27 Haziran 2022, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Değerli havacı arkadaşlar, Serdar Bey'in yazısının son paragrafında "Pilot Yorgunluğu" başlıklı bir anket çalışması var. Büyük emeklerle hazırlanan bu ankette çok çarpıcı ve emniyet riski habercisi bazı istatistikler sunulmakta. Emin olun pasaport konusundan daha önemli... Dikkate almanızı ve görüşlerinizi yazmanızı öneriyorum.
  • Pasaport çokta önemli bir konu değil. Ama maalesef ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğü öyle ve tamamen elimizden alınmıştır. Sadece pilotlar değil başka meslek dallarında da insanlar 3 kuruşluk ekmek parasından olmamak için sesini çıkaramamakta. Bizim ülkede planlamaya laf söylesen ve hatasını yüzüne vurursan bu şekilde hayatta kaptan olamazsın ve belki işten bile atılırsın. Olsan da C5 in üstüne çıkamazsın. Pilotlara laf eden delikanlılar sıkıyorsa siz amirinize sesinizi çıkartın ya da bir grev yapında gösterin biz pilotlara nasıl oluyormuş görelim.
  • Mobing çok kötü bir şeydir. Kazaya sebep olabilir.
  • Amerika,Kanada,İngiltere,Avustralya kırmızı pasaporta bile vize istiyor ki gri pasaportla iltica edenler nedeniyle Ab parlamentosunda gri ve yeşil pasaporta da vize konulmasının gündeme gelmesi an meselesi...
  • Çok haklısın da işverene toplu şekilde,örgütlü tepki vermedikçe,iyice sarılaşmış sendikaya hesap sormadıkça yazdıklarının ne anlamı var ki? Sorunu, yaratanlarla çözebilir misin ki onlardan farkındalık bekliyorsun? Nasılsa dışarda işsiz çok,ülkenin ekonomisi de rezil biz ne dersek onu yapmak zorundalar diye düşünen zihniyete toplu adam gibi tepki verilsin görelim işveren ne yapabiliyor. Kimse geçim,borç vs demesin eğer diyorsa da burada ağlamasın,dert yanmasın. Dünyada onca grev vs oluyor,millet hakkını arıyor,bizde de Türk söylemez,söylenir hesabı kimse hakkını aramıyor ancak şikayet ediyor,boyuna yorum yapıyor,birilerinden medet umuyor ama taşın altına elini sokmuyor o yüzden de 70 yıldır sömürülüyor ne yazık ki...
  • Yazık günah kardeşim, günü kurtarmak için insanları güya özel izinlerle uçuruyorsunuz. Shgm arka bahçe olmuş zaten , thy için nasıl uygunsa artık o şekilde karar çıkarıyor. Birgün patlar birinin elinde bu iş.
  • Pasaportla bile amerikaya iltica eden var bizde :) vizesizi sen düşün
  • Yok mu artık,3 gün kalınıyordu gittiğin ülkede benim bildiğim,abd de zaten ekip vizesi alıyor şirket,değişti mi kurallar?
  • Bizler biyolojik ritm,yorgunluk.odaklanma v.b konuların uzmanı olmadığımız halde bir insanın iş görme kapasitesinin sınırları olabileceğini düşünerek ,yetkililerden azami gayreti göstermelerini istedik ve yalnızca kar'a odaklanmanın bir sorun olduğunu belirttik.Havacılık şirketlerinin kendilerini ne kadar riske ettiklerini farkında olmalarını bekliyoruz ve bunun vebalinin ağır olacağını tekrar hatırlatıyoruz.
  • cılkı çıktı. Her önüne gelene verilmeye başlandı. Anlamı yakında kalmayacak. Yeşile de Avrupa vize isterse şaşırmayın (Amerika, Kanada, İngiltere zaten vizeli)

İÇİNDEYMİŞİK AMA BORDOYMUŞUK

Türk edebiyatı tarihine farklı bir tarzla giren şair Can Yücel’in “Yeşilmişik” şiirini Derya Köroğlu’nun yorumuyla dinlerken ister istemez aklıma pasaport konusu geldi. İçindeymişik, yeşilmişik… Ama işin içinde olanlar hala bordoymuşuk diyor…

Pasaport’un kısaca tanımını yapacak olursak bir ülkeye giriş yapmak için yetkili makamlarca hazırlanan belge diyebiliriz. 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunuyor. Ancak son zamanlarda hangi tür pasaportun hangi amaçlarla kimlere verildiği de tartışma konusu oldu. Hatta bu olaylara karışanlar hakkında geçtiğimiz gün mahkemeden üç tutuklama kararı bile çıktı. Adamlar hem gri pasaport aldırıyor hem bunu kullanıyor hem de milletin iltica etmesine aracılık ediyor. Ne âlâ memleket…

Tüm bunların yanında bir de ülkemizi yurt dışında temsil eden pilotumuz, kabin memurumuz ve teknik ekibimiz var. Bu insanlar eğer dikkat ederseniz zaruri olarak işlerini icra etmek için yurt dışına çıkıyor. Gün geliyor vizesi olmadığı için uçuşa ekip bulmakta zorlanılıyor. Bunun örneklerini hep beraber Rusya ve Amerika uçuşlarında yaşamıştık. Vize ücretleri de ekstra şirketlere bir külfet. Bir hesap etsenize yıllık ne kadar vize ücreti ödeniyordur. Hal böyle olunca da düşünmeden edemiyorum; neden uçuş ekiplerine Hususi Pasaport verilmez!



Şirketlere tasarruf, ekip planlamaya kolaylık, personele jest… Herkese de verilmesin, bir sınır olsun. Aynı diğer hususi pasaport sahiplerine veriliş şekilleri gibi. Mesela uçuş hayatında on yılını dolduranlara verilsin. Geçtiğimiz dönemde Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) bu konuyla ilgili bir çalışma yaparak TBMM’ye sunmuştu. Ama ne hikmetse halen bir ses seda yok. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’ndan bu konunun tekrar ele alınması ve şirketlerin bu konuda daha fazla zarar etmemesi beklenmekte.

HAVACILIK İŞ KANUNU

Hatırladığım kadarıyla sektörü temsil eden Türkiye Sivil Havacılık Sendikası HAVA-İŞ 2017 yılının ilk çeyreğinde ‘Havacılık İş Kanunu’ üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmayı TBMM’ye sunacağını açıklamıştı. Aradan beş koca yıl geçti. Ama ben bir iş kanunun çıktığını duymadım. Bir işe başlandıysa takibi yapılmalı ve sonuca gidilmeli. Yoksa süreçleri uzatıp vaatlerle bu işler dönmez. Havacılığın bir kanunu olsa, sistematik bir çalışma ortamı sağlansa personel mağdur edilir miydi? Pilotlarımız yorgun diye defalarca yazdım. Bir kez daha yazıyorum. YORGUN PİLOT TEHLİKELİ PİLOTTUR, YORGUN PİLOT HATAYA AÇIK PİLOTTUR.

Bu konuyla ilgili Prof.Dr. Muzaffer Çetingüç ve arkadaşlarının hazırlamış olduğu değerli çalışmaya dikkatinizi çekmek isterim.



Örneğin Amerika’da yaşanan pilot sıkıntısı sebebiyle aktif görevdekiler son derece yorgun. Bazı şirket çalışanları hem Amerika’da hem de Avrupa’da bu sebeple greve gitti ve gitmeye devam ediyor. Ancak hemen hemen her gün gelen haberlerde basit hatalar yüzünden kırımlara şahit oluyoruz. Şimdi oturup bir düşünün, bunların sorumlusu şirket mi yoksa pilot mu?



Bakın bir American Airlines pilotu ne diyor… “American Airlines uçuşları yolcular için güvenli değil”…. 

İÇİNDEYMİŞİK AMA BORDOYMUŞUK

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Muzaffer Çetingüç ~ 2 yıl önce
Değerli havacı arkadaşlar, Serdar Bey'in yazısının son paragrafında "Pilot Yorgunluğu" başlıklı bir anket çalışması var. Büyük emeklerle hazırlanan bu ankette çok çarpıcı ve emniyet riski habercisi bazı istatistikler sunulmakta. Emin olun pasaport konusundan daha önemli... Dikkate almanızı ve görüşlerinizi yazmanızı öneriyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:D ~ 2 yıl önce
Pasaport çokta önemli bir konu değil. Ama maalesef ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğü öyle ve tamamen elimizden alınmıştır. Sadece pilotlar değil başka meslek dallarında da insanlar 3 kuruşluk ekmek parasından olmamak için sesini çıkaramamakta. Bizim ülkede planlamaya laf söylesen ve hatasını yüzüne vurursan bu şekilde hayatta kaptan olamazsın ve belki işten bile atılırsın. Olsan da C5 in üstüne çıkamazsın. Pilotlara laf eden delikanlılar sıkıyorsa siz amirinize sesinizi çıkartın ya da bir grev yapında gösterin biz pilotlara nasıl oluyormuş görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Battal ~ 2 yıl önce
Mobing çok kötü bir şeydir. Kazaya sebep olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp ~ 2 yıl önce
Amerika,Kanada,İngiltere,Avustralya kırmızı pasaporta bile vize istiyor ki gri pasaportla iltica edenler nedeniyle Ab parlamentosunda gri ve yeşil pasaporta da vize konulmasının gündeme gelmesi an meselesi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğrucu yazana ~ 2 yıl önce
Çok haklısın da işverene toplu şekilde,örgütlü tepki vermedikçe,iyice sarılaşmış sendikaya hesap sormadıkça yazdıklarının ne anlamı var ki? Sorunu, yaratanlarla çözebilir misin ki onlardan farkındalık bekliyorsun? Nasılsa dışarda işsiz çok,ülkenin ekonomisi de rezil biz ne dersek onu yapmak zorundalar diye düşünen zihniyete toplu adam gibi tepki verilsin görelim işveren ne yapabiliyor. Kimse geçim,borç vs demesin eğer diyorsa da burada ağlamasın,dert yanmasın. Dünyada onca grev vs oluyor,millet hakkını arıyor,bizde de Türk söylemez,söylenir hesabı kimse hakkını aramıyor ancak şikayet ediyor,boyuna yorum yapıyor,birilerinden medet umuyor ama taşın altına elini sokmuyor o yüzden de 70 yıldır sömürülüyor ne yazık ki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ariel ortega ~ 2 yıl önce
Yazık günah kardeşim, günü kurtarmak için insanları güya özel izinlerle uçuruyorsunuz. Shgm arka bahçe olmuş zaten , thy için nasıl uygunsa artık o şekilde karar çıkarıyor. Birgün patlar birinin elinde bu iş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Umarım patlamaz ~ 2 yıl önce
Bir gün patlarsa da “ herşey kuralına uygun “ “ pilot hatası “ derler ve sorumlulukdan sıyrılırlar. Ne de olsa kararı verecek olan yine özel izinleri veren makamlar.
Bordo ~ 2 yıl önce
Pasaportla bile amerikaya iltica eden var bizde :) vizesizi sen düşün

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Landing kart ~ 2 yıl önce
Yok mu artık,3 gün kalınıyordu gittiğin ülkede benim bildiğim,abd de zaten ekip vizesi alıyor şirket,değişti mi kurallar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğrucu ~ 2 yıl önce
Bizler biyolojik ritm,yorgunluk.odaklanma v.b konuların uzmanı olmadığımız halde bir insanın iş görme kapasitesinin sınırları olabileceğini düşünerek ,yetkililerden azami gayreti göstermelerini istedik ve yalnızca kar'a odaklanmanın bir sorun olduğunu belirttik.Havacılık şirketlerinin kendilerini ne kadar riske ettiklerini farkında olmalarını bekliyoruz ve bunun vebalinin ağır olacağını tekrar hatırlatıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyük yalana inanmak ~ 2 yıl önce
Oooo çok ağır olmuş bu yorum Türkiye henüz buna hazır değil, öyle dan diye doğru söylenir mi kardeşim, bazı insanlar inanmaz buna, çünkü çok mantıklı hatta aşırı mantıklı, tam olarak mantık diye buna derim.
^ ~ 2 yıl önce
Yaınlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek içim ^ : '' Şapkasız Çıkmayın Abi '' .
Yeşil Pasaportun ~ 2 yıl önce
cılkı çıktı. Her önüne gelene verilmeye başlandı. Anlamı yakında kalmayacak. Yeşile de Avrupa vize isterse şaşırmayın (Amerika, Kanada, İngiltere zaten vizeli)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000