16 Eylül 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Ayci diyormuşki fo lar gitsin zaten çünkü akademiden çıkacak taze fo lara güveniyor ama bilmiyorki bir pilotun (p3-p4) sağ koltuğu tam olarak doldurması en az 2500 saat. O da yaklaşık 3-4 senede olgunlaşır. Yeni kaptan olan pilotun ise sol koltuğu tam olarak doldurması ve p5 pilotla uçabilmesi en az 2 senedir. Tecrübeliler giderse ardarda uçak kırmalar, pist dışına teker koymalar, prosedurel hatalar, istikrarsız yaklaşmalar gelecektir. Esas şaşırdığım bir tane uçuş işletmede çalışan ek görevli pilot bunu savunamıyor mu üst yönetime? Dünya nın yuvarlak olması kadar gerçektir bu.
  • Kabinle sabah otelin kahvaltısında aynı masaya bile oturmam ben
  • düşünsene yolcusun ve merak ediyorsun: kaptanlar kimler, nasıl birileri, kokpit nasıl bir şey, bu uçaklar nasıl uçuyor v.s. derken birisi anonsta bağırarak; HAMFENDİLER, beĞfendiler gaptan konuşuyor... zuhahahahashhahshhakkajdjsja
  • igrenç bir sektör..dışarıdan öyle göze rayban gezdiklerine bakmayın içine girince yapmacık berbat güvensiz bir ortam olduğunu görürsünüz...dışarıdan görende birşey zannediyor bunları
  • Benim uçuşum da f/o arkadaşıma her hangi bir purser veya amir saygısızlık yapsın önce onu yere gömer sonrada olduğu meydanda bırakır devam ederim. Part A ya göre çok kolay.
  • Turkiye’de bulunmaz hint kumasi pilotlardir. Turkiye’de toplam havayolu pilotu sayisi 6000-7000. AVUKAT sayisi 150 000, DOKTOR sayisi 164 000. Dolayisiyla evet, pilotlar bulunmaz hint kumasidir. Rakamlar ortada. Elini sallasan doktora avukata carpan bir ulke. Muhendis sayisindan bahaetmiyorum bile. Ayrica cogu pilot muhendis kokenli pilottur.
  • Yav arkadaş nedir bu kıdem fetişi anlamıyorum, uçak boş kalkacağına fo da uçsun bc’de kabin ekibi de, tgs de uçsun. nedir bu ego anlamıyorum, şurda yaşayacağımız max 30-40 sene, bırakın bu boş işlere efor sarfetmeyi
  • Kokpitten yüzde 50 kabinden yüzde 35 kesinti yapıldı ama ikisine de yüzde 16 zam yapıldı. Neden böyle? Kesintiler farklı zam aynı ise pilot olmanın bir anlamı var mı? Aşağıda sorulmuş ama cvp yok
  • Eşin katar’da sen tr’de mi yaşıyorsun? :));)
  • Boş yapmayın qatarda yeni başlayan Türk parasıyla 20bin amir purser vs eskiler 40 bin lira alıyor...

İSTİFA

Isaac Newton, iki cisim arasında oluşan bir çekim gücünün varlığından ve kütlelerin büyüklüğü ile bu gücün doğru orantılı olduğunu açıklayarak yer çekiminin nasıl oluştuğunu yüz yıllar önce açıklamıştı.

Ancak günümüzde de bir fizikçinin çıkıp Türkiye’deki insanlarla koltukları arasında nasıl bir çekim gücü var bunu keşfetmesi gerekiyor. Lakin anlamak pek mümkün değil. Oturan yapışıyor, yapışan ayrılmak istemiyor!

İşini layığı ile yapmayan ve koltuklarında yalnızca şahsi menfaatleri için oturan yüzlerce insan var. Ancak şeref ve onur sahibi insanların yaptıkları bu koltukları vakti geldiğinde bırakmaktır. Gelin birkaç örneğe göz atalım;

-İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi, hükümetin Gazze politikasından dolayı görevinden istifa etti.

-Yunanistan'da, Ordu Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yorgos Kumentakis, askeri hava araçlarının yangın söndürme çalışmalarına yeterince katkı sağlamadığına ilişkin eleştirilerin gölgesinde görevinden istifa etti.

- Boeing'in CEO'su Dennis Muilenburg, sorunlu 737 Max 8 uçaklarıyla ilgili soruşturma devam ederken istifa etti.

-Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal İşletmecisi İSG’de CEO olan Ersel Göral, salgının ortasında alınan organizasyon değişikliği kararıyla birlikte şirkete daha fazla bir şey katamayacağını düşündü ve istifa etti.

-Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Jim Bridenstine, bir kurum olarak NASA'nın çıkarına ve Amerika'nın keşif programının çıkarına en uygun olan nedir, dedi sonra bastı istifayı.

-Malezya'da Sivil Havacılık İdaresi Başkanı Azharuddin Abdul Rahman, 2014'te Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken kaybolan Malezya Havayollarına ait MH370 sefer sayılı uçakla ilgili soruşturma raporunda Kuala Lumpur'daki hava kontrol merkezinin kusurlarına işaret edilmesi nedeniyle istifa etti.

-İsrail Aerospace Industries (IAI) CEO’su Nimrod Sheffer’in, kesin olarak açıklanmasa da şirketin 2018 gelirlerinde yaşadığı sert düşüş ve ardından gelen COVID kriziyle birlikte işten çıkartılan 900 çalışan sebebiyle istifa ettiği düşünülüyor.

-Emirates’in ticaretten sorumlu genel müdür yardımcısı Thierry Antinori, şirketin kârlılığında meydana gelen sert düşüşün ardından istifa etti.

-Air France’in İcra Kurulu Başkanı Jean-Marc Janaillac, şirket ile çalışanlar arasında anlaşma sağlanamaması sebebi ile istifa etti.

Örnekler elbette çoğaltılabilir. Başarısızlığı kabullenmek de büyük bir erdemdir. Hataların sonuçlarına katlanmak da. Ancak Türkiye’de öyle bir düzen ve alışkanlık var ki, ister başarısız olun isterse hakkınızda bin bir türlü yolsuzluk iddiası olsun herkes işinin başında. Eee bir yerde de haklılar ne de olsa sorgulayan yok! Türkiye’de olsa olsa ya şirket değiştirmek için ya da vekil olabilmek için istifalar geliyor. Var mı yönetimlerden ya da sendikalardan bir babayiğit, hatasını ya da başarısızlığını kabullenen? Yazık gerçekten.

F/O DEYİP GEÇMEYİN

Milli Bayrak taşıyıcımızda üç sırmaya nedir bu öfke bilemedim. Kabin ve F/O’lar arasında bir PASS/CED bilet tartışması almış başını gitmiş. Uygulama zaten baştan yanlıştı. Neymiş F/O’lar Business’a oturamazmış. Onlardan önce uçağa binemezmiş… Kaptanlığı gelenlere dördüncü sırmayı neden vermiyorsunuz peki? Bu şirkette ya da başka bir şirkette sağda oturanlar elbette solda da oturacak. Ama F/O’ların asıl önemi başka… Geçtiğimiz haftalarda yaşanan bir olayla örneklemek isterim. 126 kişiyi taşıyan Biman Bangladesh Havayolları’na ait uçağın 49 yaşındaki kaptan pilotu Nawshad Ataul Quaiyum kalp krizi geçirdi. Uçağı güvenli bir şekilde F/O indirdi.

2015 yılında ise American Havayolları’na ait 550 sefer sayılı Airbus 320 tipi uçağın kaptan pilotu uçuş esnasında hayatını kaybetti, uçağı F/O indirdi. 2019 yılında Aeroflot kaptan pilotu uçakta hayatını kaybetti yine uçağı F/O indirdi. Yani diyeceğim o ki; siz siz olun F/O’ların üç sırmasının dört sırmaya yakın olduğunu asla unutmayın ve karşılaştırma yapılacaksa da kimin kiminle yapılması gerektiğini bir kez daha düşünün.

PCR MUAMMASI

Vaka sayılarımız aldı başını gitti. 30.000’lere geldik. Uçuşlarda ise PCR testi halen kafaları karıştırıyor. Pegasus da yapılan yanlıştan dönmüş olacak ki yurtiçi seyahatlerde uygulanacak aşı/PCR test zorunluluğu hakkındaki duyurusunu değiştirerek yabancı ülke vatandaşlarını da kapsam içine aldı. Ama halen bir muamma var. Uçağa binişte PCR negatif olan yolcu inişte pozitif sonuç verebiliyor. Ayrıca kapsama bağlantılı uçuşu olanlar dahil edilmiyor. Bu nasıl iştir? Bu kararları kimler hangi şartlarda alıyorlar çok merak ediyorum.

THY’DEN ARAÇ KİRALAMA

Araç kiralama işi o kadar sarpa sardı ki, artık takip edemez oldum. Sürekli birileri araç kiralayıp duruyor. En çok uçuş yapan şirketlerden biriyseniz, personelin yüzünü güldürün. 14 binek araç ihalesine çıkacak olan Türk Hava Yolları, bu araçları kime tahsis edecek veya hangi amaçla kullanacak bilemiyorum ama personelin cebinde ki yangın bir an önce söndürülmezse birileri ilerde belki bisikleti bile zor bulacak.



SERDAR BAŞAĞAOĞLU
[email protected]

İSTİFA

Yorumlar Tüm Yorumlar (252)

737 cpt ~ 3 yıl önce
Ayci diyormuşki fo lar gitsin zaten çünkü akademiden çıkacak taze fo lara güveniyor ama bilmiyorki bir pilotun (p3-p4) sağ koltuğu tam olarak doldurması en az 2500 saat. O da yaklaşık 3-4 senede olgunlaşır. Yeni kaptan olan pilotun ise sol koltuğu tam olarak doldurması ve p5 pilotla uçabilmesi en az 2 senedir. Tecrübeliler giderse ardarda uçak kırmalar, pist dışına teker koymalar, prosedurel hatalar, istikrarsız yaklaşmalar gelecektir. Esas şaşırdığım bir tane uçuş işletmede çalışan ek görevli pilot bunu savunamıyor mu üst yönetime? Dünya nın yuvarlak olması kadar gerçektir bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
77 FO ~ 3 yıl önce
Kabinle sabah otelin kahvaltısında aynı masaya bile oturmam ben

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şu an ~ 3 yıl önce
Üzüntümden kahroldum. Saçımı başımı yoluyorum. Hayata kğstüm
Ahahha ~ 3 yıl önce
Sivil tipinle kimse tanımaz tabi seni kovulursun bence de yeltenme.
37 p4 efo ~ 3 yıl önce
Sen üstün bi ırkmısın
777 ~ 3 yıl önce
Profiller oluşturuldu ön başvurular yapıldı, katar emirates korean singapur eva hangisi olursa giderim burda kabinciyle aynı paraya çalışmaktansa orda expat olarak 20 sene uçarım. Burada da pörsırlari ve yolcu sayısını yüksek görünce suratını eksiten kabincileri uçururlar artik kokpitte.
77 k-ko pardon ef-o ~ 3 yıl önce
Kabinden de kimse senin çorap üstü sandaletlerinle aynı masada oturmak istemez
memurdan enstantane ~ 3 yıl önce
düşünsene yolcusun ve merak ediyorsun: kaptanlar kimler, nasıl birileri, kokpit nasıl bir şey, bu uçaklar nasıl uçuyor v.s. derken birisi anonsta bağırarak; HAMFENDİLER, beĞfendiler gaptan konuşuyor... zuhahahahashhahshhakkajdjsja

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Memurdan'a ~ 3 yıl önce
Ağam sen ne diyon ya!?
Meeeeemura ~ 3 yıl önce
Seni aksam ferrarimle aliyorum dese kostura kostura geliyorum gadasini yedigim dersin siveyle eglenen sizin gibi bosluktan ne beklenir baska :D
dlm3 ~ 3 yıl önce
igrenç bir sektör..dışarıdan öyle göze rayban gezdiklerine bakmayın içine girince yapmacık berbat güvensiz bir ortam olduğunu görürsünüz...dışarıdan görende birşey zannediyor bunları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B737 captain ~ 3 yıl önce
Benim uçuşum da f/o arkadaşıma her hangi bir purser veya amir saygısızlık yapsın önce onu yere gömer sonrada olduğu meydanda bırakır devam ederim. Part A ya göre çok kolay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam ~ 3 yıl önce
olan kimseye saygisizlik yapmaz !
B737 captain a cvp ~ 3 yıl önce
fazla atma istersen o dediklerin kışlada olurdu bir zamanlar..PART A yı hadi neyse :))
KA ~ 3 yıl önce
Bir defa kimse kimseye saygısızlık yapmaz, saygısızlık istatistikleri tutulsa üst sırada kabin ekipleri çıkmaz. Kimse de kimseyi hiçbir yere GÖMEMEZ ! Andersenden masallar..
B737 captain'e ~ 3 yıl önce
Böyle kaptanla beraber uçuşa değil beraber savaşa bile gidilir
Pilot ~ 3 yıl önce
Wayyy kaptanım benim, canımsın…
Boş ~ 3 yıl önce
Boş yapma gaptan. O iş yürek ister. Sizde p yürek olsa imzalayın diye önünüze ekran geldiğinde tamam al maaşım senin olsun ben bedavaya uçarım demez, pandemide her Allah’ın günü uçuşa gitmezdiniz. Ya da her şeyi boşver. Birlikte yola çıktığın havasenci arkadaşlarını 3 kuruş ikramiye için yarı yolda bırakmazdın
Ziyaaaaa ~ 3 yıl önce
Gom beni galiye ziyaaaa :)
77 IKINCI KAPTAN ~ 3 yıl önce
ATMA ZIYAAA .. sen her ikinci kaptanı aynı sanma. bir gun biri denk gelir karşılık verir üzülürsün. su anda ben ve tüm arkadaşlarım ayaklı bomba. hem şirkete hem satılmış kaptanlara acayip dolular. çok boş konuşmayın . bizim de zamanımız geliyor. yakında emirates alımlara başlasın o zaman denemeni tavsiye ederim öyle hava civaları . sen bu artist konuşmaları yönetime yada en azından istayon müdürüne şefine yap.. kaptanmış
Yasandi ~ 3 yıl önce
Benim uçurumda kaptan pursera al valizini uçaktan ayrıl demişti o da paşa paşa ayrıldı gitmiyorum diyecek purser henüz doğmadı yada emekli oldu evde kedileriyle oynuyor.
"FO Arkadaş" Yazana ~ 3 yıl önce
F/O arkadaş, sağ koltukta oturan arkadaş, sağdaki eleman, sağdaki çocuk vs vs vs Kaptanlar siz sağda oturmadınız mı biraz saygılı beyefendi kaliteli olun,fo gelse solda oturan arkadaş dese aman ALLAH egonuz patlar uçak yanar, size SİZ diye hitap eden birine SEN diye hitap etmeyin, hitabeti ve saygıyı öğrenin biraz, o footresti uçağı üreten adam oraya koymuşsa oraya ayak koymanın normal olduğunu egonuza öğretin, içeriye gelen hareketçıya el ense çekmeyin insan gibi davranın,kendi üstlerinize el pençe olurken altınızdaki adamı ezmeye, o 4 sırmanın arkasına sığınmaya çalışmayın, biraz KALİTELİ OLUN ki fo "arkadaşlarınız da" sizi örnek alsın böylece zamanla kalite artsın !!!
Bulunmaz hint kumasi ~ 3 yıl önce
Turkiye’de bulunmaz hint kumasi pilotlardir. Turkiye’de toplam havayolu pilotu sayisi 6000-7000. AVUKAT sayisi 150 000, DOKTOR sayisi 164 000. Dolayisiyla evet, pilotlar bulunmaz hint kumasidir. Rakamlar ortada. Elini sallasan doktora avukata carpan bir ulke. Muhendis sayisindan bahaetmiyorum bile. Ayrica cogu pilot muhendis kokenli pilottur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 3 yıl önce
Lisans numaram 15 binlerde. Benden sonra 1-2 bin kişi daha var. Hadi bu 17-18 bin kişinin, 3-5 bini ölmüş emekli olmuş sadece ppl almış olsun. Sadece tk da 5500 pilot var. Sallarken biraz doğru sallayın. Toplamda ise en az 12-23 bin ticari pilot var. Shgm rakamları ile de bu sayı sabit. Açın okuyun. Bu pilotlarında 3500-4000 tanesi 3 yıldır işssiz. Hint kumaşı değiliz tam tersine ülkede pilot enflasyonu var. Belirtilen işsizlik rakamlarına çare olacak kadar uçak siparişimiz ise ülkece yok. Bu mesleğe yeni gireceklere kolay gelsin. 5-6 yıl iş falan bulamazsınız. 3-4 yıl sonra bulsanız da şu anki kurlarla yatırdığınız parayı kaç yılda çıkarırsınız soru işareti.
EKMEK SANMIŞSIN KRMDİNİ ~ 3 yıl önce
Bir insanın doktora mı ihtiyacı olur yoksa pilota mı :) Bu ülkede kişi başına düşen doktor ihtiyacından haberin var mı senin ??? Otobüsle gider en kötü ihtimal . İhtiyaçları iyi belirle bro... ekmek yemezsen olmaz ama insan pasta yemeden , avakado yemeden yaşar :) ayrıca pilot ihtiyacı da şu anda arz talep dengesinin üstünde .... ihtiyacı şöyle hesaplayacaksın anlatayım sana : pilot sayısını uçak sayısına böleceksin . Doktor ihtiyacını da şöyle : doktor sayısını insan sayısına böleceksin . Aritmatik öğretiyorum bu yaşta sana .... selamlar
İhtiyaç ~ 3 yıl önce
İhtiyaç hiyerarşisi diye bir şey hiç duydunuz mu bilmiyorum. Dışarda o kadar çok eğitim almış ve işe girmeyi bekleyen pilot var ki. Şirketlerinde belli bir kapasitesi var, ülkede doğru dürüst firma kalmadı zaten. Tek bir şirketteki pilot sayısına bakıp az kişi görüp biz önemliyiz çıkarımı son derece saçma ve komik.
Pilot ~ 3 yıl önce
Pilotlar dunyanin her yerinde is bulabilir ucak ayni ucak, fakat doktorlar avukatlar bulamaz. Pilotluk dunyanin en gecerli meslegidir.
hint kumasina cvp ~ 3 yıl önce
Avrupada çiftçinin bile cebinde ehliyet gibi lisans var kardeş...fazla sallama..siz önce ingilizce ögrenin sonra akademik kariyeri olan doktora mühendise avukata laf yetiştirin bakalım...Amerikada maymun bile uçak kulandı izlemedin sanırım :))
Asagiya cvp ~ 3 yıl önce
Yani Turk pilotlar ingilizce bilmeden ucaklari dunyanin her yerine goturuyor oyle mi? Tipik kabinci kafasi iste.
Km ~ 3 yıl önce
Yav arkadaş nedir bu kıdem fetişi anlamıyorum, uçak boş kalkacağına fo da uçsun bc’de kabin ekibi de, tgs de uçsun. nedir bu ego anlamıyorum, şurda yaşayacağımız max 30-40 sene, bırakın bu boş işlere efor sarfetmeyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dakar skandalı ~ 3 yıl önce
Siyahi adam fetişinizden iyidir.
Dakar’a ~ 3 yıl önce
Tokat gibi yapistirmissin kabinci haddini bilmezlere :)
Dakar’a ~ 3 yıl önce
O fetiş sahipleri yemekte yanınızda 10 dk fazla otursun diye 55 takla atıyorsunız. Sonra yok dakar yok fetiş. Klasik kedi ciğer muhabbeti. Hadi başka kapıya
Dubaiiiii ~ 3 yıl önce
Dubaiye zenginlerin mekanlarina goturulenler(gidenler degil) var deniyor(yakalanmislar) bu dogru mu arkadaslar?
Aynen ~ 3 yıl önce
O koltuk boşsa oturuyoruz, boş koltuğu parayla satıyor şirket, bari bc upgrade et bukadarmı değersiz senin çalışanların ? 2 senede ballı gaymaklı müdür olanlar bc upgrade oluyor, ama yıllarını uçakta geçirmiş km ve fo ların bc upgrade olmaması büyük bir adaletsizliktir.
Dubai’ye ~ 3 yıl önce
Evet dogru
Dakar’a’a ~ 3 yıl önce
10 dk yaninda oturmasini israr edenler buyuk ihtimal +60 evli cocuklu gobekli kaptanlar :) siz sadece onlara layiksiniz zaten. Eli ayagi duzgun egitimli genc bekar fo’lar kabin memurlariyla hic muhatap olmuyor bile. Disarida bir ton hos karsi cins varken.
Soru ~ 3 yıl önce
Kokpitten yüzde 50 kabinden yüzde 35 kesinti yapıldı ama ikisine de yüzde 16 zam yapıldı. Neden böyle? Kesintiler farklı zam aynı ise pilot olmanın bir anlamı var mı? Aşağıda sorulmuş ama cvp yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kesinti ~ 3 yıl önce
Yani bunu cidden mi soruyorsunuz? Kesinti ve zam ne demektir ? Kesinti mi iade edildi ki zam farklı oranda olsun ? Kesinti eksik iade edilmiş olsaydı bu soru anlamlı olabilirdi. Artı maaşı düşürdüm bundan böyle bu kadar dese tepki gösterecek bir kitle de yok. Zam tüm personele yapılmış, şirket böyle uygun görmüş tek siz çalışmadığınıza göre sıkıntı nerede ? Başkasına da aynı oranda verildiyse sana ne verilmediyse sana ne ? Sen kesintinin iadesi için sesini çıkar.
Katar ~ 3 yıl önce
Eşin katar’da sen tr’de mi yaşıyorsun? :));)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Votandaş ~ 3 yıl önce
Boş yapmayın qatarda yeni başlayan Türk parasıyla 20bin amir purser vs eskiler 40 bin lira alıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Chad ~ 3 yıl önce
40 bin chad para birimiyle herhalde

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000