04 Şubat 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Simdi biz ucus ekipleri olarak bunlarla muhatap olmak istemiyoruz ya! Bu da akilsizca cahilce gelip buraya bizim aramizi bozacak nifak tohumu ekiyor aklinca! Beyefendi/Hanimefendi biz bu sirketin ana calisan grubuyuz. Kokpit ve kabin ekipleri ucus ekipleridir. Ana faaliyet gosteren isci koludur. Bu iki ana faaliyet gosteren yer taseron’lasamaz! Taseronlasmasi intihar olur. Bu sirket; emniyetli ve konforlu ucmak isteyen yolcudan para kazanir. Mesela; ekip planlama bizde kaptan acigi oldugu zaman pegasustan kaptan arayip onu ucusa çağiramaz, atlas’tan hostes ucusa çağıramaz. Ama teknisyen is yapmadigi zaman, lufthansanin ya da baska bir ucak teknik hizmeti veren sirketten ücreti mukabilinde teknisyen tahsis edebilir. Tgs isini yapmasa, havas’tan celebi’den adam cagirip o ucagi kaldirtabilir. Ama kokpit ve kabin’de boyle bir sey soz konusu degil. Siz THY degilsiniz ama THY’de zam, kar payi aciklaninca hak iddaa ediyorsunuz. Biriniz Turkish technic, digeriniz tgs. Ortak istirak olan bambaska iki sirketsiniz. Lutfen bizim Yakamizdan dusun! Rica ediyorum.
  • dayanışma aidatı kesintisiyle ilgili açıklamayı okuma zahmetine bile katlanmadan, açıklama hakkında köşe yazısı yazmışsınız. "25. TİS sona ermiştir, artık TİS değildir. Ancak hükümleri, toplu değil de bireysel iş sözleşmesi olarak devam etmektedir" diye hukuki bir izahat söz konusu. "Artık ortada TİS olmadığı için, TİS'ten faydalanmak üzere maaşınızdan kesinti yapıp sendikaya ödememiz hukuken mümkün değildir" diye güzelce açıklamışlar. işveren daha ne yapsın!?
  • Biz üç kuruşa çalışırken paranın gözüne vuruyorsunuz yiyin birbirinizi
  • dünyada bu kuralı uygulayan bi kaç şirketten biriyiz sakal sivilliği temsil eder korkmanın anlamı yok.
  • Bu boş tehditlere gerek yok artık, gidenler çoktan gitti hala da gidiyor. Katar'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde uçan türk pilot sayısı 3 haneli rakamlarda. Üstelik bunların çoğu akademi mezunu kişiler. Her türlü torpilin döndüğü, yazdığınız resmi dilekçeye bile cevap vermeyen yöneticilerin olduğu bir şirket TK. Torpiliniz tanıdığınız varsa kalın TK'da zaten 320'de başlar 77'ye geçerlisiniz gül gibi hayatınız olur. Yok adamınız yoksa zaten geçmiş olsun 37 ye atanır başka filoya geçmenizde itinayla engellenir. Cevap hep şirket menfaatidir ama yoksa bizim çocuklar geçsin değil.
  • Fati kardeş sen birşey yazma çünkü öngörülerin zayıf
  • Havasen üyesi kaptanlar son günlerde özellikle uçağın zamanında yolcu alımına engel çıkarıyor.Her türlü zorluğu yapıyor.Peki buna ne denir....
  • 4bin lira bürüt olarak verilen ykk gereği ödemeyi istemiyoruz! Geri alın milletle dalga geçmeyin
  • sakal serbestliği niye hiç konuşulmuyor anlamıyorum
  • Geldiğimiz nokta göstermiştir ki pilot ve kabin birlikte olmuyor. Iki grup iki ayri sirket olmalı kabin a.ş ve kokpit â.ş böylece kokpit kendi mücadelesini ayrı çatı altında devam ettirmelidir.

Hava-Sen konusu pilot krizine neden olur mu?

Başlıktaki konuyu detaylıca açıklayacağım ama önce süreci hatırlatmak ve hafızaları tazelemek istiyorum. Sanırım bugüne kadar olanları sıralamak, anlatmak istediğimi ve yazının anlaşırlığını daha da mümkün kılacak.

Biliyorsunuz; Türk Hava Yolları çalışanları için yetkili sendika Hava-İş Sendikası ve şu sıralarda da 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için THY yönetimiyle görüşme halinde. 2017 yılının Kasım ayında yapılan seçimli Genel Kurul’da Ali Kemal Tatlıbal Başkanlığı’ndaki yönetim tekrar seçilerek 2. Kez Hava İş’e başkanlık etmeye hak kazandı.

O seçimdeki rakip de İskender Çarkçı’nın başkanlığını yaptığı Zeytindalı Hareketi’ydi. Bu hareket 2018 yılının Şubat ayında Hava-Sen adında sendika kurarak resmi faaliyetlerine başladı. Hava-Sen’in dikkat çeken en önemli taraflarından biri, ağırlıklı olarak pilot hareketi olmasıydı. Bu ağırlık hali hazırda da devam ediyor.

O günden bugüne kadar çok tartışmalar yaşandı, sendikalar arasında sert açıklamalar yapıldı ve bugüne kadar gelindi. Aslında tartışmalar ve atışmalar Zeytindalı Hareketi’nin faaliyete başlamasından itibaren alevlenmişti.

Geçtiğimiz günlerde THY’nin dayanışma aidatı ile ilgili aldığı karar yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. THY Personel Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; Hava-İş’e üye olmadan dayanışma aidatı ödeyerek TİS’ten faydalananların 31 Aralık itibariyle bu haklarının sona erdiği ve yeni TİS’ten faydalanmak için yeniden müracaat etmeleri gerektiği ifade edildi.

Buradaki belirsizlik yeni TİS’in henüz imzalanmamış olması ve hali hazırda 25. TİS’in geçerliliğinin sürmesi…

6356 sayılı yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre yetkili sendika üyesi olmayanlar yukarıda da yazdığı gibi dayanışma aidatı ödeyerek mevcut TİS’ten faydalanabiliyor. Ancak kanunda, yeni TİS imzalanana kadar yıl sonu itibariyle bu haklar sona erer gibi bir madde bulunmuyor. Dolayısıyla mevcut TİS’in dikkate alınıp ona göre hareket edilmesi gerekirken yıl sonu itibariyle bu hakkın sona erdiğini bildirmek kafalarda soru işareti oluşmasına neden oluyor.

Ben konunun direkt muhatabı olan Hava-Sen sendikası Genel Başkanı İskender Çarkçı’ya bu belirsizliği sordum. Aldığım cevap; ‘Yasal olarak 25. Dönem TİS’e bağlıyız ve dayanışma aidatı için yeni bir başvuruya gerek yok’ şeklinde oldu.

Çarkı; ‘Biz bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da sorduk. Aldığımız cevap da bu doğrultuda. Bakanlık kanunu açıkça bize bildirerek mevcut TİS’in devam ettiği yönünde izahta bulundu. Dolayısıyla THY aslında kanunu kendi lehine çevirme gayretinde. İmzalanmamış bir TİS’e nasıl dilekçe vereceksiniz ki’ dedi.

Burada THY’nin niyetini okuyacak değilim ancak eğer kanunda bir açık varsa bunu çalışan lehinde değerlendirmek en doğrusu olacaktır. Yani THY burada ’31 Aralık’ta sona erdi’ derken çalışanları boşa çıkarıyor. Ortada henüz imzalanmamış bir 26. Dönem TİS ve geçerliliği süren 25. Dönem TİS var. Bu durumda çalışanlar hangisine bağlı olacak?

Pilot açığı riski oluşur mu?

İskender Çarkçı’nın ele aldığı konulardan biri de pilot konusu oldu ki, bu oldukça dikkat çeken bir detay gibi geldi bana.

3203 üyesi bulunan Hava-Sen’in 2600 civarında pilot üyesi bulunuyor. Çarkçı, Hava-Sen üyesi pilotların ayrımcılığa maruz kaldığını ve bu durumun çok ciddi sorunlara neden olabileceğininin altını çiziyor.

Yani kısacası; pilotların Hava-Sen üyesi olmalarından dolayı hak edişlerinin verilmeyeceği konusunda uyarıldıklarını ve Hava-Sen’den istifa etmeye zorlandıklarını belirtiyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, geçtiğimiz aylarda THY’nin yılda 500’ün üzerinde pilota ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Çarkçı özellikle bu duruma dikkat çekiyor ve ‘Hava-Sen üyesi pilotlara yapılan ayrımcılık THY’nin önümüzdeki dönemlerde sıkıntıya girmesine neden olabilir. Zaten Körfez ülkelerinden ciddi talep var. Bu durum pilotları THY’den uzaklaştırabilir ve THY de büyük bir krize itilebilir. Biz böyle bir sonucu asla istemiyoruz. THY bizim şirketimiz ve böyle bir olay yaşansın istemeyiz’ diyor.

Bu konu oldukça dikkat çekici. Gerçekten böyle bir ayrımcılık var mı? Örneğin kaptan pilotluğa geçişlerde THY Hava-Sen üyesi pilotlara zorluk çıkarıyor mu? Ya da sorumluluk verilecek kaptanlara bu nedenle görev verilmiyor mu? Öğretmen pilot yapılması muhtemel pilotlara Hava-Sen nedeniyle engel mi çıkarılıyor?

 Eğer böyle bir durum varsa pilotların THY’den uzaklaşması ve alternatifleri değerlendirmesi mümkün mü? 2600 pilot o kadar ciddi bir rakam ki, THY İstanbul Havalimanı için filosunu büyütmeye devam edecekken böyle bir risk alınabilir mi?

Bu sorular değerlendirmeye alınması ve mutlaka çözüme kavuşturulması gereken cinsten.

Ben şirketin ya da sendikaların penceresinden bakmıyorum meseleye. Ama kaptan pilot açığının son 10-12 yıldır herkes tarafından dillendirildiği bir dönemde bu durum kişisel hırslara kurban edilemeyecek kadar önemli.

Avrupa devi Lufthansa ‘yetiştirecek pilot bulamıyoruz’ diye açıklama yapıyor, Boeing 20 yılda 790 bin pilota ihtiyaç duyulacak diyor, Airbus 33 bin yeni yolcu uçağı üretilecek diyor ama biz nelerle uğraşıyoruz…

İnsanın olduğu her yerde hata olur ancak kurumların ya da yöneticilerin birbirleriyle olan anlaşmazlıklarında olan hep çalışanlara oluyor. Yine böyle bir durum yaşanmaması en büyük temennimiz.

Türk Hava Yolları, özellikle 2008’den sonra başta Avrupa olmak üzere dünya havacılığına damga vurmuş dev bir marka. Bu markaya istemeyerek de olsa zarar vermek hiç kimsenin istemeyeceği bir sonuç olacaktır.

Şu sendikalı bu sendikalı diye insanlar ayrıştırılamaz. Ayrıştırılmamalı…

Hava-Sen konusu pilot krizine neden olur mu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

ozellestirilmis vasifsizlar; biz de özelleselim istiyorlar ~ 5 yıl önce
Simdi biz ucus ekipleri olarak bunlarla muhatap olmak istemiyoruz ya! Bu da akilsizca cahilce gelip buraya bizim aramizi bozacak nifak tohumu ekiyor aklinca! Beyefendi/Hanimefendi biz bu sirketin ana calisan grubuyuz. Kokpit ve kabin ekipleri ucus ekipleridir. Ana faaliyet gosteren isci koludur. Bu iki ana faaliyet gosteren yer taseron’lasamaz! Taseronlasmasi intihar olur. Bu sirket; emniyetli ve konforlu ucmak isteyen yolcudan para kazanir. Mesela; ekip planlama bizde kaptan acigi oldugu zaman pegasustan kaptan arayip onu ucusa çağiramaz, atlas’tan hostes ucusa çağıramaz. Ama teknisyen is yapmadigi zaman, lufthansanin ya da baska bir ucak teknik hizmeti veren sirketten ücreti mukabilinde teknisyen tahsis edebilir. Tgs isini yapmasa, havas’tan celebi’den adam cagirip o ucagi kaldirtabilir. Ama kokpit ve kabin’de boyle bir sey soz konusu degil. Siz THY degilsiniz ama THY’de zam, kar payi aciklaninca hak iddaa ediyorsunuz. Biriniz Turkish technic, digeriniz tgs. Ortak istirak olan bambaska iki sirketsiniz. Lutfen bizim Yakamizdan dusun! Rica ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 5 yıl önce
dayanışma aidatı kesintisiyle ilgili açıklamayı okuma zahmetine bile katlanmadan, açıklama hakkında köşe yazısı yazmışsınız. "25. TİS sona ermiştir, artık TİS değildir. Ancak hükümleri, toplu değil de bireysel iş sözleşmesi olarak devam etmektedir" diye hukuki bir izahat söz konusu. "Artık ortada TİS olmadığı için, TİS'ten faydalanmak üzere maaşınızdan kesinti yapıp sendikaya ödememiz hukuken mümkün değildir" diye güzelce açıklamışlar. işveren daha ne yapsın!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yhm saw ~ 5 yıl önce
Biz üç kuruşa çalışırken paranın gözüne vuruyorsunuz yiyin birbirinizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne bekliyordun ~ 5 yıl önce
Üç kuruşluk emeğe, üç kuruşluk riske karşılık 100 kuruş mu bekliyordun? Ben yeri geliyor üstüme giydiğim üniformayı 18 saat sonra çıkarıyorum sen 9 saat çalışsan ağlıyorsun.
Yhm saw ~ 5 yıl önce
Yaw he he 18 saat hiç bilmiyoruz sanki adımını para fazla iz para gözünüz doysun
Hem çatla hem patla ~ 5 yıl önce
Bordrom yayınlandı görünce gidip yeni BMW’min siparişi verdim hahahahhaha
Kpt ~ 5 yıl önce
Hakkimiz olan da gozu olanin Allah hakkinda hayirlisini versin, bakarsiniz dogru yolu bulurlar, yazik bosa gecen omre, yaptiginizi sandiginiz ibadetlere, insanin once kalbi tertemiz olacak gerisi hikaye.
BMW alacak kamile ~ 5 yıl önce
Dostum Allah daha çok versin paranda gözümüz yok ağlamayın yeter
Kamil ~ 5 yıl önce
Dalga geciyorum hocam siparis falan verdigimiz yok sadece insanlarin gerekli gereksiz kazandigimiz paradan bahsetmelerinden sikildik artik. Kimse kimseye haketmedigi parayi vermez biz bunu hakediyoruz ki veriyorlar. Herkes kendi isine maasina baksin artik. Kendi gelirimizi nasil iyilestiririz diye dusunmeden hep yukari bakarak saldirmaktan ne anliyorlar bilmiyorum. Ama isteyen istedigi kadar konussun ama bos bos konusmanin bir anlami yok
Sakala özgürlük ~ 5 yıl önce
dünyada bu kuralı uygulayan bi kaç şirketten biriyiz sakal sivilliği temsil eder korkmanın anlamı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
37ciler ~ 5 yıl önce
kesinlikle katılıyorum. güvenlik ile ilgili sorun yaratmadığını kanıtladı canada airways. bu konu yeterince ilgi çekmiyor bana göre, sanırım meslektaşlarımız gecenin köründe traş olmaktan memnunlar
asker yöneticiler ~ 5 yıl önce
asker kökenli yöneticiler gitmedikçe bu böyle gider. akademili pilotların yönetime gelmesine 10 yıl var daha
Ne alaka ~ 5 yıl önce
Pegasus’u komple askerler yönetiyor ama herşey serbest ne alakası var asker yöneticilerle
Giden gitti ~ 5 yıl önce
Bu boş tehditlere gerek yok artık, gidenler çoktan gitti hala da gidiyor. Katar'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde uçan türk pilot sayısı 3 haneli rakamlarda. Üstelik bunların çoğu akademi mezunu kişiler. Her türlü torpilin döndüğü, yazdığınız resmi dilekçeye bile cevap vermeyen yöneticilerin olduğu bir şirket TK. Torpiliniz tanıdığınız varsa kalın TK'da zaten 320'de başlar 77'ye geçerlisiniz gül gibi hayatınız olur. Yok adamınız yoksa zaten geçmiş olsun 37 ye atanır başka filoya geçmenizde itinayla engellenir. Cevap hep şirket menfaatidir ama yoksa bizim çocuklar geçsin değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 5 yıl önce
vallahi 320’de basladim 77’de devam ediyorum, bir gram da torpilim yok, agir olun molla desinler, herkesi herseyi ayni kefeye koymak manasiz
Kpt a ~ 5 yıl önce
Doğrudur torpilin yoktur , fakat 77 uçuruyorum derken sende biraz ağır ol molla desinler .37 den gelen dolar uçuruyor sizde bakıyorsunuz .Şimdi diyeceksin ben değil evet sen değil
Memuristan ~ 5 yıl önce
Fati kardeş sen birşey yazma çünkü öngörülerin zayıf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZORLUK ~ 5 yıl önce
Havasen üyesi kaptanlar son günlerde özellikle uçağın zamanında yolcu alımına engel çıkarıyor.Her türlü zorluğu yapıyor.Peki buna ne denir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bırak ya ~ 5 yıl önce
Amma attın be herkes İşini hakkıyla yapıyor. Emniyetten odun veremiyor. Cokda tın verıceklerı zam. Kabine dagıtsınlar bıze verecekleri zammıda biraz gozlerını ceksınler maasımızdan
kpt ~ 5 yıl önce
Yilandan korkmam yalandan korktugum kadar, arkada hadi kanundan nizamdan korkmuyorsunuz, Allah’tan da mi korkunuz yok, bu nasil bir iftiradir, yaz adami rapor et, dogruysan sirket gerekeni yapar, burada yalancilik yapmak ne, seref namus onur kavramlari her insanda olmali, yazik cok yazik
Kptl ~ 5 yıl önce
Havasen li diye alnında mı yazıyor muş? Ya sahtekarsın ya ya da havacılık ile kasaplığı birbirine karıştıran bir cahilsin. Fırtınada yakıt alır uçağı yakarsın, teknik relase olmamış uçağa yolcu yüklemeye kalkarsın. Havacılıkta cahillik cinayettir.
Tk ~ 5 yıl önce
4bin lira bürüt olarak verilen ykk gereği ödemeyi istemiyoruz! Geri alın milletle dalga geçmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
320fo ~ 5 yıl önce
sakal serbestliği niye hiç konuşulmuyor anlamıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burası THY ~ 5 yıl önce
Sakala ,kıla çok mu merakın var. Atlasa ,onura vb. başka bir havayoluna gidebilirsin. Herşeyi bitirdin çözdün sakal kaldı.
Tk plt ~ 5 yıl önce
Geldiğimiz nokta göstermiştir ki pilot ve kabin birlikte olmuyor. Iki grup iki ayri sirket olmalı kabin a.ş ve kokpit â.ş böylece kokpit kendi mücadelesini ayrı çatı altında devam ettirmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşün yakamizdan ~ 5 yıl önce
Sürdür aslanım kendi mücadeleni. Tutan mı var seni. Mücadele edemiyorsanız sebebi tırsaklığıniźdır. Korkaksiniz tırsaksınız bu kadar net. He bir de cahilsiniz. Cahil olmasaydın anayasaya göre şirketlerin ana faaliyet alanlarında taşeronlaşamayacağını ve havayolu şirketlerinin de uçuş personelinin ana faaliyet konusu olduğunu bilirdin. Ama dedim ya cahil cüheylasınız. Anlamazsınız. ŞİMDİ KURDUNUZ TIRSAK SENDİKANIZI. DÜŞÜN YAKAMIZDAN DEF OLUN ARTIK.
Ne uçtun brader ~ 5 yıl önce
Şuanda senin kendi mücadeleni yapmana bir engel yok ki kokpit olarak. Elini kolunu bağlayan bisey de yok. Zaten artık sendika olarakta vicdan ve ruh olarakda ayrıyız artık. Sizi zerre kendimizden görmüyoruz. Eee yap işte mücadeleni. Engelin ne ki ben anlamadim
cam kırığı ~ 5 yıl önce
cahilliğinizi bu kadar belli etmeyin T.C. yasalarına göre meslek sendikası kurmak mümkün değil dolayısıyla zaten sendikamız ayrı tutan mı var demek 60 liralık benzin alın zamdan etkilenmeyin demekle aynı. Bugün Türkiye'de meslek sendikası kurulabilse pegasustan onurdan farksız çalışırsınız.
Düşün yakamizdan ~ 5 yıl önce
Coffe or tea ?
Coffee or tea ye ~ 5 yıl önce
Birde ingilizce konuşabilseniz.... yabancı kaptanların yaninda ingilizce brifing yaparken rezil oluyorsunuz
unut ~ 5 yıl önce
kokpit ne zaman hakkini savunmus ki pardon ama kabin bisey yaparsa kokpit faydalanir ancak.Kendileri icin ugrasan Havasen yonetimindeki arkadaslari icin bile birlik olamamislar.kokpit hakikaten kabinden ayrilsin da kabin de sirtindaki horgucu bi atsin artik.
Efendi ~ 5 yıl önce
kabin memuru arkadaslarimizin bazilari ayip ediyor, terbiye sinirlarinu asiyor, birakin is arkadasligini insanliga sigmaz ifadeleriniz, lutfen bu soylediklerinizi kaptanlarinizin yuzune soyleyiniz, biz havasende kalan ve kalmaya devam edecek olan pilotlar ve kabin memurlari sayesinde aliyorsunuz pekcok hakkinizi, havais bile sirf havasen olusumundan korktugu icin sorunlarinizla daha iyi ilgileniyor, madem ki yureginiz yetmiyor havaisten ayrilmaya hic olmazsa edebinizle oturun oturdugunuz yerde
He he ~ 5 yıl önce
Yabancı kptların yaptığı brifingi size çeviriyoruz

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000