26 Kasım 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Thy körükleri yakın olmalı daima havalimanı çok büyük 50 dakika ile aktarma bilet satılıyor .Havalimanı bilen bile o sürede beli körükten körüğe gidemez .
  • Ciro farkı o kadar büyükken, neden kar farkı aynı oranda değil? Demek thy nin giderleri az. En önemli gider ne? Personel..
  • Hocam. Biseyler yaziyorsun ama. Ne sis yansin ne kebab ayagindasin. Elstirmek istiyorsun ama yemiyor sanirim. Bu isl havalimani Turkiyeye yapilan en buyuk ihanet ge gereksizliktir demek istiyorsun soyle gitsin. Korkma. Korkma sonmez bu sakaflarda yuzen alsancak hocam.
  • Boş laf, berbat bir yazı. Vakit kaybı. Çaldığın zamanımı geri ver Fattih
  • başlığı okuyan da bir şey var sanacak.
  • Daha uyanmadınız herhalde,AHL'deki rüzgarı gördünüz.İGA da daha beter olacak.48 saat içinde tam taşınılamayacak.Yolcular gelemeyecek.Uçaklar inemeyecek,hava tahminlerine göre inişlerde sıkıntı olacak.Yakıt hazır değil,Catering'ler hepsi hazır değil.Metro yok...Şaka gibi otobüslerle,Taxi ile İGA ya gidilecek.Hemde kış önü.Şaka gibi....Rezil edeceksiniz Milleti de Memleketi de.
  • 2019 bu dedikleriniz, havalimanı yapılmadan planlaması yapıldı. havalimanı bitti siz artı, eksilerden bahsediyorsunuz.
  • Bu arada nasil oluyor da ciro farki o kadar da buyuk degil diyorsunuz? DLH 35 milyar Euro, THY ise 20 milyar Euro (yaklasik 25 M dolar olacagini yazmissiniz).. daha nasil bir fark olacakti zaten?
  • Eksik olmakla birlikte düşünce mantığının altına imzamı atarım. THY bunları en iyi değerlendirmesi gereken güzide bir kuruluşumuz , risklerin onun üzerinden algı yönetimi felsefesi ile yönetilmesinin bedeline dikkat etmesi gerekir. Eksikler aşağıda belirtilmiştir. Karar sürecinde bunları kimsenin atlamaması lazım . - Havalimanına yolcu erişim sorunlarının giderilmesi? - 5 pierden 2'sinin hazır olması ? - Mevcut pistlerin lokasyonu ve bunlar ile park pozisyonlarına giriş ve çıkış trafiğinin getirdiği olumsuzluk boyutunun ATM / gün sayılarına olan etkisi ? - Kargo gelirlerinin yolcu uçakları ile yapılmasındaki pozitif etkisinin değerlendirilmesi? - THY bakımlarının AHL'de ve operasyonların ise IST lokasyonlarında yapılmasının getirdiği negatifliğin maliyet ve hizmete uçak verilme kabiliyetinin maliyetleri ? - Yeni havalimanındaki artı maliyetlerin bilhassa transfer yolculara yansıtıldığında pazardaki avantajın nasıl yönetileceğinin getireceği olumsuzluklar ? - vb.

İstanbul Havalimanı’nda ‘transit yolcu’ detayı!

29 Ekim’de açılışını yaptığımız İstanbul Havalimanı Türk havacılığının önümüzdeki yıllarda en büyük gurur ve ekonomik kaynağı olacak.

Özellikle merkezde hizmet veren havalimanları, ülkelerin havacılıktaki yönünü belirleyen en önemli husustur. Çünkü buradan kaç ülkeye ne kadar yakın olduğunuz sizin yolcu sayınızı da belirler aslında. Bugüne kadar, özellikle son 15 yılda Atatürk Havalimanı bu konuda oldukça başarılı oldu.

Tabi burada doğru planlama ve öngörü çok önemli rol oynuyor. THY bu konuda ve bu süreçte çok doğru adımlar attı. Çünkü Atatürk Havalimanı’nın en büyük taşıyıcısı her zaman THY oldu ve İstanbul Havalimanı’nda da bu değişmeyecek.

Peki İstanbul Havalimanı’nda durum nasıl olacak?

İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları için hayati bir öneme sahip durumda. THY’nin 2023 yılı için en az 500 uçaklık bir hedefi söz konusu. Bu hedefe doğru da gidiyor. 2018 için 12 milyar dolar, 2023 için de yanılmıyorsam 25 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Atatürk Havalimanı bu planlamalara ulaşmak konusunda çok yeterli olmadığı için İstanbul Havalimanı gündeme alındı ve yapıldı. Havalimanı yapıldı yapılmasına ama hedef süreden biraz şaşma oldu bildiğiniz gibi. Bu THY’nin hiç ama hiç istemediği bir olumsuzluktu. Çünkü hedefe doğru ilerlerken böylesine bir aksaklık planlarda sapmalara neden olabilirdi.

THY’nin en büyük rakibi olarak gördüğümüz Lufthansa’nın cirosu 2017 yılı için 35 milyar Euro olarak açıklanmıştı. Yani THY’nin 2023 hedefinin de çok çok üzerinde bir rakam bu…

Ancak şöyle bir detay var; Ciroda inanılmaz farklar olmasına rağmen edilen kârda bu kadar büyük fark yok. THY geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ilk 9 ayda 1.1 milyar dolar kâr ettiğini duyurmuştu. Lufthansa’nın 1 yıl öncesindeki kârı ise 3 milyar Euro seviyelerindeydi. Arada bir fark var elbette ancak ciro ile kıyaslarsanız farkın aslında çok yüksek olmadığını göreceksiniz.

Gelelim İstanbul Havalimanı’na… Havalimanının açılışı yapıldı ve THY de birkaç seferle havalimanında operasyonlarına başladı. Bu; bir anlamda hem THY için hem de havalimanı için test niteliği taşıyor.

Biliyorsunuz yapılan en güncel açıklamalar 31 Aralık’ta tüm operasyonun taşınacağını söylüyor bize. Az önce verdiğim detaylar işte tam da bu yüzden. Çünkü taşınmayla ilgili çeşitli söylentiler dolaşıyor ortalıkta. Aralık’ta olmayacağı, Mayıs’ı bulacağı ve hatta Mayıs’ta bile tam olarak değil de kısmi bir taşınma olacağı söyleniyor. Sektörün dilinde bu var şu sıralar.

İşte benim anlatmak istediğim tam olarak burası; Kısmi taşınma…

2016 yılında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY’nin transit yolcuda yüzde 60 oranına çıktığını açıklamıştı. Mesele de bu zaten, THY’nin en büyük gelir kalemi transit yolcu.

İşte merkezde hizmet vermek bu yüzden çok önemli. Atatürk Havalimanı şu anda başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkeye ortalama 3 saatlik uzaklıkta. Bu planlama doğru yapıldığı için yolcu sayısı her geçen yıl biraz daha artıyor.

İstanbul Havalimanı da böyle olacak. Buradaki mesele taşınma olduktan sonra başta THY olmak üzere şirketlere tam manasıyla istediğini verebilmek. Eğer taşınma konusunda;  ‘parça parça devam edelim, Aralıkta’da birkaç dış hat daha koyalım, Mayıs’ta biraz daha sefer koyarız ya da şu kadar ay sonra şu kadar sefer daha ekleriz’ gibi bir yanlışa düşülürse orada büyük bir hata yapılır. Transit yolcusu bu kadar yüksek olan bir şehir o avantajını kaybeder.

Şöyle bir bakalım:

Atlanta Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 75

Frankfurt Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 60

Dallas Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 60

Schiphol Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 45

Washington Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 42

Paris De Gaulle Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde 38

Münih Havalimanı’nda transfer yolcu oranı: yüzde: yüzde 38

Bu örneklere aynı ülkeden başka havalimanlarını da ekleyebiliriz. O tip örnekler de var çünkü. Dediğim gibi merkezde hizmet vermek bu kadar hayati önem sahip durumda. İstanbul da bu yüzden son derece kritik bir konumda.

Buradaki mesele; kesinlikle taşınmanın olacağı tarih DEĞİL. Taşınmanın tam olarak gerçekleşip aksamadan hizmet vereceği tarihtir.

Eğer 31 Aralık tarihi bunu kaldırabiliyorsa ve bu operasyonu sorunsuz şekilde gerçekleştirecekse 31 Aralık olsun. Eğer bu tarih Mayıs ise Mayıs ayı olsun. Ya da 2019’nun yıl sonu olsun. Tarihe takılmamak ve İstanbul’un transfer merkezi olması özelliğini ve tercih edilebilirliğini yitirmemesine odaklanmak gerekiyor bu durumda.

THY geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı’na 2 yeni hat daha ekleneceğini duyurdu. Bu, oradaki uçuşların iyi gittiğine işaret mutlaka. Ama dikkat ettiyseniz bunlar da iç hat seferleri.

Hangi tarih olursa olsun parça parça taşınmak değil, tam olarak taşınmak son derece kritik bir öneme sahip. Çünkü THY parayı iç hatlardan değil dış hatlardan kazanıyor.

İstanbul Havalimanı’nda ‘transit yolcu’ detayı!

Yorumlar

Nasıl ? ~ 5 yıl önce
Thy körükleri yakın olmalı daima havalimanı çok büyük 50 dakika ile aktarma bilet satılıyor .Havalimanı bilen bile o sürede beli körükten körüğe gidemez .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAy ~ 5 yıl önce
Ciro farkı o kadar büyükken, neden kar farkı aynı oranda değil? Demek thy nin giderleri az. En önemli gider ne? Personel..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih alemdar ~ 5 yıl önce
Hocam. Biseyler yaziyorsun ama. Ne sis yansin ne kebab ayagindasin. Elstirmek istiyorsun ama yemiyor sanirim. Bu isl havalimani Turkiyeye yapilan en buyuk ihanet ge gereksizliktir demek istiyorsun soyle gitsin. Korkma. Korkma sonmez bu sakaflarda yuzen alsancak hocam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert ~ 5 yıl önce
Boş laf, berbat bir yazı. Vakit kaybı. Çaldığın zamanımı geri ver Fattih

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ooof. ~ 5 yıl önce
başlığı okuyan da bir şey var sanacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇLŞ ~ 5 yıl önce
Daha uyanmadınız herhalde,AHL'deki rüzgarı gördünüz.İGA da daha beter olacak.48 saat içinde tam taşınılamayacak.Yolcular gelemeyecek.Uçaklar inemeyecek,hava tahminlerine göre inişlerde sıkıntı olacak.Yakıt hazır değil,Catering'ler hepsi hazır değil.Metro yok...Şaka gibi otobüslerle,Taxi ile İGA ya gidilecek.Hemde kış önü.Şaka gibi....Rezil edeceksiniz Milleti de Memleketi de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tbt ~ 5 yıl önce
2019 bu dedikleriniz, havalimanı yapılmadan planlaması yapıldı. havalimanı bitti siz artı, eksilerden bahsediyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
planlama ve... ~ 5 yıl önce
ilk faz açılışında kaç numaralı pist ve taksi yolları planlanmış iken şu an kaç numaralı pist ve taxi yolları ile hizmete başlanıyor. THY açısından uçulan havalimanı ile bakım yapılan havalimanının farklı olmasının getirdiği avantaj ve dezavantajı nedir ? Bunların farkını değerlendirin ltf.
yanlis hesap ~ 5 yıl önce
Bu arada nasil oluyor da ciro farki o kadar da buyuk degil diyorsunuz? DLH 35 milyar Euro, THY ise 20 milyar Euro (yaklasik 25 M dolar olacagini yazmissiniz).. daha nasil bir fark olacakti zaten?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2019 ~ 5 yıl önce
Eksik olmakla birlikte düşünce mantığının altına imzamı atarım. THY bunları en iyi değerlendirmesi gereken güzide bir kuruluşumuz , risklerin onun üzerinden algı yönetimi felsefesi ile yönetilmesinin bedeline dikkat etmesi gerekir. Eksikler aşağıda belirtilmiştir. Karar sürecinde bunları kimsenin atlamaması lazım . - Havalimanına yolcu erişim sorunlarının giderilmesi? - 5 pierden 2'sinin hazır olması ? - Mevcut pistlerin lokasyonu ve bunlar ile park pozisyonlarına giriş ve çıkış trafiğinin getirdiği olumsuzluk boyutunun ATM / gün sayılarına olan etkisi ? - Kargo gelirlerinin yolcu uçakları ile yapılmasındaki pozitif etkisinin değerlendirilmesi? - THY bakımlarının AHL'de ve operasyonların ise IST lokasyonlarında yapılmasının getirdiği negatifliğin maliyet ve hizmete uçak verilme kabiliyetinin maliyetleri ? - Yeni havalimanındaki artı maliyetlerin bilhassa transfer yolculara yansıtıldığında pazardaki avantajın nasıl yönetileceğinin getireceği olumsuzluklar ? - vb.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000