16 Eylül 2019, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • maaşları acil düşürülmeli. Hakettiklerini almalılar.
  • Teknik olarak biz,açıp kapayınca sistemi düzeliyor bu uçakların,(Türk işi aç kapa düzelsin) en kötü deftere yazarız arızayı bu uçaklar uçamaz diye birşey yok yani !
  • Ali Bey, gazetecilik adina guzel isler yapiyorsunuz. Fakat bazen kendinizi cok kaptiriyorsunuz. Yuzlerce sayfalik sozlesmenin okundugunu zannetmiyorum ne demek. Sirketlerin hukuk bolumleri ne is yapiyor zannediyorsunuz? Bu adamlarin gorevleri sozlesmeleri okumak ve gerekirse degisiklikleri yapmaktir. Hatta bu tarz uluslararasi anlasmalarda ozel hukuk burolari da kullanilir. Milyar dolarlik sirketler sizce 1 avukat ile mi calisiyorlar. Muhtemelen o belirttiginiz madde su ana kadar satilmis tum ucaklar ve tum havayollari icin gecerlidir zaten. Buna karsilik hukuk burolari ve sirketin hukuk departmani farkli yollar ile bu tazminati almak icin calisiyordur. Lutfen sirf dikkat cekmek icin dedikodu tarzi haber yapmayin.
  • Peki hadi bu 24 max uçağı iade edildi diyelim,peki alınan komhisyon ne olacak ? Bu işler komhisyonsuz olmaz,para çoktan yendi,o nasıl iade olacak asıl soru bu ?
  • Bize kalsa bu uçağın arızasını deftere yazar göndeririz yeterki referans kodu belirlensin yeter.Nasılsa herşeyi deftere yazıyoruz,defter olmasa napardık bilemiyorum,defter biterse korkmayın ikibin kabin arıza defteri matbaada basımda yazmaktan korkmuyoruz
  • Sonuçta kiralık uçak bunlar,boing bunları alsın 737-900 versin ücretsiz,sonuçta rent a Car firmaları elinde ford yoksa üst versiyona mercedese ücretsiz upgrade yapar ve onu verir,boingde aynı metodu uygulamalı
  • Derhal uçaklar iade edilmeli kusurlu mal sonuçta,2 yıl garantili,inşallah faturasını falan kaybetmemişlerdir,geri almazlarsa kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine başvuralım
  • borajet havayollarına ne oldu? 14 uçak nereye gitti...bu şirketin mal varlığını kimler yağmaladı. bu şirketin uçaklarından anadolu jet 3 tane alsaydı bizim şehre ve tüm şehirlere uçuş iptal edilmez ve artardı. Ali bey bunu araştırın lütfen
  • Bence esas konu AOG olana kadar teslim alınmış ve de uçurulmuş MAX'ların finansal kiralamayla alındıklarını varsayarsak (ki Türkiye'dekiler öyle...) bunların AOG oldukları sürece kiralarının ertelenebilmesidir. Uçaklar belli sürece uçtukları için bu süreç için ödenecek kiralar zaten teoride ödenmiştir; hukuken geri alınması mümkün değildir. Yapılabilecek tek şey finansörlerle anlaşıp bu uçakların yeniden uçana kadar kiralarının ödenmemesi, finansörlerin de Boeing'e bu dönemde Boeing'e herhangi bir ödeme yapmamalarıdır. Yani bu şekide Boeing belki ortalamada yüzlerce MAX'ın 8-10 aylık bir kira gelirinin ertelenmesine razı olmak durumunda kalacaktır. Prestij kaybının ötesinde büyük zarar!!! Velakin, MAX kullanıcısı olmuş (ya da kısa dönemde olacak) olan havayolları bu olumsuz tablo karşısında daha sonraki MAX siparişlerini ertelemek, azaltmak ya da hepten iptal etmek, üretilmiş olanları teslim almamak isterlerse, esas kıyamet o noktada kopacaktır.
  • Dünya çapında AOG halinde 400'e yakın MAX var; bunların 13'ü Türkiye'd. Artı Boeing'in üretimine devam ettiği ama teslim edemediği uçaklar: ki onlar da ABD'de Seattle'da AOG. Şimdi havayollarının hepsinin Boeing ile yaptıkları anlaşmalarda bu tazminat alamama konusu varsa, THY da bunu siparişte "elle gelen düğün bayram" hesabı bilerek ve kabullenerek imzayı atmıştır. Herhalde benzer koşullar Airbus siparişlerinde de geçerlidir. Ancak son 15-20 yıldır bu MAX rezaleti kadar büyük çaplı bir AOG yaşanmamış olduğundan, MAX siparişi yapmış ve mağdur durumda kalmış tüm havayollarının birleşerek Boeing'e "ikna edici ve tazminatı muhtemelen tazminat adı altında olmayan bir yöntemle gerçekleştirici" bir baskı ve çözüm yaratmaları söz konusu olabilir. Bu da kamu oyuna öyle davul zurnayla açıklanmaz, herhalde!... Boeing'in de kuyruğunu dik tutmasını gözetmek gerekir; uzun vadeli karşılıklı çıkarlar için... (devamı 2. mesajda...)

THY, Boeing’den MAX’lar için 1 dolar bile tazminat alamayacak!

Boeing 737 MAX tipi uçakların Endonezya ve Etiyopya’da kaza yapmasından sonra aynı tip uçakları kullanan tüm şirketler bu uçakları yere indirmişti. Bu şirketler arasında THY de vardı. THY’de bu yıl teslim alacakları ile birlikte toplam 24 MAX tipi uçak bulunuyor. Peki, bu uçakların akibeti ne olacak ve THY’nin zararı ne olacak?

Biz söyleyelim mi?

THY bu uçakların uçmamasından kaynaklı 1 dolar dahi tazminat alamayacak.

Türk Hava Yolları, Endonezya ve Etiyopya kazalarından sonra uçakları bir süre daha uçurmuş ve Amerikan Havacılık Dairesi’ni uçakların uçmasına yasak getirene kadar sessiz kalmıştı.

Ancak Amerika’dan gelen yasak üzerine THY 13 Mart 2019 tarihinde de tüm uçakları yere indirmiş ve park alanına çekmişti. Bir nevi uçaklar çürümeye terk edildi.

Sistem arızası bulunan bu uçaklar için Boeing’e milyon dolarlar ödeyen THY, kayıpları nasıl karşılayacak diye bakılırken THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın göz boyayan bir hamlesine şahitlik etmiştik.

Aycı, Boeing CEO’su ile Türkiye’de görüşmüş ancak içerik hakkında hiçbir açıklama yapılmamıştı. Oysa beklenti Boeing’den yüklü tazminat istenmesi, zararların karşılanması yönünde adım atılması şeklinde idi.

Böyle bir durumun söz konusu olmayacağını, olamayacağını söyleyebilirim. Üst düzey Boeing yöneticisinin ağzından kaçan cümle şu. “Bizim sözleşmelerimizin içinde bu tip arızalara yönelik tazminat ödenmeyeceği yazıyor ve bunu şirketler bilerek imzalıyor.” İfade aynen böyle.

Şimdi sormak gerekiyor, THY bu uçakları alırken imzaladığı sayfalara bakmıyor mu, okumuyor mu?

Yüzlerce sayfa sözleşmenin okunduğunu sanmıyorum. Okundu ise bile anlaşıldığını düşünmüyorum.

Yapılacak olanı da söyleyelim.

THY uçaklar için ödenen kiraları geri alacak. Uçak yerde yatarken, bu uçaklar için yapılan tüm harcamalar ve ekip tahsisleri de tazminatsız kalacak.

Kısacası THY kamuoyuna yansıdığı gibi asla tazminat alamayacak. Söylenenler, yazılanlar hepsi ütopya. THY zararı ile kalacak.

THY yönetimi neye imza attığının hesabını elbette verecek, vermeli.

THY’nin Boeing 737 Max’lardan zararı ne kadar bilen var mı? Yok.

Ama sayın Cumhurbaşkanına söylenenlerle gerçekler arasında uçurum var. Yani THY’nin zararı öyle yazıldığı, çizildiği gibi değil. Çok daha fazla, çok daha görünmez.

Bu kadar zarara rağmen, bu kadar şatafata rağmen halen kılı kıpırdamayan THY yönetimi, uçuruma giden THY’nin kesesini halen açık tutuyor.

Örnek vermek gerekirse, THY Teknofest’e sponsor. Buna söylenecek fazla söz olmayabilir. “Havacılık etkinliği” deyip geçersin. Ama ticari bir organizasyonun uçak üzerinde reklamını yapmak da neyin nesi!

Bir uçağın gövdesine uygulanan reklamın bedeli 30 binden aşağı değildir. Uygulama bu kadar iken, ya uçak yerde yatarken geçen zamanın bedeli ne kadar acaba? Bir uçak kaç saatte, kaç günde reklam kaplaması yapılabilir?

Ah THY, doğruyu söylediğimiz için dokuz köyden kovduklarınızdanız ama biz doğruyu söyleyemeye devam edeceğiz siz tüm köyleri terk edene dek. 

THY, Boeing’den MAX’lar için 1 dolar bile tazminat alamayacak!

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Km ~ 5 yıl önce
maaşları acil düşürülmeli. Hakettiklerini almalılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arızalı ~ 5 yıl önce
Teknik olarak biz,açıp kapayınca sistemi düzeliyor bu uçakların,(Türk işi aç kapa düzelsin) en kötü deftere yazarız arızayı bu uçaklar uçamaz diye birşey yok yani !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sozlesme ~ 5 yıl önce
Ali Bey, gazetecilik adina guzel isler yapiyorsunuz. Fakat bazen kendinizi cok kaptiriyorsunuz. Yuzlerce sayfalik sozlesmenin okundugunu zannetmiyorum ne demek. Sirketlerin hukuk bolumleri ne is yapiyor zannediyorsunuz? Bu adamlarin gorevleri sozlesmeleri okumak ve gerekirse degisiklikleri yapmaktir. Hatta bu tarz uluslararasi anlasmalarda ozel hukuk burolari da kullanilir. Milyar dolarlik sirketler sizce 1 avukat ile mi calisiyorlar. Muhtemelen o belirttiginiz madde su ana kadar satilmis tum ucaklar ve tum havayollari icin gecerlidir zaten. Buna karsilik hukuk burolari ve sirketin hukuk departmani farkli yollar ile bu tazminati almak icin calisiyordur. Lutfen sirf dikkat cekmek icin dedikodu tarzi haber yapmayin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy merkez bina ~ 5 yıl önce
Peki hadi bu 24 max uçağı iade edildi diyelim,peki alınan komhisyon ne olacak ? Bu işler komhisyonsuz olmaz,para çoktan yendi,o nasıl iade olacak asıl soru bu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish technic ~ 5 yıl önce
Bize kalsa bu uçağın arızasını deftere yazar göndeririz yeterki referans kodu belirlensin yeter.Nasılsa herşeyi deftere yazıyoruz,defter olmasa napardık bilemiyorum,defter biterse korkmayın ikibin kabin arıza defteri matbaada basımda yazmaktan korkmuyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rent a Car ~ 5 yıl önce
Sonuçta kiralık uçak bunlar,boing bunları alsın 737-900 versin ücretsiz,sonuçta rent a Car firmaları elinde ford yoksa üst versiyona mercedese ücretsiz upgrade yapar ve onu verir,boingde aynı metodu uygulamalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mafakyü ~ 5 yıl önce
Derhal uçaklar iade edilmeli kusurlu mal sonuçta,2 yıl garantili,inşallah faturasını falan kaybetmemişlerdir,geri almazlarsa kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine başvuralım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 5 yıl önce
İlan açmadan sipariş usülü iki seçim arası adam alınmış İmamoğlu öyle bir açıklama yaptı . Yanı alınan adam da az çok beklemiştir bunu, aynı kazanasmaz in da çıkarılmayı beklediği gibi... İmamoğlu adamdır.
KmQ ~ 5 yıl önce
Ah Boeing bütün yükü biz 330cular çektik sayende. Max in yapacağı git gelleri vs biz yaptık hep ama onun için buradayız fazla söylenenler oluyor arkadaşlarım birimiz hepimiz hepimiz birimiz için. Var olsun Thy :) Maxler de sorunsuz geri dönsün veya jilet olacaksa da netleşsin artık...
tokat ~ 5 yıl önce
borajet havayollarına ne oldu? 14 uçak nereye gitti...bu şirketin mal varlığını kimler yağmaladı. bu şirketin uçaklarından anadolu jet 3 tane alsaydı bizim şehre ve tüm şehirlere uçuş iptal edilmez ve artardı. Ali bey bunu araştırın lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 5 yıl önce
Bence esas konu AOG olana kadar teslim alınmış ve de uçurulmuş MAX'ların finansal kiralamayla alındıklarını varsayarsak (ki Türkiye'dekiler öyle...) bunların AOG oldukları sürece kiralarının ertelenebilmesidir. Uçaklar belli sürece uçtukları için bu süreç için ödenecek kiralar zaten teoride ödenmiştir; hukuken geri alınması mümkün değildir. Yapılabilecek tek şey finansörlerle anlaşıp bu uçakların yeniden uçana kadar kiralarının ödenmemesi, finansörlerin de Boeing'e bu dönemde Boeing'e herhangi bir ödeme yapmamalarıdır. Yani bu şekide Boeing belki ortalamada yüzlerce MAX'ın 8-10 aylık bir kira gelirinin ertelenmesine razı olmak durumunda kalacaktır. Prestij kaybının ötesinde büyük zarar!!! Velakin, MAX kullanıcısı olmuş (ya da kısa dönemde olacak) olan havayolları bu olumsuz tablo karşısında daha sonraki MAX siparişlerini ertelemek, azaltmak ya da hepten iptal etmek, üretilmiş olanları teslim almamak isterlerse, esas kıyamet o noktada kopacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 5 yıl önce
Dünya çapında AOG halinde 400'e yakın MAX var; bunların 13'ü Türkiye'd. Artı Boeing'in üretimine devam ettiği ama teslim edemediği uçaklar: ki onlar da ABD'de Seattle'da AOG. Şimdi havayollarının hepsinin Boeing ile yaptıkları anlaşmalarda bu tazminat alamama konusu varsa, THY da bunu siparişte "elle gelen düğün bayram" hesabı bilerek ve kabullenerek imzayı atmıştır. Herhalde benzer koşullar Airbus siparişlerinde de geçerlidir. Ancak son 15-20 yıldır bu MAX rezaleti kadar büyük çaplı bir AOG yaşanmamış olduğundan, MAX siparişi yapmış ve mağdur durumda kalmış tüm havayollarının birleşerek Boeing'e "ikna edici ve tazminatı muhtemelen tazminat adı altında olmayan bir yöntemle gerçekleştirici" bir baskı ve çözüm yaratmaları söz konusu olabilir. Bu da kamu oyuna öyle davul zurnayla açıklanmaz, herhalde!... Boeing'in de kuyruğunu dik tutmasını gözetmek gerekir; uzun vadeli karşılıklı çıkarlar için... (devamı 2. mesajda...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000