20 Eylül 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Yazılarınızı ve yorumlarınızı çoğu zaman severek takip ediyorum fakat bazı konularda önemli noktaları kaçırdığınızı, veya bilerek bahsetmediğinizi veya sırası gelmediğini düşündüğünüzü sanıyorum. Lütfen hikaye anlatmak yerine, mesela bu ülkenin iyi eğitimli %1-%2 lik kesimi nerede bunları yazabilir misiniz? Y ve Z neslinin yüzde kaçı yurt dışına göç etmiş mesela? Göç etmeyi düşünenleri ve isteyenleri saymıyorum bile. Kaybedilen 100-200-300 gibi sayıların sadece istatistik mi olduğunu ve şimdiki ve gelecekteki etkilerini yazsanız mesela? Siz yazmazsanız kimse yazmaz, ve bu meseleler radardan kaçtıkça ve konuşulmadıkça teknoloji açığı çığ gibi büyüyor. Türkiye'de her önemli mesele 1 gün konuşuluyor, ertesi gün unutuluyor. Veya yüzlerce gün konuşuluyor ve sündürülüyor, hiç bir aksiyon alınmıyor ve bir süre sonra artık sadece konuşanlar aktör oluyor. Gençler neye umut bağlasın artık?
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • NEDEN ŞAŞIRDINIZ Kİ. TROL ZİHNİYETLİLER DIŞINDA HEPSİNE SAYGI DUYARIM.
  • demek ki halen gençlere ( bize ) güveniyorsunuz. Şaşırdım ama memnun oldum.

Sektör insanlarının %75’i genç. Yaşama bakış açıları farklı? Ne olacak bu gençliğin hali?



Sektörümüzde genç istihdam hali ile fazla, Belki de toplam istihdamın % 70’ den fazla gibi. Dolayısı ile “ne olacak bu gençlerin hali”  sözü bizi yakından ilgilendiriyor. Gençlerimiz bozuk mu? Hayır. Yetişkinleri örnek alınca bozuluyorlar diyor Montesquieu.

Genç kelimesi kaç yaşındaki kişileri kapsar sizce? . Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye Birleşmiş Milletlerin belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsiyor.

Tabii ki bu konuyu düşünen ve zihninde şekillendiren insana göre değişirse de, genelde bu sınıflandırma şu şekilde yapılabilir. 12- 18 yaşına kadar olanların ergen genç, 18 ila 24 yaş arasındakilerin genç, 24 yaş ile 30 yaş arasındakilerin ise yetişkin genç olduklarının düşünülmesi mümkün. Tabii ki bir iki yaş farkla,  başka gruplandırmaların da yapılabilmesi mümkün.

Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa'da dünyaya gelen Çığ, Sümerolog, bilim insanı ve tarihçi gibi hatırı sayılır unvanlara sahip bir büyüğümüz ve 107 yaşında. Bakalım ne demişler.

 Bundan binlerce yıl önce MÖ 350 Aristo aynı konuda yazmış. Ve gençlerin gidişatı ile ilgili  görüşünü belirtmiş.

Sokrates MÖ 399’ da Gençlerin yaşamına değinmiş

Sokrates’ den yaklaşık 400 yıl sonra ise Hesiod’ un söyledikleri çıkıyor karşımıza. Aslında değişen yalnız seneler. İfadeler neredeyse birbirinin aynı veya benzeri. Baktım ki bu konuda fikir yürütmüş olan çok düşünür var. işte Sokrates ve Hesiod ’un düşünceleri.

Bu konuyu araştırırken gördüm. Bir arkadaşımız bir yorum yazmış. Alıntı mı, yoksa kendi ifadesi mi bilmiyorum. Ama çok doğru. HER NESLİN SONRA GELENİ BEĞENMEMESİ ANTİK BİR PROBLEM.” Evet;  bu bilgilere bakınca insanın böyle düşünmesi normal değil mi? Acaba böyle mi düşünmek gerek?

MİLLETİN GENÇ UNSURLARI BOZUK OLMAZ. O ANCAK YETİŞKİN ADAMLAR BOZULDUĞU ZAMAN BOZULUR. Bizler genç iken de hep bir söz işitir ve okurduk. Olgunlaştıktan sonra bizde aynı sözü sarf etmeğe başladık.  Şimdiler de de aynı söz dolaşıyor ortalıkta. “ Ne olacak bu gençlerin hali” Bizden önceki kuşağında gençlerin hâli ne olacak diye derde düştükleri,  kaygılandıkları malum. Bu günün yetişkinleri kendi durumlarına bakmayıp genç kuşağı sürekli tenkit ediyor. Tabii ki her toplulukta bozuk karakterler mevcut. Şimdi yetişkin kuşağa bir bakın ve de daha sonra gençleri düşünün. Bu değerlendirmeyi düğün yapmanız halinde Montesquieu ile aynı görüşü paylaşacaksınız.

Charles-Louis De Secondat, Baron De La Brède Et De Montesquieu, daha çok bilinen adıyla Montesquieu, bir Fransız politik düşünürdür.( 8 Ocak 1689 – 10 Şubat 1755)  Ve de görüşüme göre bu konuda en doğru yaklaşımı sergileyenlerin ön sıralarında yer almaktadır.  “MİLLETİN GENÇ UNSURLARI BOZUK OLMAZ. O ANCAK YETİŞKİN ADAMLAR BOZULDUĞU ZAMAN BOZULUR.” Sözü konuya bakış açısını net bir şekilde ortaya koymaktadır. MONTESQUİEU’ NÜN BU SÖZÜ 1600’LÜ YILLAR İÇİN DOĞRUYDU. BU GÜN İÇİN DE YANLIŞ DEĞİL.  1950’li yılların Türkiye’sine bakınca bunun en canlı, doğrulayıcı örnek sayılabilecek hareketini görebilmek mümkün.

Ülkemiz okumak konusunda maalesef çok çok gerilerde. Bu durumda gençlerimizi büyük bir kısmını istenilen yöne kanalize etmek zor değil. Maalesef her yaşta cahilimiz var. Hem de hayli fazla. Evet, İnternette “ ne olacak bu gençliğin halini araştırınız. İnsanların ümitsize yakın olduklarını görecek ve düşüneceksiniz.

Ben, Montesquieu’ nün sözüne “ MİLLETİN GENÇ UNSURLARI BOZUK OLMAZ. O ANCAK YETİŞKİN ADAMLAR BOZULDUĞU ZAMAN VE ÜLKENİN YAŞAM ŞARTLARI PARALELİNDE BOZULUR ilavesini yaparak yüzde yüz fikir birliğini sağlıyorum.

Habitat Derneği 'Türkiye'de gençlerin iyi olma hali' isimli çalışma çerçevesinde önemli bulgular yayınladı. 2 Ekim-14 Kasım 2020 tarihlerinde kentsel gençlik nüfusunu temsil eden 16 ilde, 18-30 yaş arası toplam bin 230 genç ile yüz yüze yapılan araştırmaya göre 'yaşam memnuniyetinde 2017'ye kıyasla 13 puanlık bir düşüş gerçekleştiği görülüyor. Yaşamdan memnun olduğunu belirtenlerin oranı 2017’de yüzde 71 iken 2020’de yüzde 58 olarak hesaplandı.

Benzer şekilde 2017'ye kıyasla gelecekten umutlu olan gençlerin oranı da yüzde 67'den yüzde 57'e geriledi. Her 3 gençten 1'i yurt dışına yerleşmeyi planlıyor; en tercih edilen ülke Almanya. Nedeni ise belli. İş olanakları ve ülkenin geleceğini iyi görmeme. Türkiye’de 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 30’u ne eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor! Ne yazık ki, bu sıralamada OECD şampiyonuyuz.

Başka bir ülkeye yerleşmeyi düşünen gençlere bunu istemelerinin sebepleri sorulduğunda, en fazla belirtilen sebepler şunlar: Yurt dışında daha iyi iş olanakları, Türkiye'de gelecek görememe, ülkenin kötüye gittiğini düşünme,

daha fazla kişisel özgürlük, daha iyi eğitim olanakları ve Türkiye'de düşünce özgürlüğü bulunmaması. ( Alıntıdır. Araştırmanın devamını takip eden linklerden okuyabilirsiniz. (https://habitatdernegi.org/blog/turkiyenin-en-kapsamli-genclik-raporunun-ucuncusu-aciklandi/-https://habitatdernegi.org/blog/turkiyede-genclerin-iyi-olma-hali-arastirmasi-raporu-4-aciklandi/)

Dolayısı ile gençlerimizi haklı, haksız suçlamaktan ve aşağılamaktan vazgeçmeliyiz. Her toplumda ölçü dışı davranışlar sergileyen kimseler var. Gençlerde de, orta yaşlılarda da, yaşlılarda da. Öncelikle bunu kabullenmeli ve onlara güvenmeliyiz.

ATATÜRKÜN GENÇLİĞE BAKIŞI

BİZİM BAZI GENÇ YORUMCULARIMIZ. İnsanların, gençlerin bir oluşuma bir kimseye bağlanması, onu benimsemesi ve takip etmesi normal. Bunda tenkit edilecek bir şey yok. Ters olan şudur ki gençlerin kendileri gibi düşünmeyen, aynı görüşü paylaşmayan kimselere, kişilere karşı takındıkları tecavüzkâr ve saldırgan zaman zaman tehditkâr tavırları. Bunun birçok örneğini bu yazılara yazılan yorumlarda görebilirsiniz. Tabii ki bu söylediğime karşı onlarında söyleyeceği bazı hususlar mutlak vardır. Örneğin “ sizde bizim inandığımız, savunduğumuz hususlara dil uzatıyorsunuz” diyebilirler. Doğrudur. Ancak ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Kurumlardan şikâyetlerimi hakaret etmeden ifade etme hakkım var. Ve de bunu adımla ve soyadımla yapıyorum. Ben cevaplayan genç kardeşlerimiz ise cevabi görüşlerini salt kişiyi ( beni ) hedef alarak kaba ve çirkin sözlerle ifade ediyorlar. Üstelik 6-7 rakamla ifade edilen VPN ile çarpıtılmış IP’ numaralarının arkasına saklanarak. İşte ben bunu gençlere yakıştırmıyorum.

Dün bir deneme yaptım. Bana gönderilen çok çirkin ve hakaretamiz sözler ihtiva eden eski bir yorumu alıp yeniden yazdım. Hakaret etmeden aynı şeyleri ifade edebilmem zor olmadı. Allah belanı versin yerine Allah layığınızı versin diyerek. Biraz kafa yormak yeterli. Tabii kafanın içinde bir organ var ise.

Memnuniyet duyacağımız bir husus var ki o da bu tarzı benimseyenlerin adet olarak fazla olmaması. Bu türlerin yaptıkları yakışıksızlıkları genele atfetmek tabii ki doğru değil.

BU GENÇLERİM MİNNET BORÇLARINI ÖDEME ŞEKİLLERİ YAKIŞIKSIZ.  Bilmiyorum, iki linkin ihtiva ettiği araştırma sonuçlarına baktınız mı? Bu kadar ümitsiz durumda bulunan gençleri davranışları nasıl sorgulanmalı? Veya sorgulamak doğru mu? Tabii ki bundan işi olup Ülkemizin iyi sayılacak şirketlerinde şu veya bu şekilde çalışma imkânı bulan ve de buna rağmen davranışlarını kontrol edemeyen saldırgan kendini bilmezleri hariç tutuyorum. Bu hususu daha fazla açmak haliyle kırıcı olacak diye düşündüğüm için konuyu burada noktalıyorum. Lütfen size o işi bahşedenlere duyduğunuz minnet borcunuzu adeta Trollük yaparak değil, şirketiniz için çalışarak ödeyiniz. Ne demişler ağaca yaslanma kurur,

İnsana dayanma ölür. Her ne kadar söz başkasınınsa da “ ölür ” kelimesi benim açımdan o görevden ayrılır anlamındadır.

Sektör insanlarının %75’i genç. Yaşama bakış açıları farklı? Ne olacak bu gençliğin hali?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Yazılarınız ~ 3 yıl önce
Yazılarınızı ve yorumlarınızı çoğu zaman severek takip ediyorum fakat bazı konularda önemli noktaları kaçırdığınızı, veya bilerek bahsetmediğinizi veya sırası gelmediğini düşündüğünüzü sanıyorum. Lütfen hikaye anlatmak yerine, mesela bu ülkenin iyi eğitimli %1-%2 lik kesimi nerede bunları yazabilir misiniz? Y ve Z neslinin yüzde kaçı yurt dışına göç etmiş mesela? Göç etmeyi düşünenleri ve isteyenleri saymıyorum bile. Kaybedilen 100-200-300 gibi sayıların sadece istatistik mi olduğunu ve şimdiki ve gelecekteki etkilerini yazsanız mesela? Siz yazmazsanız kimse yazmaz, ve bu meseleler radardan kaçtıkça ve konuşulmadıkça teknoloji açığı çığ gibi büyüyor. Türkiye'de her önemli mesele 1 gün konuşuluyor, ertesi gün unutuluyor. Veya yüzlerce gün konuşuluyor ve sündürülüyor, hiç bir aksiyon alınmıyor ve bir süre sonra artık sadece konuşanlar aktör oluyor. Gençler neye umut bağlasın artık?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akepeye oy atmasınlar yeter ~ 3 yıl önce
Hırsıza, yobaza, yolsuzluk yapana, din bezirganına oy atmazarsa bu gençlikten ümidim var.
CVP YAZILARINIZ ~ 3 yıl önce
BİR KONUYU İŞLERKEN TÜM OKURLARIN GÖRÜŞ VE FİKİRLERİNE YER VERMEM MÜMKÜN OLMUYOR TAKDİR EDERSİNİZ. ARADIĞINIZ BİLGİLERİN % 90' NINI SOSYAL DEMOKRASİ VAKFININ TÜRKİYENİN GENÇLİĞİ ARAŞTIRMASI RAPORUNDA BULABİLRSİNİZ. (https://sodev.org.tr/sodev-turkiyenin-gencligi-arastirmasi-raporu-aciklandi/) HABERİN BAŞINDA TÜM RAPORUN PDF FORMATINDA LİNKİ MEVCUT.. ARAŞTIRMANIN DETAYLI RAOURUNA ULAŞMAK ŞÇŞN DE AYRI BİR LİNK VAR. ŞUNUDA DİKKATİNİZE SUNMAK İSTERİM Kİ BU TÜR KONULARA SİZİL HAVACILIK GENÇLERİ İLGİSİZ. BENZERİ KONULARI İŞLEDİĞİM ZAMAN OKUR MİKTARI EN AZINDAN 1/3' E İNİYOR. BU DA BENİN GENÇLİĞE OLAN GÜVENİMİ TÖRPÜLEYEN BİR TUTUM. SİZE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.
Z nesil ~ 3 yıl önce
Geliyor sende çatla
CVP Z NESİL ~ 3 yıl önce
BUNU KİME HİTABEN YAZDIĞINIZI ANLAYAMADIM AMA Z KUŞAĞIN GELMESİNDEN MUTLUYOM. HOŞGELİRSİNİZ.
Sen ~ 3 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SEN ~ 3 yıl önce
TERBİYESİZİN BİRİSİN.
... ~ 3 yıl önce
Kuyruğuna basılınca troll oluyor
CVP GÜVEN ~ 3 yıl önce
NEDEN ŞAŞIRDINIZ Kİ. TROL ZİHNİYETLİLER DIŞINDA HEPSİNE SAYGI DUYARIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TROL Zihniyet? ~ 3 yıl önce
Bu Trol zihniyetten kastınız nedir? Sizinle aynı siyasi görüşte olmayan herkes trol zihniyet midir ??? Sizin sizden olmayan herkese bu şekilde troll mroll demeniz yüzünden 23 yasında bir genç olarak asla malum zihniyetle beraber olmayacağım. Sorsalar demokrasi dersiniz, fikir özgürlüğü hak hukuk adalet dersiniz, ama sizin görüşünüze uymayanlara da troll dersiniz. Mecbur muyum kardeşim ben sizinle aynı görüşe sahip olmaya ?
CVP TROL ZİHNİYET ~ 3 yıl önce
TROL ZİHNİYETTEN KASTIM, YAZIYI OKUYUP AYNI FİKRİ PAYLAŞMAYAN BİR OKURUN YAZI KONUSUNU BİR TARAFA KOYUP YZIDĞI YORUMDA YAZI KONUSUNDAN BİR KELİME BİLE BAHSETMEDEN DİREK YAZARA CEPHE ALAN VE YAZARIN ECDADINA KADAR UZANAN TENKİTLERİNİ SIRALAYAN KİMSELERDİR. BENİMLE AYNI SİYASİ GÖRÜŞÜ PAYLAŞMAYAN BİR ÇOK ARKADAŞIM VAR . MÜMAKAŞA VE MÜNAZARA YAPARIZ. SAYGI ÇERÇEVESİ İÇİNDE.. TROLLK SALT SİYASİ GÖRÜŞTEKİ TUTUMLA ÖLÇÜMLENMEZ KANAATİMCE. TABİİ Kİ BENİMLE AYNI FİKİRDE OLMAYA MECBUR DEĞİLSİNİZ. BENDE DEĞİLİM. TABİİ Kİ.
Teşekkür ~ 3 yıl önce
Açıklama İCin teşekkürler.
GÜVEN ~ 3 yıl önce
demek ki halen gençlere ( bize ) güveniyorsunuz. Şaşırdım ama memnun oldum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000