09 Aralık 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Madem uzun bir süre müdürlük yaptınız görev yaptığınız bölümde iktidar ve tarikat adamlarına yer açılsın diye eski personeller atılırken ya da mobbing'e maruz kalırken,sizden liste veya isim istendiğinde yönetime tepki verebildiniz mi yoksa ne yapalım deyip sus pus olup istenileni yaptınız mı veya emekliliğe az kaldı ben karışmayayım emir demiri keser bana ne mi dediniz?
  • Sabit fikirli değilim önyargılı da ancak iktidar döneminde,onca senede bir tane hakkıyla şef,müdür,hele alttan part time vs başlamış gelmiş olmuş bir kişi bilmiyorum,duymadım. Uzman bile yok inanın. Bilhassa yurtdışına istasyon ve kargo şef,müdür,bölge müdürü olarak kim tayin olmuşsa ki neredeyse hepsini bilirim inanın veya inanmayın alayı iktidardan torpilli. Çıksın biri hayır desin de görelim.Sorsan yönetim takdir etmiştir! Yersen. Eskiden koalisyondaki dini görüşlü partiden ayrılıp aynı çizgideki iktidar partisini kuranlar,görev alanlar eskiden Thy'ye girenlerin torpilleri oldular bilmem anlatabiliyor muyum? Bakıyorsun sicil eski ama torpilli. İstisnalar vardır diyeceğim ama kaç kere sitelerde,haberlerde,gazetelerde bile konu olduğu gibi çaycının bile torpille alındığı,torpilsiz bırakın tayini,terfiyi bölümün bile değiştirilemediği bir şirkette torpilsiz müdür,başkan olunması olabilir mi insanların takdiri. Siz torpilsiz başarmışsanız tebrik ederim ama inanasım gelmiyor maalesef.
  • Kimse yazmıyor etmiyor kafayı yicem. Arkadaşlar geçen hafta 80 kişi çıkarıldı daha dün 38 şoför A kapıdan alınıp dolapları boşaltılıp kapı önüne konuldu bu sabah 35 kişi daha çıkarılacak telefonla arandı. Hiç mi duymuyorsunuz Airport haber olarak bütün liman biliyorda siz mi duymadınız. Yaa hala hindistan ihalesini haber yapıyorsunuz. Ay sonuna kadar 85 kişi deniliyor yani 50 kişi daha işsiz kalacak. Ama en büyük havacılık sitesi 3 maymunu oynuyor!
  • Çetin Bey güzel konulara değiniyorsunuz, teşekkürler. Sektör içinde olduğunuz için mutlaka bilginiz vardır diye düşünüyorum. THY ve iştiraklerini de dikkate alırsak burada herhalde 60000 kişi çalışıyordur. Yüzde 5 i müdür ve üstü çalışan olsa, bunların içinde kaç tanesi 2003 öncesi işe girişlidir bilen var mı. Ali Kıdık beyden öğreniyoruzki Damacana Müdürlüğü bile kurulmuş. THY de ki genel müdür yardımcıları ya da başkanlardan 2003 öncesi işe girişli kaç kişi var?
  • Thy'de eski dönemde girip de yönetici olanlar vardı hala var doğru ki içlerinde arkadaşlarım da var ancak hepsi siyasi güç sayesinde müdür,başkan olabildiler,o makamları koruyabildiler. Bunun haricinde bir sav günümüz siyasi ortamında imkansıza yakın. Hamdi zamanında ki büyüme balon büyüme. Aşırı derecede uçak alındı birçok kar marjı düşük hatlar açıldı olur olmaz film,takımlara vs fahiş paralarla sponsor olundu ve aynı hatalar hala devam ediyor. Madem o dönemde thy büyüdü niye kriz olduğunda 30 veya 40 uçağı yerde yatırdı? Demek ki mali alt yapısı ya yok ya da çok kötü. Aksi halde krizden aşırı etkilenmezdi. Thy'nin 10 sene önceki balon büyümesi de o dönem ülkemizin dünya'da boşta olan dolarları toplamasıyla doğru orantılı. Nasıl ki şimdi o zamanki hesapsız dolar toplamanın ceremesini ülkece çekiyorsak şirket de aşırı faiz,borç,zararla çekiyor daha da çekecek. Aldığı ödülleri nasıl aldığını da herkes biliyor. Thy'nin şovmen yöneticilerini gazlayarak pastadan pay almak için verildi.
  • 12 ARALIK PERŞEMBE SAAT 08.46'YA CEVAPTIR. THY YÖNETİCİLERİNİN BAŞARILARINI YAZIMIN BAŞINDA İFADE ETMİŞTİM. O NOKTADA SORUN YOK. SİZ BANA ŞUNU SÖYLEYİN LTF. YAZDIĞIM DEĞİŞİK KONULAR VAR. HEPSİ HAMDİ BEYLE İLGİLİ DEĞİL. BUNLARIN İÇİNDE HAKİKATE UYGUN OLMAYAN, YALKNIŞ YAZILMIŞ, İFTİRA VB.. HUSUS VAR MI? THY' DE BU DÖNEMDE MUTLAK HERKES TORPİLLİDİR. BÖYLE BİR İDDİADA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL. VE BENDE BULUNMAM.BU DURUMDA BANA İSİM VERMENİZE GEREK YOK. YAZIMI CEVAPLAMAK İSTİYORSANIZ, KONULARI ORTAYA KOYDUM. İSTERSENİZ ONLARI CEVAPLAYIN.
  • Temel Kotil ile Topçu ve sonraki yöneticiler başarısız sa 2002 deki 10 milyon yolcu sayısı nasıl 75 milyona çıktı? Utanmaz rezil yaratıksınız! Hep sizin gibi çarpıtmacı yalancı eski asalakların yazılarına yer veren bu site de iğrenç bir site.
  • Şu an thy'nin başındaki zat mı kaliteli ve liyakatli personel alıyor? Bol maaş ve sosyal hakları duyup thy'ye girmek için torpil yaptıran tarikatçılar,polislikten istifa edenler mi kaliteli ve liyakat sahibi? 17 yılda thy'ye torpilsiz hiç kimse giremedi,tayin,terfi olmadı. Hele Hamdi ve Temel zamanında çaycı bie torpilliydi. Bunlar liyakat,hak,hakkaniyet,kalite bilmezler,bilselerdi 13 bin kişiyi haksız yere atmaz,zorla emekli etmez,istifaya zorlamazlardı.
  • Turk hava yollari bir tane . Ne olmus ki Yunanli First Officer Ispanyol First Officer, Alman, veya Rus First Officer kaptan yapmis parasiz olarak . Kendi ulkelerinde kaptan olamiyan Turk hava yollarinda kaptan olur . Normal Turk First Officer HTA yonetdigi CRM gecemez .
  • Artık TGS ve Teknik vey THY ayrımı yapılmıyor aynı şirket içerisinde bile insanlar birbirine düşman servis, yemek, asansör ve kart basma zamanlarında bile alt üst mevki makam ayrımı yapılıyor yok öyle bir şey demeyin benden daha iyi biliyorsunuz Ring araçlarında birbirine yer verilmeyen altan altan ezmezler hep mevcut Hatta bu yazıma karşılıkta verebilirsiniz

THY: Başarınızı onu elde etmek için nelerden vazgeçtiğinizle yargılayın.



Evet; hepimiz THY’nin 2003 yılından bu güne kadar büyük mesafe kaydettiğini görüyor ve tabii ki Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak bundan gurur duyuyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinin, bu süreçte görev yapan Başbakanlarımızın ve 12.  Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bu noktaya ulaşan Türk Hava Yollarımız için daha iyilerini diliyor ve bunu gönülden temenni ediyorum.

İfade ettiğim bu duygularımda samimi olduğuma inanmanızı dilerim. Ancak bu hisleri beslememde aşağıda ifade edeceğim menfi olan hususları THY mensuplarına yaşatan yöneticilerin müspet hiçbir rolünün bulunmasının mümkün olmadığını ifade etmek isterim.  Evet, duygularım Türk Hava Yollarından 17 sene önce ayrılmış olmama rağmen kuruma karşı duyduğum aidiyet duygusunu halen kaybetmemiş olmam ve her şeye rağmen sürdürebilmem nedeniyle o günden beri her zaman böyle şekilleniyor.

Yazımın bundan sonraki kısmı salt THY’nın bu günkü yönetimi ile ilgili değil. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Onları tenzih etmiyorum. Anlatımlarım bu günkülerden önceki yöneticileri ve de tabii ki bu şu anda tepelerde bulunanları ve tepelerin tepesinde oturan yöneticileri de kapsıyor.

Keşke tüm insanlar kendilerini samimiyetle yargılayabilse. Bana öyle geliyor ki dünya, ülkemiz ve iş yerlerimiz daha güzel ve daha yaşanabilir olurdu. Şimdi ise THY bu noktaya gelene kadar neler olup bittiğine, THY Yöneticilerinin nelerden vazgeçtiklerine bir bakalım derim.  Bazen yönetimlerin hedefleri paralelinde başarı kazanmak adına vazgeçilen hususlar yönetimin bekası ve de kuruluşun maneviyatı açısından daha da önemli olabiliyor. Aşağıdaki anlatımlar kronolojik bir sıra takip etmiyor. Hepsini yazmaya kalksan kitap olur.

HER ŞEY İŞTE BÖYLE BAŞLADI.

“Mevki ve unvanlar birbirine karşı zincirleme sorumluğu olan basamaklardan meydana gelir. Birbirine bağlı bu basamaklar kurum içindeki hiyerarşiyi belirginleştirir. Hiyerarşideki yer alan kişilerin emelleri genelde bir üst basamağa geçmek başka bir deyimle terfi etmektir.” diyor Jeffrey Tucker.

ŞİRKETE 2003 ÖNCESİ GİRENLERİN İŞTEN UZAKLAŞTIRILMALARI:

Yukarıdaki bu söz iyi ve güzel de öncelikle hiyerarşinin basamaklarında yer alan insanları değiştirip “bizimkiler” diye anılan insanlara yer açmak gerekiyordu. Ve de THY Yönetimi işe böyle başladı. Ülkede uzun süredir ihmal edildiklerini düşünen bir zümrenin söz sahibi olmasından sonra yaşananlar, hedefe ulaşma konusunda başarı kazanılacağını ancak bir şeylerden de vazgeçilmeye başlandığını gösteriyordu. Nitekim işten çıkartmalar başladı ve her sene adetleri artan miktardaki çalışanlar şirketten uzaklaştırılmaya başlandı.  2003’ de 789 eski çalışan, 2004 senesinde 353 görevli, 2005 yılında 514 eski personel, 2006’da 1002 eski THY’li vb. işten çıkartıldı. Rakam 2011 yılı sonunda 7804’ e ulaşmıştı. Bu arada işten çıkartılanların yerine aynı dönemde 14.793 yeni personel THY’ de çalışmaya başlamıştı. Takip eden süreçte de tensikatlar ve yeni işe alımlar devam etti. Eldeki rakamlar bu iken bir milletvekilinin soru önergesini cevaplayan zamanın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2003 yılından 2012 yılı Mayıs sonuna kadar 9 bin 780 çalışanın kurumla ilişkisi kesildiği ve yerlerine 16 bin 636 kişi alındığı bilgisini vermişti. THY bu süreçte nelerden vazgeçilmişti? Türk Hava Yolları yönetimi işinin ehli, kuruma bağlı çalışanlardan vazgeçmişti. Bu uygulamaları ile taraf tutan, insan ayıran bir zihniyete sahip olduklarını daha baştan kendileri tescil etmişti. Ancak aralarında bunu önemseyen yoktu. Uzun süre ihmal edildiklerini düşünen insanlar bir anlamda öç alıyorlardı.

ÇALIŞANLARI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETMEK:

Bunun yanında yönetim 2003’ den bu yana aradan 10 yıl geçmesine rağmen bu süreçteki başarılarını anlatırken, THY’nin kendilerinden önceki yöneticilerini ve çalışanlarını zemmetmeyi ihmal etmiyordu. Oysaki kurumda halen 2003 öncesi şirkete girmiş olan çalışanlar da vardı.  THY’ ye yeni giren personel çoktandır eskilere üstlerinin yaptığı yakıştırmaları örnek alarak başarısız çalışanlar gözü ile bakıyor ve her fırsatta onlara bunu hissettiriyorlardı.  Bu ortamda THY ‘ de şirketin içinde birbirine sanki düşmanmışçasına bakan iki grup oluşmuştu. Tüm yönetim kadrosu bir tarafa tepelerin tepesinde oturan cevval bir yöneticinin üstün katkıları ile THY’nın adı “ Tanıdık Hava Yolları”na dönüşmüş ve imajı iyice zedelenmişti. THY hısım,  akraba ve hemşeri cenneti olmuştu. Tabii ki bunu da sorgulayabilen yoktu. Bir gazeteci bir büyüğümüze bu kadrolaşmaya yönelik sual yöneltti. Aldığı cevap “ onlarda seçim kazanınca bizimkileri çıkartsınlar “ olmuştu.

Tevekkeli THY’nin tepesindeki biri de “ Falan seneden sonra THY’ de 2003 öncesi girmiş kimse kalmayacak diyebiliyordu. 

THY Bu istihdam yöntemini uygularken nelerden vazgeçti.? Sivil Havacılık gibi kurumun tüm kadrosunun yekvücut olarak çalışması şart olan bu iş kolunun adı geçen şirketinde iş barışını korumaktan vazgeçilmişti. Türk Hava Yollarında görev almak isteyen Sivil Havacılığa gönül vermiş olan gençlerin ümitleri karartıldı ve o gençlerin kurumda yaratacağı aydınlıktan vazgeçildi. Dualarımız THY’ nın bu oluşumun sakıncalarını yaşamaması yönünde.

ŞİRKETTEKİ FETÖCÜLERİN BELİRLENMESİ:

15 Temmuz 2016’da vuku bulan darbe teşebbüsünün bastırılmasından sonra Cumhurbaşkanımız yaptığı bir konuşmada Devlet Kuruluşlarına kadrolarında bulunan Fetö terör örgütü mensup ve sempatizanlarının belirlenerek işten çıkarılmaları talimatını verdi. Darbeye karşı olan kamuoyu ve talimatı sonsuz haklı bulmuş ve desteklemişti.  Türk Hava Yollarının Fetö karşıtı olan tepeleri ( ? ) bu talimatı büyük bir süratle yerine getirerek 211 çalışanın iş akdini olabilecek en şaşırtıcı, en çirkin şekilde sonlandırdı ve bunu bu güne kadar görülmemiş bir acemilik ve çirkinlikte aynı gün bir basın duyurusu ile kamuoyuna duyurdu. Duyuru metninde ülkemizin ve şirketimizin güvenliği ve çıkarlarına ters düşecek her türlü tutum ve davranışlar kapsamında FETÖ yapılanmasına müzahir olmak yer almaktaydı. Bu cümleyi okuyan tüm Kamuoyu iş akdi feshedilenlerin tümünün Fetöcü olduklarını düşünmüştü.  211 kişinin çok büyük bir kısmı ( % 90’nın üzerinde ) yöneticilerince üzerlerine bulaştırılan bu çirkin lekeden kurtulmak için konuyu hukuka taşıyarak hakkını aradı ve de açtıkları davayı kazanarak işe iade kararı aldı. THY konuyu Yargıtay’a intikal ettirdiyse de, bir sonuç alamadı ve de Yargıtay personelin suçsuzluğunu onayladı. THY tabii ki bu çalışanları tekrar işe almadı ve onlara kucak dolusu ödeme yaparak konuyu kapattı. Ne de olsa ödedikleri para kendi ceplerinden çıkmıyordu.

Bu oluşumun en enteresan hikâyesi THY’ nin fısıltı gazetesinde yer alıyordu. Liste onay için tepelere götürüldüğü zaman ilgili ve değerli büyüğümüz 211 kişinin ismini teker teker kontrol etmişler. Bu kontrolü listede bir tanıdığının bulunup bulunmadığına bakmak için yapıyormuş. Zira kendisinin tüm çalışanları bire bir tanıması mümkün değilmiş. Meğer listede bir tanıdık varmış. Hem de kendisi tarafından şirkete getirilen ve de işe alınan eski işyerinden bir çalışma arkadaşı. 

Bu tanıdık personel talimaten listeden derhal çıkartılarak yedek olarak kenarda beklemeye alınan Fetöcülerden ( ? ) birinin ismin in listeye yazılması talimatını vermiş. Yedek listeyi anlamak mümkün değil tabii ki.  İşlem derhal yapılmış ve. Listeden çıkartılan tanıdık THY’ dee çalı ve şmaya devam etmiş yedek olarak bekletilen ve ismi listeye son olarak kaydedilen ise şirketten uzaklaştırılmış. Her ne ise birkaç aylık bir süre sonra listeden çıkartılan o tanıdık çalışanın ismi resmi makamlarca şirkete bildirilince beyefendi bu kez tanıdığını koruyamamış ve o da İşten çıkartılmış. Herhalde tescilliydi. Olan yedek olarak kenarda bekletilene olmuştu. Şirkette herkes kimsenin duymayacağı en alçak sesle bunu konuşurmuş. Sayın büyüğümüz eski çalıştığı şirketten THY’ye getirdiği bu insanın Fetö ilişkisini herhalde bilmiyordu. (?)  Kendisinin o taraklarda bezi yoktu mutlak (?) 

Bu listeye giren çalışanların canı üç kez sıkılmıştı. İşten atılmış olmaları bir sıkıntı, THY yönetiminin bu işlemi duyurmak için basına yaptığı açıklama ile üzerlerine sürülen yağlı kara leke ikinci sıkıntıydı. Mahkemeyi kazandılar, Yargıtay da onayladı. Bitti mi? Hayır. İş arayanların karşısına bu lekenin kalıntıları  bir yerde ve bir şekilde çıkıyordu, bu da üçüncü sıkıntıydı. Ve de aradan seneler geçti halen bu sıkıntıyı yaşayanlar ve de iş bulamayanlar var. Dün bir televizyon haberlerinde bir gazetenin 40 çalışanın iş akitlerinin feshettiğine ilişkin haber vardı.  Çalışanların evlerine mektup gönderilerek feshin çalışanlara duyurulduğu söyleniyor ve bu tür işlemin Türkiye’de ilk kez yapıldığı hayretle ifade ediliyordu. Bizim 211 kişi bu tür bir bildirime de fitti. Onlara mesaj ile bilgi verilip aynı anda Fetöcülerin iş akitlerinin ne denli büyük bir süratle (?) feshedildiği basına bildirilmişti. Her ne kadar basın bülteninde Fetö dışında da bir kaç neden daha kenar süsü olarak konulmuş ise de kamuoyu kimin hangi nedenle dışlandığını hiçbir zaman öğrenemedi. O günlerin ruh hali içinde sizce bu duyuruyu okuyanlar sizce ne düşünmüştür? Cumhurbaşkanımız talimat veriyor ve de Türkiye’de bu talimatı yerine getiren ilk kuruluş THY oluyor. Daha sonra Cumhurbaşkanımız bu konuya ilişkin olarak yapılan değerlendirmeler arasında hatalı olarak yapılanların yeniden tetkik edileceği ve yanlışlıkların düzeltileceğini söyledi ise de bu söz ( ki talimat sayılır ) bile THY’ nin tek adamının “ dediğim dedik” kaprisinin önüne geçemedi. İnsanlar ve aileler perişan oldu.

THY Yönetimi bu uygulamayı yaparken nelerden vazgeçti? Evet; insanlıklarından kalan son kırıntıları da bu çirkin ve insanlık dışı uygulama ile yitirdiler. İnsanlıklarından tümü ile vazgeçtiler. O günden beri nasıl anıldıklarını bilmiyorum.

PERSONELİN SENDİKAL TERCİHİNİ YÖNLENDİRMEK:

Düşünüyorum da seçimlerden önce bir siyasimiz çalışanlara verecekleri sendikal özgürlükten bahsederken seçimi kazandığımız takdirde işçi kardeşlerimiz isterlerse 2 sendikaya birden üye olabileceklerdir diye konuşuyordu. Ve de seçimi kazandı. Ya sonra?

Ben işveren veya işveren vekili konumunda olan yöneticilerin çalışanların sendikal tercihlerine müdahale ettiğini hiç görmemiştim o güne kadar. Ancak THY Yönetimi kendileri ile aynı siyasi görüşü paylaşmayan Hava-İş Yönetiminin değişmesini ve de Sendikanın kendilerine yakın durmasını istiyordu.  Ve de şirketin en tepesinin tehdit ve yönlendirmesi ile çalışanların işverence desteklenen aday için oy kullanmaları sağlandı. Personel açısından yapacak bir şey yoktu.  Oyunu işverenin isteği doğrultuda kullanmayanları neyin beklediğini hepsi biliyordu. Seçim yapıldı. Sendika kadrosu THY Yönetimine yakındı artık.

Hayli bir süre sonra Hava-Sen kurulmuş ve uçucular adı geçen sendikaya üye olmaya başlamışlardı. Üye sayısı Hava İş’i rahatsız edecek boyuta ulaşmıştı ki, THY yönetimi tekrar sahneye çıktı. Baskılarla pilot çalışanların Hava İşte kalmalarını sağlayabileceklerini ve Hava Sen’ e üye olanların da Hava İş’e geri döndürebileceklerini ümit etti ise de pilotlara diş geçirmek o kadar kolay değildi. THY Yönetimi Hava Sen’ de görev yapan uçucu personelini işten çıkarttı ise de gün itibarı ile faaliyeti halen sıfırlayamadı.

THY Yönetimi bu uygulama için nelerden vazgeçmişti?  İşverenin çalışanların sendikal tercihlerine karışmaması ilkesinden vazgeçtikleri kesin. THY çalışanlarının her Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde daha kuvvetli temsil edilmelerinin önüne geçtikleri de kabulü zorunlu olan bir gerçek.  Belki de işveren Sendika dayanışmasının bu denli açıklıkla yapıldığı o güne kadar görülmemişti. THY’nin en tepesinin bizzat iş edindiği bu oluşumun  ülkenin sendikal yaşamının beklide en çirkin sayfasında yer alacağını bile bile bu işe girdiği ve konuyu yönettiği açık. Kuvvetliydi. Ne yaparsa yapsın kendisine hesap sorulmayacağına emindi. Ve soran olmadı.

ÖNCE UÇAKLARI ALALIM. NASIL OLSA PİLOT BULURUZ.  

Önce şirketin bir bölümünü büyütüp daha sonra bu büyümenin alt yapısını hazırlamaya çalışmak hayli zor bir iş. “ Önce uçakları alalım, daha sonra pilot buluruz” mantığı ile hareket eden THY’ nin tepeleri, uçakların alımını takiben kendi ülkelerinde iş bulamayan yabancı pilotları istihdam ederek maaş, Yabancı ve Türk Pilotlar arasında sosyal haklar vb. konularda küçümsenmesi mümkün olmayan farklı uygulama duvarları ördüler.  Ve de kokpit’ de yan yana oturup uçan Türk ve yabancı pilotları birbirine ters bakan ( çok çok hafifletilmiş deyimdir ) duruma getirme becerisini gösterdiler. Yabancı pilotların büyük bir kısmı kaptanlık sertifikasını ( tabii hiçbir ücret ödemeden) almalarından sonra Türk Hava Yollarına el sallayıp ülkelerine döndüler.

Ve de tabii ki kendi ülkelerinde kaptan olarak iş buldular.  THY’ nin bu günkü yönetimi de aynı uygulamayı sürdürmeyi düşünmesi gerek şirket ve gerekse tepe yönetim açısından kaybedilenin pek önemsenmediğini gösteriyor.

THY Bu uygulama ile nelerden vazgeçti? Sivil Havacılığın hassas bir plan ve programla yürütülen bir çalışma konusu olduğuna ilişkin realitenin, yöneticilerin konusu ne olursa olsun işle ilgili hatalı uygulamaları ile zedelenmesi, bu iki unsurun birleşmesi sonucu oluşup iş yaşamının en önemli unsuru olan çalışanların yöneticiye olan güven duygusunu sıfırlar. THY Yöneticileri sivil havacılığın bu olmaz ise olmazından vazgeçmekte bir sakınca görmedi.

HABOM: BU YAPBOZ OYUNU MİLYON DOLARLAR YEDİ.

Milyon Dolarlar bir yana insanları perişan etti. Türk Sivil Havacılık tarihinin en önemli projelerinden biri olarak lanse edilen   Habom’un tamamı  THY’nin öz kaynaklarıyla finanse edilmişti. HABOM, THY Teknik AŞ' nin sektörel platformdaki teknik bakım, onarım kabiliyet ve kapasitesini artırmak, havacılık alanında kapsamlı bir ekosistem yaratmak adına İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda, yapılan yaklaşık 550 milyon dolarlık bir tesis ile devreye girmişti. Projenin faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin dünya genelindeki uçak bakım, onarım ve revizyon sektöründen elde edeceği payda büyük bir artış olması beklendiğini söylemişti. THY Teknik A.Ş dünyadaki Onarım tesisleri arasında ilk 5’ e girecekti. Vb. vb. Bu vaatlerin hepsi Sn. Başbakan ve Bakanların önünde dile getirilmişti. Sonra ne oldu?  Söylenilmeyen bir şey vardı  O da bu reorganizasyonun yapılmasının ana nedeni. Hava İş Sendikasından duyulan tedirginlikti.  Ya Sendika bir gün gelir ve greve giderse?  Bir süre sonra görüldü ki Habom uygulamasının sonu yok. Eskiye dönüldü. Habom ‘un kuruluşu esnasındaki Genel Müdür önceden Genel Müdür Teknik Yardımcısıydı.  Dolayısı ile Teknik üniteyi en iyi bilen tepe yöneticiydi (?)  

THY bu uygulamayı nelerden vazgeçerek yaptılar dersiniz?

Açılış töreninde Başbakan ve Bakanların huzurunda dile getirdikleri tüm hedefleri yalayıp, yutup söylediklerinin tümünden vazgeçtiler. Planlı ve Programlı yöneticiler olmadıklarını bir kez daha gösterdiler. Sivil havacılığı internetten öğrendim diyen insanın başı çektiği yönetim, Türk Hava Yolları Teknik Ünitesinin organizasyonunu yapboz tabelası haline getirdi. Evet; bu rahatlık nereden mi geliyordu? Kimsenin kendilerinden hesap sormayacağına emindiler. Ve sorulmadı da.

ÇALIŞANA ŞANTAJ:

 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 2 ve 3 ncü maddeleri söyle der. MADDE  2 - Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz. MADDE 3- Kanunun iyi niyet’e hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyi niyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyi niyet iddiasında bulunamaz.

Evet, Müdür veya Başkan sizi çağırır.  Sizinle çalışmama kararı verdik, ya dilekçe verip emekliliğinizi isteyin veya iş akdiniz şirket tarafından feshedilecek “ der. Tabii ki karar sizin.. İki şık var önünüzde, ya uzun senelerin emeğinin karşılığı olan tazminatınızı alacak ve pass bilet haklarınızdan vazgeçeceksiniz. Veya emeklilik talep dilekçenizi verip, ihbar tazminatınızdan vazgeçerek, kıdem tazminatınız ile yetinecek ve ücretsiz bilet haklarınızı kullanmayı sürdüreceksiniz. Bunun adı bir anlamda çalışanına şantaj yapmak değil de nedir?

THY bu uygulamayı nelerden vazgeçerek yaptı?

Türk Hava Yolları yönetimi manevi şahsiyetini sıfırlayarak salt eski personeli işten uzaklaştırıp “ bizimkileri “ işe alabilmek için insani yöntemlere başvurmaktan vazgeçtiğini açık bir şekilde ortaya koydu.,

Evet; bazı insanlar sanki yaptıkları kötülüklerle beslenirler. Etraflarında ne kadar kötü ihtiraslar, komplo teorileri, fitne fesat varsa, egoları o denli tavan yapar. Bir gün gelir ki kendi kötülüklerinin batağında, boğulur giderler.

Dinimizin özünde iyilik, düzen ve barış var. Nasıl bir çelişkidir ki, kötü insanlar adeta dini kendilerine kalkan ediyorlar. Evet, bu çirkinliklerin temelini atan ve yaşatan THY Yöneticilerinin tümü kutsal dinimize bizlerden daha bağlı görünüyorlar. Neyin ne ile bağdaşmadığı hususu ile konuyu uzatmanın âlemi yok. Dilerim ki Allah bunların hesabını bu dünyada kendilerinden sorsun. Her ne kadar yapılanların bazıları tüm aileleri perişan ettiyse de onlar için bunu dilemek bizi çirkin yapar. İnşallah başkaları için düşündükleri ve niyetleri kaderleri olsun. Yine de kararı biz vermeyelim. “  İYİ İSE İYİ,  KÖTÜ İSE KÖTÜ” diyelim. Dileyelim ki bu tür insanların ömrü vicdanları kadar olsun.

THY: Başarınızı onu elde etmek için nelerden vazgeçtiğinizle yargılayın.

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

Bilgin arkadaşa ~ 4 yıl önce
Madem uzun bir süre müdürlük yaptınız görev yaptığınız bölümde iktidar ve tarikat adamlarına yer açılsın diye eski personeller atılırken ya da mobbing'e maruz kalırken,sizden liste veya isim istendiğinde yönetime tepki verebildiniz mi yoksa ne yapalım deyip sus pus olup istenileni yaptınız mı veya emekliliğe az kaldı ben karışmayayım emir demiri keser bana ne mi dediniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgin'e cevap ~ 4 yıl önce
Sabit fikirli değilim önyargılı da ancak iktidar döneminde,onca senede bir tane hakkıyla şef,müdür,hele alttan part time vs başlamış gelmiş olmuş bir kişi bilmiyorum,duymadım. Uzman bile yok inanın. Bilhassa yurtdışına istasyon ve kargo şef,müdür,bölge müdürü olarak kim tayin olmuşsa ki neredeyse hepsini bilirim inanın veya inanmayın alayı iktidardan torpilli. Çıksın biri hayır desin de görelim.Sorsan yönetim takdir etmiştir! Yersen. Eskiden koalisyondaki dini görüşlü partiden ayrılıp aynı çizgideki iktidar partisini kuranlar,görev alanlar eskiden Thy'ye girenlerin torpilleri oldular bilmem anlatabiliyor muyum? Bakıyorsun sicil eski ama torpilli. İstisnalar vardır diyeceğim ama kaç kere sitelerde,haberlerde,gazetelerde bile konu olduğu gibi çaycının bile torpille alındığı,torpilsiz bırakın tayini,terfiyi bölümün bile değiştirilemediği bir şirkette torpilsiz müdür,başkan olunması olabilir mi insanların takdiri. Siz torpilsiz başarmışsanız tebrik ederim ama inanasım gelmiyor maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çelebi ~ 4 yıl önce
Kimse yazmıyor etmiyor kafayı yicem. Arkadaşlar geçen hafta 80 kişi çıkarıldı daha dün 38 şoför A kapıdan alınıp dolapları boşaltılıp kapı önüne konuldu bu sabah 35 kişi daha çıkarılacak telefonla arandı. Hiç mi duymuyorsunuz Airport haber olarak bütün liman biliyorda siz mi duymadınız. Yaa hala hindistan ihalesini haber yapıyorsunuz. Ay sonuna kadar 85 kişi deniliyor yani 50 kişi daha işsiz kalacak. Ama en büyük havacılık sitesi 3 maymunu oynuyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇELEBİ ~ 4 yıl önce
EVET. YAPANLAR BU İŞLERİ GÜRÜLTÜ ÇIKARMADAN YAPIYOR. ÇALIŞANLARCA BİLGİ DE VERİLMEZ İSE NASIL DUYULABİLİR Kİ? GELEN YORUMLARA BİR BAKIN. ÇELEBİDEN TIK VAR MI?
Meraklı ~ 4 yıl önce
Çetin Bey güzel konulara değiniyorsunuz, teşekkürler. Sektör içinde olduğunuz için mutlaka bilginiz vardır diye düşünüyorum. THY ve iştiraklerini de dikkate alırsak burada herhalde 60000 kişi çalışıyordur. Yüzde 5 i müdür ve üstü çalışan olsa, bunların içinde kaç tanesi 2003 öncesi işe girişlidir bilen var mı. Ali Kıdık beyden öğreniyoruzki Damacana Müdürlüğü bile kurulmuş. THY de ki genel müdür yardımcıları ya da başkanlardan 2003 öncesi işe girişli kaç kişi var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MERAKLI ~ 4 yıl önce
DAMACANA MÜDÜRLÜĞÜNÜ BİLMİYORDUM AMA, THY' DE YURT İÇİ VE YURT DIŞI HAZİNE MÜDÜRLERİNİN BULUNDUĞUNU BİLİYORUM. İSTEDİĞİNİZ BİLGİ BEN DE YOK. KEŞKE OLSA. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
bilgin rumuzuna ~ 4 yıl önce
Thy'de eski dönemde girip de yönetici olanlar vardı hala var doğru ki içlerinde arkadaşlarım da var ancak hepsi siyasi güç sayesinde müdür,başkan olabildiler,o makamları koruyabildiler. Bunun haricinde bir sav günümüz siyasi ortamında imkansıza yakın. Hamdi zamanında ki büyüme balon büyüme. Aşırı derecede uçak alındı birçok kar marjı düşük hatlar açıldı olur olmaz film,takımlara vs fahiş paralarla sponsor olundu ve aynı hatalar hala devam ediyor. Madem o dönemde thy büyüdü niye kriz olduğunda 30 veya 40 uçağı yerde yatırdı? Demek ki mali alt yapısı ya yok ya da çok kötü. Aksi halde krizden aşırı etkilenmezdi. Thy'nin 10 sene önceki balon büyümesi de o dönem ülkemizin dünya'da boşta olan dolarları toplamasıyla doğru orantılı. Nasıl ki şimdi o zamanki hesapsız dolar toplamanın ceremesini ülkece çekiyorsak şirket de aşırı faiz,borç,zararla çekiyor daha da çekecek. Aldığı ödülleri nasıl aldığını da herkes biliyor. Thy'nin şovmen yöneticilerini gazlayarak pastadan pay almak için verildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önyargı ~ 4 yıl önce
Gün gelir para basarsınız,gün gelir 30 uçağı yere indirir yatırırsınız.Bunlar ticari lararlardır. THY borsada olan bir şirket.KAP’a,SPK’ya balon bütçe sunulduğunumu iddia ediyorsunuz?Böyle düşünüyorsanız konuşmaya,tartışmaya,yazışmaya boşuna vakit harcıyoruz demektir.
önyargı'ya ~ 4 yıl önce
Mali durumun iddia edildiği gibi iyiyse,kar ediyorsan,sorun yoksa niye uçaklarını yerde yatırırsın ki? Ya da bilançonu niye Japon Yeni olarak gösterirsin ki? Demek ki sorun çok ve pamuk ipliğine bağlısın.Devletten el altından destek almasa thy çoktan batmıştı.Şimdi de çalışanları zorla izne çıkarıyorlar demek durum iyice vahim hale geldi.Herşeyin kitabına uydurulabildiği,hesap soran verenin olmadığı,ekonominin hali ortada olmasına,her gün herşeye zam gelmesine,kamu kurumlarının fona devredilmelerine ragmen maliye bakanının koltuk için ekonomimiz çok iyi daha iyi olacak diye göz göre göre yalan söyleyebildiği bir ülkede thy gibi iktidarın çiftliği olmuş bir şirket pek ala balon bütçe sunabilir.Thy ykb'si pass bilet hakkında mahkeme kararını tanımıyor,takmıyor,uygulamıyor bütçe ile mi oynayamayacak? Siz önce ülkeyi de iktidarı da onların torpille thy'ye yönetici yaptıklarını da iyi etüd edin öyle yorum yapın bence.
önyargı cvp ~ 4 yıl önce
Para basmak ticari bir karar mıdır,faydalı bir iş midir,parayı sadece devlet basar,devlet ticari bir kurum mudur? Öyleyse nasıl oluyor değilse niye öyle gün gelir para basarsın diye yazıyorsun? Herşeyin rezilce politize olduğu,devleti yönetenin ol deyince sorgusuz,sualsiz olduğu,ekonomik kriz olmadığına dair binbir yalanın utanmadan söylenebildiği bir ülkede thy,kap,spk gibi kurum ve yöneticilerine gerçekten güveniyor musun?
Bilgin rumuzuna ~ 4 yıl önce
Siz dişini tırnağına takarak çalışmış,THY aidiyetinden ödün vermemiş,mücadele etmiş,memurlukla başlayarak Müdür ve Müdürlükten sonra biryerlere gelebilmiş insanları haklarını yiyerek,siyasi güç kullanarak veya yalakalık yaparak bu yerleri hak etmeden kazandığı konusunda önyargıyı edinmişsiniz.Ben ne desem bu fikriniz değişmeyecek.Tabii ki böylesi de oldu,vardı ama bunu genelleştirmek hak yemektir.Şuan yapılan haksızlıklardan sizin bu düşüncenizin hiç farkı yok.Ben kendimi biliyorum,beni bilende biliyor.Benim gibi olan birçokta arkadaşım var.Onları da biliyorum ve bilen biliyor.Artık siz bana biz size yazmayalım.Ben sizin sabit fikrinizi değiştiremeyeceğim.Birçok konuda da farklı şeyler söylemiyoruz aslında.Haksızlıklar oldumu?Oldu tabii ki.Çok büyük haksızlıklar yapıldı.Fakat şuan yapılan haksızlıklarla o dönemde yapılanlar mukayese dahi edilemez.İsim vemek istemiyorum,bizlere haksızlık etmeyin.İnanın hiçbir siyasi güç kullanmadan bizler bu haksızlıklara 2015 yıllarına kadar gücümüz yettiğince mücadele ettik.Bizim gibi düşünen,yaşam tarzları bizim gibi olan arkadaşların yani sizlerin bizleri de aynı kefeye koyması bizleri üzüyor.Belki bir avuç kadarız sayı olarak.Ama genelleştirme yapıldığında dokunuyor işte.
Cvp ~ 4 yıl önce
Para basarsın=Para kazanırsın:))))Anlamında
CVP BİLGİN'E 2 ~ 4 yıl önce
12 ARALIK PERŞEMBE SAAT 08.46'YA CEVAPTIR. THY YÖNETİCİLERİNİN BAŞARILARINI YAZIMIN BAŞINDA İFADE ETMİŞTİM. O NOKTADA SORUN YOK. SİZ BANA ŞUNU SÖYLEYİN LTF. YAZDIĞIM DEĞİŞİK KONULAR VAR. HEPSİ HAMDİ BEYLE İLGİLİ DEĞİL. BUNLARIN İÇİNDE HAKİKATE UYGUN OLMAYAN, YALKNIŞ YAZILMIŞ, İFTİRA VB.. HUSUS VAR MI? THY' DE BU DÖNEMDE MUTLAK HERKES TORPİLLİDİR. BÖYLE BİR İDDİADA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL. VE BENDE BULUNMAM.BU DURUMDA BANA İSİM VERMENİZE GEREK YOK. YAZIMI CEVAPLAMAK İSTİYORSANIZ, KONULARI ORTAYA KOYDUM. İSTERSENİZ ONLARI CEVAPLAYIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgin2’ye cevaba cevap; ~ 4 yıl önce
Polemiğe girmeyi hiç sevmem.Siz dediğiniz için yazıyorum.Gerçi köşenizin konsepti bu.Seviyorsunuz polemiği ve savunmaya geçmeyi. Öncelikle şunu söylemek isterim ki;Ben Hamdi Topçu’nun avukatı değilim.Birçok dönemi gördüm.Kimsenin de adamı olmadım. Yazınızda bu yönetimi kastetmiyorum,bundan öncekileri kastediyorum dediğinizde şu anki yönetim ile Candan Bey,Hamdi Bey dönemini kastetiğinizi algıladım.Yanlış anladıysam eyvallah. Ben son dönemdeki,özellikle ticaret departmanında bir önceki nesle göre liyakatsizlik,beceriksizlik,iş bilmezlik olduğunu iddia ediyorum.
CVP CVP BİLGİN 2 ~ 4 yıl önce
Yazımın bundan sonraki kısmı salt THY’nın bu günkü yönetimi ile ilgili değil. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Onları tenzih etmiyorum. Anlatımlarım bu günkülerden önceki yöneticileri ve de tabii ki bu şu anda tepelerde bulunanları ve tepelerin tepesinde oturan yöneticileri de kapsıyor. YAZIDAKİ CÜMLE BU. LÜTFEN BİR DAHA OKUYUN. BUNDAN ÖNCEKİLERİ KASTEDİYORUM SÖZÜ YALNIZ DEĞİL. POLAMİK YOK. YAZIYI KONUŞACAKSAK BUYURUN. GALİBA YANLIŞ DEĞERLENDİRDİNİZ. SİZİN GİBİ KİBAR YAZANLARA DESTEKLEMESELERDE SAYGI DUYUYORUM.
Berhudar ~ 4 yıl önce
Temel Kotil ile Topçu ve sonraki yöneticiler başarısız sa 2002 deki 10 milyon yolcu sayısı nasıl 75 milyona çıktı? Utanmaz rezil yaratıksınız! Hep sizin gibi çarpıtmacı yalancı eski asalakların yazılarına yer veren bu site de iğrenç bir site.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BERHUDAR ~ 4 yıl önce
EVET, SİZİN DE ÖZELLİĞİNİZ BU İŞTE. KİM UTANMAZ KİM REZİL BELLİ OLUYOR.BANA KALIRSA ASALAK SİZSİNİZ.
berhudar yazana ~ 4 yıl önce
Öncelikle o sıfatlar sen ve senin gibilere yakışır. Torpilli sınıftan olduğun belli öyle olmasa böyle yorum yapmazsın. Madem bu site iğrençse niye okuyorsun? 2002'den öncekiler şirketini seven,düşünen insanlardı,seninkiler gibi paragöz değillerdi.Onlar yaladıkların gibi thy'yi delice borçlandırmayı,kar eder mi etmez mi,masraf ne olur diye düşünmeden hat açmayı,devletten el altından destek almayı,şirkete iktidar partisinden,tarikatlerden adamları doldurmayı,şovu,gösterişi bilmiyorlar mıydı? Şakşakladıģın kerameti kendinden menkul şahıslar madem çok yetenekliler niye kriz olunca uçakları yerde yatırdılar,bilançoyu japon yen'i olarak gösterdiler,çalışanlara zam vermediler? Thy bugün çok derin bir ekonomik kriz yaşıyor,çalışanları zorla izne çıkarıyor,zarar çok büyük senin gibiler de sahiplerine rezilce avukatlık yapıyor. Thy ve ülkeyi yönetenlerin bizi getirdikleri durum ortada ama senin gibiler de haklı zira böyle olmasanız ne iş bulabilirsiniz ne para ne de dişleyecek kemik!
görüş aynı ~ 4 yıl önce
çoğunluk berhudar ile aynı görüşte.
bilgin'e ~ 4 yıl önce
Şu an thy'nin başındaki zat mı kaliteli ve liyakatli personel alıyor? Bol maaş ve sosyal hakları duyup thy'ye girmek için torpil yaptıran tarikatçılar,polislikten istifa edenler mi kaliteli ve liyakat sahibi? 17 yılda thy'ye torpilsiz hiç kimse giremedi,tayin,terfi olmadı. Hele Hamdi ve Temel zamanında çaycı bie torpilliydi. Bunlar liyakat,hak,hakkaniyet,kalite bilmezler,bilselerdi 13 bin kişiyi haksız yere atmaz,zorla emekli etmez,istifaya zorlamazlardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabanci pilot ~ 4 yıl önce
Turk hava yollari bir tane . Ne olmus ki Yunanli First Officer Ispanyol First Officer, Alman, veya Rus First Officer kaptan yapmis parasiz olarak . Kendi ulkelerinde kaptan olamiyan Turk hava yollarinda kaptan olur . Normal Turk First Officer HTA yonetdigi CRM gecemez .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP yabancı pilot ~ 4 yıl önce
ANLAYAMADIM KUSURA BAKMAYIN.
Kibr, Kibir, Kibrit ~ 4 yıl önce
Artık TGS ve Teknik vey THY ayrımı yapılmıyor aynı şirket içerisinde bile insanlar birbirine düşman servis, yemek, asansör ve kart basma zamanlarında bile alt üst mevki makam ayrımı yapılıyor yok öyle bir şey demeyin benden daha iyi biliyorsunuz Ring araçlarında birbirine yer verilmeyen altan altan ezmezler hep mevcut Hatta bu yazıma karşılıkta verebilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KİBR,KİBİR ~ 4 yıl önce
SİZİNLE BİRLİKTE OLMADIĞIM İÇİN TABİİ Kİ İFADE ETTİĞİNİZ HUSUSLARLA İLGİLİ FAZLA BİR BİLGİM YOK. BU NEDENLE SİZİ CEVAPLAYAMIYORUM. YİNE DE SÖYLEDİKLERİNİZİ YADIRGAMADIM.VE DE SÖYLEDİĞİNİZE GÖRE DOĞRUDUR.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000