29 Şubat 2016, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

MMGFT – GADSS


8 Mart 2014 tarihinde Malezya Havayollarına ait bir B-777’nin Kuala Lumpur- Beijing arası Çin Hava Trafik Kontrol Merkezi tarafından kayıp ilan edilmesi ile başlayan ve halen bulunamamış olan MH-370 sefer sayılı uçak nedeniyle ortaya çıkan bu yeni durum üzerine ICAO tarafından 12-13 Mayıs 2014 tarihinde başlatılan Multidisciplinary Meeting on Global Flight Tracking (MMGFT) Çok amaçlı özel “Küresel Uçak Takip” toplantısı yapılmıştır.

Bu toplantıda bu anlayışın öncelikli yapılacaklar listesine alınmasına ve bu anlayışın Global Aeronautical Distress and Safety System (GADSS) Küresel Havacılık Tehlike ve Güvenlik kapsamına alınması ile uçuşun her safhasının normal ve alışılmamış uçuş şartlarında eşzamanlı ve kesin yer tespiti yaparak tehlikede olabilecek her uçuşu takip edilebilmesine olanak sağlaması kararına varılmıştır.
İlk aşamada MMGFT, ICAO ve IATA’nın katılımları ile bir çalışma grubu kurulmuş ve ana yapıyı oluşturmuşlardır.

2015 Şubat’ında toplanan ikinci High-Level Safety Conference (HLSC) Yüksek Seviye Güvenlik Konferansında GADSS, her 15 dakikada bir düzenli, tehlikeli durumlarda ise her dakikada bir tehlike takibi yapılmasına karar verdiler.

Şu an için 27 Ton üzeri uçaklar kapsama alanına girsin diyenler ağırlıkta. Bu tip uçaklardaki mevcut sistemler ile bu takibin yapılabilme oranı %95. Bu nedenle tüm uçakların kapsama alanına girmesi zahmetsiz bir geçiş olabilecek.

Şimdilik tek sorunun Kuzey ve Güney kutupları üzerlerinde uydu kapsama alanlarının yetersiz oluşu olarak görünmekte.
Şu an için ilk hedef Kasım 2018.



Teknik altyapı, güvenilirlik ve kullanım ile ilgili eğitimlerin planlaması yapılmakta. Pilotlar, ATCo’lar FOO’lar bu eğitimi alacaklar. Eğitimin en fazla 1 saat ile 2 gün arası (seçilecek sisteme göre) sürmesi hedeflenmekte.

Annex-6 için gelecekte yapılacak değişiklikler; 01.09.2015 Version-1

PART I
CHAPTER 1. DEFINITIONS

Aircraft tracking. A ground-based process that maintains and updates, at standardized intervals, a record of the four dimensional position of individual aircraft in flight.

4D/15 Service - In the provision of air traffic services an ATS unit receives four dimensional (latitude, longitude, altitude, time) position information at 15 minute intervals or less from suitably equipped aircraft.

4D/15 Tracking - The operator obtains four dimensional (latitude, longitude, altitude, time) aircraft position information at 15 minute intervals or less. Oceanic Area- Airspace which overlies waters beyond the outer limit of the territorial sea.

Note 1 - The territorial sea is up to 12 nautical miles as measured from baselines in accordance with the U.N. Convention on the Law of the Sea.

Note 2 – Airspace that is not covered by the definition of Oceanic Area is referred to as non-Oceanic Area

CHAPTER 3. GENERAL
3.3 Aircraft Tracking

3.3.1 The Operator shall establish an aircraft tracking capability to track aeroplanes throughout its area of operations.
Note.— Guidance on aircraft tracking capabilities is contained in Circular XX.

3.3.2 The Operator shall track the position of an aeroplane at least every 15 minutes for the portion(s) of the inflight operation(s) that is planned in an oceanic area(s) under the following conditions:

a) the aeroplane has a maximum certificated take-off mass of over 27 000 kg and a seating capacity greater than 19; and
b) where an ATS unit obtains aeroplane position information at greater than 15 minute intervals. Note.— Access to ATS aeroplane position data meets aeroplane tracking requirements.

3.3.3 Recommendation.— The Operator should track the position of an aeroplane at least every 15 minutes for the portion(s) of the inflight operation(s) that is planned in a remote area(s) under the following conditions:

a) the aeroplane has a maximum certificated take-off mass of over 27 000 kg and a seating capacity greater than 19; and
b) where an ATS unit obtains aeroplane position information at greater than 15 minute intervals.

Note.— Access to ATS aeroplane position data meets aeroplane tracking requirements.

3.3.4 The Operator shall establish procedures, approved by the State of the Operator, for the retention of aircraft tracking data to determine a known position of the aircraft as necessary.
Note.— Refer to 4.2.1.3.1 for Operator responsibilities when using third parties for the conduct of aircraft tracking under 3.3.1.
….
4.6 Duties of flight operations officer/flight dispatchers
4.6.1 A flight operations officer/flight dispatcher in conjunction with a method of control and supervision of flight operations in accordance with 4.2.1.3 shall:
….
d) notify the appropriate ATS unit when the position of the aeroplane cannot be determined by an aircraft tracking capability and attempts to establish communication are unsuccessful.

Appendix D
Table of Contents for
PROPOSED GUIDANCE MATERIAL
TABLE OF CONTENTS
Acronyms and Abbreviations
Definitions
Introduction and Background
Chapter 1 – Normal Aircraft Tracking Requirements
Chapter 2 – Analysis Phase
Chapter 3 – Normal Aircraft Tracking Policy, Process and Procedure
Chapter 4 – Operator Monitoring - Policy,
Chapter 5 – Additional Pre/Post Implementation Activities
Chapter 6 – ATS Unit Response to Operator Missed Reports Notification
Appendix A - Dedicated Aircraft Tracking Solutions
Appendix B - Operator 4D/15 Tracking Process Flow Chart
Appendix C - Missed Report Form Example References

"Artık yeni bir şey yok. İcat edilecek her şey icat edildi."
(Charles H. Duell - ABD patent dairesi başkanı-1899)

Teknoloji ne kadar gelişti desek de, hala gelişmesi zorunlu durumlar ortaya çıkmakta.

Teknolojiye teslim olmamak için, her sistemin altyapısını ve bu alt yapıyı oluşturan kuralları iyi bilmek zorundayız.

İzmit Körfez geçişi asma köprüsünde 'Catwalk' olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan Japon mühendis 51 yaşındaki Kishi Ryoichi intihar etti. Bizde de mühendis intiharları! devam etmekte. Bu intiharlar için henüz bir başarı ya da başarısızlık nedeni öne sürülmedi.

Yoksa ilk seri üretim aracı Ford Motor Şirketi tarafından 1 Ekim 1908 üretilmeye başlanan Ford Model T köleliği gibi sadece vida sıkarız ve köle olarak yaşamaya devam ederiz.

“Yaptıkları o kadar aşırı ve insanlık dışı idi ki, 01 Aralık 1913’de Ford Motor Company için üretim hattını planlayan ve yaşama geçiren Frederick Winslow Taylor, yurt dışından işçi getirmiş (ithal köle)!, onlara fabrika yakınlarında kalacak yer hazırlamış (çadır kent)! ve onlardan sadece otomobil önlerine geldiğinde örneğin “13 vida sıkmalarını” istemiş, sonra da bu 13 vida sıkma işini nasıl “15’e çıkarırız”ın hesabını yapmıştır.

Yöneticilik.

Eğitim sisteminin vasıfsız! yüksek okul öğrencisi mezun ettiği bu günlerde, bir yandan gelişen, diğer yandan da genç ve başarılı beyinleri elde tutamayan bir görüntü vermekteyiz ülkemizde.

“Kültür”, birikim demek!

Çok az okulumuzda birikim oluşmuş ve bu birikim “kültür” öğrencilere aktarılmakta.

Okuma kültürü, araştırma kültürü, sanat kültürü, takdir-teşekkür kültürü, kutlama kültürü, prensip kültürü, meslek kültürü, tarih kültürü, zenaat kültürü, vs.. sanki artık önemsiz.

Düşünce ve davranış penceresi kapalı olduğunda, hiçbir kültür içeri giremiyor, dışarı da çıkamıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bazı şeyleri başarmış olanları ise;

Ya harcıyoruz, ya da harcanmasına göz yumuyoruz.

www.servetbasol.com

MMGFT – GADSS

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000