20 Kasım 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Pass bilet davası konusunda konuya hakim bir avukat ile görüşüp bizleri köşenizden bilgilendirir misiniz diye sorsam ayıp olur mu ? Çoğumuzun konulara hakim avukat bulup,görüşmesi pek mümkün değil. Ufak dahi olsa bir şansımız varsa toplu halde dava açmak doğru olur düşüncesindeyim. Hakkımızı aramamız için yardımınıza ihtiyacımız var, ricamızı bir büyüğümüz olarak hoş görün lütfen. Saygılarımla.
  • DEGERLI ARKADASLAR,GÖRÜLDÜGÜ GIBI BIR SÖZDE HUKUK CEMBERI ICERISINDE YILLARDIR YUVARLANIP DURUYORUZ VE BIR ARPA BOYU YOL ALINAMADIGI KESIN OLUP KISA DÖNEMDEDE CÖZÜM GÖZÜKMUYOR.TEK CARE BU OLAYI SIYASET YOLUYLA SONLANDIRMAK,ÖRNEGIN IYI BIR AKP MILLETVEKIYLI VEYA GN BSK YRD, THY YÖN KRL BSK NINI ARAYIP BU ISIN SIYASETEN CÖZÜM TALIMATINI VERIP VE DESEKI THY DAN MOBBING VE KUMPASLARLA ATILIP,ISE IADESINI KAZANANLARIN ÖZLÜK HAKLARININ TESLIMI ISTENSE ACABA YON KRL NE DIYEBILIRKI?HER KES KENDI BÖLGE VEKILINI ARAYIP BURDA YOGUNLASIRSAK KESIN SONUC ALINABILIR KANAATINDEYIM.BUNUN ICIN YON KRL KARARI HUKUKUN ÜSTÜNDE OLDUGU KESINDIR..
  • Üç gündür burada PAS bilet konusunda yazılanları, yapılan yorumları okuyorum. THY nin bu konuda çok açık bir hak ihlali yaptığı kesin.Bu işin emeklilikle ilgisi olmadığı da açık. Çünkü emekli olanların bile pas bilet haklarını kapattıklarını duyduk.Özetle kendilerinden önceki personele düşmanlık yapıyorlar. Dava açmak şart. Başka türlü imana gelmezler.
  • Mobbing konusunda şu ana kadar gördüklerim arasında mHÖ ve ona bu konuda elinden gelen tüm çirkeflikler, yalanlar ve iftiralar, dedikodular gibi herşeyi sağlayarak bu başarısında büyük katkısı olan ve önemli rol oynayan uA gerçekten bu konuda üstadlardır. Çalışanların özel hayatı dahil yararlanabilecekler her veri konusunda mümkün mertebe bilgi alma, istihbarat edinme, yalan ve iftira,hedeftekini demotive etme ve kendince rakip gördüklerini yada gıcık olduklarını diskalifeye etme konuları başta olmak üzere bu tür bir Mobbingin başarı ile uygulamasında iyi teşkilat ve uzun dönemli senaryo kurduklarını şu ana kadar gerçekten ispatladılar. Bu konuda bir ödül verseler bu ödülü 1.'lik kademesiyle hakettiklerini inanıyor ve düşünüyorum. FETÖ bile onların kumpas,tuzak ve kuyu kazma teknik analiz ve becerileri konusunda ellerine su dökemezler,kesinlikle rakip olamazlar. Allah onların yanında ve biriminde çalışan ve mobbingine maruz kalanların yardımcısı olsun.İşleri gerçekten kolay değil
  • Merhaba THY intranet içinden erişim yapılan Etik Hat diye bir platform var. Etik Hat içerisindeki bilgiler doğrultusunda hedef olunmamak için isim, mail adresinizi veya diğer sizi ortaya afişe etmeyecek şekilde sadece mobbing gibi aşağılık bir uygulamaya maruz kaldığınızı yazılı olarak ifade edebileceğiniz belirtilmektedir.Buna rağmen benim başta birim müdürü uyguladığı ve etrafındaki şef ve teknisyen gibi bazılarının da beraber hareket ederek yapageldiği bu muameleyi ifade etmeme ve birimin yöneticisini adreslememe rağmen ilgili başvurum daha fazla detay talebi ile neredeyse bir kaç gün içerisinde kapatıldı.Daha sonra farkettiğim bu konudaki başvurumun ilgili yönetici ve etrafına bir şekilde ulaştırıldığını ilgili yöneticinin etrafındaki dalkavuk kısmının ortalıkta yaptıkları imalı konuşmalardan anladım yada anlamamı istediler. Etik Hat bu şekilde mağdur olanları afişe etmeye çalışmaktan ve o kişiyi jurnalci pozisyona sokarak aslında bu suçu işleyen kimselerin elini güçlendirmektedir.
  • Çetin bey yazınız güzel onda sıkıntı yok çünkü Thy de çalıştığınızda sizde bir çok kişiye aynı uygulamayı yaptınız... kendinizi anlatmışsınız tebrikler
  • ülkede hukuk olduğuna inansa madur insanlar gider hakkını ararlar fakat bi dava etsen birini ettiğine pişman olursun kemal sunalın dava filmindeki gibi kalan son 3-5 kuruşunda avukatlara meze olur. üç kuruşluk işinide kaybedersin durum bu malesef.
  • sayın çetin bey sadece thy ye odaklanmayın özel şirketlerde sendikada olmadığından mobbingin kralı yaşanıyor en güzide özel havayolu şirketlerimizden birisi resmen işçilerine dikte ile kur belirliyor hukuku ve sözleşmeyi hiçe sayıp imzalamazsan gör bak sana neler yapıcam baskısı kuruyor işçilerinde maddi ve manevi baskı yapıp işçininin hakkı olan ücreti vermiyor. alenen mobbing hukuksuzluk ve hırsızlık yaşanmasına rağmen devletin ilgili bakanlıkları ve müfettişleri üç maymunu oynuyor. kimi kime şikayet edeceksin bu ülkede
  • Ülkemizde maalesef 'tazminat, alanı zengin etmemeli' diye bir kanun maddesi var hal böyle iken de işverenler vs istediklerini yapabiliyorlar en başta bu maddenin değişmesi lazım ama nerede ? O madde değişse ülkede birçok şey değişecek,caydırıcılık,yaptırım gücü olacak,kurum,şirket sahipleri,yöneticileri çok daha dikkatli olmak zorunda kalacak ama ne iktidar ne muhalefet bunu hiçbir zaman gündeme getirmedi,getirmez de zira işlerine gelmez. Mobbing, şirket yönetiminden habersiz yapılamaz kimse buna cesaret edemez tek şartla yönetimce desteklenmezse. Thy'de son 12-13 yılda çoğunluğu eski olmak üzere 10 bin civarı insan, fetoculara,akplilere,yandaşlara yer açılması için haksız yere işten atıldı, atılırken de siyasi görüş farklılıkları var,bizden değiller vs sebeplerle çoğu mobbing'e maruz kaldı kimse de mağdurlara şahit olmayacağından elinde şahidi,kanıtı olmayanlar dava açamadı,hak arayamadı. Eğer şahitsiz,kanıtsız, şikayetçi sayısının çokluğuna güvenerek toplu mobbing davası açabilme ve kazanabilme şansı varsa o ayrı. Bu olaylar olurken thy yönetiminin duymadık,bilmiyoruz vs demesi kendilerini daha da komik duruma düşürür. Bu işleri yapanların bir kısmı atıldı ama mobbing yaptıları için değil fetocu oldukları için,hesap da sorulmadı sayıları az olmayan kısmı ise hala thy'de görev başında. Onlar ve thy yönetimi her zaman kötü polis iyi polis rolünü oynadılar ne Allah'tan korktular ne kuldan utandılar. Pass bilet konusunda ise eğer mağdur olan herkes birleşir de ortak bir dava açılabilirse belki mahkeme de bu konuda mağdur olan çok deyip çalışanlar lehine karar verebilir bir kişinin açtığı dava sonucunu beklemektense toplu hareket edilse daha iyi olmaz mı? Ayrıca duyduğumuz kadarıyla thy yönetimi 1-2 sene önce 3 yıl müdür,5 yıl şef 8 yıl memurluk yapmış olanlar istifa dahi etseler aile boyu ömürboyu indirimli(ced bilet) hakkından yararlanabilir diye bir kural çıkartmış bu doğruysa mahkemede mağdur arkadaşların eli kuvvetlenir,lehte kullanılabilir. Bu konuları bilenler bizleri aydınlatabilir mi? Sevgiler,saygılar.
  • THY nin iç işleyişine ilişkin prosedürlerin dışında pas biletin yasal bir dayanağı (SPK, BİST, KİT Mevzuatı gibi) var mı? Bilgisi olan var mı bu konuda acaba?

THY: Eğer Destek Değilse, Mobbing’e Hukuktan Önce O Karşı Çıkmalı

Mobbing sözcüğü, ilk olarak hayvanların kendi aralarındaki kavgalar için, daha sonra çocukların birbiriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlanmasında kullanılmıştır. İşyerlerinde ise 1950-1960'lı yıllarda yapılan araştırmalar, mobbingin sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur. Mobbing kavramı ilk olarak 1984 yılında Dr.Heinz Leymann tarafından "İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık" konulu raporda ortaya atılmış ve böylece bilimsellik kazanmıştır. Çalışma hayatında hep var olan fakat görmezden gelinen Mobbing, birçok iş yerinde hâlâ çok sayıda çalışanın kâbusu olmaya devam ediyor.

Bildiğimiz ve belki de yaşadığımız üzere; Mobbing, Latince bir kelime; bir kimseyi sıkıştırmak, bunaltmak ve taciz etmek anlamına geliyor. Çoğunlukla işyerlerinde bazen bir kişinin, bazen bir grubun, bir çalışan üzerinde uzun süre, aylar ve yıllar boyu, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma yöntemleriyle ve taciz ederek sistematik şekilde baskı uygulamasıdır. Mobbing özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu ve zayıf bir kontrolün bulunduğu kuruluşlarda görülüyor.

Yöneticilerin çoğunluğunun inkâr ettiği MOBBİNG ülkemizde de o kadar yaygın ki, Başbakanlık ( Şimdiki Cumhurbaşkanımız ) bile bu konu ile ilgili bir genelge yayınlamış ve İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) önlenmesi konusunu kapsayan bu genelge 19 Mart 2011 tarih ve 27879 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmış. Üzerinden 6 sene geçtiği için patron ve yöneticiler anımsamayabilirler. 

GAZETE HABERİ VE 2 SORU

Bu ayın ilk günlerinde bir gazetede çıkan bir yazıyı çok özet halinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 170 numaralı Mobbing Bildirim hattına beş yılda 38 bin 262 kişi başvuruda bulunmuş. Bunun % 81’i Özel sektör çalışanı, % 19’u Kamu görevlisi, % 57’ si erkek % 43’ü kadın. Özel sektör konuları itibarı ile bakılınca Mobbing’i en çok uygulayanların ilk sırasında Sanayi sektörü bulunuyor. İkinci sırada mağaza, restoran ve marketler ve de üçüncü sırada hizmet sektörü bulunuyor. Sağlık sektörü ise kamu kuruluşları grubunun ilk sırasında yer alıyor. Tabii ki bu arada her olumsuz davranışın Mobbing sayılamayacağını da bilmemiz gerek. Ve de yazı kapsamında Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Sn.Prof. Dr. Vedat Bulut’un Mobbing’ e uğrayan çalışanların ne yapmalarının gerektiğine ilişkin bir uyarı köşesi var ( İsteyen olursa bu yazıyı gönderebilirim )  Yazıyı okuyan ve bu konuyu kaleme alan biri olarak çalışanlar adına sormam gereken iki soru var.

1 ) Çalışanın bu konu ile ilgili bir uğraş içine girdiğinin çalıştığı Kurum veya Yönetici tarafından duyulmasını takiben,  işveren onu kaşının üzerindeki gözü neden ile  diğer bir deyişle “ başka bir nedenden ötürü” işten çıkartırsa ne olacak?

2 ) Türkiye’de hukuki işlemler hayli uzun sürüyor. Ya işten çıkartılan “Mobbing Mağduru” bu sürecin sonlanmasını bekleyecek ekonomik güce sahip değilse ne olacak?

Kim cevaplar bilemem. Evet, amacı çalışanı yıldırıp istifa ettirmek olan mobbing’in varlığı ispatlanırsa ihbar, kıdem ve manevi tazminat almak mümkün de mahkeme süresince o çalışan ne yapar? Bana göre kilit sualler bunlar. Hatta bir iki tane daha var. Bu suallere cevap bulunamaması bu konuda Devlet tarafından atılan ve çalışan lehine olduğu düşünülen tüm adımlara rağmen hedefe ulaşılamayacağını göstermiyor mu?  Bunları cevaplayacak, çözüme ulaştıracak ise Çalışma ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı. Başka bir deyişle “ Devlet Baba “. Bu suallerin cevaplanmaması, çözümlerinin bulunamaması, İlgili kanun ve Başbakanlık Genelgesi de dâhil konulan tüm kuralları geçersiz kılmıyor mu?  Rahmetli babam “ Yönetici uygulanmayacak talimatı vermez” derdi. Babamın bu sözü neden aklıma geldiyse ve konu ile nasıl ilişkilendirdimse.

TÜRK HAVA YOLLARINDAN BİR MOBBİNG HİKÂYESİ

Her ne ise bu yazıya tekrar bir göz atarken geçtiğimiz Pazartesi günü aynı şirkette çalıştığımız bir arkadaşımız aradı. Kendisi Türk Hava Yollarında İşten çıkartılmış. Malum, Türk Hava Yolları şeklen de olsa özel statüde  bulunan  bir şirket.  Bu kardeşimiz işin peşini bırakmamış ve kendisine Mobbing uygulandığını öne sürerek konuyu hukuki platforma taşımış. Ve de ifade ettiğine göre de mahkemeyi de kazanmış. THY’ nın  bu eski personelinin haksız yere işten çıkartıldığı mahkeme kararı ile onaylamış onanmasına rağmen şirketten kazanmış olduğu pass bilet haklarını almak istiyor ve THY ise bunu vermiyormuş.

Bildiğim kadarı ile Mobbing davası şirketlere değil, mobbing yapan yöneticiye açılıyor. Dolayısı ile hukuka bakınca yöneticiye açtığı davayı kazanan çalışan şirketten bir şey talep edemiyor? Mevzuat böyle. Bu ayrı bir dava konusu olabilir mi? Öyle olması gerek.

Anlayamadığım husus ise nasıl olur da bir anlamda işveren vekili olan yöneticinin yaptığı mobbing’ den ötürü şirket hiç bir sorumluluk taşımaz.  Yine anlayamadığım ise, mobbing uygulayan yöneticinin personel ile ilgili fesih talebini yerine getiren onay makamında olan yönetici / yöneticiler konu ile ilgili olarak gerekli araştırmayı yapmaya mecbur değiller mi? Bu çalışan ile ilgili karar vermeden önce yazılı bilgisine başvurulmadı mı? Çalışan bu ifadesinde kendisine ( x ) yönetici tarafından mobbing uygulandığını ifade etmedi mi? Bu açıdan araştırma yapıp bilahare karar verilmesi gerekmez mi?  Tabii ki böyle olması gerekir. Şayet kurum insana ve haklarına saygı duyuyorsa.

MOBBİNG BİR ANLAMDA MANEVİ İŞKENCE ( SUÇ ) SAYILIR MI?  .

Manevi işkence ile Mobbing kavramının özünde sistematiklik yattığı, TCK nın 94/1.maddesi ve ilgili hükmün,TBMM sunulan ve kabul edilen madde gerekçesine ilaveten Mobbing kavramı ile ilgili tespit ve değerlendirmeler bir bütün olarak göz önüne alındığında, her iki kavramın özdeş olduğu sonucu net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile İşkence bir suçtur. Her iki kavramın özdeş olduğu noktasından hareketle mobbing yapmakta bir açık seçik bir suç teşkil etmektedir.. Ve de aşağıdaki emsalde de görüleceği üzere Asliye Cezada yargılanması gereken bir konudur.

MOBBİNG UYGULAYAN YÖNETİCİ YARGILANMALI MIDIR? EMSAL VAR.

Lüleburgaz Büyükkarıştıran’da faaliyet gösteren bir döküm fabrikasında Metalürji Mühendisi olarak çalışan  Bülent Çelikcan,  işveren vekilleri tarafından uygulanan Mobbing iddiası nedeniyle  fiili yapan şahıslar hakkında TCK 117/1( İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali )   ve 96/1 ( Eziyet etme ) maddesi uyarınca Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.   Savcılık psikolojik şiddet eyleminin TCK kapsamında uygulanacak bir maddenin olmadığını belirterek yapılan mobbing şikâyetine suç ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca kovuşturmaya yer olmadığı kararını vermiştir. 

Bülent Çelikcan verilen bu karara Edirne Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etmiş ve Edirne Ağır Ceza Mahkemesi de işçinin itirazını kabul etmiştir. Psikolojik şiddet uygulayan işveren vekilleri G.Ç ve M.S hakkında TCK 117/1 ( iş ve çalışma hürriyetinin ihlali ) ve 96/1 (eziyet etme)  maddesi uyarınca haklarında kamu davası açılmasını sağlamış ve iddia edilen suçlar hakkında şüphelilerin yargılanmalarını talep etmiştir.

İşveren vekili olan G.Ç ve M.S haklarında iş ve çalışma hürriyetinin ihlali iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ve ayrıca işçiye  eziyet etme iddiasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile Lüleburgaz Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadırlar. Şüphelilerin suçlu olup olmadığı yapılan yargılama sonucunda ortaya çıkacaktır.( Mahkemenin sonucuna ilişkin bir kayıt bulamadım )

Yargılama sonucunun müspet veya menfi çıkması ilgi konumuzun dışındadır. Konumuz bu fiili işleyenlerin yargılanmasının gerektiğini vurgulamaktır. Metalürji Mühendisi işçi Bülent Çelikcan tarafından yapılan bireysel hukuk mücadelesi sonucu emsal olduğunu düşündüğümüz ceza yargılaması ile artık işveren ve vekillerinin de işçiye uygulamış olduğu psikolojik şiddet sonucu yaptıkları eylemler nedeniyle Türk Ceza Kanunu kapsamında hapis cezası ile yargılanmalarının yolu açılmıştır. Bu bir emsaldir.

TÜRK CEZA KANUNU NE DİYOR?

Ayrıca Türk Ceza Kanunun İşkence başlıklı 94 (1) maddesi “ Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur şeklindedir."  Ve de bu konu zaman aşımına da tabii değildir. Takdir edersiniz ki kamu görevlilerine yönelik bu maddenin özel sektör için de geçerli olabileceği tabiidir.

TÜRK HAVA YOLLARINA 2 SORU

Evet; şimdi Türk Hava Yolları Yönetimine iki soru. Nasıl olsa cevaplamayacaklardır. Ama yine de soralım.

Birincisi bir suç işlediği mahkemece onanmış bir yöneticinize Türk Hava Yolları Yönetimi olarak nasıl bir müeyyide uyguladınız?  Mobbing uygulayan yönetici hukuken, resmen ve alenen suçlu.  Bizim suçlumuz iyidir mi dediniz? Yukarıdaki emsali bir düşünün. Tabii ki ana konumuzda müşteki durumunda olan işçi de aynı şeyi düşünmeli ve konusunu sonuna kadar takip etmek istiyorsa bu konuda da hukuka müracaat etmelidir..

İkincisi ise bu yöneticinizin işlediği sabit olan ve bir suç nedeni ile vekiliniz olan bu yöneticinizin kötü niyetine alet olarak (?) iş akdini feshettiğiniz eski çalışanınızın hakkı olan pass biletleri neden vermezsiniz? Nasıl olsa mağdurların hiçbiri uğraşmaz ve konuyu sonuna kadar takip etmez diye mi? Mümkün ve de muhtemelen öyledir. Bu eski çalışanınızın hakkını vermeyip üç beş tane daha ikram pass bileti verebilirsiniz diyeceğim ama bu konuda bir eksiklik duyulduğunu zannetmiyorum.

THY: Eğer Destek Değilse, Mobbing’e Hukuktan Önce O Karşı Çıkmalı

Suç işlediği mahkemece onanmış yöneticinize THY Yönetimi acaba nasıl bir müeyyide uyguladı?. Bizim suçlumuz iyidir mi dendi? İşveren Vekili olan yöneticinin işlediği bir suç nedeni ile onun kötü niyetine alet olarak iş akdi feshedilen eski çalışanın hakkı olan pass biletleri neden verilmez ki? Mağdurlar uğraşmaz, takip etmezler diye mi düşünüldü dersiniz?

THY: Eğer Destek Değilse, Mobbing’e Hukuktan Önce O Karşı Çıkmalı

Yorumlar Tüm Yorumlar (77)

Sn. Çetin bey ~ 6 yıl önce
Pass bilet davası konusunda konuya hakim bir avukat ile görüşüp bizleri köşenizden bilgilendirir misiniz diye sorsam ayıp olur mu ? Çoğumuzun konulara hakim avukat bulup,görüşmesi pek mümkün değil. Ufak dahi olsa bir şansımız varsa toplu halde dava açmak doğru olur düşüncesindeyim. Hakkımızı aramamız için yardımınıza ihtiyacımız var, ricamızı bir büyüğümüz olarak hoş görün lütfen. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN. ÇETİN ~ 6 yıl önce
HİÇ AYIP OLUR MU?ANCAK BU KONUDA YAZACAKLARIMI ÖNÜMÜZDEKİ SALI VEYA ÇARŞAMBA GÜNÜ " ÇETİN PASS" RUMUZU İLE SİZİNLE PAYLAŞABİLİRİM. ASLINDA BU HABERLEŞMEYİ ÖZEL MAİL İLE YAPMAYI TERCİH EDERİM. EĞER BUNUN SİZİN İÇİNDE BİR SAKINCASI YOKSA MAİL ADRESİM ç[email protected]. BANA BOŞ BİR MAİL ATARSANIZ SİZİNLE ORADAN HABERLEŞMEYİ TERCİH EDERİM.
Çetin bey ~ 2 yıl önce
Emeklilk teşviki personelin kendi isteği ile olmuyor personel mdr çağırıp zorla erken emekligi olmanı istiyor karşı itirazda bulunduğunuz da sirket memnun değilse al paranı git diyor kendi keyifleri yerinde maaşları şişirilmiş şekilde alıyorlar olan gecesini gündüzüne katan Personele oluyor evine bakan personel sıkıntılar yasiyor
EMEKLI ~ 6 yıl önce
DEGERLI ARKADASLAR,GÖRÜLDÜGÜ GIBI BIR SÖZDE HUKUK CEMBERI ICERISINDE YILLARDIR YUVARLANIP DURUYORUZ VE BIR ARPA BOYU YOL ALINAMADIGI KESIN OLUP KISA DÖNEMDEDE CÖZÜM GÖZÜKMUYOR.TEK CARE BU OLAYI SIYASET YOLUYLA SONLANDIRMAK,ÖRNEGIN IYI BIR AKP MILLETVEKIYLI VEYA GN BSK YRD, THY YÖN KRL BSK NINI ARAYIP BU ISIN SIYASETEN CÖZÜM TALIMATINI VERIP VE DESEKI THY DAN MOBBING VE KUMPASLARLA ATILIP,ISE IADESINI KAZANANLARIN ÖZLÜK HAKLARININ TESLIMI ISTENSE ACABA YON KRL NE DIYEBILIRKI?HER KES KENDI BÖLGE VEKILINI ARAYIP BURDA YOGUNLASIRSAK KESIN SONUC ALINABILIR KANAATINDEYIM.BUNUN ICIN YON KRL KARARI HUKUKUN ÜSTÜNDE OLDUGU KESINDIR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ ~ 6 yıl önce
MERHABA. SİZ THY TEPELERİNİN BU TÜR UYGULAMALARI KİMSEYE DANIŞMADAN VEYA MUTABAKAT ALMADAN MI YAPTIKLARINI ZANNEDİYORSUNUZ ? SİZİNLE BU KONUDA AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİM ARKADAŞIM.
cvp. emekli ~ 6 yıl önce
Ben de aynı görüşte değilim. THY üst yöneticileri Ankara'daki iktidar ne derse onu yapar. Milim dışına çıkamaz. iktidar kelimesindeN mecliste parmak kaldıran emir kullarını kast etmediğimi anlamış olduğunuzu zannediyorum. Çünkü bu şirket milletvekillerini adam yerine koymayan esnaflıktan devşirme YK başkanı bile gördü. Tek özelliği CB nın köylüsü olmasıydı. Fetöcülüğü dışında tabii.
emeklilere ~ 6 yıl önce
Temel ve hamdi denen zatlar thy'de eski personeli haksız yere işten atıp yerine fetocuları balık istif dolduran ve onların mobbing,yolsuzluk vs yedikleri her haltı ne de olsa bizdenler ve siyasi ve dünya görüşü bizden olmayana,biat etmeyene,arkadaşını jurnallemeyene,dik durana,bize boyun eğmeyene yapılan herşey mübahtır diye görmezden gelenlerdir ama ne hikmetse hala serbestçe dolaşmaktadırlar.
emekli'ye cevap ~ 6 yıl önce
Öyle bir yorum yazmışsınız ki ne desem bilemedim. İktidar'ın siyaseti ve o kafadaki yöneticileri,karar alanları zaten bu işin böyle olmasını istiyor, kendilerinden olmayana her türlü eziyeti,haksızlığı,hukuksuzluğu reva görüyor, fetocuların mobbing'i ve iktidar mensuplarının buna ortak çıkarları için göz yummaları nedeniyle işten binlerce yetişmiş eleman atıldı herşey de ortada neden thy yönetimi bu arkadaşları işe geri çağırmıyor da ihtiyaç duyduğu bölümler için başka tarikatlerin adamlarını işe alıyor? Acı bir örnek, bu zihniyet yüzünden 2002'de 5 milyon civarı olan sendikalı işçi sayısı şimdi 1 milyon civarına düşmüş,adamların işçilere bakış açısı ortada,insanlar kutuplaştırılmış,iş barışı mahfolmuş,aidiyet bitirilmiş,sosyal hakları (mesela ced bilet) istedikleri gibi değiştirip kendi adamları faydalansın istiyorlar siz kalkmış vekille veya thy bilmem neleriyle görüşün kesin sonuç alınabilir kanaatindeyim diyorsunuz. Umarım bizimle ve aklımızla dalga geçmiyorsunuzdur.
dava ~ 6 yıl önce
Üç gündür burada PAS bilet konusunda yazılanları, yapılan yorumları okuyorum. THY nin bu konuda çok açık bir hak ihlali yaptığı kesin.Bu işin emeklilikle ilgisi olmadığı da açık. Çünkü emekli olanların bile pas bilet haklarını kapattıklarını duyduk.Özetle kendilerinden önceki personele düşmanlık yapıyorlar. Dava açmak şart. Başka türlü imana gelmezler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mobbing_üstadı ~ 6 yıl önce
Mobbing konusunda şu ana kadar gördüklerim arasında mHÖ ve ona bu konuda elinden gelen tüm çirkeflikler, yalanlar ve iftiralar, dedikodular gibi herşeyi sağlayarak bu başarısında büyük katkısı olan ve önemli rol oynayan uA gerçekten bu konuda üstadlardır. Çalışanların özel hayatı dahil yararlanabilecekler her veri konusunda mümkün mertebe bilgi alma, istihbarat edinme, yalan ve iftira,hedeftekini demotive etme ve kendince rakip gördüklerini yada gıcık olduklarını diskalifeye etme konuları başta olmak üzere bu tür bir Mobbingin başarı ile uygulamasında iyi teşkilat ve uzun dönemli senaryo kurduklarını şu ana kadar gerçekten ispatladılar. Bu konuda bir ödül verseler bu ödülü 1.'lik kademesiyle hakettiklerini inanıyor ve düşünüyorum. FETÖ bile onların kumpas,tuzak ve kuyu kazma teknik analiz ve becerileri konusunda ellerine su dökemezler,kesinlikle rakip olamazlar. Allah onların yanında ve biriminde çalışan ve mobbingine maruz kalanların yardımcısı olsun.İşleri gerçekten kolay değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MHÖ ve UA ~ 6 yıl önce
Siz kimsiniz? Eğer biraz onurunuz varsa, çıkın kendinizi savunun.
Onur ~ 6 yıl önce
Sizin gibi onur , şeref ve haysiyetten yoksunlar meydan okuyamazlar. Böyle çakallık ve aklı sıra kurnazlıkla anca gidersiniz. Ama her kötü işte beraber olduğunuz gibi cevaplama şeklinizdeki durum da bunu ispatlamaktadır. Allah sizi ıslah etsin ve müstehakınızı tez vakitte bulmanızı dilerim.
Onursuza ~ 6 yıl önce
Sayılan harfler içinde O harfi yok Gerçek isim ve soyisminle yazar mısın ? Delikanlı gibi, gizlenmeden cevap ver. Bu fetôcü mobingcilering Dillerinden Allah'ı düşürmemeleri ne kadar riyakar ve şeytani değil mi? Hep aynı şeyi yapıyorlar. Allah ile kandırıyorlar.
ETİK HAT? ~ 6 yıl önce
Merhaba THY intranet içinden erişim yapılan Etik Hat diye bir platform var. Etik Hat içerisindeki bilgiler doğrultusunda hedef olunmamak için isim, mail adresinizi veya diğer sizi ortaya afişe etmeyecek şekilde sadece mobbing gibi aşağılık bir uygulamaya maruz kaldığınızı yazılı olarak ifade edebileceğiniz belirtilmektedir.Buna rağmen benim başta birim müdürü uyguladığı ve etrafındaki şef ve teknisyen gibi bazılarının da beraber hareket ederek yapageldiği bu muameleyi ifade etmeme ve birimin yöneticisini adreslememe rağmen ilgili başvurum daha fazla detay talebi ile neredeyse bir kaç gün içerisinde kapatıldı.Daha sonra farkettiğim bu konudaki başvurumun ilgili yönetici ve etrafına bir şekilde ulaştırıldığını ilgili yöneticinin etrafındaki dalkavuk kısmının ortalıkta yaptıkları imalı konuşmalardan anladım yada anlamamı istediler. Etik Hat bu şekilde mağdur olanları afişe etmeye çalışmaktan ve o kişiyi jurnalci pozisyona sokarak aslında bu suçu işleyen kimselerin elini güçlendirmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Etik Olmayan Kurul ~ 6 yıl önce
Etik Hat Kurulu etik olmayan işlerle meşgul kardeşim. yaptıkları iş masum personelin ahını almak. Ama unutmasınlar: Dilediğin kadar, işle günahı Kul unutur ama, Allah unutmaz ! Elbette bir yerden, çıkar o ahı Kul unutur ama, Allah unutmaz !
Etik Kurul ~ 6 yıl önce
THY de mobbingi en profosyonelce yapan kim dersiniz?
Etik Kurul ~ 6 yıl önce
THY de mobbingi en profosyonelce yapan kim dersiniz?
ETİK HAT ~ 6 yıl önce
Arkadaşım etik hatı fetöcüler kurdu. Hala onların elinde. Uzak durun derim ben.
Pas mağduru ~ 6 yıl önce
Bu şirkette normal şekilde emekli olduğu halde sonradan başka bir nedenle dava açtığı için pas bilet hakkı iptal edilenler var. Siz hangi kuraldan bahsediyorsunuz? Allah Aşkına! Artık Tamamen husumetle hareket ediyorlar. Fetöcü Mehmet Yılmaz bu yazdığım yalan mı ? Birazcık onurun kaldıysa çıkar cevap verirsin. İlker bey sen de bunları gör artık. Vicdanını yitirmediysen tabii.
Cevap veriyorum : ~ 6 yıl önce
Etik kurul. Adeta bir şantaj ve tehdit kurulu gibi çalışıyor.
Sky ~ 6 yıl önce
Çetin bey yazınız güzel onda sıkıntı yok çünkü Thy de çalıştığınızda sizde bir çok kişiye aynı uygulamayı yaptınız... kendinizi anlatmışsınız tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SKY ~ 6 yıl önce
BEN THY' DEN AYRILALI 15 SENE OLDU. KENDİMLE İLGİLİ İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY DUYDUM. AYNI UYGULAMAYI YAPTIKLARIMDAN BİR KAÇ KİŞİNİN İSMİNİ VERSENİZ DAHA FAZLA MAHCUP OLURUM.
Çamur Sky’a ~ 6 yıl önce
En iyi yaptığınız iş çamur atmak. Çetin Bey in de dediği gibi isim ver o zaman. Sen önce Bilal Yıldız’ın kazandığı mobbing davası ile ilgili düşünceni söyle de niyetini görelim...
sky denen zat ~ 6 yıl önce
İsim ver yoksa boşa üfleme. Laf olsun diye çamur atmakla hiçbir şey kazanamazsın. Çetin bey öyle biri olsa senin bu yorumunu yayınlamazdı oradan pay biç diyeceğim ama nerede sende o izan o akıl o kafa...
balık baştan kokar ~ 6 yıl önce
ülkede hukuk olduğuna inansa madur insanlar gider hakkını ararlar fakat bi dava etsen birini ettiğine pişman olursun kemal sunalın dava filmindeki gibi kalan son 3-5 kuruşunda avukatlara meze olur. üç kuruşluk işinide kaybedersin durum bu malesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sen kokmuşsun ~ 6 yıl önce
Balık baştan kokar diyen arkadaş! aslında kokan, çürüyen balık değil, senin aklın, cesaretin, insanlığın. Sen ve senin gibi korkaklar yüzündan kötüler bu kadar pervasızlar. Bence sen burada yazma hiç. Başına bir iş gelir. Hemen kuyruğunu kıstır git.Söz kimseye söylemeyeceğim.
mobbing everywhere ~ 6 yıl önce
sayın çetin bey sadece thy ye odaklanmayın özel şirketlerde sendikada olmadığından mobbingin kralı yaşanıyor en güzide özel havayolu şirketlerimizden birisi resmen işçilerine dikte ile kur belirliyor hukuku ve sözleşmeyi hiçe sayıp imzalamazsan gör bak sana neler yapıcam baskısı kuruyor işçilerinde maddi ve manevi baskı yapıp işçininin hakkı olan ücreti vermiyor. alenen mobbing hukuksuzluk ve hırsızlık yaşanmasına rağmen devletin ilgili bakanlıkları ve müfettişleri üç maymunu oynuyor. kimi kime şikayet edeceksin bu ülkede

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MOBBİNG EV... ~ 6 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. ÖZEL ŞİRKET ÇALIŞANLARI ÇOK SESSİZ. KAÇ KEZ YORUMCULARA MAİL ADRESİMİ VERDİM SE DE ÇIT ÇIKMADI. GÜVENEMİYORLAR. NASIL YAZABİLİRİM Kİ? ( [email protected] )TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRER
thy ve mobbing ~ 6 yıl önce
Ülkemizde maalesef 'tazminat, alanı zengin etmemeli' diye bir kanun maddesi var hal böyle iken de işverenler vs istediklerini yapabiliyorlar en başta bu maddenin değişmesi lazım ama nerede ? O madde değişse ülkede birçok şey değişecek,caydırıcılık,yaptırım gücü olacak,kurum,şirket sahipleri,yöneticileri çok daha dikkatli olmak zorunda kalacak ama ne iktidar ne muhalefet bunu hiçbir zaman gündeme getirmedi,getirmez de zira işlerine gelmez. Mobbing, şirket yönetiminden habersiz yapılamaz kimse buna cesaret edemez tek şartla yönetimce desteklenmezse. Thy'de son 12-13 yılda çoğunluğu eski olmak üzere 10 bin civarı insan, fetoculara,akplilere,yandaşlara yer açılması için haksız yere işten atıldı, atılırken de siyasi görüş farklılıkları var,bizden değiller vs sebeplerle çoğu mobbing'e maruz kaldı kimse de mağdurlara şahit olmayacağından elinde şahidi,kanıtı olmayanlar dava açamadı,hak arayamadı. Eğer şahitsiz,kanıtsız, şikayetçi sayısının çokluğuna güvenerek toplu mobbing davası açabilme ve kazanabilme şansı varsa o ayrı. Bu olaylar olurken thy yönetiminin duymadık,bilmiyoruz vs demesi kendilerini daha da komik duruma düşürür. Bu işleri yapanların bir kısmı atıldı ama mobbing yaptıları için değil fetocu oldukları için,hesap da sorulmadı sayıları az olmayan kısmı ise hala thy'de görev başında. Onlar ve thy yönetimi her zaman kötü polis iyi polis rolünü oynadılar ne Allah'tan korktular ne kuldan utandılar. Pass bilet konusunda ise eğer mağdur olan herkes birleşir de ortak bir dava açılabilirse belki mahkeme de bu konuda mağdur olan çok deyip çalışanlar lehine karar verebilir bir kişinin açtığı dava sonucunu beklemektense toplu hareket edilse daha iyi olmaz mı? Ayrıca duyduğumuz kadarıyla thy yönetimi 1-2 sene önce 3 yıl müdür,5 yıl şef 8 yıl memurluk yapmış olanlar istifa dahi etseler aile boyu ömürboyu indirimli(ced bilet) hakkından yararlanabilir diye bir kural çıkartmış bu doğruysa mahkemede mağdur arkadaşların eli kuvvetlenir,lehte kullanılabilir. Bu konuları bilenler bizleri aydınlatabilir mi? Sevgiler,saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir bilen ~ 6 yıl önce
Evet arkadşım, 15 yılda binlerce personel mobing yapılarak işten atıldı ve haklarını aramaktan aciz oldukları için boyun eğdiler, ses çıkarmadılar çok eleştirdikleri biatcılar gibi korkaklık yaptılar, bana dokunmayan yılan bin yaşasın dediler ve gün geldi o yılan herkesi soktu.İşten atıldıktan sonra tabii ki mobing davası açmanın bir anlamı yok. Üstelik çalışırken hiç mücadele etmediyseniz, bütün haksızlıklara boyun eğdiyseniz zor tabii. Ama işe iade davasını kazanan herkesin pas bilet ve diğer özlük haklarını alması lazım. Bu da mücadele ederek olur. Hem hukuki takiple ve hem de kamuoyunu, siyaseti harekete geçirerek mücadele etmekle olur.THY nin mevcut yöneticileri bir yandan pas biletin kapsamını genişletip çeşitlendirirken, diğer yandan haksız yere işten attığı personelden, emektar personelden bu hakkını esirgiyor.Bu kabul edilemez.
Bir bilen arkadaşa ~ 6 yıl önce
Çalışırken mobbing davası açmak kolay mı peki? Şahitsiz ve kanıtsız ne elde edebilirsiniz? Kaç kişi mobbing yapılan arkadaşı için şahit olur ? Kanunlar ya yetersiz ya yaptırımı yok. Bilal bey'in elinde kanıt olarak mailler olduğu için mobbing davası açıp kazanabildi yanlış bilmiyorsam.İşverenler insanlarımız arasında birlik,beraberlik olmadığını da iyi bildiğinden istediklerini yapıyorlar ve böyle çıkarcı,neme lazımcı,bencil topluma da herşey müstehak ne yazık ki.
Bir bilen. ~ 6 yıl önce
Evet, çalışırken mobing davası açacaksın ki, bir anlamı olsun. Dava açtığın için atacaklarsa atsınlar. Zaten atıyorlar. Üç ay önce beş ay sonra ne fark eder. Bilal beyi mobing davası açtığı için değil, başmüfettişlik davası açtığı için önce tehdit ettiler, davasını geri çeksin diye. Çekmeyince, attılar. Kim mi tehdit etti ? Fetöcü Ömer Faruk Öztürk ile Selman Nas.
bir bilen kardeş ~ 6 yıl önce
Adam sormuş şahidin ve kanıtın yoksa ne yapacaksın diye bir arkadaşa kargo'da 1 sene mobbing yaptılar bize dava açacağım şahit olun dedi tabii olmadık,olamadık sonuçta dava edemedi elinde şahitten başka kanıt yoktu ve işten atıldı yapanlara da birşey olmadı. Affetsin bizi.
Avukat ~ 6 yıl önce
THY nin iç işleyişine ilişkin prosedürlerin dışında pas biletin yasal bir dayanağı (SPK, BİST, KİT Mevzuatı gibi) var mı? Bilgisi olan var mı bu konuda acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AVUKAT ~ 6 yıl önce
bİLDİĞİM ÜZERE YASAL BİR DAYANAĞI YOK. ANCAK TOPLU SÖZLEŞME İLE VERİLMİŞ BİR HAK OLDUĞUNU HATIRLIYORUM.EĞER BÖYLE İSE SENDİKALAR KANUNUNUN İLGİLİ MADDELERİ İLE İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR?
tis ~ 6 yıl önce
TİS İN BU KONUDAKİ DÜZENLEMESİ ÇOK KISA VE NET. BU KONUDA ORTAKLIK PROSEDÜRLERİ UYGULANIR DENİYOR. THY PAS PROSEDÜRÜ DE ŞİRKETTEN AYRILAN PERSONEL AÇISINDAN, 10 YIL YA DA DAHA FAZLA HİZMETİ OLAN HER PERSONELE ÜNVAN AYRIMI YAPMADAN HAK TANIYOR.ANCAK EMEKLİ OLMAK MAKSADIYLA AYRILMAYI ŞART KOŞUYOR.İŞTE ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER, TAM BURASI. THY MOBİNG YAPTIĞI BİZDEN DEĞİL DİYEREK DIŞLADIĞI PERSONELİ VERİMSİZLİK İFTİRASI İLE İŞTEN ATIYOR. BÖYLECE PERSONELİN EMEKLİLİLİĞİNİ TALEB ETME HAKKINI ELİNDEN ALIYOR. PERSONEL İŞE İADE DAVASINI KAZANIP GERİ DÖNMEK İSTEDİĞİ ZAMAN GERİ ALMIYOR. EMEKLİ OLUP PAS BİLETİNİ TALEP ETTİĞİ ZAMAN DA SENİ BEN ATTIM BU NEDENLE EMEKLİ ÖZLÜK HAKLARINI VERMİYORUM DİYOR. YANİ HEM KEL HEM FODUL. Bu çirkin tezgahı mahkemelerde hakimlere anlatabilirsek davayı kazanırız. Çünkü işverenin işçiye eşit ve adil davranma, ayrım yapmama borcu var.
AVUKATINIZ ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar THY sizi işe geri kabul etse de etmese de işe iade davasını kazanmış olmanızın hukuki sonucu şudur : Yapılan haksız fesih işlemi bütün sonuçlarıyla ortadan kalkmıştır ve davayı kazanan personelin statüsü haksız fesih öncesine dönmüştür.PAS prosedürünü bu bakış açısıyla değerlendirirseniz, hakkınızın gasp edilmiş olduğunu daha iyi anlarsınız. THY yönetimi bunu maksatlı olarak anlamazlıktan geliyor. Bu nedenle dava açmaktan başka çaremiz yok.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000