24 Aralık 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Sadece THY taşınacak tabii.
  • negatif yorumculara:yapılan olumlu guzel hizmetleri bir kerede takdir edelim.daha düne kadar uçağa binen sayısı sayılı,sahip olduğumuz uçak adedi sayılı,ulaşım ağının bu kadar geniş olmadığı,havalimanı sayısının kısıtlı olduğu bir dönemden bu günlere gelinmesi takdir edilmesi gereken bir şey hemen hemen her şehrimizde havalimanının var olduğu en azından haftanın yedi günü uçuşların yapıldığı metro olmasada otobuslerin sık aralıklarla çalıştığı iş imkanlarının arttığı ve birçok insanın ekmek yediği bir sektör olduğunu artık ne zaman öğrenecegiz lütfen kabul edin. işin içersine dolaylı olarak siyaset katıpta yapılan iyi seyleri takdir etmeyi gururla bahsetmeyi bilelim bu ülke hepimizin.avrupanın özellikle almanyanın bu hv.limanının yapılmaması için nasıl lobi yaptığını sağır sultan bile duymuşken hala buaradan boş konuşmanın birşey biliyormuş gibi davranmanın bir mantığı yok.ama yarın ama öbür gün bu liman en iyi şekilde full olarak hizmet verecek.eleştirilerimizde daha yapıcı olalım.
  • Güzel bir yazı olabilirdi. Birinci kusurun korkarak yazıyorsun. Bir taraftan eksikleri söylerken diger taraftan hooop toparliyorsun geri adim atiyorsun. Kaleminden korkan yazarlik yapamaz. Buldun mu bam bam vuracaksin. Kimseye hakaret etmezsen bisey yapamazlar merak etme. Biraz cesaret biraz yürek lazım sana
  • içeriği boş bir yazı olmuş. Başlıktaki sorunun cevabını vermeliydiniz. Okurlarından daha iyi gözlem yapabilen biri yazar olmalı.
  • Anca sen biniosun oralarda metro ya işte nerenle okuyosun bilmiyorum da kullanmiyor kimse yaziyor orda zaten uçan garson taksiye para ver biraz mezara mi götürcen paralari
  • ihale mayıs 2013'te yapıldıysa, nasıl oluyor da 3 sene inşaat süresi yazıyorsunuz? ihalenin üzerinden 5,5 sene geçti ve burası bitirilemedi. daha da gider böyle. hem de birinci fazda olması gereken 3. pist yapılmadığı halde yetişmedi.
  • Arastirmaci gazetecilik konusunda gideceginiz cok yolunuz var. Yazininizin basliklarini okuyup cevaplarini bulmak umidi ile son kelimesine kadar gittikten sonra "Yaw, benim bildigimden fazlasini bilmiyormus" dedim. Bu kose de makale yazacagim deyince biraz ici dolu bilgiler gormek istiyor okurlar. Uzgunum ama yazinizin ici cok bos. Havaciligi takip eden herkesin bildiklerini yazmissiniz. Saygilar,
  • MART TA BİLE AÇILMAZ ORASI , GERÇEKÇİ OLALIM
  • Dünyanın en büyüklerinden olabilir ama en yoğunlarından olabilir mi orası muamma. Yarın abd,avrupa ki en çok uçuşun yapıldığı ve paranın kazanıldığı yerler,meydana gelebilecek bir olay akabinde güvenliği ve riski bahane edip veya suni bir siyasi kriz çıkarıp bize ve bizden oralara olan uçuşları kısıtlar ya da iptal ederse veya sadece 2019'da 100 milyar dolardan fazla borç ödenecek,döviz,faiz,enflasyonun hali de ortada, ekonomik kriz yaşayıp thy başta filo küçülmesine gidilirse ne olacak? Bunlar hesap ediliyor mu? Hiç sanmıyorum. Son 3 yılda ülkemizde olan bitenler de ortada. Bombalamalar,saldırılar,feto olayı. Büyük risk altındayız. Bir de ulaşım sorunu hallolmadan havalimanı açılması örneģi dünyada var mıdır? Metro 2019 aralık'da açılacak o da belki.Bu acele niye? Verilen garanti yüzünden mi? Ayrıca dünyada sadece havalimanı,yol,köprü vs yapmakla hangi ülke ileri gitmiş? En çok ihtiyacımız olan şeyler adalet, eşitlik,doğru ve gerçek eğitim,insanlara verilen değer gerisi kolay ama günümüzdeki gibi torpil,hemşehricilik,yandaşçılık,nepotizm,paraları betona yatırma devam ederse ne yapsak boş.
  • Ellerinize sağlık

İstanbul Havalimanı’na taşınma neden ertelendi?

2 hafta önce yazdığım yazıda İstanbul Havalimanı’nın Aralık sonunda taşınmasının ertelenmesinin gündeme gelebileceğini ve erteleme kararı çıkarsa sürpriz olmayacağını yazmıştım.

Aslına bakarsanız açılışın 29 Ekim’de mutlaka yapılacağını, açılışta herhangi bir erteleme olmayacağını da yazmıştım bundan birkaç ay önce…

Bunu; ben dedim demek için değil, bazı detayları açmak için söylüyorum.

29 Ekim’deki görkemli açılıştan iki gün sonra İstanbul Havalimanı hizmet vermeye başladı. THY buradan seferlerini icra etmeye devam ediyor. İstanbul Havalimanı çıkışlı şu an için 8 sefer yapılıyor. Bu, önümüzdeki günlerde daha da artacak. Yapılan uçuşlar da şu an için gayet iyi gidiyor, herhangi bir sorun yaşanmadı.

İstanbul Havalimanı, tamamen hizmete girdiğinde gerçekten inanılmaz bir meydan olacak. Dünyanın en büyüklerinden biri olacağı gibi, dünyanın en yoğun havalimanlarından da biri olacak.

Peki havalimanının taşınması neden ertelendi?

İşte işin bam teli burası…

Zaten olaya şöyle geniş pencereden bakacak olursak; havalimanının taşınması değil, bu kadar kısa süreli takvim belirlenmesi hataydı bana göre.

Neden mi?

3. Havalimanı ihalesi sonuçlanma tarihi: Mayıs 2013

Yer teslimi ve inşaatın başlama süreci: Mayıs 2015

Yani; açılışın yapılacağı tarihten 3 yıl öncesi…

İstanbul Havalimanı 1.3 milyon metrekarelik alanı, 200 milyon yolcu kapasitesi, 6 pisti, 500 uçaklık park kapasitesi, 16 taksi yolu ve 280 yolcu köprüsü kapasiteli bir meydan olacak. Peki böylesine bir meydanın 3 yıl gibi bir zamanda yapılması mümkün müydü? Üstüne bir de zorlu arazi şartlarını da ekleyelim…

Tamam etap etap açılacaktı belki, önce 1. Etabı ile hizmet verecekti ki; bu da Atatürk Havalimanı’nının tamamen taşınması anlamına geliyordu.  Yani aslında bu kadar kısa bir süreçte hizmete girmesi mümkün değildi. Yukarıda dediğim gibi, aslında hata ertelenmesinde değil, sürekli yakın tarihlere açılış ve taşınma vadedilmesiydi.

Taşınmanın biraz daha ötelenmesi ile ilgili karar nasıl alındı peki?

İstanbul Havalimanı’nda taşınma ileilgili birkaç ciddi deneme yapıldı. Sistemin bunu kaldırıp kaldıramayacağı kontrol edildi.

Mesela en son 13 bin bagajlık bir test yapıldı. Aynı anda 13 bin bagaj yüklemesi yapılarak tüm işlemler kontrol edildi. Sistem bunu kaldırdı; 13 bin bagajın aynı anda gönderilmesinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Ancak burada şöyle bir detay var; şut altında görevli personelin tümü o anda çalışır haldeydi. Yani normalde olması gereken personelin 2-3 katı personel oradaydı. Bu personel sayısını artırılmasıyla halledelir mi, onun planlaması yapıldı mı bilmiyorum  ama testten böyle geçildi.

En azından sistemde bir sıkıntı yaşanmadı, personel konusu da halledelirse o konuda bir sorun yok gibi görünüyor.

Ama THY yönetimi tamamen taşınmayı kabul etmedi haklı olarak. Çünkü havalimanında henüz açılmayan bölümler var, personellerin konuşlanacağı yerler tam olarak hazır değil, odalar ofisler ideal durumda değil…

Apronda herhangi bir sıkıntı yok ama terminal ve birimler bu taşınmayı kaldıracak durumda değil.

Bunu gören THY, taşınmayı uygun bulmadığını İGA yönetimine bildirdi. Çünkü THY kendine bakıyor ve bu şartlarda yolcusuna tam olarak hizmet veremeyeceğini görüyor. Bunu da en yüksek mercilere bildiriyor aslında.

Yani geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda ‘nasıl yaparız’ konusu ele alındı. Tarih DEĞİL! Çünkü Ocak başında taşınma olamayacağını THY zaten anlatmıştı yetkililere…

Dikkat ederseniz, Bakanlık açıklamasında herhangi bir tarih yok. 1 Ocak’tan itibaren taşınma hızlanacak deniyor. Yani, Mart’ta bitirme planlanıyor ama artık tarih verilmeyecek gibi duruyor. Çünkü tarih verildikçe ve o tarihe yaklaşıldığında ‘yine ertelendi’ söylentileri çıksın istenmiyor. Artık iş; ‘THY olarak hazırız gidebiliriz’ durumuna bakıyor. O da THY’nin istediği terminal şartlarının oluşmasıyla olacak gibi görünüyor.

Yazının başında dediğim gibi; Hata ertelenmesi değil takvimin sıkıştırılmasıydı. Artık olacak şey aksamayacak terminal şartlarının oluşmasıdır. Bu mart olur, Nisan olur, Mayıs olur. İnanın önemli değil.

Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişken artık ‘hemen gidelim’ ya da ‘hazırız gelin’ demek iyilik değil hata olur. Çünkü; yaşanacak bir aksilik İstanbul Havalimanı için hem yerel hem de uluslar arası anlamda mahcubiyet anlamına gelir. Bunu da kimse istemez…

Tarih belirlemeyi bırakmak ve hazır olmayı beklemek en ideali olacaktır…

İstanbul Havalimanı’na taşınma neden ertelendi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Sadece ~ 5 yıl önce
Sadece THY taşınacak tabii.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 5 yıl önce
negatif yorumculara:yapılan olumlu guzel hizmetleri bir kerede takdir edelim.daha düne kadar uçağa binen sayısı sayılı,sahip olduğumuz uçak adedi sayılı,ulaşım ağının bu kadar geniş olmadığı,havalimanı sayısının kısıtlı olduğu bir dönemden bu günlere gelinmesi takdir edilmesi gereken bir şey hemen hemen her şehrimizde havalimanının var olduğu en azından haftanın yedi günü uçuşların yapıldığı metro olmasada otobuslerin sık aralıklarla çalıştığı iş imkanlarının arttığı ve birçok insanın ekmek yediği bir sektör olduğunu artık ne zaman öğrenecegiz lütfen kabul edin. işin içersine dolaylı olarak siyaset katıpta yapılan iyi seyleri takdir etmeyi gururla bahsetmeyi bilelim bu ülke hepimizin.avrupanın özellikle almanyanın bu hv.limanının yapılmaması için nasıl lobi yaptığını sağır sultan bile duymuşken hala buaradan boş konuşmanın birşey biliyormuş gibi davranmanın bir mantığı yok.ama yarın ama öbür gün bu liman en iyi şekilde full olarak hizmet verecek.eleştirilerimizde daha yapıcı olalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 5 yıl önce
Şu andaki uçak bileti fiyatlarına bir bak öyle yorum yap olur mu şakşakçı?
Ah şu Almanlar :)) ~ 5 yıl önce
Erteleme olunca milli bayram ilan etmişler ülkede. Herkes Noel kutlamaları sanıyor ama onlar bizim taşınmamızın ertelenmesini kutluyorlardı aslında. Sen buna inan bak ciddiyim, komşumun eltisinin bi akrabasının oğlunun arkadaşı Ankara'da iyi bir pozisyonda o kendi duymuş kulaklarıyla. Almanlar çatlıyor hasetlerinden. Sırf gıcıklığına otomotiv lobisi, sanat lobisi, futbol lobisi, ağır sanayi lobisi, ekonomi lobisi kurmuşlar :))))
Yazı olmamış hacı ~ 5 yıl önce
Güzel bir yazı olabilirdi. Birinci kusurun korkarak yazıyorsun. Bir taraftan eksikleri söylerken diger taraftan hooop toparliyorsun geri adim atiyorsun. Kaleminden korkan yazarlik yapamaz. Buldun mu bam bam vuracaksin. Kimseye hakaret etmezsen bisey yapamazlar merak etme. Biraz cesaret biraz yürek lazım sana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başlığa göre ~ 5 yıl önce
içeriği boş bir yazı olmuş. Başlıktaki sorunun cevabını vermeliydiniz. Okurlarından daha iyi gözlem yapabilen biri yazar olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hmm ~ 5 yıl önce
Anca sen biniosun oralarda metro ya işte nerenle okuyosun bilmiyorum da kullanmiyor kimse yaziyor orda zaten uçan garson taksiye para ver biraz mezara mi götürcen paralari

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hesap ~ 5 yıl önce
ihale mayıs 2013'te yapıldıysa, nasıl oluyor da 3 sene inşaat süresi yazıyorsunuz? ihalenin üzerinden 5,5 sene geçti ve burası bitirilemedi. daha da gider böyle. hem de birinci fazda olması gereken 3. pist yapılmadığı halde yetişmedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 5 yıl önce
Bizdeki İhale Kurallarına göre, teslim süresi sayacı müteahhide yer tesliminden itibaren başlar. Yer teslimi ise, her nasılsa (???), üstelik tatil günü de olan 1 Mayıs 2015'teyapıldı. Koyun üzerine 42 ay: Ekim 2018 sonu. Zaten bu yer teslimi tarihinden sonra, Faz 1 diye lanse edilen Faz1A ve 1B olarak ikiye bölündü ve henüz tamamlanmayan 3. Pist de Faz1B'ye kalydırıldı. Anlayacağınız, işler "kitabına uyduruldu". Böyle yarım porsiyon açılmakla IGA "gecikme tazminatına" da maruz kalmadı, yolcu garantisi de işlemeye başladı. 29 Ekim 2018'de de "dünya çağındaki zafere" imza atılmış olundu; bunun da 29 Ekim 2019'u bekleyecek hali yoktu herhalde! Daha iyisi Şam'da kayısı.
Ranger ~ 5 yıl önce
Arastirmaci gazetecilik konusunda gideceginiz cok yolunuz var. Yazininizin basliklarini okuyup cevaplarini bulmak umidi ile son kelimesine kadar gittikten sonra "Yaw, benim bildigimden fazlasini bilmiyormus" dedim. Bu kose de makale yazacagim deyince biraz ici dolu bilgiler gormek istiyor okurlar. Uzgunum ama yazinizin ici cok bos. Havaciligi takip eden herkesin bildiklerini yazmissiniz. Saygilar,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alkış ~ 5 yıl önce
sen nasıl bir kralsın :)
2 DEFA KULLANDIM ~ 5 yıl önce
MART TA BİLE AÇILMAZ ORASI , GERÇEKÇİ OLALIM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni havalimanı ~ 5 yıl önce
Dünyanın en büyüklerinden olabilir ama en yoğunlarından olabilir mi orası muamma. Yarın abd,avrupa ki en çok uçuşun yapıldığı ve paranın kazanıldığı yerler,meydana gelebilecek bir olay akabinde güvenliği ve riski bahane edip veya suni bir siyasi kriz çıkarıp bize ve bizden oralara olan uçuşları kısıtlar ya da iptal ederse veya sadece 2019'da 100 milyar dolardan fazla borç ödenecek,döviz,faiz,enflasyonun hali de ortada, ekonomik kriz yaşayıp thy başta filo küçülmesine gidilirse ne olacak? Bunlar hesap ediliyor mu? Hiç sanmıyorum. Son 3 yılda ülkemizde olan bitenler de ortada. Bombalamalar,saldırılar,feto olayı. Büyük risk altındayız. Bir de ulaşım sorunu hallolmadan havalimanı açılması örneģi dünyada var mıdır? Metro 2019 aralık'da açılacak o da belki.Bu acele niye? Verilen garanti yüzünden mi? Ayrıca dünyada sadece havalimanı,yol,köprü vs yapmakla hangi ülke ileri gitmiş? En çok ihtiyacımız olan şeyler adalet, eşitlik,doğru ve gerçek eğitim,insanlara verilen değer gerisi kolay ama günümüzdeki gibi torpil,hemşehricilik,yandaşçılık,nepotizm,paraları betona yatırma devam ederse ne yapsak boş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçma ~ 5 yıl önce
Sabiha yq metro mu var yillardir fakirler gidio metro ile havaalanina bin lüks otobüslere git
Sacma’ya ~ 5 yıl önce
Vizyonun gözlerimi yaşarttı. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinin metro altyapılarını incele istersen.
Saçma yazana ~ 5 yıl önce
Senin gibi okuma,anlama ve yazma yoksunları yorum yapmasın olur mu ?
Görende ~ 5 yıl önce
Görende ayda 10 kere uçuyor herkes sanar ne metakli imişsiniz metroya. Milyarlik bilet alip 3 liraya havaalanina hitmeye çalişio allah akil versin
Dünyanin gelişmiş ülleleri ?? ~ 5 yıl önce
Dünyanin gelişmiş ülkelerinden Japonya dışında hiç bi ülkede havalimanina metro ile gitme alişkanliği yok kaç ülke gezdin istanbul dişina çıktın mı bilmem de birçok ülkede havalimaninda meyro yu sorsan yerini bile bilmezler. İstanbul da da git bak bakalim kim kullanio havalimanina giderken metroyu?
Gelişmiş ülkelerde havaalanına metro yok diyene ~ 5 yıl önce
Viyana, cenevre, basel, amsterdam, zürih, berlin, paris. bunlar sadece Avrupada. daha sayayım mı? hepsinde bir raylı sistem bağlantısı var.
Metro yok mu ? ~ 5 yıl önce
Metro yok mu yazıyor orada?
Metro alışkanlığı yok diyene ~ 5 yıl önce
Japonya dışındaki ülkelerde metro ile havalimanına gitme alışkanlığı yoksa niye şehirden havalimanına mesela Paris,Londra da metro bağlantısı var o zaman be hey cahil.
Niye mi? ~ 5 yıl önce
Türkiye de hiç bir araba durmaya tenezzül etmediği halde nie yaya geçidi varsa ondan koyunları gütmek için var.
tbt ~ 5 yıl önce
Manchester
Metin ~ 5 yıl önce
Yok canım hiç bişey hesabetmiyorlar bodoslama ya tutarsa diye milyar dolarlık yatırımı şansımız yaver giderse üç bes cep harçlığı çıkar diye yapıyorlar
Ceylan! ~ 5 yıl önce
Ellerinize sağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000