17 Aralık 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ali Bey, Taşınma ertelendi. Gerçekleşen öngörünüz için tebrikler.
  • Taşınma olmuş olmamış çalışanın umrunda değil ,maaşlar eridi gitti,zam ne kadar olacak tazminatlar verilecekmi birazda bunları yazın.Dünyada bu işi yapan pilot kabin yer hizmeti teknik ne maaş alıyor bunları yazın
  • Hız kazaya sebebiyet verir. Kontrolsüz hız öldürür. İster yay ol istersen uzaya roket fırlat. İster bahçene baraka yap istersen dünyanın en büyük inşaatını.
  • Dünya tarihinde hub’ını değiştirmek gibi bir mevzuyu 15 günlük kala duyuramıyor. Haiti’de bile olsa bu is en az 6 ay önce duyurulurdu
  • BER Brandenburg 9 yıldır bekliyor da biz neden 6 ay bekleyip de havalimani tam bir şekilde bitmeden acele ediyoruz
  • 5 km bagaj bantı varmış,son yolcunun bagajı 30dk sonra geliyormuş ! Uçak indikdikten 30 dk sonra park pozisyonuna ulaşabiliyormuş ! Personel kapıdan girdikten sonra 30 dk da yerine ulaşabiliyor.Taşınma olduktan sonra o yoğunlukta bu süre kaç dakikaya çıkar bilemiyoruz.Havalimanı demek zaman demek süre demek.En büyük havalimanını yaptık ama bunun eksilerini iyi görmek lazım.Alan ufak bir kasaba büyüklügünde yani iş kolay değil.ordan gelen haberler sistemlerin çalışmadığı,köprülerin büyük bir kısmının açılmadığı vesaire vesaire.İkram,operasyon,teknik hangarların inşaatı devam ediyor,kısaca şuan 500 uçaklı operasyonu karşılayacak durumu yok.5-10 sefer göstermelik yapılıyor,onlarda bile sıkıntı yaşandığı söyleniyor.Bizim öngörümüz mayıs 2020 den önce açılamaz.Ama yüklenici biz buraya para yatırdık karşılığını alcaz diyorsa bilemem.
  • Taşınma falan yok hacı. Haziran a erteleyecekler. Sonra da 29 ekim e ertelenecek. VE REİSIN SÖZ VERDİĞİ GİBİ 29 EKİM DE AÇILACAK İNSALLAH.
  • TK kendisi icin yapilmis bir havalimanina hazir olmadan kendisini riske atarak gitmeli mi, gider mi, olmayacak duaya amin der mi? TK ve yatirimcilari dahil herkes zarar yazar.
  • Ali Bey; asıl ikilem şu: Pilotlar ve Şoförler. Arkadan haldır haldır teknik bilgisi olmayan pilot geliyor, 2 soru soruyorsunuz; "hık mık" cevaplar..THY'nin asıl ilgilenmesi gereken konu bu. Vücut gelişimini tamamladığına inanan lakin beyin gelişiminin de durduğuna inanan insanlar geliyor..Bu arkadasların tip eğitiminde iyi filtrelenmesi gerekiyor. Hadi kabin memurluğu neyse..İki sırıtıyorlar müşteriye, bi poğaça bi tost geçiriyor zamanı..ama kokpitte kendinin de oraya nasıl geldiğine inanamayan hala şaşkınlığı olan tayfalar var. Ailesine; akrabasına show olsun diye girmiş sınava; okulda 200 küsür saat uçmuş, okul bitince teknik bilgisi buharlaşmış kesim var. Risk bu şahsi görüşüm..Bir makale yazılmıştı Kokpiti bekleyen tehlike diye..Yeniden gündeme getirin lütfen..Eğitimde adama havada radyal veriyosun beyni duruyor ya..ucus hocaları da denetlenmeli..VFR şartları adam sayamıyor ya 14 ay gecmiş hala duraksıyor..Metar okuyor, neyin ne olduğunu bilmiyor..En basiti bu ya..Acı değil mi?
  • Sis e cozum var mi? Ruzgara cozum bulunabilir diye duydum ama sise karsi cozum var mi? Ruzgara cozum bulunabilir mi?

İstanbul Havalimanı ikilemi!

İstanbul Havalimanı’na taşınma tartışmaları devam ediyor. Toplantıların ardı arkası kesilmiyor. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı doğrudan işin üzerinde. AKOM bile işin içine girdi. Taşınılıp, taşınılmama arasında gidip gelen bir kaos hakim. “Dananın kuyruğu kopacak” tabiri tam da bu haftaya endeksli.

Siyaseten verilen taşınma süresini erteleme sona eriyor. Bildiğim o ki 31 Aralık tarihinden itibaren Atatürk Havalimanı’na slot verilmeyeceği. Lakin gerçeklerle örtüşmüyor. Hangi yönden bakarsanız bakın, durum ciddi.

Ben öncelikli sektör açısından bakmak zorundayım. Henüz EASA tarafından kabul edilmemiş bir havalimanına taşınılıp büyük bir risk altına girmenin mantıklı olmadığı gerçeğini bir kenara koyalım ve üzerinde düşünelim.

Yarın taşıyoruz deseniz bile, EASA onayı olmadan Avrupa ülkelerinin üzerinden uçmanıza kimse müsaade etmez. Dolayısıyla öncelikli olarak bu süreci tamamlamak gerekir.

Ancak siyasi iradeye bu durum nasıl aktarılıyor bilmiyorum ama, Ankara’nın tutumu kesinlikle taşınılacak yönünde. Diğer yandan, sektör tedirgin. Kiminle konuşsam aynı dertten muzdarip. Taşınmak için şartlar oluşmadı.

Özellikle THY kanadı sürekli aksaklıkları dile getiriyor ve bu şartlarda taşınmanın THY’nin geleceği açısından risk oluşturduğu tezi savunuluyor. Hatta konuşmalar sırasında THY kanadının İstanbul Havalimanı temsilcilerine “Siz istiyorsunuz diye 84 yıllık kurumun geleceğini çöpe atamayız” diye karşılık verdiği iddia ediliyor.

Şuna şahit oluyorum. İstanbul Havalimanı’na ulaşım konusunda toplum bilinci yok denecek kadar az. Belki merakından, belki biletin ucuzluğundan İstanbul Havalimanı’ndan uçuş yapacak yolcuların ulaşım konusunda AirportHaber’den destek istemeleri, hangi noktada olunduğunu gösteriyor.

Konuya iki cepheden hatta üç cepheden bakmak zorundayız. Birinci taraf siyaset. Topluma söz verilmiş, dünyaya mesaj verilmiş, üstelik yatırımcıya garanti verilmiş. Bütün bu sözlerin üzerine yatmak olmaz. Ne pahasına olursa olsun taşınılmalı. Siyasetin düşüncesi bu. Siyaseten bakarsan doğru, realitik bakarsan yanlış.

Diğer yandan yatırımcı açısından baktığınızda “deniz bitti kara göründü” olarak adlandırmak gerek. 2013 yılından itibaren her gün akıtılan para var. “Hazıra dağ dayanmaz” misali Türkiye’nin ekonomik durumu da göz önüne alındığında yatırımcı döktüğünü toplama peşinde. O tarafa da hak veriyoruz.

Ama bütün bunların tamamı sektörün endişesini karşılayamaz. Sektörün uğrayacağı en küçük hasar domino taşı gibi devirir her şeyi. Düşünün bir bagaj ayırmadaki sorun dahi tüm sistemi alt üst eder. Ondan sonra sistem kilitlenir, kara Cumalar değil kara günler yaşamak zorunda kalırsınız.

“Yaptım, oldu, bitti” hesabı doğru bir hesap değildir. Bu işi aklı selim düşünerek doğru zeminde ilerletmek gerek. O halde, Cumhurbaşkanına bilgi akışını sağlayan her kim ise tüm etkenleri, artıları-eksileri korkmadan, ülkenin yararını karşılayacak şekilde aktarmalı. Doğru bilgi ile beslenecek olan devletin başı ülkenin zararına gelişecek her türlü girişime dur diyecek dirayettedir.

Bir kez daha söylemekte fayda var. İstanbul Havalimanı işleticileri de bu yükün altından kalkamaz. İstanbul Havalimanı işleticileri astronomik miktarlarda kira ödemek zorundalar. Kime DHMİ’ye. Aslına bakarsanız İstanbul Havalimanı ihalesinin bir oyun olduğu ortaya çıktı. Kira rakamlarının bu kadar yüksek olmasının sebebini ihale sürecini iyi analiz ederseniz ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

Sağlıklı karar alarak, DHMİ’nin alacağı bir rol var. O rolü elbet kendileri düşünüyordur ama, ortak paydada buluşacak ise; çok küçük dokunuşlar ile sorunu minimize etmek mümkündür.

Sorana söyleriz.

Gelelim THY TİS konusuna.

Arkadaşlar, okuduğunu anlayan bir topluluk olarak görüyorum sizleri. Ancak gelen yorumlara bakınca üzülüyorum.

Geçen haftaki yazımda, çalışanlara zam verilmiş, sosyal hakları düzeltilmiş umurumda değil diye tabir kullandım ve arkasından da benim için sendikal sebeple işten atılanlar, FETÖ bahanesi ile işten atılan arkadaşların durumuna dikkat çektim. Kanayan yaraya merhem olunsun istedim. Kitabın ortasından konuştum.

Haksızlık olmasın istedim. Zam elbette verilecek, sosyal haklar elbette  yenide düzenlenecek. Yapılması kesin şeyleri değil yapılması gereken şeyleri önerdim.

Yoksa zamma kim karşı olabilir. Sosyal hakların gelişmesine kim hayır diyebilir.

Bilmem anlatabildim mi?

İstanbul Havalimanı ikilemi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Haldun Demirok ~ 5 yıl önce
Ali Bey, Taşınma ertelendi. Gerçekleşen öngörünüz için tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bunları geçin ? ~ 5 yıl önce
Taşınma olmuş olmamış çalışanın umrunda değil ,maaşlar eridi gitti,zam ne kadar olacak tazminatlar verilecekmi birazda bunları yazın.Dünyada bu işi yapan pilot kabin yer hizmeti teknik ne maaş alıyor bunları yazın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tolga ~ 5 yıl önce
Hız kazaya sebebiyet verir. Kontrolsüz hız öldürür. İster yay ol istersen uzaya roket fırlat. İster bahçene baraka yap istersen dünyanın en büyük inşaatını.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Böylesi görülmedi ~ 5 yıl önce
Dünya tarihinde hub’ını değiştirmek gibi bir mevzuyu 15 günlük kala duyuramıyor. Haiti’de bile olsa bu is en az 6 ay önce duyurulurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Brandenburg ~ 5 yıl önce
BER Brandenburg 9 yıldır bekliyor da biz neden 6 ay bekleyip de havalimani tam bir şekilde bitmeden acele ediyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyük havalimanı ! ~ 5 yıl önce
5 km bagaj bantı varmış,son yolcunun bagajı 30dk sonra geliyormuş ! Uçak indikdikten 30 dk sonra park pozisyonuna ulaşabiliyormuş ! Personel kapıdan girdikten sonra 30 dk da yerine ulaşabiliyor.Taşınma olduktan sonra o yoğunlukta bu süre kaç dakikaya çıkar bilemiyoruz.Havalimanı demek zaman demek süre demek.En büyük havalimanını yaptık ama bunun eksilerini iyi görmek lazım.Alan ufak bir kasaba büyüklügünde yani iş kolay değil.ordan gelen haberler sistemlerin çalışmadığı,köprülerin büyük bir kısmının açılmadığı vesaire vesaire.İkram,operasyon,teknik hangarların inşaatı devam ediyor,kısaca şuan 500 uçaklı operasyonu karşılayacak durumu yok.5-10 sefer göstermelik yapılıyor,onlarda bile sıkıntı yaşandığı söyleniyor.Bizim öngörümüz mayıs 2020 den önce açılamaz.Ama yüklenici biz buraya para yatırdık karşılığını alcaz diyorsa bilemem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ol ma ya cak ~ 5 yıl önce
Taşınma falan yok hacı. Haziran a erteleyecekler. Sonra da 29 ekim e ertelenecek. VE REİSIN SÖZ VERDİĞİ GİBİ 29 EKİM DE AÇILACAK İNSALLAH.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olmayacak duaya amin ~ 5 yıl önce
TK kendisi icin yapilmis bir havalimanina hazir olmadan kendisini riske atarak gitmeli mi, gider mi, olmayacak duaya amin der mi? TK ve yatirimcilari dahil herkes zarar yazar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu değil de.. ~ 5 yıl önce
Ali Bey; asıl ikilem şu: Pilotlar ve Şoförler. Arkadan haldır haldır teknik bilgisi olmayan pilot geliyor, 2 soru soruyorsunuz; "hık mık" cevaplar..THY'nin asıl ilgilenmesi gereken konu bu. Vücut gelişimini tamamladığına inanan lakin beyin gelişiminin de durduğuna inanan insanlar geliyor..Bu arkadasların tip eğitiminde iyi filtrelenmesi gerekiyor. Hadi kabin memurluğu neyse..İki sırıtıyorlar müşteriye, bi poğaça bi tost geçiriyor zamanı..ama kokpitte kendinin de oraya nasıl geldiğine inanamayan hala şaşkınlığı olan tayfalar var. Ailesine; akrabasına show olsun diye girmiş sınava; okulda 200 küsür saat uçmuş, okul bitince teknik bilgisi buharlaşmış kesim var. Risk bu şahsi görüşüm..Bir makale yazılmıştı Kokpiti bekleyen tehlike diye..Yeniden gündeme getirin lütfen..Eğitimde adama havada radyal veriyosun beyni duruyor ya..ucus hocaları da denetlenmeli..VFR şartları adam sayamıyor ya 14 ay gecmiş hala duraksıyor..Metar okuyor, neyin ne olduğunu bilmiyor..En basiti bu ya..Acı değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sis ~ 5 yıl önce
Sis e cozum var mi? Ruzgara cozum bulunabilir diye duydum ama sise karsi cozum var mi? Ruzgara cozum bulunabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000