26 Şubat 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • 2013'deki sendika seçiminde nasıl başkan yapıldığı herkesçe malum olan tatlıbal ne vaatler verdi aradan 5 sene geçti neyi yaptı ? Hani gelir gideri açıklayacaktı hani lüks arabaya binmeyecekti hani şeffaf olacaktı hani thy dışındaki bütün şirketlerde de örgütlenecekti hani herkesin hakkını arayacaktı ne oldu ? Bunları yapmadı üstüne daha da işveren yanlısı oldu yani sarılaştı. Kimse aksini söyleyemez zira işveren tis'i takmıyor. Bu ülke bu zihniyetle hiçbir yere varamaz, varamıyor da zaten de kim takar herkes çıkarının peşinde.
  • şirketin yüzde 51 lik özel kısmının yüzde 90 ı yahud abilere aittir. biz hala sendika diyoruz. hs ha ha
  • Airporthaber e tesekkur etmek lazim. En azindan yorumlarda karsit gorusler yer aliyor.umarim sitenize farkli goruslere sahip yazilar da cikar. Herkes thy daha iyi olsun diye ugrasiyor paylasiyor. Hepimiz bu vatanin evlatlariyiz vatanimizi sirketimizi seviyoruz.
  • Yatılarda 3 kuruş taksi parası vermekten kaçan, garsona bahşiş vermeyi bize bırakan, 3 kuruşluk çakma speaker için 580 de 4 saat pazarlık yaparak gezen, hindistan lacoste ile 15 yıldır ortada gezen adamlara güvenip de yola çıkmam. Sağ tarafta ise , gık demeden her şeye evet diyen, sola geçtiği gün ise bir anda bilge kesilip mr.ego olan adamlardan benim yararıma davranış bekleyemem. Gidin İzmir deki yazlığınızda 4.50m teknenizde balık tutun siz. Bu şirket bizimle çok daha iyi günler görecektir. 2 gün sonra birisi höt dese siz ancak buyur öt dersiniz. 3-5 müstesna insan dışında (ki onlarada her daim saygı duyarız) kalanı hikaye....sarılın maaşınıza yatın uyuyun ağalar..
  • Şirketlerin yaşaması insan faktörü olmadan mümkün değildir. Hayatta en önemli varlık insandır. İnsanına değer vermedikçe ne yapsan boş. Kul hakkı yiyen, sömürücü, insanları işsizlikle tehdit eden iktidar, zengin ve güçlünün kayıtsız, şartsız adamı olmak, onların yap dediğini sorgulamadan yapmak marifet değildir. Thy yönetimi, adamları olan, her dediklerini harfiyen yapan sendikacılardan tabii ki memnundurlar. Ve de ülkemizde kaos ortamı varsa, herşey düzensiz ve yanlış ise bunun sorumlusu kimdir, çalışanlar mı ? Sağduyulu olmak, bilerek yapılan yanlış şeylere göz yummak mıdır? Her güzel şeye biz yaptık diye sahip çıkanlar en ufak yanlışları ve hatalarının sorumluluğunu başkasına atmasınlar daha da komik olmasınlar siz de site olarak bunların maşası olmayın, para ve çıkar'dan vazgeçin.
  • Günde 13:45saat mesaiyi çok seviyorum. Tabii ki havaisle devam yoksa kim savunur bizim haklarımızı
  • Beyler sakin,bosuna nefes tuketiyosunuz.Reisin bir KHKsina bakar.Tehlikeyi gordugun an sendika olayini yasaklar.Asgari ucrete calisirsiniz.Mesele memleket meselesi,sendika tis vs bunlar luks suan.
  • THY Hava iş sayesinde buralara gelmiş. Nasıl bir düşünceye sahipsiniz anlamakta zorlanıyorum. Hava iş nedir: işçilerin aidatları ile iş yerinde işverene karşı yasal çerçevede işcinin hak ve menfaatini gözeterek işçi adına yetkilendirilmiş bir sivil toplum kuruluşudur. FTL Tam anlamıyla uygulanmıyor. Hava işin imzaladığı Ek protokol ile THY uçuş personelinin FTL de leyhine olan durumlar Hava iş sayesinde uçuş personelinin aleyhine çevrilmiştir. Ben bu hava işin neresinde durayım bu hava işi nasıl destekliyeyim işçi adına yaptığı hiçbirşey yok. Koprratif kuracakmis ev yapacakmış bankadan kredi çekme yetkisi almış vs... Sen Sendika olarak önce kendi asli görevini yap
  • 15 yıldır anlaşmazlık olan her konuda kumpas var, bu gizli güçlerin dış güçlerin oyunu diyerek işin içinden çıkmayı başardık Bu ülkede mit emniyet yokmu? Bu kişileri bulamıyorlarmı ? Ya bildiginiz birşey varsa söyleyin herkes bilsin eğer yoksa Lütfen şu dış güçler lafını bırakın Bir tutturmuşuz dış güçler dış güçler Kim bunlar deyince yanıt veremiyorsunuz
  • Kuraldışı tebliğleri kabul etmeyin, kesinti yapsalar bile iadesini sağlayacağız dediniz, kesintiyi ödeyip aksaklığı yediğimizle kaldık. Sözünde dur Havaİş! Ali Bey siz de madem bu kadar kabinin iyiliğini düşünüyorsunuz, Havaişe sözünün arkasında durması gerektiğini yazsanız...

Sendika savaşına kokpit ve kabin penceresinden bakmak…

Değerli THY çalışanları, her ne kadar üç haftadır sendikal çatışmalar ve gelişmelerle ilgili görüşlerimizi paylaşıyor olsak bile buraya nereden ve nasıl gelinildi konusuna bakmak gerekir. Farkında iseniz son Hava-İş Genel Kurulu’na kadar böyle bir durum söz konusu değil idi.

Şimdi gelelim buraya nasıl gelindi sorusuna!

Asıl fitili ateşleyen konu FTL (Flight Time Limitations) meselesi. Sorunun kaynağı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. Uygulayıcılar ise tüm havayolu şirketleri. Bu durum havayolu şirketleri açısından bakıldığında faydalı, ancak çalışanlar açısından bakıldığında tam bir fiyasko. İnsan psikolojisini yerle bir eden, fizyolojik olarak yıkıma uğratan, sağlık açısından da önemli sakıncaları olan bir program.

Uçucu arkadaşların bu konudaki serzenişlerine hak vermemek için kör gözlü, sağır kulaklı olmak gerek.

Lakin “Hava-İş bunun neresinde” sorusunun cevabını birazdan açıklayacağım.

İkinci bir durum ise; Hava-Sen adlı sendikanın kuruluş mazeretinin altında mevcut Hava-İş Sendikası’nın yönetiminde temsilde adalet sağlanmadığına dair haklı şikayetler. Bu konu ile ilgili de söyleyeceklerim var.

Kim ki sendikal bir oluşuma toptan karşı olduğumu söylüyor ise emin olun ki bu kişilerin ya anlayış sorunu vardır ya da okuduğunu anlama sorunu vardır.

Mesele şirketlerin yaşaması ile orantılıdır.

Ne kadar zorluk çıkarsa o kadar kaos olur ve hem çalışanların huzuru hem de şirketin huzuru kaçar ki, bu durumdan yine en fazla zararı çalışanlar çeker.

Gördüğüm ve izlediğim kadarı ile kokpitte, kabinde sendika aşağı, sendika yukarı tek konu olmuş. Uçuş güvenliğini düşünmek hak getire. CRM hak getire, Hava-Sen’ciler, Hava-İş’çiler şeklinde bölünmeye giden bir süreç.

Kaptanların başını çektiği ve kabine sürekli baskılar yapıldığı bir ortamda “Sen üye oldun mu, ne zaman üye olacaksın” sorularının geçmediği, uçuş hattı, yatı hattı, brifing hattı yok denecek kadar az.

Çok sayıda kabin amirinin sağduyulu davranarak kendi ekiplerine “Aman bulaşmayın, ekmeğinizin peşinde olun” telkininde bulunduğuna canlı şahitliğim oldu. Bu durum şirketini düşünen amirler açısından madalyalık bir durumdur.

Gelelim FTL konusunda Hava-İş Sendikası’nın neresinde olduğuna dair cevaba.

Gerçekten Hava-İş,  FTL’in neresinde?

Durun ben söyleyeyim.

Hiçbir yerinde. Uçuş limitlerinin içinde mi? Evet. Uçuş görev ve dinlenme sürelerini Hava-İş mi düzenlemiş? Hayır. Peki, ne istenir Hava-İş’ten? Onu da söyleyelim. Bu maddelere itiraz edilmesi, çalışanın bu şartlarda çalışamayacağının izah edilmesi istenir. İstemiş mi? Kısmen evet, kısmen hayır.

THY’nin etkin bir pozisyonunda bulunan bir kişi ile konuşuyorum. Hava-İş için aktardıklarını aynen söylüyorum. “THY bugün bu duruma geldi ise Hava-İş sayesindedir. 2016 yılında yapmış olduğu fedakarlık 2017 yılında semeresini verdi. Hem şirketi hem çalışanları korudu. Ve yaptığı “protokol ile 2017 yılında kar edersek çalışanların hakkını alırım” şerhini koydu. Aldı mı parayı? Aldı. Herkes bu parayı cebine koydu mu? Evet.” İşte bu sözler ne Hava-İş ile ne de Hava-Sen ile alakalı olmayan dirayetli bir pilot tarafından aktarıldı.

Ve ötesini söylüyorum şimdi.

Peki, işin sahibinin hiç mi günahı yok FTL konusunda. Ali Kemal Tatlıbal ne anlar FTL’den. İşin asıl sahibi ve sahiplenecek kişi kim?

Levent Yılmaz. Uçuş işletmeden sorumlu genel müdür yardımcısı değil mi? Kokpiti, kabini, çalışma şartlarını en iyi bilecek olan o değil mi? Levent Yılmaz, FTL konusunda neden masaya yumruğunu vurmadı acaba?

Bırakın Levent Yılmaz’ı FTL’den çok muzdarip olan dar gövdeli uçaklardan sorumlu pilotları neden Levent Yılmaz’ın karşısında dikilmedi acaba? Yani sendikaya gelene dek bir dolu sorumlu var iken, sendikanın üstüne çullanılıp yeni bir sendika kurmanın hakkı gibi görülmesi ne kadar doğru acaba?

Bir oyun mu var yoksa THY’nin hızlı gidişatına dur denilecek uluslar arası bir kumpas mı?

Gelelim temsilde adalete! İyi temsil edilemiyor musunuz? Yeni sendikada nasıl olacak bir paylaşın da görelim. Genel müdürlükte, kabinde, kokpitte, Gisad’da eşit delegelikler mi verilecek? Nasıl olacak bir söyleyin bakalım? Ben söyleyeyim. Kokpit “Davul bizde tokmağı da bizde” diyecek.

Mücadele sathı yanlış.

THY, Hava-Sen, Hava-İş kapışmasında şirkete ne kadar zarar geleceğini, kutuplaşan Türkiye örneğinden yola çıkarak düzene sokmalı. Kutuplaşan bir THY camiası beraberinde facialara davetiye çıkartır. Bizden söylemesi.

Bu arada gelen bilgilere göre Pegasus’tan Hava-Sen’e geçmek isteyen bir pilotun nasıl paralandığını da aklı selim THY çalışanlarından gelen bilgilerle öğrenmiş olduk. Kısacası Hava-Sen’de sorup soruşturana müsaade yok.

Bir bilgiyi daha paylaşayım. Adana Seyhan’da yatı görevinde bir odada iki kişi kaldı iddiası ortaya atılmıştı. İddia üzerine dürüst bir kabin memuru araştırma yapmış ve otele kadar aramış. Yalan olduğunu ortaya çıkartmış ve bu durumu da “kem, küm ederek” geçiştirmiş Hava-Sen’ciler. Gerçekten neyin içinde düştüğünü araştıran kişileri de alkışlamak gerekiyor.

Sendika savaşına kokpit ve kabin penceresinden bakmak…

Yorumlar Tüm Yorumlar (184)

Hani ~ 6 yıl önce
2013'deki sendika seçiminde nasıl başkan yapıldığı herkesçe malum olan tatlıbal ne vaatler verdi aradan 5 sene geçti neyi yaptı ? Hani gelir gideri açıklayacaktı hani lüks arabaya binmeyecekti hani şeffaf olacaktı hani thy dışındaki bütün şirketlerde de örgütlenecekti hani herkesin hakkını arayacaktı ne oldu ? Bunları yapmadı üstüne daha da işveren yanlısı oldu yani sarılaştı. Kimse aksini söyleyemez zira işveren tis'i takmıyor. Bu ülke bu zihniyetle hiçbir yere varamaz, varamıyor da zaten de kim takar herkes çıkarının peşinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 6 yıl önce
şirketin yüzde 51 lik özel kısmının yüzde 90 ı yahud abilere aittir. biz hala sendika diyoruz. hs ha ha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tesekkurler airporthaber ~ 6 yıl önce
Airporthaber e tesekkur etmek lazim. En azindan yorumlarda karsit gorusler yer aliyor.umarim sitenize farkli goruslere sahip yazilar da cikar. Herkes thy daha iyi olsun diye ugrasiyor paylasiyor. Hepimiz bu vatanin evlatlariyiz vatanimizi sirketimizi seviyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAKSİ PARASI ~ 6 yıl önce
Yatılarda 3 kuruş taksi parası vermekten kaçan, garsona bahşiş vermeyi bize bırakan, 3 kuruşluk çakma speaker için 580 de 4 saat pazarlık yaparak gezen, hindistan lacoste ile 15 yıldır ortada gezen adamlara güvenip de yola çıkmam. Sağ tarafta ise , gık demeden her şeye evet diyen, sola geçtiği gün ise bir anda bilge kesilip mr.ego olan adamlardan benim yararıma davranış bekleyemem. Gidin İzmir deki yazlığınızda 4.50m teknenizde balık tutun siz. Bu şirket bizimle çok daha iyi günler görecektir. 2 gün sonra birisi höt dese siz ancak buyur öt dersiniz. 3-5 müstesna insan dışında (ki onlarada her daim saygı duyarız) kalanı hikaye....sarılın maaşınıza yatın uyuyun ağalar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aferim hadi ~ 6 yıl önce
Git takıl şimdi uçaktan aldıklarınla .
Pardon da ~ 6 yıl önce
Sen kimsin ya!!! Ki sirket seninle cok daha iyi gunler gorecekmis... gorecegin belli bu kafayla....
Haklisin ~ 6 yıl önce
Tum arkadaslar bu guzel yaziyi paylassin "taksi parasi " havasen macerasina atilmadan once okumali bu yaziyi. Daha gonlu zengin , uber yerine taksi tutan bahsisle parasini odeyen, 30 metrelik yati olan, bose speaker i dusunmeden paket yaptiran , garsona 100 dollar bahsis birakan kaptanlar icin Havais ..
Taksici ~ 6 yıl önce
Cok haklisin bacim. Bahsis birakmiyorlar o kadar yesilkoye gidiyorum. Adam anlatiyor yok boyle evim var su arabam var. Ya kardes iyi de bahsis nerede? Bahsise gelince yok. Gecen bi tanesi bagajdan lacos tisortunu cikartti, giydi arkada sirf bana hava atmak icin. yetmedi atakoy marina ya biraktirdi ve 4 metrelik o ufacik kayigina ton baligi yemeye davet etti beni.olta cikartti balik tutalim dedi o ucuza pazarlikla aldigi speaker dan cazz muzik acti . Dedim yeter kardes ben mesgulum dedim ciktim kayiktan..
tırsık memura ~ 6 yıl önce
saydıklarınızın tanamı kişisel tercihler, insan tutumlu olabilir, insan pinti olabilir, saygı duymak zorundayız ama insan korkak olamaz, insan sahtekar olamaz, insan namussuz olamaz, olmamalıdır, işte buna saygı duyulmaz, boş laflara gerek yok, kimse parasını senle paylaşmak zorunda değil, bahşişini de taksi paranı da delikanlı gibi kendin ver, sendika bambaşka konu, ya varsın ya yoksun, belli ki yoksun ne kıvırtıp duruyorsun, yok oymuş yok buymuş. Kendini düzelt öyle gel
Reality ~ 6 yıl önce
Ben de böyle bir oluşumun senin gibilere fazla olduğunu düşünüyorum.Dilerim asla içinde olmazsın.
Cpt ~ 6 yıl önce
Haklisin kardes, boyle insanlar ne yazikki bizde var
Cpt ~ 6 yıl önce
Haklisin kardes, boyle insanlar ne yazikki bizde var
Objektif olun yayınlayın. ~ 6 yıl önce
Şirketlerin yaşaması insan faktörü olmadan mümkün değildir. Hayatta en önemli varlık insandır. İnsanına değer vermedikçe ne yapsan boş. Kul hakkı yiyen, sömürücü, insanları işsizlikle tehdit eden iktidar, zengin ve güçlünün kayıtsız, şartsız adamı olmak, onların yap dediğini sorgulamadan yapmak marifet değildir. Thy yönetimi, adamları olan, her dediklerini harfiyen yapan sendikacılardan tabii ki memnundurlar. Ve de ülkemizde kaos ortamı varsa, herşey düzensiz ve yanlış ise bunun sorumlusu kimdir, çalışanlar mı ? Sağduyulu olmak, bilerek yapılan yanlış şeylere göz yummak mıdır? Her güzel şeye biz yaptık diye sahip çıkanlar en ufak yanlışları ve hatalarının sorumluluğunu başkasına atmasınlar daha da komik olmasınlar siz de site olarak bunların maşası olmayın, para ve çıkar'dan vazgeçin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havaisle devam ~ 6 yıl önce
Günde 13:45saat mesaiyi çok seviyorum. Tabii ki havaisle devam yoksa kim savunur bizim haklarımızı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Moby ~ 6 yıl önce
Beyler sakin,bosuna nefes tuketiyosunuz.Reisin bir KHKsina bakar.Tehlikeyi gordugun an sendika olayini yasaklar.Asgari ucrete calisirsiniz.Mesele memleket meselesi,sendika tis vs bunlar luks suan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk1 ~ 6 yıl önce
THY Hava iş sayesinde buralara gelmiş. Nasıl bir düşünceye sahipsiniz anlamakta zorlanıyorum. Hava iş nedir: işçilerin aidatları ile iş yerinde işverene karşı yasal çerçevede işcinin hak ve menfaatini gözeterek işçi adına yetkilendirilmiş bir sivil toplum kuruluşudur. FTL Tam anlamıyla uygulanmıyor. Hava işin imzaladığı Ek protokol ile THY uçuş personelinin FTL de leyhine olan durumlar Hava iş sayesinde uçuş personelinin aleyhine çevrilmiştir. Ben bu hava işin neresinde durayım bu hava işi nasıl destekliyeyim işçi adına yaptığı hiçbirşey yok. Koprratif kuracakmis ev yapacakmış bankadan kredi çekme yetkisi almış vs... Sen Sendika olarak önce kendi asli görevini yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gizli güçler kim? ~ 6 yıl önce
15 yıldır anlaşmazlık olan her konuda kumpas var, bu gizli güçlerin dış güçlerin oyunu diyerek işin içinden çıkmayı başardık Bu ülkede mit emniyet yokmu? Bu kişileri bulamıyorlarmı ? Ya bildiginiz birşey varsa söyleyin herkes bilsin eğer yoksa Lütfen şu dış güçler lafını bırakın Bir tutturmuşuz dış güçler dış güçler Kim bunlar deyince yanıt veremiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 6 yıl önce
Uzaylılar :))) Daha dışı yoktur herhal
Tk ~ 6 yıl önce
Dis gucler heryerde bizim zaafiyet gostermemizi bekliyor.Biraz dunya siyasetine bakarsan oyunu az cok gorursun.
Hava İş sözünde dur ~ 6 yıl önce
Kuraldışı tebliğleri kabul etmeyin, kesinti yapsalar bile iadesini sağlayacağız dediniz, kesintiyi ödeyip aksaklığı yediğimizle kaldık. Sözünde dur Havaİş! Ali Bey siz de madem bu kadar kabinin iyiliğini düşünüyorsunuz, Havaişe sözünün arkasında durması gerektiğini yazsanız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000