feshedilen ve hakkında tazminat davası açılan kaç tane yönetici personel duydunuz?

SURİYE, LİBYA, İRAN VB. ÜLKELERDE BATAN PARALAR?

Bir de Müdürlerimizin ve onları kontrolden sorumlu merkez ünitelerin görevlerini ihmal etmeleri nedeniyle, zamanında tedbir alınmadığı için tahsil edilemeyen ve takibinde zafiyete düşülen, daha sonra ilgili ülkelerde çıkan savaş bahanesiyle tahsili imkânsızlaşan ve silinen şirket alacakları var. Başta Suriye olmak üzere, Libya, İran ve benzeri ülkelerde, THY nin milyon dolarları battı. Söz konusu ülkelerde mevcut olan savaşları öne sürerek bu kaybı ticari risk kategorisinde değerlendirmek olası. Ama savaş öncesinde şirketin ilgili ünitelerinin ve personelinin takip ve denetleme sorumluluklarını zamanında layıkıyla yerine getirip getirmediklerini ortaya koyduktan sonra tabii ki.

CİROMUZ BÜYÜK YA, OLUR BÖYLE VAKALAR.

Sonuç olarak, geçen senenin cirosunda 31 Aralık kuruyla, 1 milyar 212 milyon TL olarak muhasebeleşen şüpheli alacak ve artık muhasebe kaydından silindiği için ne kadar olduğu bilinmeyen değersiz alacak tutarlarının piyasa şartlarından kaynaklanan normal kayıplar olup olmadığı;  genellikle cash=peşin(kredi kartı veya nakit ödemeli) çalışılan ve acente satışları söz konusu olduğunda bile, en fazla bir aylık tahsilat süresi olan bu sistemde, nasıl olup da bu kadar büyük paraların tahsil edilemediği, açık kaynaklara yansıdığı kadarıyla hangi ülkelerde hangi paraların battığı, sahtecilik, usulsüzlük, hırsızlık, görevi ihmal gibi sebeplerle hat bazındaki değerlendirmeleri, bu paralarıntakip ve tahsili için ne yapıldığı, daha doğrusu yapılmadığı vb. hususlar çok önemli.

Bu durumda, THY üst yönetiminin bu hâsılat kayıplarını şirket cirosunun büyüklüğü ile kıyaslayıp, olur böyle vakalar anlayışıyla, normal bir ticari risk olarak değerlendirmesi kısmen hak verilebilir bir açıklama olmakla birlikte, yönetimin en önemli fonksiyonlarından biri olan gözetim ve kontrol fonksiyonunun yukarıda açıklanan vahim gerçekleri göz ardı etmemesi gerekir. Bunun için de özellikle Bay Bolat’ın açıklamalarında ısrarla vurguladığı üzere, personel atamalarında “performans, ehliyet ve liyakati” esas alması gerekir. Lafta değil, özde, icraatta bunu yapması gerekir.

LİYAKAT TAMAM DA, İNSANLARIN HADDİNİ BİLMESİDE ÖNEMLİ.

 Sözü yine liyakate getirmişken, eski tarihlerde yaşanan ibretlik bir olayı anlatarak konuyu kapatalım. Bir yurt dışı müdüründen dinlemiştim. Allah rahmet eylesin.  THY de uzun yıllar Hukuk Müşavirliği ve Genel Sekreterlik yapmış,  çok değerli bir yönetici, siyasi iktidar değişince, yurt dışına Hukuk Koordinatörü olarak gönderilmiş. Zaman içinde ofisin müdürü, ben size reva görülen bu muameleye çok üzülüyorum. Merkeze teleks çekeceğim. Beni Türkiye’ye

tayin etsinler. Sizi de bu ofise müdür olarak atasınlar teklifini yapmış. Rahmetli aynen şu cevabı vermiş: Kardeşim işine bak. İyisin sen. Ben ne anlarım? Satıştan, pazarlamadan, istasyondan? Cevabını vermiş. Hep liyakat diyoruz. Ama bu ibretlik cevaptan da gördüğümüz üzere, haddini bilmek de bir o kadar önemli.

THY YK BAŞKANI SN BOLAT’A SESLENİŞ.

Sayın Başkan. Yukarıda anlatılan yaşanmışlıkların hiç biri sizin döneminizde meydana gelmiş olan hususlar değil. Ancak, bunları mercek altına alıp nedenlerini belirlemek ve konuları ve meblağları bu nedenlere göre ayrıştırmak ve hissedarlara bilgi sunmakla mükellef olduğunuzu düşünüyoruz. 2022 yılı Genel Kurul toplantısında bu konuda yazılı ve sözlü olarak daha detaylı sorulara muhatap olacağınız açık. 28 Temmuz 2022 APH yazısında dile getireceğimiz

Genel Kurul anlatımında belirtilen hususlardan ötürü söz konusu toplantılara iştirak etmeyen kişilerin de hissedar olarak katılacakları bu toplantıda suallere ilişkin cevapların geçiştirilmesine imkân vermemek için gerekli tedbirlerin toplantı öncesi günlerde resmi ve gayri resmi makamlar nezdinde alınacağı kuşkusuzdur. Belki de günlük gazetelerde görev yapan 3 basın mensubunun Genel Kurul toplantılarınıza hissedar olarak katılmalarına da THY sistemi ilk kez tanık olacaktır. Toplantıdan 3 gün önce tarafınıza Genel Kurulda yöneltilecek olan sualler başta zat-ı âliniz olmak üzere ilgili resmi kuruluşlara ve basına bu davranışımızın nedeni de anlatılarak yazılı bir şekilde sunulacaktır.

Yine de gönlümüz, 2021 yılı Genel Kurul toplantısındaki tenkitlere yaklaşımınızı da bir talihsizlik olarak yorumlamak istiyor. Ve de temennimiz, Genel Kurul Toplantısında yöneltilen suallere açıklık getirecek bir bilgilendirmeyi geçte olsa hissedarlara hitaben yapmanız. Meraklanmayın bunu yapmanız halinde ne sizin ne de saygın yöneticilerinizin sırmaları dökülmeyecektir. Görevinizi yapmış olacaksınız o kadar.

Saygı ile.

THY: HER SENE ARTAN VE TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR. KISACA BATAN PARALAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (82)

jakarta ~ 2 yıl önce
Şüpheli alacaklara Jakarta'yı da ekleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M. Yardımcı ~ 2 yıl önce
Adı üzerinde şüpheli alacak. Devletin alacaklarını sorgulamak ne zaman TİLKİLİK oldu.Çetin ve Bilal bey bunu konu etmiş. Eğer yazdıkları doğru değil gerçeği yansıtmıyor ise ilgilileri çıkar bir açıklama yapar, gerçekleri söylerler, kapatırlar konuyu, onları rezil ederler olur biter.Bunu NEDEN YAPMIYORLAR? Ayrıca siz neden rahatsız oldunuz?Esas sizin yaptığınız tilkilik değil mi?Çamur at izi kalsın öylemi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heykelci Rasim ~ 2 yıl önce
Çetin özbey hala tilkilik peşindesin. Şirket ve devlet düşmanı Bilal Yıldız isimli şahsı bu seferde ismini vermeden yazında bir hissedar diye yazmışsın. Bilal buna bozulmuş galiba kendi attığı yorumda şüpheli alacakları kendisinin genel kurulda söylediğini yazmış. link vermiş.Ama gerek yoktu. Yazını da bu şahsın yazdığı o kadar açıkki. Sen parlatmaya devam et, birileri nasılsa çıkar patlatır bu şahsı. 2018 cumhurbaşkanı seçiminde aday olsun diye M.Akşenere imza verdiğinide biliyor herkes. Zekeriya paylaşımlarınıda biliyor. Ülkemizin gözbebeği THY YK Başkanı Sayın Ahmet Bolat buna bir danışmanlık versin hemşerim filan demez, iki dakikada seni bile satar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HEYKELCİ RASİM ~ 2 yıl önce
BAZI KONULARDA BİLAL BEYDEN BİLGİ ALDIĞIM DOĞRUDUR. BİLAL BEY YORUMLARINDA İSTEDİĞİNİ YAZABİLİR. ANCAK SİZ BİLAL BEYİ İYİ TANIDIĞINIZA VE DE MUHTEMELEN AY ÜNİTEDE ÇALIŞTIĞINIZA GÖRE YAZIYI OKUYUNCA KİMİN KALEMİNDEN ÇIKTIĞINI RAHATLIKLA ANLAYABİLMENİZ GEREK. BENİM YAZILARIM KULLANDIĞIM KELİMELER ZATEN SAYFADA DURUYOR. BİLAL BEYE DANIŞMANLIK VERİLMESİ SÖZÜNÜZ SİZİ ZATEN ORTAYA KOYUYOR.THY' DE ŞU ANDA ESKİDEN KALAN KAÇ MÜFETTİŞ VARSINIZ Kİ (????) DÜŞMANLIĞINIZIN ÖLÇÜSÜ YOK .
heykelciye ~ 2 yıl önce
eskiler şöyleydi, eskiden böyleydik hep bunları dinledik. Müfettişmisiniz ne haltsınız, sizi örnek alacaksak hapı yuttuk demektir.Sizin bizden bir farkınız yok. hatta daha da kötüsünüz.kaç senelik kininizi yenememişsiniz.halen düşmanlık yapıyorsunuz birbirinize. nasihatleriniz, sizin olsun. Şirket ve devlet düşmanıydı madem o zaman neden gereğini yapmadınız. şimdi efeleniyorsunuz.Utanın be.
Heykelci Rasim’e ~ 2 yıl önce
Meyve veren ağacı taşlarlar.Alacakların gündeme gelmesinden neden rahatsız oldunuz? Yazı içeriğinde yanlış olan ne? Bunu söylesenize. Cevabınız olmayınca bel altı mı çalışıyorsunuz?
MK ~ 2 yıl önce
Çetin bey haklısınız. Bu düşmanlığın bir ölçüsü yok. Çünkü yazıyı bahane ederek kıskançlığını ve kinini kusmuş.
AKTimur ~ 2 yıl önce
Çetin bey dikkat ediyorum. Yazdığınız yazıyı okumadan direk yorumları okuyan, buradan bir takım subliminal mesajlar vermeye çalışan Şaşkın, Uğursuz tipler türedi son zamanlarda. Bolatıp duruyorlar. Bence bunları ciddiye alıp, adam yerine koyup, cevap vermek doğru değil.
Sn. Cetin bey'e ~ 2 yıl önce
Bir önceki yaziniz ve bu yaziniza yorumlardan ortak cikarimim,sorunun yurtdisina merkez tayinli müdür ve sefler oldugu. Mutlaka iyileri vardir ama geneli kariyer ve pozisyon ugruna her seyi mübah göruyor.5-6 yilligina gitmis biri sadece kendine calisir,nasil olsa gidecek ve daha iyi yere gelmek yada 5-6 sene sonrasi icin hesap yapacak.Bu durum merkez tayinliler oldugu müddetce devam edecek. Elbette ki yönetim yatirimini kontrol altinda tutmak ister bu da dogal,ama merkez tayinlilerin ihtiraslari ugruna sirketi daha cok zarara giriyor. Olan gariban personellere oluyor,hep kesintiler,isten cikarmalar personelin basinda!Kücük tanrilar gibi,sanki Yunan panteonu seyrediyoruz,birbirleriyle kavgalar,cikar ortakliklari,yildirimli savaslar,ayak kaydirmalar,kuyu kazmalar.Olan zavalli personele oluyor.Maliyet heabi, sadece müdürleri sefleri hic karistirmadan, arabalar,yakitlar, telefonlar,evler,maaslar!Sirket mahalli personeline güvenmli, o insanlar orada yasiyor ve 5-6 yil sonra gidici degiller!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saf Personeli ~ 2 yıl önce
Thy Teknik'in 2700 taşeron personeli var ve Nisan ayından beri sözleşmesiz çalışıyoruz. Bir yetkili çıkıp bizi bilgilendirmiyor, mail atmıyor, konuşmuyor. 5 Temmuz'da ihale vardı, 3 hafta geçti halen bir şey yok ortada. 2 tane havacılık sitesi var ve onlarca yazar... Biri de oturup "TAŞERON BİLMECESİ" adı altında bir yazı yazmıyor. Ben sade ve sadece kaale alınmak, süreçten, şirketten haber almka istiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaten ~ 2 yıl önce
THY de temizliğe teftişten başlamak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamadıma ~ 2 yıl önce
Evet var. Eğitimi yeterli olmadığı, mesleğe sınavla müfettiş yardımcısı olarak girmediği, Üç yıllık yetişme döneminden sonra Müfettişlik sınavını da başaramadığı halde yandaş kadrosundan müfettiş ünvanı verilen, mürit kılıklı, vasıfsız, bilgisiz, tecrübesiz ve korkak elemanlar gerçek müfettiş değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anladım ~ 2 yıl önce
Güzel açıklamışsınız, şimdi anladım, teşekkürler…
Moldova Eski Müdür ~ 2 yıl önce
2014-2015-2016 Moldova eski müdürü Serhat F.. Waıve onayı olmadan mahalli personele telefon talimatıyla 150 kg üzerinde bazı yolcuların defalarca bagaj tasımasına izin vermis diyorlar ? Bunlar kim acaba ? Incelenirse hep aynı isimler cıkabılır mi ? Ayrıca İstasyon Şefine yaptıramayınca mahallı personeli arayıp birilerini defalarca upgrade ettirmiş diyorlar ? Yüzde 50 ikram biletlerini ticari öneme sahip olmayanlara kullandır mış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ifşasaver ~ 2 yıl önce
Güzel bilgiler gelmeye başladı. Kim ne biliyorsa, yazsın. Bunların hepsi not edilecek ve günü geldiğinde...
Moldova cevap ~ 2 yıl önce
Bir tek o değil ki,genel müdürlükten ve tüm dış istasyonlardan yapılan upgradeler,bedava pas bilet vermeler,ücretsiz kargo taşımalar adam gibi incelense neler çıkar ortaya. Hele amerika uçuşlarında kimlerin upgrade edildiği ortaya çıksa fetoyla mücadele ediyoruz diyenler rezil olur. Yurtdışında müdürlük yapıp Türkiye'de otel sahibi olanlar bile var. Maaşla olacak iş mi bunlar? Şirkette kokuşmuşluk,yolsuzluk,kepazelik had safhada ama kimsenin umurunda değil. Ne diyordu bolat ben yetim hakkı yedirmem. Görüyoruz...
Müdür ~ 2 yıl önce
THY de hakkıyla atanan müdürlerin görev yaptığı yerlerde alacağı genelde kalmaz, çünkü işi biliyorlar. Öyle müdürler varki, atandığı noktanın kapanmasına neden oluyor, ordanda başka yere atanıyor orayıda zarara uğratıyor. Müfettişler gelmeden hazırlayacağı raporlar % 70 belli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teftişe ~ 2 yıl önce
Gerçek müfettişler demek istedin herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamadım ~ 2 yıl önce
Sahte müfettiş de mi var?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000