14 Ekim 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Fındığın fiyatlarına niye değinsin, dünyada en büyük üretici biziz ama iktidar sayesinde borsası Frankfurt'da, Alman sırtımızdan para kazanıyor yani..
  • Ya arkadaş bu ne para hırsı ya ? Siz bu şekilde ağlıyorsanız A101 de ki kasiyer ne yapsın ? Biraz empati yapın. Aldığınız maaş 20 kasiyer maaşı. Hala ağlıyorsunuz. Gitmek isteyen arkadaşlar neden hala gitmiyor ? Bu kadar ağlasam ben ilan falan beklemem istifa ederim, hem ağlıyorsunuz hem de şirkete hizmet etmeye devam ediyosunuz :) demek ki Dubai ilan açmasa ömür boyu çalışacaksınız bu şartlar altında hahahaha :))
  • USA'ye gidip çalışan Kabin deki Arkadaşlar Bu Ülkenin Ekonomisini Ayakta tutan Arkadaşlar. 6 ay çalışıp Gelen Arkadaşlar En az 50 hin Dolar ile Ülkeye Döviz Girdisi getiriyor.Kiymetini bilin
  • Uçuş emniyeti bizden sorulur biz görevimizin başındayız arff olmayan bir meydana uçak inemez ayrıca havacılık kuralları ne diyor pilot hata yapar arff düzeltir diyor biz görevimizin ne kadar citti olduğunun farkındayız sıkıntı yok
  • önce doğru dürüst dil öğrenin de sonra yöneticileri eleştirin. Araplar da size yallah demesin sonra :)
  • Sadece pilotlarin maasi arttirilmalidir kabinciler zaten yuksek maas aliyor
  • Ömrümü yediler yemeye devam ediyorlar. Yaşım 42. Hergün kötüye gitmenin şahitliğini yaptım. Yolun sonuna gelmedik mi ?
  • Erken secim Ulkeyi Yok etmeye cal isa lar insalah hapis e girer
  • Amin İNŞALLAH
  • Zammı beğenmeyenler yallah gidin Dubai'ye. Araplar da sizi bekliyordu çünkü. Sizin gibilerden kurtulsun şirketimiz.

ÖNCE UÇUŞ EMNİYETİ

Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları en sonunda Turkish Cargo’yu ayırmak için başvuruda bulundu. Özellikle pandemi döneminde büyük bir gelir getiren Turkish Cargo’da hesaplar biraz farklı gibi. THY’nin bölünme raporunda yer alan Gelecekte potansiyel stratejik ortalıklar ve yatırımlar için ayrı bir platform oluşturmak ‘tan kasıt ne olsa gerek? Açıklamada ayrıca Türk Hava Yolları'nın yolcu odaklı mevcut yapısı nedeniyle Turkish Cargo'nun tam potansiyelini ortaya koyamadığı belirtildi. İyi de şimdi ne değişecek? Cargo’nun başında yine Sayın Aycı.

Turkish Cargo’nun SPK’ya başvurusunu takiben de pilotlar hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Ekim ayı içerisinde B737/300-900 filosuna atanmak üzere 20 ve A320 filosuna atanmak üzere 20 kişilik "Kaptan Pilot Seçim Kurulu 1. Oturumu" yapılması planlandı. Ayrıca B777/787 uçaklarına geçecek 40 Kaptan Pilot ve A330/350 uçaklarına geçecek 20 Kaptan Pilot için kurul düzenlenecek. Turkish Cargo kendi ekibini kurarak yeni bir oluşum içine mi girecek? (Tabi körfeze bütün kaptanları kaptırmazlarsa) Ya da ilerleyen dönemde şirketin bir kısmını satıp, altın yumurtalayan tavuğu mu kesecekler bunu hep birlikte göreceğiz.

+12 ÖĞRETMEN

5 Nisan’da yayınlanan Huzur İkramiyesi başlıklı köşe yazımda “12 Yaşından itibaren Öğretmen mi Olunuyor?” diye sormuş ve şu ifadelere yer vermiştim.

Türk Hava Yolları’nın internet sitesinden ve mobil uygulamadan bilet sorgulaması yaptığınızda, karşınıza yolcu seçenekleri arasında “ÖĞRETMEN” de çıkıyor. 2-11 yaşı çocuk, 12+ yaşı yetişkin, Öğrenci 12-25 yaş olarak belirten seçeneklerde nedendir bilinmez Öğretmen için de 12+ gösteriliyor. 26 yaşında öğrenci olmaz anlayışı içerisinde olan şirket, 12 yaşında öğretmen bulabiliyorsa lütfen beni de bilgilendirin!

Sanıyorum 12 yaşında öğretmen bulmamışlar ki seçeneklerde değişiklikler olmuş. Şu anda web sitesinden “öğretmen” seçeneğini kaldıran THY, yetişkin, çocuk, bebek ve öğrenci seçeneğini yerleştirmiş. Hem de öğrenci seçeneğinin yaş sınırını 34’e çekerek. Ancak işin komik tarafı ise uygulamada halen öğretmen seçeneğinin yer alması ve öğrenci seçeneğinin 25 yaş ile sınırlı olması oldu. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için de mobil uygulamada seçenek yer alırken web sitesinde bulunmuyor. Web sitesi ile mobil uygulamayı aynı anda yapamıyorlar sanıyorum.



BU EMEK KİMİN?

Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde Eylül ayı trafik sonuçlarını açıkladı. Eylül 2019 döneminde 6,7 milyon olan toplam yolcu sayısı, Eylül 2021 döneminde 5 milyon oldu. Taşınan kargoda da Eylül 2019’a göre %20’lik bir artış yaşanarak 134.801 tondan, 161.713 tona ulaşıldı. 4-10 Ekim arasında da günlük 1.185 seferle Avrupa'da en çok uçuş yapan 2. hava yolu olan THY’deki bu emek kimin? Artık bu emeğin karşılığını verme zamanı gelmedi mi?

GECE UÇUŞU

Dünya genelinde 160’dan fazla havalimanında gece uçuşları yasak. Genel olarak 23:00-05:00 saatleri arasında uygulanan gece uçuş yasağı sayesinde hem halk sağlığı uçak gürültüsünden korunuyor hem de havalimanı ve havayolu çalışanları daha verimli bir çalışma şansı yakalamış oluyor. ICAO’nun da Noise Abatement Operational Procedures başlığı ile talimatları ortada. Yapılan araştırmalarda uçak gürültüsünün insanlar üzerinde kan dolaşımı problemlerinden kalp krizine, uyku bozukluklarından öğrenme kazanımlarına, sinir hastalıklarından performans düşüklüklerine kadar birçok problemi birlikte getirdiğini ortaya koymuş. Hatta bu yüzden Japonya da bir havalimanı yakınında oturan 22 bin çevre sakini havalimanına tazminat davası açmış ve 30,19 milyar Japon yeni (Yaklaşık 2.4 Milyar Türk Lirası) tazminat kazanarak gece uçuş yasağını getirmişlerdi. Hukuk böyle bir şey olsa gerek.

AVRUPA BİZİ KESİN KISKANIYORDUR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle gürültü sertifikasız uçaklardan alınan tazminatlar da kaldırılmıştı. SHGM’den de gece uçuş yasağı gelmeyince havayolu şirketleri ve havaalanı çalışanları gece gündüz demeden çalışıyor. İşte bu sebeple Avrupalı havayolları başta olmak üzere onlarca havayolu şirketi kesin bizi kıskanıyordur.

SAFETY FIRST

Türk Hava Yolları’nda öyle bir planlamalar var ki, gece 3-4 bacak uçuyorsunuz. Ondan sonra da uçuş emniyetinden bahsedip, personelin ruh sağlığını düşünerek psikoloğa yönlendirmeye çalışıyorsunuz. Personelin ruh sağlığının düzelmesi için önce beden sağlığının yerinde olması ve geleceğe dair kaygı duymaması gerekir. SHGM tarafından SHT-FTL (Uçuş ve Görev Süresi Sınırlamaları ile Dinlenme Gereklilikleri Talimatı) da pilotları ziyadesiyle zorlamaya devam ettiği gibi uçuş emniyetini son derece risk altına sokuyor. Neden bu işe yetkili sendika sessiz kalıyor?

ANKET

THY çalışanları tarafından yapılan anonim anketi hala görmezden gelen üst yönetim, durumun ehemmiyetinin farkında değiller sanırım. Anket sonuçlarına göre THY’nin istisnai ve özel durumları öne sürerek SHGM’den Covid-19 muafiyetleri kapsamında talep ettiği FTL değişiklikleri uçuş ekiplerinde kümülatif yorgunluğa kesinlikle sebep olmamıştır diyen yalnızca katılımcıların %1’i.

Kafasında bin bir sorunla mücadele eden, ekonomik olarak dar boğaza düşen personel ne kadar emniyetli bir uçuş gerçekleştirebilir?

Sanal bir sendika gibi çalışan Türk Hava Yolları personelinin hazırladığı TEHAYE.COM anketinden çarpıcı sonuçlar;















Emniyetli Uçuşlarınız Olsun…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

ÖNCE UÇUŞ EMNİYETİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (82)

unutulan'a ~ 2 yıl önce
Fındığın fiyatlarına niye değinsin, dünyada en büyük üretici biziz ama iktidar sayesinde borsası Frankfurt'da, Alman sırtımızdan para kazanıyor yani..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 2 yıl önce
Koskoca Jeep'in olacağına fındık kadar Citroen Ami'n olsun
Legolas ~ 2 yıl önce
Ya arkadaş bu ne para hırsı ya ? Siz bu şekilde ağlıyorsanız A101 de ki kasiyer ne yapsın ? Biraz empati yapın. Aldığınız maaş 20 kasiyer maaşı. Hala ağlıyorsunuz. Gitmek isteyen arkadaşlar neden hala gitmiyor ? Bu kadar ağlasam ben ilan falan beklemem istifa ederim, hem ağlıyorsunuz hem de şirkete hizmet etmeye devam ediyosunuz :) demek ki Dubai ilan açmasa ömür boyu çalışacaksınız bu şartlar altında hahahaha :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 2 yıl önce
Bana ne kasiyer maasindan. Kabinci maasi dusurulmeli kasiyer maasina denklestirilmeli
Legolas ~ 2 yıl önce
Haklısın, pilot ve tekniğin maaşı eski haline getirilsin , kabincilerin maaşları 2999 tl yapılsın. Şirketten beklentimiz bu yöndedir, pilot ve teknik olmadan uçuş olmaz ama kendilerini olmazsa olmaz sanan hostesler olmadan da işler yürür. Zaten şirket 2999 tl yapsa hostes maaşlarını çıkamazlar da işten, çıkarlarsa nerede çalışacaklar bu sayese gözleri yurtdışı görür :)
bb ~ 2 yıl önce
bu ne mal bir yorum. admin ne mallar varmış deyip halimize şükredelim diye mi yayınlıyor bu yorumları?
Legolas a ~ 2 yıl önce
Sen nerenin eziğisin bilmiyorumda baya bir gevursun. Bu milletin içinden olmadığın belli hadi naş
Herkesin senin gibi ballı abileri yok ~ 2 yıl önce
Istifa etmeden başka yerde yönetici koltugu ayarlanan torpilliler ne anlar çaresizlikten? Kimsesiz kalasiniz.
Aragorn ~ 2 yıl önce
Elflerin yüz karasısın yeminle.
Hacı ~ 2 yıl önce
USA'ye gidip çalışan Kabin deki Arkadaşlar Bu Ülkenin Ekonomisini Ayakta tutan Arkadaşlar. 6 ay çalışıp Gelen Arkadaşlar En az 50 hin Dolar ile Ülkeye Döviz Girdisi getiriyor.Kiymetini bilin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
De get ~ 2 yıl önce
La gah get sanki parayı buraya getiriyorlar şaka mısın sen?
Arff ~ 2 yıl önce
Uçuş emniyeti bizden sorulur biz görevimizin başındayız arff olmayan bir meydana uçak inemez ayrıca havacılık kuralları ne diyor pilot hata yapar arff düzeltir diyor biz görevimizin ne kadar citti olduğunun farkındayız sıkıntı yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hoşt ~ 2 yıl önce
Sen nasıl bir malsın hala çözemedim ama artık seninle ilgilenmiyorum havlamak serbest
İkili ~ 2 yıl önce
Bak Legolas nickli zerzevatla sen baya iyi bir ikili olursunuz, bir düşünün bunu. Hem torunları severiz hem aramızda para toplar okuturuz, size benzemezler fena mu olur?
Dil öğren ~ 2 yıl önce
önce doğru dürüst dil öğrenin de sonra yöneticileri eleştirin. Araplar da size yallah demesin sonra :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot düşmanına ~ 2 yıl önce
Dünyanın en dandik şehirlerinden zencileri, afganları, arapları, taşı. En dandik personrl politikadıyla yönet. Sonra pilotlar kaçınca bastırırım parayı alırım de. Alırsın ama neyi? Hepiniz aynı fabrikadan çıktınız, tipiniz konuşmanız o kadar belli ki! Kumaşınız ütü tutmuyor
Apaci sacli 77/87 fo ~ 2 yıl önce
Sadece pilotlarin maasi arttirilmalidir kabinciler zaten yuksek maas aliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kişiliksiz ~ 2 yıl önce
1 tane 2.pilota denk gelmedim ki bu şekilde konuşsun. Hem pilot değilsin, hem kabinden değilsin. Sen ve senin gibiler siz nasıl gerizekalılarsınız ki elalemin cebine giren para size giren şeyler gibiymiş gibi atıp tutuyorsunuz. Sen bir dön arkana bak.
Kisiliksiz diyene ~ 2 yıl önce
Z kodlu arizalari bize getirip yazdiriyorsunuz, ucus oncesi kabin hazirliginizin basinda seat belts'i de biz ON yapiyoruz. Simdi inandin mi FO olup olmadigima. Wheelchair'i de onceden soyleyin ki acars uzerinden wchr isteginde bulunalim. Evet kabinci maaslari dusurmeli.
Duble kişiliksiz ~ 2 yıl önce
Ok,inandık ve acıdık haline sefil.
Hani Benim Gençliğim Anne ~ 2 yıl önce
Ömrümü yediler yemeye devam ediyorlar. Yaşım 42. Hergün kötüye gitmenin şahitliğini yaptım. Yolun sonuna gelmedik mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erken secim ~ 2 yıl önce
Erken secim Ulkeyi Yok etmeye cal isa lar insalah hapis e girer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçma ~ 2 yıl önce
Dünyanın en büyük ve konforlu havalimanlarından birini yapan iktidarmı ülkeyi yok etmeye çalışıyor, saçmalama.
Saçma yazana ~ 2 yıl önce
Dünya'nın en kullanışsız,işlevsiz,en kötü havalimanlarından biri. Metroyu yapmadan açmaları da başka bir rezalet. Rüzgar,yağmur oldu mu görüyoruz nelerin olduğunu. İktidar, betonla milleti kandırmaya çalıştı büyük oranda da başarılı oldu,nasılsa necip milletimiz geçmediği yolları,köprüleri,kullanmadığı havalimanlarını seviyor, sonuç 500 milyar dolardan fazla dış borç,ithalat,işsizlik,döviz'de rekor,bitik bir ekonomi,her konuda hızla dibe doğru giden yeni Türkiye,hepsiülkeyi yok etmeye çalışan siyasi islamcı,din tüccarı iktidar ve onlara oy verip duranların sayesinde !
Sacma yazana cvp ~ 2 yıl önce
Dünyanın en kötü havalimanı diyorsun ama bu havalimanı ödül üstüne ödül alıyor, sen siyasi hırsının ve kininin kurbanı olmuşsun, ne dediğinin farkında değilsin .
Aziz ~ 2 yıl önce
Eminim hayatında 3 tane havalimanı görmemişsindir, kıt bilginle hayat dünyanın bütün havalimanlarına inip kalkan pilotlara laf yetiştiriyorsun. Havalimanı açıldığı günden beri tadilattan kurtulamadı, sürekli göçmeler, ışıklandırma sorunları,güya 5 pist var neredeyse 2 pistle çalışır her zaman, dünyada bu kadar inişli yokuşlu havalimanı yoktur, evet büyük olmasına büyük ama metro yok gidecek havalimanına, yolcular indikten sonra 20-30 dk yürümek zorunda, tren yok, sen bilmezsin ama senin övündüğün büyük havalimanı gibi mekanlarda yolcuları terminale taşıyan trenler olur. Siyasi kinin gözünü kör ettiği insanlar sizlersiniz, memleketin satılmadık değeri kalmadı, sanki kendileri yapmış gibi sattılar, şu iktidarın milletin vergileri ile yapıp milletin hiZmetine PARASIZ sunduğu ne var söyleyin yahu.... hava bedava bir tek hava, köle gibi çalış vergi ver, devletten iban al, iban bedava. Hem körsünüz hem de yalancı.
AMİN ~ 2 yıl önce
Amin İNŞALLAH

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok şükür ~ 2 yıl önce
Zammı beğenmeyenler yallah gidin Dubai'ye. Araplar da sizi bekliyordu çünkü. Sizin gibilerden kurtulsun şirketimiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen gitsen ~ 2 yıl önce
Bu ülkenin oksijenini tüketiyorsun boşuna. Başındaki zatları da alım gidin
Sen ~ 2 yıl önce
Pilotlar gidince sen mi ucaklari ucuracaksin kabinci
kaptan ~ 2 yıl önce
vasıfsız sen ne konuşuyorsun? Hangi vasıfla kime ne yapacağını söylüyorsun? Kaptan arkadaşlarım hesabımı yapar isteyen gider isteyen gitmez.
KA ~ 2 yıl önce
Kabinci demek yakışmıyor ha ben kendime yakıştırıyorum diyenin kendi karakteri. Kabinden size böyle cümleler kurulacağını neden düşünüyorsunuz ben onu bir türlü çözemedim. Şu şirkette size yapılanı da en iyi anlayan gene kabin ekibidir. Bu şekilde yazanlar "sarı"lardır.Bu ikilik kime yarıyorsa onlardır yani. Kabine yaramıyor. Siz boşverin, kötü günler geçti daha kötüleri kapıda dedikleri ifadenin göbeğinde yaşıyoruz, herkes cinnet geçirmemek için direniyor. Ben destekliyorum kaçabilen kaçsın. Esas büyük kaçışı elimizde çekirdeklerle izleyeceğiz inşallah.
Yahu ~ 2 yıl önce
Kokpite,kabine,herkese yüzde 20 artı enflasyon oranı düzeyinde zam yapılacak.Sonrasında,toplu iş sözleşmesi ile yüzde 10luk bir iyileştirme daha yapıldığında zaten pilot(kaptan)maaşı 60-65bin,kabin(memur)11-15bin,kabin(purser)18-20bin,teknik(yetkili)11-18bin ,fo 30-35bin tl olacak!Pazar mesaileri de eklenince zaten yüzde 10civarı bir artış daha olacak!Bundan sonraki ucret skalasi da 1-2yil boyle gidecek.Olacaklar bundan ibaret!Yazin kenara.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000