10 Aralık 2012, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Göl üzerinde havalimanı konusu tartışmaya açık ama tartışılabilir. Burada bazılarının amacı herşeyin başında eş dosta her zamanki gibi AHL arazisini peş keş çekmek. 3.havalimanı gerekli ve fizbl ise AHL'yi kapatmaya gerek yok. Muazzam bir altyapı da heba olacak. Özel sektörün de sorulsa AHL'yi tercih edeceğine eminim. Mesela Pegasus. Yeni havalimanına THY slot sıkıntısı yüzünden gitmek isteyecektir ve haklıdır. O nedenle arazi kamulaştırılıp etap etap büyüyecek bir model seçilse daha iyi olur. Böylece THY ve Star Alliance başta olmak üzere ihtiyacı olanlar gider. Finasmanı da kolay olur. Şu anda dünyada hem nükleer santral, hem üçüncü köprü, hem de üçüncü havalimanı için Türkiye'ye ayrılacak kaynak yok. (Kanal İstanbul'dan bahsetmiyorum bile.) İnşaat yaparak 2023 vizyonuna ulaşmak da mümkün değil. Yakınındaki bazı kişiler korkularını aşıp Sayın Başbakan'a bu konuları bir anlatsalar iyi olacak. Sn. Babacan ve Şimşek bu konuda öncülük etmeliler. Politik hayatları riske girse de.
  • Leonardo Da Vinci Haliç için müthiş bir köprü tasarlamış.Yalnız mektubunda 'o kadar yüksek olacak ki insanlar üzerinden geçmeye korkacak'demiş. Haliyle insan ve doğa odaklı olmayan projeleri atalarımız onaylamamış.Bahse konu projede de gölü kurutmaktan bahsediliyor.İçimize sinmez elbette.
  • Yorumunuz başta sona yanlış ve kişisel saldırı buna rağmen yayınlamışlar helal olsun. yazarı tanımadığınız belli ben tanıyorum size cevap vereceğini sanmam. isminizi yazsaydınız keşke
  • Küçükçekmece-Avcılar bölgesinin deprem bölgesi olması olması bir sorun yaratabilir.depreme dayanıklı bir havalimanı yapılabilir ancak deprem sonrası bölgede bir kaos yaşanacağından havalimanına ulaşım imkansız olabilir.öncelikle bölge depreme karşı hazır hale getirilmelidir ancak bu zamana kadar yapılmayan/yapılamayan bir işin havalimanı projesiyle birlikte olabileceği bana pek mümkün görünmüyor.
  • Istanbul'da denizi doldurup havaalani yapmak dusunulebilir. Kansai International gibi.
  • AHL'nin kapasite yetersizliği nedeniyle ,1.THY dünya vitrinine çıkamaz 2.Özel şirketlerimiz büyüyemez.Kuş uçuşu, AHL-Mecidiyeköy 21km yeni havalimanı-Mecidiyeköy 32km ve konu sadece havalimanını kuzeye yapmak değil şehrin yaşam merkezlerini kuzeye kaydırmaktır.Tek bir canı bile geri getirecek bir para yoktur.Malum deprem gerçeği...Göl kurutulacağına geri kazanmak her anlamda daha kazançlı ve sosyal bir proje olur.Küçükçekmece'oturmak değil piknik yapmak uygun.Trafiğin tek çözümü toplu taşımadır ki , ne kadar metro o kadar rahatlık (bazıları pek arzulamasa da).İnsanların satranç piyonları gibi yerleştirilmek istenmesi insan haklarına aykırıdır. ( AHL yerinde kalacak , millet deprem tehlikesi en yüsek alanda yaşayacak ve şirketler bu yüzden daha az vergi verecek.???.Bari cenaze masraflarını da karşılasalar...)
  • SGA içinde aynı şeyi yaptı bu medya.hep bir ağızdan bu trafik böyle gitmez havalimanı çoktan kapasitesini doldurdu vs vs. saymakla bitmeyen mazeretler,içi boş analizler. evet gerçekten anadolu yakasına bir havaalanı lazımdı ama böyle oldu bitti ile değil enine boyuna değerlendirme ile olacak işti.sonra neoldu? SGA ya uçak inmedi DHMİ ye devri söz konusu oldu.tam devir işleri olurken seçim oldu ve bakanın desteği ve teşvikiyle SGA hareketlendi.bu senaryolar hep aynı.birden bire 3. havaalanı çok çok acil oldu.birden bire yer bakıldı olduda bitti maşallah.bence TAV ın gerilmesine gerek yok.birkaç küçük dokunuşla işine devam eder.bütün havayolları teknik lerini burada açtılar.dev yatırımlar yaptılar.ahanda şuraya yazıyorum:3. havaalanı kabak kurutma pistleriyle ün yapacak benden demesi...
  • 3.havalimanı ve 3.köprü işinden siyasiler sayesinde kaç kişinin ihya olacağını düşünmek bile midemi bulandırıyor
  • ellerinize sağlık erdal bey güzel düşünmüşsünüz ancak göl çevresinde özellikle kçekmece tarafında bir hayli fazla konu ve yerleşim yeri var. Artı bu bölge çukurda kaldığı için tek pist yapılabilir. O da sorun teşkil eder. Bir de kcekmece-avcılar arasi trafik cok yoğun ve havalimani ile daha da yoğunlaşır...
  • Havalimanı konusu tartışılır fakat trafik için yapılan teklif çok çok iyi

LOJİSTİK KÖY - İSRAF EKONOMİSİ VE 3.HAVALİMANI

 

Yazıya ilginizi çekmek için hemen belirteyim ki resmi açıklamadan daha önce  3. havalimanı yerini tam olarak biliyordum. Nasıl mı ? yazıyı okumaya devam…

Bu yazımda her iki soru için de küçük notlarımı paylaşmak istiyorum.

3.havalimanı gerekli mi sorusuna salt evet veya hayır gibi cevaplar bizi yanıltabilir soruyu daha doğru sorarsak İstanbul’un havalimanı ihtiyacına cevap verecek optimum çözüm nedir ?                                  Bu hamura oldukça su katılır bence katılmalı da. Atatürk Havalimanı gibi on yılların devlet ve özel sektör yatırımı ile bu hale getirilmiş milli bir servet bir çırpıda gözden çıkarılamaz.

                                                                        **

Atatürk Havalimanının arsa değeri düşünülerek buranın konut ve ticaret  alanı olması durumunda 3.havalimanını finanse edebilecek değeri olduğu söyleniyor. Bu seçenekte gözden kaçan nokta bu yatırım için havalimanının devre dışı bırakılmasının israf faktörü.

Ekonomik ömrünü tamamlamayan bir yatırımın atıl bırakılmasının sözlük tanımı : israf

İşadamlarından ev hanımlarına ekonomik değeri olan nesneleri  kimse kolay kolay israf etmez /etmemeli. Özellikle de  “nehirden abdest alsanız bile suyu israf etmeyin “ anlayışında olanlar.

AHL civarında bulunan gayrimenkuller  AHL’nin devre dışı kalması ile - zannedilenin aksine-  değer kaybına uğramayacağı gibi değeri daha da artacaktır. Bölgede genel olarak imar izni + 77 metre civarında AHL devre dışı kalırsa mania engeli olmayacağı için + 77 sınırı daha yukarı çıkacaktır. Böylece bölgede bulunan gayrimenkuller değer kazanır . Bu detayı yazmamın sebebi  AHL ile ilgili tartışmalarda eksik bilgi ile fikir yürütülmemesi.

                                                                                 **

Gelelim 3.havalimanının yeri ile ilgili notlara, 3. Havalimanı  ile ilgili olarak  6 şubat 2012 tarihinde  airporthaber’de yayınlanan yazımda yer alan bir bölümü paylaşmak istiyorum ;

İSTANBUL 3. HAVALİMANI İÇİN ÇILGIN PROJE

“…….     Avrupa yakasına yapılacak 3.havalimanının AHL ile bağlantısı olmazsa çok büyük handikaplar yaşanacaktır.AHL yakınında 3.havalimanı inşa etmek için uygun arazi olmadığı için hemen Silivri,Çatalca ve hatta daha uzak yerler söylenmektedir.
İstanbul’un iş merkezi  Mecidiyeköy olarak kabul edilirse , çoğu Avrupa ülkesinden 2 saatte uçakla gelen insanları Silivri’den Mecidiyeköy’e 2 saatte zor taşırsınız.
AHL ile Çorlu ,Silivri vb yerlerde yapılacak 3.havalimanı arasındaki mesafe sürekli sorun olacaktır

İstanbul’un merkezi hub olma hayali suya düşebilir çok avantajlı olduğumuz topla-dağıt sistemi zarar görür. Bağlantı sorununu çözmek için ; AHL tamamen iptal edilsin 3.havalimanı tek olsun fikrine katılmıyorum ülkemiz on milyarlarca dolarlık AHL yatırımını çöpe atacak kadar zengin değil.
Haydi , 3.havalimanı için - imkan olsa, nasıl ideal olurdu- şartları sayalım;


a) AHL’ye çok yakın olsun
b) E5 ve TEM’e doğrudan komşu olsun.
c) 3. Bogaz köprüsü çevre yolu ile bağlantısı olsun.
d) Demiryolu (marmaray ) istasyonu bitişiğinde olsun.
e) Deniz bağlantısı olsun
f) AHL’nin en az 4 katı büyük arazisi olsun
g) İstimlak masrafı olmasın
h) Çevreci bir proje olsun
i) Ekonomik olsun
j) Seaport olarak hizmet verebilsin.     ………”

Su kaynağı özelliğini kaybeden ve kendisi maalesef kirlilik kaynağı haline gelen Küçükçekmece gölünün suyununun 2/3’nün tahliyesi ve ve bu bölümün doldurularak göl havzası ile birlikte 3. Havalimanının bu araziye yapılması.

Küçükçekmece gölü ve göl havzası 4 x 10 km alanı ile AHL’nin 4 katından fazla alana sahip.
Güney sınırında Marmara denizi ile gölü ayıran E-5 karayolu,kuzey sınırında TEM otobanı var.
3.bogaz köprüsü çevreyolu TEM bağlantısı , Ispartakule civarından göl havzasına komşu.
Göle komşu halkalı tren istasyon, Marmaray’ın ilk istasyonu olarak planlandı. Demiryolunun marmaray ile hızlı tren hattına bağlı olması müthiş avantajlar sağlayabilir.

4 km genişlik ile rahatlıkla paralel pistler yapılabilir.
AHL genel havacılık tarafı E kapısı ile göl havzası arasında 3 km mesafe var bu mesafe bir havaray ile aşılabilir ve AHL bağlantısı saglanabilir( JFK ve benzer havalimanları terminalleri arasındaki gibi )
Kamu arazisi olduğu için istimlak ücretine gerek yok.
Gölde yaşayan endemik tür yok maalesef birkaç tane kızılkanat ve kefal dışında balık yok.
Gölün doğu sahili 9 km uzunluğunda bu taraf esas tutularak diğer taraflar doldurulabilir ve muhafaza edilen 9 km uzunluğundaki göl seaport olarak deniz uçakları için kullanılabilir.
Gölün güney sınıra Marmara denizine komşu olduğu için buraya yapılacak iskele ve marina havalimanı için ek imkanlar sunabilir.
Gölün en derin yeri 20 metre,yani çok rahatlıkla doldurmak mümkün.
Biliyorum bu kolay bir karar değil fakat kaç tane İstanbul var ?
Kaç defa 3.havalimanı yapılacak ?
Yüzlerce gölümüzden bir tanesi ülke menfaati için kısmen veya tamamen doldurulabilir kaldı ki göl balıkların zıpladığı yeşillikler içinde bulunan Abant gölü değil, korunması ve temizlenmesi için büyük yatırımlara ihtiyaç duyulan Küçükçekmece gölü.  ……”

                                                                       **

Evet bunları yazmıştım  ve çok ciddi destek verenlerin yanı sıra eleştirenler de olmuştu.

Benim özetim,   gerekirse AHL’ye komşu belli bölgelerin istimlaki ile  AHL’nin  senaryonun içinde olduğu bir çözüm  aranması. ( detaya gerek yok fakat bu çözüm şahsen benim  zararıma olur,vatan sağ olsun ) AHL ile Küçükçekmece  çok benzer meteoroloji  ve çevre şartlarına sahip yani  soru işareti  yok. Oysa 3. Havalimanı için söylenen yerler kuş göç yollarından , hakim rüzgarlara çok sayıda soru işareti  var. Alternatif bir yer bile olacaksa  şeffaf  bir şekilde  tüm alternatifleri ile  belli süre tartışılmalı.

3. Havalimanın yerini resmi açıklamadan önce hükümete muhalefeti  ile tanınan bir medya   grubuna mensup   arkadaşım söylemişti. Muhalif bile biliyorsa varın ötesini siz düşünün.Milli güvenlik hariç diğer konular şeffaf olmalı değilse “rant” tartışması haklı olarak sürer.

Şimdi sormak istiyorum; AHL ile Küçükçekmece havalimanı arasında yapılacak 3 km havarayın maliyeti ( 200 milyon usd  dünya ortalaması ) mi yüksek 3.havalimanı  için yapılacak 40 km metronun maliyeti mi ? ( 4 milyar usd dünya ortalaması )

Kirlilik kaynağı haline gelen  Küçükçekmece gölünün büyük bir bölümünün temizlenerek  kısmen doldurulup  AHL’nin israfının engellenmesi mi  yoksa DURUSU ( terkos) gölüne 4 km mesafede yapılacak yeni havalimanı ve  Küçükçekmece gölünün   kısmen doldurulmasına oranla kat be kat fazla dolgu ve hafriyatı ile 3.havalimanı mı daha ekonomik ve çevreci?

AHL-Küçükçekmece havalimanının ,  deniz ,demiryolu ve karayolu ulaşımı entegrasyonu  ile tam bir lojistik köy – dünya’da hızla yaygınlaşacak bir uygulama - olması  mümkün. Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

NOT: Yazıyla dolaylı  ilgisi olan bir konu :  trafik sorunun giderici değil  önleyici tedbirlere ihtiyacı olduğu yaklaşımıyla ; 2010 yılında başbakanlığa ( BİMER)  yazmış olduğum önerimin değerlendirildiği bilgisini paylaşmak istedim.Önerim:  ikametgah adresleri ile işyeri adreslerinin yakınlığına oranla gelir vergisi ve ssk primlerinin hem çalışan hem işverenden  daha düşük  oranlarda alınması insanların çalışma yerine yakın ikamet etmesine ve dolayısıyla trafiğe pozitif etki yapacaktır.Tam bir çözüm olmasa da % 10 iyileşme bile milyarlarca dolar ulaşım ve çevre  yatırımı yerine geçer.

LOJİSTİK KÖY - İSRAF EKONOMİSİ VE 3.HAVALİMANI

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

3. Havalimanı ~ 11 yıl önce
Göl üzerinde havalimanı konusu tartışmaya açık ama tartışılabilir. Burada bazılarının amacı herşeyin başında eş dosta her zamanki gibi AHL arazisini peş keş çekmek. 3.havalimanı gerekli ve fizbl ise AHL'yi kapatmaya gerek yok. Muazzam bir altyapı da heba olacak. Özel sektörün de sorulsa AHL'yi tercih edeceğine eminim. Mesela Pegasus. Yeni havalimanına THY slot sıkıntısı yüzünden gitmek isteyecektir ve haklıdır. O nedenle arazi kamulaştırılıp etap etap büyüyecek bir model seçilse daha iyi olur. Böylece THY ve Star Alliance başta olmak üzere ihtiyacı olanlar gider. Finasmanı da kolay olur. Şu anda dünyada hem nükleer santral, hem üçüncü köprü, hem de üçüncü havalimanı için Türkiye'ye ayrılacak kaynak yok. (Kanal İstanbul'dan bahsetmiyorum bile.) İnşaat yaparak 2023 vizyonuna ulaşmak da mümkün değil. Yakınındaki bazı kişiler korkularını aşıp Sayın Başbakan'a bu konuları bir anlatsalar iyi olacak. Sn. Babacan ve Şimşek bu konuda öncülük etmeliler. Politik hayatları riske girse de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sinerji ~ 11 yıl önce
Leonardo Da Vinci Haliç için müthiş bir köprü tasarlamış.Yalnız mektubunda 'o kadar yüksek olacak ki insanlar üzerinden geçmeye korkacak'demiş. Haliyle insan ve doğa odaklı olmayan projeleri atalarımız onaylamamış.Bahse konu projede de gölü kurutmaktan bahsediliyor.İçimize sinmez elbette.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazının itibarı ~ 11 yıl önce
Yorumunuz başta sona yanlış ve kişisel saldırı buna rağmen yayınlamışlar helal olsun. yazarı tanımadığınız belli ben tanıyorum size cevap vereceğini sanmam. isminizi yazsaydınız keşke

Yanıtla

Kalan karakter 1000
taner aksoy ~ 11 yıl önce
Küçükçekmece-Avcılar bölgesinin deprem bölgesi olması olması bir sorun yaratabilir.depreme dayanıklı bir havalimanı yapılabilir ancak deprem sonrası bölgede bir kaos yaşanacağından havalimanına ulaşım imkansız olabilir.öncelikle bölge depreme karşı hazır hale getirilmelidir ancak bu zamana kadar yapılmayan/yapılamayan bir işin havalimanı projesiyle birlikte olabileceği bana pek mümkün görünmüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
denizi doldur ~ 11 yıl önce
Istanbul'da denizi doldurup havaalani yapmak dusunulebilir. Kansai International gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni havaalanı - evet ~ 11 yıl önce
AHL'nin kapasite yetersizliği nedeniyle ,1.THY dünya vitrinine çıkamaz 2.Özel şirketlerimiz büyüyemez.Kuş uçuşu, AHL-Mecidiyeköy 21km yeni havalimanı-Mecidiyeköy 32km ve konu sadece havalimanını kuzeye yapmak değil şehrin yaşam merkezlerini kuzeye kaydırmaktır.Tek bir canı bile geri getirecek bir para yoktur.Malum deprem gerçeği...Göl kurutulacağına geri kazanmak her anlamda daha kazançlı ve sosyal bir proje olur.Küçükçekmece'oturmak değil piknik yapmak uygun.Trafiğin tek çözümü toplu taşımadır ki , ne kadar metro o kadar rahatlık (bazıları pek arzulamasa da).İnsanların satranç piyonları gibi yerleştirilmek istenmesi insan haklarına aykırıdır. ( AHL yerinde kalacak , millet deprem tehlikesi en yüsek alanda yaşayacak ve şirketler bu yüzden daha az vergi verecek.???.Bari cenaze masraflarını da karşılasalar...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
toplu taşıma ~ 11 yıl önce
toplu taşıma dediğin 4tl olmuş 4 kişi taksiye binsen aynı para,
senaryo hep aynı ~ 11 yıl önce
SGA içinde aynı şeyi yaptı bu medya.hep bir ağızdan bu trafik böyle gitmez havalimanı çoktan kapasitesini doldurdu vs vs. saymakla bitmeyen mazeretler,içi boş analizler. evet gerçekten anadolu yakasına bir havaalanı lazımdı ama böyle oldu bitti ile değil enine boyuna değerlendirme ile olacak işti.sonra neoldu? SGA ya uçak inmedi DHMİ ye devri söz konusu oldu.tam devir işleri olurken seçim oldu ve bakanın desteği ve teşvikiyle SGA hareketlendi.bu senaryolar hep aynı.birden bire 3. havaalanı çok çok acil oldu.birden bire yer bakıldı olduda bitti maşallah.bence TAV ın gerilmesine gerek yok.birkaç küçük dokunuşla işine devam eder.bütün havayolları teknik lerini burada açtılar.dev yatırımlar yaptılar.ahanda şuraya yazıyorum:3. havaalanı kabak kurutma pistleriyle ün yapacak benden demesi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
3.havalimanı ve 3.köprü işinden siyasiler sayesinde kaç kişinin ihya olacağını düşünmek bile midemi bulandırıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yasas ~ 11 yıl önce
ellerinize sağlık erdal bey güzel düşünmüşsünüz ancak göl çevresinde özellikle kçekmece tarafında bir hayli fazla konu ve yerleşim yeri var. Artı bu bölge çukurda kaldığı için tek pist yapılabilir. O da sorun teşkil eder. Bir de kcekmece-avcılar arasi trafik cok yoğun ve havalimani ile daha da yoğunlaşır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
air kule ~ 11 yıl önce
güzel düşünce ama oraya büyük bir hava limanı imkansız.
Trafik önerisi ~ 11 yıl önce
Havalimanı konusu tartışılır fakat trafik için yapılan teklif çok çok iyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000