12 Kasım 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Sn Ali Kıdık THY Teknik tis ile ilgili bir yazı yazabikecekmisiniz acaba?
  • Alibey bir yazi da tgs için yazarmisiniz..Tgs de zam iyileştirme şartlar hakkinda bilgi veren yok.Umudumuz sizsiniz.
  • En azından onur gurur var, teknik a. ş de ırgat muamelesi görüp, sendikanın kucağında oyuncak olan biz teknisyenlerden daha onurlu bir duruş var. Enflasyon harici %1 zam alıp, sendika aidatlarını çaktırmadan %100 den fazla artıran çelik-iş sanada burdan selam olsun.
  • Kabin bir sendika kursun artık, kaptanlar olarak biz üye olalım.
  • THY teknik taşeron ları kadro bekliyor bununla ilgili bir cevap bulabilirseniz bizi aydınlatın.
  • Sayın Ali bey, sizden ricam birazda biz TGS çalışanların ne olacağını,ne yapacağımızı sendikamızın bizi neden sahiplenmediğini merak ediyorum.bizimde sendikamız var ama , yeterli sayıda üye alıp, toplu iş sözleşmesine oturmasını istemek bizimde hakkımız değilmi.lütfen sizden rica ediyorum biz TGS çalışanların da,sendikası nın artık faaliyetlerini görmek istiyoruz.bakın THY çalışanları nın iki sendikası oldu bizde hala bir hareket yok.
  • Havasen üyesiyim başından beri, inşallah kapanmadığı sürece de Havasen üyesi kalacağım, en azından tarafım belli, bugune kadar çalışanların haklarının gün gün erimesine seyirci kalan, hatta destek olan, haksız hukuksuz işten çıkarmaların gölge eli, kabasaba adamların yönetici olduğu sözde sendika havaşişin yanında olmaktansa sendikasız kalırım daha iyi, gidin yutupta tatlıbalın kongre konuşmalarını izleyin ardından hala bu benim sendika başkanım diyebiliyorsanız ne mutlu size, şu ana kadar aldığımız her hak Hava-Sen sayesindedir, sözde sendika Hava-Sen’den sonra göz boyama bile olsa çalışanlar için kıpırdamaya başlamıştır, kabin ekipleri sindirilmemiş olsa şimdiye dek sözde sendika diye birşey kalmamış olacaktı, yoksa bu adamların bokunda boncuk yok, sadece talimat alır emir eri gibi onu uygularlar, tek amaç paradır, hak hukuk ara ki bulasın. Teşekkürler kabin memuru arkadaşlarımmher nerede ve nasıl uyutuluyorsan.
  • Havasen yuzunden islerinden kovulan ve geri alinmayan arkadaslara yazik oldu, onun disinda ayni duzen devam eder gider. Bu sektorde omurgasiz cok oldugu icin birlik olunamiyor. Elini tasin altina koyan birkac cesur arkadas da kendi baslarinin yandigibile kaliyor. Benden destek falan beklemeyin. Her koyun kendi bacagindan asiliyor.
  • Böyle olacağı zaten belliydi.Kaptanların kurduğu sendikadan hayırmı bekliyorsunuz.Hayal sen olarak devam etsinler.....
  • Yeni havalimanı ile ilgili olarak bölgede yaşayan biri olarak, bir öncekl genel memura ben de rüzgarı ve hava sıcaklığının Yeşilköy’e göre 5-6 derece daha düşük olduğunu, bu nedenle divertlerin olacağını ayrıca hem pisti hem de uçakları kar ve buzdan korumanın maliyetinin çok yüksek olacağını söylemiştim. Ama onun çok yalamaktan kulakları duymadığı için konuyu anlayamamıştı. Gerçi anlasa da anlatamazdı, rant için karar çoktan verilmişti.

Hava-Sen Dağılıyor mu?

Önce şu hakkı teslim edelim. Hava-Sen adlı sendika sebebiyle THY’nin özellikle kokpit ve kabin memurları önemli kazanımlar elde etti. Uçuş şartları ile ekonomik şartlar istenilen düzeyde olmasa bile bir nebze de olsa iyileştirildi.

Türk Hava Yolları çok değil altı ay öncesinde tam bir kaosun eşiğine gelmişti. Bir yandan FTL denen garabetin getirdiği ağır uçuş şartları diğer yandan ekonomik zorluklar Hava-İş Sendikası’na bayrak açan başını pilotların çektiği Hava-Sen adlı sendikanın doğmasına neden olmuştu.

Sosyal paylaşım sitelerinden filizlenen örgütlenme, gün geçtikçe büyümüş ve yaklaşık dört bin üyeye kadar yükselen Hava-Sen sendikası iş barışını tehlikeye sokuyor iddiası ile THY’de panik yaratmıştı. Pilotların, kabin memurlarına uçuş sırasında, uçuş brifinglerinde Hava-Sen’e geçmeleri konusunda baskı uyguladıkları iddiaları da gündeme gelmişti.

Hava-Sen Genel Başkanı İskender Çarkçı’nın bir televizyon kanalında THY pilotlarının uçuş sırasında bayıldıklarını, kaza kırımın yaşanmasının an meselesi olduğunu söylemesi bardağı taşıran son damla olmuştu.

Olay Cumhurbaşkanına kadar gitmiş, Cumhurbaşkanı da “Bu işi çözün” talimatı vermişti. “Bu işi çözün” talimatı “sendikal faaliyeti en üst perdeden yapanların işine son verin” olarak algılanmış ve 15 kişinin işine son verilmişti. Doğru muydu? Hayır.

Sorunları kökten çözmenin yolu çalışma şartlarını düzeltmek, isteklere insani yaklaşımdan geçmesi gerekiyordu. Pilotların iş akitlerinin tek taraflı feshedilmesini bir yana bırakalım, kabin memurlarının işten atılması doğru değildi. Zira pilotların dünyanın her yerinde iş bulabileceği, kabin memurlarının iş olanaklarının daha kısıtlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Hele ki THY’nin işten attığı bir kabin memurunun başka bir şirkette iş bulabilmesi olanaklı değildir. Burada THY’nin “İşe almayın” şeklinde şirketlere bilgi vermesini göz ardı etmemek gerekir.

İşten atılanlar sendikal sebep ile iş akitlerinin feshedildiğini mahkeme kanalı ile tescil ettirseler bile artık eskisi gibi olmayacağı da belli idi. THY, işten attığı personeli ne pahasına olursa olsun işe iadesini sağlamıyor.

Lakin insan hayatta şaşar ve beşer olduğu için bu durumun bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini o gün de savunuyordum bugün de savunuyorum. Nasıl ki 305 konusunda geri adım atıldı ise sendikal sebeplerle işten atılanlar için de aynı formül devreye sokulmalı diye düşünüyorum. Sonuç olarak 305 konusu o günkü sendikanın kanunsuz eylemi olarak yaşanmış ise bugünkü işten atılma da sendikal hakkın kullanılmasından kaynaklı haksız işten atmadır.

Oysa burada THY’nin iç dinamiklerinin kışkırtması ve bugün görevden el çektirilenlerin büyük dahli olduğu sendikal arayışta, en masum olanlar kabin memurları idi.

Hava-Sen’de bugün yaşanan kaosun sebebi de aslında kabin memurlarıdır ve onlara verilen sözlerdir. “Hiçbir mağduriyet yaşamayacaksınız” sözleri o günün koşullarında verilmiş bir söz iken bugün gerçekler çok farklı.

Kabin memurları Hava-Sen sendikasının verdiği/vereceği üç bin lira ile geçinmek zorunda kaldı. Üstelik bu paranın verilmediği iddiaları, sendika genel merkezine sokulmamaları gibi güçlü bilgilerin doğruluğu var ise çok ama çok üzücü.

Kimi kabin memurunun şehir dışına göçmeleri, kimilerinin ise “sendikaya gelmeyin” sözleri üzerine yaşanan olumsuzluk, sendikanın içindeki iç kaosu su yüzüne çıkarttı. Üstelik THY’ye kökten husumetli, kökten düşman Ali Gülçiçek’in danışman adı altından sendikayı dizayn etme girişimleri ise bu işin bedelini ödeyenlerin hakkına tecavüz gibi görünüyor.

Sonuç olarak Hava-Sen kuruluş popülaritesini kaybetti üye sayısı da 3 binin altına düştü ve her geçen gün de eriyor.

Hava-İş Sendikasının elinde önemli bir koz var. Eğer TİS masasında atılan personelin geri alınmasını TİS maddesi haline getirebilirse Hava-Sen gücünü tamamen kaybeder.

Hep beraber izleyip göreceğiz.

İstanbul Havalimanı’na önlem alınmalı…

Büyük bir merakla beklediğimiz İstanbul Havalimanı açıldı. Şimdilik üç-beş uçaklık iniş kalkış yapılarak test uçuşları diyeceğimiz uçuşlar gerçekleşiyor.

Havalimanına hayran kalmamak elde değil. Şöyle oldu böyle olduya bakmıyorum. İleri bakarak konuşuyorum. Artık geri dönüş olmayacağına göre İstanbul Havalimanı için her türlü uçuş güvenliği tedbirinin alınması şart.

Henüz on günlük havalimanından ilk divert oldu bile. Sis sebebi ile uçaklar inemedi ve başka havalimanına iniş yapılmak zorunda kalındı. Sis çökmesini önleyemeyeceğinize göre nasıl olması gerektiğini bir an evvel çözüme kavuşturmak zorundasınız.

Hele ki kış aylarında oluşacak olumsuz hava koşulları dikkate alınmalı özellikle pistlerin buzlanması engellenmeli.

Aksi takdirde tam bir fiyasko olabilir.

Hava-Sen Dağılıyor mu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (49)

Teknik A. Ş ~ 5 yıl önce
Sn Ali Kıdık THY Teknik tis ile ilgili bir yazı yazabikecekmisiniz acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 5 yıl önce
Alibey bir yazi da tgs için yazarmisiniz..Tgs de zam iyileştirme şartlar hakkinda bilgi veren yok.Umudumuz sizsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknisyen ~ 5 yıl önce
En azından onur gurur var, teknik a. ş de ırgat muamelesi görüp, sendikanın kucağında oyuncak olan biz teknisyenlerden daha onurlu bir duruş var. Enflasyon harici %1 zam alıp, sendika aidatlarını çaktırmadan %100 den fazla artıran çelik-iş sanada burdan selam olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Efo ~ 5 yıl önce
Kabin bir sendika kursun artık, kaptanlar olarak biz üye olalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik taşeron ~ 5 yıl önce
THY teknik taşeron ları kadro bekliyor bununla ilgili bir cevap bulabilirseniz bizi aydınlatın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışan TGS ~ 5 yıl önce
Sayın Ali bey, sizden ricam birazda biz TGS çalışanların ne olacağını,ne yapacağımızı sendikamızın bizi neden sahiplenmediğini merak ediyorum.bizimde sendikamız var ama , yeterli sayıda üye alıp, toplu iş sözleşmesine oturmasını istemek bizimde hakkımız değilmi.lütfen sizden rica ediyorum biz TGS çalışanların da,sendikası nın artık faaliyetlerini görmek istiyoruz.bakın THY çalışanları nın iki sendikası oldu bizde hala bir hareket yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kpt ~ 5 yıl önce
Havasen üyesiyim başından beri, inşallah kapanmadığı sürece de Havasen üyesi kalacağım, en azından tarafım belli, bugune kadar çalışanların haklarının gün gün erimesine seyirci kalan, hatta destek olan, haksız hukuksuz işten çıkarmaların gölge eli, kabasaba adamların yönetici olduğu sözde sendika havaşişin yanında olmaktansa sendikasız kalırım daha iyi, gidin yutupta tatlıbalın kongre konuşmalarını izleyin ardından hala bu benim sendika başkanım diyebiliyorsanız ne mutlu size, şu ana kadar aldığımız her hak Hava-Sen sayesindedir, sözde sendika Hava-Sen’den sonra göz boyama bile olsa çalışanlar için kıpırdamaya başlamıştır, kabin ekipleri sindirilmemiş olsa şimdiye dek sözde sendika diye birşey kalmamış olacaktı, yoksa bu adamların bokunda boncuk yok, sadece talimat alır emir eri gibi onu uygularlar, tek amaç paradır, hak hukuk ara ki bulasın. Teşekkürler kabin memuru arkadaşlarımmher nerede ve nasıl uyutuluyorsan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ders ~ 5 yıl önce
Havasen yuzunden islerinden kovulan ve geri alinmayan arkadaslara yazik oldu, onun disinda ayni duzen devam eder gider. Bu sektorde omurgasiz cok oldugu icin birlik olunamiyor. Elini tasin altina koyan birkac cesur arkadas da kendi baslarinin yandigibile kaliyor. Benden destek falan beklemeyin. Her koyun kendi bacagindan asiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 5 yıl önce
Böyle olacağı zaten belliydi.Kaptanların kurduğu sendikadan hayırmı bekliyorsunuz.Hayal sen olarak devam etsinler.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akil ~ 5 yıl önce
Kaptan kurdu da sana gelme mi dedi. Destek olsaydın üye olsaydınız Tisi Hava sen imzalar üzerine de arkadaşları işe geri alırdı. Korkaklar! Sizin yüzünüzden oldu!
Yeni havalimanı ve hava muhalefeti ~ 5 yıl önce
Yeni havalimanı ile ilgili olarak bölgede yaşayan biri olarak, bir öncekl genel memura ben de rüzgarı ve hava sıcaklığının Yeşilköy’e göre 5-6 derece daha düşük olduğunu, bu nedenle divertlerin olacağını ayrıca hem pisti hem de uçakları kar ve buzdan korumanın maliyetinin çok yüksek olacağını söylemiştim. Ama onun çok yalamaktan kulakları duymadığı için konuyu anlayamamıştı. Gerçi anlasa da anlatamazdı, rant için karar çoktan verilmişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000