20 Mayıs 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • çelebi yer hizmetleri memuru - 1100 net maaş + dil primi havaş yer hizmetleri memuru - 1150 net maaş (dil primi yok)(10 ay sonunda yılda 16 maaş) tgs yer hizmetleri memuru - 1540 maaş + dil primi + lisans primi + (10 ay sonunda yılda 15 maaş) başlangıç memur maaşını ele alırsak 3700 tl net maaş. 3 e bölelim çetin bey'in dediği gibi, etti 1257TL net memurun işe başlangıç maaşı havalimanı ortalamasında (Atatürk havalimanı tabiiki, istasyonlar farklılık gösteriyor) her üç şirketide yakından tanıyan ve sektörde 6 senedir profesyonel toplam 10 senedir de işlerin farkında olan birisi olarak söyliyeyim dedim. maaşlar bu şekilde fakat çalışma saatleri işin içine girdiğinde ve personellerin psikolojik durumları ve ruh sağlıkları da hesaplamaya müdahil edildiğinde ortaya çıkan durum içler acısı. yukarda yorumu bulunan ayşegül öztopuz hanım'a katılmamak elde değil
  • Yorumlardan anladığım üzere ;Bizim yerimize düşünecek, bizim yerimize savaşacak, elini taşın altına koyacak hatta bizim yerimize korkmayacak birini arıyoruz. Sektörde son yıllardaki hızlı ve plansız büyüme nitelikli insan kaynağı açığını arrtıtdığı bir gerçektir.Yer Hizmetlei şirketleride niteliğine bakmaksızın personel istihdam etmektedir.Ancak yapılan işin önemide ortadır.aşırı yük ve sorumluluk yüklenmiş maddi ve manevi mutsuz bir güruh oluşmuştur.Havalimanında çalışmak büyük sorumluluk ister,basit gibi görünen en önemsiz bir hata bile uçuş emniyeti yönünde önemli bir tehdit oluşturur. Nitelikli personel istihdamı için iş tanımlarının geliştirimesi ve acil olarak yeni ücret politikalarının belirlenmei şart olmuştur. Saygılarımla.
  • Çetin bey, Şimdi bir arkadaşıma geldim. Onunla size yazmak istedik. Bu şirket kimlere ne paralar ödüyor. Duydunuz mu? Biliyor musunuz? Bir öğrenseniz, bize iyice acırsınız. Eminim çok sevdiğiniz Çelebili arkadaşlarınız değil sizi aramak, yazılarınızı bile okumaya ve isim görünmemesine rağmen yorum yazmaya korkuyorlardır. Bazıları da yazdığımız yorumdan kim olduğumuzu bulurlar diye çekiniyor. Hani altta bir kod varya. Şahsen neye yaradığını bilmiyorum. Gelen Yorumları muntazam okuyorum. Cevaplamanız sizin kişiliğinizin göstergesi. Çelebi’ den gelen yorum sanki yok .Konu Yer Hizmetleri ama, yorumda Habom da var, başkası da. Varsayımımda haklıyım. Sanki siz kendi kendinize gelin güvey olmuşsunuz gibi. Buna üzülmeyin. Biz Çelebi memurları yaşadığımız her şeyi sonuna kadar hak eden bir topluluğuz. Bize güvenmeyin. Yarın bir anket yapsalar memnuniyet % 99 çıkar. Sizin yerinizde olsam bu konulara hiç girmem. Dünya Sivil Havacılığını okumak ve yazmak sizi oyalar. Size gönülden teşekkür ediyorum. Ayrılınca Çelebiden bana ne demediğiniz için.
  • yer hizmetleri olarak çok yoğun bir tempoda o kadar düşük ücretlerle (sabiha gökçen) çalıştırılıyoruz ki havacılık adına kariyer yapmaktan vazgeçme noktasına kadar getiriyorlar.şu an çalışırken iş arıyorum ama bu kesinlikle havacılık sektöründe olmayacak.bir arkadaşın dediği gibi 18-19 yaşındaki gençlerin part time olarak yapabilecekleri iş haline getirdi bir şirket.keşke devletin bunları denetleme mekanizması olsaydı.ama illa ölümlü kazalar olacak ki akılları başına gelecek
  • sevgili abim... sonunda airport haberin yerhizmetlerinde çekilen sıkıntılara bir nebze olsun değinmesi beni çok mutlu etti.şahsınıza ne kadar teşekkür etsem azdır.belki şirket yöneticileri sizin bu yazınızı görür de en azından ücrelerde bir dengelemeye giderler.inanın saatlerce çalışmamız bir yana hakkımızı alamıyor olmamız hepimizi olumsuz etkiliyor.bir tgs çalışanı 1700 civarı ir maaş alırken bizler 1200 tl zor alıyoruz.ki bu şirkette çalışanların çoğu havaştan geçen insanlar.aradaki uçurum biz çalışanların moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.bu durum 4 yıldır bu şekilde devam ediyor ve her yıl bir ümitle hakkımızı alacağımızı düşünüyoruz ama nafile.tam tersine her yıl yapılan zam oranları bu yıl daha da düşürüldü.neticede buradan yöneticilerimize seslenmekten başka bir şey yapamayız.havacılık alanında söz sahibi olan sizin gibi büyüklerimizden de isteğimiz, yerhizmetlerinde çalışan yüzlerce hatta binlerce kişinin sorunlarını daha çok dile getirmenizdir.sevgiler saygılar...
  • Yer hizmetleri havayolları için en kritik bir süreçtir. Hata kabul etmez, deneyim ve tecrübe gerektirir. Son güncel durum ise şudur, maliyeti düşürmek için tecrübeli insanlar çıkarılıyor, yerlerine ise partime öğrenciler getirilip hizmet verilmeye çalışılıyor. burda yazamıyacağım daha birçok olayı hergün yaşıyoruz. kalite yerlerde yani, bu hizmet şekline alışmış bir yönetimin işçi haklarını veya hak ettiği ücreti vermelerini beklemek Hayal tabiyki. Bu şeklide giderse allah korusun ama uçak kazaları kapıda diyorum.Umarım bileri bunları duyar...örnekte verdiğiniz 3 firma görünüşte rakip gibi görünebilir ama akşamları yöneticilerinin bira araya gelip içtiklerinide biliyoruz, yani dostlar üst yönetimdeki muhabbet işçilerde bile yok, hak konusunda birbirlerinin ayaklarına basmazlar, çetin bey bunu sizde bilirsiniz :)
  • Bende dedim ki birisi biz Habomcuların derdine ortak olacak bi yazı hazırlamış başlarda ne güzel gidiyordun bea amca THY sadece bu şirketler Yok birde HABOM diye bişi var bizide görün,şimdi görün yoksa ilerde kör kalacaksınız..
  • Cetin Bey , Yine kendinize has yorumlariniz ile okurlarinizla direkt temasa geciyor ve saygi gosterip cevap veriyor olmaniz her ne kadar sasirtici bir yaklasim olsa da , bunu yapanin Cetin Ozbey olmasi beni sasirtmadi.Gercekten sayginin para ile veya unvan ile kazanilmadigini yillar sonra buradan bir defa daha gosterdiniz. Bilmeyenlere kisa bir ornek vermek isterim , Cetin Bey Gn Md Yardimcisi iken , kendisine organizasyon semasinda bagli olan Baskandan degil daha alt kademede bulunan mudurlerden bile Cetin Bey diye baslayan elektronik postalara reaksiyon gostermez aksine defalrca sahit oldugum kadari ile acik sozlu yoneticileri , fikirlerini cekinmeden beyan etmeleri icin her platformda tesvik ederdi. Saygi ve hurmetle , hersey icin tekrar tesekkurler.
  • yazmissiniz.elinize saglik.
  • İlahi adalet! Bir kabin memuru ile, DoCo personeli bir flying service chef arasındaki 1 yaklaşık bir maaş farkına ne demeli? Üstelik tabiri caiz ise FSC ler kabinde tam bir amele gibi çalışırken!!

NAMAZA MEYLİ OLMAYAN EZAN SESİNİ DUYMAZMIŞ

 

Haftanın sözü

İyi bir personel hakkını, görevi ve

Onu yapış şekli ile ölçebilen insandır.

 

La Cordaire ( Versiyon )

 

La Cordaire’in yukarıdaki sözü ve bu sözün bir versiyonu olan aşağıdaki deyiş hem çalışana hem de iş yeri patronuna uyan, güzel, ideali yansıtan doğru bir söz.

İyi bir işveren yanlarında çalışan personelin haklarını onların görevleri ve onu yapış şekilleri ile ölçebilen insandır.”.  

Evet; aynı havalimanında, aynı şartlarda hizmet üreten, aynı güneşin ısıttığı beton zemin üzerinde teçhizat ve uçak peşinde koşuşturan, yükleyen, boşaltan, terleyen, her biri değişik tür yolcuların sinirlerini boşaltmak ve sitemlerini cevaplamak durumunda olan, hizmet sonrası havalanan uçağın arkasından dua edercesine bakan, ayrı ayrı şirketlerde çalışan üç insan düşünün.

Bu üç görevlinin çalışma yeri ve şartları aynı, veya çok benzer. Ancak, her işveren tarafından bu insanlar için belirlenen ücret ve sosyal haklar farklı.

Ve bunlar da çalışanlarca yeterli görülmüyor.

Sizce bunu aç gözlülük veya tatminsizlik vb. kelimelerle izah edebilmek mümkün mü? Ve ya; “İstemenin sonu yok, ne versen bunlar fazlasını isterler ” diyerek çalışana bu konuda sırt dönmek ve “kimse kimseyi zorla çalıştırmıyor, işe girerken şartları söylemiştik” ifadesi ile yabancısı olmadığımız, sığ görüşü en çirkin şekilde ortaya koymak yeterli bir cevap sayılabilir mi sizce?

Tabii ki ilk bakışta bu üç insan, kendi durumlarını diğer iki şirket çalışanlarına sunulan imkânlar ile kıyaslayacaklardır. İster fakir, ister orta halli veya zengin fark etmez bu karşılaştırmayı yapmak insanoğlunun yapısında var.

Bu girişten sonra sizler bu karşılaştırmayı Havalimanında hizmet sunan üç yer hizmetleri kuruluşu çalışanlarının maaşlarını esas alarak yapacağımı zannedeceksiniz herhalde.

Bu karşılaştırmayı Havas, Çelebi ve TGS ücretlerini birbiri ile kıyaslayarak yapmayacağım. Esasen tüm şirketler diğer şirketlerde muadil unvanla görev yapan çalışanın aylık ücreti ve sosyal hakları hakkında fazlası ile bilgi sahibi. Kim kimden % 20, kim kimden % 30 daha az veya daha fazla kazanıyor, Herkes bunu biliyor dolayısı ile bu bilgiler bir sır değil artık.

Şimdi konunun geneline bakalım. Üç güzide Yer Hizmeti kuruluşumuz var. Bu kuruluşlarımızın aynı unvanlı çalışana,  şirkete girdikleri zaman vermeyi uygun gördüğü aylık brüt ödemeyi bir yıllık süre için alt alta yazıp toplayarak sonucu üçe bölelim. İnsan Kaynakları hesaplamalarını bir türlü kavrayamayan Çetin Özbey’in unutma ve yanılma payı diyerek bu ortalama ücreti belirli bir yüzde ile artıralım Ortaya çıkan bu ortalama brüt ücreti nete çevirelim. Bir senelik süre için hesaplanan aylık net maaş tutarını toplayıp, on ikiye bölünce o unvan için ağırlıklı ortalama diye ifade edilebilecek bir net ücretin şekillendirilebilmesi mümkün. Tabii ki şirketlerin tüm personele yaptığı ikramiye vb. yan ödemelerde belirtilen meblağın içinde.

a.     Yukarıdaki hesaplama şekli ile üç firmamızın işe yeni giren Yolcu hizmetleri personeline yaklaşık 1732 TL brüt / ay ücret ödediğini varsayalım. Bu bedelin nete çevrilmesi ve yıllık toplam tutarın on ikiye bölünmesi halinde personelin bir takvim yılı olan süre de, her ay alacağı maaşın ağırlıklı ortalamasının yaklaşık 1363 TL / ay / net olduğu görülüyor. .

b.    Yine aynı hesaplama şekli ile üç firmamızın işe yeni giren işçi personeline ortalama 1317 TL brüt / ay ücret ödediğini varsayalım.  Bu bedelin de nete çevrilmesi ve yıllık toplam tutarın on ikiye bölünmesi halinde personelin bir takvim yılı olan süre de, çalışanın her ay alacağı maaşın ağırlıklı ortalamasının 1004 TL / ay / net olarak hesaplanması mümkün. .

c.     Yine aynı şablona uygun hesaplama paralelinde üç firmamızın istihdam ettiği işe giriş ve maksimum ödeme bareminde bulunan Yolcu Hizmetleri personelinin ücretlerinin her baremde çalışan personel adedine bölünmesi ile şekillendirilen ağırlıklı / ortalama ile Yolcu hizmetleri personeline yaklaşık 2289 TL brüt / ay ücret ödenmiş olabileceğini varsayabiliriz. Bu bedelin nete çevrilmesi ve yıllık tutarın toplanarak on ikiye bölünmesi halinde personelin bir takvim yılı olan süre içinde her ay alacağı maaşın yaklaşık 1657 TL  / ay / net olduğunu ifade edebiliriz.

Bir kısım arkadaşlarımızın hesaplamada üç firma ortalamasına + belirli bir yüzde oranında yanılma payı uygulamam nedeni ile “ bu hesap yanlış, biz bordrolarda böyle bir rakam görmüyoruz dediklerini duyar gibiyim. Her ne ise personelin yukarıda belirtilen bu meblağı aylık maaş olarak aldıklarını düşünelim. Eğer ellerine geçen daha az ise, durum daha da karanlık demektir. Bilgimiz dışında bu arada daha düşük ücretli ek göstergeler yaratılıp buna göre istihdam yapılmaya başlandıysa, bu varsayım hesaplamamıza tabii ki dâhil değil.

Gelelim karşılaştırmaya. Çelebi, Havaş, TGS bu statüdeki personeline ne ödüyor? Bunu düşünmeyelim. Ve de bir kenara bırakalım. Farz edelim ki bu üç kuruluş birleşti ve tek şirket oldu. Yeni patronda maaşları yukarıda belirtilen çerçeve içinde belirledi. Buyurun buradan yakın.

Bildiğinize eminim ama aşağıdaki notu bir hatırlatma olarak yapmamı lütfen mazur görün.

a.     Açlık sınırı dört kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini sağlaması için gereken harcama miktarını gösteriyor. 2013 Nisan ayı için bu sınır ( dört sendikanın belirlemelerinin ortalamasıdır )  1037,25 TL’dir.

b.    Yoksulluk sınırı ise, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan miktarıdır. Bu da dört kişilik aile için hesaplanmaktadır. 2013 yılı Nisan ayı için bu sınır 3172 TL’ dir ki bu rakamda dört Sendikanın hesaplamalarının ortalamasıdır.

Rakamlar yukarıda, açlık ve yoksulluk sınırları ise onun aşağısında. Devlet babanın istatistik rakamlarını bulamadım. Üç beş yukarıda olsa da sizin açınızdan sonucu değiştirmez gibime geliyor.

Hesaplama doğru veya yanlış, her ne kadar işe yeni giren işçi personelimizin aylık geliri açlık sınırına çok yakın ise de pek de aç sayılamazlar. Veya limitteler. Ama elden ne gelir ki,  “ Yoksulsunuz”  Eh, buna da şükretmek gerek.

Oysaki Sivil Havacılık gibi, çağ atlayan bir sektörün destek hizmetini gören Yer Hizmeti sektörünün elemanısınız. Ve de yaptığınız iş önemsenmeyecek bir iş değil.  

1996’larda Çelebi için Yer Hizmetinin önemini anlatan bir slogan bulmuştuk. “ Güvenli Uçuşun Yerdeki İlk Adımı- The Fırst Step of a Safe Flight “ Bizim bakış açımıza göre işiniz bu denli önemli.

Şimdi slogan olarak ne mi kullanılıyor? “ Gücümüz hizmetimiz “

Tabii ki sektörümüzün Türkiye’mizin genel şartlarından soyutlanması mümkün değil.

Böyle bir talebimiz zaten olamaz.

Olursa da realist değildir.

Haddimizi aşmadan, bozgunculuk yapmadan ne isteyebiliriz dersiniz? 

Bir tutam kardan zarar ve bir fiske insaf isteriz. Hepsi o kadar.izmeti sektörünün elemanlarısınız.

BU ARADA YUKARIDA BELİRTİLEN HESAPLAMA ŞEKLİNE BAĞLI OLARAK PERSONELİNE ÖDEDİKLERİ AYLIK ÜCRETLERİ FİİLİ DURUMA GÖRE DAHA AZ GÖRÜNEN ŞİRKETLERDEN SAMİMİYETLE ÖZÜR DİLİYORUM.

Bir zihni evvelin çıkıp, havalimanı personelinin ailelerinin dörder kişi olduğunu ne biliyorsunuz? Örneğin benim ailem üç kişiden oluşuyor demesini bekliyorum. Bunu yakıştırdığım sözüm ona yöneticiler var. Böyle bir yorum alırsam açlık ve yoksulluk sınır tutarını dörde bölüp, ailedeki fert miktarı ile çarparak, her çalışanın ailesinin nüfus sayısına uygun açlık ve yoksulluk sınırını hesaplar ve istatistiki rakamları yoruma, istenilene uygun bir seviyeye getirebilirim J. Bunu yaparsak aradaki fark ta hali ile azalır. Veya zorunlu olarak, biraz fazla mesai sarf eder ve hesaplamayı her şirket için ayrı yapabilmek için çalışırız. Zannederim ki bunu becerebiliriz.

Her ne ise; varsayıma dayalı da olsa hakikate yakın olduğunu düşündüğüm bu örnekler meramı anlatmak için yeterli?

Namaza meyli olmayanın kulağı ezanı duymaz derler ya.

Ezanı kim duyar, kim duymaz ben bilmem?

Bildiğim bir şey vardır ki; bu güne kadar okunan ezanları hiç işitmemişlerdir.

Son iki söz;

1.     EVET, NEFES ALARAK HAYATTA KALIRIZ, ANCAK NEFES ALMAK İÇİN YAŞADIĞIMIZI SÖYLEYEMEYİZ. AYNI ŞEKİLDE PARA KAZANMAK BİR ŞİRKETİN VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. FAKAT PARA KAZANMAK HİÇBİR ZAMAN BİR ŞİRKETİN TEK BAŞINA VARLIK NEDENİ OLAMAZ.” Anu AGA Thermax LTD eski Başkanı

2.     ŞİRKETLERİN TÜM SERMAYESİ EKONOMİK DEĞİLDİR:

ENTELEKTÜEL SERMAYE:  BİR ORGANİZASYONDA YARARLI OLABİLECEK TEKNOLOJİLER, MATERYELLER, SÜREÇLER VE PAZARLARA İLİŞKİN KURUM İÇİ, TESCİLLİ ENFORMASYON VE BİLGİDİR.

İNSAN SERMAYESİ: ÇALIŞANLAR ARASINDA VAR OLAN YETENEK, BECERİ VE BİLGİDEN OLUŞAN BİR DEĞERDİR  

SOSYAL SERMAYE:  HEM ŞİRKET İÇİN DE, HEMDE ŞİRKET DIŞINDA KURULAN, DEĞER YARATAN VE DEĞERİ SÜRDÜREN İNSAN İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİDİR.

MARKA SERMAYESİ:   MARKA İSMİNİN,  ÜRÜN VEYA HİZMETE EKLEDİĞİ,  ŞİRKETİN SUNUMUNA DAHA YÜKSEK BİR FİYAT KOYMASINA İZİN VEREN, SAĞLAYAN BİR DEĞERDİR.  Michael W. Preis & Matthew Frederick

Haftaya bir arkadaşımızın talebi üzerine  “ İnsan Sermayesi” işyerinden nasıl kaçırılır konusunu irdeleyeceğiz. Bu konuyu renklendirecek örneklemeler varsa beklerim.

NAMAZA MEYLİ OLMAYAN EZAN SESİNİ DUYMAZMIŞ

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

eleman ~ 11 yıl önce
çelebi yer hizmetleri memuru - 1100 net maaş + dil primi havaş yer hizmetleri memuru - 1150 net maaş (dil primi yok)(10 ay sonunda yılda 16 maaş) tgs yer hizmetleri memuru - 1540 maaş + dil primi + lisans primi + (10 ay sonunda yılda 15 maaş) başlangıç memur maaşını ele alırsak 3700 tl net maaş. 3 e bölelim çetin bey'in dediği gibi, etti 1257TL net memurun işe başlangıç maaşı havalimanı ortalamasında (Atatürk havalimanı tabiiki, istasyonlar farklılık gösteriyor) her üç şirketide yakından tanıyan ve sektörde 6 senedir profesyonel toplam 10 senedir de işlerin farkında olan birisi olarak söyliyeyim dedim. maaşlar bu şekilde fakat çalışma saatleri işin içine girdiğinde ve personellerin psikolojik durumları ve ruh sağlıkları da hesaplamaya müdahil edildiğinde ortaya çıkan durum içler acısı. yukarda yorumu bulunan ayşegül öztopuz hanım'a katılmamak elde değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayşegül Öztopuz ~ 11 yıl önce
Yorumlardan anladığım üzere ;Bizim yerimize düşünecek, bizim yerimize savaşacak, elini taşın altına koyacak hatta bizim yerimize korkmayacak birini arıyoruz. Sektörde son yıllardaki hızlı ve plansız büyüme nitelikli insan kaynağı açığını arrtıtdığı bir gerçektir.Yer Hizmetlei şirketleride niteliğine bakmaksızın personel istihdam etmektedir.Ancak yapılan işin önemide ortadır.aşırı yük ve sorumluluk yüklenmiş maddi ve manevi mutsuz bir güruh oluşmuştur.Havalimanında çalışmak büyük sorumluluk ister,basit gibi görünen en önemsiz bir hata bile uçuş emniyeti yönünde önemli bir tehdit oluşturur. Nitelikli personel istihdamı için iş tanımlarının geliştirimesi ve acil olarak yeni ücret politikalarının belirlenmei şart olmuştur. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP A. ÖZTOPUZ ~ 11 yıl önce
Haklısın kardeşim.Söylediklerinin hepsi doğru. Yorumla desteklemeğe bile korkuyor bazı arkadaşlarımız. Yorumunun son üç satırındaki ifadelerini öncelikle patronların anlaması / doğruluğunu kabul etmeleri gerekli.Yeni bir uğraş bulana kadar bu konunun peşinde olacağım tabii ki. Bahsettiğin farkındalığın etkili ve de yetkili kişilerde oluşmasını sağlayacak çözümleri düşünüyoruz. Yakında şekillenecektir. Yazılarımı okumandan duyduğum memnuniyeti belirtirken desteğin için teşekkür ediyorum.
PENCERE ~ 11 yıl önce
Çetin bey, Şimdi bir arkadaşıma geldim. Onunla size yazmak istedik. Bu şirket kimlere ne paralar ödüyor. Duydunuz mu? Biliyor musunuz? Bir öğrenseniz, bize iyice acırsınız. Eminim çok sevdiğiniz Çelebili arkadaşlarınız değil sizi aramak, yazılarınızı bile okumaya ve isim görünmemesine rağmen yorum yazmaya korkuyorlardır. Bazıları da yazdığımız yorumdan kim olduğumuzu bulurlar diye çekiniyor. Hani altta bir kod varya. Şahsen neye yaradığını bilmiyorum. Gelen Yorumları muntazam okuyorum. Cevaplamanız sizin kişiliğinizin göstergesi. Çelebi’ den gelen yorum sanki yok .Konu Yer Hizmetleri ama, yorumda Habom da var, başkası da. Varsayımımda haklıyım. Sanki siz kendi kendinize gelin güvey olmuşsunuz gibi. Buna üzülmeyin. Biz Çelebi memurları yaşadığımız her şeyi sonuna kadar hak eden bir topluluğuz. Bize güvenmeyin. Yarın bir anket yapsalar memnuniyet % 99 çıkar. Sizin yerinizde olsam bu konulara hiç girmem. Dünya Sivil Havacılığını okumak ve yazmak sizi oyalar. Size gönülden teşekkür ediyorum. Ayrılınca Çelebiden bana ne demediğiniz için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PENCERE ~ 11 yıl önce
Selam Arkadaşım. 10 sene bir şirketin çalışanlarını, yöneticilerini ve kurum kültürünü anlamak için yeterli bir zaman. Bazı arkadaşlardan bir güleryüzlü merhaba bekleme hakkım var galiba ve bekliyorum. Gerisi önemli değil. Size katılıyorum.Kim okur, kim okumaz bilemem ama Çelebi' de yakın arkadaşım olanların bir kısmının okumadığını biliyorum.Memnuniyet araştırmalarını önemsemediğimi söylemeliyim. Malum performanslarda gizlidir. Ama ben çalışanlarını yemeğe davet edip, yemekten sonra siz bana nasıl ....puan verirsiniz diye soran üst yönetici tanıyorum. Kim neye, nasıl güvensin ki? Tam sizin gibi olmasada size yakın düşündüğümü söylemek isterim.Sivil Havacılığın gelişmesini izlemeye başladım. Çelebi' den bana diyemem. Yaradılışım buna engel.Bu konuda daha etkili olmanın ( tabii ki şahsen değil ) yöntemleri üzerine çalışıyorum.Bir hafta on ghün içinde bir şeyler şekillenir diye düşünüyorum. Dostluğunuz için teşekkür ediyorum. Sevgi ile.
yer hizmetleri ~ 11 yıl önce
yer hizmetleri olarak çok yoğun bir tempoda o kadar düşük ücretlerle (sabiha gökçen) çalıştırılıyoruz ki havacılık adına kariyer yapmaktan vazgeçme noktasına kadar getiriyorlar.şu an çalışırken iş arıyorum ama bu kesinlikle havacılık sektöründe olmayacak.bir arkadaşın dediği gibi 18-19 yaşındaki gençlerin part time olarak yapabilecekleri iş haline getirdi bir şirket.keşke devletin bunları denetleme mekanizması olsaydı.ama illa ölümlü kazalar olacak ki akılları başına gelecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YER HİZMETLERİ ~ 11 yıl önce
Maalessef haklısınız. Sabiha Gökçen için özellikle. Bu iş P/T personelin günde 3-4 saat çalışarak yapabileceğinden daha ciddi bir konu. Yine de Tanrı tüm havacılık sistemini kazadan korusun demek gerekiyor. Çalışanlar sebatlı davranırlarsa yönetim ilgisizliğini sürdüremez. bir iki müspet adım atacacaklardır.Ama bunun için de uğraşmak gerekir. Temennim istediğiniz gibi bir iş bulabilmenizdir. Selamlar. Kolay gelsin.
havas çalışanı ~ 11 yıl önce
sevgili abim... sonunda airport haberin yerhizmetlerinde çekilen sıkıntılara bir nebze olsun değinmesi beni çok mutlu etti.şahsınıza ne kadar teşekkür etsem azdır.belki şirket yöneticileri sizin bu yazınızı görür de en azından ücrelerde bir dengelemeye giderler.inanın saatlerce çalışmamız bir yana hakkımızı alamıyor olmamız hepimizi olumsuz etkiliyor.bir tgs çalışanı 1700 civarı ir maaş alırken bizler 1200 tl zor alıyoruz.ki bu şirkette çalışanların çoğu havaştan geçen insanlar.aradaki uçurum biz çalışanların moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.bu durum 4 yıldır bu şekilde devam ediyor ve her yıl bir ümitle hakkımızı alacağımızı düşünüyoruz ama nafile.tam tersine her yıl yapılan zam oranları bu yıl daha da düşürüldü.neticede buradan yöneticilerimize seslenmekten başka bir şey yapamayız.havacılık alanında söz sahibi olan sizin gibi büyüklerimizden de isteğimiz, yerhizmetlerinde çalışan yüzlerce hatta binlerce kişinin sorunlarını daha çok dile getirmenizdir.sevgiler saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAVAŞ ~ 11 yıl önce
Kardeşim. Son sekiz on senemi bir Yer hizmetleri kuruluşunda geçirdim. Bu süre zarfında Yer Hizmetleri konusunda ( Denetim haricİnde ) hiç görevlendirilmedim. Bu konuda bizden istifade etmek isteselerdi çalışırken olabilirdi. Söz sahipliğimiz işte bu kadar. Buna rağmen çalışırken söylediklerimizi şimdi başka bir platformda tekrarlıyoruz. Yaptığımız bundan öte değil. Maaş durumunuzla ilgili görüşümü yazıda belirtmiştim. ( Sizden beteri de var tabii ) Bu tür akçeli konularda tekk diye düşünüyorum., bir tek yetkili var bildiğim kadarı ile ,o da patronlar.Temennimiz onları bu işi düşünür hale getirebilmek. Bu da personelin bu konudaki hassasiyetini sürekli gündemde tutmak ve bunun yanında konu ile ilgili kamuoyu oluşturmakla olabilecek. Yazışmayı ve bilgi alışverişini sürdürelim ltf.
Bolubeyi ~ 11 yıl önce
Yer hizmetleri havayolları için en kritik bir süreçtir. Hata kabul etmez, deneyim ve tecrübe gerektirir. Son güncel durum ise şudur, maliyeti düşürmek için tecrübeli insanlar çıkarılıyor, yerlerine ise partime öğrenciler getirilip hizmet verilmeye çalışılıyor. burda yazamıyacağım daha birçok olayı hergün yaşıyoruz. kalite yerlerde yani, bu hizmet şekline alışmış bir yönetimin işçi haklarını veya hak ettiği ücreti vermelerini beklemek Hayal tabiyki. Bu şeklide giderse allah korusun ama uçak kazaları kapıda diyorum.Umarım bileri bunları duyar...örnekte verdiğiniz 3 firma görünüşte rakip gibi görünebilir ama akşamları yöneticilerinin bira araya gelip içtiklerinide biliyoruz, yani dostlar üst yönetimdeki muhabbet işçilerde bile yok, hak konusunda birbirlerinin ayaklarına basmazlar, çetin bey bunu sizde bilirsiniz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BOLUBEYİ ~ 11 yıl önce
Değerli arkadaşım, Hangi Şirkette çalıştığınızı bilemiyorum. Eski personelin biriken kıdem yükünden ötürü işten çıkartıldığını biliyorum.Tecrübesiz P/T , Mevsimlik pers.istihdamı zaten kaliteyi iyice düşürdü. Ancak müşterilerde ucuz hizmet almak için bu duruma rıza gösteriyorlar. Burada anlatamayacağınız hususları beni ararsanız konuşabiliriz. 3 kuruluşun hangi yöneticileri akşam buluşup içiyor bilmiyorum .Buluşsalar ne lazım gelir ayrı bir konu ama bunun doğru olmadığınıda çok iyi biliyorum. Birbirlerinin ayağına basmak istememeleri normal' de bu durum doğru olsa 3 şirketinde çalışanlarına aynı miktarda ödeme yapmaları gerekmez mi? Oysaki aralarında o seviyedeki gelir açısından küçümsenmeyecek farklılık var. İleride bunları daha açık ve net olarak ortaya koyacağız. Temennimiz Tanrının tüö sivil havacılık sektörüne kaza bela vermemesi tabii ki. Yazıda dediğim üzere isteğimiz kardan bir nebze zarar ve bir fiske' de insaf. Kolay gelsin.
Neanlatıyosun ~ 11 yıl önce
Bende dedim ki birisi biz Habomcuların derdine ortak olacak bi yazı hazırlamış başlarda ne güzel gidiyordun bea amca THY sadece bu şirketler Yok birde HABOM diye bişi var bizide görün,şimdi görün yoksa ilerde kör kalacaksınız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NE ANLATIYORSUN. ~ 11 yıl önce
Arkadaşım, Ne anlatıığımı anlamış olmanız gerek. Siz ltf. CVP HABOM TECH. yorumuna cevabımı okuyun.Özetle son 10 senemi Çelebi' de geçirdim. Dolayısı ile Yer Hizm. Şirketlerinin genel durumu ile ilgili bilgim var. Habom çalışanlarının şartlarını bilmem. Kimse de anlatmadı. İleride kör olmamamız için bari siz anlatsaydınız. Telefonum CVP HABOM TECH notunda var.İfade ettiğim gibi bekliyor olacağım.
part time ~ 11 yıl önce
Cetin Bey , Yine kendinize has yorumlariniz ile okurlarinizla direkt temasa geciyor ve saygi gosterip cevap veriyor olmaniz her ne kadar sasirtici bir yaklasim olsa da , bunu yapanin Cetin Ozbey olmasi beni sasirtmadi.Gercekten sayginin para ile veya unvan ile kazanilmadigini yillar sonra buradan bir defa daha gosterdiniz. Bilmeyenlere kisa bir ornek vermek isterim , Cetin Bey Gn Md Yardimcisi iken , kendisine organizasyon semasinda bagli olan Baskandan degil daha alt kademede bulunan mudurlerden bile Cetin Bey diye baslayan elektronik postalara reaksiyon gostermez aksine defalrca sahit oldugum kadari ile acik sozlu yoneticileri , fikirlerini cekinmeden beyan etmeleri icin her platformda tesvik ederdi. Saygi ve hurmetle , hersey icin tekrar tesekkurler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PART TIME ~ 11 yıl önce
Rica ederim Krdş. Sizde böyle bir iz bırakmış olmam benim açımdan çok çok güzel. Tabii ki mutlu oluyorum. Sizler gençsiniz. Umarım ve dilerim ki, herşeyi bizlerden iyi yapacaksınız ve eski çalışma arkadaşlarınızdan bu tür sevgi ve saygı dolu mailler alınca duygularımı daha iyi anlayacaksınız. Tekrar teşekkür ediyor, sevgiler sunuyorum.
cok guzel ~ 11 yıl önce
yazmissiniz.elinize saglik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇOK GÜZEL ~ 11 yıl önce
Teşekkürler kardeşim.
FSC ~ 11 yıl önce
İlahi adalet! Bir kabin memuru ile, DoCo personeli bir flying service chef arasındaki 1 yaklaşık bir maaş farkına ne demeli? Üstelik tabiri caiz ise FSC ler kabinde tam bir amele gibi çalışırken!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP FSC ~ 11 yıl önce
Geçen gün bir arkadaşımız Kabin memurlarının çalışmaları ile ilgili bir yazı göndermişti FACE kanalı ile . Ben ki THY' de uzun süre çalıştım çok etkilendim.Sizlerle ilgili söz söyleyen dış ağızların ( vakıa içtekilerinde tam olarak bildiğini düşünmüyorum )ne yaptığınızdan bihaber olduğu açık.Ben iyi kötü PR' a yakın ve yatkın biriyim. Bu konuda temsilcilerinize görüşlerimi aktaracağım. Değerli arkadaşım, aldığınız ücretin tatminkar olmadığını biliyorum. Nasıl çalışıldığını da. Haklısınız. Haklısınız ve de haklısınız.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000