20 Mayıs 2019, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ya allah aşkına şu havacılık tazminatlarını arttırın.Hostes bile bizden çok alıyor.sınıfımız zaten genel idari hizmetler.emeklilikte tırt oldun demek.işine gelince annex in sağlık kriteri yok icao nun level 4 dil kriteri .o zaman eurocontrole bağlısın.işine gelmeyince devlet memurusun.ayıp be.
  • "flaps full" dedikten sonra vls’e bakip bir iki knot verenlere olsun...
  • operasyonu yürüten meslektaşlarıma da benden alkış.
  • Bu Havalimanında pistlerin iniş ve kalkış durumları pistlere son yaklaşmalardaki gust ve windshare etkileri ile meydanın kuzeybatı güney doğu yönlerinde sabah 0600 1030 arası yerel yoğun sis ve alçalma paternlerindeki açık hava türbülansları burada kazalara sebebiyet verir diye raporlar vermeme rağmen kimse dikkate almadı şimdi sonuçlarını dehşetle hepimiz izliyoruz
  • Ali Bey Londra'da ayrıca City Luton ve South End havaalanlarıda var.
  • Pistlerin konumu ve meteorolojik beklentilere rağmen avrupanın en karmaşık hava sahasını dizayn etmekle övünen dhmi müdürü kemal bey alsın sorumluluğu
  • Koskoca havalimanindan sadece 2 uc tarafta bulunan kapılardan çıkmak zorunda mıyız? Eziyetin Türk işkencesi. Neden orta bölgelerde kapılardan çıkamıyiruz. Daha 50 tane var. Yaz yaz bitmez...
  • İstanbul da idari bir başıbozukluk olduğu belli. İşler personelin büyük özverisi ile ilerliyor
  • Büyük iş yükünün altında bu kadar çabuk intibak sağlayan arkadaşlara tebrikler. Büyük özveri gerçekten
  • Allah kulede çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olsun yağdan kıl çekiyorlar adeta

Size bir (K)’not vereyim!

Mimarisine diyeceğimiz yok, yapanlardan, tasarlayanlardan Allah razı olsun. Lakin olumsuzluk yaşamayacağız diye kimse beklemesin. Geçtiğimiz hafta yaşadığımız ani hava değişimlerinde meydana gelen aksaklıklar gibi. Ama burada Hava Trafik Kontrolörleri’ne ayrı parantez açmak, ayrı not vermek lazım.

Hafızalarımızı yoklarsak hemen hatırlarız. AirportHaber olarak üzerimize düşeni yapmış ve THY’nin yan rüzgar limitini 25 knot’tan 30 knot’a çıkardığını yazmıştık. Geçen hafta yaşanan ani hava değişimleri gösterdi ki 40 knot’a da çıkartsanız fayda etmeyecek.

Gönül isterdi ki İstanbul Havalimanı tıkır tıkır çalışsın olumsuz laf edilmesin. Ancak mümkün değil. Dört dörtlük yapsanız dahi eleştirilecek nokta bulunur. Ve yine gönül isterdi ki Atatürk Havalimanı da işlesin ve o samimiyet kokan her köşesinde havacılar sağa sola koşuştursun. Tıpkı Londra’daki Gatwick, Stansted, Heatrow gibi bizim İstanbul’umuzda da üç havalimanımız olsun.

Neyse konumuza dönelim.

Geçen hafta İstanbul Havalimanı’nda tam bir hava patlaması yaşandı. Havalimanı tam kapasiteye yakın şekilde çalışmaya başladıktan sonra ilk kez ciddi bir hava hadisesi ile sınav verilecekti. Uçaklar inecek mi, inmeyi deneyip pas mı geçeceklerdi. 
Tam bir bilek gücü deneyimi sergilenecekti. Pilotlar açısından da eğitim sınavı gibi bir durum yaşanıyordu aslında.

Havada ani değişimler yaşanıyor, pilotlar şiddetli türbülans, windshear gibi raporlar anons ederken, havada 360 derece hava akımı değişimleri yaşanıyordu.

Burada iş Hava Trafik Kontrolörleri’ne düşüyor ve havadaki trafiği yere indirmek veya başka meydanlara sevk etmeleri gerekiyordu.

Film sahnelerini aratmayacak bir aksiyon yaşanırken, deneyimli hava trafik kontrolörleri durumu ustaca yönetiyor, inmek isteyen pilotlara öncelik tanıyordu.

Bu arada THY’nin 30 knot’a yükselttiği yan rüzgar şiddeti de 40 knot’a çıkmıştı.

Windshear olarak tabir edilen rüzgarın hızındaki şiddet ve ani yön değişikliği pilotlarda tedirginlik yaratırken, üç kez inmeyi deneyip pas geçen pilotların cesareti(!) de korkutucu idi.

Oysa windshear; bizim bildiğimiz rüzgârın yön ve hızındaki çok kuvvetli ani değişikliğe sebep olur. Uçaklarda ani irtifa kaybı yaratır. Uçaktaki sistemler bu durumu algılayıp ikaz verir. Pilot aniden gaz açıp pas geçer. Özellikle son yaklaşma hattında düşük süratte iken büyük tehlike ve risk yaratır.

Bu durumlarda windshear hafife alınacak bir durum değildir.

Gökyüzü örümcek ağı gibi bir hal alırken, değişik meydanlara yönlendirilen uçakların sorunsuz inişleri teselli edici durum idi.

Şunu unutmayalım, bu ve buna benzer olayları bu meydanda çok yaşayacağız. Buna hem meydan işleticisi, hem pilotlar, hem havayolu şirketleri hem de tüm kamuoyu hazır olsun.

Bu arada dikkat edilecek ve önemsenecek nokta şu olmalı. Demek ki Atatürk Havalimanı tamamen köreltilmiş ve gözden çıkartılmış. Acınacak nokta bu olsa gerek. Burnunun dibinde havalimanı varken, Çorlu’ya divert eden uçak sorgulanmalı. Daha bir ay yeni doldu AHL’den çıkılalı. Her yer kapatılmış, her yer çürümeye terk edilmiş. Yazık, yazık.

Evet, hava hadisesi çok olacak dedik. Bir örnek daha verelim. Deniz kenarına yapılan Ordu-Giresun Havalimanı da buna benzer hadiselere gebe kalıyor. Ama maalesef orası pek gündem olmuyor. Neden?

Orası gözden de uzak gönülden de uzak. Üç gün üst üste uçak inip kalkmadı. Bir kişi de ses çıkartamadı. Oradaki hadise de pistin üzerine sis çökmesi.

İstanbul Havalimanı üzerine kabus çöker, Ordu Giresun’a sis çöker. Aman sadece bunlarla kalsın. Kaza kırım olmasın da uçmayalım.

Bu krizi sorunsuz yöneten Hava Trafik Kontrolörleri’ne kocaman bir alkış ve her ne kadar İstanbul Havalimanı üzerinde 40 (k)not’a çıkan rüzgar olsa bile ben kontrolörlere tam not veriyorum.
Size bir (K)’not vereyim!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Kontrolör ~ 5 yıl önce
Ya allah aşkına şu havacılık tazminatlarını arttırın.Hostes bile bizden çok alıyor.sınıfımız zaten genel idari hizmetler.emeklilikte tırt oldun demek.işine gelince annex in sağlık kriteri yok icao nun level 4 dil kriteri .o zaman eurocontrole bağlısın.işine gelmeyince devlet memurusun.ayıp be.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airbus f/o ~ 5 yıl önce
"flaps full" dedikten sonra vls’e bakip bir iki knot verenlere olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 5 yıl önce
operasyonu yürüten meslektaşlarıma da benden alkış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski bir İGA çalışanı ~ 5 yıl önce
Bu Havalimanında pistlerin iniş ve kalkış durumları pistlere son yaklaşmalardaki gust ve windshare etkileri ile meydanın kuzeybatı güney doğu yönlerinde sabah 0600 1030 arası yerel yoğun sis ve alçalma paternlerindeki açık hava türbülansları burada kazalara sebebiyet verir diye raporlar vermeme rağmen kimse dikkate almadı şimdi sonuçlarını dehşetle hepimiz izliyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Smiths&Volensky ~ 5 yıl önce
Ali Bey Londra'da ayrıca City Luton ve South End havaalanlarıda var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En kompleksli ~ 5 yıl önce
Pistlerin konumu ve meteorolojik beklentilere rağmen avrupanın en karmaşık hava sahasını dizayn etmekle övünen dhmi müdürü kemal bey alsın sorumluluğu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2 çıkış kapısı... ~ 5 yıl önce
Koskoca havalimanindan sadece 2 uc tarafta bulunan kapılardan çıkmak zorunda mıyız? Eziyetin Türk işkencesi. Neden orta bölgelerde kapılardan çıkamıyiruz. Daha 50 tane var. Yaz yaz bitmez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ttt ~ 5 yıl önce
İstanbul da idari bir başıbozukluk olduğu belli. İşler personelin büyük özverisi ile ilerliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt 737 ~ 5 yıl önce
Büyük iş yükünün altında bu kadar çabuk intibak sağlayan arkadaşlara tebrikler. Büyük özveri gerçekten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alibaba ~ 5 yıl önce
Allah kulede çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olsun yağdan kıl çekiyorlar adeta

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000