10 Ocak 2013, Perşembe
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • kişisel sorularınız için yorum sayfaları değil lütfen maili kullanınız, detaylı bilgi sahibi olmadan tarafları dinlemeden doğru karar vermek mümkün mü ?
  • merhabalar her ile bir havaalanı konsepti tabiki Türkiye için pek de uygun değil, çünkü ülkemizde hava taşımacılığı daha çok yeni gelişmiş durumda, ne yazıkkki Amerika'nın 78 de Avrupanın 90 larda deregule ettiği pazarı biz ancak 2003 yılında serbestleştirip özel taşımacılığa açabildik! insanlarımızın havayoluna alışması kolay olmadı zaten türkiye de en uzun uçuş mesafesinin 1 buçuk saat olduğu düşünülecek olursa zaten her yerde karayolu tercih edilmekte.. bu durumda pek çok havaalanımız zaten atıl durumda, zafer havalimanının da çok rantabl olacağına inanmıyorum.. özellikle bir havacılık akademisyeni olarak üniversiteler hakkında yazamadan edemeyeceğim! önemli olan üniversite açmak değil, onun içini her şekilde doldurabilmek ve kaliteli bir eğitim sunabilmektir. sonuçta görünüş ilk sözü, içerik son sözü söyler. özellikle de son dönemlerde hemen her üniversite bünyesinde açılan havacılık bölümleri ne yazık ki bu kaliteden uzaktır. ben de böyle içi boş bir havacılık devlet üniversitesinden istifa edip özel bir vakıf üniversitesine geçen bir yrd. doçent olarak bu gerçeği sizlerle paylaşmak istedim. istifa ettiğim güneyde gayet sıcak bir bölgede bulunan bu okulda havacılık doktoralı tek kişi olmama rağmen, sadece siyasi sebeplerden ve cahil bir vizyon anlayışından hareketle hak ettiğim kadroyu yıllarca alamadım!! benmi girmem gereken derslere havacılık altyapısı olmayan saçma sapan insanlar girip güya, sözde!! öğrencileri yetiştirmeye çalıştılar! okulun başında havacılıkla alakası olmayan bir yönetim var! bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! ve bu 4 yıllık okul gecen sene ilk mezunlarını verdi, allahtan ilk 2 sene derslere girdim de çocuklar bişeyler öğrenebildiler :) ve bu sözde havacılık okulu dediğiniz gibi liseden bozma binasıyla, yetersiz donanımı ve kalitesiz eğitimi ile varlığını sürdürmekte ve öğrenci yetiştirmekte malesef bu da ülkemizin acı bir gerçeği, buna izin veren anlayışlar utansın....
  • Eedal Hocam...Eski bir akademisyen olarak Üniversiteki eğitim sistemi ile ilgili görüşlerinize katılmamak mümkün değil. Üniversiteler içler acısı. Ülkemiz için daha iyi bir gelecek hazırlamak istiyor isek acil olarak Üniversitelerin kalitesini arttırmalıyız. Tabi öncelikle öğretim üyelerinin. Teorik eğitimin ötesine geçemeyen ve ne yazıkki öğrencilerine ellerindeki kitaptaki bilgilerden başka hiçbir şey aktaramayan (ki onu da aktaramayanlar var) çok sayıda akademisyen üniversitelerde prof. doç. gibi ünvanlarla derslere girmekteler.. Her alanda olduğu gibi Üniversitelerde de yapılacak çok iş var....Bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.
  • biz ön araştırma yapmadan gereklı istatıstıkı verılerı elde etmeden kısa surede hv lım yapıp acmaya alıştık. sonrasında da hanı bunun yolcusu dıye hayıflanıyoruz.. acılan hv lım ları gercekten ıhtıyactan mı yoksa popılıst vede sıyası yaklaşımlarla mı acılıyor bunun uzerınde durmak lazım . ulkemız hv alanı cennetı oldu sankı ama ış yapanların da sayıları bellı. ustelık hepsını de hv lımanı statusunde ılan etmışız nednse . oysa hv alanı ıle hv lımanı arasında farklılıklar vardır .hv alanı acmak marıfet dıldır. onemlı olan oralara hareketlılık getrebılmktr. ışte SHGM de bunun farkına vararak getrmış oldugu uyglama ıle hareketlılıgı olmyan hv alanlarımıza hv cılık şırketlrının sefer yapmalrını ıstemış ve kndılerıne yurt dışı ucuşlarında oncelık tanıyabıleceklerını soleyerek teşvık uyglamasnı başlatmştır. bu uygulamalrdan bazı hv alanlarımız ve yore ınsanlrı şuphesız kı kaznclı cıkacaktır. bu şeklıde dahı olsa bolgesel hv cılıgın önu acılmş olacaktr
  • Bunun üstüne ne denir.
  • Sn. Erdal Bey, sizin yazdığınız bir çok konuya katılmam, sizi derin, okunası bir yazar olarak görmem ama son paragrafta öyle bir cümle kurmuşsunuz ki katılmamak elde değildir. Eğitim sistemimiz ve üniversitelerin en büyük sıkıntısı, Kuram ve uygulamanın aynı dili konuşamıyor olmasıdır. Bir çok üniversite öğrencisi ne yazık ki okurken eğitim sisteminin yapmadığının kendisi de farkında olmadığından mezun olduktan boşlukta kalıyor. bu paragrafınız önemli bir tespittir. Yoksa üniversitelerin havalimanlarının çok olması bugün için olumsuzluk, kaynak israfı gibi görünebilir ancak ileride içi doldurulmaya başlandığında olumluya tebeddül edecektir. selam ve saygılar
  • Bu arkadaş saha araştırması yapmadan masa başından yazı yazmış.Şu anda Afyonda 5 yıldızlı 5000 termal otel yatağı var .2013 sonunda burakam 8000 yatağa çıkacak.Planlanan diğer yatırımların 2-3 yılda devreye girmesi ile kısa sürede burakam 20000 olacak.Havaalanı ulaşımı olmayan hiçbir yere yatırımcılar 50-60 milyon dolar vererek en az biner yataklı oteller yapmaz.
  • Yazarın bazen ilginç yazıları ve tespitleri oluyor, güzel yaklaşımlar doğrusu
  • SEVGİLİ YAZARIMIZ SENİ KUTLUYORUM. BEN DE YAZINDAKİ İLK SÖZLERİNE BİRŞEYLER EKLEMEK İSTİYORUM. 29-40 VE 60 DEMİŞSİN AMA 50 İLE İLGİLİ BİRŞEY YAZMAMIŞSIN. 50'Lİ YAŞLARIDA UNUTMAMAK LAZIM. HER NEKADAR BU YAŞLARI YAŞAMADAN BUNLARLA İLGİLİ GÜZEL SÖZLER SÖYLEMEN BENİ ÇOK MUTLU ETTİ İSE DE; SON OLARAK BENDE 45 İLE 65 YAŞ ARASINDAKİ YILLARIN İNSANIN EN VERİMLİ OLDUĞU BİLGİSİNİ TECRÜBESİNİ EN İYİ KULLANDIĞI YAŞLAR OLDUĞUNU 55 YAŞ TECRÜBESİ İLE SÖYLEMEK İSTERİM. SELAMLAR........ BAŞARILAR DİLİYORUM......
  • tabela üniversiteleri sadece akademisyenlerin işine yarar.maaş alırlar yan gelip yatarlar.bilim üretmek yerine birbirlerinin kuyusunu kazarlar..bunu sorguladığınızda da ne yapalım ödenek yok bahanesini üretirler.rektör olanlarda ANNESİNİN KARNINDAN AUDI A8 ile doğduğu için banka promosyonu olan 450 bin tl 'yi üniversite için harcamak yerine lüks araç alırlar.bu ülkenin okumuşları bu haldeyse vah vah vah...

HER ŞEHRE BİR-BUÇUK- HAVALİMANI HER MAHALLEYE BİR ÜNİVERSİTE

Merhaba,

Yılın ilk yazısı vesilesiyle tüm okurlarımıza ve tüm insanlığa güzel bir yıl diliyorum.

Yazımızın esas konusuna başlamadan önce  hayata dair küçük bir paylaşım ; insan hayatının dönemsel özellikleri olduğu ve   29 yaş , 40 yaş ve  60 yaş  sınırlarının özel öneme sahip olduğunu  belirtmek isterim  siz sayın okurlardan  bu yıl ;  29 yaş , 40 yaş ve  60 yaş  sınırını  geçenlerin birer kademe daha olgunlaşmış ve sorumlulukları bir kademe daha artmış oluyor.

Detay yazımızı uzatır, meraklısına havale ediyorum.

                                                                                            **

Gönül arzu eder ki her  şehrimizde  bir   havalimanı  olsun  ve ulaşım sorun olmaktan çıksın. (hatta Gazipaşa gibi bazen ilçeye bile yapılabilir  yeter ki şartlar uygun olsun )

Peki  her şehre havalimanı  mümkün mü ?  en azından kısa vade için doğru mu ?

Haydi  “her ile bir  havalimanı “  söylemi hakkında   biraz  sesli düşünelim.

Her ile bir havalimanının kısa vade de mümkün olmayacağı görüldüğünden bölgesel havalimanı alternatifleri hayata geçmeye başladı. Burada da toptan bir muhalefet veya toptan bir kabül’ün doğru olmadığını düşünüyorum.

OR-Gİ  havalimanına  pozitif bakarken Zafer havalimanı için aynı pozitiflikle bakamıyorum.

OR-Gİ havalimanı  ,Ordu ve Giresun illerimize  hemen hemen orta mesafede  yer almaktadır  (20 km  Ordu – 25 km Giresun )  ayrıca alternatif havalimanları olan Trabzon ve Samsun havalimanlarına  ortalama 150 km  mesafede bulunmaktadır. İnşa edilen Or-Gi havalimanı her iki şehir için  ortak ihtiyaçtı ve en önemlisi her iki ilimizde de Or-Gi nedeniyle atıl kalacak bir yatırım yok.

Oysa Kütahya, Afyon ve Uşak için ortak havalimanı olacağı söylenen Zafer havalimanı  bu üç şehre ortak uzaklıkta değil   Kütahya’ya 41 km  , Afyon’a  60 km   ve Uşak’a  103 km mesafe daha da önemlisi bu üç ilimizde de havalimanı zaten  vardı. Uşak havalimanı gibi  yakın tarihte fiilen sivil havalimanı  olarak  kullanılmış hazır  havalimanı ya da  Afyon ve Kütahya’da sivil kullanıma açılabilecek  askeri havalimanları mevcuttu.  Başka bir alternatif  olan Eskişehir havalimanı hem Afyon’a hem Kütahya’ya karayolu ile bir saatlik mesafede.

SHGM’nin teşvik uygulaması genel olarak çok doğru  yaklaşım tebrik ediyorum bu teşvik uygulaması bölgesel havacılık için mevcut yatırımları değerlendirecek şekilde yaygınlaştırılabilir. ilave yatırıma gerek kalmaksızın atıl yatırımlar ekonomiye kazandırılabilir örnek olarak.

                                                                                           **

Hafta içi basında yer aldığı üzere Zafer havalimanından yapılan ilk sefer için düzenlene törene  sadece  Kütahya valisi katılmış, benim yorumum :  Afyon ve Uşak bu havalimanından çok ümitli değil. Sadece zafer havalimanı değil Antalya gibi bir hub’a bir saatlik karayolu mesafesinde Isparta  Süleyman Demirel havalimanını gibi,  başka  atıl örnekler de maalesef var.

Özetle; kıt kamu kaynakları kullanılırken daha dikkatli olmak , mevcut yatırımları atıl hale getirmeden  yatırım yapmak gerektiğini ve yapıcı eleştirilere açık olunmasının  ülkemizin faydasına olacağını düşünüyorum.

                                                                                           **

Yazı başlığında yer alan bir başka konu üniversite çılgınlığı… sadece İstanbul’da  43 üniversite olduğunu  yazayım gerisini siz düşünün. Üniversite olmasın mı ? tabii ki olsun hatta zorunlu eğitim bırakın liseyi üniversiteyi bile kapsasın. Bununla birlikte üniversitelerin içi ne kadar dolu?

Sokak içinde 2 katlı bina bulan yüksekokul  4 katlı bina bulan fakülte açıyor. (ilginçtir lise için öğrenci başına 2 metrekare bahçe alanı  şartı üniversite için aranmıyor )

                                                                                              **

Ülkemize çağ atlatacak çok basit çok net bir teklif: Üniversite’de ders verecek  akademisyenlerin en az 5 yıl sektör tecrübesi şartı olmalı asistan olmak için önce 5 yıl sektör tecrübesi ( tıp-mühendislik-havacılık-işletme – vb ..) daha sonra üniversitede ders vermeye başlamalı.

Lütfen akademisyenlerimiz alınmasın onları eleştirmek için yazmıyorum onlar da sonuçta mevcut şartlara uygun olarak çalışıyor ben şartları değiştirmekten bahsediyorum. Bu en çok da tecrübeli olarak sınıfa girecek akademisyeni rahatlatır. Öğrencilerin , “hocam bu anlattığınızı siz nerede uyguladınız ?  hangi fabrika ? hangi adliye  ? hangi uçak ? hangi işletme ? “ sorusuna dolu  cevap veren akademisyen ve onun öğrencileri  fark oluşturmaz mı ?

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

HER ŞEHRE BİR-BUÇUK- HAVALİMANI HER MAHALLEYE BİR ÜNİVERSİTE

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

kişisel ~ 11 yıl önce
kişisel sorularınız için yorum sayfaları değil lütfen maili kullanınız, detaylı bilgi sahibi olmadan tarafları dinlemeden doğru karar vermek mümkün mü ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devrim gün ~ 11 yıl önce
merhabalar her ile bir havaalanı konsepti tabiki Türkiye için pek de uygun değil, çünkü ülkemizde hava taşımacılığı daha çok yeni gelişmiş durumda, ne yazıkkki Amerika'nın 78 de Avrupanın 90 larda deregule ettiği pazarı biz ancak 2003 yılında serbestleştirip özel taşımacılığa açabildik! insanlarımızın havayoluna alışması kolay olmadı zaten türkiye de en uzun uçuş mesafesinin 1 buçuk saat olduğu düşünülecek olursa zaten her yerde karayolu tercih edilmekte.. bu durumda pek çok havaalanımız zaten atıl durumda, zafer havalimanının da çok rantabl olacağına inanmıyorum.. özellikle bir havacılık akademisyeni olarak üniversiteler hakkında yazamadan edemeyeceğim! önemli olan üniversite açmak değil, onun içini her şekilde doldurabilmek ve kaliteli bir eğitim sunabilmektir. sonuçta görünüş ilk sözü, içerik son sözü söyler. özellikle de son dönemlerde hemen her üniversite bünyesinde açılan havacılık bölümleri ne yazık ki bu kaliteden uzaktır. ben de böyle içi boş bir havacılık devlet üniversitesinden istifa edip özel bir vakıf üniversitesine geçen bir yrd. doçent olarak bu gerçeği sizlerle paylaşmak istedim. istifa ettiğim güneyde gayet sıcak bir bölgede bulunan bu okulda havacılık doktoralı tek kişi olmama rağmen, sadece siyasi sebeplerden ve cahil bir vizyon anlayışından hareketle hak ettiğim kadroyu yıllarca alamadım!! benmi girmem gereken derslere havacılık altyapısı olmayan saçma sapan insanlar girip güya, sözde!! öğrencileri yetiştirmeye çalıştılar! okulun başında havacılıkla alakası olmayan bir yönetim var! bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! ve bu 4 yıllık okul gecen sene ilk mezunlarını verdi, allahtan ilk 2 sene derslere girdim de çocuklar bişeyler öğrenebildiler :) ve bu sözde havacılık okulu dediğiniz gibi liseden bozma binasıyla, yetersiz donanımı ve kalitesiz eğitimi ile varlığını sürdürmekte ve öğrenci yetiştirmekte malesef bu da ülkemizin acı bir gerçeği, buna izin veren anlayışlar utansın....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
deniz ~ 11 yıl önce
Eedal Hocam...Eski bir akademisyen olarak Üniversiteki eğitim sistemi ile ilgili görüşlerinize katılmamak mümkün değil. Üniversiteler içler acısı. Ülkemiz için daha iyi bir gelecek hazırlamak istiyor isek acil olarak Üniversitelerin kalitesini arttırmalıyız. Tabi öncelikle öğretim üyelerinin. Teorik eğitimin ötesine geçemeyen ve ne yazıkki öğrencilerine ellerindeki kitaptaki bilgilerden başka hiçbir şey aktaramayan (ki onu da aktaramayanlar var) çok sayıda akademisyen üniversitelerde prof. doç. gibi ünvanlarla derslere girmekteler.. Her alanda olduğu gibi Üniversitelerde de yapılacak çok iş var....Bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erdınc durmazer ~ 11 yıl önce
biz ön araştırma yapmadan gereklı istatıstıkı verılerı elde etmeden kısa surede hv lım yapıp acmaya alıştık. sonrasında da hanı bunun yolcusu dıye hayıflanıyoruz.. acılan hv lım ları gercekten ıhtıyactan mı yoksa popılıst vede sıyası yaklaşımlarla mı acılıyor bunun uzerınde durmak lazım . ulkemız hv alanı cennetı oldu sankı ama ış yapanların da sayıları bellı. ustelık hepsını de hv lımanı statusunde ılan etmışız nednse . oysa hv alanı ıle hv lımanı arasında farklılıklar vardır .hv alanı acmak marıfet dıldır. onemlı olan oralara hareketlılık getrebılmktr. ışte SHGM de bunun farkına vararak getrmış oldugu uyglama ıle hareketlılıgı olmyan hv alanlarımıza hv cılık şırketlrının sefer yapmalrını ıstemış ve kndılerıne yurt dışı ucuşlarında oncelık tanıyabıleceklerını soleyerek teşvık uyglamasnı başlatmştır. bu uygulamalrdan bazı hv alanlarımız ve yore ınsanlrı şuphesız kı kaznclı cıkacaktır. bu şeklıde dahı olsa bolgesel hv cılıgın önu acılmş olacaktr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne denir ~ 11 yıl önce
Bunun üstüne ne denir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hocama katılıyorum ~ 11 yıl önce
Sn. Erdal Bey, sizin yazdığınız bir çok konuya katılmam, sizi derin, okunası bir yazar olarak görmem ama son paragrafta öyle bir cümle kurmuşsunuz ki katılmamak elde değildir. Eğitim sistemimiz ve üniversitelerin en büyük sıkıntısı, Kuram ve uygulamanın aynı dili konuşamıyor olmasıdır. Bir çok üniversite öğrencisi ne yazık ki okurken eğitim sisteminin yapmadığının kendisi de farkında olmadığından mezun olduktan boşlukta kalıyor. bu paragrafınız önemli bir tespittir. Yoksa üniversitelerin havalimanlarının çok olması bugün için olumsuzluk, kaynak israfı gibi görünebilir ancak ileride içi doldurulmaya başlandığında olumluya tebeddül edecektir. selam ve saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dersaadet ~ 11 yıl önce
Bu arkadaş saha araştırması yapmadan masa başından yazı yazmış.Şu anda Afyonda 5 yıldızlı 5000 termal otel yatağı var .2013 sonunda burakam 8000 yatağa çıkacak.Planlanan diğer yatırımların 2-3 yılda devreye girmesi ile kısa sürede burakam 20000 olacak.Havaalanı ulaşımı olmayan hiçbir yere yatırımcılar 50-60 milyon dolar vererek en az biner yataklı oteller yapmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler... ~ 11 yıl önce
Yazarın bazen ilginç yazıları ve tespitleri oluyor, güzel yaklaşımlar doğrusu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DOĞAN ÇAĞLAR ~ 11 yıl önce
SEVGİLİ YAZARIMIZ SENİ KUTLUYORUM. BEN DE YAZINDAKİ İLK SÖZLERİNE BİRŞEYLER EKLEMEK İSTİYORUM. 29-40 VE 60 DEMİŞSİN AMA 50 İLE İLGİLİ BİRŞEY YAZMAMIŞSIN. 50'Lİ YAŞLARIDA UNUTMAMAK LAZIM. HER NEKADAR BU YAŞLARI YAŞAMADAN BUNLARLA İLGİLİ GÜZEL SÖZLER SÖYLEMEN BENİ ÇOK MUTLU ETTİ İSE DE; SON OLARAK BENDE 45 İLE 65 YAŞ ARASINDAKİ YILLARIN İNSANIN EN VERİMLİ OLDUĞU BİLGİSİNİ TECRÜBESİNİ EN İYİ KULLANDIĞI YAŞLAR OLDUĞUNU 55 YAŞ TECRÜBESİ İLE SÖYLEMEK İSTERİM. SELAMLAR........ BAŞARILAR DİLİYORUM......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
triptronik ~ 11 yıl önce
tabela üniversiteleri sadece akademisyenlerin işine yarar.maaş alırlar yan gelip yatarlar.bilim üretmek yerine birbirlerinin kuyusunu kazarlar..bunu sorguladığınızda da ne yapalım ödenek yok bahanesini üretirler.rektör olanlarda ANNESİNİN KARNINDAN AUDI A8 ile doğduğu için banka promosyonu olan 450 bin tl 'yi üniversite için harcamak yerine lüks araç alırlar.bu ülkenin okumuşları bu haldeyse vah vah vah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000