21 Aralık 2015, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • usta o bu degılde sen actıgın kursları nıye devredıp bırakıyosun anlasılmadıda amac nedır korktugun bı durummu var bıze acıkla
  • Bir sorun olmazsa 2017 de uçak bakım alanından mezun olacağız. Bu haber yüzünden sınıfımızda ve bölümüzde bulunan öğrenciler kara kara düşünmeye başladı. Bir yandanda bizim için avantaj başka bölümlerden gelip uçak bakım okuyan öğrencinin hakkına giriliyordu. Ayrıca sisteminizide kimse çözmüş değil geçen sene(2015) mezunlarından çok iyi uçak bilgisine ve orta seviye teknik ingilizce bilen bir abimiz alınmadı bunu nasıl açıklarsınız? Ve son olarak Anadolu Teknik Lisesinde öğrenim görmekteyiz lise mezuniyetinde nasıl bir yol izlemeliyiz aramızda üniversite düşünmeyenler var.
  • Erdal Bey, sizin ve birkaç hocanın keyiflerine göre insanların önüne konulan modüller, yılların teknisyenlerine uygulanan zulumler ve bu sürede açığa çıkan teknisyen eksikliği sizin gibilere fırsat kapısı oldu. Ama sayenizde genç yaşlı o kadar insan heba oldu ki. Sizlerin yumurtladığınız TYP uygulaması SHY mezunlarını biçti. Sky Jet i de kurdunuz. Ne oldu ? Helal mi kazandığınız paralar ? Ziyan ettiğiniz emeklerden haberiniz var mı ? Olsa bile umurunuzda mı ? Arkadaş bir kişi de çıkıp insanını gencini düşünmez mi ? Nasıl hatırlanacaksınız ? Abilerimiz bizlere ömür biter Teknisyen eğitimi bitmez derlerdi. Ama maaşallah siz 6 ayda teknisyen yumurtluyorsunuz.Bu sizin üstün yeteneklerinizden kaynaklanıyor belki de. Ne diyeyim Allah Derim. İblisin talim ettiği yola minnet eylemem Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına Rizkimi veren huda dir kula minnet eylemem
  • Beni ve arkadaşlarımı işsiz bırakacak projeyi başlattığınız için size iyi tek bir kelime bile kullanamam kullanılmasınıda bekleyemezsiniz. Günah çıkartmak yerine bu yanlışı yönetim kurulundaki son model arabalara binen eski arkadaşlarınıza anlatınız ve başlattığınız yüzlerce insanın kedini enayi durumuna sokulduğunu hissettiren bu sözde çoook kaliteli adamlar yetiştirmiş kursu durdurtunuz. Günahı böyle çıkarmış olursunuz belki! Ama emin olun hakkı o işte çalışmak olduğu halde alakasız adamların o işlerde çalıştığını gören bir HUBİF/SHYO mezunu size ve sizin gibi bu kurslarla alakası olan herhangi bir kişiye hakkını helal etmeyecektir!
  • Yazarın çabası bir yere kadar yetmiş tabii bunu yönetenlerinde üstüne alması gerekir thy teknikte hep yönetici mühendis kökenli oldu oysaki bütün özel havayolu şirketlerinde yönetici tenisyen tabii birde buna kamyonla adam alıp delicesine kadrolaşmada dahil kendi dönemimden arkadaşlarım ise bıkkın yılgın emekli olsamda kurtulsam diyor.Typmi vardı babam diyesim geliyor eskiden temel eğitim diye bir şey vardı fakat burdan çıkan teknisyen hangarda çok sayıda tecrübeli teknisyen ile çalışıyordu ve yetişiyorduda.Şimdi gelelim günümüze 200kişilik vardiyadan sadece 10-15kişi kaldı hepside yönetimleri paylaşıyor orta yönetici olarak geri kalan bir kamyon adam ne zaman yetişir bilinmez eski tabirle birlikte çalışacağı bir ustada yok hepsi emekli atıldı hatta 15seneyi dolduran gazladı gitti.Yani devletin olanaklarıyla thy de yetişen teknisyen şu an özelde,siz hiç duydunumuzmu pegasus typ başlattı hiç gerek yok hepsi tecrübeli ve taşı sksa suyunu çıkartır.Ama thy çocuk bahçesi gibi bu yüküde kaldırmaları beklenemez yakın zamandada teknşsyen ihtiyacı daha fazla hissedilecek.Çaresi yok çılgınca uçak alımı malesef thy yi zor durumda bırakıcak.Uçakların yeni olması avantaj ancak süre çabuk geçer acil tedbir şart fakat bu kafayla olmaz şaşkın yönetim ben ekmeğime bakarım gerisi önemli değil tarz yaklaşım bu işi çıkmaza götürür.Yapılması gereken sivil havacılık okullarına uçak alınması eğitim maksatlı öğrencilerinde uçağı tanıması gerekir yoksa typ sadece bir denemedir.Daha öncede elzem ihtiyaç ingilizce kursu düzenlenmişti hocaları naptık ettik istifa ettirdik sonra uted açtı oda bir furya şimdi bitti.Thy de hep bir sistem değişikliği olur bilgisayara geçiyoruz peki kursu varmı yok kendi içinde kendine öğrenirsin non routine itemler İngilizce yazılacak kurs kapandı.Ama bir şey var 100yılık thy ne yapacağını bilmiyorsa balık baştan kokmuştur.
  • Çok saçma işler bunlar neden hep Türkiye de oluyor anlamıyorum Ben bu bölümde üniversite okuyorum adam 6 ay kurs goruncemi teknisyen oluyor. Artık hak yemek den vazgeçin doymadiniz mi hala!!!
  • Typ.programi sirasinda yukaridaki stajer kizlari ayartip modul sinavlarini ele gecirenler ayni.zamanda kendi.hazırladık lari.modul.sorulariyla.sinavlari gecenler simdi thy de ucucu teknisyen oldular. Kim ne derse desin.bu typ ucak teknisyenlerinin sonunu getirdi
  • typ kursu verip, kurs sonunda son derece ciddiyetsizce insanları eleyenler,dalga geçenler, hatta ve hatta kurs sonunda işe alınmadığımızı nasıl bize bildirdiler sizce?çok kıymetli facebook sitesinden söylediler.Böyle bir şey olabilir mi?işilanını secretcv ye koyuyorsun,kalkıp saçma sapan bir toplama kampı olan facebooktan haber veriyorsun. Yazıklar olsun Allahın belanızı vermesini canı gönülden istemekteyim. thy bütün işlerini baştan sağma ve tamamen karadüzen içinde yapıyor.thy ne pilot ne de teknisyen yetiştirebilir.thy asla dışardan göründüğü gibi değil,idari yapısı darmadağınık,plansız,ciddiyetsiz,kibirli,adaletsiz,şüpheli,güvensiz,ne yapacakları hiç belli olmayan,saçma sapan yöneticiler,hemşehriciler.. Şimdi soralım imam o. eğer cemaat naapar?Peki yöneticileri çok kalitesiz,seviyesiz olan bir kurumun çalışanları nasıl olur? ya da böyle kurumlar büyür mü yoksa küçülürmü? yoksa baktılar thy batıyor para lazım,borç var.İnanıyorumki vergilerle gariban halka çaktırmadan ödettirirler.
  • Şu cümle durumu özetliyor: "Havacılık Okul yöneticileri tarafından - kendi mezunları aleyhine bile olsa - okul ve personele ilave gelir kapısı olarak değerlendirildiği için…" Typ programı sonrası arabalarını yenileyen tüm hoclarıma: HARAM ZIKKIM OLSUN YEDIGINIZ HAKLAR ingilizcesi olan, modüllerden muaf olan, kendini geliştirmiş bunca insanın hayalleriyle oynadınız. Daha üniversite tercihkerinden havacılık hayali kuran gençlerin ekmeğiyle oynayıp hayatında havaclık hedefi olmayan insanları menfaatleriniz için tercih ettiniz. Eğer cesaretiniz yetiyorsa typ'ye hangi bölümlerden öğrenci aldığınızı paylaşın. Hodri meydan !! Shyo mezunu işsiz öğrencilerle çalışan typ'lileri ortak sınava tabi tutun.
  • Erdal hocam bu typ lilerin kaçta kaçı cemaatçi acaba?

Teknisyen ve mühendis yetiştirme programı - HF AIR INDIA A319

Merhaba,

Bu hafta TYP ile ilgili ve teknisyenlerin hayatına mal olabilecek ( bir kaç defa olan ) bir insan faktörü konusunu yazacağım.

Teknisyen Yetiştirme Programı ( TYP )  ile ilgili olarak  daha önce yüzeysel değindiğim yazılar oldu. Bugün tekrar gündem olmasının sebebi hem havacılık okulu hem de TYP mezunlarından gelen talepler ayrıca bu gruplar arasında meydana gelen / getirilen huzursuzluklar.

TYP programı  nasıl ve niye başlamıştır sonradan nasıl suyu çıkarılmıştır? THY TEKNİK A.Ş’nin THY A.O’dan ayrılarak farklı bir tüzel kişilikğe sahip olduğu 2006 yılı mayıs ayından  itibaren eğitim ile ilgili olarak hem kendi  içinde yaptığı işler oluyor hem de THY A.O tarafından hizmet satın aldığı ve / veya birlikte yaptıkları işler oluyor. 2008 yılı sonlarına doğru   TEKNİK A.Ş ‘nin  THY A.O ‘dan teknik personel temini ile ilgili  bazı talepleri vardı , bu talepler ;

  • Havacılık okulu mezunu mühendis ve teknisyenler teorik bilgi olarak belli seviyede olsa da pratik eksikleri olduğu ve kuruma uyum süreci gerektiği için iş başı öncesi bir eğitim programına katılmalarının daha uygun olduğu bu program sonrasında iş başı yapılmasının  daha verimli  olacağı düşüncesiyle bir program yapılması talebi,

  • THY A.O ‘nun  uçak satın alma planları ve TEKNİK A.Ş’nin uçak bakım planlarına göre önümüzdeki yıllar içinde ihtiyaç duyulacak  teknisyen sayısı ile havacılık okullarından mezun olacak öğrenci sayısı arasında negatif fark olduğu ve bu açığın kapatılması için proje üretilmesi talebi,

Taleplerin yapıldığı yer THY A.O Eğitim Başkanlığı idi. Bu taleplere  cevap verecek bölümün müdürlüğünü de ben yapmaktaydım.

                                                           **

TEKNİK A.Ş talepleri için araştırma ve ön hazırlık yaptığımızda karşılaştığımız tabloya baktığımızda ;

  • Havacılık eğitimi veren az sayıda lise ve  üniversite programı olduğunu             ( 2008 yılı ) bunların da  kontenjan artışı veya ilave programlar yapmalarının kısa vadede mümkün olmadığını gördük.                             (2008’de bir kaç tane olan bölüm sayısı bugün oldukça artmış ve  uçak teknolojisi programı yapan üniversite sayısı 30’u geçmiştir )

  • TEKNİK A.Ş’nin somut teknik personel talebi için  havacılık okulu mezunlarının sayısının yeterli olmadığı ( 2008 yılı )  çok net olarak gözüküyordu.

  • KISA DÖNEM İÇİN TEKNİK PERSONEL YETİŞTİRME PROGRAMLARININ YAPILABİLECEĞİ FAKAT BUNUN MECBURİYET NEDENİ İLE VE GEÇİCİ OLMASI GEREKTİĞİ KALICI ÇÖZÜMÜN NİTELİKLİ ÖĞRENCİ YETİŞTİRECEK OKUL SAYI VE KAPASİTELERİNİN ARTIRILMASI İLE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ   gördük ve raporladık.

TEKNİK A.Ş ‘nin ilgili tarihte  TYP projelerinden kar etmek  gibi bir gayesi yoktu ve  THY A.O’dan  talepleri ;  teknisyen adaylarını birlikte belirleyelim , eğitim programını siz yapın ve gerçekleştirin daha sonra başarılı olanları TEKNİK A.Ş olarak işe alalım, eğitim için  THY A.O’na ücret ödeyelim şeklinde iyi niyetli ve çözüm odaklı bir yaklaşımdı.

                                                           **

Eğitim tarafı olarak biz de  güncel teknik personel ihtiyacı için neler yapılabilir diye araştırdık ve TEKNİK A.Ş’nin beklentisinin de ötesinde ;

İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek , eğitim maliyeti ve kursiyer ödemelerini İŞKUR’un karşıladığı, MEB onaylı  , 6 ay süreli   ve kısmen istihdam garantili Teknisyen Yetiştirme Programı ( TYP )  oluşturduk.

Bir  kaç  ay içinde ilana çıktık ( şubat –mart 2009 )  ve  700 civarında başvuru oldu bu başvurulardan 250 kadarı ön şartları karşılamadığı için elendi diğerlerini yazılı ve Pratik içeren mülakatlara aldık. İlk 9 TYP grubu ( 137 kişi ) bu şekilde başladı. ( nisan-mayıs 2009 ) Bu seçmeler o kadar objektif ve dış etkilerden uzak yapıldı ki sonradan yapılan tüm sınav ve işlerde buradaki  başarı sıralaması  aynen  devam etti ( Örneğin 700 başvuru içinde ilk sıralarda iş başı yapanlar   daha sonra modül sınavlarını da diğer sınavları da  aynı şekilde başarı sıraları ile gerçekleştirdiler )

Atölye’de başlayan 1. Grup ( 19 kişi ) en çok sevilen ve başarılı grup oldu daha sonra başlayan 2. Grupta kısmi bir düşüş ve devamında bu şekilde devam etti. 9. Grup  ile bu dönem kapandı. Yani en iyi 1. En zayıf ise 137. idi fakat hepsi çıtanın üstünde idi.

Bu grup içinde genel ortalaması 60 altında olan ve ingilizce sınavından yetersiz not alan 1 kişi bile yoktu. ( Kabul şartı olarak genel not ort 60 ingilizce  asgari seviye 40 idi,  ilk 137 TYP istihdamında 1 tane bile dış müdaheleye müsaade etmedik, THY’de çalışan kendi  yakın arkadaşlarımın çocukları için bile istisna  yapmadık – bir bölümü halen bana küstür – kul hakkının teorisi kolay pratiği zordur)

Bu programın başarısı üzerine TURKISH ENGINE CENTER ve ONUR AIR ‘den gelen talepler üzerine onlar için de  TYP programı  yaptık. Daha sonra gördüğüm lüzum üzerine TYP program koordinatörlüğü görevimi bıraktım. ( Eğitim müdürlüğü görevim devam etti  TYP  yan işlerden sadece bir tanesi idi )  UTED ( Uçak Teknisyenleri   Derneği ) genel kurulunda  TYP programının detaylarını anlatıp genel kurulda soruları cevaplayarak  TYP’nin  ilgili tarihlerde gerçekten ihtiyaç olduğu sonrasında ise maksadından  niçin ve nasıl uzaklaştığını anlattım.

Mühendisler için de TYP benzeri bir hazırlık yapmıştık fakat hazırladığımız  bu çalışma   hayata geçmedi maalesef , bu çalışmada mühendislere tekrar matematik-fizik  anlatacak, mühendis olmayanları mühendis yapacak  değildik. Uçak- uçak bakım planlama – aircraft delivery-redelivery – mro işletme -vb konular işlenecekti, önce gerekli teorik ve pratik bilgiye sahip olarak -kurum kültürü edinip daha sonra  işe  başlayacaklardı. Böylece hem başlangıç tarihi itibariyle üretken olacaklardı hem de ara dönemin maliyeti  TEKNİK A.Ş için çok daha düşük olacaktı.                                  

                                                              **

TYP nasıl sulandırıldı ?

Özel sektör için teknisyen yetiştirmek kadar kar edilecek bir organizasyon olarak görüldüğü için,

Kamu tarafında ise  çoktan seçim yapabilmek , havacılık okulu mezunlarının belli konularda ki katılığını kırmak , alternatif  kaynak olarak  gördükleri için, istihdam etmek istediğiniz kişiler için imkan oluşturması nedeniyle   yeterli havacılık mezunu olsa da TYP’nin devam etmesi tercih edildiği için,

Havacılık Okul yöneticileri  tarafından  - kendi mezunları aleyhine bile olsa -  okul ve personele  ilave gelir  kapısı olarak değerlendirildiği  için,

TYP çıkış maksadından uzaklaştı ve  sulandırılmış oldu.

OYSA YAPILMASI GEREKEN  ARZ –TALEP ( YETERLİ SAYIDA HAVACILIK OKULU MEZUNU OLUNCA )  DENGESİ OLUŞUNCA TYP PROGRMALARINI BİTİRMEK GEREKİRKEN AKSİNE ARTIRILDI.

MECBURİYETTEN VE İYİ NİYETLE BAŞLATILAN BİR PROJE DAHA SONRA MAALESEF MAKSADINDAN UZAKLAŞTI / UZAKLAŞTIRILDI.

ŞU AN TEKNİSYEN ARKADAŞLARA DÜŞEN SEN –BEN , OKULLU – TYP ‘ Lİ KAVGASI YAPMADAN ORTAK HAREKET EDİP İŞ-UÇUŞ EMNİYETİNİ ARTIRMAK, KURUM VE ÜLKELERİNE DAHA ÇOK KATMA DEĞER ÜREMEK İÇİN GAYRET ETMEK,  DAHA İYİ ŞARTLARDA ÇALIŞMAK İÇİN  BİRLİKTE HAREKET ETMEKTİR.

                                                            **

Air India Motor Kazası / Cinayeti ; Aslında yazıyı burada bitirmem gerekiyor fakat teknisyen arkadaşlarımın hayati tehlike yaşadıkları ve maalesef geçen hafta bir teknisyenin hayatını kaybettiği  bir insan faktörü ( HF ) konusunu  tekrar hatırlatmak zorunda olduğumu  hissediyorum, şöye ki ; Sivil uçak filoları içinde uçak tiplerinin fiziki özellikleri farklı olabiliyor. Örneğin , A 318-319-320-321 uçak filosu baz uçak  A 320 olup 18 ve 19 daha kısadır. Aynı şekilde  B 737 ( CL ) -300 -400- 500 filosunda baz uçak 400 olup 500 daha kısadır.  B 737 ( NG)  700-800-900 filosunda baz uçak 800 olup 700 daha kısadır.

Bu tip çoklu uçak tipi olan filolara sahip havayollarında genelde bir tip filoya esas teşkil eder nadiren de daha kısa veya uzun uçak olur.

Standart uçak üzerinde çalışmaya alışan teknisyen çok seyrek bir şekilde istisna uçak tipinde çalışır. Örneğin 320 uçağında yılda 30 defa  filitre değiştiren bir teknisyen belki aynı  filitreyi 319 uçağında yılda 1 defa değiştirir. Böyle olunca da daha küçük uçakta çalışırken bile sanki standart uçakta çalışıyormuş gibi davranabilir.

 

HF eğitimlerde hep önemsediğim ve uzun uzun örnekli bir şekilde anlattığım bir konudur, örneğin  external jack ile kullandığınız standart  kablo uzunluğu olan kulaklık  ile  A320 de / B 737-800’de   motora yaklaşma mesafe ve süreniz  A 319’da / B 737-700’de  çok farklıdır. Eğitimli ve farkında olmazsanız A319 –B 737-700 gibi görece kısa uçaklarda  bir anda kendinizi motora doğru çekilirken bulabilirsiniz.       ( Bu tip kazalara engel olmak için  belki de bazı tool ve donanımı Murpy  standartlarında yapmak zorunlu olmalı )

                                               **

Geçen hafta Air India'nın VT-SCQ tescilli Airbus A319 uçağında olan buna tipik  bir örnek olabilir , hep söylediğimiz gibi uçak kazalarının tek bir faydası vardır : Ders çıkararak daha sonraki kazaları engellemek.

Tüm sektör yönetici ve  çalışanlarına tecrübe olması dileğiyle...

Saygılarımla

Erdal GÜLMEZ

Teknisyen ve mühendis yetiştirme programı - HF AIR INDIA A319

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

acıkla ~ 8 yıl önce
usta o bu degılde sen actıgın kursları nıye devredıp bırakıyosun anlasılmadıda amac nedır korktugun bı durummu var bıze acıkla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
oguz ~ 8 yıl önce
Bir sorun olmazsa 2017 de uçak bakım alanından mezun olacağız. Bu haber yüzünden sınıfımızda ve bölümüzde bulunan öğrenciler kara kara düşünmeye başladı. Bir yandanda bizim için avantaj başka bölümlerden gelip uçak bakım okuyan öğrencinin hakkına giriliyordu. Ayrıca sisteminizide kimse çözmüş değil geçen sene(2015) mezunlarından çok iyi uçak bilgisine ve orta seviye teknik ingilizce bilen bir abimiz alınmadı bunu nasıl açıklarsınız? Ve son olarak Anadolu Teknik Lisesinde öğrenim görmekteyiz lise mezuniyetinde nasıl bir yol izlemeliyiz aramızda üniversite düşünmeyenler var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayıp Erdal Bey ~ 8 yıl önce
Erdal Bey, sizin ve birkaç hocanın keyiflerine göre insanların önüne konulan modüller, yılların teknisyenlerine uygulanan zulumler ve bu sürede açığa çıkan teknisyen eksikliği sizin gibilere fırsat kapısı oldu. Ama sayenizde genç yaşlı o kadar insan heba oldu ki. Sizlerin yumurtladığınız TYP uygulaması SHY mezunlarını biçti. Sky Jet i de kurdunuz. Ne oldu ? Helal mi kazandığınız paralar ? Ziyan ettiğiniz emeklerden haberiniz var mı ? Olsa bile umurunuzda mı ? Arkadaş bir kişi de çıkıp insanını gencini düşünmez mi ? Nasıl hatırlanacaksınız ? Abilerimiz bizlere ömür biter Teknisyen eğitimi bitmez derlerdi. Ama maaşallah siz 6 ayda teknisyen yumurtluyorsunuz.Bu sizin üstün yeteneklerinizden kaynaklanıyor belki de. Ne diyeyim Allah Derim. İblisin talim ettiği yola minnet eylemem Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına Rizkimi veren huda dir kula minnet eylemem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hubif li işsiz ~ 8 yıl önce
Beni ve arkadaşlarımı işsiz bırakacak projeyi başlattığınız için size iyi tek bir kelime bile kullanamam kullanılmasınıda bekleyemezsiniz. Günah çıkartmak yerine bu yanlışı yönetim kurulundaki son model arabalara binen eski arkadaşlarınıza anlatınız ve başlattığınız yüzlerce insanın kedini enayi durumuna sokulduğunu hissettiren bu sözde çoook kaliteli adamlar yetiştirmiş kursu durdurtunuz. Günahı böyle çıkarmış olursunuz belki! Ama emin olun hakkı o işte çalışmak olduğu halde alakasız adamların o işlerde çalıştığını gören bir HUBİF/SHYO mezunu size ve sizin gibi bu kurslarla alakası olan herhangi bir kişiye hakkını helal etmeyecektir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beyhude ~ 8 yıl önce
Yazarın çabası bir yere kadar yetmiş tabii bunu yönetenlerinde üstüne alması gerekir thy teknikte hep yönetici mühendis kökenli oldu oysaki bütün özel havayolu şirketlerinde yönetici tenisyen tabii birde buna kamyonla adam alıp delicesine kadrolaşmada dahil kendi dönemimden arkadaşlarım ise bıkkın yılgın emekli olsamda kurtulsam diyor.Typmi vardı babam diyesim geliyor eskiden temel eğitim diye bir şey vardı fakat burdan çıkan teknisyen hangarda çok sayıda tecrübeli teknisyen ile çalışıyordu ve yetişiyorduda.Şimdi gelelim günümüze 200kişilik vardiyadan sadece 10-15kişi kaldı hepside yönetimleri paylaşıyor orta yönetici olarak geri kalan bir kamyon adam ne zaman yetişir bilinmez eski tabirle birlikte çalışacağı bir ustada yok hepsi emekli atıldı hatta 15seneyi dolduran gazladı gitti.Yani devletin olanaklarıyla thy de yetişen teknisyen şu an özelde,siz hiç duydunumuzmu pegasus typ başlattı hiç gerek yok hepsi tecrübeli ve taşı sksa suyunu çıkartır.Ama thy çocuk bahçesi gibi bu yüküde kaldırmaları beklenemez yakın zamandada teknşsyen ihtiyacı daha fazla hissedilecek.Çaresi yok çılgınca uçak alımı malesef thy yi zor durumda bırakıcak.Uçakların yeni olması avantaj ancak süre çabuk geçer acil tedbir şart fakat bu kafayla olmaz şaşkın yönetim ben ekmeğime bakarım gerisi önemli değil tarz yaklaşım bu işi çıkmaza götürür.Yapılması gereken sivil havacılık okullarına uçak alınması eğitim maksatlı öğrencilerinde uçağı tanıması gerekir yoksa typ sadece bir denemedir.Daha öncede elzem ihtiyaç ingilizce kursu düzenlenmişti hocaları naptık ettik istifa ettirdik sonra uted açtı oda bir furya şimdi bitti.Thy de hep bir sistem değişikliği olur bilgisayara geçiyoruz peki kursu varmı yok kendi içinde kendine öğrenirsin non routine itemler İngilizce yazılacak kurs kapandı.Ama bir şey var 100yılık thy ne yapacağını bilmiyorsa balık baştan kokmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçacı ~ 8 yıl önce
Çok saçma işler bunlar neden hep Türkiye de oluyor anlamıyorum Ben bu bölümde üniversite okuyorum adam 6 ay kurs goruncemi teknisyen oluyor. Artık hak yemek den vazgeçin doymadiniz mi hala!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bitti ~ 8 yıl önce
Typ.programi sirasinda yukaridaki stajer kizlari ayartip modul sinavlarini ele gecirenler ayni.zamanda kendi.hazırladık lari.modul.sorulariyla.sinavlari gecenler simdi thy de ucucu teknisyen oldular. Kim ne derse desin.bu typ ucak teknisyenlerinin sonunu getirdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elenen zavallılar ~ 8 yıl önce
typ kursu verip, kurs sonunda son derece ciddiyetsizce insanları eleyenler,dalga geçenler, hatta ve hatta kurs sonunda işe alınmadığımızı nasıl bize bildirdiler sizce?çok kıymetli facebook sitesinden söylediler.Böyle bir şey olabilir mi?işilanını secretcv ye koyuyorsun,kalkıp saçma sapan bir toplama kampı olan facebooktan haber veriyorsun. Yazıklar olsun Allahın belanızı vermesini canı gönülden istemekteyim. thy bütün işlerini baştan sağma ve tamamen karadüzen içinde yapıyor.thy ne pilot ne de teknisyen yetiştirebilir.thy asla dışardan göründüğü gibi değil,idari yapısı darmadağınık,plansız,ciddiyetsiz,kibirli,adaletsiz,şüpheli,güvensiz,ne yapacakları hiç belli olmayan,saçma sapan yöneticiler,hemşehriciler.. Şimdi soralım imam o. eğer cemaat naapar?Peki yöneticileri çok kalitesiz,seviyesiz olan bir kurumun çalışanları nasıl olur? ya da böyle kurumlar büyür mü yoksa küçülürmü? yoksa baktılar thy batıyor para lazım,borç var.İnanıyorumki vergilerle gariban halka çaktırmadan ödettirirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kou Shyo ~ 8 yıl önce
Şu cümle durumu özetliyor: "Havacılık Okul yöneticileri tarafından - kendi mezunları aleyhine bile olsa - okul ve personele ilave gelir kapısı olarak değerlendirildiği için…" Typ programı sonrası arabalarını yenileyen tüm hoclarıma: HARAM ZIKKIM OLSUN YEDIGINIZ HAKLAR ingilizcesi olan, modüllerden muaf olan, kendini geliştirmiş bunca insanın hayalleriyle oynadınız. Daha üniversite tercihkerinden havacılık hayali kuran gençlerin ekmeğiyle oynayıp hayatında havaclık hedefi olmayan insanları menfaatleriniz için tercih ettiniz. Eğer cesaretiniz yetiyorsa typ'ye hangi bölümlerden öğrenci aldığınızı paylaşın. Hodri meydan !! Shyo mezunu işsiz öğrencilerle çalışan typ'lileri ortak sınava tabi tutun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meraklı ~ 8 yıl önce
Erdal hocam bu typ lilerin kaçta kaçı cemaatçi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
typ li ~ 8 yıl önce
işin tarihçesini yazı da çok detaylı anlatmış, provakasyon niyetinize rağmen yorumunuzu da yayınlamışlar,herkes ekmeğinde shyo - typ farketmiyor, bu kadar typ li var gelip görüşseniz utanırsınız

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000