13 Şubat 2012, Pazartesi
Korhan OYMAN
Korhan OYMAN [email protected]
  • Bkz.THY eğtim merkezi ve IFTC.
  • Bence bu sitede yorum yapabilmek kesinlikle üyeliğe tabi olmalı. Belki o zaman insanlar yazmadan önce biraz düşünür. Zira dünyanın en emniyetli havayollarından biri olan Lufthansa burada bazı yorum yapanlar kadar bilgi sahibi olmayabilir. Rabbim bu klavye canavarlarına akıl fikir ihsan eylesin inşallah.
  • PPL yeterli demişsiniz. Daha sonrası simulasyon. PPL alana kadar genelde öğrenci pilotun özellikle hava limitleri düşüktür. Daha sonradan limitleri artmaya başlar. Günümüzdeki simulasyon teknolojisi hala tam anlamıyla isterseniz 1000 saat kullanın, öyle hemen sağ koltuğa oturtacak seviyede değil. Hangi simulasyon yer çekimi aerodinamiklerini pilot üzerinde simüle edebiliyor?
  • Beğenin ya da beğenmeyin 3 sene içinde pilotaj eğitimi Türkiye dahil dünyada değişecek.Uyum sağlayan ayakta kalır.
  • Her şey çok zorlaşacak gibi yaklaşımları gereksiz buluyorum. İngilizceymiş, zormuş vb..., bu da maalesef gereksiz, çünkü konularınız çok basit şeyler. Bizim için benim için gereksiz konular. Siz az eğitim görmüş yarı cahillere korku salmak için uğraşabilirsiniz(tabi isterseniz). Asıl işletmecilerle ortak yönünüz fazla olsa gerek onlara yönelik yazarsanız daha doğru bir hedefe gidersiniz, (pilotları zannedersem sadece seyrediyorsunuz çünkü...) Aslında, yaptığınız akademik eğitimin taşıdığı zorunluluk gereği (En azından Doktora tezinin taşıması gerektiği bilimsel buluş veya bilime getirdiği yenilik ilkesi açısından) kendinize ait olan bilime getirdiğiniz yenilik ve buluşları sunabilirseniz bunları memnuniyetle okuruz. (Eğer mevcutsa)
  • Korhan Bey insan hayal ettiği sürece yaşar sizde ömrünüzü uzatıyorsunuz
  • Hocam, senin bu anlattigin proje Turkiye'ye uygulanan universite sayisini yani issiz universite sayisini arttirma projesinden ne kadar farkli soyler misin? Zaten yiginla atpl li issiz var TR de. amerikadan atip tutmak kolay, ben de oturur ordaki ofisten aklima geleni yazarim. İnsan sartlari daha iyi bir ulkede boyle guzel fikirlerle donanabiliyor, haklisiniz. Ama atmosfer burda farkli hocam. Buraya boyle bir proje degil, TSK dan ayrilanlari almak yerine sivil atpl lilere hak taniyan firmalarin arttirilmasi ya da firmalara boyle bir vizyon taninmasi projesi uygulanmali. Bu bahsettiginiz ticaretten baska birsey degil, hic kusura bakmayin!
  • Arkadaşım o 5000 soru dediğin soru bankasını iyice bir incelemeni yada anlayarak yorum yapmanı tavsiye ederim. 14 ders için kullanılan, sadece Bristol Gs soru bankasında 10.000 üzerinde soru var güncellenenlerle 12.000'i geçmiştir. CAT gibi diğer kaynakları saymıyorum bile. Sen neyin kafasını yaşıyorsun? :)
  • Bu lisansın Turkiye de haziran ayında devreye gireceğini duyduk. Avrupa daki Lufthansa ornegini ilk THY nin hemen devreye koyacağını düşünüyorum. Fakat THY bu kadar az saatlerde egitim programı yapmaz. Normal tip egitimleri bile bizim özel şirketlerden 2 kat daha uzun iken 50 saati uçak uçuşunu en az 100 saat uygular. Toplamı herhalde 300 saati bulur.
  • JAR FCL I e 2006 yılının sonunda yanılmıyorsam ,Ammedment 7 olarak, MPL bolumu dahil edildi. Avrupa da 4 ayrı merkezde egitim baslayali cok oldu. Mezunlar haliahırda airlineda ucmakta ve sonuclar son derece tatmin edici. Bizde su an uygulanmamasının en buyuk nedeni, tum surecin denetiminin JAA (ya da EASA) ile sürdürülme zorunlulugudur. Ucus okullarından kucuk ucaklarla 200 saat deneyimle mezun olanlara kıyasla, "airline acısından" cok daha verimli bir sistem oldugu kanıtlanmıs bulunmaktadır. MPL EĞİTİMİNİN, 2 sene icerisinde "bence ilk olarak PEGASUS tarafından" Turkiye de de baslayacagına inanıyorum. YORUM: Sırf bu nedenle, mesleki geleceğini garantilemek için Airline a geçen bir "Flight Instructor."

Multi-Crew Pilot License( MPL) Eğitimi ve Sanal Pilotluk

Yazdığım yazıların altına gelen eleştirileri çok severim ama vizyon sahibi olanlarını tabii ki. Bakın size bu hafta pilotluk eğitiminin ve mesleğinin dünyada nereye gittiğini ve bizim ülkede de önümüzdeki beş on sene içerisinde nasıl değişim göstereceğini anlatayım biraz. Beni uzaktan davul çalan, sivilci, bilmiş biri olarak niteleyebilirsiniz.

Ama havacılık eğitimini üç kıtada ders vererek, uçuş okulu kurarak, danışmanlık yaparak 20 senedir icra eden ve de şu anda yönettiği okulda 600 pilotaj öğrencisi, 54 uçağı, 80 uçuş öğretmeni ve yılda uçtuğu 52000 saat eğitim uçuşuyla birikim sahibi bir eğitimci ve yönetici olarak biraz dinlerseniz emin olun fayda görürsünüz.

Uzun zamandır MPL olayını takip ediyorum ve bir çok work shop’a da katılma imkanım oluyor. Gelen fırtına bu. Bırakın asker sivil kavgasını esas tufan burada. Bugün 200 saatle uçanları yakında mumla arar hale geleceksiniz. Lufthansa’nın başını çektiği bu eğitim bir kaç seneye Amerika’da değil ama Avrupa’nın ve diğer bölgelerin kapısında olacak. Amerika pilot havuzunun ve kaynakların bolluğu ve havayolu sektörünün borç yükü dolayısıyla daha bence 15-20 sene buna direnir ama Avrupa, Ortadoğu ve Asya’da bir kaç seneye başlar bu iş klasik uçuş okullarının yerini almaya. Piyasadaki mevcut küçük uçuş okullarının bu eğitime girmeye yatırım maliyetlerinin büyüklüğü nedeniyle gücü yetmez ama THY, Pegasus gibi büyük şirketler ve IFTC gibi simülatör işleticileri mutlaka bu sistemi dener ve sever.

Peki, neden Amerika dışında popüler olur bu sistem. Dediğim gibi önce kaynak olayı. AVGAS Amerika dışında bitmiş durumda. Birçok ülkede temini bile imkânsız.

Fiyatı ise inanılmaz pahalı. Eğitim için hava sahası ve havaalanı deseniz yoğun trafik nedeniyle mümkün değil. Meteorolojik şartlar özellikle Avrupa’da çok elverişsiz.

Örneğin Ortadoğu’daki büyük havayolu şirketlerinin sahibi olduğu uçuş okullarında 300 millik bir seyrüseferi bile yapmak başlı başına diplomatik bir kabus. O nedenle son 10 yılda kurulan hiçbir havayolu sahipli okul Ortadoğu’da istenen büyüklüğe ulaşamamış durumda. Birde tabii ki bu işin ana ekipmanı olan FTD ve FFS dediğimiz simülatörlerden büyük havayolu eğitim birimlerinde onlarcası mevcut. Yani büyük yatırım zaten yapılmış durumda. Yılda 200 öğrenci yetiştirecek bir okulun ihtiyacı en az dört adet hareketsiz FTD ve 1-2 hareketli FFS Level - D simülatör. Bugün THY he dediği anda yılda 300-400 pilotu MPL yoluyla büyük ilave yatırım yapmadan yetiştirebilir. Yani oyunun kuralları değişmek üzere haberiniz olsun.

MPL dediğimiz eğitimde F/O adayının gerçek eğitim uçağında uçması gereken saat sadece 50-70 arasında. Yani PPL yeterli. Sonrasında 150 saat civarında FTD ve 30-50 saat FFS simülatör eğitimi geliyor. Maliyet 100 bin Avro civarı tip eğitimi dahil. ATC ve hava muhalefeti yok, lokasyon problemi sıfır. İsterseniz Taksim’in göbeğine kurun. Buna yeni jenerasyon pilot adaylarının teknolojiye yatkınlığını da ekleyin çünkü her şey bilgisayar destekli yapılıyor. İşte size Atarici pilotlar. Alın adayı 22 yaşında yabancı dille eğitim yapan bir üniversiteden, hatta üniversite okurken eğitime alın devamını on-line getirsin. Tipi dahil 18 ayda koyun sağ sandalyeye. 43 sene uçsun şirkette. Bolün 100 bin Avroyu 40 seneye. Yılda 2500 Avro eder. Maliyet – Fayda analizini nasıl yaparsanız yapın bunu havayolu şirketlerinin gözden kaçırması tabii ki imkânsız.

İşte pilot pazarında esas dönüşüm ve hareketlilik bu. Buna birde şu an bu sistemi uygulayan havayollarından gelen olumlu haberleri ekleyin. Klasik eğitim tarih olmak üzere. Öğrenci ilk 50 saatten sonra sürekli uçacağı multi crew kokpitte CRM şartlarında eğitim görüyor. Havayolu şirketleri buna bayılmış durumda. Ürünün gecikmesi olayı yok. Yani EASA denetlemesi nedeniyle THY Akademi’de olduğu gibi ground edilmek yok. Aman Bakanım bizim uçuş okullarına yakıt desteği ver yok, öğretmen sıkıntısı olayı yok çünkü piyasada tonlarca emekli kaptan var simülatörde eğitmenlik yapacak hem yerli hem yabancı. Jeneratör elektrik kesintilerine cevap verdiği sürece başka bir dert yok.

Tabii ki uçuş okulları içinde alarm çanları çalıyor. Öyle al üç dört tane eski C-172 veya DA-20 kur bir okul olayı bitiyor. Bu pazardaki oyuncular müthiş büyük isimler.

Ya havayolu yada simülatör üreticisi yada işleticisi milyar dolarlık şirketler işin içinde. SHGM açısından da süper kolaylık. Çünkü bu eğitimdeki standartlar çok yüksek.

Denetimi daha kolay. Tip ve havayolu spesifik bir eğitim. Aldığınız lisans 1500 saat ve asli ATPL gelene kadar sadece tek tip uçakta ve bir spesifik havayolunda geçerli. Adamın 1500 saatten önce kaçma şansıda yok yatırımı yaptıktan sonra. Eh tabi adayı bu şekilde göbekten bağlayınca ilk iki yılın maaşlarının da seviyesini tahmin edebilirsiniz. Bu eğitimi uygulayan şirketler bir Second Officer S/O olayı başlatmış durumdalar. İlk iki sene deneme süresi ve düşük ücretli ırgat durumu söz konusu ta ki pilot 1500 saat uçup , ATPL sahibi olup rüştünü ispatlayana kadar.

Sonuç olarak sevgili pilot arkadaşlarım sürekli içinde olduğunuz bu grupçuluk kavgalarını bırakınız çünkü yakın gelecekte bu işin demografisi ve eğitim şartları öyle önemli ölçüde değişecek ki bırakın birbirinize sövmeyi mumla arayacaksınız bu günleri.

Sevgiler, sağlıcakla kalın.

Doc. Dr. Korhan Oyman
Associate Dean
College of Aeronautics
Florida Institute of Technology
Multi-Crew Pilot License( MPL) Eğitimi ve Sanal Pilotluk

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Misafir ~ 11 yıl önce
Bkz.THY eğtim merkezi ve IFTC.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Bence bu sitede yorum yapabilmek kesinlikle üyeliğe tabi olmalı. Belki o zaman insanlar yazmadan önce biraz düşünür. Zira dünyanın en emniyetli havayollarından biri olan Lufthansa burada bazı yorum yapanlar kadar bilgi sahibi olmayabilir. Rabbim bu klavye canavarlarına akıl fikir ihsan eylesin inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
PPL yeterli demişsiniz. Daha sonrası simulasyon. PPL alana kadar genelde öğrenci pilotun özellikle hava limitleri düşüktür. Daha sonradan limitleri artmaya başlar. Günümüzdeki simulasyon teknolojisi hala tam anlamıyla isterseniz 1000 saat kullanın, öyle hemen sağ koltuğa oturtacak seviyede değil. Hangi simulasyon yer çekimi aerodinamiklerini pilot üzerinde simüle edebiliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Beğenin ya da beğenmeyin 3 sene içinde pilotaj eğitimi Türkiye dahil dünyada değişecek.Uyum sağlayan ayakta kalır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Her şey çok zorlaşacak gibi yaklaşımları gereksiz buluyorum. İngilizceymiş, zormuş vb..., bu da maalesef gereksiz, çünkü konularınız çok basit şeyler. Bizim için benim için gereksiz konular. Siz az eğitim görmüş yarı cahillere korku salmak için uğraşabilirsiniz(tabi isterseniz). Asıl işletmecilerle ortak yönünüz fazla olsa gerek onlara yönelik yazarsanız daha doğru bir hedefe gidersiniz, (pilotları zannedersem sadece seyrediyorsunuz çünkü...) Aslında, yaptığınız akademik eğitimin taşıdığı zorunluluk gereği (En azından Doktora tezinin taşıması gerektiği bilimsel buluş veya bilime getirdiği yenilik ilkesi açısından) kendinize ait olan bilime getirdiğiniz yenilik ve buluşları sunabilirseniz bunları memnuniyetle okuruz. (Eğer mevcutsa)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Korhan Bey insan hayal ettiği sürece yaşar sizde ömrünüzü uzatıyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Hocam, senin bu anlattigin proje Turkiye'ye uygulanan universite sayisini yani issiz universite sayisini arttirma projesinden ne kadar farkli soyler misin? Zaten yiginla atpl li issiz var TR de. amerikadan atip tutmak kolay, ben de oturur ordaki ofisten aklima geleni yazarim. İnsan sartlari daha iyi bir ulkede boyle guzel fikirlerle donanabiliyor, haklisiniz. Ama atmosfer burda farkli hocam. Buraya boyle bir proje degil, TSK dan ayrilanlari almak yerine sivil atpl lilere hak taniyan firmalarin arttirilmasi ya da firmalara boyle bir vizyon taninmasi projesi uygulanmali. Bu bahsettiginiz ticaretten baska birsey degil, hic kusura bakmayin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Arkadaşım o 5000 soru dediğin soru bankasını iyice bir incelemeni yada anlayarak yorum yapmanı tavsiye ederim. 14 ders için kullanılan, sadece Bristol Gs soru bankasında 10.000 üzerinde soru var güncellenenlerle 12.000'i geçmiştir. CAT gibi diğer kaynakları saymıyorum bile. Sen neyin kafasını yaşıyorsun? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Bu lisansın Turkiye de haziran ayında devreye gireceğini duyduk. Avrupa daki Lufthansa ornegini ilk THY nin hemen devreye koyacağını düşünüyorum. Fakat THY bu kadar az saatlerde egitim programı yapmaz. Normal tip egitimleri bile bizim özel şirketlerden 2 kat daha uzun iken 50 saati uçak uçuşunu en az 100 saat uygular. Toplamı herhalde 300 saati bulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
JAR FCL I e 2006 yılının sonunda yanılmıyorsam ,Ammedment 7 olarak, MPL bolumu dahil edildi. Avrupa da 4 ayrı merkezde egitim baslayali cok oldu. Mezunlar haliahırda airlineda ucmakta ve sonuclar son derece tatmin edici. Bizde su an uygulanmamasının en buyuk nedeni, tum surecin denetiminin JAA (ya da EASA) ile sürdürülme zorunlulugudur. Ucus okullarından kucuk ucaklarla 200 saat deneyimle mezun olanlara kıyasla, "airline acısından" cok daha verimli bir sistem oldugu kanıtlanmıs bulunmaktadır. MPL EĞİTİMİNİN, 2 sene icerisinde "bence ilk olarak PEGASUS tarafından" Turkiye de de baslayacagına inanıyorum. YORUM: Sırf bu nedenle, mesleki geleceğini garantilemek için Airline a geçen bir "Flight Instructor."

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000