05 Ekim 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Lale devri akli başında tüm tarihçiler tarafından zevki sefa dönemi olarak görülmez. 18 yıllık savassizlik ve ıslahat dönemi denir. Ama nedense yıllarca ortaokul kitaplarına böyle yazıp bir çok kuşağı buna inandırdılar.
  • Thy’de filoya yeni katilacak olan A350’ler icin yurtdisinda katar’dan fln ISTEN ATILAN A350 pilotlari Thy’de ise baslayacagi duyumu var, dogru mudur? Ustelik thy kaptanlarinin A350 egitimi vb var iken. Boyle ise bu THY’nin Turk pilotlarina vurdugu en son hancerdir.
  • Kabin memuru ucretleri diger sirketlere kiyasla misliyle fazla, Tk bu memurlardan kurtulmali
  • Bakalım Kargodaki MYK ve diğer genç subayların lale devrini hangi isyan sonlandıracak ?
  • Thy km’lere pgs km’lerinin aldigi maastan fazlasini vermemelidir. Sonucta ayni isi yapiyorlar.
  • Kabin memurlarinin ucaktan arta kalan yemekleri yiyecekleri cantaya atmasidir. Rezalet. Bir de 14000 tl maas aliyorlar, kendileri soyluyor
  • İstanbul Havalimanı terminalinde x-ray kontrollerinde her bir geçişten sonra el bagajı sepetleri dezenfekte edilirken, B kapısı personel geçişleri başta olmak üzere, A kapısı ve terminalin bazı x-ray geçişlerinde sepetler hiç dezenfekte edilmiyor. Virüsü ciddiye almıyor ve dezenfekte işlemini göstermelik mi yapıyoruz?
  • Hocam Isparta’da verdiğiniz derslerden birinde toprakların illa savaşla değil ekonomik güçlerle de kaybedilebileceğini söylemiştiniz. Hakikaten şu anda topraklarda şirketlerde ekonomik şartlarla elden gidiyor. Bunu öngördünüz tamam da önüne nasıl geçilir ?
  • Serdar Bey kaleminiz cok keskin ve ilk yazinizdan itibaren okuyorum hep dogruyu yaziyorsunuz.
  • Kaslı FO B777 denen kisinin maaşı asgari ücret+ssk yeter.nasıl olsa pilot olmuş ama adam olamamış.editör yorumları yayimla SANSÜRE SON!

Lale Devri

Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren zevk ve sefa devri olarak tanımlanan ve sonrasında aldığı Lale Devri adıyla anılan benzer bir periyot geçtiğimiz dönemde Türk Hava Yolları’nda da yaşandı. Ancak artık sona eriyor. Lüks safsata sona eriyor...

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı’nın hafta içerisinde yaptığı konuşma el hareketleri ile itici gibi gelsede cesareti ve yaklaşım açısı taktire şayan ancak çok gecikmiş bir konuşma oldu. Vücut dili özellikle bu tür hitaplarda çok önemli. Avuç içlerinin gösterilmesi doğruyu söylediğini inandırma olarak tanımlanmasına rağmen, fazlası inandırıcılığını yitirmesine sebep oluyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı’nın çalışanlardan isteği, pandemi süresince, gerek kendilerine ve gerekse ailelerine iyi bakmaları oldu. Ancak bu ortamda ve bu sektörde bunu nasıl başarabilecekleri hakkında bilgi vermek yerine Sağlık Bakanlığı talimatlarını işaret etti.

Peki soru şu; Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın üzerinde önemle durduğu sosyal mesafe kuralını uçak içinde neden uygulamıyorsunuz? Filtre sistemi ile milletin aklını karıştırıp durmayın. Para kaybetme korkusu mu yaşadığınız? Bugüne kadar kaç personelin testi pozitif çıktı? Kaçı bilmeden seferlere katıldı? Kaç kişi vefat etti? Şeffaflıksa niyet, buradan buyurun...

İlker Aycı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı iken, şanssızlıklara vurgu yaparak “Yatırım anlamında Türkiye adına şanssızlık var” demişti. Şimdi de covid-19 şansızlığımız oldu der mi bilemiyorum. Ancak gidişat hiç iyi değil. Çünkü pandemi sebep olarak gösterilmesine rağmen ikinci bir problem de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alım gücünün düşmesi. Havacılık sektöründe herşeyin dövize endeksli olduğunu bilmeyen yoktur. Bu bağlamda maliyetler karşısında artan bilet ücretleri vatandaşları alternatif seyahat yollarına itiyor.

Türkiye iç hatlarda uçuşlarını yapar

Dünya geneline bakıldığında başarısızlıklarla dolu bir pandemi süreci yönetildiğini görebilirsiniz. Bazı ülkelerde ikinci dalga yaşanırken, Türkiye dahil olmak üzere birinci dalganın devam ettiği ülkeler var. Geçtiğimiz haftalarda da belirttiğim üzere hayatı tüm dünyada dondurmaktan başka çare yok. Bu salgın bu şekilde bitmez. Aşının bulunması zor, bulunsa bile dağıtımı yıllar sürecek. Milletin ömründen ömür gidiyor!

Birinci dalganın ardından ikinci dalgayı yaşayan ülkeler daha sıkı tedbirler almaya başladı. Ve özelliklede Türkiye’nin bulunduğu birçok ülkeden gelecek yolculara kısıtlamalar getirildi. Tartışmaların sürdüğü vaka ya da hasta oranlarıyla bu gidişle bütün ülkeler sınırlarını kapatır, Türkiye’de de havayolları, iç hatlarda uçuşlar gerçekleştirir.

Başarılı bir kişinin her alanda aynı başarıyı göstermesi imkansız.

Her başarılı kişinin her sektörde başarılı olmasını beklemek çok yersiz olur. Kaldı ki başarıya ulaşıp ulaşmadığı muallakta olan kişilerin atacağı adımların şirketi ne şekilde ayakta tutacağı da ayrı bir muamma. İşte bu yüzden yönetici pozisyonunda olan kişilerin geçmiş karnelerine bakmak lazım. Kim ne kadar şirketi batırmış!

Stratejik Plan

Stratejik planlar çok ince bir çizgide yapılmalı. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, stratejik planlarını çok iyi yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirtti. Peki iki farklı şirket için iki soru. B737 Max’ler için yüzlerce kabin memuru aldınız. Uçaklar halen yerde. Yıllarca ödeneğiniz maaşlar stratejik planınızın bir parçası mı? Türk Hava Yolları’nın ortağı olduğu Sunexpress’te uçmayan B737 Max tipi uçaklar İçin ekstra sipariş verildi. Bu da mı stratejik plan ? 

“Yanlış yaptım” diyebilme cesaretimiz yok.

Psikolojik olarak yanlış yaptığımızı kabul etmek istemeyen bir toplum haline geldik. Özür dilemeyen, hatasını kabullenmeyen, yüksek ses ile baskın olmayan çalışan bir toplum. Lütfen biri çıksın da hata yaptık desin artık. Toz pembe tablolara karnımız tok.

Sayın İlker Aycı, Mevlana’nın sözlerini dile getirirken ben de 7 öğüdü hatırlatmak isterim.

* Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
* Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
* Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
* Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
* Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
* Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
* Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Gerçekten göründüğü gibi mi her şey?

Saygılarımla.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

Lale Devri

Yorumlar Tüm Yorumlar (65)

Sedat ~ 3 yıl önce
Lale devri akli başında tüm tarihçiler tarafından zevki sefa dönemi olarak görülmez. 18 yıllık savassizlik ve ıslahat dönemi denir. Ama nedense yıllarca ortaokul kitaplarına böyle yazıp bir çok kuşağı buna inandırdılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A350 ~ 3 yıl önce
Thy’de filoya yeni katilacak olan A350’ler icin yurtdisinda katar’dan fln ISTEN ATILAN A350 pilotlari Thy’de ise baslayacagi duyumu var, dogru mudur? Ustelik thy kaptanlarinin A350 egitimi vb var iken. Boyle ise bu THY’nin Turk pilotlarina vurdugu en son hancerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Memur ucretleri ~ 3 yıl önce
Kabin memuru ucretleri diger sirketlere kiyasla misliyle fazla, Tk bu memurlardan kurtulmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kargo İsyanı ~ 3 yıl önce
Bakalım Kargodaki MYK ve diğer genç subayların lale devrini hangi isyan sonlandıracak ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bence ~ 3 yıl önce
Thy km’lere pgs km’lerinin aldigi maastan fazlasini vermemelidir. Sonucta ayni isi yapiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynı işmiş ~ 3 yıl önce
Pegasus km leri uçaktan hiç burnunu çıkarmadan 18 saat er mesaisi yapıyor mu bi sor bakalım
Her yerde bu kisi ~ 3 yıl önce
Bu ezik tgsli/teknik çalışanı ezikligini her yerde gösteriyor.hasetten öl insallah bu ay senin 3 ayda göremeyecegin parayi aldim hamdolsun.bir ara isterse uğra gofret parası vereyim ezik aç.
Er ~ 3 yıl önce
1 er yerine pgs km’leri en az 3 gt gel ucus yapiyor. Er aninda thy km’leri servisten sonra ucus boyunca dedikodu laklak yaparken pgs km’ler 3 git gel ucus icin de daha fazla yoruluyor. Dolayisiyla thy km maasi pgs maasindan daha dusuk olmalidir
Lale Devri ~ 3 yıl önce
Kabin memurlarinin ucaktan arta kalan yemekleri yiyecekleri cantaya atmasidir. Rezalet. Bir de 14000 tl maas aliyorlar, kendileri soyluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaş ~ 3 yıl önce
Kim alıyormuş 14 bin tl kardeşim söyle de bilelim. Sayıyla mı veriyorlar sizi.
At yalanı.... ~ 3 yıl önce
Kim alıyormuş o parayı bu devirde.
Airliner ~ 3 yıl önce
İstanbul Havalimanı terminalinde x-ray kontrollerinde her bir geçişten sonra el bagajı sepetleri dezenfekte edilirken, B kapısı personel geçişleri başta olmak üzere, A kapısı ve terminalin bazı x-ray geçişlerinde sepetler hiç dezenfekte edilmiyor. Virüsü ciddiye almıyor ve dezenfekte işlemini göstermelik mi yapıyoruz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hocam ~ 3 yıl önce
Hocam Isparta’da verdiğiniz derslerden birinde toprakların illa savaşla değil ekonomik güçlerle de kaybedilebileceğini söylemiştiniz. Hakikaten şu anda topraklarda şirketlerde ekonomik şartlarla elden gidiyor. Bunu öngördünüz tamam da önüne nasıl geçilir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan ~ 3 yıl önce
Serdar Bey kaleminiz cok keskin ve ilk yazinizdan itibaren okuyorum hep dogruyu yaziyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arrf ~ 3 yıl önce
Kaslı FO B777 denen kisinin maaşı asgari ücret+ssk yeter.nasıl olsa pilot olmuş ama adam olamamış.editör yorumları yayimla SANSÜRE SON!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000