05 Ekim 2008, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY hatayı affetmiyor…

Türk Havayolları yönetimi cesur adımlar atıyor. Hata yapanı anında cezalandırıyor. Bu tavır şirket disiplini açısından değerlendirildiğinde yerinde kararlar olarak göze çarpıyor.

 

Son kararları gözden geçirdiğimizde, bu kararların; THY’nin disiplinsiz tavırlara, uçuş emniyetini tehlikeye sokacak eylemlere taviz vermeyeceğinin göstergesi olarak değerlendiriyorum.

 

THY’nin Nijerya seferini yapan ve daha sonra yolunu kaybettiği için Togo’nun Lome Havalimanına inen uçağın haberini AirportHaber duyurmuştu. Bu haberin ardından

Tüm medya olayı farklı bir boyuta çekerek uçağın pilotunu kahraman ilan etmişti. Oysa pilotun asli görevinin komutasında bulunan uçağı sağ salim yere indirmek olduğunu kavrayamadılar.

 

Havacılık medyasının alternatifsiz tek haber kaynağı olan AirportHaber, pilotun kahraman olamayacağını vurgulamıştı. Ne kadar doğru teşhiste bulunduğumuzun belgesini geçtiğimiz hafta THY onaylamış oldu. Pilotların hatalı olduğuna karar veren THY, Nejat Tatarel’in kaptanlığının alınmasına yardımcısı Fatih Yurduseven’in kaptanlığının da bir yıl ertelenmesine karar verdi.

 

İkinci olay; AnadoluJet uçağının kokpitine uçuş sırasında alınan 15 yaşındaki bir çocuğun kaptan koltuğuna oturtularak resim çektirmesine müsaade edilmesi ile ilgili. Bu olayla ilgili olarak ta THY anında karar vererek pilotlara gerekli cezayı verdi.

 

Bir başka olay ise; THY pilotunun alkollü olarak kokpite gelmesine verilen ceza. Bütün bunlar THY’nin iş disiplinine verdiği önemi gösteriyor. Birinci derecede uçağın emniyetini düşünmesi gereken pilotların affedilmez hatalara çanak tutması affedilir gibi değil. Bu açıdan değerlendirdiğinizde THY’yi aldığı kararlardan dolayı alkışlamak gerekiyor.

 

Yukarıda saydığım olaylar değişik uçaklarda da yaşanıyor olabilir. Ancak bu üç olaydan yola çıkarak tüm pilotları aynı olayları yapabilirler şeklinde değerlendirmemek gerekir. Şüphesiz THY’nin pilotlarının tamamına yakını Sivil Havacılık kuralları gereği uçuş emniyetini ön planda tutuyorlardır. Dileğimiz bu tür olayları yapanların aldığı cezalar diğer pilotlara da örnek olur.

 

THY aldığı bu kararlarla otoritenin kendisi olduğunu tüm çalışanlarına gösterirken, Call Center için almış olduğu kararın tartışmaları sürüyor. Kaderleri ile baş başa kalan Call Center çalışanlarının geleceğinin ne olacağı belli değil. Aslında Call Center’in ipini de Hava-İş Sendikası çekti diyebiliriz. Burada çalışan personelin kadroya alınmaması ve sözleşmeli olarak çalışmasına olanak sağlayan anlaşma THY ile sendika arasında protokole bağlanmıştı. Bu anlaşma bugün THY’nin Amerikanvari planının çok önceden yapıldığını gösteriyor. O halde suçlu aramak gerekiyorsa suçlunun birincil derecede Hava-İş Sendikası olduğu gerçeğinin altını çizmek gerekir.

 

İş yapanın ayağından neden çekilir?

 

Geçtiğimiz hafta AirportHaber’de yayınlanan bir haber inanılmaz tartışmalara neden oldu. Gerçekten bir kez daha inandım ki, Türkiye’nin en büyük sorunu “ben yapamıyorum sende yapma” düşüncesi. OREX Havayolları’nın Oreks Havayolları olarak yeniden havacılık sektörüne kazandıran ve Türkiye’ye az ya da çok ekonomik katkı sağlayacak bu oluşuma tepkileri anlamakta güçlük çekiyorum. İlgili ya da ilgisiz herkes iş yapanın ayağından çekmeye çalışıyor. Şahsım adına böyle düşünen insanlardan utanıyorum.  Olumlu yapılan her şeye destek olmak gerek.  Kani Kurtuluş kaptana ve onun ekibine başarılar diliyorum.

 

Görsel Şölene Hazırız…

 

AirportHaber ile başladığımız hizmet anlayışımız hız kesmeksizin devam ediyor. Biz havacılık ve turizm sektörü için tüm enerjimizi sarf etmek için yepyeni bir platformu sizlerle buluşturmanın heyecanını iliklerimize kadar hissetmeye başladık.

 

8 Ekim 2008 Çarşamba günü Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın katılımları ile Airport Tv resmen yayın hayatına başlıyor.  Tüm havacılık ve turizm sektörüne görsel şölen sunmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

 

Buradan net bir şekilde tüm sektöre şunu söylemek istiyorum. Bu televizyonu sizlerin sesi olsun, sorunlarınızın ve çözüm önerilerinizin tartışıldığı bir platform olsun diyerek inşa ettik.

 

Tüm sektörü kucaklayacağımız bu çatının altında hepinizin yeri olduğunu vurgulamak istiyorum.

 

Saygılarımla…

 

THY hatayı affetmiyor…

Yorumlar

Rumuz ~ 15 yıl önce
Alkollu diye hakkında dilekçe verilen ancak buna rağmen uçuşuna müsade edilerek göya seferlerin gecikmesini önleyen ve uçmasına müsade edilen pilot hakkında THY nın aradan 9 gün geçtikten sonra kurula çıkarması normalmi.Bahadır kaptan gini A.Ü kaptanda dava açıp 500 bin YTL alacakmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
sayin KIDIK disiplinin THY ye nelere mal oldugundan haberiniz varmi mesela VIP yolculari ucaktan indirdigi bahanesi ile isten cikarilan bahadir kaptana mahkeme karari ile 500 bin ytl gibi kucuk bir servet odendiginden haberiniz varmi mesela

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Y.Ç .K ~ 15 yıl önce
HAYIR MALESEF O ŞEKİLDE YAPILMIYOR İŞİNİ YAPANLAR CEZALANDIRILIYORY KAYTARARNLAR MÜKAFATLANDIRILIYOR THY İÇİN HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPARIM AMA MALESEF ONLARDA BENI ISTEN ÇIKARIYOR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000