25 Şubat 2019, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Dhmi küresel marka olacakmış, olamaz efendim bu personel yapısıyla, çalışanın iyice ezildiği, çalışmayana dokunulmayan kurum olamaz bir marka. Yüksek maaş almakla elit de olunmuyor,elitlik eğitimle olur ve kurum kültürüyle desteklenir bu elitlik denen kavram. Belli bir yönetici kliğinin devir daim etmesiyle de aynı tas aynı hamama döner bi şey değişmez
  • Ali KIDIK! Ne yaptın sen böyle nereleri harekete geçirdin. Kurumda toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Nasıl oldu bu diye. Bu arada DHMİ İnşaat Daire Başkanı ne olacak? Bakanlık Müfettişleri olaya el koyacakmış? Böyle bir duyum aldın mı? Çok pis kokular çıkıyor...
  • Artık eşelemiyorsunuz.
  • Allah tan bu havalimanına Atam 'ın adını vermediniz. Açılınca dünyaya madara olacak bir yer. Keşke reisinizin adını verseydiniz. En azından herkes bilirdi bu ucube yer kimin eseriymiş.
  • göğsüm daralıyor yüreğim kanıyor olmasaydı sonumuz böyle
  • Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi Istanbul havalimanına yapılan ihale hataları . Önce yap işlet devret diyorsun sonra işi € üzerinden ihaleye veriyorsun o da yetmezmiş gibi şu kadar yolcu sayısı oda yetmiyor gelir kira harcanan krediler devlet garantisinde deniyor. Önce havalimanı yapılmadan bitirilmeden açılış yapılıyor altyapı yetersizliği yüzündan havalimanı taşınamıyor. Birde kur yükselmesi yüzünden ihaleyi alanlar kaçmaya başladı kolin hisselerini devretti diğerlerinin akıbeti belli değil. Sonunda bu havalimanı inşaatı devletin sırtına kalacak . Thy yi de işin içine sokmaya çalışıyorla eğer thy de bu işe ortak olursa Thy elde ettiği son yıllardaki başarı ve kazanımları kaybeder . Zaten kurdan etkilenenlerin en başında Thy geliyor aldığı alacağı uçakların maliyeti fazlasıyla arttı . Bu borç milletin sırtına kalacak gibi tıpkı köprüler gibi kral çıplak ama milleti uyutmaya çalışıyorlar . En başta büyük hesap hataları ikici olarak seçilen arazi bataklık ve maliyetleri fazlasıyla artırtı işleri kolay değil yakında kokusu çıkar . Berlin havalimanı gibi açılışı ertelerler belki Atatürk havalimanına tekrar geri dönebilirler çünkü pis kokular var opet olayı sinyalisazyon muamması gibi hadi hayırlısı ama bu havalimanı inşaatı kolay kolay bitecek gibi değil
  • Dingonun ahirina döndü havacılık dolar yükseldi pilotlar biz calismayiz dediler destek verdiniz devletin dışında tüm özel sektör özel genel havacılık muhabbeti altında destek verdiniz kira fiyatlarina gelince neden bu kadar bagiriyorsunuz fiyatı odeyemiyor uz çıkın gidin THY den bilet fiyatları pahalı olduğu için alamayan nasıl ki çıkıp gidip otobüse biniyorsa siz de çıkıp gidin mesele bu kadar basit DHMİ nasıl ikiye ayrılır işletme ve hava seyrüsefer işletmede hava seyrufere apronda hizmet ediyor arff de hizmet ediyor pist bozuk mu kırık mi işletme hizmet ediyor elektrik de hizmet ediyor nasıl ayırıyorlar bu haberi nereden öğrendiniz kaynağımız kim THY ozellessin oradaki hisse sahiplerinin paralarına devlet garantorluk yapsin iş makineleri garaj karla mücadele de hava sahasına hizmet ediyor işletmeye bağlı nasıl ayiracaksin hadi anlatın hadi diyelim ki iga için oldu diğer Adana Adıyaman Amasya nasıl ayiracaksiniz sakat doğum gibi olur THY tüm havalimanlarına en az 6 sefer koysun kiracida kirasını öder tüm uçaklar çekildi kiracı kirasını odeyemiyor ayrıca çoğu uçaktan yatı parası alınmadı Devlet ne yapsın DHMi ne yapsin
  • Bravo airport haber sizde sansüre başladınız
  • Çokta zeki olmadığı bilinen muhalif kesim bir zarar olduğunu düşünüp seviniyor (bir insan ülkesinin zarar etmesine neden sevinir onu da anlayabilmiş değilim?) ancak yanılıyorlar. Devletin bu işten hiç zararı yok gibi bir durum oluşmuş durumda. Bu işten zarar eden yalnızca hava limanını yapan firmalarmış gibi görünüyor. Hava limanını yaptıktan sonra, işletip kar elde edemeden maliyetine devlete devretmiş gibi oluyorlar. Firmalar için üzücü ancak ülkemiz için oldukça olumlu bir durum oluşuyor. Tam olarak işletmeye girdikten sonra İstanbul hava limanı gibi bir yerin zarar etme ihtimali olmadığına göre kazanan yine millet oluyor.
  • Yüce Dağlar Olmasaydı Laleleri Solmasaydı Ölüm Allah’ın Emri De Şu Ayrılık Olmasaydı

İstanbul Havalimanı Varlık Fonu'na devredilir mi?

Hani taşınıyordunuz ve hani AirportHaber “3 Mart’ta taşınma olmayacak” diye haber yaptığında resmi açıklama yapamayıp el altından “AirportHaber yalan yazıyor” diyecek yüz buluyordunuz. Ne oldu şimdi kim yalancı çıktı? Sizde haklısınız bu toplum her şeyi unutacak duruma düştü.

Gören duyan var mı? Taşınma falan oluyor mu? Yollarda tır, kamyon gören var mı? Yok, yok, yok. Olmamasının gerekçesini de söyledik ve ben bu gerekçeye siyasi açıdan değerlendirdiğimde hak vermiyor da değilim.

Evet, İstanbul Havalimanı ile ilgili bir dolu iddia havada uçuşuyor. Henüz ele, avuca sığacak ciddi bir söylem ile karşılaşamadık. Ama benim sizin de mantığınıza uygun bir senaryom var. Bu senaryonun olma ihtimali çok yüksek.

Şöyle bir bakalım İstanbul Havalimanı’na. Bilindiği gibi İstanbul Havalimanı ihalesini 5’li konsorsiyum Cengiz İnşaat, Kalyon, Kolin, Mapa ve Limak almıştı. Devasa inşaatın yapımı için milyarlarca Euro’luk krediye ihtiyaç vardı ve kredileri de yerli bankalarımız verdi.

Ama garantör kim oldu? DHMİ…

Yani tüm kredileri “ortaklar ödemezse ben öderim”” demek istedi.

Ve nitekim ortaklardan biri bu yüke dayanamadı ve hissesini Kalyon’a devrederek sessiz sedasız uzaklaşıverdi İstanbul Havalimanı’ndan. Üstelik havalimanının açılmasına(!) rağmen, tıkır tıkır para sayacağı zamanda.

Ve şimdilerde diğer ortaklardan MAPA ve Cengiz’in bu işten kurtulmak için çare aradıklarını biliyoruz. Hele ki Mehmet Cengiz’in ayrılmak istediğini net olarak biliyorum. Lakin Cengiz, öyle kolay kolay ayrılacak bir pozisyonda değil. Havalimanı yapma yeterliliği olan tek firma kendisi olması nedeniyle Cengiz’in işi zor. Zor ama bu ülkede maalesef her şey kolay artık. İki kelam bir selam iş biter.

Benim senaryoma gelince.

Havalimanı açıldı, açılacak derken altı ay geçti. Para suyunu çekti, kredi ödemeleri kapıya dayandı. Şimdi benim düşündüğüm ve birilerinin de üzerinde çalıştığı şu; MAPA, Cengiz ve Limak hisseleri THY tarafından alınacak. Ya da alındı olacak.

THY’nin varlık fonuna bağlı olduğu düşünülürse kredilerin muhatabı doğrudan hazine olmuş olacak. Yani özel sektörün borcu birden devlet borcu haline gelmiş olacak. Keza zaten devletin garantörlüğünde olan kredi borçları bu vesile ile resmen üstlenilmiş olacak.

Geçen hafta da yazdığımız gibi DHMİ ikiye ayrılacak. Seyrüsefer ve işletme olarak. İşletmenin kira gelirleri de Varlık Fonu’na devredileceği için İstanbul Havalimanı kredi ödemelerinde sıkıntı yaşanmayacak.

Tabi başka planların da yardımcı formül olarak devreye sokulması sürpriz olmasın. Mesela DHMİ ikiye ayrılıp seyrüsefer ayrı bir genel müdürlük olacağı için oraya da görev biçilecek. İstanbul Havalimanı kirası astronomik olduğu için kira miktarı düşürülecek.

Nasıl mı?

Hava tarafı Seyrüsefer genel müdürlüğüne devredilebilir. Böylelikle İstanbul Havalimanı işletmecilerinin kirası çok daha aşağılara çekilerek rahat nefes alması sağlanacak.

Olası şeylerden bahsettik. Olup, olmayacağını ileride göreceğiz.

Şuraya dikkatinizi çekmek isterim.

İstanbul Havalimanı’nda bir kaos hakim. Ya yönetimde hata var ya da yönetmesi için atanan kişi veya kişilerde hata var.

Şöyle başa dönüp bakıyorum da, inşaat bitimine iki ay kala değişen yöneticilerin farkı da ortaya çıktı. Mesela Yusuf Akçayoğlu zamanında hiç olumsuz yansıma olmadı. Lakin Akçayoğlu gittikten hemen  sonra olumsuz haberlerin önü kesilemedi.

Aklıma ilk gelen işçi ayaklanmaları. Su, sel baskınları. Hepsi negatif haber oldu.

Acaba neden?

İstanbul Havalimanı Varlık Fonu'na devredilir mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Elitizm ~ 5 yıl önce
Dhmi küresel marka olacakmış, olamaz efendim bu personel yapısıyla, çalışanın iyice ezildiği, çalışmayana dokunulmayan kurum olamaz bir marka. Yüksek maaş almakla elit de olunmuyor,elitlik eğitimle olur ve kurum kültürüyle desteklenir bu elitlik denen kavram. Belli bir yönetici kliğinin devir daim etmesiyle de aynı tas aynı hamama döner bi şey değişmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AliKIDIK’a ~ 5 yıl önce
Ali KIDIK! Ne yaptın sen böyle nereleri harekete geçirdin. Kurumda toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Nasıl oldu bu diye. Bu arada DHMİ İnşaat Daire Başkanı ne olacak? Bakanlık Müfettişleri olaya el koyacakmış? Böyle bir duyum aldın mı? Çok pis kokular çıkıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
No Name ~ 5 yıl önce
Artık eşelemiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucube havalimanı ~ 5 yıl önce
Allah tan bu havalimanına Atam 'ın adını vermediniz. Açılınca dünyaya madara olacak bir yer. Keşke reisinizin adını verseydiniz. En azından herkes bilirdi bu ucube yer kimin eseriymiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milyon euroluk araca hukmeden adam ~ 5 yıl önce
göğsüm daralıyor yüreğim kanıyor olmasaydı sonumuz böyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maho ~ 5 yıl önce
Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi Istanbul havalimanına yapılan ihale hataları . Önce yap işlet devret diyorsun sonra işi € üzerinden ihaleye veriyorsun o da yetmezmiş gibi şu kadar yolcu sayısı oda yetmiyor gelir kira harcanan krediler devlet garantisinde deniyor. Önce havalimanı yapılmadan bitirilmeden açılış yapılıyor altyapı yetersizliği yüzündan havalimanı taşınamıyor. Birde kur yükselmesi yüzünden ihaleyi alanlar kaçmaya başladı kolin hisselerini devretti diğerlerinin akıbeti belli değil. Sonunda bu havalimanı inşaatı devletin sırtına kalacak . Thy yi de işin içine sokmaya çalışıyorla eğer thy de bu işe ortak olursa Thy elde ettiği son yıllardaki başarı ve kazanımları kaybeder . Zaten kurdan etkilenenlerin en başında Thy geliyor aldığı alacağı uçakların maliyeti fazlasıyla arttı . Bu borç milletin sırtına kalacak gibi tıpkı köprüler gibi kral çıplak ama milleti uyutmaya çalışıyorlar . En başta büyük hesap hataları ikici olarak seçilen arazi bataklık ve maliyetleri fazlasıyla artırtı işleri kolay değil yakında kokusu çıkar . Berlin havalimanı gibi açılışı ertelerler belki Atatürk havalimanına tekrar geri dönebilirler çünkü pis kokular var opet olayı sinyalisazyon muamması gibi hadi hayırlısı ama bu havalimanı inşaatı kolay kolay bitecek gibi değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AİRPORT ~ 5 yıl önce
Dingonun ahirina döndü havacılık dolar yükseldi pilotlar biz calismayiz dediler destek verdiniz devletin dışında tüm özel sektör özel genel havacılık muhabbeti altında destek verdiniz kira fiyatlarina gelince neden bu kadar bagiriyorsunuz fiyatı odeyemiyor uz çıkın gidin THY den bilet fiyatları pahalı olduğu için alamayan nasıl ki çıkıp gidip otobüse biniyorsa siz de çıkıp gidin mesele bu kadar basit DHMİ nasıl ikiye ayrılır işletme ve hava seyrüsefer işletmede hava seyrufere apronda hizmet ediyor arff de hizmet ediyor pist bozuk mu kırık mi işletme hizmet ediyor elektrik de hizmet ediyor nasıl ayırıyorlar bu haberi nereden öğrendiniz kaynağımız kim THY ozellessin oradaki hisse sahiplerinin paralarına devlet garantorluk yapsin iş makineleri garaj karla mücadele de hava sahasına hizmet ediyor işletmeye bağlı nasıl ayiracaksin hadi anlatın hadi diyelim ki iga için oldu diğer Adana Adıyaman Amasya nasıl ayiracaksiniz sakat doğum gibi olur THY tüm havalimanlarına en az 6 sefer koysun kiracida kirasını öder tüm uçaklar çekildi kiracı kirasını odeyemiyor ayrıca çoğu uçaktan yatı parası alınmadı Devlet ne yapsın DHMi ne yapsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 5 yıl önce
Sabiha gökçene bak orada DHMİ Personeli olarak sadece kulede ATC ler var. O saydıklarını havalimanı işletmecisi veriyor.Demek ki onsaydıkların DHMİ personeli olmadan da Hava trafik kontrol Hizmetleri verilebiliyor. Yeni havalimanında da bu böyle olacak. Avrupa’da zaten böyle. Onun için hiç dert etme bölünürse o Hizmetler ne olacak diye.
Xd ~ 5 yıl önce
Tamam herkes seyrüsefer sakin ol xd
Ss personeli ~ 5 yıl önce
Eurocontrol üyesi 38 ülkede işletme ve seyrüsefer sadece Türkiye'de aynı kurumda. Ayrılınca ne mı olacak. Diğer 37 ülkede ne oluyorsa o olacak. Yani olması gereken geç de olsa gerçekleşecek. Normal olan seyrüsefer ile işletmenin ayrı olması. hem seyrüsefer personelini sevmez, küfür ve hakaret edersiniz hem de ayrılalım deyince ödünüz kopuyor.
Ss personel ine ~ 5 yıl önce
Ss personelinin sevdiklerim var sevmediklerim var ikincisi ayrilacaz diye ödü kopan yok bu iki sizin gibi kendini beğenmiş seyresuferle işimiz yok bu üç o zaman siz gelip yaparsınız bunları ss personeli işletmenin işini ayrılınca
Sabiha Gökçenci ~ 5 yıl önce
Ondan ikinci pist ihalesini DHMİ yapsın dediler o kadar pist bozuk kırık çatlak pilotlar rapor etti artık o pistlerinde ss Müdürlük yapar
Ss personeline ~ 5 yıl önce
Eurocontrol 38 ülke değil bir bunu öğren sonra konuşalım
SS personeli ~ 5 yıl önce
daha seyrüsefer kaç ülkeye hizmet veriyor onu bilmiyorsunuz bu yazıda igadan bahsediyor daha taşınmadan oradaki yerin alt yapısını yapmaya çalışan bir grup ve orada yeni ceo olacak kişi için ön çalışmalar yapılıyor dert ettiğim yok bu ülke için iyi şeyler düşünen insanlara saygım var ayrıştırcı ve kırıcı üslüplara tahamüllüm yok
airport sansür koy ~ 5 yıl önce
uçak bilet fiyatları neden THY 100 TL ye çekmiyorlar ? Türkiyedeki bütün havalimanlarına neden 6 sefer yapıp oradaki müsteciri rahat ettirmiyorlar ? iç işleri bakanlığı taşın altına elini koydu biz birlikte anadoluyuz projesi adı altında havalimanlarındaki esnafları sevindirdi neden bunu thy yapmıyor? topyekün mücadale kapsamında Thy neden hareket etmiyor hep kar politikası ile hareket ediyor? konaklanan havalimanlarında gece yatı parası almayacak devlet fiyat düşürmeyeceksiniz yakıtı ucuza alacaksınız biletin içinde yakıt vergisi daha keseceksiniz sonra kira fiyatları neden düşmüyor diyeceksiniz? bir adım gelene devlet on adım gitti hatta fazlasını yaptı devlet
İniş takımı ~ 5 yıl önce
Bravo airport haber sizde sansüre başladınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tam tersi ~ 5 yıl önce
Çokta zeki olmadığı bilinen muhalif kesim bir zarar olduğunu düşünüp seviniyor (bir insan ülkesinin zarar etmesine neden sevinir onu da anlayabilmiş değilim?) ancak yanılıyorlar. Devletin bu işten hiç zararı yok gibi bir durum oluşmuş durumda. Bu işten zarar eden yalnızca hava limanını yapan firmalarmış gibi görünüyor. Hava limanını yaptıktan sonra, işletip kar elde edemeden maliyetine devlete devretmiş gibi oluyorlar. Firmalar için üzücü ancak ülkemiz için oldukça olumlu bir durum oluşuyor. Tam olarak işletmeye girdikten sonra İstanbul hava limanı gibi bir yerin zarar etme ihtimali olmadığına göre kazanan yine millet oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milyar dolar ~ 5 yıl önce
Cengiz inşaatın cebinde milyar dolar yoktur sanırım . Devlet bankadan kredi al burayı yap dedi,sen inşaatçı olsan cebinde kendi param milyar doların olsa böyle bir işe girermisim? Akıl var mantık var.Harcanan para senin benim param devletin parası
alim ~ 5 yıl önce
zarar eden firmalar demişssiniz.devlet zarar eden bir yeri alınca kar mı etmiş oluyor. matematiğinize hayranım...
İsimsiz ~ 5 yıl önce
Sizin çok zeki olduğunuz yazdığınız yorumdan belli. “mış gibi oluyor” ne demek önce onu bir anlatın. İlla herkonu da yorum yapmak zorunda değilsiniz. O bölgeye havalimanının yapılmak istenmesinin esas sebebinin yerleşime açıp konut dikmek olduğunu herkes biliyor. Bu kadar kaynak neden sanayii, eğitim, tarım alanında kullanılmadı onu anlayın bakalım.
Az seyredin ~ 5 yıl önce
Atv ahaber biraz daha az seyredin. Beyniniz uyuşuyor. Adamlar ceplerinden 5 kuruş çıkmadan bu inşaatı yaptılar. Karlarını ceplerine koyup tüm borçlarla beraber devlete devir edecekler. Ne yediriyorlar ne içilriyorlar size d3 beyniniz uyuşmuş geziyordunuz ortalarda???
İşte bu ~ 5 yıl önce
Aklı fukara fikri ukala çomar gelmiş yine. Kendi fukara aklı ile yorum yapmış
işletme iktisat ~ 5 yıl önce
Yüce Dağlar Olmasaydı Laleleri Solmasaydı Ölüm Allah’ın Emri De Şu Ayrılık Olmasaydı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000