24 Aralık 2018, Pazartesi
Murat HERDEM
Murat HERDEM [email protected]
  • İhtiyaç nedeniyle yola Avrupanın en yuksek kulesini yapıyorum diye çıkarsın.Doğru dürüst bir proje yaptırıp rüzgar tüneli testinden geçecek bir ATC yaptırmaktansa tünelin boyunu sonrasında 20 mt kısaltmak yandaş muteahhit için daha avantajlıdır.Sadece tüneller değil her yerden pis kokular geliyor.
  • Adıyamanda projeyi dünüre yaptır işi davetle ortağına ver. Fazla değil on yıl sonra gelininin eline düşeceksin. Dünürün kardeşi bile inşaat emlak koridorlarında artık hakkında ileri geri konuşmaya başladı.
  • İyi güzelde tünellerin sağına, soluna ya da üstüne hiçbir dolgu vs yapılmadı. Nasıl çatlama falan oluyor anlamadım.
  • Önce ihale ayrıntılarını öğren. Işin neden bu şekilde olduğunu da. Dedikoduyla DEVLET kurumlarını yıpratmaya çalışma. Reklâm bu kadar mı önemli? IGAya da nameler diziyordun şimdi övüyorsun. Hani nerd3 açılış taşınma? Pegasusla alakası ne hem olayın. Orası tam randıman d4vreye alınınca Anadolujet mi faydalanacak daha çok pegasus mu göreceğiz.
  • Bu yazısı nedeniyle Murat Hemdem'i kutluyorum; yazdıklarının altına imzamı atarım. Tüneller konusunda bir bilgi de ben vereyim. Karayollarının bu işteki bütçesi bitti ve yüklenici YSE'ye yeni tahsisat çıkamıyor. Karayolları tünellerin işletmesini İBB'ye (İSBAK) devretmek istiyor. İSBAK çok da gönüllü değil! Tünellerin aydınlatma ve havalandırma fanları tamamlanmış ancak tünel içi acil anons sistemi yok. İSBAK da bu sistem olmadan "işletmeyi kabullenmem" diyor. Ne karayollarında ne de İSBAK'ta bu sistem için ayrılmış bir 2019 bütçesi yok; olacağı da yok. Bu işin finansmanını açıkçası HEAŞ'a yaslamayı planlamış durumdalar. ("Çorbada senin de tuzun bulunsun!" hesabıyla...)
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Vıcık vıcık çamur heryer, öndeki araca 20 metre mesafe koyuyorum çamur az sıçrasın diye, arkadan gelen araçlar boşluğu görünce sollamaya çıkıyor yine çamur, şirket otoparkına çamurlu lastiklerle giriyoruz çamur kuruyor toz oluyor. Otoparkın içinde toz maskesi giymek gerek heryer toz toprak. Arabanın camında silecegin olduğu kısım temiz oluyor çıkışta bir bakıyorum toz katmanı kaplamış. Nizamiyeden şirkete gidene kadar 20 kez su püskürtme ve cam silme yapıyorum. Ayda 4-5 litre cam suyu gidiyor. Aman Saw daki arkadaşlar bitmeden doldurun haftalık kontrol yapın. Bagaja falan yedek alın çamurdan önünüzü göremezsiniz kaza maza olur.
  • Ülkenin çivisi çıkmış. Yandaş parasını aldıktan sonra iş bitmiş bitmemiş, işçi maaşını almış almamış, sel basmış basmamış, göçük olmuş olmamış ne ehemmiyeti var. Ne de olsa bunlar işin doğasında var.
  • DHMİ'yi çekemeyenler konuşmaya başlamış. Özelleştirince havalimanlarına yatırımı kim yapacak. kim yaptıracak. uçuş güvenliğinin sağlanması için gereken iş ve işlemleri hangi kurum sağlayacak. havalimanlarının çevresindeki yapılaşmaları hangi şirket engelleyebilecek. daha bunun gibi 10 larca madde yazılır. İşi özel şirkete baktığında çıkarına bakar DHMİ kamu kurumu olduğu için çıkar değil kamu yararı önce gelir. neyse sabaha kadar yazsak kurumun hantal olduğu konuşulur yazılır çizilir edilir. Haklılık payı var bürokrasiyi azaltmak gerek.
  • Eğer dolgu sırasında bir iş makinası teması olmamışsa, tünelde oluşan problem yapan firmanındır. Yapım hesapları sırasında, hesap akışı tek taraf dolgu, çift taraf dolgu olarak yapılır ve demiri betonu buna göre hesaplanır. bu birincisi. işi farklı firmalarda yapsa kontrollük müşavirlik tek firmadır. iş-dolgu 1 saatte bitmediğine göre problem görse müdahale edip durdururdu. Tüneli yapan firmanın kimin olduğuna bakmalı. madem yeterliği yoktu neden o firmaya iş verildi.

Sabiha Gökçen’deki ikinci pistte büyük çatlak!

İstanbul Havalimanı’ndaki iki erteleme ne kadar önemliyse Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin yıllardır bitirilememesi de en az o kadar önemlidir. Ancak ne yazık ki Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 10 yıldır kaplumbağa hızıyla ilerleyen ikinci pist meselesi neredeyse hiç konuşulmuyor.  2008 yılında niyet olarak ortaya çıkan pist projesi, 2014 yılında ihalesi yapılarak hayata geçirilse de yapım süreci en az ihale öncesi kadar ağır aksak ilerliyor.

Biraz ihale sürecini hatırlayalım.

İkinci pist ihalesi 5 Ağustos 2014 tarihinde yapıldı. Proje içeriği; ikinci pist ve mütemmimleri, deplaseler, yollar ve tüneller…

Bu arada Heaş beceremez diye ihale işini DHMİ’ye verdiler. 13 firma ihale için teklif verdi. İki firmanın teklifi kabul edildi. Onlardan biri de ihalede en düşük teklifi vererek işi alan YSE Yapı idi.

İhale yapıldıktan sonra bir firmanın itirazı ile süreç biraz uzadı ancak 20 Mayıs 2015’te ihaleyi yapan DHMİ ve YSE Yapı arasında sözleşme imzalandı.

Buna göre ihalenin başlama tarihi 3 Haziran 2015, bitiş tarihi ise 21 Haziran 2017 idi.

Tarihlerden de anlaşılacağı üzere ikinci pistin hazır halde teslim edilmesi gereken tarihin üzerinden 18 ay geçmiş!

Ama buna rağmen bugün hiçbir yetkili çıkıp pistle ilgili bir açıklama yapıyor mu?

Hayır...

Gecikmenin sebebi ve tahmini bitiş zamanı ile ilgili yetkili ağızdan bir bilgi geliyor mu?

Malesef hayır…

Haliyle merak ediyoruz... Atatürk Havalimanı kapatıldığında en az İstanbul Havalimanı kadar popüler olacak bir havalimanının 2017 yılı ortasında bitmesi gereken ikinci pisti için neden kimsenin ağzını bıçak açmıyor?

İstanbul Havalimanı’ndaki iki aylık gecikmede yaygara koparanlar Sabiha Gökçen pistini neden görmezden geliyor?

İddia ediyorum Sabiha Gökçen Havalimanı en az İstanbul Havalimanı kadar yoğun, kritik ve stratejik bir havalimanı olacak. Ancak gelin görün ki, ihalesi yapıldıktan yaklaşık bir yıl sonra inşaatına başlanılabilen ikinci pist için, yeni bitiş tarihini kimsenin veremiyor olması size de enteresan gelmiyor mu?

2017 yılı Kasım ayında Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü Ersel Göral’ın bir toplantıda söylediği bitiş tarihi de çoktan aşıldı. Göral o tarihte, ikinci pistin 2018 yılı Haziran ayında bitirileceğini, onun bitmesi ile eş zamanlı olarak eski pistin bakıma alınacağını ve 2018 yılı sonunda iki pistle saatte 80 uçaklık kapasiteye ulaşacaklarını söylüyordu. Ancak Haziran geçti, yıl bitti ama ikinci pistin bitiş tarihi ile ilgili tünelin ucunda ne bir ışık var ne de ışığın neden olmadığını izah eden birileri…

Tünel demişken biliyorsunuz YSE  Yapı tarafından  yürütülen proje ile sadece pist inşa edilmeyecek, aynı zamanda çevre yolları deplase edilecek ve üzerinden uçak trafiğinin geçtiği yonca modeli tüneller yapılacak. Böylelikle bağlantı yolları pistin altındaki tünellerden verilecek, ulaşım sorunu ortadan kaldırılacak. Hani birkaç ay önce “Dağ olmayan yere tünel yaptılar” diyerek sosyal medyada tartışılan tüneller var ya, bu tüneller o tüneller işte…

YSE firması tarafından hazırlanan proje videosunu izleyenler tünellerin kullanım şekli hakkında bilgi edinebilirler. İnternette bu görüntülere kolaylıkla ulaşabilirsiniz ama ben burada başka bir iddiayı dile getirmek istiyorum.

İddia o ki, bu tünellerin yapım işini üstlenen YSE Yapı firması tünellerin inşasını tamamlıyor ama üzerinin toprakla örtülmesi konusunda Makyol firmasından yardım istiyor. Kendilerinde bu teknik olmadığı için Makyol’dan bir nevi ricacı oluyorlar ve onlar da kabul ediyor. Ancak tünelin üzerinin toprakla örtülmesi sırasında,  tünelin her iki tarafına eşit ağırlıkta toprak konularak örtülmesi gerekirken tek bir tarafa ağırlık binince tünelde çatlaklar meydana geliyor. Makyol, tünellerde oluşan çatlakların sorumluluğunu üstlenmiyor, YSE ise “Siz yaptınız sorumluluk sizin” diye diretiyor.

Zannediyorum bu tartışmalar arasında pistin hizmete alınış tarihi de birkaç ay ileri atıyor.

10 yıl önce düşünce olarak ortaya atılan, 4 yıl önce ihalesi yapılan, 3 yıl önce inşaatı başlayan ikinci pistte gelinen son nokta maalesef, belirsizlik. ..

2017 yılı ortasında bitmesi gereken pistin 2019’da bitip bitmeyeceği bile belli değil. Bir tarafta bakıyorsunuz, 42 ayda, dev taş ocaklarını doldurarak koskoca bir terminal ve iki pist bitiriliyor, diğer tarafta Sabiha Gökçen için hayati öneme haiz ikinci pist, 42 ay geçmesine rağmen bir türlü bitirilmiyor, bitirilemiyor!

Üstelik Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bağlı Heaş’ın pist ihalesi için yetersiz olduğu ileri sürülerek ihale işi bu işlerin deneyimlisi DHMİ’ye bırakılmışken…

İster istemez aklıma şu soru geliyor: “ Acaba Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus yerine ağırlıklı olarak THY’nin operasyonları olsaydı o pist bu kadar gecikir miydi?”

Ya da şöyle soralım:

“Acaba Sabiha Gökçen’deki ikinci pistin bitmesi birilerinin işine gelmiyor da, bilerek mi gündemden uzak tutup işi ağırdan alıyorlar?”

Sabiha Gökçen’deki ikinci pistte büyük çatlak!

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

ATC Kule bildiriyor. ~ 4 yıl önce
İhtiyaç nedeniyle yola Avrupanın en yuksek kulesini yapıyorum diye çıkarsın.Doğru dürüst bir proje yaptırıp rüzgar tüneli testinden geçecek bir ATC yaptırmaktansa tünelin boyunu sonrasında 20 mt kısaltmak yandaş muteahhit için daha avantajlıdır.Sadece tüneller değil her yerden pis kokular geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Goncagul ~ 4 yıl önce
Adıyamanda projeyi dünüre yaptır işi davetle ortağına ver. Fazla değil on yıl sonra gelininin eline düşeceksin. Dünürün kardeşi bile inşaat emlak koridorlarında artık hakkında ileri geri konuşmaya başladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dolgu ~ 4 yıl önce
İyi güzelde tünellerin sağına, soluna ya da üstüne hiçbir dolgu vs yapılmadı. Nasıl çatlama falan oluyor anlamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Net ~ 4 yıl önce
Sağına soluna dolgu yapılmadı demek yalnış bilgi şöyleki tünellerin tam çıkışında yani aydınlıya doğru istikametinde iç taraftaki tünel toprak dolum sırasında 90/100 metre uzunluğu kısmında 1/5mt kayma yapmış ve çatlaklar oluşmuştur buna istinaden toprak tekrar kaldırılıp inceleme başlatılmıştır sonuç olarak bu 90/100 mt tünel çıkışının tek taraflı dolgudan kaynaklandığı diğer sağlam olan yerlerle zarar vermediği anlaşılmış bu 90/100 mt tünel çıkışının tamiratı başladı
Hedef 2029 ~ 4 yıl önce
Bir tarafta ihale zamani manipulatif fiyatlar vererek yapmak istemediği son imalatlara yapim bedelinin%95 altinda düşük fiyatlar veren YSE ( Celikler: Daha doğru dürüst bitirdiği bir iş yok ) Diğer tarafta yandaşların oluşturduğu Makyol görünümlü AKA( Makyol Cengiz Kalyon). Işe başladıkları tarihte aldıkları 150 milyon avans bugün ikiye katladı.Hem tapelerde, hem de işin yapımında niteliksiz malzeme yada çöpleri SAW'a getirerek milletin aq bir kez değil defalarca koydular.Hem inşaat daire başkanlığı hem genel müdürlük hem de müteahhitler adına iş geliştirme genel müdürlüğü yapan Funda Ocak orda olduğu sürece 2029' da bile açılmaz o pist. SSB çatısı altında yapamayacakları talanı DHMI çatısı altında yapacaklarına inananların başarısıdır.
Kod Adı FO.. ~ 4 yıl önce
Herbiri servet değerinde pahalı saatler,pahalı çantalar,pahalı kıyafetler ve takılar.Once TAV'da yüksek maaşla çalışan sonrasında IGA'ya transfer ettirilen bir çocuk.Bir türlü sonu gelmeyen lux içerisinde geçen business yurtdışı seyahatleri.Kamu emeklisi kocaya kurdurulan şirket ve aklanmaya çalışılan avantalar.Tum bu hesapları ödeyen bir masa=iş=kamu=vatandas ve ödeyen iyi niyetli bir veya bir kaç dost =müteahhit=Makyol=YSE=TAV=Sera vb.olmali.
Tunelci ~ 4 yıl önce
Tüneller ac kapa tünellerdir.Projesine uygun olarak yapılmıştır.Proje uygunluğu ingiliz Arup tarafından defalarca kontrol edilmiştir.Tunel yan dolguları yapan firma YSE sorumluluğunda iken talimatla yandaş DHMI kontrolleri tarafindan Makyola verilmistir. Uzerine yigilan tonlarca atik toprağın yüküne dayanamayan tünel yağmurlu bir günde heyelanla göçmüştür.Papua Yeni Gine Cumhuriyetinde olsa o kontroller Genel Müdürleri Daire Başkanları ve diger tüm sorumlulular görevden alınırdı.Sorumlular hakkında kamu davası açılırdı.
Yazıklar olsun ~ 4 yıl önce
Böyle ciddi bir projede iş güvenliği olmaması ve işçilerin yasal olmayan yok pazarlarını kesme yok 11 saat çalıştırıp asgari gösterme yok resmi tatil ücreti verilmeme yav arkadaş bu firmayı neden denetlemiyorlar bir şoför 11 saat hergün izin hiç yok böyle bir çalışma sistemi sadece Türkiyede yandaş firmalarda var iş kazasida olur ölümde olur çatlakta olur kaymada olur böyle işçi çaliştirirsaniz herşey olur tek olmayan şey ise denetim olmaz çünkü denetim yapanlarda sesini çıkartamıyor korkuyorlar işlerinden olacaklar diye yazıklar olsun
Dhmi ~ 4 yıl önce
Önce ihale ayrıntılarını öğren. Işin neden bu şekilde olduğunu da. Dedikoduyla DEVLET kurumlarını yıpratmaya çalışma. Reklâm bu kadar mı önemli? IGAya da nameler diziyordun şimdi övüyorsun. Hani nerd3 açılış taşınma? Pegasusla alakası ne hem olayın. Orası tam randıman d4vreye alınınca Anadolujet mi faydalanacak daha çok pegasus mu göreceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMI ~ 4 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
mafaky ~ 4 yıl önce
Bu yazısı nedeniyle Murat Hemdem'i kutluyorum; yazdıklarının altına imzamı atarım. Tüneller konusunda bir bilgi de ben vereyim. Karayollarının bu işteki bütçesi bitti ve yüklenici YSE'ye yeni tahsisat çıkamıyor. Karayolları tünellerin işletmesini İBB'ye (İSBAK) devretmek istiyor. İSBAK çok da gönüllü değil! Tünellerin aydınlatma ve havalandırma fanları tamamlanmış ancak tünel içi acil anons sistemi yok. İSBAK da bu sistem olmadan "işletmeyi kabullenmem" diyor. Ne karayollarında ne de İSBAK'ta bu sistem için ayrılmış bir 2019 bütçesi yok; olacağı da yok. Bu işin finansmanını açıkçası HEAŞ'a yaslamayı planlamış durumdalar. ("Çorbada senin de tuzun bulunsun!" hesabıyla...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ruha ~ 4 yıl önce
Zaten bu işi kalyon makyol cengiz ortaklığı yapıyor eleman durmuyor neden çünkü hiç bir zaman resmi tatil ücreti yansıtmazlar maaşlara 4 pazar çalıştırırlar 2 pazarı ceplerine atarlar 11 saat çalıştırırlar 8 saat ücreti verirler yemekler berbat peki burayı denetleyen neden yok iş kazasında 2 kişi öldü hala iş ve işçi güvenliği 0 yatakhaneler ahırdan farksız yani sadece zor durumda olan insanlar çalışıyor neden acaba
Testere ~ 4 yıl önce
O tüneller niye yapıldı hiç anlamam, o yolu yan taraftaki boş araziye taşıyıp tepedeki bağlantı yoluna bağlasalar di bu kadar eziyet çekmezdi kimse
murat reis ~ 4 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çamur ~ 4 yıl önce
Vıcık vıcık çamur heryer, öndeki araca 20 metre mesafe koyuyorum çamur az sıçrasın diye, arkadan gelen araçlar boşluğu görünce sollamaya çıkıyor yine çamur, şirket otoparkına çamurlu lastiklerle giriyoruz çamur kuruyor toz oluyor. Otoparkın içinde toz maskesi giymek gerek heryer toz toprak. Arabanın camında silecegin olduğu kısım temiz oluyor çıkışta bir bakıyorum toz katmanı kaplamış. Nizamiyeden şirkete gidene kadar 20 kez su püskürtme ve cam silme yapıyorum. Ayda 4-5 litre cam suyu gidiyor. Aman Saw daki arkadaşlar bitmeden doldurun haftalık kontrol yapın. Bagaja falan yedek alın çamurdan önünüzü göremezsiniz kaza maza olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Duyarlı ~ 4 yıl önce
Millet olarak gösterişe , rahata düşkün insanlarız . Hurma Bisikletle işe gidelim demiyorum ama şirket hemen hemen her mahalleye servis sağlıyor ama yarım saat kar edeceğim diye boş yere hem çevre hemde cebimiz kirleniyor . Evet, özel durum hastane işten sonra acil bir yer yetişmesi durumları haricindeki kalabalıkları söylüyorum.
Adanalı ~ 4 yıl önce
Ülkenin çivisi çıkmış. Yandaş parasını aldıktan sonra iş bitmiş bitmemiş, işçi maaşını almış almamış, sel basmış basmamış, göçük olmuş olmamış ne ehemmiyeti var. Ne de olsa bunlar işin doğasında var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Is kazasi ~ 4 yıl önce
Is kazasından ölenler de cabasi herkes 3. Havalimanına bakadursun Makyol' da 4 kişi iş kazasında öldü kimse hala tedbir almıyor. Yemek şirketi bile torpilli.Hafriyatcilara bir şey diyemiyoruz.Bir mafya gidiyor diğeri geliyor.Santiyede silahsız taşeron yok.Eller hep bellerde.
Aslan ~ 4 yıl önce
DHMİ'yi çekemeyenler konuşmaya başlamış. Özelleştirince havalimanlarına yatırımı kim yapacak. kim yaptıracak. uçuş güvenliğinin sağlanması için gereken iş ve işlemleri hangi kurum sağlayacak. havalimanlarının çevresindeki yapılaşmaları hangi şirket engelleyebilecek. daha bunun gibi 10 larca madde yazılır. İşi özel şirkete baktığında çıkarına bakar DHMİ kamu kurumu olduğu için çıkar değil kamu yararı önce gelir. neyse sabaha kadar yazsak kurumun hantal olduğu konuşulur yazılır çizilir edilir. Haklılık payı var bürokrasiyi azaltmak gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mustafa ~ 4 yıl önce
Eğer dolgu sırasında bir iş makinası teması olmamışsa, tünelde oluşan problem yapan firmanındır. Yapım hesapları sırasında, hesap akışı tek taraf dolgu, çift taraf dolgu olarak yapılır ve demiri betonu buna göre hesaplanır. bu birincisi. işi farklı firmalarda yapsa kontrollük müşavirlik tek firmadır. iş-dolgu 1 saatte bitmediğine göre problem görse müdahale edip durdururdu. Tüneli yapan firmanın kimin olduğuna bakmalı. madem yeterliği yoktu neden o firmaya iş verildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorumsuzluk ~ 4 yıl önce
Sorumluluk yapan firmadayken taş basılması gereken yere kontrollük üstelik başka firmaya taş yerine toprak getirilmesine izin verirse sorumluluk kimde.
Tunel ~ 4 yıl önce
Bu kafayla bugün tünel çöker yarın pist olan vatandaşa olur

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000