21 Kasım 2022, Pazartesi
Murat HERDEM
Murat HERDEM [email protected]
  • Pilot lisansı konusundaki yaklaşımlarınız oldukça akla yatkın. Fakat atladığınız bir konu var. Keşke bu konuyu da yazı dizinize dahil etseydiniz ki son derece önemli. Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren SHT-1LC talimatı vasıtasıyla EASA ve FAA dahil tüm yabancı ülkelerden tanzim edilmiş lisanlı Türk pilotlara uygulanan adaletsiz kısıtlama. Efendim TÜRKİYE lisansının EASA ve FAA ye dönüşümü demişsiniz de, bu bir hayalden öteye gitmez. O iş kolay değil. Tamamen öğrencinin cebine göz dikmiş bir anlayışın yerli ATO lar için yürürlüğe koyduğu bu talimat, malesef vicdanlarda yara açmıştır. Ve malesef nu lisanlara sahip yabancı pilotlar benim ülkemde cirit atarken, tek suçu Türk Vatandaşı olmak olan yabancı ülke lisanslı pilotlarımız soyulmaya devam etmektedir. Atlanan bir konu daha var ki, ülkenin ATO kaynakları, geleceğin pilot ihtiyacına yetersiz gelecektir. Böylece bu talimat da iptal edilecektir. Yine de geç kalınmış olacaktır. Anlık hırslar, öngörüsüz politikalara sebep olmaktadır.
  • Keşke biraz manevi vazgeçtiklerindende bahsetseydiniz. Heleki çok zengin bir aileden gelmiyorsanız. Pilot olmak kolay değil bu sebeble son derece saygı duyuyoruz. Aldığınız her krşu helal
  • (1) Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi Devlet Hastanesi'nde, yaklaşık 1 yıldır pratisyen hekim olarak görev yapan Ayşe Özkiraz’ın sahte doktor olduğu ortaya çıktı. Aslında lise mezunu olduğu öğrenilen şahıs tutuklandı. (2) Ankara'da aslen lise mezunu ve asıl mesleği emlakçılık olan bir kişi, katıldığı TV ve radyo programlarında kendisini öğretmen pilot/emekli pilot/havayolu pilotu/TAI test pilotu vs. olarak tanıttı. Ticaret odasında kaydı bile bulunmayan ne idüğü belirsiz şirketini de uçuş okulu olarak tanıtan şahıs, öğrencilere 'istihdam garantili eğitim' vaadi verdi, THY ve bazı yurt dışı havayolu şirketleri ile anlaşması olduğunu söyledi. Öğrencilerden kişi başı 7200-8500 Euro arasında değişen ücretleri peşinen tahsil ederek öğrencileri ve ailelerini dolandıran şahsın yargılamasına Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Şimdilerde ortada yok. Bir zamanlar bizi buralardan tehdit ediyordu. Sesi soluğu kesildi.
  • 15-16 ay egitim alip onlarca sinavdan gececegime 3 aylik egitimle km olurum 30k ile basladim 2 sene sonra 40-45k 4 sene sonra 50-60k alirim. Pilot olup o sorumluluk cekilir mi. Sendikan bile yok, olamiyor, izin verilmiyor
  • Pilot olma...
  • Şu an pandemiden sonra biriken adaylar erimiş değil. Sunexpress, Pegasus doğru düzgün alım yapmadan akademi programı açtılar. Çok düşük maliyetle, MPL lisansıyla 10 yıl pilot bağlama derdindeler. Millet neye imza attığının bilincinde bile değil. Her yıl bir üniversite pilotaj bölümü açıyor, darphane gibi pilot mezun ediyorlar. Vasıflı, vasıfsız kimsenin umrunda bile değil. Thy 1-2 yıl daha piyasadaki tek seçenek olarak kalır. Sonrasında pilot ihtiyacını fazlasıyla akademiden karşılar. Ortadoğuya gidecek pilotlar gitti. Yani buradaki yorumlara inanıp öyle yurtdışına büyük transferler beklemeyin. Uçuş okulları bir firma ile akademi anlaşması yapma derdinde. Yaptıkları anda lisansı kendi parasıyla alanların yüzüne bile bakmazlar. Yani uzun lafın kısası, bu işin iki üç yılı daha var. Aylarca süren süreç iki dudağın arasından çıkan kelime ile son bulabiliyor. Bunları vazgeçin diye yazmadım. Son karar sizin, sorun da zaten bu. İş bulamazsanız kimseye diyebileceğiz bir şey yok...
  • Peki havayollarinda maaslar tam olarak nedir ? Dalga gecmeden cevap verebilecek kimse var mi ? Karar verecek insanlar icin önemli sonucta
  • iş bulma sürecinide katın siz. Totalde +5 yıl.
  • Türkiye' de pilot olmak yerine kabin memuru olmak çok  daha avantajlı bir iş.Pilot - kabın memuru ücret makası bu ülkede hostesler lehine çok iyi(Thy'de).Bir pilot pilot  olabilmek için bir servet harcarken ya da servet borçlanırken ve eğitimi hem zorlu hem de uzunken,  kabın memuru beş kuruş harcamadan  2 ayda kabin memuru olabiliyor ..
  • TGS alım varmı?

Pilot olmak…

Pandeminin havacılık endüstrisini sert bir şekilde vurmasından sonra dünya genelinde pilot istihdamı azaldı, sektörü pilot arzı da ciddi sekteye uğradı. Mevcut koşullarda, pandeminin etkisini yitirmesi ile birlikte havayolları filo planlamaları çerçevesinde pilot istihdamını sağlamak için hızlıca aksiyon aldılar ve birçok havayolu istihdam sürecini başlattı.

İki yıllık bir duraksama döneminden sonra pilot eğitimine olan talebin yavaş yavaş geri geldiğini söylemek mümkün. Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de pilot eğitimlerine olan talebin artmaya başladığını, birkaç kişi ile açılan eğitim sınıflarındaki öğrenci sayısının pandemi öncesi seviyelere gelmeye başladığını gözlemleyebiliyorum.

Bu yazımda pilot eğitimi almak isteyenler için bazı yol gösterici bilgiler vermek istiyorum.

Her zaman dile getirdiğim gibi, pilotların sermayesi sağlığıdır. İyi bir sağlık geçmişi ve sorunsuz bir sağlık geleceği, pilotların daha uzun süre işlerini yapabilmeleri için en önemli kriterlerden biridir. Pilot olmaya karar veren birinin öncelikli olarak ticari havayolu pilotu olmak istiyorsa birinci sınıf sağlık sertifikası alabilecek seviyede sağlık kriterlerini karşılaması gerekir. Ancak bilinenin aksine, sağlık lisansı da tek başına işe girebilmek için yeterli olmayabiliyor. Pilot adayı, birinci sınıf sağlık sertifikasını alsa dahi, havayolu şirketlerinin bazı sağlık ve ilaç kullanım geçmişi konusunda hassasiyeti olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle psikolojik geçmişin havayolu şirketleri tarafından son derece önemli olduğunu, ergenlik dönemindeki psikolojik tedavilerin dahi karşısına çıkabileceğini, sınav dönemlerinde çocuğunuzun dikkatinin dağılmasına engel olmak için kullandığı bir ilacın, havayollarının yasaklı ilaçlar listesinde olabileceğini de bilmek lazım...

Yolcu uçağı uçurma hayali ile başlayan pilotluk serüveninde öncelikle tek motorlu küçük uçaklarla eğitimlere başlanacağını da aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir uçakla eğitim almaya başlamadan önce, eğitim almayı planladığınız uçuş okulu ile bir deneyim uçuşu yapmak, bu uçak tipinde uçma konusunda hassasiyetinizin ( uçuş fobisi, bulantı, vertigo vs) olup olmadığını anlayabilmeniz açısından faydalı olacaktır.

En önemlisi ise, sizi vaadedilen eğitim süresinde mezun edebilecek, paranızın ve zamanınızın karşılığını verebilecek bir uçuş okulu seçimi... Bu aşamada en önemli referans, o eğitim kurumundan daha önce mezun olan pilotlardır. Okul tercihinden önce mutlaka, deneyim sahibi bir öğrenciden okulla ilgili bilgi almak, ileride oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilecektir.

Okulla ilgili kararı verdikten sonra eğitimlere başlamak için önünüzde farklı eğitim seçenekleri çıkacak. Modüler, entegre ve MPL (çoklu pilot lisansı)

Bu üç modele geçmeden önce, bunların dışında havayollarının zaman zaman ilan açarak öğrenci kabul ettikleri, pilot yetiştirme programları da (Cadet) özellikle ekonomik olarak gücü olmayan adaylar için iyi bir yöntem olabilir.

Cadet programlarına katılmak için, yaş (genellikle maksimum 30 yaş), iyi seviye ingilizce ve lisans mezunu olma şartı arandığının ve eğitim borcu karşılığı belirli bir süre çalışma zorunluluğu olduğunun da altını çizmeliyim.

Eğer zamanı kendiniz yönetmek isterseniz her bir eğitim modülünü ayrı ayrı alabileceğiniz modüler eğitimi tercih edebilirsiniz. Bu size sadece zamanı yönetme avantajı değil, aynı zamanda eğitimleri daha uyguna mâl etme şansı da verebilir. Aynı zamanda başka bir işte çalışanlar için bu model, iyi bir tercih olabilir.

Entegre eğitim ise tam zamanlı bir kurs anlamına gelir. Modüler eğitimin aksine eğitimler daha hızlı tamamlanır, ancak daha maliyetlidir. Tam olarak zamanınızı bu eğitime ayırmanız gerekeceği için ikinci bir işinizin olması seçeneği uygun olmayabilir. Türkiye'deki uçuş okullarında modüler ve entegre eğitimler için 40 bin euro ile 70 bin euro gibi geniş bir aralıkta fiyat seçenekleri bulunabilir. "Ucuz etin yahnisi yenmez" sözünde olduğu gibi, uçuş eğitiminde de çok ucuza kaçmanın, ileride sıkıntılar yaratabileceğini de aklınızdan çıkarmayın.

MPL modeli eğitim ise diğer modellere göre en yeni pilot olma metodudur. Bireysel tercihten ziyade havayollarının pilot yetiştirme programı için kullandığı metoddur. 2006 yılından beri uygulanan bir sistemdir. Henüz havayollarının bu sistemi tam olarak benimsediğini söylemek zor. Türkiye'de Sunexpress ve Pegasus gibi şirketler bu metodu tercih ediyorlar. Hali hazırda iki şirketin de bu programa ait ilanları ve sisteme dahil ettikleri adayları var. MPL sayesinde, doğrudan havayollarına entegre olacak şekilde, daha çok simülatör ağırlıklı eğitimle yetişen pilotlar, havayolları için iyi bir tercih sebebidir ancak bu süreçte havayolu iflas eder ya da sizinle çalışmak istemezse aldığınız MPL lisansının bir geçerliliği de olmayacağı için başka şirketlere geçişi mümkün olmayan pilotlar açısından önemli bir riski de barındırır.

Risk demişken şunu da eklemekte yarar görüyorum. Havacılık, döngüsel bir endüstridir. Birkaç yıl olağanüstü şekilde büyüyen sektör, sonrasında kırılmalar ve sert çöküşler yaşayabilir. Böyle durumlarda havayollarının küçülme ve istihdamı azaltma durumlarının ortaya çıkabileceğini de bilmek gerekir. Bu sebeple, hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi, aldığınız lisans ile işe gireceğinizin garantisinin olmadığını da bilmelisiniz ve mutlaka bu opsiyona göre kendinize bir B planı yapmanız gerekir. Özellikle üniversitelerin pilotaj bölümünde okuyan öğrencilerin, bütün yumurtaları aynı sepete koymak yerine mutlaka bir yan dal yapmalarını da tavsiye edebilirim.

Minimum 15/16 ay süren eğitimin sonunda alınan lisansın tek başına işe girebilmek için yeterli olmadığını bilerek hareket etmek ve havayollarının bunun dışında pilot adaylarından bir takım beklentileri olduğunu ön görmek zorundasınız. Bugün lisans sahibi birçok pilot adayının temel hatası bu noktada ortaya çıkıyor. Elde edilen lisansın işe girebilmek için yeterli olduğu düşüncesi, adayların kolaycı yaklaşımından kaynaklanıyor. Halbuki, havayolu şirketlerinin pilot adaylarından tek beklentisi geçerli pilot lisansı değil, onun yanı sıra durumsal farkındalık, liderlik ve takım çalışmasına yatkınlık, iletişim becerisi, iş yükü yönetimi, problem çözme, karar verebilme yeteneği, elbette uçuş becerisi ve prosedür bilgilerinin yeterli olması gibi beklentileri olduğunu da aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Olmazsa olmaz bir başka konu ise İngilizce. Bugün uçuş eğitim kurumları pilot adaylarında ingilizce kriterini dikkate almıyor ancak eğitim sırasında pek de ihtiyaç duyulmayan ingilizce konusu, işe giriş konusunda adayların karşısına çıkıyor. Çünkü havayolları, pilot adaylarından iyi seviyede ingilizce bilmelerini istiyor. Bazı şirketlerde seviyenin üst düzeyde olduğunu da belirtmem gerek.

Son yıllarda dünya genelinde pilot sıkıntısı yaşanması, global meslek olan pilotluk için farklı ülkelerde çalışma fırsatı da sunabilir. Tabiki bunun için o ülkede geçerli olan bir pilot lisansına sahip olmak gerekir. Türkiye’de aldığınız lisans, Türkiye’nin doğusundaki bazı ülkelerde geçerli olsa da Avrupa’da ya da ABD’de uçabilmeniz mümkün olmuyor. Ancak görünen tabloda, pilot sıkıntısını çözmek açısından, lisansların dönüşümü ve çalışma imkanı sağlanmasına yönelik hamlelerin geleceğini umuyorum. ABD’nin Avustralyalı pilotları çalıştırabilmek için yaptığı kolaylığın herhangi bir Avrupalı ülke ve havayolunun da yapması halinde, Türk lisansı sahibi pilotların iş alanının genişlemesi olasılığı da var. Ben açıkçası böyle bir eğilimin çok uzak olmayan zamanda gerçekleşeceğini ve EASA ya da FAA lisanlarına dönüştürülen Türk lisanslarının Avrupa ve ABD’de geçerli olabileceğini öngörüyorum.

Umarım bu yazı, bir gün kokpitte olma hayali kuran pilot adayları için yol gösterici olur.

Pilot olmak…

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Sayın Yazar ~ 4 ay önce
Pilot lisansı konusundaki yaklaşımlarınız oldukça akla yatkın. Fakat atladığınız bir konu var. Keşke bu konuyu da yazı dizinize dahil etseydiniz ki son derece önemli. Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren SHT-1LC talimatı vasıtasıyla EASA ve FAA dahil tüm yabancı ülkelerden tanzim edilmiş lisanlı Türk pilotlara uygulanan adaletsiz kısıtlama. Efendim TÜRKİYE lisansının EASA ve FAA ye dönüşümü demişsiniz de, bu bir hayalden öteye gitmez. O iş kolay değil. Tamamen öğrencinin cebine göz dikmiş bir anlayışın yerli ATO lar için yürürlüğe koyduğu bu talimat, malesef vicdanlarda yara açmıştır. Ve malesef nu lisanlara sahip yabancı pilotlar benim ülkemde cirit atarken, tek suçu Türk Vatandaşı olmak olan yabancı ülke lisanslı pilotlarımız soyulmaya devam etmektedir. Atlanan bir konu daha var ki, ülkenin ATO kaynakları, geleceğin pilot ihtiyacına yetersiz gelecektir. Böylece bu talimat da iptal edilecektir. Yine de geç kalınmış olacaktır. Anlık hırslar, öngörüsüz politikalara sebep olmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 4 ay önce
Keşke biraz manevi vazgeçtiklerindende bahsetseydiniz. Heleki çok zengin bir aileden gelmiyorsanız. Pilot olmak kolay değil bu sebeble son derece saygı duyuyoruz. Aldığınız her krşu helal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zirkonyum ~ 4 ay önce
(1) Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi Devlet Hastanesi'nde, yaklaşık 1 yıldır pratisyen hekim olarak görev yapan Ayşe Özkiraz’ın sahte doktor olduğu ortaya çıktı. Aslında lise mezunu olduğu öğrenilen şahıs tutuklandı. (2) Ankara'da aslen lise mezunu ve asıl mesleği emlakçılık olan bir kişi, katıldığı TV ve radyo programlarında kendisini öğretmen pilot/emekli pilot/havayolu pilotu/TAI test pilotu vs. olarak tanıttı. Ticaret odasında kaydı bile bulunmayan ne idüğü belirsiz şirketini de uçuş okulu olarak tanıtan şahıs, öğrencilere 'istihdam garantili eğitim' vaadi verdi, THY ve bazı yurt dışı havayolu şirketleri ile anlaşması olduğunu söyledi. Öğrencilerden kişi başı 7200-8500 Euro arasında değişen ücretleri peşinen tahsil ederek öğrencileri ve ailelerini dolandıran şahsın yargılamasına Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Şimdilerde ortada yok. Bir zamanlar bizi buralardan tehdit ediyordu. Sesi soluğu kesildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerek yok ~ 4 ay önce
15-16 ay egitim alip onlarca sinavdan gececegime 3 aylik egitimle km olurum 30k ile basladim 2 sene sonra 40-45k 4 sene sonra 50-60k alirim. Pilot olup o sorumluluk cekilir mi. Sendikan bile yok, olamiyor, izin verilmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Diğer bir başlık ~ 4 ay önce
Pilot olma...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekler ~ 4 ay önce
Şu an pandemiden sonra biriken adaylar erimiş değil. Sunexpress, Pegasus doğru düzgün alım yapmadan akademi programı açtılar. Çok düşük maliyetle, MPL lisansıyla 10 yıl pilot bağlama derdindeler. Millet neye imza attığının bilincinde bile değil. Her yıl bir üniversite pilotaj bölümü açıyor, darphane gibi pilot mezun ediyorlar. Vasıflı, vasıfsız kimsenin umrunda bile değil. Thy 1-2 yıl daha piyasadaki tek seçenek olarak kalır. Sonrasında pilot ihtiyacını fazlasıyla akademiden karşılar. Ortadoğuya gidecek pilotlar gitti. Yani buradaki yorumlara inanıp öyle yurtdışına büyük transferler beklemeyin. Uçuş okulları bir firma ile akademi anlaşması yapma derdinde. Yaptıkları anda lisansı kendi parasıyla alanların yüzüne bile bakmazlar. Yani uzun lafın kısası, bu işin iki üç yılı daha var. Aylarca süren süreç iki dudağın arasından çıkan kelime ile son bulabiliyor. Bunları vazgeçin diye yazmadım. Son karar sizin, sorun da zaten bu. İş bulamazsanız kimseye diyebileceğiz bir şey yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaslar ~ 4 ay önce
Peki havayollarinda maaslar tam olarak nedir ? Dalga gecmeden cevap verebilecek kimse var mi ? Karar verecek insanlar icin önemli sonucta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En +1-2 yıl ~ 4 ay önce
iş bulma sürecinide katın siz. Totalde +5 yıl.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realité ~ 4 ay önce
Türkiye' de pilot olmak yerine kabin memuru olmak çok  daha avantajlı bir iş.Pilot - kabın memuru ücret makası bu ülkede hostesler lehine çok iyi(Thy'de).Bir pilot pilot  olabilmek için bir servet harcarken ya da servet borçlanırken ve eğitimi hem zorlu hem de uzunken,  kabın memuru beş kuruş harcamadan  2 ayda kabin memuru olabiliyor ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 4 ay önce
TGS alım varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000