22 Ekim 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Lufthansanın pilot ihtiyacını karşılatamadığı nerede yazıyor. Lütfen yazılarınızı daha spesifik ve referanslı yazın. Sizin ki ise kendi düşüncelerinizin sanki genel geçer bir gerçeklikmiş gibi yazılması maalesef. Dünyanın pilot ihtiyacını Avrupalıların ve Amerikalıların karşıladığını unutmayın. İstedikleri anda pilot ihtiyacını karşılarlar ki zaten öyle bir şey yok bu sizin iddianız. Pilot ihtiyacı Asya ve Ortadoğuda. Oradaki ihtiyaç Avrupa daki ve Amerika'daki pilotları, şimdi de Türkiye'deki pilotları yüksek maaş ile cezbettiği için Avrupa ve Amerikalı şirketler daha yüksek maaş ödeme baskısı altında kalıyor. Bunu istemedikleri için pilot sayısını "KOLAY YOLDAN" artırmak istiyorlar. O pilotlar yine kendi ülkelerinde uçmayacak. Onları buralara gönderecekler. Tek konu bu.
  • 2500 yilinda bence bu teknoloji mümkün:)
  • Yıllardır pilot sevmezlerşn hayallerini süsler otonom pilotsuz uçak .Doğrusu bir uçağı otomom uçurmak zor değildir .Mesele karar vermektedir .İçinde 350 tane çeşit insan olan bir araçta 350 tane dert olur .Bunlara sizin otonom sistemleriniZin cevap verenilmesi için çok zaman gerekli
  • Pilot sıkıntısı var deyip piyasaya çok fazla pilot yayma projesi bu böylelikle maaşlar düşecek uyanık olun!
  • Herşeye alışılır. Insanoglu pilotlu uçağa kolay mı alıştı sanıyorsunuz? Pilotsuz uçak sınırı aşma çalışmaları son 5 yıldır gizli yapılıyordu. Şimdi açıkça yapılıyor. Ancak çalışma içerikleri Çok Gizli yürütülüyor.(Boeing/Airbus)
  • Eskiden kokpit 7 kişiydi sayı 2 ye düştü ama iş yükü arttı. Böyle karmaşık bir uçak sistemi, yedek üniteler. Milyonlarca uçak parçası ve yüzlerce düğme. Hepsine müdahale edebilen pilotlar var. Teknoloji varsa pilotlara da var kardeşim. Koyarsın 3 5 düğme. İçine de 1 pilot. Hak ettiğini verirsin. İstersen mühendis koy. Günümüz de kullanılan A350 ve diğerleri bile sürekli değişiyor ve gelişiyor. Şimdi diyorsun ki uçak pilotsuz uçar da kardeşim uçak yolcuyla uçuyor. Böyle bir proje ancak yeni dünya düzeninde başka bir devirde ancak hayal edilebilir. Yukarı da acil bir olay olsa nasıl müdahale edilecek? Bu FSX e benzemez. Bu bizleri aşan bir teknoloji ve hayal. Bununla yüz yıllar sonrası sonu ön görülemeyecek olan gezegenimizde ancak yeni beyinler ilgilenebilir. Bir diğer konu ise birçok alanda teknoloji gelişirken istihdam azalmakta peki insanlar ne işler ile meşgul olacak gelecekte? Dünya nüfusu doğal afetler ve savaş gibi nedenlerle 300 milyona düşecek teorileri varken aslında mantıklı.
  • Asıl teknoloji herkesin kendi hava aracına sahip olması ve dünyada özgürce seyahat etmesidir. Buna ister uçan araba de ister drone, istersen uçak ya da uçan daire. Her şey de bir gerçeklik payı vardır. Bundan yüz yıllar sonra belki de uçan şahsi araçlar gök yüzünde olacak. Ama değişmeyen tek bir şey olacak ki başında en azından biri olacaktır. Belki de o zamanlar pilot denilmeyecek sadece. Bu tarz pilotsuz hava araçları ilk etapta ancak ilçeler arası uçan otobüs şeklinde temiz ve açık bir rotada, mükemmel bir alt yapı ve teknoloji ile mümkün olabilir. Yüz yıllar sonra :) O yüzden şu anda ne pilotluktan ne de yüksek maaş beklentimden vazgeçerim. Geleceğin işi teknoloji. Mühendislik ve Teknoloji, yazılım vs. bunlar şu andan itibaren parlak sektör. Ama ilerde ne olur bilinmez. Havacılık ve Uzay teknolojileri durmadan gelişiyor. Herkes kendi çağını ve dönemini yaşıyor. Bunları bizler göremeyeceğiz. Gelecek nesiller artık :)
  • Şuanki ucakların bilgisayar sistemleri bile bazen arızalar yapabiliyor. Bilgisayarlar pilotlara yardımcı olur hatalarını düzeltir ama asla kusursuz değildir en olmayacak zamanlarda yarı yolda bırakabilir. Kaldı ki airbus ın bilgisayar sistemlerinin defalarca kilitlendiğini gördük.
  • Bazıları İHAlardan falan bahsetmiş. Otonom cart curt. Pilotsuz uçak demek başında kimse olmadan uçuyor demek değil. O uçan araçların başında mühendisler yakından takip ediyor ve gerekli komutları uyguluyor. İnsansız hava aracı demek savaş alanında askeri pilotların ölümünü engellemek demek. Maliyetleri azaltmak demek değildir. Bir bombayı atıp geri dönmek yolcuları bindirip indirmeye benzemez. Böyle bir konuda maliyet kelimesi telaffuz bile edilemez. Zannediyor musunuz ki bu şartlar altında pilotsuz uçak olacak? İmkansız! Uçağa bagajı yükle kapıyı kapat kaptanla briefing yapma. Yolcularla ve kabin memurlarıyla yolla? Hatta içerde robotlar servis yapsın. Sonra hava da binlerce uçakla çakışmadan karşı istasyonda park pozisyonuna sağ salim var. Bir sorun çıkarsa müdahale timini uçağa yolla. Bilim kurgu filmlerin de bile böyle senaryo yok. UFOlar dan bile uzaylı çıkıyor :) Memleketin havası bile kafa yapıyor. Daha pilotsuz muharebe uçaklarından bile söz edilmiyorken bu ne acele? !!!ZAM!!!
  • Pilotsuz uçak zannedildiği kadar maliyetleri azaltabilecek ve o kadar kolay anlaşılır bir sistem değil. Bu çok üst düzey kusursuz bir alt yapı ve uluslararası standart gerektirir. Dünyanın bütün havaalanlarını, bütün yolcu uçaklarını, bütün ekipman ve alt yapıyı yenilemek gerekir. Bu başka bir çağ ve başka bir boyut demek havacılık eskisi gibi olmayacaktır. Pilotsuz uçağa dünya ne maddi ne de manevi hazır değildir ve en azından 100 yıl hazır olmayacaktır. Pilot yetiştirmek maliyet diyenler yaptıkları karı göz önünde bulundurarak mı bunu söylüyorlar acaba? Maliyetleri azaltmak tamamen sizlerin elinde olan bir şey 60 bine de yetiştirirsin. 200 bine de. Lufthansa kaliteden ve güvenlikten ödün vermeyen bir firma. Pilot sıkıntısı çekmesi normal. Asgari maaş Almanya da gayet yeterken neden bu sıkıntılı yolu çeksinler ki. Almanlar da DLR dan kolay geçebiliyor değil. Neyse söylenecek çok şey var ama kafanızı bu tarz şeylerle meşgul etmeyin Pilotlara yeriniz garanti değil maaş düşebilir sinyali

Lufthansa’nın pilot isyanı! Pilotsuz yolcu uçaklarına doğru mu gidiyoruz?

Geçtiğimiz hafta Almanya’da yaşayan bir arkadaşım aracılığı ile bir havacılık sitesinde önemli bir haber dikkatimi çekti. Haberde  Lufthansa’nın pilot yetiştirme konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığı ele alınıyor.

Bu durum aslında iki kelam yazı yazmakla ya da tahminde bulunmaktan ziyade, kafa yorulup ele alınarak incelenmesi gereken bir konu. Nedir bu konu peki; Yetiştirilen pilot sayısı dünyadaki pilot ihtiyacına karşılık veremiyor.

Bahsettiğim haberdeki detay şu; Lufthansa’nın uçuş eğitiminden sorumlu direktörü kendi uçuş akademisi üzerinden yılda 500’den fazla pilot yetiştiremediklerini ve bu sayının ihtiyaçlarını karşılamadığını söylüyor.

Tabi bununla ilgili bazı detaylar da veriyor bize. Mesela; hem yeterli sayıda pilot adayının hem de öğretmen pilotun bulunamadığını ifade ediyor. Pilot adayı çıkmamasında bir çok neden de sıralanıyor. Şirketlerde istikrarın olmaması, çok sayıda iflas açıklaması gibi bir çok sebep sayılabilir. Ancak bunlar tek başına aday çıkmamasını açıklayamaz bana sorarsanız.

Lufthansa ve THY gibi şirketlerin yıllık pilot ihtiyacı 500’ü geçiyor. Akademiden mezun olanların hepsinin kokpite geçeceğini düşünmek de fazla iyimserlik olur. Bu yüzden Lufthansa’nın isyanı son derece normal.

THY’nin de kendi akademisinden mezun ettiği pilot sayısı da yıllık 300. Türkiye’de faaliyet gösteren uçuş okullarının yılda mezun ettiği sayı da yaklaşık 250-300 arasında. Yani bu demek oluyor ki çok fazla olumlu düşünürsek Türkiye’de yılda 600 pilot mezun oluyor.

Peki bunların hepsi çalışmaya başlıyor mu? Ben açıkçası bilmiyorum. Ama hepsinin anında çalışmaya başladığını düşünen varsa bir kez daha düşünsün derim. Yani bu demek oluyor ki gerçekler, talebin çok altında kalıyor. Bu sayı tek başına Türk Hava Yolları’na bile yetmiyor. Kaldı ki diğer şirketler de var…

Boeing’in önümüzdeki 20 yıl için yaptığı pilot ihtiyacı tahmini yanılmıyorsam 800 bin dolayındaydı. Bu sayı sadece Avrupa için 150 bin olarak tahmin ediliyor. Türk Hava Yolları’nın 2023 için 500 uçaklık hedefini artık herkes biliyor. Kaba bir hesapla ihtiyacı yıllık 1000 pilot olacak. Rakamlar ve gerçekler ortada, bu istekler bu talepler karşılık bulamıyor.

Baktığınızda sorun sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın en büyük şirketlerinden biri olan Lufthansa bile açık açık isyan ediyor. Ben yeterli sayıda pilot yetiştiremiyorum diye. Peki neden böyle oluyor? İşte yazının başında dediğim gibi bence araştırılması gereken bir sorun bu.

Havacılık sektörünün en özel ve en çok kazandıran mesleklerinden biri olmasına rağmen yeterince talebin olmaması nasıl açıklanır acaba. Mesela adaylarda aranan kriterler mi göz korkutuyor? Ya da eğitim sırasında talep edilen ücretler mi? Yoksa ‘nasıl olsa iş bulamam zamanımı ve paramı kaybetmeyeyim’ bilinçaltı mı? Uçuş okullarına olan güvensizlik mi? Şirketlerin ya da uçuş okullarının yaptıkları işi yeterince iyi duyuramaması mı? Bilinmezliğin insanları korkutması mı? Eğitim kurumlarının yetersizliği mi?

Pilotsuz uçaklar tercih edilir mi?

Pilot ihtiyacının yeterli ölçüde karşılık bulamaması akıllara ‘pilotsuz uçaklar’ fikrini de getirmiyor değil.

Bu konu yıllardır gündeme geliyor ama hep hayal ürünü olarak akıllarda yer bulabiliyor. Boeing, pilotsuz uçak için çalışmalara başladığını zaten dünyaya duyurmuştu. ABD’de bir pilotun yetiştirilmesi için 150 bin dolar maliyet hesabı yapıldığı ve 20 yıllık pilot ihtiyacı için 120 milyar dolar gerektiği yönünde bir tahmin yapan ülkenin, pilotsuz uçağa önem vermesi görünüşe göre çok da yadırganmayacak bir proje!

Zaten drone, İHA derken bir süre sonra küçük uçaklar ve en sonunda da yolcu uçakları için pilotsuz kokpit çok da hayal değil gibi görünüyor.

Bununla ilgili bir tasarruf hesabı yapılsa; yine kaba bir hesapla yıllık 10 milyar doları bulan tasarruftan bahsedilebilir.

Ancak buradaki en büyük sorun, yolcular pilotsuz uçağa pek yanaşmıyor. Bununla ilgili bir araştırma yapılmış ve yolcuların yüzde 20’lik bir dilimi binebileceğini söylemiş. Bu basit bir ön araştırma; zaman ve teknoloji hayatı bu noktaya iterse, binmekten başka çare de yok gibi görünüyor.

Pilotsuz yolcu uçakları sektörde yerini alır mı almaz mı bilinmez ama Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’da pilot sıkıntısı önümüzdeki dönemlerde büyük sorunlara neden olabilecek gibi duruyor.

Lufthansa’nın pilot isyanı! Pilotsuz yolcu uçaklarına doğru mu gidiyoruz?

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Yazarın Saçma İddiaları ~ 5 yıl önce
Lufthansanın pilot ihtiyacını karşılatamadığı nerede yazıyor. Lütfen yazılarınızı daha spesifik ve referanslı yazın. Sizin ki ise kendi düşüncelerinizin sanki genel geçer bir gerçeklikmiş gibi yazılması maalesef. Dünyanın pilot ihtiyacını Avrupalıların ve Amerikalıların karşıladığını unutmayın. İstedikleri anda pilot ihtiyacını karşılarlar ki zaten öyle bir şey yok bu sizin iddianız. Pilot ihtiyacı Asya ve Ortadoğuda. Oradaki ihtiyaç Avrupa daki ve Amerika'daki pilotları, şimdi de Türkiye'deki pilotları yüksek maaş ile cezbettiği için Avrupa ve Amerikalı şirketler daha yüksek maaş ödeme baskısı altında kalıyor. Bunu istemedikleri için pilot sayısını "KOLAY YOLDAN" artırmak istiyorlar. O pilotlar yine kendi ülkelerinde uçmayacak. Onları buralara gönderecekler. Tek konu bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yıl 2500 ~ 5 yıl önce
2500 yilinda bence bu teknoloji mümkün:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Züğürtün duası ~ 5 yıl önce
Yıllardır pilot sevmezlerşn hayallerini süsler otonom pilotsuz uçak .Doğrusu bir uçağı otomom uçurmak zor değildir .Mesele karar vermektedir .İçinde 350 tane çeşit insan olan bir araçta 350 tane dert olur .Bunlara sizin otonom sistemleriniZin cevap verenilmesi için çok zaman gerekli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çakal ~ 5 yıl önce
Pilot sıkıntısı var deyip piyasaya çok fazla pilot yayma projesi bu böylelikle maaşlar düşecek uyanık olun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alış Geçer ~ 5 yıl önce
Herşeye alışılır. Insanoglu pilotlu uçağa kolay mı alıştı sanıyorsunuz? Pilotsuz uçak sınırı aşma çalışmaları son 5 yıldır gizli yapılıyordu. Şimdi açıkça yapılıyor. Ancak çalışma içerikleri Çok Gizli yürütülüyor.(Boeing/Airbus)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LX ~ 5 yıl önce
Eskiden kokpit 7 kişiydi sayı 2 ye düştü ama iş yükü arttı. Böyle karmaşık bir uçak sistemi, yedek üniteler. Milyonlarca uçak parçası ve yüzlerce düğme. Hepsine müdahale edebilen pilotlar var. Teknoloji varsa pilotlara da var kardeşim. Koyarsın 3 5 düğme. İçine de 1 pilot. Hak ettiğini verirsin. İstersen mühendis koy. Günümüz de kullanılan A350 ve diğerleri bile sürekli değişiyor ve gelişiyor. Şimdi diyorsun ki uçak pilotsuz uçar da kardeşim uçak yolcuyla uçuyor. Böyle bir proje ancak yeni dünya düzeninde başka bir devirde ancak hayal edilebilir. Yukarı da acil bir olay olsa nasıl müdahale edilecek? Bu FSX e benzemez. Bu bizleri aşan bir teknoloji ve hayal. Bununla yüz yıllar sonrası sonu ön görülemeyecek olan gezegenimizde ancak yeni beyinler ilgilenebilir. Bir diğer konu ise birçok alanda teknoloji gelişirken istihdam azalmakta peki insanlar ne işler ile meşgul olacak gelecekte? Dünya nüfusu doğal afetler ve savaş gibi nedenlerle 300 milyona düşecek teorileri varken aslında mantıklı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAN2 ~ 5 yıl önce
Asıl teknoloji herkesin kendi hava aracına sahip olması ve dünyada özgürce seyahat etmesidir. Buna ister uçan araba de ister drone, istersen uçak ya da uçan daire. Her şey de bir gerçeklik payı vardır. Bundan yüz yıllar sonra belki de uçan şahsi araçlar gök yüzünde olacak. Ama değişmeyen tek bir şey olacak ki başında en azından biri olacaktır. Belki de o zamanlar pilot denilmeyecek sadece. Bu tarz pilotsuz hava araçları ilk etapta ancak ilçeler arası uçan otobüs şeklinde temiz ve açık bir rotada, mükemmel bir alt yapı ve teknoloji ile mümkün olabilir. Yüz yıllar sonra :) O yüzden şu anda ne pilotluktan ne de yüksek maaş beklentimden vazgeçerim. Geleceğin işi teknoloji. Mühendislik ve Teknoloji, yazılım vs. bunlar şu andan itibaren parlak sektör. Ama ilerde ne olur bilinmez. Havacılık ve Uzay teknolojileri durmadan gelişiyor. Herkes kendi çağını ve dönemini yaşıyor. Bunları bizler göremeyeceğiz. Gelecek nesiller artık :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 5 yıl önce
Şuanki ucakların bilgisayar sistemleri bile bazen arızalar yapabiliyor. Bilgisayarlar pilotlara yardımcı olur hatalarını düzeltir ama asla kusursuz değildir en olmayacak zamanlarda yarı yolda bırakabilir. Kaldı ki airbus ın bilgisayar sistemlerinin defalarca kilitlendiğini gördük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cs ~ 5 yıl önce
nasil kilitlenir bir sistem ? her sistemin yedegi var sayin fo... korkma yakın bir gelecekte pilotsuz ucak yapamazlar yapsalar bile bizim millet binmez.
KAN ~ 5 yıl önce
Bazıları İHAlardan falan bahsetmiş. Otonom cart curt. Pilotsuz uçak demek başında kimse olmadan uçuyor demek değil. O uçan araçların başında mühendisler yakından takip ediyor ve gerekli komutları uyguluyor. İnsansız hava aracı demek savaş alanında askeri pilotların ölümünü engellemek demek. Maliyetleri azaltmak demek değildir. Bir bombayı atıp geri dönmek yolcuları bindirip indirmeye benzemez. Böyle bir konuda maliyet kelimesi telaffuz bile edilemez. Zannediyor musunuz ki bu şartlar altında pilotsuz uçak olacak? İmkansız! Uçağa bagajı yükle kapıyı kapat kaptanla briefing yapma. Yolcularla ve kabin memurlarıyla yolla? Hatta içerde robotlar servis yapsın. Sonra hava da binlerce uçakla çakışmadan karşı istasyonda park pozisyonuna sağ salim var. Bir sorun çıkarsa müdahale timini uçağa yolla. Bilim kurgu filmlerin de bile böyle senaryo yok. UFOlar dan bile uzaylı çıkıyor :) Memleketin havası bile kafa yapıyor. Daha pilotsuz muharebe uçaklarından bile söz edilmiyorken bu ne acele? !!!ZAM!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkis ~ 5 yıl önce
ufolardan bile uzayli cikiyor .. mukemmel yorum ahahah
fiss ~ 5 yıl önce
Arkadaslar rahat olun bu meslek sizi emekli eder. Ama cocuklarinizin bu mesleği goreceği meçhul.
UçaksızPilot ~ 5 yıl önce
Pilotsuz uçak zannedildiği kadar maliyetleri azaltabilecek ve o kadar kolay anlaşılır bir sistem değil. Bu çok üst düzey kusursuz bir alt yapı ve uluslararası standart gerektirir. Dünyanın bütün havaalanlarını, bütün yolcu uçaklarını, bütün ekipman ve alt yapıyı yenilemek gerekir. Bu başka bir çağ ve başka bir boyut demek havacılık eskisi gibi olmayacaktır. Pilotsuz uçağa dünya ne maddi ne de manevi hazır değildir ve en azından 100 yıl hazır olmayacaktır. Pilot yetiştirmek maliyet diyenler yaptıkları karı göz önünde bulundurarak mı bunu söylüyorlar acaba? Maliyetleri azaltmak tamamen sizlerin elinde olan bir şey 60 bine de yetiştirirsin. 200 bine de. Lufthansa kaliteden ve güvenlikten ödün vermeyen bir firma. Pilot sıkıntısı çekmesi normal. Asgari maaş Almanya da gayet yeterken neden bu sıkıntılı yolu çeksinler ki. Almanlar da DLR dan kolay geçebiliyor değil. Neyse söylenecek çok şey var ama kafanızı bu tarz şeylerle meşgul etmeyin Pilotlara yeriniz garanti değil maaş düşebilir sinyali

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000