13 Aralık 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • hangi müfettişten bahsediyorsunuz. yorumunuz kime hitap ediyor.
  • Heatrow & brenderburg vs... 10ar pistleri mi var buraların. Düzgün planlama ve milletin hakkını yememe düşüncesi ile hareket. Yada tam tersi. Rey verirken bir adım ileriyi düşünmek lazım...
  • İşte buna "hata" mı denir yoksa bilerek yapılan bir uygulama mı? Bu seçimin: hem IGA'ya tahsis edilen araziden konsorsiyuma azami boş alan (tesis yapılması için kiralanacak alan) bırakmak hem de AHL'nı "hava sahaları çakışıyor!" teknik bahanesiyle işlevsiz bırakmak amacıyla yapılmış bir uygulama olduğunu kabullenmek gerekir. Crosswind oluyormuş, şiddetliymiş; kime ne!??? Sanki DHMİ'nin çok umurunda! Master planı böyle hazırlatanlar da onlar değil mi? -:(((( Bu arada: bir diğer yoruma cevap: evet, şu anda IST'da ip gibi yan yana dizilmiş 5 adet kuzey/güney pisti vardır ama bunlardan sadece 3 tanesi bağımsız operasyon (aynı anda iniş ya da kalkış) yapabilir. Diğer 2 pist, 16/34 ve 17/35 pistlerinin "emergency" pistleridir. Bu "emergency" pistler kullanıldığı takdirde eşzamanlı olarak ana pistleri kullanılamaz. Ancak bu "emergency" pistler yoğun trafik süreçlerinde iniş kalkış sayılarını bir miktar arttırabilmeye de yarayacaktır.
  • İGA'da rüzgarın iniş ve kalkış limitlerinin çok üstünde olduğu zamanlar ATIS sısteminin kasıtlı olarak kapatıldığını ve pilotların yaklaşma yapabilmeleri için hava durumunu Dispeçten almak zorunda kaldığını biliyor muydunuz? ATIS= Genelde 30 dakikada bir güncellenen, ancak hava durumuna bağlı olarak daha sık da güncellenebilen, inen / kalkan hava araçları için sağlanan güncel, periyodik meteorolojik ve operasyonel bilgileri otomatik olarak sağlayan hizmet.
  • hani uçaklar havada tur atmayacaktı başka havaalanlara yönlendirilmeyecekti yan rüzgarlardan etkilenmeyecek pistler olacaktı Dünyanın kıskandığı havaalanı böylemi olacaktı
  • Sayın yazar o gün havada olan bir kaptan olarak Marmara bölgesinde tek bir meydan limit içi değildi. SAW daki verilen rüzgar bilgilerinin de doğru olduğunu düşünmüyorum. SAW da gust 50 kt ın üzerindeydi. Sadece kafa rüzgarı olduğu için sorun olmadı. 50 kt ve üzerinde normalde operasyon yapılmaması lazım. Ticari kaygılar uçuş emniyetinin önüne geçtiği için o kadar uçak divert etti. Bu arada o gün Atatürk havalimanında ki 23 pisti rvr (pist görüşü) olarakta limit dışıydı.
  • Resim detayı çok orjinal olmuş, yukardan başlayıp da hatalı iliklemek ayrıca anlamlı, normalde aşağıdan başlarken yanıltır. Göz göre göre, bile isteye hata yapıldığını anlatıyor resim bize. Trajikomik durumun resmi.
  • Gecen kis yasandi birden fazla
  • Kac yillik havaciyim boyle rezil secilen istikametler gormedim, hep cross wind hep croswind, rezil bir havalani,sorumlulardan hesap sorulmali
  • 05-23 doğrultusunda yeni bir pist inşa edilmeli. En azından mevcut pistlerde ciddi yan rüzgar olduğu durumlarda rüzgar burada karşıdan alınır.

İST. HAVALİMANI PİSTLERİ HER FIRTINADAN SONRA GÜNDEMDE: İNŞALLAH KAZA / KIRIM YAŞANMASIN



Dünyanın en büyük ve modern Havalimanlarından birine sahibiz. Ödüller alıyor. Bununla zaman zaman övünüyor gururlanıyoruz.

Ancak, geçenlerde yaşanan fırtınada İstanbul Havalimanı trafiğe kapatıldı Bilindiği üzere İstanbul Havalimanı'ndaki pistlerin, hâkim rüzgâr yönü göz ardı edilerek yapılmış olması verimi düşürdüğü gibi riski de artırıyor. Bölgede hâkim rüzgâr 45 derece çaprazdan, yani kuzeydoğudan geliyor. İstanbul Havalimanı'ndaki beş pistte de kuzey-güney istikametinde yapıldı. O zamanlarda pistler, kuzeydoğu-güneybatı istikametinde yapılmalıydı" demişlerdi uzmanlar. Tabii ki artık bu konuda yapılacak bir şey yok. Yaşandı diye yazıyorum kadar.

Malum, Havalimanımızda büyük uçakların iniş ve kalkışlarına da uygun olan 3,5–4 km uzunluğunda Karadeniz'e dik olan 5 pist ve Karadeniz'e paralel uzanan 1 pist olmak üzere toplam 6 pist yapımı planlanmıştı. Bunlardan 5 adedi çalışıyor. Ancak bilindiği üzere bu pistlerin hepsi aynı yöne uzanıyor. Bu pistlerin beşi de kuzey rüzgârlarına açık pozisyonda yapılmış. Karadeniz’e paralel olan pistin ise inşasına ise halen başlanmadı. Bu pist yapılsa bile derde derman olmayacağı söyleniyor.

Evet, İstanbul’da vuku bulan fırtına nedeni ile havalimanı kapatıldı. Kayıtlarda 65 Knot rüzgârı gören bir pilot var.  Aynı anda kayıtlar Ataköy’deki rüzgârı ise 35 Knot olarak kayda geçmiş.  Evet, bu kapanmadan ötürü İstanbul Havalimanı ne kadar zarar etti? Bilemiyorum. Başka bir deyişle kış geldi ya. Bu fırtına bir gün değil de 3-4 gün sürseydi zarar ne kadar olurdu? Aklıma gelmişken sorayım. Cevap alamayacağımı bile bile.  Fırtına mücbir sebep sayılır herhalde. Uçaklar inmesine inemedi ama bu nedenle başka havalimanlarına yönlendirilen uçak sayısı devletin İşletmeciye verdiği garanti sayısından düşülüyor mu acaba? Bunu senelik olarak düşünürsek yekûn tutar.  Eğer sözleşmede bu husus yer almıyorsa yük bizlerin omuzunda demektir. Önümüz kış. Daha ne fırtınalar var atlatılacak. Zarar bir tarafa tek dileğimiz muhtemel fırtınalarında kazasız, belasız atlatılması. İnşallah.

Bu pistlerin çizimde göründüğü ve Havalimanında uygulandığı şekilde yapılmış olması bir hatamı? Hayır. Hata değil. İnşaat başlamadan önce çok yazıldı çizildi ve anlatıldı. Kaldı ki İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi Ekoloji Kürsüsünde görev yapan unvanlı şahıslar bu konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Bunun dışında çok uzman kimse konuyu dile getirdi ve ikaz etti. Hatanın yapılış nedeni var tabii ki. O da inşaatçı firma açısından doğru olan ile yanlışı yapmak arasındaki maliyet farkı.

Tabii ki birde bu projeyi onaylayanlar da var.  Evet, bir ihaleye çıkılacak. Acaba firmaların ihale kuruluna sunacağı projeler beklentiye, isteğe uygun mu?  Onay makamları içinde mutlak devletin ilgili kurumları da olmalı. Değil mi? Aksi düşünülebilir mi? Dünyadaki tüm havalimanları hakkında bilgi sahibi olan DHMI var. SHGM var.  Elinde her türlü araştırma yapma imkânı olan ilgili Bakanlık var. Vb. Net bilmiyorum ama acaba genelde yapıldığı üzere ilgililerden müteşekkil bir heyet gidip dünyanın önde gelen havalimanlarını incelemedi mi? Mutlak gitmişlerdir. Bu güne kadar ne çalışmayı yapan görevlilerin ne de onay makamlarının bu konudaki sorumluluğunu konuşan kimse yok. Yoksa ihale öncesi teklif verecek firmalara verilen şartnamede neyin nasıl yapılmasının ( pistler dâhil ) istendiği belirtilmemiş olabilir mi? Tabii ki olamaz. .İlgililerimiz pistler birbirine paralel ve Karadeniz’e’ dik pozisyonda inşa edilecektir demiş olmasınlar sakın. Buda mümkün değil. İhale bağıtlandıktan sonra projede değişiklik yapılmış olabilir mi? İşte bu mümkün olabilir. Evet, falan numaralı pist şartnameye uygun yapılmadı diye bir haber okumuştum. Haber mealen şöyleydi. “İstanbul Havalimanı'nın üçüncü pisti, ihale şartnamesine göre 3 bin 750 metre uzunlukta ve 60 metre genişlikte olması gerekirken ihale şartnamesinden 690 metre daha kısa ve 15 metre dar yapıldığı ortaya çıktı. Hava Limanı inşasında en büyük gider kaleminin pistlerden oluştuğuna ilişkin bir bilgim var. Doğrumu acaba? Mevzuata göre işin ihaledeki teknik şartnameye göre yapılıp yapılmadığını kontrol edecek merci, işin sahibi olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürüydü. Oysa ki o dönemde DHMİ'nin Genel Müdür koltuğunda ise havalimanının devreye alınmasından hemen sonra IGA’ ya transfer olan ( ………. ) oturuyordu. Haberin tekzip edildiğini veya konuya bir açıklama getirildiğini duymamış ve okumamıştım. İnşallah ben atlamışımdır. Sahi, DHMI’ nin emektarı Funda Ocak DHMI Gn. Müdürlüğü ( aynı zamanda YK Başkanıydı ) görevinden durduğu yerde emekliliğini isteyerek neden ayrılmış / ayırılmıştı? Bunu hatırlayan var mı? 

Hatırlar mısınız bilmem. Eskiden bu tür konularda ihaleye çıkan kurum / kuruluş projeyi hazırlar veya bir uzman veya uzman kuruluşa çalışmalara iştirak ederek hazırlatır ve bilahare ihale sürecine geçilirdi. Ben rahmetli Hayati Tabanlıoğlu beyefendinin çalışmalarını hatırlıyorum. Hiç birinde bu tür bir aksaklık yaşandı mı? Şu işe bakın. Bir fırtına bizi nerelere getirdi.

Bu konuda önemli olan bir husus daha var ki oda bu nedenle havayollarının uğradığı zarar. Örneğin Türk Hava Yollarımızın kaç uçağı başka havalimanına divert etti. Sayın ve hesaplayın. Konuya daha geniş açıdan bakarsak İstanbul Havalimanı açıldığından bu yana benzeri durumu kaç THY uçağı yaşadı? Ve de toplam zarar ne kadar? Ve de ortaya sonucunda su sual yine çıkacak haliyle.  Söz konusu pistler neden olması gerektiği gibi yapılmadı?

Acaba dünyanın neresinde, hangi havalimanında yan yana 5 pist var aynı yöne uzanan. Dubai’ deki Al Maktoum havalimanı mı böyle,  Singapur Changi havalimanı pistleri mi böyle yapılmış? Yoksa NYC La Guardiia havalimanı pistleri İstanbul havalimanı ile benzerliği var mı? 

Evet,  İngiltere'de bulunan Carlisle Lake District Havalimanı. Onun da pist düzelmemesi böyle değil. New Jersey’ deki Newark Liberty Uluslararası Havalimanı vb. Hiç birinin pist düzenlemesi bizim İstanbul Havalimanımızdaki gibi değil.

Bilindiği üzere uçakların kalkış ve inişlerde rüzgârı mümkün olduğunca önden almaları gerekli. Rüzgârı yandan ya da arkadan alınması halinde yapılan iniş ve kalkışlarda ise riskin arttığı da biliniyor. Fırtınanın devam etmesine rağmen pistler inişe müsait hale gelince,  uçaklar sallana sallana iniyor. Yolcular gergin. Kokpit ekibi hali ile gergin. Bunu bir yolcudan dinlemiştim.

Hazır eskiye, üç sene öncesine döndük madem, sürekli şikâyete konu olan bu havalimanlarına,  köprü ve yollara verilen araç ve uçak garantisi sayılarına da bir değinelim. Bu hesaplamaları oturup Başbakan ve ilgili Bakanlar

yapmıyor mutlak. Bu hesapları devlet kademelerinde yapanlar mutlak var. Yukarıda belirttiğim kurumların ismini tekrarlamak istemiyorum. Bu hesaplamaları yapanları ve de kontrol edip uygunluk verenler sorumlu tutulmadan ve devlet kademelerinin yanıltılması ile ilgili olarak haklarında hukuki işlem yapılmadan bu tür hususlar sonlanmayacak ve gelecekte de şu veya bu şekilde kıyıdan köşeden karşımıza çıkacaktır. ( Ben bulamadım ama TCK’ da mutlaka bununla ilgili bir madde vardır )

Her ne kadar devletin ilgili bakanlıkları konu ile ilgili onay makamı olmaları nedeni ile doğal olarak işlemden sorumlu ise de hesaplamaları kontrol edip, doğruluğunu parafları ile tasdikleyen ast pozisyondaki uzman görevlilerin de müteselsil sorumluluk taşıyacakları bir gerçek. Bu tür ve benzeri konu ve durumlarda arkasına saklanılan  “ emir aldık ” şeklindeki bir savunmanın hukuki anlamda bir şey ifade etmeyeceği de açık.

 Evet, bu gün o zamanlarda çok ifade edilmesine rağmen kimsenin umursamadığı söylenenler yaşanıyor.

Hepimiz dua edelim de aynı konuyu daha kötü, üzücü şartlarda konuşmayalım. Allah kaza ve beladan korusun.

İST. HAVALİMANI PİSTLERİ HER FIRTINADAN SONRA GÜNDEMDE: İNŞALLAH KAZA / KIRIM YAŞANMASIN

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

cvp müf.yrd ~ 2 yıl önce
hangi müfettişten bahsediyorsunuz. yorumunuz kime hitap ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski muf.yrd ~ 2 yıl önce
Eski mufettis yardimcisi,firildak celilden bahsediyorum.kim genel müdürse onun adamı.Bir zamanlar Hamdinin iyi adamıydı,ahlaki bir zaafiyetinden dolayı hamdi onu kızağa cekince camur atmadığı adam kalmadı.Sonra Efkan Alayı devreye sokup tekrar müdür oldu.Şimdiki yönetimin has adamı.Müdürlük görevinin yanısıra simdiki Yönetime muhbirlik yapıyor.İçeride yönetimin has adamî,dışarıda muhalif.İki tarafıda idare eden gerçek bir sahtekar!...
CVP ESKİ MÜF.YRD ~ 2 yıl önce
İYİ DE ŞİMDİ NEREDEN ÇIKTI BU BEY. NE İLGİSİ VAR KONUYLA. HATA BENDE OLDU. YORUM ADI VERİLEN BU SAÇMALIĞI YAYINLADIM.
2 pist yeterli ~ 2 yıl önce
Heatrow & brenderburg vs... 10ar pistleri mi var buraların. Düzgün planlama ve milletin hakkını yememe düşüncesi ile hareket. Yada tam tersi. Rey verirken bir adım ileriyi düşünmek lazım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 2 yıl önce
İşte buna "hata" mı denir yoksa bilerek yapılan bir uygulama mı? Bu seçimin: hem IGA'ya tahsis edilen araziden konsorsiyuma azami boş alan (tesis yapılması için kiralanacak alan) bırakmak hem de AHL'nı "hava sahaları çakışıyor!" teknik bahanesiyle işlevsiz bırakmak amacıyla yapılmış bir uygulama olduğunu kabullenmek gerekir. Crosswind oluyormuş, şiddetliymiş; kime ne!??? Sanki DHMİ'nin çok umurunda! Master planı böyle hazırlatanlar da onlar değil mi? -:(((( Bu arada: bir diğer yoruma cevap: evet, şu anda IST'da ip gibi yan yana dizilmiş 5 adet kuzey/güney pisti vardır ama bunlardan sadece 3 tanesi bağımsız operasyon (aynı anda iniş ya da kalkış) yapabilir. Diğer 2 pist, 16/34 ve 17/35 pistlerinin "emergency" pistleridir. Bu "emergency" pistler kullanıldığı takdirde eşzamanlı olarak ana pistleri kullanılamaz. Ancak bu "emergency" pistler yoğun trafik süreçlerinde iniş kalkış sayılarını bir miktar arttırabilmeye de yarayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mufettis yrd.celil ~ 2 yıl önce
Iyi de sayin mufettişim,sizin eski arkadasiniz,eski mufettis ,simdi mali işlerde mudur Celil misafir(Rehber Esendagin yardimcisi) bunlarin tamamen aksini iddia ediyor.Hanginize inanalim.Bir de ondan dileyin isterseniz...
ATIS ~ 2 yıl önce
İGA'da rüzgarın iniş ve kalkış limitlerinin çok üstünde olduğu zamanlar ATIS sısteminin kasıtlı olarak kapatıldığını ve pilotların yaklaşma yapabilmeleri için hava durumunu Dispeçten almak zorunda kaldığını biliyor muydunuz? ATIS= Genelde 30 dakikada bir güncellenen, ancak hava durumuna bağlı olarak daha sık da güncellenebilen, inen / kalkan hava araçları için sağlanan güncel, periyodik meteorolojik ve operasyonel bilgileri otomatik olarak sağlayan hizmet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATİS'e ~ 2 yıl önce
50 sene oralarda çalıştım. müsaadenizle az buçuk bilgimiz var
lodos ~ 2 yıl önce
hani uçaklar havada tur atmayacaktı başka havaalanlara yönlendirilmeyecekti yan rüzgarlardan etkilenmeyecek pistler olacaktı Dünyanın kıskandığı havaalanı böylemi olacaktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Captain ~ 2 yıl önce
Sayın yazar o gün havada olan bir kaptan olarak Marmara bölgesinde tek bir meydan limit içi değildi. SAW daki verilen rüzgar bilgilerinin de doğru olduğunu düşünmüyorum. SAW da gust 50 kt ın üzerindeydi. Sadece kafa rüzgarı olduğu için sorun olmadı. 50 kt ve üzerinde normalde operasyon yapılmaması lazım. Ticari kaygılar uçuş emniyetinin önüne geçtiği için o kadar uçak divert etti. Bu arada o gün Atatürk havalimanında ki 23 pisti rvr (pist görüşü) olarakta limit dışıydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CPT ~ 2 yıl önce
TABİİ Kİ ÖYLE. AKSİ HALDE THY BAŞKA HAVALİMANLARINA DIVERT ETMEZDİ. 35 KNOT'DAN BAHSEDİLİYORDU YAZIDA. O ATAKÖYDELİ RÜZGARDI. SAW'IN DEPŞL.
bir ton yorum ~ 2 yıl önce
bunların hiçbiri yapılan hatayı ortadan kaldırmaz. mesleki bilgilere saygı duyarız ama konu pistlerin yanlış konumlandırılmış olması
gömlek ~ 2 yıl önce
Resim detayı çok orjinal olmuş, yukardan başlayıp da hatalı iliklemek ayrıca anlamlı, normalde aşağıdan başlarken yanıltır. Göz göre göre, bile isteye hata yapıldığını anlatıyor resim bize. Trajikomik durumun resmi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gecen kis ~ 2 yıl önce
Gecen kis yasandi birden fazla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gormedim ~ 2 yıl önce
Kac yillik havaciyim boyle rezil secilen istikametler gormedim, hep cross wind hep croswind, rezil bir havalani,sorumlulardan hesap sorulmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni bir pist ~ 2 yıl önce
05-23 doğrultusunda yeni bir pist inşa edilmeli. En azından mevcut pistlerde ciddi yan rüzgar olduğu durumlarda rüzgar burada karşıdan alınır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000