25 Mayıs 2020, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

IATA ve Yeniden Başlama!

IATA, Endüstride Yeniden Başlama için Çoklu Yaklaşım Ana Hatlarını Veriyor
IATA No: 42 - 19 May 2020

Cenevre - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), COVID-19 krizinin ortasında yolcu uçuşlarının yeniden başlatılması için biyogüvenliğe yönelik önerilen geçici bir dizi yaklaşımının ayrıntılarını açıkladı.

IATA, “Hava Taşımacılığı için Biyogüvenlik: Havacılığın Yeniden Başlatılması” için geçici biyogüvenlik önlemlerinin katmanlanması önerisini özetleyen bir Yol Haritası yayınladı. Yol Haritası, hükümetlerin sınırlarını yolcu seyahatine yeniden açılmasını sağlamak ve gezginlerin uçmaya geri dönmeleri için için ihtiyaç duyacağı güvenini sağlamayı amaçlamaktadır.

“Riski azaltacak ve uçmanın güvenli bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlayacak tek bir önlem yoktur. Ancak, küresel olarak uygulanan ve hükümetler tarafından karşılıklı olarak tanınan bir dizi önlemler ile gerekli sonucu elde edebilir. Bu, havacılığın karşılaştığı en büyük krizdir. Çoklu yaklaşım Biyogüvenlik için de ileriye giden bir yoldur”diyor IATA’nın Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac.

Yol Haritasının öne çıkan özellikleri;

Uçuş öncesi, IATA hükümetlerin eVisa veya elektronik seyahat yetkilendirme programları için kullanılanlar gibi denenmiş kanallar kullanılarak gerçekleştirilmesi gereken sağlık bilgileri de dahil olmak üzere seyahat öncesi yolcu verilerini toplamayı öngörmektedir.

Kalkış havaalanında, IATA birkaç kat koruyucu önlem öngörmektedir:

Terminal binasına erişim, havaalanı / havayolu işçileri ve yolcuları ile sınırlandırılmalıdır (engelli veya refakatsiz çocuklara refakat edenler için istisnalar hariç)

  • Terminal binasına giriş noktalarında eğitimli hükümet personeli tarafından vücut ısısı taraması
  • Kuyrukta bekleme yönetimi dahil tüm yolcu süreçleri boyunca fiziksel mesafe
  • Yolcular için siperlik ve yerel düzenlemelere uygun personel için maske kullanımı.
  • Temas noktaları ve kuyrukları azaltmak için mümkün olduğunca yolcular tarafından kullanılan (self servis) kendin yap seçenekleri. Buna uzaktan check-in (elektronik / ev baskılı biniş kartları), otomatik bagaj teslimi (ev baskılı çanta etiketleri ile) ve otomatik biniş kartları dahildir.
  • Yeniden tasarlanmış bekleme salonları, tıkanıklığı azaltan biniş öncelikleri ve el bagajı sınırlamaları ile biniş mümkün olduğunca verimli hale getirilmelidir.
  • Yüksek temas alanlarının yerel düzenlemelere uygun olarak temizlenmesi ve mikroptan arındırılması. Bu, el dezenfektanlarının geniş kullanımını da içerir.

Uçuş sırasında, IATA bir dizi koruyucu önlem öngörmektedir:

  • Tüm yolcular için gerekli olan siperlikler ve ekip için cerrahi olmayan maskeler
  • Yolcular ve mürettebat arasındaki etkileşimi azaltmak için sadeleştirilmiş kabin servisi ve önceden paketlenmiş catering
  • Kabindeki yolcu yığılmasının azaltılması, örneğin tuvaletler için kuyrukların yasaklanması.
  • Kabinin geliştirilmiş ve daha sık derinlemesine temizlenmesi

Varış havaalanında, IATA bir dizi koruyucu önlem öngörmektedir:

  • Yetkililer tarafından istenmesi halinde eğitimli hükümet personeli tarafından vücut ısısı taraması
  • Mobil uygulamalar ve biyometrik teknolojilerin kullanımı da dahil olmak üzere gümrük ve sınır kontrolü için otomatik yöntemler (bazı hükümetler tarafından halihazırda kullanılan)
  • Sıkışıklığı ve kuyruğu azaltarak sosyal mesafeyi mümkün kılmak için hızlandırılmış işlem ve bagaj iadesi
  • İthal bulaşım riskini azaltmak için hükümetler tarafından sağlık beyanlarının ve sağlam kayıtlı yolcu izlemesinin yapılması beklenmektedir.

IATA, bu önlemlerin geçici olması, düzenli olarak gözden geçirilmesi, daha verimli seçeneklerin tanımlanması veya değiştirilmesi gerektiğinde de kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle, bir aşı bulunana kadar “yolculuk güvenliği' olabilecek bu iki önlemin geleceğe umutla bakılmasına neden olacağını dile getirdi:

COVID-19 testi: IATA ölçeklenebilir, doğru ve hızlı sonuçlar elde edilen testleri destekler. Seyahat sürecinin başlangıcında yapılan testler, gezginleri ve hükümetleri güvence altına alacak 'steril' bir seyahat ortamı yaratacaktır.

Bağışıklık pasaportları: IATA, tıp bilimi tarafından desteklendiği ve hükümetler tarafından tanındığı bir zamanda, risksiz gezginleri ayırmak için bağışıklık pasaportlarının geliştirilmesini destekleyecektir.

IATA, uçakta sosyal mesafeye ve varışta karantina önlemlerine karşı olduğunu yineledi:

  • Vücut ısı kontrolleri ve temas takibi birleşimi ile karantina önlemleri alınmaktadır. Sıcaklık taraması, semptomatik yolcuların seyahat etme riskini azaltırken, sağlık bildirimleri ve varıştan sonra temas izlemesi, ithal vakaların yerel iletim zincirlerine dönüşme riskini azaltır.
  • Kabindeki sosyal mesafeler orta koltuğu açık bırakmadan, herkes öne bakar oturduğu için ve yolcuların tümü tarafından giyilecek siperlik ile bulaşım engellenir. (kabinin bulaşma özelliklerini azalır, hava akışı tavandan zemine, koltuklar bir ileri/geri iletim bariyeri ve hastane ameliyathane standartlarında çalışan hava filtrasyon sistemleri).

Küresel olarak kabul edilen önlemlerin karşılıklı tanınması, uluslararası seyahatin yeniden başlaması için kritik öneme sahiptir. IATA, Yol Haritası ile hükümetlere ulaşıyor. Bu katılım, havacılığın güvenli bir şekilde yeniden başlatılması için gerekli küresel standartları geliştirmekle görevli olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) COVID-19 Havacılık Kurtarma Görev Gücü tarafından (CART) desteklenmektedir.

IATA’nın Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac; “Yol Haritası, endüstrinin havacılığın güvenli bir şekilde yeniden başlatılması konusundaki üst düzey düşüncedir. Zamanlama çok önemlidir. Hükümetler havacılığın ülkelerinin sosyal ve ekonomik toparlanmasının önemini anlıyor ve birçoğu önümüzdeki aylarda sınırların aşamalı olarak yeniden açılmasını planlıyor. Dünyayı güvenli bir şekilde yeniden birleştirmeyi desteklemek ve küresel standartların başarı için gerekli olduğunu kesin olarak belirlemek, başlangıç standartları konusunda anlaşmaya varmak için kısa bir süremiz var. Teknoloji ve tıp bilimi ilerledikçe bu durum değişecektir. Hayati unsur koordinasyondur. Bu ilk adımları uyumlu bir şekilde atmazsak, kaybolmaması gereken zemini kurtarmak için çok acı dolu yıllar geçireceğiz ”dedi.

Havaalanı sektörü ile birlikte, Havacılığın Güvenle Yeniden Başlatılması:
IATA No:45 - 21 May 2020

ACI ve IATA Ortak Yaklaşım adlı bir belge yayınladı. Ayrıca, IATA Yönetim Kurulu'nun 31 CEO'su, Havacılığın Yeniden Başlatılması için Beş Prensip Bildirgesi üzerinde anlaştı.

  1. Havacılıkta güvenlik ve emniyet her zaman ilk sırayı alacaktır,
  2. Havacılık bilim geliştikçe krize esnek yanıt verecektir,
  3. Havacılık ekonomik toparlanmanın temel itici gücü olacaktır,
  4. Havacılık çevresel hedefleri gözetleyecektir,
  5. Havacılık, hükümetler tarafından uyumlu ve karşılıklı olarak tanınan küresel standartlara göre çalışacaktır.

EASA yönergelerindeki temel önlemler şunları içermektedir:

  • Havaalanında yolcular arası fiziksel mesafe bırakılmalıdır. Bagaj bırakma ve talep etme gibi ve güvenli olan terminal altyapısı kuyruğa girmeyi önleyecek şekilde yapılandırılmalıdır,
  • Personele uygun kişisel koruyucu donanımların (KKD) kullanımı, havaalanında ve kabinde her zaman maske takılması önerilir,
  • Özellikle sık dokunulan yüzeyler için hem havalimanları hem de uçaklarda gelişmiş temizleme yöntemleri kullanılması önerilir,
  • Yolcu yükü, kabin düzeni, kütle ve denge gerekliliklerinin izin verdiği yerlerde havayolları mümkün olduğunca yolcular arasında fiziksel mesafeyi sağlamalıdır. Aynı hane halkının bir parçası olarak birlikte seyahat eden aile üyeleri ve bireyler yan yana oturabilir.

Tüm bu yayınları ilgililer takip ediyorlardır eminim ama uyarlaması ve uygulaması bir disiplin işidir. Disiplin ise mesleklerde bulunur. Meslektaşlar, disiplini öğreten isimsiz kahramanlardır. Okul bitirmekle meslek sahibi olunmaz. Bir usta tarafından yetiştirilmedikçe, çıraklık evresini aşmadıkça, meslektaş olamazsınız. Size meslektaş ünvanını verene de usta denir. Ustalar aslında size mesleği değil, mesleğin disiplinini öğretir ki bu en önemli haslettir.

Şu sıralar görmekte ve yaşamakta olduğumuz bu disiplin ve tavır eksikliğinden oluşan düzensizliktir. Deneyimin de yeterli olmayacağı bu disiplinsizlik tavrı, bu tür önlemlerin uygulama ve uygulatmadaki başarısızlığın ana nedeni olduğuna inanıyorum.

Bizde çok kullanılan bir sözcüktür ama ben kullanmayı pek sevmiyorum. Neden mi?

İstanbul'a otomobil ilk kez 1895 yılında, Basra Mebusu Zehirzade Ahmet Paşa getirmiştir. Otomobilin görücüye çıktığı, İstanbulluların atsız giden bu arabayı şaşkınlıkla ilk seyrettiği yer de Fenerbahçe'dir. O gün at kişnemesinin yerini motor sesi almıştır ama sahnede at ahırında çalışan biri vardır; Seyis Abdurrahman.!

Yıldız Sarayında görevli Abdurrahman Bey, seyislikten ayrılarak İstanbul'da ilk şöför ünvanına sahip olan kişidir. İran kökenli olduğu için de halk onu "Acem Abdurrahman" olarak tanımaktadır. İşin aslına bakarsanız, İranlılar "Acem" denilmesinden hoşlanmazlar. Çünkü bu ad kendilerine Araplar tarafından yapıştırılmış bir etikettir. Araplar, Arap olmayan Müslüman Kavimlere "Acem" adını verirler.

Zamanla bu ifade, karşısındakini aşağılamaya dönüşür. Bu yüzden bir İranlıya "Acem" demek, onu küçümsemeye yönelik bir tanımlamadır.

Abdurrahman Bey'in şöförlüğünü yaptığı ilk arabayı İstanbul sokaklarında görenler, "Acem" geliyor diye bağırarak birbirlerini şaka yollu uyarırlardı.

Direksiyon başına yeni oturmuş birine "acemi" denmesinin kökeni de işte bu sebepten ötürüdür.

Kalın sağlıcakla.

www.servetbasol.com

IATA ve Yeniden Başlama!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000