12 Ağustos 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • THY 4 kalem gider açıkladıktan sonra brüt kâr zarara dönüşüyor. Bu 4 kalem giderde ne var peki; 1-Genel yönetim giderleri / 2- Pazarlama ve satış giderleri / 3-Esas faaliyetlerden diğer giderler / 4- Esas faaliyetlerden diğer giderler 3 ve 4 tamamiyle aynı?
  • Teşekkürler. Zira burada yorum yapanlar hiç iyi niyetli değil. Sözcü gazetesinin veya diğer gazetetelerin yanlı haberlerini burada yayınlamak bu siteye hiç yakışmıyor.
  • valla bildiğim bir şey var tgs ve thy baş müdürleri ve mürütleri karda kesin bilgi yayabilirsiniz.
  • istanbul yeni havalimanından kayseriye gitmek için almış olduğum biletime check işlemini dün (14.08.19)da internetten yapmış bulunmaktaydım. Bu sabah uçağa binmek için kapıya gittiğimde 7A olarak yapmış olduğum check in uygulamamın malesef tarafıma herhangi bir bilgi verilmeden kendilerince 44J olarak değiştirildiğini gördüm. nedenini sorduğumda uçağın yarı yarıya boş olduğunu ve uçaktaki balans olayı olabileceği düşünülerek bana böyle bir uygulama olduğunu aktardılar!! Öncelikle benim her fırsatta gurur duyarak çevreme anlattığım fakat bundan sonra övgüyle bahsetmeyip hatta yereceğimden emin olabilirsiniz THY ye pardon köy havayollarına sabah sabah içimden beddua ettim. 1 gün öncesinden chck in işlemimi dahi büyük zevkle yapmışken maruz kaldığım bu saçma uygulamadan dolayı bir daha thy mi?? Ayrıca kabin ekibi kalkıştan sonra yer değiştirebileceğimi söylediler duruma bakarmısınız uçak risk altında ve ben süpermen (benle beraber 2 kişi daha) uçağı kurtarırken onlar uçuşu riske sokuyor.
  • Tek seferlik masraflar var.Sadece uçaklar yer değiştirmedi. elektronik cihazlar lounge hangar binalar konutlar bir sürü masraf yapıldı.Alınan fakat 24 boing + 4 airbus uçağının kullanılamamsıyla alınan ama kullanılamayan binlerce pilot personel var.Pegasus filosnun yarısı neredeyse.Boingin şirketlere tazminat için ayırdığı 5 milyar dolar unutulmamalı. Bir sürü şirket eleman çıkardı var olan uçaklarını satışa çıkardı.Pegasusun filosundan çok gelecek uçak var.Yeni havalimanında sürümden kazanma planlandı.IGA yolcu sayısı arttıkça fiyat indirecek.Ne kadar yolcu o kadar dutyfree garaj mağaza geliri.Orası hub olarak planlandı.2019 ilk yarı açılacak 3. pist çok önemli.Havada boş boş dönen uçaklardan kazannılan zaman taxi süresine harcanıyor.Bu hub olarak AHL önüne geçmesinin engelliyor.Açılacak metro var.Altı ayda 24 milyar hasılat yapan şirketin bu sene kar etmemesini özel şöföre falan bağlamak doğru değil.Aynı masraflar geçen sene de vardı.
  • Pasta büyük herkes yolunda,işler tıkırında:))sanki kaymak sizin elinizde olsa yemiyeceksiniz:))
  • 1.ŞİRKETE SON SENELERDE KAÇ PERSONEL ALINDI? 2.ŞİRKETE ALINAN BU PERSONELLERDEN KAÇ TANESİ IŞIK HIZI İLE MÜDÜR OLDU? 3.ADI SANI DUYULMAMIŞ OKULLARDAN MEZUN KAÇ KİŞİ SÖZDE SINAVLARLA MÜHENDİS YAPILDI ? İŞE YENİ ALINAN KAÇ KİŞİ YURT DIŞI İSTASYONLARDA GÖREVLENDİRİLDİ ? BU ESNADA DIŞARIDAN ALINAN VE ALINACAKLAR İÇİN KAÇ TANE TORPİLSİZ GARİBAN THY ÇALIŞANIN EKMEĞİ İLE OYNANDI ? BU KADAR AH ALAN ŞİRKETİN AYAKTA KALMASI MUCİZE ZATEN ! ! ! BU ARADA İŞE GİRDİKLERİ 2-3 SENEYİ BULMAYAN KÖYLÜ KURNAZLARI UYDURUK BAHANELERLE GÖREVLİ AYAĞINA HARCIRAH İÇİN AMERİKA KANADA AVRUPA ASYA AFRİKA GEZİP DURUYORLAR İŞ GARİBAN MEMURA GELİNCE AMAN TASARRUF YUKARIDA ALLAH VAR HESABINI ELBET BİR GÜN VERECEKSİNİZ ! ! ! HELE BİRDE YENGE VE ARKADAŞLARI ONDAN SONRA ESKİ YENGE VE ARKADAŞLARININ YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCAMA OLAYLARI VAR İŞTE GENEL MÜDÜRLÜKTE KIYAMET ONDAN KOPUYOR ! ! !
  • Lufthansadaki grevlerin 30% THYde olsun THY batar. Çalışanlara grev hakkı bile vermiyorsunuz.
  • thy teknik Engelli hasta calışanını performanstan 39 yaşında işten attı
  • Geneli özet olarak anlatan güzel bir yazı olmuş tebriler

Kar mı zarar mı?

Türk Hava Yolları’nın 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı finansal sonuçlar, kafaları biraz karıştırdı.

Finans uzmanı değilim elbette ama çeşitli kaynaklardan bu konuyu biraz inceledim.

THY 2019 yılının ilk 6 ay finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Biz de bu açıklamayı haber olarak duyurdu. Haberde ‘zarar açıkladı’ dedik. Özellikle sosyal medyada ciddi bir tepkiye neden oldu bu. ‘THY zarar açıklamadı’ gibi yorumlar yapıldı.

Peki işin aslı ne? Bakalım…

Türk Hava Yolları’nın 1 Ocak-30 Haziran arası net hasılatı: 33.5 milyar TL. İstanbul Havalimanı’na taşınmanın gerçekleştiği tarihten sonra ise bu hasılat 18.6 milyar TL. Geçtiğimiz yılki hasılat ise ilk 6 ayda 24.3 milyar TL.  Nisan-Haziran arası hasılat da 13.8 Milyar TL.

Yani taşınmaya rağmen yılın ikinci çeyreğinde hasılatta ciddi bir artış söz konusu. Bu da yüzde 30’un üzerinde artışa denk geliyor.

Şirketin brüt kârı ise ilk 6 ayda 3.9 milyar TL.

Peki zarar kısmı nerede? Fazla kafaları karıştırmadan işin o kısmına girelim:

THY 3.9 milyar TL brüt kâr açıklıyor ama asıl kâr Net Kâr olarak açıklanır. Şimdi asıl mesele burada…

THY 4 kalem gider açıkladıktan sonra brüt kâr zarara dönüşüyor. Bu 4 kalem giderde ne var peki;
1-Genel yönetim giderleri / 2- Pazarlama ve satış giderleri / 3-Esas faaliyetlerden diğer giderler / 4- Esas faaliyetlerden diğer giderler

Bu gider kalemlerini ekledikten sonra THY’nin zararı 735 milyon TL olarak açıklanıyor. ( 4.149 milyar TL pazarlama ve satış gideri var)

Toplam vergi giderlerini ekleyince 1.120 milyar TL genel zarar açıklanmış oluyor.

THY’nin bu yıl için en büyük sıkıntılarından biri de kuşkusuz İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte artan maliyetleri… Hatta bir iddia dolaşıyor ortalıkta: THY İGA ile görüşerek bazı konularla ilgili indirim talep etmiş. Maliyetlerinin ciddi boyutlara ulaştığı ve İGA’dan bazı kalemlerde indirim istediği yönünde görüşler var. Olabilir mi? Elbette olabilir. Atlasglobal Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ile yaptığım röportaj aklıma geldi: Demişti ki; “Atatürk Havalimanı’na göre uçuş başına maliyetimiz 400 dolar arttı”.

Peki THY’de bu durum farklı mıdır? Evet farklıdır ancak farkı bu rakamın daha da yüksek olmasıdır. THY’nin indirim isteyip istemediğini ve eğer istendiyse İGA’nın buna ne yanıt vereceğini zaman bize gösterecektir.

Lufthansa’da durum farklı mı?

THY zarar etti de Lufthansa etmedi mi?

Avrupa’nın en büyük ve en iyi havayolu Lufthansa ilk çeyrek raporunu açıkladı. Theguardian’daki verilere göre; Lufthansa yılın ilk çeyreğinde 336 milyon Euro zarar açıkladı. Burada da durum farklı değil. Alman şirketin gelirleri geçen yıla göre artışta. Tıpkı THY’de olduğu gibi. İlk çeyrekte 8 milyar Euro gelir elde edildi… Ancak gider kalemlerinden dolayı şirket 336 milyon Euro zarar açıklayabiliyor.

Yani THY zarar ediyor belki ama zarar eden tek şirket THY değil. Bu dönemsel olduğu sürece toparlanma söz konusu olabilir. Ancak zarar eğer alışılır hale gelirse orada sıkıntı başlar.

Rize-Artvin Havalimanı erken mi açılacak?

Denize dolgu ile inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı’nda çalışmalar son sürat devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan da havalimanına giderek incelemelerde bulundu.

Burada da bir açıklama yaptı. Açıklamada 2022 yılında açılması hedeflenen havalimanının 2 yıl erken açılabileceğini, yani önümüzdeki yıl Ekim ayında hizmete girebileceğini söyledi.

Bu açıklama her ne kadar heyecan verse de; biraz dikkate değer bir değerlendirme aslında.

Havalimanı yapımına başlanırken projede 5 yıl yapım süresi belirlenmişti. Ancak 3 yıl gibi kısa bir sürede açılması demek tıpkı İstanbul Havalimanı’nda olduğu gibi belli aksaklıkları beraberinde getirmesi demek olabilir.

3 yılda denize dolgu ile yapılan bir havalimanı açmak kolay değil. Zaten bırakalım da kolay ve çabucak olmasın. Çalışmaların hızlandırılması, sarf edilen çabanın 2 katına çıkarılması hem insan hayatı için hem de projenin sağlıklı ve tamamen aksaksız hizmet vermesi için çok uygun bir zaman değil.

Bunun örneğini İstanbul Havalimanı’nda gördük. Burada da benzer sıkıntılar yaşanmaması için zamanı daraltmanın bir anlamı yok. Dört dörtlük bir meydan için 2022 yılını beklemekte hiçbir sakınca yok.

Kar mı zarar mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Tatminsiz okuyucu ~ 5 yıl önce
THY 4 kalem gider açıkladıktan sonra brüt kâr zarara dönüşüyor. Bu 4 kalem giderde ne var peki; 1-Genel yönetim giderleri / 2- Pazarlama ve satış giderleri / 3-Esas faaliyetlerden diğer giderler / 4- Esas faaliyetlerden diğer giderler 3 ve 4 tamamiyle aynı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru bilgi verdiğiniz için ~ 5 yıl önce
Teşekkürler. Zira burada yorum yapanlar hiç iyi niyetli değil. Sözcü gazetesinin veya diğer gazetetelerin yanlı haberlerini burada yayınlamak bu siteye hiç yakışmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
harekat ~ 5 yıl önce
valla bildiğim bir şey var tgs ve thy baş müdürleri ve mürütleri karda kesin bilgi yayabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tb1 ~ 5 yıl önce
istanbul yeni havalimanından kayseriye gitmek için almış olduğum biletime check işlemini dün (14.08.19)da internetten yapmış bulunmaktaydım. Bu sabah uçağa binmek için kapıya gittiğimde 7A olarak yapmış olduğum check in uygulamamın malesef tarafıma herhangi bir bilgi verilmeden kendilerince 44J olarak değiştirildiğini gördüm. nedenini sorduğumda uçağın yarı yarıya boş olduğunu ve uçaktaki balans olayı olabileceği düşünülerek bana böyle bir uygulama olduğunu aktardılar!! Öncelikle benim her fırsatta gurur duyarak çevreme anlattığım fakat bundan sonra övgüyle bahsetmeyip hatta yereceğimden emin olabilirsiniz THY ye pardon köy havayollarına sabah sabah içimden beddua ettim. 1 gün öncesinden chck in işlemimi dahi büyük zevkle yapmışken maruz kaldığım bu saçma uygulamadan dolayı bir daha thy mi?? Ayrıca kabin ekibi kalkıştan sonra yer değiştirebileceğimi söylediler duruma bakarmısınız uçak risk altında ve ben süpermen (benle beraber 2 kişi daha) uçağı kurtarırken onlar uçuşu riske sokuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk da ~ 5 yıl önce
Normaldir, Tk servis saglayicisi TGS dokuluyor
Thy ~ 5 yıl önce
Derde bakın hahahah. O risk kalkıs ve inişte geçerli, kalktıktan sonra risk olmuyor :D
Buton lazım. ~ 5 yıl önce
Allah başka dert vermesin kardeeeş.
Allah şifa versin. ~ 5 yıl önce
Acil şifalar. Şayet altta yazan yorumlardaki gibi sıtma ise artık bu konuyla alakalı ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Kaç arkadaşımızı daha kaybedeceğiz bu pis hastalıklardan ötürü?
KAy ~ 5 yıl önce
Egonomi cidden de çok iyi galiba. Norveç vatandaşının bile daha fazla derdi var
oldbutgoldoperation ~ 5 yıl önce
normal bir geçerli uygulama. bu tür bir ayarlama için yolcu ya sorulmaz
44J ~ 5 yıl önce
kayseriye 44j olan büyüp tip uçak gönderilmiyor
masraf ~ 5 yıl önce
Tek seferlik masraflar var.Sadece uçaklar yer değiştirmedi. elektronik cihazlar lounge hangar binalar konutlar bir sürü masraf yapıldı.Alınan fakat 24 boing + 4 airbus uçağının kullanılamamsıyla alınan ama kullanılamayan binlerce pilot personel var.Pegasus filosnun yarısı neredeyse.Boingin şirketlere tazminat için ayırdığı 5 milyar dolar unutulmamalı. Bir sürü şirket eleman çıkardı var olan uçaklarını satışa çıkardı.Pegasusun filosundan çok gelecek uçak var.Yeni havalimanında sürümden kazanma planlandı.IGA yolcu sayısı arttıkça fiyat indirecek.Ne kadar yolcu o kadar dutyfree garaj mağaza geliri.Orası hub olarak planlandı.2019 ilk yarı açılacak 3. pist çok önemli.Havada boş boş dönen uçaklardan kazannılan zaman taxi süresine harcanıyor.Bu hub olarak AHL önüne geçmesinin engelliyor.Açılacak metro var.Altı ayda 24 milyar hasılat yapan şirketin bu sene kar etmemesini özel şöföre falan bağlamak doğru değil.Aynı masraflar geçen sene de vardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çıkart at gözlüğünü ~ 5 yıl önce
Sizin gürüh taktığı at gözlüğünü çıkartmayı düşünüyor mu????
IGA ~ 5 yıl önce
Iga da hersey asiro pahalidir, denemis ve gorulmustur,
gider ~ 5 yıl önce
At gözlüğü? 19.6 milyon lira 17 kişi yıllık yönetici maaşı.kişi başı aylık 17bin dolar eder.Pilot maaşı türkiyede aylık 9bin dolar amerikada 15bin dolar. Sırf Ekim ayında thy'na 500 pilot eklendi.Tam olarak beklentiniz 13 milyar dolar yıllık geliri olan şirketin yöneticilernin pilotlardan daha az kazanması mı? Dakikasında başka şirket kaçar.10 milyon 6 aylık maaş 33 milyar 6 aylık hasılat. Yönetici payı 3/10.000 . Tek yapmanız haberi okuduktan sonra kendi hesabınız yapmak.
Snn ~ 5 yıl önce
Pasta büyük herkes yolunda,işler tıkırında:))sanki kaymak sizin elinizde olsa yemiyeceksiniz:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPTAN ~ 5 yıl önce
1.ŞİRKETE SON SENELERDE KAÇ PERSONEL ALINDI? 2.ŞİRKETE ALINAN BU PERSONELLERDEN KAÇ TANESİ IŞIK HIZI İLE MÜDÜR OLDU? 3.ADI SANI DUYULMAMIŞ OKULLARDAN MEZUN KAÇ KİŞİ SÖZDE SINAVLARLA MÜHENDİS YAPILDI ? İŞE YENİ ALINAN KAÇ KİŞİ YURT DIŞI İSTASYONLARDA GÖREVLENDİRİLDİ ? BU ESNADA DIŞARIDAN ALINAN VE ALINACAKLAR İÇİN KAÇ TANE TORPİLSİZ GARİBAN THY ÇALIŞANIN EKMEĞİ İLE OYNANDI ? BU KADAR AH ALAN ŞİRKETİN AYAKTA KALMASI MUCİZE ZATEN ! ! ! BU ARADA İŞE GİRDİKLERİ 2-3 SENEYİ BULMAYAN KÖYLÜ KURNAZLARI UYDURUK BAHANELERLE GÖREVLİ AYAĞINA HARCIRAH İÇİN AMERİKA KANADA AVRUPA ASYA AFRİKA GEZİP DURUYORLAR İŞ GARİBAN MEMURA GELİNCE AMAN TASARRUF YUKARIDA ALLAH VAR HESABINI ELBET BİR GÜN VERECEKSİNİZ ! ! ! HELE BİRDE YENGE VE ARKADAŞLARI ONDAN SONRA ESKİ YENGE VE ARKADAŞLARININ YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCAMA OLAYLARI VAR İŞTE GENEL MÜDÜRLÜKTE KIYAMET ONDAN KOPUYOR ! ! !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bankamatikler ve tarikatlara aktarilanlari ~ 5 yıl önce
Saymamissin, Tk kac kisiye hergun soforlu araba gonderiyor? Kac kisi Bankamatik, Ensara ne kadar yardim ediyor? Diger din ve akraba vakiflarida siz ekleyin :))
Lufthansa vs THY :) ~ 5 yıl önce
Lufthansadaki grevlerin 30% THYde olsun THY batar. Çalışanlara grev hakkı bile vermiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nankor ~ 5 yıl önce
grev yapacakimis. sen once aldigin parayi hak et
Heh heh ~ 5 yıl önce
Tk lehine Troller iyi calisiyor, gercekleri bastirmak, yakinmalari durdurmak icin, ama gorunen koy klavuz istemez
Nankör diyene cevap ~ 5 yıl önce
Ben yolcuyum. Benim sayemde para alıyorsun unutma.
thy ~ 5 yıl önce
thy teknik Engelli hasta calışanını performanstan 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 5 yıl önce
Sen misin o kardeş her haberin altına ruh hastası gibi aynı zirvalari yazıp duruyorsun?
Trol ~ 5 yıl önce
Seni gidi trol seni, gene çıktın piyasaya !
Tarafsız ~ 5 yıl önce
Geneli özet olarak anlatan güzel bir yazı olmuş tebriler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guzel ~ 5 yıl önce
Guzel yazi ama anlayana

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000